Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

24. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić, Katarina Mladenović Izvor: City radio

Građani Niša očajni zbog poplava

Za nešto manje od mesec dana građani Niša suočili su se sa trećim poplavama u nizu. Obilne padavine su u četvrtak uveče uslovile izlivanje otpadnih voda iz slivnika na gradske ulice, u dvorišta, podrume i domove građana. Poplava je bilo u svim delovima grada, ali su najteže prošli stanovnici naselja Palilula.


Ljubinka, koja živi u Cerskoj ulici, kaže da svaka kiša izaziva izlivanje kanalizacije koja ide direktno u njenu kuću i dvorište. Sinoćnja kiša ponovo je poplavila njen dom, a Ljubinka je prinuđena da sama čisti sav nered koji ostane posle poplave.

Kada sam se obratila Naisusu, oni su mi rekli da za to nisu nadležni. Sama sve čistim i crpem vodu jer mi je nameštaj više puta plivao u vodi. Od te prljavštine i fekalija izbila mi je alergija po celom telu. Ovaj problem ja imam godinama, samo je sada još gore, rekla je Ljubinka za City radio i više puta je naglasila da ne vidi drugo rešenje, sem da ostavi kuću i preseli se na neko drugo mesto.

Prethodne poplave prouzrokovale su urušavanje Njegoševe ulice, ekipe su izašle na teren kako bi sanirale štetu, ali je zbog novih poplava sav njihov trud bio uzaludan. Kako kažu stanovnici ove i Cerske ulice, voda je odnela sav materijal sa tampona koji su postavila nadležna preduzeća. Poplava je podizla i poklopce šahti, a jedan poklopac je završio na potpuno drugom kraju ulice, rekli su nam radnici koji su se našli na licu mesta. Oni su ponovo radili na postavljanju tampona na krizna mesta kako bi saobraćaj mogao nesmetano da funkcioniše.

Problem sa ovom ulicom je i to što je građeno mnogo novih kuća. Najverovatnije će morati da se radi nova kanalizacija i da se postave nove cevi da bi kasnije ulica mogla da bude asfaltirana, rekao nam je radnik Naissusa. Sa njim se slažu i stanovnici ovih ulica i kažu da rešenje vide u novom kolektoru. Oni naglašavaju da je najveća odgovornost preduzeća Naissus i da bi oni trebalo da se bave čišćenjem kanalizacije, a ne političari na koje ih upućuju.

Ulica Vojvode Putnika, čija se potpuna rekonstrukcija najavljuje, takođe je u lošem stanju. Radnici Medijane čistili su šut, šljunak i kamenje koje je ostalo nakon sinoćnje kiše. Problem su imali i stanovnici Zetske. Stanovnici Zetske i okolnih ulica kažu da je im je voda ušla u dvorišta, podrume i kuće, ali da se brzo i povukla, jer kako kažu srećom padavine su prestale nakon nekih 40 minuta.

Pre samo nedelju dana ova ulica bila je poplavljena. Sinoć je bilo strašno, mada i pre nedelju dana se isto desilo, odozgo sa Apelovca ove  šahte ne mogu da prime tu kišnu kanalizaciju. Ranije su čistili sada ne primećujem da čiste i onda se pune dvorišta izliva se kanalizacija, ne preduzima se ništa,kaže jedna sugrađanka i dodaje da se problem javlja sa svakom obilnom kišom.

 


Jedan naš sugrađanin kaže da je su komšije koje žive kod nadvožnjaka u Zetskoj ulici imale veliki problem jer im je voda ušla u dvorišta i domove. To je potvrdila i stanarka Zetske: Ja sam iz ove ulice, pogledajte samo koliko je blata na ulici, pogledajte kako izgleda ulica dole ispod nadvožnjaka, pogledajte samo bočne ulice i biće vam jasno šta se sinoć dogodilo.

Ekipe Naissusa su na terenu i raščišćavaju sve ono što je voda nanela. Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale uputio je zahtev gradonačelniku Niša i zatražio da se proglasi vanredna situacija na teritoriji Opštine Palilula zbog poplava i da se nadležne i druge službe uključe u rešavanje problema stanovnika ovog dela Niša.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage