Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

30. 07. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Obeležen Dan sanitetske službe u Vojnoj bolnici

Polaganjem venaca na Spomen piramidu žrtvama epidemije pegavog tifusa, Vojna bolnica obeležila je Dan sanitetske službe. Ove godine taj dan obeležen je na drugačiji način nego uobičajeno, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Dr Goran Damnjanović načelnik internog odeljenja rekao je da je ranijih godina obeležavanje bilo znatno drugačije.

„Razlika je velika, uvek smo imali mnogobrojne posetioce – predstavnike iz naših opština, našeg zdravstva, civilno. Naravno bez maski, bez svega. Ovog puta ga obeležavamo uz sve epidemiološke mere po preporuci Kriznog štaba Vlade republike Srbije. Nije bilo toliko gostiju, nije bilo značajne proslave. Ovo je čisto bila jedna naznaka obeleženja ovog dana koji je jako značajan i za Srbiju i za vojsku“, rekao je Damnjanović i naglasio da je vojna bolnica sve ovo vreme lečila i vojne i civilne bolesnike, ne plašeći se da bi neko od njihovih zdravstvenih radnika mogao da se razboli.

Kako kaže, Vojna bolnica je u početku zbrinjavala i kovid-bolesnike, bili su spremni da postanu kovid-ustanova, ali je to potralalo vrlo kratko.

„Na samom početku smo zbrinuli možda 5 pacijenata sa kovidom, očistili naše kapacitete i prešli da radimo non-kovid bolesnike. U ovom trenutku mi smo non-kovid ustanova, a naše kolege trenutno rade kovid na više mesta u Nišu“, istakao je Damnjanović i dodao da je ova ustanova učestvovala u zbrinjavanju pacijenata iz mnogih ratova, među kojima su i Balkanski ratovi i oba svetska rata.

Od 10. aprila u vojnoj bolnici na stacionarnom lečenju bilo je i vojnih i civilnih osiguranika. U Vojnoj bolnici zbrinuto je ukupno 418 pacijenata. Lekari i medicinsko osoblje bili su angažovani u privremenim bolnicama u Nišu i Leskovcu, a od 3. jula ekipe Vojne bolnice zadužene su i za zbrinjavanje obolelih u Novom Pazaru. Inače, Vojna bolnica je ustanova sa dugom tradicijom i postoji čak 181 godinu.-

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage