Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

01. 08. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Javne česme u Nišu – neke ne rade, druge ipak u funkciji

Poslednjih dana u Nišu i celoj Srbiji zabeležene su velike vrućine sa temperaturama koje su se kretale oko 35 stepeni. Građani su spas potražili na raznim kupalištima, ali bilo je i onih koji su u to vreme morali da budu u gradu. Lekari su preporučivali povećani unos tečnosti, pogotovo ukoliko moramo da provodimo vreme na suncu. Postavljalo se pitanje kako ćemo se rashladiti s obzirom na to da su javne česme u Nišu privremeno zatvorene zbog korone.

Većina česama za koje je zadužena opština Medijana zatvorena je 29. juna po preporuci Instituta za javno zdravlje zbog toga što se smatralo da su one velika opasnost po zdravlje građana. Najveći broj česama upravo je na teritoriji te opštine i trenutno nisu u funkciji.

Kako su rekli u opštini Medijana, problem je bio korišćenje slavina jer postoje pojedinci koji se direktno naslanjaju ustima na slavinu kada piju vodu sa česme. Ono što su naglasili je to da oni nemaju mogućnost da dezinfikuju slavine, a da njihovo korišćenje apsolutno nije bezbedno. Istakli su da odluku o ponovnom puštanju česmi u rad nisu doneli, ali da najverovatnije do toga neće doći.

Međutim, City radio je od građana dobio drugačiju informaciju. Naime, česme na Trgu Kralja Aleksandra i na Trgu Pavla Stojkovića rade i oni ih redovno koriste. Novinarka City radija na terenu je zatekla sledeću situaciju: česma na Trgu Kralja Aleksandra nema ventil, ali iz nje teče voda, koju građani toče u flašice i kasnije piju; česma na Trgu Pavla Stojkovića nesmetano radi, a na tom mestu našla su se deca koja su je koristila.

Iz JKP Naissus kažu da je za te česme zadužena opština Medijana, ali da se njima niko nije obratio kako bi dobili dozvolu za njihovo puštanje u rad.

„Da bi se česma pustila, potrebno je da se urade analize o ispravnosti vode, ali nama se u vezi sa tim niko nije javljao. Voda je najverovatnije bezbedna za korišćenje, ali preporuka je bila da se ne koriste česme zbog epidemije“, rekli su u Naissus-u i dodali: „Svako ko se makar malo razume u to mogao je da pusti tu česmu u promet. Mogli su to da urade oni iz Medijane ili čak sami građani“.

Ko je pustio vodu na česmama nije poznato. Nije bilo obavezno da se česme stave van funkcije, jer je sve bilo na nivou preporuke. Činjenica je da građani koji žele da se rashlade trenutno imaju nekoliko opcija bar dok ne dođe komunalna policija, koja je zadužena za rešavanje ovakvih problema.-

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage