Home  |  Vesti  |  Niš  |  90 godina od smrti dr Vladana Đorđevića, osnivača Vojne bolnice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

31. 08. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Đorđević Izvor: City radio

90 godina od smrti dr Vladana Đorđevića, osnivača Vojne bolnice

Vojna Bolnica u Nišu obeležila je 90 godina od smrti dr Vladana Đorđevića, prvog upravnika i osnivača ove bolnice. Tom prilikom položen je venac pored biste dr Đorđevića, koja je podignuta 22. januara ove godine. Bio je načelnik saniteta, a osnivač je i Crvenog krsta Srbije. SANU je 2020. godinu proglasila godinom dr Vladana Đorđevića.

Načelnik Vojne bolnice, Goran Damnjanović, istakao je da je velika čast obeležiti ovakav događaj.

„Vladan Đorđević je prvi upravnik Srpskog lekarskog društva, Vojne bolnice, Crvenog krsta Srbije. Još uvek se istražuje šta je sve postigao, ali je svakako značajan u celoj istoriji srpskog saniteta i srpske vojske“, rekao je Damnjanović i naglasio da je za ovu ustanovu veoma važno da se seća tradicije.

Arhitekta Ivan Redi naglasio je da ljudi o dr Đorđeviću nažalost znaju veoma malo.

„On je jedna od najznačajnih ličnosti koju je Srbija imala. Osnivač je raznih akademija, ustanova, bio je gradonačelnik, ministar. To je jedno delo koje je nažalost dugi niz godina bilo zapostavljeno“, rekao je Redi i dodao da je bista delo vajara Koleta Kostića, koji je uz upravo Redijeve instrukcije napravio taj spomenik. Dodao je da iza tog spomenika stoji Sanitetska služba Srbije, ali i ludji koji su svoj život izgubili zbog zaraze tifusom i kasnije u ratovima. Govorio je i o samoj lokaciji biste, koja je na ulazu u Vojnu Bolnicu.

„Pre nego što sam uopšte krenuo u projektovanje, bilo je pitanje odrediti lokaciju. Ja sam prijateljima iz Vojne bolnice predložio da to bude baš na ovom mestu, da se na osi ulaza nalazi bista dr Vladanu Đorđeviću. Kada neko dolazi, bilo da je pacijent, posetilac ili radnik, taj prvi kontakt je važan za ceo dan, za sve vreme koje provede ovde“, podvukao je je Ivan Redi. I dodao da jedino zahvaljujući kulturi pamćenja srpski narod može da opstane na ovim prostorima.

Dr Vladan Đorđević rođen je u Beogradu 1844. godine. Bio je lekar, književnik, političar, predsednik ministarskog saveta Kraljevine Srbije, sanitetski pukovnik i osnivač Crvenog Krsta Srbije i Srpskog lekarskog društva. Studirao je medicinu u Beču i bio je prvi školovani hirurg u Srbiji. 1878. osnovao je Veliku nišku vojnu bolnicu (današnju Vojnu bolnicu) i bio njen prvi upravnik. Bio je ministar prosvete i privrede u vladi Nikole Hristića 1888. godine, a kasnije i predsednik vlade i ministar inostranih dela. Umro je 31. avgusta 1930. u sanatorijumu u Badenu.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

01.09.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 06:48

BILO BI BOLJE

Da je svečanost održana ispred kuće na uglu ul. Milentijeva i ul. 7. Jul, zato što je u toj kući osnovana prva bolnica u Nišu.
Kuću možda može da kupi lekarska komora i da je sredi ...

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage