Home  |  Vesti  |  Niš  |  Poreska uprava zatvorila 15 pekara u Nišu, kazne do 300.000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

04. 09. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Poreska uprava zatvorila 15 pekara u Nišu, kazne do 300.000 dinara

Petnaest pekara privremeno je zatvoreno prilikom kontrole koju je spovela Poreska uprava, što čini oko 40% svih pekara na teritoriji Grada Niša. Objekti su zatvoreni na vremenski rok od 2 sedmice zbog nepoštovanja poreskih propisa: neizdavanja fiskalnih računa i neprijavljenih radnika. Kazne se kreću u rasponu od 100.000 do 300.000 dinara.

Poreska Uprava Srbije napravila je veliku akciju o kontroli rada, izdavanja fiskalnih računa i zaposlenja radnika u pekarama. Epilog je oko 350 zatvorenih pekara na teritoriji Srbije, a samo 15 u Nišu, kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niša.

Vukadinović ističe da je par vlasnika niških pekara uložilo žalbu nakon što je ispekcija izašla na teren i pronašla nepravilnosti u njihovom poslovanju, koje se odnosi na neizdavanje fiskalnog računa. U žalbi su naveli da inpektori nisu sačekali da dobiju račun. Međutim, prema njegovim saznanjaima, žalba oštećenih upućena Poreskoj upravi nije uvažena.

Objašnjava da je u pitanju loša sinhronizacija i da u pekarama obično rade dva radnika, jedan koji izdaje pekarski proizvod i drugi koji radi za kasom.

Pozvali smo Poresku upravu u Nišu i dobili odgovor da nisu ovlašćeni da daju informacije medijima.

Najgora stvar koja može da se desi nekom je da ne radi. Staje sve: pekari gube dobavljače, robu; gube i radnici koji za to vreme ne primaju dohodak. Smaram da je u redu naplatiti kaznu onome ko je prekršio zakon, ali zatvaranje nikome ne ide u korist, ističe Vukadinović i dodaje: Poreska uprava ovu anomaliju mora da otkloni što pre jer ako je objekat zatvoren, onda nema dobiti, nema profita. A ako on plati kaznu i nastavi sa radom i prihodima, moći će da plati porez, kao i radnike koji od toga žive.

Tradicinalna manifestacija posvećena omiljenom južnjačkm doručku, Dani bureka, mogla bi se održati u manjem formatu. Probaćemo da se nametnemo Kriznom štabu i Niša i Srbije i objasnimo im značaj ove manifestacije, kaže Vukadinović. Ali ako do toga ne dođe, manifestacija će se skromno obeležiti uz podelu najvećeg bureka krajem septembra, slično kao što su uradili Leskovčani, objašnjava.

Posetioci će moći da probaju burek koji će specijalno za ovu priliku napraviti najmlađi pekar Novak Stevanović. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage