Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Niš

15. 10. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Program socijalne inkluzije za pomoć ugroženim Romima

Socijalno ugrožena, izbegla lica i povratnici romske nacionalnosti, imaće priliku da konkurišu kroz projekat osmišljen da se socijalno i finansijski osnaže, ali i društveno uključe.

Kroz ponalaženje zaposlenja, obuke, popravke kuće i kupovinu seoskih imanja, ideja je da se ugrožene romske porodice pomognu i osnaže. Dvogodišnji projekat je testiran na modelu saradnje između civilnog društva, lokalne samouprave i privatnog sektora. Sprovode ga Beogradski fond za političku izuzetnost Liga Roma i Gradska opština Niška Banja, a u finansiran je od strane Evropske unije.

,,Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom nivou," naziv je prvog projekta koji je imao za cilj da se identifikuju ugrožena lica  kojima je pomoć neophodna, a ovo je nastavak tog projekta.

Do sada je adaptirano 27 stambenih objekata, a angažovani su radnici romske nacionalnosti koji su ovom prilikom radili i na svojim novim domovima, ali i na domovima drugih interno raseljenih lica i lica povratnika.

Kraj radova planiran je za decembar 2020. godine.  Pored ovih radova, planirana je i kupovina dva seoska domaćinstva za dve socijalno ugrožene porodice kako je njihove domove bilo nemoguće renovirati zbog lošeg stanja.

Kako kažu iz organizacije, na početku je urađena procena tržišta rada i identifikovano je 20 kompanija za zapošljavanje ove ciljne grupe. Svi polaznici proći će kroz obuke bezbednosti i zaštite na radu, nakon koje će biti sposobni da učestvuju u realizaciji projekta.

Svi zainteresovani mogu se uključiti u projekat prijavom u lokalnoj kancelariji u Niškoj Banji, gde će dobiti dodatne informacije i besplatne pravne savete, najavili su iz organizacije. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage