City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html U Nišu obeležen Dan kopnene vojske i Dan pešadije http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html Koncertom vojnog orkestra i folklora, prigodnim programom i demonstracijom obučenosti specijalne jedinice Kopnene vojske, na Trgu Kralja Milana u Nišu, obeležen je Dan kopnene vojske i Dan pešadije, najmasovnijeg roda vojske.

Komanda Kopnene vojske priredila je danas, u čast svog praznika,  Nišlijkama i Nišlijama lep podnevni događaj - mešavinu kulturno umetničkog programa i demonstriranja borbene spremnosti.

Svako ko je danas između 13 i 14 sati prošao kroz centar Niša, i centralni Trg Kralja Milana, mogao je uživati u odličnom izvođenju vojnih ali i tradicionalnih prepoznatljivih melodija. Za to se postarao Vojni orkestar - Niš, koji je, inače, već poznat po nastupima u zemlji i inostranstvu. 

Zajedno sa njima nastupili su razigrani članovi folklorog ansambla "Šajkača", specifičnog po tome što u njemu igraju pripadnici Kopnene vojske i garnizona Niš. Oni su izvodili spletove najpoznatijih kola iz svih delova Srbije, veseli i uigrani, što su Nišlije pozdravljale burnim aplauzom. Posebnu emociju je kod okupljenih izazvalo izvođenje pesme  "Ovo je Srbija" kojom su u kombinaciji sa prigodnim stihovima u slavu junaka Velikog rata završili današnji nastup.

Pored kulturno-umetničkog programa, pripadnici Kopnene vojske i pešadije su Nišlijama darovale i pokaznu vežbu raznih borilačkih veština specijalne jedinice, čiji su pripadnici pred zainteresovanim građanima, demonstrirali spremnost za izvršavanje najtežih zadataka. Nišlije su mogle pogledati i opremu i naoružanje izviđačkih, padobranskih i jedinica Vojne policije a posebnu pažnju pogotovo najmlađih Nišlija privukli su službeni psi vojske, nemački ovčar i labrador, obučeni za otkrivanje eksploziva.

Današnjem obeležavanju praznika Kopnene vojske prisustvovali su brojni oficiri Vojske Srbije a kao prvi među jednakima bio je tu i komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović. On je u pratnji gradonačelnika Niša i oficirskog kora pratio čitav današnji program a posebno je upečatljivo bilo njegovo starešinsko bodrenje učesnika pokazne vežbe.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 14:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html
Koncert savremene muzike u izvođenju Akademskog hora SKC Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html U utorak, 6. novembra od 20 časova, u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a), Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš prirediće koncert savremene muzike „Zvuk novog vremena“, pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića.

Pored Akademskog hora SKC-a, na koncertu će učestvovati i „Niški Jazz trio“ i Ansambl perkusija Fakulteta umenosti u Nišu, uz klavirsku saradnju Anđele Stanković. Solisti su Boris Bunjac (marimba), Marijana Davinić (sopran), Marko Milisavljević (bas) i Damjan Mišić (tenor).

„Ovaj koncert savremene muzike, koji organizujemo u saradnji sa ogrankom SANU u Nišu i Fakultetom umetnosti u Nišu, izvodimo sa željom da predstavimo nove tendencije u savremenoj  horskoj muzici. Pažljivim odabirom kompozicija postepeno uvodimo publiku u moderne tokove horskog stvaralaštva.“, navodi dirigent Zoran Stanisavljević.

Kako dodaje, publika će imati priliku mnoge kompozicije  da čuje prvi put. 
„Za ovu priliku premijerno ćemo izvesti kompoziciju Dragana Tomića  „In Hoc Signo Vince“, komponovanu specijalno za ovaj koncert, ali bih napomenuo da i ostale kompozicije do sada nisu izvođene u Nišu, a verovatno ni u Srbiji.“, kaže Stanisavljević. 
Ulaz će biti slobodan, a Studentski kulturni centar poziva Nišlijke i Nišlije da dođu na koncert  i uživaju u onome što su članovi hora pripremili!

]]>
Tue, 6 Nov 2018 15:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html
Vredna sugrađanka napravila pravu oazu iza zgrade u kojoj živi http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html Veliku pažnju je na Fejsbuku izazvala objava, praćena fotografijama, koju je napisao Nišlija, Aleksandar Grujić. Naime, ovaj naš sugrađanin je na taj način odao svojevrsno priznanje svojoj majci, koja je potpuno sama, preuredila nekadašnju divlju deponiju u međublokovskom prostoru iza zgrade, u kojoj živi, i pretvorila je u pravu oazu lepote.

Iako je gospođa Ljubinka Grujić sedamdesetšestogodišnjakinja, ona je potpuno sama prionula na sređivanje mini parkića iza njene zgrade koji je pre toga bio pravo ruglo i smetlište. 

Očistila je tu površinu, zasadila je cveće a čitav prostor je ukrasila dodatno i veoma zanimljivim mozaicima od kamenčića. Postavila je i divno oslikanu kućicu za ptice. Sama je oslikala, pošto je slikanje njen hobi.

To nije sve. Da ne bi naružavao ambijent, gospođa Grujić je okrečila oronuo i grafitima nagrđen EPS-ov trafo, tako da je sada to jedan prelepi kutak između betonskih blokova i zgrada na Bulevaru.

Bravo za gospođu Grujić, koja je ovim gestom pokazala da je potrebno samo malo dobre volje pa da naše okruženje bude mnogo čistije i lepše!

]]>
Tue, 30 Oct 2018 00:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html
U toku prikupljanje materijala o Nišu iz perioda od 1878. do danas http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html Mladi ambasadori realizuju projekat „140 godina slobode – muzej uspomena“ i pozivaju građane da se priključe akciji prikupljanja materijala koji su obeležili duh Niša od sticanja nezavisnosti, 1878. godine do danas.

Njihov cilj je da se ovim projektom od zaborava sačuva obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama.

“Pozivamo građane da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Želimo ovim projektom da od zaborava sačuvamo obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, da ono ne ostane samo u vašim kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze”, poručuju Mladi ambasadori.

Poziv je otvoren do 20. oktobra za sve stanovnike Niša i okoline, koji će putem prijavnog formulara poslati skenirana pisma, fotografije predmeta, dokumenta.

Mogu se slati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju... od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija.

Materijal se može poslati popunjavanjem formulara na linku

Pristigli materijal Mladi ambasadori će selektovati, a zatim ga tematski i hronološki predstaviti na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

“Prošlo je 140 godina od oslobođenja naše zemlje od Otomanskog carstva i pripajanja Niša Srbiji. Želimo da sa našim sugrađanima sačuvamo ovaj važan period od zaborava i inovativnim metodama prikažemo kako se naše društvo menjalo i razvijalo do danas”, poručuju Mladi ambasadori.

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas kojiprepoznajemo značaj kulturnog nasleđa.

Projekat „140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena“ realizuju Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Projekat je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu se obratiti na mejl: office@ambasador.rs.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 22:13:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html
Vojni avioni nadletaće Niš u okviru redovne obuke http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html Letačka obuka 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije trajaće nekoliko dana naredne sedmice, a vojni avioni nadletaće Niš i okolinu, kao i Peštersku visoravan.

“Vazduhoplovi 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije će u okviru redovne letačke obuke od 16. do 18. oktobra nadletati područje Niša, kao i područje Pešterske visoravni”, navodi se u obaveštenju Vojske Srbije.

Vojne letilice nadletaće grad u popodnevnim i večernjim satima do 23 sata. 

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 21:28:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html
Na današnji dan Niš je oslobođen u Prvom svetskom ratu http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html Ravno 100 godina je prošlo od dana kada su uz zvuke kompozicije „Marš na Drinu“ u oslobođeni Niš 12. oktobra 1918. godine umarširale divizije Prve srpske armije, donevši Nišlijama slobodu.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.  Na taj način srpska komanda se praktično oglušila o zahtev Franša d Eperea koji je smatrao da je polazak u ofanzivu avanturizam. Za svega nekoliko dana, u munjevitom napadu redom su oslobađani Vranje, Vladičin Han, Grdelica, Brestovac i Žitni potok da bi 9. oktobra otpočela operacija oslobađanja Niša. Najpre je, dan kasnije, oslobođena Seličevica a potom je nezaustavljivo nastavljeno napredovanje naših trupa u pravcu Bubnja i Gorice. Konačno, 12. oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu.

Koliko je to bila munjevita akcija govori i činjenica da su saveznički vojnici u oslobođeni Niš stigli tek tri dana kasnije.

 Podsetimo, Niš je u Velikom ratu bio ratna prestonica Srbije i posle teških godina oslobođen je 12. oktobra 1918. Kroz dva dana,  14. oktobra, u našem gradu će biti obeležena i godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. 

]]>
Fri, 12 Oct 2018 15:20:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html
Niška Uprava za vanredne situacije podseća i upozorava: Ne palite vatru na otvorenom! http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html Zbog intenzivnih poljoprivrednih radova i radova na otvorenom prostoru, koje prati povećana opasnost od izbijanja i širenja požara, Uprava za vanredne situacije u Nišu podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru.

Takođe, iz Uprave podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja.

Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Uprava za vanredne situacije u Nišu intenzivno će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, kao i loženja vatre na otvorenom u šumi, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju.

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 20:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html
Preminuo Đorđe Radošević http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html Đorđe Radošević, doajen televizijske reportaže i prvi urednik Dopisništva RTS-a u Nišu, preminuo je juče u 82. godini života.

Đorđe Radošević rođen je 10. oktobra 1937. godine u Nišu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu.
Bavio se umetničkom fotografijom u Foto-kino klubu u Nišu. Svoje prve televizijske priloge objavio je u eksperimentalnom programu Televizije Beograd 1962. godine.
Njegove reportaže iz Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Austrije, spadaju u vrhunske. Osim izveštavanja iz Niša i regiona, ali i iz drugih krajeva Srbije i Jugoslavije, snimao je i tematske priloge za Radio televiziju Beograd u kojoj je radio do penzije.
Bronzanu povelju na „Interferu“ dobio je 1998. za reportažu "Na putu kući", a 2001. srebrnu medalju za reportažu "Gostuša".
Bio je član Uprave UNS-a.
Opelo i sahrana biće u petak, 12. oktobra, u 13 sati na Novom groblju u Nišu.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 01:29:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html
Peđi Blagojeviću - nagrada "Katarina Preradović" http://radiocity.rs/vesti/nis/7978/pedji-blagojevicu---nagrada-%22katarina-preradovic%22.html Predragu Peđi Blagojeviću, glavnom i odgovornom uredniku portala Južne vesti, pripala je ovogodišnja nagrada fondacije "Katarina Preradović".

Novinarska nagrada koja nosi ime prerano preminule  Katarine Preradović, dugogodišnje novinarke i urednice Blica i magazina NIN, jednoglasno je dodeljena Blagojeviću za "profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost", za rad u interesu građana,  kao i za to što su, prema mišljenju žirija, "Južne" jedini medij južno od Beograda na koji se može osloniti.

Nagradu je u ime Blagojevića i redakcije Južnih vesti, u Medija centru u Beogradu primio zamenik glavnog i odgovornog urednika Aleksandar Stankov, koji je istakao da ona predstavlja veliku čast za Južne vesti. Nagradu mu je uručio prošlogodišnji, ujedno i prvi dobitnik, Marko Somborac.

Nagrada "Katarina Preradović" je ustanovljena prošle godine, dve godine nakon iznenadne smrti ove talentovane i beskompromisne novinarke, koja je hrabro izveštavala o mnogim osetljivim temama, vezanim za malverzacije i korupciju.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 00:09:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7978/pedji-blagojevicu---nagrada-%22katarina-preradovic%22.html
Protest "Mame su zakon!" u četvrtak u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7976/protest-%22mame-su-zakon%21%22-u-cetvrtak-u-nisu.html Protest mama i porodilja koje su nezadovoljne Zakonom o podršci porodicama sa decom, te stoga traže njegovu izmenu, biće održan u četvrtak, 11.oktobra, na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati.

#MameSuZakon je inicijativa koja okuplja mame i buduće mame koje žele da se izvrše izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji veliki broj žena i njihovih porodica ostavlja na rubu egzistencije. 

Sa Danijelom Vujošević, Nišlijkom, koja volonterski pomaže inicijativi razgovarali smo tim povodom kako bi nam pojasnila zbog čega mame i porodilje protestuju. Ona za City radio kaže da je Zakonom koji je stupio na snagu 1. jula bitno povređeno pravo žena i porodilja, da su im umanjena primanja a one dovedene na sam rub egzistencije. Pored tog finansijskog momenta, članovi inicijative se zalažu za izmenu najmanje 10.tačaka tog zakona, jer je, prema njihovom mišljenju, diskriminatorski. Te izmene su, u formi predloga, predsednici Narodne skupštine, 25. septembra ove godine,  dostavili narodni poslanici i poslanice: Tatjana Macura, Vladimir Đurić, Aleksandar Stevanović, Ljupka Mihajlovska i Nenad Božić.

"Jedna od tih tačaka se odnosi na to da je Zakonom predviđena minimalna granica od 18 meseci radnog staža, tako da će se iznos porodiljske nadoknade računati na način da će se ukupan broj meseci na koje su plaćeni porezi i doprinosi deliti sa brojem 18, bez obzira da li je žena radila 3, 6, 9 ili 12 meseci, a trudničko odsustvo se neće uzimati u obzir." - kaže Vujoševićeva i dodaje -"Sada su oni proširili pa su dodali ugovore o delu, autorske ugovore pa se stiče utisak da je sada pravo na porodiljsku naknadu proširen na širi krug ali se generalno gledano, sve deli sa 18 meseci."

To, prema mišljenju naše sagovornice nije dobro, jer veliki broj žena, pogotovo na jugu Srbije radi "na crno" a mnoge od njih godinama volontiraju.

"Čak i u javnim preduzećima mnoge žene imaju neplaćena volonterstva godinama a da ne govorimo o onim nevidljivim ženama koje rade na crno. Niš je, kao grad, na mapi Srbije mapiran kao jedan od gradova sa najvećim procentom tih, nevidljivih žena" - smatra naša sagovornica i naglašava da sve ovo direktno utiče na ostvarivanje jednog ljudskog prava, jer se, kaže ona, oduzima od deteta.

Tako se smatra ova Nišlijka, Zakon koji je trebalo da bude podrška porodicama sa decom i koji treba da podstiče rađanje dece pretvorio u suštu suprotnost.

"Umesto da se stimulišu majke da rađaju decu, država ih direktno oštećuje i diskriminiše!!"- kaže Danijela.

O svih deset tačaka kao i o konkretnim problemima sa kojima se porodilje susreću u praksi od stupanja Zakona na snagu,  govoriće se sutra na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati. 

Podršku protestu su izrazile  Porodična Filharmonija,  Centar za devojke, Udruženje Romkinja "Osvit", "Ženski prostor" i Odbor za ljudska prava u Nišu.

Na protest su dobrodošli  da dođu svi koji žele da podrže majke, buduće majke, trudnice i porodilje. Jedino na čemu se insistira je da na protestu ne sme biti obeležja političkih stranaka.

]]>
Tue, 9 Oct 2018 14:09:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7976/protest-%22mame-su-zakon%21%22-u-cetvrtak-u-nisu.html
Toplana počela sa toplim probama http://radiocity.rs/vesti/nis/7971/toplana-pocela-sa-toplim-probama.html Niška Toplana je počela sa toplim probama 1. oktobra, izvršivši prethodno, poslednjih dana septembra, funkcionalne probe proizvodnih sistema. Tople probe će po utvrđenom rasporedu trajati do 10. oktobra, a grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ukoliko vremenske prilike ne pomere taj rok.

Oni koji se i dalje greju u sistemu Toplane sigurno priželjkuju da grejanje počne i pre 15. oktobra. Tako će biti jedino ukoliko vremenski uslovi budu zahtevali da grejna sezona počne ranije, navodi se na sajtu Toplane. 

Tople probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, već samo proveru rada toplotnih izvora, čime se uporedno vrši provera toplovoda, toplotnih podstanica i unutrašnjih instalacija objekata. Ove probe imaju za cilj da se na najkvalitetniji mogući način izvrši provera celokupnog sistema i otklone svi eventualni nedostaci pred predstojeću grejnu sezonu.

Tople probe prema predviđenom rasporedu počinju u 6 sati ujutru i traju do postizanja potpune funkcionalnosti sistema na konkretnom toplotnom izvoru, objašnjavaju u Toplani.

"Građani mogu očekivati tople radijatore navedenog dana počev od ranih jutarnjih časova. Ukoliko u prepodnevnim časovima nema isporuke toplotne energije na predviđenom toplotnom izvoru ili primete curenja na instalacijama, kvar mogu prijaviti na telefone 018 4239 188, 0800 200 018. Podsećamo da dežurne ekipe JKP „Gradska toplana“ Niš rade 24h dnevno, 365 dana u godini", objavljeno je na sajtu ovog preduzeća.

Gradska toplana neće vršiti intervencije na unutrašnjim grejnim instalacijama ukoliko stambena zajednica objekta nije potpisala ugovor o održavanju sa JKP „Gradska toplana“. U tom slučaju kvarovi se prijavljuju preduzeću sa kojim je stambena zajednica potpisala ugovor o održavanju.

JKP „Gradska toplana“ Niš svakodnevno prati prognozu vremena za naredni period, tako da će javnost biti blagovremeno obaveštena ukoliko vremenski uslovi budu zahtevali da grejna sezone počne i pre 15. oktobra, navodi se na sajtu Toplane.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 22:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7971/toplana-pocela-sa-toplim-probama.html
Počinju radovi na rekonstrukciji parkinga u Kliničkom centru Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html U Kliničkom centru Niš, da će od petka, 14. septembra, otpočeti radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju parking prostora, koji se nalazi iza zgrade Centra za patologiju i patološku anatomiju, između starog i novog kompleksa ove zdravstvene ustanove. Radovi će trajati oko 2 meseca.

Zbog građevinskih radova, za koje se procenjuje da bi trebalo da traju oko 2 meseca, taj prostor neće biti dostupan za potrebe parkiranja, a ulaz u stari deo kompleksa Kliničkog centra iz pravca ulice Vojislava Ilića, biće zatvoren sa saobraćaj.

Iz Kliničkog centra obaveštavaju da će nadležne službe propisanom saobraćajnom signalizacijom, obeležiti alternativne pravce kretanja kao i mesta na kojima će zaposleni i svi građani koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru moći da parkiraju svoja vozila.

U saopštenju se posebno napominje da građevinski radovi i promena interne signalizacije i smera kretanja vozila, ni na koji način neće ugroziti život i zdravlje pacijenata, odnosno uticati na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u KC Niš.

Kako je sređivanje ovog parking prostora od izuzetnog značaja za funkcionisanje same ustanove ali i funkcionisanje saobraćaja unutar kruga Kliničkog centra Niš, iz ove zdravstvene ustanove mole građane, kao i zaposlene radnike Centra, za neophodno razumevanje i strpljenje. 

]]>
Thu, 13 Sep 2018 10:11:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html
Vozači, oprezno u zoni škole! http://radiocity.rs/vesti/nis/7947/vozaci-oprezno-u-zoni-skole%21-.html Kraj avgusta i početak septembra karekteriše obeležavanje i održavanje horizontalne signalizacije u „zoni škole“. Pešački prelazi, linije, zaustavne trake, kao i znak „škola“, obeleženi su i vidljivi, saopštavaju iz JKP "Parking servis" Niš. Oni podsećaju vozače da budu oprezni u zoni škole i poštuju ograničenja.

Zaposleni JKP „Parking servis“ Niš, zaduženi za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju svakodnevno su bili na terenu kako bi obeležavanje bilo urađeno kvalitetno i na vreme, saopštili su iz ovog preduzeća.

Pešački prelazi, linije, zaustavne trake, kao i znak „škola“ su ponovo obeleženi, većina njih plastikom koja je postojanija. Zarad bezbednosti dece i svih učesnika u saobraćaju na pojedinim mestima je i vidljiva horizontalna signalizacija osvežena, zbog  neposredne blizine škole.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da je zona škole deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.

Brzina kretanja vozila u ovoj zoni u naselju ograničena je do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7 do 21 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno. 

]]>
Wed, 12 Sep 2018 22:15:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7947/vozaci-oprezno-u-zoni-skole%21-.html
Bez vode i danas više ulica u gradu http://radiocity.rs/vesti/nis/7938/bez-vode-i-danas-vise-ulica-u-gradu.html Zbog kvarova na vodovodnoj mreži i danas će stanari pojedinih ulica povremeno ostajati bez vode.

Došlo je do kvara na vodovodnoj mreži na Bulevaru Nemanjića br. 72, u ulici Južnomoravskih brigada br. 6., u ulici Braće Ignjatović br. 23-25 i 27 u Gabrovcu, Užičkoj br.6,  kao i Bovanskoj br. 50.

Zbog radova mogući su prekidi u vodosnabdevanju korisnika ovih ulica do 15 sati. Nakon radova, predviđa se normalizacija u vodosnabdevanju korisnika na pomenutim lokacijama.

Postoji mogućnost da u toku radova, ukoliko za tim ima potrebe, prekid u snabdevanju vodom bude produžen i proširen spisak ulica.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 09:23:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7938/bez-vode-i-danas-vise-ulica-u-gradu.html
Zbog kvarova povremena isključenja vode http://radiocity.rs/vesti/nis/7929/zbog-kvarova-povremena-iskljucenja-vode.html Danas će, usled sanacije kvarova na vodovodnoj mreži, u nekim delovima Niša povremeno dolaziti do nestanka vode.

Iz "Naissusa" poručuju da će voda povremeno nestajati u Prvomajskoj  do 15 sati zbog otklanjanja kvara kod Hrama Sveti Luka. Došlo je do kvara i na vodovodnoj mreži u Mramoru (put za Krušce), u selu Supovac (kod pruge) kao i na priključnoj vezi u naselju Branko Bjegović – Ulica Stevana Sinđelića br. 2. Zbog radova i na ovim lokacijama mogući su prekidi u vodosnabdevanju korisnika do 15 sati, nakon čega se očekuje normalizacija snabdevanja vodom.

]]>
Wed, 5 Sep 2018 08:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7929/zbog-kvarova-povremena-iskljucenja-vode.html
Opremanje đaka - nečija cela plata http://radiocity.rs/vesti/nis/7926/opremanje-djaka---necija-cela-plata.html U osnovnim i srednjim školama širom Srbije počela je nova školska godina. Povratak dece u školske klupe doneo je roditeljima mnogo neminovnih i ne baš malih troškova. I glavobolju pride.

Poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama među korisnicima se vodi polemika koliko košta prosečno opremanje đaka u Srbiji. U jednom se svi slažu - troškovi su veliki a para nema dovoljno, pogotovo kada u jednoj porodici ima više od jednog đaka.

Najozbiljnija stavka je svakako cena udžbenika. Od 7, 8 pa sve do 15-ak hiljada je potrebno izdvojiti za komplet udžbenika i radnih svezaka u zavisnosti od razreda. Iako se udžbenici i mogu pronaći polovni, korišćeni, radne sveske, nastavni listovi  se ipak moraju kupiti (u njima se direktno piše).

Jedna mama osnovca nižih razreda kaže da je sve teže opremiti dete za školu.

"Do sada smo naručivali knjige preko škole i plaćali na rate. Kada bi ta rata bila jedina to ne bi bilo strašno. Ali kad vam se nagomilaju rate za rekreativnu, pa za ekskurziju, pa mesečne članarine za sport, pa tekući troškovi, za užinu, za pozorište lutaka - sve to se pretvori u jedan pozamašan iznos koji u mom slučaju bude i polovina plate mesečno". - priča nam i dodaje - "Ja bih kupovala polovne knjige ali problem su radne sveske traženih izdavača u kojima se direktno piše i boji pa su za sledeću generaciju neupotrebljive."

Njeno mišljenje deli i simpatični Nišlija, koji u hrpi svezaka šarenih korica traži sliku fudbalera koju je sin naručio. Pronalazi je i sa negodovanjem komentariše kako je 170 dinara za A4 svesku previše.

"Ovo je prava mamipara. U naše vreme postojale su obične sveske sa narandžastim koricama i ništa im nije falilo." - priča i dodaje da udžbenike, već par godina kupuje polovne. - "Mnogo me ljuti kad kažu da tako podržavam sivu ekonomiju. Neka je i tačno ali kako da kupim komplet knjiga od preko 15 000 kad primim tek jedva više od toga. I onda kažu školovanje kod nas je besplatno. Kako da ne."

Najjeftinije sveske A4 formata su oko 50 dinara a male se mogu pronaći i za dvadesetak po komadu.  One skuplje idu i do 300 dinara po komadu. Najjeftiniju školsku torbu, na rasprodaji, možete pazariti za 300 dinara a cene luksuznijih se kreću od 4, 5 pa i do 15 hiljada dinara.

Jedna penzionerka pita u knjižari za ranac na točkiće sa crtežom fudbalske patike. Na objašnjenje prodavačice da sada na popustu košta 5700 dinara, vrti glavom bez reči. Zahvaljuje se i izlazi.  Dečje želje su jedno a mogućnosti nešto sasvim drugo.

Za pribor za likovno potrebno je odvojiti još dodatnih 500 dinara u najjeftinijoj varijanti (drvene bojice od stotinak dinara pa do 500, vodene bojice preko 200, tempere preko 500 dinara). Za lenjire, šestar, drvene olovke treba još najmanje 500, 600 dinara. 

Za patike, šorc, majicu i torbu za fiskulturu treba još najmanje 2000 dinara. I tu spisku nije kraj.

Da se vratimo na našeg sugrađanina. Zaista, čini se da je danas roditeljima mnogo teže nego pre kada su postojale samo sveske sa običnim narandžastim ili zelenim koricama.

Šarenilo blješti iz svih knjižara. Super junaci se trodimenzionalno šepure na školskim torbama, sveskama, pernicama. Cvetići, šljokice, konjići i mašnice mame da se pogledaju a od cena zastane knedla u grlu. Kako objasniti detetu da nije važno što neka deca mogu da ih nose a neka ne? Kako objasniti još važnije da je svejedno u čemu su knjige i da li su nove ili ih je neko pre koristio? Kako krajnje objasniti i da rekreativna nastava nije dostupna svakom od njih jer raspon cena od 13 do vrtoglavih 20 hiljada za tih par dana jednostavno ne mogu svi da odvoje?

U ekonomski neizvesnim vremenima kakva su današnja sva ta pitanja dolaze do punog izražaja. I nije lako tananoj dečjoj duši objasniti da je suština bitnija od forme, da se znanje  jedino isplati i vrednuje kad živimo u vremenu lažnih diploma i lažnih vrednosti.  

]]>
Mon, 3 Sep 2018 15:38:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7926/opremanje-djaka---necija-cela-plata.html
Rolerijada u petak kraj Palilulske rampe http://radiocity.rs/vesti/nis/7925/rolerijada-u-petak-kraj-palilulske-rampe.html Prva Rolerijada u opštini Palilula biće održana u petak, 31.avgusta u 17:30 u ulici Vojvode Gojka, na Palilulskoj rampi.

Na Rolerijadi mogu učestvovati deca u kategorijama do 5, 6, 7, 8, 9, i 10 godina.

Medalje su obezbeđene za sve pobednike a Oxigen klub svojim članovima daje medalje i za učestvovanje zbog negovanja sportskog duha i truda.

"Do sada nismo nikad za 15 godina rada organizovali manifestaciju na teritoriji Opštine Palilula, pa sa zadovoljstvom pozivamo svu decu uzrasta do 10 godina,  da dođu i učestvuju." - saopštili su organizatori iz Oxigen kluba.

Prijave su besplatne, na dan trke do početka trke, korišćenje zaštitne opreme je obavezno.

Ukoliko dođe do otkazivanja manifestacije detalje o otkazivanju i novom terminu možete naći na FB strani Oxigena.

U septembru  se očekuju još dve do tri manifestacije Oxigen kluba a u toku zime klub kreće sa skijaškim pripremama i ulazi u sistem takmičenja u Skijaškom sportu, pored klizanja i pripreme u sali.

]]>
Thu, 30 Aug 2018 15:58:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7925/rolerijada-u-petak-kraj-palilulske-rampe.html
U sredu, zbog radova, obustavljanje saobraćaja u Gornjem Komrenu http://radiocity.rs/vesti/nis/7916/u-sredu-zbog-radova-obustavljanje-saobracaja-u-gornjem-komrenu.html U sredu 22. avgusta izvodiće se radovi na povezivanju novoizgrađene kanalizacione mreže na postojeću u Gornjem Komrenu, u ulici Braće Mitić, kod Humskog potoka. Iz Naissusa obaveštavaju da će u vreme obavljanja radova od 8 do 13 sati biti obustavljen saobraćaj u pomenutoj ulici. Nakon završetka radova predviđa se normalizacija saobraćaja.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 17:42:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7916/u-sredu-zbog-radova-obustavljanje-saobracaja-u-gornjem-komrenu.html
Portalu "Južne vesti" uručena nagrada "Nišlija/ka" http://radiocity.rs/vesti/nis/7915/portalu-%22juzne-vesti%22-urucena-nagrada-%22nislijaka%22.html "Južnim vestima" je u subotu ispred Gradske kuće u Nišu uručena nagrada "Nišlija", koju je ustanovio Udruženi pokret slobodnih stanara.

U obrazloženju nagrade, UPSS je naglasio da je ovaj portal zaslužio "za objektivno, nestranačko, hrabro, pravovremeno informisanje".

Nagradu u vidu stilizovanog pehara u obliku srca je u ime "Južnih" primio Aleksandar Stankov, zamenik glavnog i odgovornog urednika. On se malom broju okupljenih obratio i metaforički aludirajući na pritisak koji trpe od strane poreskih vlasti, istakao da je, mač vlasti koji se nadvio nad male nezavisne medije koji žele da rade profesionalno i bore se za medijske slobode sada udario na "Južne" ali da ih to neće pokolebati.

"Mi kao medij smo tu da građanima držimo oči otvorene!", naglasio je Stankov i objasnio da će se "Južne vesti" i dalje boriti ali da neće pristajati na kompromise, ucene,  pretnje i brojne nedaće.

Pored pehara, svim zaposlenim u Južnim vestima, "stanari" su podelili medalje u znak priznanja i podrške.

Jedini pomalo gorak utisak na ovoj ceremoniji ostavio je zaista mali broj okupljenih građana, tek par medija i predstavnika civilnog sektora, čak i "stanara", nekada brojnih, nije bilo mnogo. Da li Nišlije zaista slabo mare za sudbinu najuticajnijeg medija na jugu Srbije ili je nešto drugo u pitanju? Loš tajming, na primer, jer subota popodne zaista možda nije bila adekvatan termin  za to, pogotovo u vreme godišnjih odmora. Na to pitanje je teško dati odgovor a ne pogrešiti. Bilo kako bilo, u čast "Južnih" ispred Gradske kuće su došli  gosti iz Beograda (Dobrica Veselinović, Ne davimo Beograd, Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja) ali i Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava, te Ivan Novković, aktivista za prava osoba sa invaliditetom.

Da podsetimo, "Južne vesti" se trenutno suočavaju sa drakonskom milionskom kaznom koju su im izrekli poreski organi na osnovu spornog tumačenja Zakona o informisanju i katalogizaciji radnih mesta u javnim preduzećima. Prinudna naplata tog navodnog potraživanja mogla bi dovesti rad ovog portala pod znak pitanja.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 15:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7915/portalu-%22juzne-vesti%22-urucena-nagrada-%22nislijaka%22.html
Počela manifestacija "Dani bureka 2018" http://radiocity.rs/vesti/nis/7912/pocela-manifestacija-%22dani-bureka-2018%22.html Manifestacija Dani bureka 2018. otvorena je u četvrtak uveče ispred Oficirskog doma, na keju kraj Nišave, u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja ovog pekarskog specijaliteta.

Osim što su mogli da probaju burek u izradi nekoliko niških pekara ali i gostiju sa strane, Nišlije su mogle da vide i uživo postupak pravljenja bureka. Naime neki od izlagača su odlučili da burek spremaju na licu mesta, tako da su vešto razvlačili kore pred očima posetilaca. Plato ispred drvenih štand - kućeraka, improvizovana baštica ispred i uopšte prostor oko amfiteatra kraj Nišave bio je pun posetilaca koji su došli da probaju različite vrste omiljenog pekarskog proizvoda.

Da podsetimo, poslednje dve godine ova međunarodna manifestacija se nije održavala, iako je pre toga postojala 13 godina u kontinuitetu a prema komentarima okupljenih izgleda da je Nišlijama nedostajala.

U večernjim satima, Nišlije je je zabavio Đorđe David Nikolić u pratnji benda Death Saw, koji je izveo brojne rok pesme, sasvim sigurno vraćajući  u mladost sredovečne i starije Nišlije. Na repertoaru su se pored pesama Generacije 5, čiji je pevač svojevremeno David bio, našli i drugi rok hitovi. Posebno emotivan trenutak pevač je priredio dok je izvodio pesmu Nemirne noći.

Naime, usred izvođenja te pesme, Đorđe David se uputio ka publici, kleknuo na kolena ispred Ane Ilić, pesnikinje i studentkinje filozofije, koja boluje od Fridrajhove ataksije, i na poseban način je pozdravio, zatraživši ogroman aplauz za nju. Da to nije slučajnost, govori i činjenica da je David koji je inače poznat po tome da rado učestvuje u humanitarnim dešavanjima, baš za Anu pre nekoliko godina priredio humanitarni koncert u Vladičinom Hanu sa koga je poslao jasnu poruku o neophodnosti većeg zalaganja društva za prava obolelih od retkih bolesti. 

Koncert je nastavljen pesmom Dušana Prelevića "Za koji život treba da se rodim" i čvrsta rok svirka je odjekivala kejom sve do ponoći.

Manifestacija "Dani bureka 2018" trajaće sve do nedelje a program manifestacije možete pogledati OVDE.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 13:51:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7912/pocela-manifestacija-%22dani-bureka-2018%22.html