City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Zbog nasilja u porodici 35 osoba u zatvoru u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7075/zbog-nasilja-u-porodici-35-osoba-u-zatvoru-u-nisu.html U poslednja dva meseca sudije Prekršajnog suda u Nišu izrekle su zatvorske kazne za više od 35 osoba, koje su prekršile Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, rekla je predsednica tog suda Vera Cvjetković. Cvjetković je rekla da Prekršajni sud, od stupanja Zakona na snagu, ima veliki broj predmeta zbog toga što nasilnici ne poštuju mere koje im je policija izrekla.

"Reč je o kršenju mere zabrane pristupa žrtvi, zabrane komunikacije sa žrtvom ili kada su u pitanju bračni drugovi, zabrane da mogu da borave u istoj kući", istakla je Cvjetkovićeva.

Ona dodaje da su nasilnicima  u niškom Prekršajnom sudu uglavnom izricane zatvorske kazne od 30 do 45 dana, a da maksimalna kazna propisana zakonom iznosi 60 dana.

Cvjetkovićeva je podsetila da u slučaju kršenja mera koje je policija izrekla po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, sudije hitno postupaju i nasilnik se odmah upućuje na služenje kazne.

]]>
Fri, 18 Aug 2017 10:24:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7075/zbog-nasilja-u-porodici-35-osoba-u-zatvoru-u-nisu.html
Konačno semafor na Broju 6 http://radiocity.rs/vesti/nis/7058/konacno-semafor-na-broju-6.html Na pešačkom prelazu na raskrsnici u naselju Nikola Tesla postavljen je semafor, pa je sada bezbednost posebno dece u ovom delu grada mnogo veća. Posle brojnih zahteva i protesta stanovnika ovog dela grada, nakon saobraćajnih nezgoda koje su na ovoj raskrsnici bile učestale, ispunjen je još jedan njihov zahtev, postavljen je semafor.

Podsećamo pre oko dva meseca, ispred pešačkog prelaza postavljen je ležeći policajac. Međutim, kako su tada stanovnici ovog dela Niša govorili za City radio, to prema njihovom mišljenju nije bilo dovoljno za bolju bezbednost pešaka, s obzirom da kako su govorili pojedini vozači „posebno oni sa džipovima prelaze ležeće policajce i sa oko 50 kilometara na čas“.

Postavljanjem semafora sada je u potpunosti obezbeđen ovaj prelaz. Podsećamo građani su tražili semafor još pre tri godine kada je na pešačkom prelazu stradao dečak, a zahtevi su eskalirali  kada je pre dva meseca policajac na pešačkom prelazu udario četiri devojčice.

Usledili su protesti, blokade saobraćaja na ovom prelazu, pa su nadležni postavili ležeće policajce, bolje obeležili prelaz saobraćajnom signalizacijom, a početkom ove nedelje počeo je da radi i semafor.    

]]>
Fri, 11 Aug 2017 13:09:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7058/konacno-semafor-na-broju-6.html
Veliki deo Niša bez vode – “do večeras vodosnabdevanje stabilno“ http://radiocity.rs/vesti/nis/7057/veliki-deo-nisa-bez-vode-%E2%80%93-%E2%80%9Cdo-veceras-vodosnabdevanje-stabilno%E2%80%9C.html Zbog kvara na vodovodnoj mreži na Gabrovačkom putu viši delovi Palilule, veliki deo Bubnja, kao i Pasi Poljan su bez vode. U JKP „Niassus“ kažu da su radovi na sanaciji kvara skoro završeni i da se normalizacija vodosnabdevanja očekuje do večeras. Pored velikih vrućina, stanovnici viših delova grada, imaju i još veće probleme zbog kvara na vodovodnoj mreži na Gabrovačkom putu, jer su ostali bez vode.

Bez vode su viši delovi Palilule, oko Njegoševe ulice, veliki deo Bubnja, deo naselja Ledena Stena i Pasi Poljana.

Iz Vodovoda obaveštavaju da su ekipe na terenu, kao i da su postavljene cisterne sa vodom u Mokranjčevoj ulici. U ovom preduzeću tvrde da će vodosnabdevanje u svim delovima grada biti normalizovano do kraja dana.

]]>
Fri, 11 Aug 2017 11:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7057/veliki-deo-nisa-bez-vode-%E2%80%93-%E2%80%9Cdo-veceras-vodosnabdevanje-stabilno%E2%80%9C.html
Za pomoć ruskog helikoptera građani Srbije plaćaju 8 miliona dinara http://radiocity.rs/vesti/nis/7039/za-pomoc-ruskog-helikoptera-gradjani-srbije-placaju-8-miliona-dinara.html Za manje od mesec dana boravka posade ruskog helikoptera za gašenje požara u Nišu, poreski obveznici Srbije platiće osam miliona dinara ili 65.000 evra. Za troškove održavanja helikoptera „MI 8“, koji je Vlada Srbije unajmila od Rusije za  gašenje požara, novac je izdvojen iz budžetske rezerve, a mogući su i dodatni troškovi u slučaju upotrebe helikoptera, navedeno je u Odluci o traženju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja koju je potpisala premijerka Ana Brnabić.

Helikopter je odlukom Vlade Srbije označen kao međunarodna pomoć, pa se za njegovo korišćenje neće plaćati naknada Rusiji, ali Srbija preuzima teret održavanja od osam miliona dinara kao i dodatne troškove u slučaju da bude „angažovan na zaštiti i spsavanju“.

U Srpsko-ruskom humanitarnom centru navode da Srbija ne plaća ništa za usluge letelice, a da je novac od osam miliona dinara namenjen „za troškove realizacije, koji podrazumevaju hotel, ručkove, gorivo i slično“, za posadu od pet članova.       

]]>
Fri, 4 Aug 2017 11:47:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7039/za-pomoc-ruskog-helikoptera-gradjani-srbije-placaju-8-miliona-dinara.html
Ruski vatrogasni helikopter sleteo u Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7035/ruski-vatrogasni-helikopter-sleteo-u-nis.html Helikoper „Mi 8“ sleteo je sinoć u Niš, gde će biti do 31. avgusta kao deo Rusko-srpskog humanitarnog centra. Helikopter će pomagati u gašenju požara ukoliko to bude bilo neophodno. U skladu sa sporazumom koji su još pre nekoliko godina potpisale Srbija i Rusija, helikopter će boraviti u Nišu do 31. avgusta.

Zbog visokih temperatura koje nas očekuju tokom avgusta doneta je odluka da se odbrana od požara pojača i helikopterom.

S obzirom na vremensku prognozu za avgust koja ukazuje na to da postoji rizik od izbijanja šumskih požara, ruski helikopter će preventivno biti smeštren na niškom aerodromu, od 2. do 31.avgusta, saopštavaju iz Sektora za vanredne situacije.

Podsećamo, i prethodnih godina u Niš su stizale letelice u letnjim mesecima kada su u Srbiji buktali požari. Osim „Mi 8“ na aerodromu u Nišu bili su i „Iljušin“ i „Berijev 200“.      

]]>
Thu, 3 Aug 2017 10:37:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7035/ruski-vatrogasni-helikopter-sleteo-u-nis.html
Štab za vanredne situacije u Nišu usvojio nekoliko mera i preporuka http://radiocity.rs/vesti/nis/7038/stab-za-vanredne-situacije-u-nisu-usvojio-nekoliko-mera-i-preporuka.html Zbog izuzetno visokih temperatura Štab za vanredne situacije grada Niša održao je sednicu na kojoj je usvojeno nekoliko mera i preporuka. U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu grada Niša navodi se da je Štab naložio postavljanje cisterni sa pijaćom vodom od 3. do 6. avgusta, od 10 do 16 sati na sledećim lokacijama: Durlanskoj, Trošarinskoj, Palilulskoj pijaci, kao i na lokaciji između Autobuske stanice i  Tvrđavske pijace.

Iz Štaba podsećaju građane da je zakonom zabranjeno paljenje vatre, niskog rastinja, strnjišta, biljnog otpada, korova, na otvorenom prostoru, odnosno na manjoj udaljenosti od 200 metara od šume. Takođe apeluju na građane i da ne bacaju opuške i drugi otpad van “tipskih posuda”.

Apeluje se na sugrađane i da vodu iz gradskog i seoskog vodovoda ne troše nenamenski, za, na primer, zalivanje bašti ili pranje automobila. 

Javno komunalnom preduzeću “Mediana” je naloženo da ujutru i uveče ekipe ovog preduzeća polivaju ulice, staze, parkirališta, parkove i zelene površine.    

]]>
Thu, 3 Aug 2017 14:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7038/stab-za-vanredne-situacije-u-nisu-usvojio-nekoliko-mera-i-preporuka.html
Počinje izgradnja Cumtobela u Nišu - prvi proizvodi u maju http://radiocity.rs/vesti/nis/7025/pocinje-izgradnja-cumtobela-u-nisu---prvi-proizvodi-u-maju.html Predstavnici rasvetne grupacije Cumtobel sa predstavnicima Srbije obeležili su početak radova na izgradnji nove fabrike u Nišu. Nakon potpisivanja ugovora između Vlade Republike Srbije i ove kompanije u Oficirskom domu, položen je kamen temeljac za izgradnju nove fabrike na lokaciji u južnoj industrijskoj zoni. Cumtobel će investirati do 30 miliona evra u naredne dve i po godine, a plan je da se ovde uposli 1.100 radnika.

U naredne dve i po godine fabrika Cumtobela bi trebalo da bude potpuno završena, a kada objekat bude završen pokrivaće površinu od 40.000 kvadratnih metara po ceni od 30 miliona evra. Predsednik Srbije Aleksandar Vučič, koji je prisustvovao događaju, otkrio je pravu visinu subvencija o kojoj se mnogo govorilo prethodnih dana u medijima.

“Vlada Srbije je u skladu sa onim što smo ranije dogovorili a danas je potpisano, obezbedila subvencije. Ukupne subvencije su 8 miliona, što pokazuje kakve su neistine izgovorene u javnosti, kada su neki pričali da su ljudi dobijali po 50 hiljada evra po zaposlenom. Tako neko izgovori gluposti, pa ostane živ i šta ga briga da li je izgovorio istinu ili nije izgovorio istinu. Srbija ulaže u Niš i Niš je danas drugačije mesto. Niš je mesto nove energije i novog razvoja i Niš sigurno postaje novi industrijski centar Srbije”, rekao je Aleksandar Vučić. 

U tom kontekstu predsednik Srbije je rekao da će sutra obići i fabriku Leoni, podsetio  na Aster i Džonson Elektrik, kao i da u Nišu počinje sa radom i “Imi”,  ali je najavio da će još investitora doći u Niš. On je još rekao da je cilj da se u Nišu broj nezaposlenih spusti ispod 20.000, uz podsećanje da je pre oko 4 godine broj nezaposlenih bio oko 50.000.

Izvršni direktor Cumtobela, koji je gigant u proizvodnji rasvete i led svetala, Urlih Šumaher je rekao da lokacija u južnoj Srbiji pruža ovoj kompaniji pristup visokokvalifikovanom inženjerstvu i dobro obrazovanoj radnoj snazi.

“Ova investicija je jedan od najvažnijih strateških koraka u preusmeravanju proizvodne mreže Cumtobel grupe. Fabrika u Srbiji će nam omogućiti da se na tržištu uspešno pozicioniramo i dodatno poboljšamo našu konkurentnost. Srbija je u srcu regiona Istočne Evrope i nudi brojne dodatne strateške prednosti koje će pomoći da projekat bude uspešan ”, rekao je Šumaher.

Ono što se bude proizvelo u fabrici u Nišu namenjeno je i za srpsko tržište, ali i za izvoz. Plan je da se ovde uposli više od 1000 radnika, a već je uspostavljen kontakt sa niškim Univerzitetom i niškim srednjim školama kako bi se uposlili stručni mladi ljudi, ali i osigurala dugoročna održivost investicije.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u dvodnevnoj poseti Nišavskom okrugu, nakon ovog događaja, obišao je Dom zdravlja i Klinički centar, a uveče i deo Koridora 10. Tokom sutrašnjeg dana obići će nekoliko škola u Pirotu, a zatim će prisustvovati puštanju u rad prve faze proizvodnje u fabrici Leoni, čiji je kamen temeljac postavljen pre nekoliko meseci.

]]>
Fri, 28 Jul 2017 15:52:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7025/pocinje-izgradnja-cumtobela-u-nisu---prvi-proizvodi-u-maju.html
Biti vitez znači biti pošten, hrabar, istrajan i human http://radiocity.rs/vesti/nis/7024/biti-vitez-znaci-biti-posten-hrabar-istrajan-i-human.html Mnogi dečaci sanjaju da postanu vitezovi, a devojčice da se jednog dana za viteza udaju. Taj san se ostvario Dušanu i Mariji iz viteške družine Zmajeva griva. Zahvaljujući inicijativi ove viteške družine, Niš je nedavno bio grad vitezova i odisao srednjevekovnim duhom viteštva, junaštva i humanosti.

“Zaštitnici tvrđave” naziv je viteškog turnira koji je prvi put održan u Nišu, dok se u drugim gradovima Srbije već odavno organizuju viteški turniri. 

U Nišu se se proteklog vikenda, u nedelju, 23. jula, prvi put okupili srpski vitezovi, njih oko 60 iz  više viteških udruženja Srbije. Oni su najpre prošetali gradom u viteškoj odeći, na platou kod Kalče prikazali neke od veština, a zatim manifestaciju nastavili u Tvrđavi.

Na viteški turnir u Niš došli su iz Sremskih Karlovaca, Jagodine, Beograda, Kraljeva, Stalaća i Gračanice. U tom prostoru prikazali su nam različite veštine, izveli borbe na konjima, grupne i borne 1na1 sa buzdovanima, mačevima.

Posebno su zanimljive bohurt borbe koje deluju opasno, ali su ih vitezovi nekada koristili u vreme mira, kako bi ostali u formi. Iako deluju opasno nakon njih borci nemaju ni ogrebotinu, a dok ih gledate na trenutak vas vrate u vreme viteštva i žestokih duela najhrabrijih ratnika.

Posetioci osim što su pratili  viteške turnire, i sami su učestvovali u streličarstvu, bacanju koplja, a mnogi su i jahali konje koje je obezbedio "Zooplanet".

Povratak u srednji vek naročito je oduševio mališane koji su na veliko iznenađenje, na poklon dobijali specijalno za decu napravljene mačeve za bezbednu igru. 

Zaštitnici Tvrđave bi mogli postati redovni gosti Niša

Viteški turnir održan je prvi put u Nišu, a mogao bi postati tradicionalna manifestacija i to kao deo programa Gradske slave, jer je cilj u razvoju turizma i oživljavanje Tvrđave naročito tokom letnjih meseci, atraktivnim sadržajima. Direktor Turističke organizacije Niš, Uroš Parlić kaže da ova manifestacija upravo i pripada prostoru Tvrđave.

“Prostor Tvrđave je svedok istorije civilizacija na našim prostorima. Otomansko nasleđe ostavilo je dominantan izgled Tvrđave, ali sa vitezovima i viteškim udruženjima tokom ovakvih manifestacija možemo dočarati građanima i turistima srednjevekovni život. Od sledeće godine viteški turnir biće sigurno deo naših redovnih programa tokom leta”, kaže Parlić.

Manifestaciju je pored TON-a podržala Gradska opština Crveni krst. I jedni I drugi u njoj su prepoznali istorijski i kulturološki značaj i atraktivan sadržaj za građane Niša, ali i turiste.

Danijel Stanković, zamenik predsednika GO Crveni Krst rekao je uoči turnira da su oni i logistički i finansijski podržali manifestaciju i inicijativu SVEBOR udruženja Zmajeva Griva, koje funkcioniše na njihovoj teritoriji da na platou Tvrđave, koja je takođe na teritoriji ove opštine, izvedu atraktivan program.  

Osnivač viteške družine “Zmajeva Griva” Dušan Hadžić je ovim turnirom ostvario svoj davnašnji san a želja mu je da on postane tradicionalan, i da već nakon ovog događaja organizuje novo takmičenje do kraja godine.

U ime oca | Dušan Hadžić kaže da će se potruditi da do kraja godine organizuje SVEBOR takmičenje koje će izvesti ocu u čast.

“To su srpske veštine borenja, zapravo reč je o predtreningu za vitezove sa raznim disciplinama, kondicionim treninzima, Turnir će se zvati “U ime oca” i biće uspomena na mog oca koji, nažalost, nije dočekao da sve ovo vidi, a koji mi je u svemu ovome pomagao, kome mnogo dugujem i zbog vaspitanja i svega što mi je pružio”, rekao je Dušan za City radio.

Kada nešto mnogo voliš i želiš to će ti se jednom i ostvaritiOduvek je maštao da bude vitez, a viteštvo ga je održalo u teškom detinjstvu, započinje svoju ličnu priču Dušan Hadžić.“Kada sam stao na svoje noge, postao svoj čovek, rešio sam da se odužim onome što me je održalo i pomoglo da ne skrenem stranputicom.Svemu ovome dajem se maksimalno. Mnogo vremena sam uložio u organizaciju ovog Festivala, koji mi veoma znači, a bez ikakve nadoknade i zarade”, rekao nam je Dušan.

Vitez jednako karakter

Biti vitez znači biti hrabar, pošten, human i veran, pravdoljubiv, spreman da pomogne slabijima i uopšte ljudima u nevolji. Ovako to doživljava i oseća Dušan, napominjući da se članovi družine brižljivo biraju i da treba da poseduju sve ove osobine. 

Viteška družina “Zmajeva griva”, koja sada broji oko 10 članova, zvanično postoji godinu dana, a njen osnivač se više od 8 godina bavi viteškim veštinama. Zanimljivo je da je to jedina družina koja ima svoje konje, a veliku podršku im daje “Zooplanet”. Takođe, svu opremu koju koriste,  šiju i prave sami. Tu pored Dušana velike zasluge ima i žena-vitez, Dušanova supruga Marija.

“Ona ima velikog udela u pravljenju oklopa. Sve pravimo sami: šlemove, mačeve, oklope, šatore, ona mi pomaže oko šivenja. Inače, ime družini je ona dala, takođe je i naziv Festivala ona osmislila. Ima ideju i za humanitarne akcije u sklopu Festivala", otkrio nam je Dušan. 

Njegova želja je da Tvrđava postane mala da bi primila sve koji će narednih godina dolaziti na viteški turnir u Niš, a koji će unapređivati svoje sadržaje kako bi ostao na nivou sličnih svetskih festivala.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 16:42:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7024/biti-vitez-znaci-biti-posten-hrabar-istrajan-i-human.html
Vozači i pešaci oprezno u centru zbog radova http://radiocity.rs/vesti/nis/7018/vozaci-i-pesaci-oprezno-u-centru-zbog-radova.html U centru grada, desna kolovozna traka pored hotela Ambasador u Voždovoj ulici, u dužini od oko 50 metara, zatvorena je za saobraćaj zbog radova na ovom hotelu. Ovaj režim biće na snazi do 21. septembra.

Pešacima je zabranjeno kretanje trotoarom u zoni gradilišta, ali i na delu trga pored hotela.

Iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj upozoravaju vozače da obrate pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju i da prilagode brzinu, koja je ograničena na 30 km na sat.

Renoviranje čuvenog niškog hotela, u kome su gostovali najpoznatiji domaći i svetski glumci, muzičari, književnici i političari, počelo je sredinom jula. U potpuno novom ruhu hotel “Ambasador“ trebalo bi da bude otvoren za 8 do 10 meseci, saznajemo od vlasnika hotela.

]]>
Mon, 24 Jul 2017 10:48:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7018/vozaci-i-pesaci-oprezno-u-centru-zbog-radova.html
Nišlija kreće u ekstremnu avanturu svog života: Od Niša do Vladivostoka – na dva točka http://radiocity.rs/vesti/nis/7011/nislija-krece-u-ekstremnu-avanturu-svog-zivota-od-nisa-do-vladivostoka-%E2%80%93-na-dva-tocka.html Predrag Perunović, četrdesetosmogodišnji Nišlija, u subotu, 22.jula kreće sam, motorom, na putovanje kroz osam turistički nedovoljno poznatih zemalja. Na tom putu, Peđa će preći čitavih 16 000 kilometara a krajnji cilj mu je da stigne do obale Pacifika – do Vladivostoka u Rusiji.

OD JUGA SRBIJE DO KABULA, LIBIJE, INDONEZIJE

Ko je Predrag Perunović, u stvari? Za prijatelje i kolege Peđa, dečačkog lika i stasa, za porodicu privržen sin, suprug i otac dvoje srednjoškolaca. Na prvi pogled sasvim običan ljubazan i nasmejan „dečko iz komšiluka“, ekonomista po struci. U stvari, Peđa je sve samo ne - običan. Neobičnost duguje zanimljivim i često veoma hrabrim životnim izborima koje je napravio.

Naime, već blizu dve decenije Predrag radi za Ujedinjene nacije. Sve je počelo 2002., sa razvojnim programom UN-a  na jugu Srbije, gde je obavljao nekoliko godina dužnost Administrativnog oficira. Nakon zatvaranja kancelarije UNDP u Vranju, Peđa se osmelio i konkurisao za pozicije van zemlje, u drugim konfliktnim i postkonfliktnim sredinama. Tako će ga posao najpre odvesti do Kabula u Avganistanu, gde će provesti čitave četiri godine, potom do Istočnog Timora i Indonezije da bi do kraja prošle godine radio i u Tunisu i Libiji.

Sve to nije samo uticalo na izgradnju Peđinog ugleda i karijere, već je u mnogo čemu uticalo i na njegove druge životne izbore, pa tako i na ekstremnu avanturu na koju se sprema da krene, a, o kojoj, prema sopstvenim rečima, sanja već deceniju i više. A, sada mu se, dok iščekuje novu misiju, pored malo više vremena za porodicu ukazala prilika i da taj san ostvari.

Ukrali smo Predragu malo, zaista dragocenog vremena uoči putovanja da podeli sa nama tek deliće zanimljive prošlosti a i da nam opiše ovu jedinstvenu avanturu u koju jedan Nišlija po prvi put sasvim izvesno kreće.

Kod nas se rad za međunarodne organizacije pa i za UN između ostalih još uvek posmatra kroz različite, a nikad dovoljno precizne prizme društva. Neki u radu u internacionalnom okruženju  vide, u najmanju ruku, poslove nalik Džems Bond filmovima. Predrasuda je mnogo, mistifikacija još više. Peđa, uz širok osmeh objašnjava da je rad za Ujedinjene nacije prilično različit od svega drugog, pošto je UN ipak, organizacija koja je u svetu prepoznata zbog mnogobrojnih programa širom kugle zemaljske pa i kod nas od 2000.

„Nije dovoljno samo da imate zvanične kvalifikacije.  Vrlo je važno da budete i malo avanturistički nastrojeni jer bez toga teško da možete da se prepoznate na takvim pozicijama“ – kaže Peđa i dodaje da je okolnost da je otišao na prvu misiju baš u Avganistan zapravo probudila u njemu taj pravi avanturistički duh.

Za rad u konfliktnoj sredini, potreban je pozitivni adrenalin ali i otvorenost za upoznavanje sa drugim kulturama. Predrag kaže da je potrebna kombinacija nekoliko faktora kako bi uspešno obavljali posao u takvom okruženju.

„Morate da posedujete to nešto što vas pokreće ali svakako i tu humanitarnu komponentu u sebi. To što pomažem ljudima, ugroženim narodima, zajednicama, sredinama. Vrlo važno je da ne budete diskriminatorski nastrojeni , da vam ne smetaju različite religije, nacije ili rase. To je apsolutna pretpostavka toga i obrazovanje, važno je da imate dozu avanturizma koja će vas usmeriti upravo ka takvim poslovima. “

Konfliktne i ratne sredine na čoveka deluju stresno. Pitamo kako se on, lično, nosi sa tim kada posmatra tuđu patnju, a nje u sredinama u kojima je radio ima mnogo.

„Nije lako. Teško je isključiti emocije u tim situacijama. Prosto gledate narod oko sebe, bez obzira što ste vi , na neki način fizički izolovani od situacije spolja, s obzirom da živite uvek u nekim objektima tipa vojnih kampova, vozite se u blindiranim vozilima, imate zabranu čak i prozor da otvorite na vozilu. To nije lako izneti.“ – iskren je Predrag i naglašava da je potrebna izuzetna psihološka snaga da se to sve izdrži bez posledica – „To nije turistički obilazak od par dana tih destinacija. Vi prosto morate da živite godinama na način na koji živi tamošnje lokalno stanovništvo, a ponekad i malo teže, s obzirom da oni ipak imaju slobodu kretanja a vi to nemate.

Takav gubitak slobode je nešto na šta svako ko pre nije radio u UN misijama mora da se navikne. Sve to na porodice članova misija ima dosta uticaja. Tako je i sa Predragovom. Supruga Ivona, kćer Minja i sin Andrej, su mu međutim, uprkos brige, snažna i neprocenjiva podrška.

„Pre nego što se ode na misiju veoma je važno da to ne bude samo odluka onoga ko ide, nego odluka cele porodice.  Ja više nisam sam, ja imam suprugu i dvoje divne dece. Prosto moram o njima da razmišljam kao što i oni razmišljaju o meni. Odluka o odlasku negde, mora da bude doneta konsenzusom, ako se u toj odluci vidi nešto što će imati dobrih posledica po našu budućnost onda taj odlazak ima smisla.“

MOTOR KAO SVOJEVRSNA TERAPIJA I POVRATAK SLOBODI

Dolazimo do direktnog povoda našeg današnjeg razgovora sa zanimljivm sugrađaninom. Ekstremna avantura motorom zapravo je proizvod upravo nekih iskustava koje je radeći u Avganistanu stekao. Nikada pre povratka iz Kabula 2013., Peđa nije imao interesovanja za motore. Sam za sebe kaže da nije bajker po definiciji.

„Kako je došlo do toga da se zainteresujem za motor sa 42 godine? Razmišljajući šta je razlog tome, ja sam shvatio da je to deo terapije koju sam ja sam sebi prepisao nakon povratka iz Avganistana. Imajući u vidu to da sam četiri godine  živeo u vrlo teškom životnom i radnom okruženju, gde nisam imao elementarnu slobodu kretanja,  gde smo živeli u kampu gde su zidovi bili po šest metara visoki sa bodljikavom žicom, gde nemate pogled  ni levo ni desno, nego samo nebo iznad sebe...gde nemate slobodu kretanja niti izlaska iz kampa...gde svaki svoj korak morate da najavite i da tražite dozvolu za tako nešto...gde se vozite blindiranim vozilom i imate instrukciju da ukoliko idete u prodavnicu i želite da kupite nešto, mora da znate u koje prodavnice smete da idete, gde se vozilo parkira direktno ispred ulaza, motor se ne gasi a imate samo 5 minuta da obavite kupovinu...zaključavaju se sva vrata i čeka vas da uletite i da vas odveze u taj mali zatvor u kome živite a zove se Green village ili tako nekako egzotično... “

Sve te mere obezbeđenja međutim nisu nikakav garant apsolutne bezbednosti, sa čim se Peđa slaže, jer je upravo taj kampus u kome je on u Kabulu živeo napadnut i u tom napadu je poginulo mnogo ljudi.

„U takvim zemljama, dovoljno je ponekad da budete stranac i samim tim meta napada. Stanovništvo često ne ulazi u to ko se kojom misijom bavi, ko koliko radi, ko koliko pomaže“- kaže Peđa i objašnjava – „dovoljno je da ste stranac i postavlja se pitanje šta ćete vi tu.“

Nakon povratka iz Avganistana, Predrag je prošao proces navikavanja na takozvani normalni život. Od svega mu je najviše nedostajala upravo mogućnost da se slobodno kreće, tako da je, kako kaže, samo tražio razlog da ide tamo-amo sa porodicom ili sam.

„Da, gubitak slobode je stvorio tu želju da kad sam se vratio ovde, da sam stalno želeo da idem negde, da osetim prostranstvo, da nemam granice, da prosto, živim tu slobodu punim plućima.“ – uz osmeh kaže, i dodaje da je u stvari motor njemu poslužio kao sredstvo da se vrati na pravi način slobodi. – „Na motoru dišete vazduh, osećate vetar, osećate mirise, prosto javljate se ljudima, osetite kišu, osetite kada zahladi. Sve je to ono što me je ispunjavalo i dalje me ispunjava, tako da, iz godine u godinu ja sam polako i zavoleo i  - evo dokle smo stigli! “

2007.godine, Peđa je sa majkom putovao u Siriju kolima. To je bila prava privilegija, kaže, jer su mogli da vide jednu prelepu zemlju koja, nažalost, u tom obliku, više ne postoji.

„Siromašan ali velikog srca narod nas je tamo toliko srdačno primio da je to nemoguće zaboraviti. Obišli smo u toj turi Damask i Alepo, pustinju Palmira. “

PEĐINA VELIKA AVANTURA POČINJE U SUBOTU

U subotu, 22.jula, u 7 ujutru, Predrag kreće motorom u susret svom snu.  Na tom putu, proći će kroz 8 zemalja: Bugarsku, Tursku, Gruziju, Jermeniju, Azerbejdžan, Kazahstan, Mongoliju i Rusiju. Iako bi neuporedivo bilo lakše kada ne bi putovao sam, Peđa kaže da je prilično logično da nije uspeo da pronađe još nekoga ko bi mu se pridružio.

„Teško je naći partnera za ovako ekstremnu avanturu. Postoji tu X elemenata koje treba ispuniti i svaki od njih je izuzetno težak.  Počevši od neophodnog namenskog vozila, motora, koji je teško naći u našem okruženju. Drugo, treba neko da odvoji 35, 40 radnih dana da bi krenuo na takvo putovanje. Treće, treba da ima afinitete da poseti baš te lokacije koje ja planiram da obiđem, i to baš sada a ne za tri, četiri godine“ – objašnjava Peđa i naglašava da je od svega najvažnije da potencijalni saputnik bude i kompatibilna osoba, kako bi sve prošlo dobro –„Niko zaista ne želi, da mu nekakvi trivijalni problemi i situacije ugroze i pokvare ovakvo, ja bih rekao, životno putovanje. Jer, ovo, za mene, to jeste zaista.“

Predrag je napravio okvirni plan putovanja i prema tom planu ga je podelio na četiri etape. Ideja mu je, kaže, da nakon svake od njih, izvrši podrobnu analizu njegovog fizičkog, mentalnog i zdravstvenog stanja, kao i stanja motora, a tada će procenjivati i stepen entuzijazma da ovo dugo i uzbudljivo putovanje dovede do konačnog cilja – Vladivostoka.

„Ukoliko odgovor na 90% ovih pitanja bude - „Da“ – onda ima smisla nastaviti. Ukoliko na neka od njih odgovor bude negaitvan – to će značiti da imamo problem.“ – kaže Peđa.

Jedna od etapa, na putu dugom 16.000 kilometara biće za Predraga najteža i verovatno prepuna iskušenja. Radi se o delu puta kroz izuzetno retko naseljene predele.

Naš sagovornik to potvrđuje:

„Radi se o deonici puta između prestonice Azerbejdžana, Bakua, i prestonice Kazahstana, Astane. Ta druga etapa je oko 4.000 kilometara dugačka i onako je najveći izazov i najteža. Gustina naseljenosti Kazahstana je izuzetno mala imajući u vidu njegovu enormnu veličinu kao države (veličine je Evrope bez Skandinavije ). Samo 20 miliona ljudi živi u Kazahstanu za razliku od Evrope u kojoj živi 650 miliona.“

Takva mala naseljenost uslovljava to, da postoje stotine kilometara puta, na kojima nema života, niti benzinskih pumpi, nema gradova, naseljenih mesta.

„To nisu pustinje, mada ih neki tako nazivaju. To su kazahstanske stepe. Nije to planinska oblast kroz koju se ide, već je to stepa, zaravan jedna i kroz takve predele treba voziti hiljade kilometara“ – nastavlja Predrag i dodaje da se nada da će tu deonicu između Bakua i Astane uspeti da pređe za desetak dana vožnje.

Zanima nas gde će se i na koji način ovaj odvažni avanturista odmarati. Ideja da se noći na otvorenom čini nam se kao opasna.

„Ne, ne, neću spavati na otvorenom, niti pod šatorom. Plan je da svaku noć prenoćim u čvrstim objektima. Preko booking.com nalazim smeštaj“ – kaže Predrag i dodaje da je stepen informisanosti ljudi o predelima u koje on kreće, kod nas i u Evropi uglavnom jako mali. Razlog tome vidi u činjenici da to nisu tipične turističke destinacije. A kada je nešto nepoznato, ljudi u tome vide opasnost. Peđa ne smatra da će imati bezbedonosnih rizika na putu. Kao veći izazov, ipak Predrag vidi to što neće biti mnogo ljudi na nekim etapama koje će pokušati da savlada, što će biti sam. Za to je morao, kaže, posebno psihološki da se pripremi. Inače, sama priprema za ovu ekstremnu avanturu koja će trajati 45 dana, trajala je mnogo duže. Motor, kojim će se u subotu ujutru otisnuti na putovanje, dugo 45 dana, je namenski motor BMW R 1200 GS Adventure, ovogodišnje prozvodnje i kupljen je za ostvarivanje Predragovog višedecenijskog sna.

„Njegova osnovna namena jeste da može da se sa njime prelazi sa jednog kontinenta na drugi, da se ogromne etape prevaljuju. Adventure model ima posebnu konstrukciju za ostvarenje takvih avantura. Specifično je što ima veliki rezervoar za gorivo, od 30 litara, što daje mogućnost da odjednom pređete i do 550 kilometara što je meni jako važno jer tamo gde se krećem ima destinacija gde po 300, 400 kilometara nema benzinskih pumpi. Ne biste voleli da ostanete bez goriva na mestu koje je kao mesečeva površina, gde nema života, ljudi, gde sunce prži a vi imate jedan trivijalni razlog stajanja – jer ste ostali bez goriva.“

OD PRESTONICE, DO PRESTONICE KROZ CENTRALNU AZIJU

Peđa kaže da on nije ni prvi ni poslednji čovek koji se upušta u ekstremnu moto avanturu. U Srbiji je to ređe ali u svetu nije, tako da postoji sajt na Internetu na kome se mogu naći izuzetno korisni podaci koje vozači motora iz celog sveta dele kao sopstvena iskustva pri prolasku kroz određene kontinente i države. Na taj način, oni koji planiraju putovanje mogu da nauče iz tih iskustava. Slično je i sa mapama. Za Evropljane dostupne su mape do Turske. Zato je do ostalih mapa, neophodnih za avanturu u koju se upušta ponovo došao zahvaljujući avanturistima koji su sopstvene pređene etape učitavali u postojeće digitalne mape i ponudili ih za besplatno korišćenje na Internetu.

Mnogo će atraktivnih destinacija Predrag na svom putovanju obići. Onih o kojima se uči u školi poput Kaspijskog i Bajkalskog jezera. Za sve gde bi se mogao zaustaviti na putovanju kroz centralnu Aziju bilo bi mu potrebno enormno mnogo vremena. Zato će njegov fokus biti na glavnim gradovima zemalja kroz koje će proći.

„Tbilisi, Jerevan, Baku, Astana, Ulan Bator, glavni grad Mongolije, i svi oni gradovi kroz Rusiju, kroz koje ide i Transibirska železnica, a to su: Novosibirsk, Krasnojarsk, Jirkutsk, Ulan Ude, Habarovsk i Vladivostok na kraju. Preći ću preko nekih jako velikih reka kao što su: Ural, Amur, jedna od najdužih na svetu, proći ću oko Kaspijskog jezera koje je najveće na svetu, Bajkalskog jezera koje je najdublje na svetu, vozim 8.000 kilometara kroz Sibir i transibirski region, kroz kazahstanske stepe, sibirske tundre...“

Da bi izbegao bilo kakav rizik, pošto ide sam, Peđa će voziti isključivo po asfaltnim putevima. Ovo je i idealni period što se tiče vremenskih uslova, jer samo dva meseca godišnje temperaturne oscilacije nisu velike tako da će, ako prognoza bude tačna, na putu od 45 dana možda biti samo 7 kišovitih, a temperatura uglavnom oko 24, 25 stepeni, što je idealno za vožnju.

Priči nikada kraja kada je sagovornik ovako zanimljiv,  a sat do polaska neumitno otkucava. Pratimo našeg gosta, uz molbu da nam se, s vremena na vreme, javi porukom, da znamo da je dobro i da napreduje prema planu. Jer, ipak, na ovo više nego atraktivno ali i veoma naporno putovanje iz Niša kreće sam. Predrag obećava da će nas obaveštavati o toku puta jer, kako kaže, iako „ide sam, ne želi da bude sam“. Podrška mu je itekako važna i mnogo mu znači što mu je prijatelji sa svih strana sveta,  koje je obavestio o avanturi, pružaju.

„Par ljudi će me ispratiti do granice sa Bugarskom, tog dana kada krenem, ljudi obećavaju i da će me pratiti duž čitavog puta virtuelno. Ja imam nameru da svake večeri objavim na Fejsbuku par fotografija i osnovne utiske tog dana, tako da ko bude zainteresovan – može da baci pogled.“

City radio od srca želi našem hrabrom avanturisti Predragu Perunoviću da ostvari san i da nam se nakon toga vrati, donoseći mirise, boju i ukuse, dalekih i egzotičnih krajeva koje će posetiti. I nove priče, o novim i zanimljivim ljudima koje će na tom putu upoznati.

]]>
Thu, 20 Jul 2017 02:00:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7011/nislija-krece-u-ekstremnu-avanturu-svog-zivota-od-nisa-do-vladivostoka-%E2%80%93-na-dva-tocka.html
Nišlijke protestovale protiv nasilja, pojedinci im dobacivali http://radiocity.rs/vesti/nis/7003/nislijke-protestovale-protiv-nasilja-pojedinci-im-dobacivali.html Aktivistkinje nekoliko niških udruženja protestovale su ovog ponedeljka protiv nasilja u porodici u kojima su žrtve uglavnom žene i deca. U dva protestna skupa u centru Niša pozvale su državu da se ozbiljnije pozabavi problemom nasilja. Između ostalog zatražile su i adekvatnu primenu zakona i bolju saradnju svih institucija koje se bave nasiljem.

Najpre ispred Centra za socijalni rad "Sveti Sava" a potom i kod Banke dobročinstva u Obrenovićevoj, Nišlijke iz "Centra za devojke", udruženja "Porodična filharmonija" i Facebook zajednice "Ćaskalište za mame", održale su protest zbog učestalog porodičnog nasilja u kome su najčešće žrtve žene i deca. Podršku sui m pružile i aktivistkinje SOS grupe iz Vlasotinca. Neposredan povod za okupljanje su poslednje dve tragedije u Centrima za socijalni rad u Beogradu u kojima su ubijene dve žene i dete. 

Tatjana Nikolić iz "Centra za devojke" kaže da su se okupile da izraze protest, ali i pozovu državu i državne institucije, kao i zaposlene u njima da se sa više odgovornosti bave problemom nasilja u porodici. U ovom slučaju, kako kaže, posebno pozivaju sudove i centre za socijalni rad, da kada je reč o viđanju roditelja, koji su nasilni, i dece, da ponovo pregledaju i detaljno ispitaju stepene rizika po nasilje u takvim slučajevima.

“Treba izraditi sigurnosne planove za svaku žrtvu ponaosob, i oni će reći da su uradili, ali iskreno, moram reći da sumnjam u to da se posvetila pažnja svakoj ženi ponaosob. Koordinacija između svih aktera, od tužilaštva, sudstva, centra za socijalni rad, policije, ali i nevladinog sektora je neophodna. Neće se rešiiti problem sve dok nevladin sector guraju sa strane, jer mi smo te koje se poslednjih 20 godina borimo protiv nasilja i omogućile smo da se donesu zakoni”, kaže Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.  

Osim problema sa institucijama i državom koja, kako kaže Tatjana Nikolić, neozbiljno shvata problem nasilja nad ženama, još veći problem je svest ljudi o tome da je nasilje kažnjivo, da nije dozvoljeno.

“Tu je reč o nasilnicima i našem još uvek patrijarhalnom društvu. Zato, sa druge strane treba još više raditi ne samo na informisanosti žena o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati, kada zapravo počinje, već i na osnaživanju žena da ne trpe nasilje. A razlozi za to što trpe su mnogostruki. Samo osnaživanjem žene mogu da reše da ne budu više u nasilju. Čini mi se i to, da institucije uopšte nisu prepoznale razvod braka ili raskid veze kao posebno kritičan trenutak eskalacije sukoba, što mi prepoznajemo. Onda bi se sve odluke o viđanju dece  i razne druge, malo preispitale”, kaže Tatjana Nikolić.

Ona se osvrnula i na senzacionalističko izveštavanje, koje samo doprinosi širenju problema. Kako kaže, o tme treba izveštavati, pričati, pisati stalno, ali na način koji ide ka osudi nasilnika i nasilja uopšte.

Iz udruženja "Porodična filharmonija" koje se bavi porodičnim vrednostima, Milica Bugarin kaže da je njihova zajednička poruka udruživanje svih, počev od nstitucija koje su nadležne da odrede kada će i pod kojim okolnostima otac koji je okarakterisan kao nasilan, viđati majku sa decom.

“Smatramo da na ovaj način, protestnim skupom, tribinama, stalnom pričom o tome, buđenjem svesti, skretanjem pažnje na važnost toga, možemo bar malo da pomognemo. Porodica je centar društva, ako je ona stabilna i društvo će biti stabilno”, rekla je Milica Bugarin.

PODRŠKA OD ŽENA IZ VLASOTINCA

Podrška Nišlijkama stigla je iz Vlasotinca. Svetlana Šarić i još nekoliko aktivistkinja SOS Vlasotinca pridružile su se svojim drugaricama u ovom važnom protestu, važnom za budućnost naše dece, porodice i društva.

“Smatram da u svim gradovima, treba da se podignu žene – aktivistkinje i neaktivistkinje. I muškarci bi trebalo da nam se pridruže. Imam opasku – čini mi se da i država a i prateći medije - svi nekako okrivljuju samo Centre za socijalni rad, socijalne radnice. U tim centrima postoje pedagozi i psiholozi – oni treba da vrše procenu. Treba preispitati rad direktora institucija. Svi smo mi kao društvo odgovorni za ono što nam se dešava. Zakoni postoje – za to smo se izborile, ali se ne primenjuju, sve nekako sporo ide”, rekla nam je Svetlana Šarić.

I Svetlana Šarić iz Vlasotinca, ali i aktivistkinje niških udruženja žele da veruju da će državne institucije ozbiljno shvatiti njihovu pobunu protiv porodičnog nasilja i da će adekvatno reagovati. 

Zahtevi su im zajednički a to su: najhitnije moguće rešavanje problema u funkcionalnom delovanju nadležnih ustanova,  veća briga o socijalno ugroženim građankama i građanima i sistemsko rešavanje socijalnih slučajeva, kao i  kontinuirano delovanje donosioca odluka, institucija i organizacija na polju izgradnje bezbednog okruženja! 

Akcija pod istim sloganom "Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više" se u isto vreme održala i u Beogradu u organizaciji mreže "Žene protiv nasilja".

]]>
Sun, 16 Jul 2017 21:30:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7003/nislijke-protestovale-protiv-nasilja-pojedinci-im-dobacivali.html
Prva poseta predstavnika Ambasade SAD Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7000/prva-poseta-predstavnika-ambasade-sad-srpsko-ruskom-humanitarnom-centru-u-nisu.html Prvi put od kako je Srpsko - ruski humanitarni centar osnovan u Nišu, posetila ga je američka delegacija u kojoj je bio i predstavnik Ambasade SAD u Srbiji, pomoćnik vojnog atašea Hajrum Garvin. Kako navode iz Centra, američki gosti dobili su odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala u vezi sa njegovim radom i funkcionisanjem.

Kodirektor SRHC-a Vjačeslav Vlasenko i srpski službenici Centra su goste upoznali sa istorijom osnivanja, strukturom i pravnim osnovama funkcionisanja SRHC-a kao međuvladine organizacije.

Domaćini su ispričali gostima o značajnom doprinosu  Centra u sprečavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda u Republici Srbiji i drugim državama u balkanskom regionu tokom proteklih godina. Upoznali su ih i sa pružanjem hitne humanitarne pomoći.

Na random sastanku bilo je reči i o povećanju efikasnosti srpskog nacionalnog sistema reagovanja na vanredne situacije, uključujući  i  obuke srpskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama MČS-a Rusije i  nastavnim kompleksima na teritoriji Centra, održavanje različitih vežbi i treninga, kao i kroz isporuku moderne vatrogasne i spasilačke tehnike u Srbiju, saopštili su iz Centra.

“Predstavnici SAD su dobili iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, uključujući i ona u vezi sa nacrtom rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima SRHC-a. Imali su mogućnost da se neposredno upoznaju sa materijalno-tehničkim resursima koje Centar poseduje”, navodi se u saopštenju.

Iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra navode i da je posebno interesovanje  izazvao Centar  upravljanja u kriznim situacijama (CUKS), koji daje mogućnost da se operativno dobijaju stručne informacije o klimatskoj i tehnogenoj situaciji u regionu i da se daju prognoze vezane za njen razvoj, što pomaže nadležnim strukturama da preduzmu neophodne mere bezbednosti.

“Poseta SRHC-a od strane predstavnika Ambasade SAD  je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, koji ima za cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Republici Srbiji i drugim balkanskim državama. Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledu”, saopštavaju iz Centra.

Oni, takođe, navode i da je američki gost informisan da u julu mesecu jedinica SRHC-a zadužena za humanitarno razminiranje počinje sa čišćenjem teritorije Srbije, a iz Rusije stiže prvi deo opreme i tehnike, koja je namenjena za popunjavanje rezervi Centra i za razvoj nastavno-trenažne osnove.

Očekuje se da će u toku sledeće nedelje Centar posetiti delegacije i nekih drugih ambasada stranih država sa sedištem u Beogradu. Između ostalog za 18. jul je planirana poseta predstavnika Ambasada Austrije, Švajcarske i Poljske.

]]>
Wed, 12 Jul 2017 20:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7000/prva-poseta-predstavnika-ambasade-sad-srpsko-ruskom-humanitarnom-centru-u-nisu.html
Liberland - država u kojoj pošteni ljudi prosperiraju http://radiocity.rs/vesti/nis/6994/liberland---drzava-u-kojoj-posteni-ljudi-prosperiraju.html U utorak, 11.07.2017.,u 18 časova u pivnici BERTA u Dušanovoj 73, svi zainteresovani, ukoliko žele, mogu da se upoznaju i razgovaraju sa Vitom Jedličkom, predsednikom Liberlanda, koji će boraviti u našem gradu.

Kada je Čeh Vit Jedlička, pre nekoliko godina proglasio najmanju suverenu zemlju, na ničijoj zemlji, između Srbije i Hrvatske, sve je izgledalo kao šala. Danas za državljanstvo Liberlanda aplicira preko pola miliona ljudi. 

Šta je, u stvari Liberland i gde se nalazi? Na teritoriji površine samo sedam kvadratnih kilometara, "država" leži na zapadnoj obali Dunava, između grada Zmijovca u Hrvatskoj i Bačkog Monoštra u Srbiji. Prema stavu Liberlanda, zahvaljujući posleratnoj napetoj atmosferi između naše dve zemlje, nijedna nema ingerenciju. Liberland ima svog predsednika, već pomenutog Vita Jedličku, koji je iskoristio nerešen status te teritorije i označio je ničijom zemljom - terra nullius.

Jedlička ističe da je Liberland nastao potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je nastao na teritoriji koju u okviru razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska. 

Cilj osnivača nove države je, kako ističe, stvaranje društva u kom pošteni ljudi mogu da prosperiraju, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga zbog kojeg je Liberland osnovan je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi.

Liberland, iako ga do sada nije priznala nijedna suverena država, ima svoju MIS a ima i turističku agenciju Liberland Trip, koja omogućava Liberlanđanima da do Liberlanda dođu. Inače se do ove zanimljive, kako je neki nazivaju, virtuelne utopije, može doći jedino čamcem.

Putem sajta možete saznati sve informacije o Liberlandu a ukoliko imate vremena i volje, možete to saznati i lično kroz razgovor sa delegacijom Liberlanda, koju će predvoditi njihov zanimljivi predsednik, Vit Jedlička.


]]>
Mon, 10 Jul 2017 16:36:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6994/liberland---drzava-u-kojoj-posteni-ljudi-prosperiraju.html
Zbog velike vrućine na 3 lokacije cisterne sa pijaćom vodom http://radiocity.rs/vesti/nis/6967/zbog-velike-vrucine-na-3-lokacije-cisterne-sa-pijacom-vodom.html Zbog visokih temperatura Štab za vanredne situacije u Nišu, doneo je preporuku da se danas i sutra postave cisterne sa pijaćom vodom na tri lokacije u Nišu. Od 11 do 16 sati cisterne će biti postavljene kod pijace „Boško Buha“, na Trošarinskoj pijaci, i između glavne Autobuske stanice i pijace kod Tvrđave.

Ovu preporuku, Štab je doneo zbog toga što vrućine mogu da utiču na to da pojedini delovi grada ostanu bez vode.

Apeluju na građane da ne zalivaju bašte i ne peru automobile pijaćom vodom. Nišlijama preporučuju da ne izlaze napolje bez preke potrebe u periodu od 10 do 17 sati, a ako već moraju, da obuku laganu obuću svetlih boja i od prirodnih materijala. Iz Štaba savetuju građanima da koriste naočare za sunce, otvorenu obuću, šešire, kape, uzimaju više tečnosti, konzumiraju lakšu hranu, da izbegavaju kofeinske napitke i alkohol.

Preporučuju i što češće luftiranje prostorija u kojima najviše borave, a  onima koji koriste klima uređaje, savetuju razliku od 10 stepeni u odnosu na spoljašnju temperaturu.

]]>
Fri, 30 Jun 2017 09:46:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6967/zbog-velike-vrucine-na-3-lokacije-cisterne-sa-pijacom-vodom.html
IN MEMORIAM: Goran Kostić Kosta, frontmen grupe “Novembar” http://radiocity.rs/vesti/nis/6971/in-memoriam-goran-kostic-kosta-frontmen-grupe-%E2%80%9Cnovembar%E2%80%9D.html Poslednji dan juna, doneo je još jednu tužnu vest u grad Niš. Srce je prerano “otkucalo” još jednog dobrog čoveka i vrsnog muzičara, Gorana Kostića Kostu, osnivača i frontmena pank – rok benda “Novembar”. Kosta je u Niš došao iz Zagreba, u leto 1991. Početak rata je okončao postojanje pank rok grupe “Studeni Studeni”, u kojoj je Goran Kostić svirao gitaru i pevao. Po dolasku u Niš, Kosta je muzičku karijeru nastavio kao basista u grupi “Glas Amerike”, koja će, nedugo zatim, promeniti ime u “Novembar”.

Od tada do danas, grupa je nekoliko puta menjala pojedine muzičare ali je Kosta bio njen stalni, nepromenljivi član i njen zaštitni znak, kako i priliči pravom frontmenu.  Za preko četvrt veka postojanja, “Novembar” je objavio nekoliko studijskih albuma počevši od albuma “Deguelo” 1994., pa sve do poslednjeg albuma “Proklet” koji je snimljen pre četiri godine. Pored toga učestvovali su i u različitim kompilacijama ali ih publika smatra jednim od najaktivnijih koncertnih bendova kod nas i u regionu. Pre nepunih godinu dana, početkom jula, zajedničkim koncertom sa Van Goghom i Galijom u Tvrđavi, Novembar je proslavio 25.rođendan. 

Od Gorana Kostića Koste se danas opraštaju brojni prijatelji i poznanici i sasvim je izvesno da njegov prerani odlazak predstavlja nepravedni i teški udarac za njegovu porodicu, prijatelje, muzičku scenu ali i za urbani Niš, onaj Niš odrastao na rokenrolu i džentlmenskim manirima, čiji je neraskidivi deo Kosta bio i kome je ostavio tako mnogo. 

Ispraćaj Gorana Kostića Koste biće u subotu, na Novom groblju u Nišu. Opelo počinje u 11 sati a sahrana je u 12 i 30h.

]]>
Fri, 30 Jun 2017 13:35:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6971/in-memoriam-goran-kostic-kosta-frontmen-grupe-%E2%80%9Cnovembar%E2%80%9D.html
Hotel “Ambasador“ se otvara na proleće iduće godine? http://radiocity.rs/vesti/nis/6965/hotel-%E2%80%9Cambasador%E2%80%9C-se-otvara-na-prolece-iduce-godine.html Renoviranje čuvenog niškog hotela, u kome su gostovali najpoznatiji domaći i svetski glumci, muzičari, književnici i političari, počinje do 15. jula. U potpuno novom ruhu hotel “Ambasador“ trebalo bi da bude otvoren za 8 do 10 meseci, saznajemo od vlasnika hotela. Adaptacija i sanacija hotela “Ambasador“ počinje za oko 2 nedelje. Kako je za City radio objasnio vlasnik hotela Ivan Spasić, poseduje sve dozvole za radove, a u planu su kompletna zamena fasade i uređenje enterijera.

„Radovi su prijavljeni i počećemo da ih izvodimo za petnaestak dana. Od spoljašnjih radiće se zamena fasade, i to bi trebalo da traje 3-4 meseca, kako bi sve bilo bezbedno. Što se tiče unutrašnjih, budući da je sve od enterijer izneto, nadamo se da ćemo objekat za 8 do 10 meseci pripremiti za koršćenje“, rekao je Spasić.

On dodaje da će hotel nastaviti da radi pod istim imenom - “Ambasador“, da će biti urađen kao objekat visoke kategorije sa 5 zvezdica, ali će možda zbog ekonomskog i tržišnog poslovanja biti kategorisan sa 4 zvezdice.

Inače, budući da je nedavno sa jedne od terasa ovog hotela na 53-godišnju Nišlijku pao tepih, kog je oduvao vetar, mi smo sadašnjeg vlasnika upitali kako se to dogodilo, i da li su građani bezbedni ukoliko prolaze oko ovog objekta.

„U skolopu priprema za početak radova iznosili su se itisoni, pa je vetar uticao na to da se taj tepih otkotrlja i padne preko ivice. Mi smo i sa hitnom i sa povređenom ženom ispratili njeno stanje, bili smo joj i u kućnoj poseti, na sreću, sa njom je sve u redu“, priča Ivan Spasić.

Podsetimo, hotel “Ambasador“ bio je u vlasništvu preduzeća “Srbija turist“, koje je kupio američki biznismen Srba Ilić. Budući da godinama nije radio, propadao je prazan. Kasnije, na licitaciji 2016. godine hotel je prodat Ivanu Spasiću, vlasniku hotela “My place“.

]]>
Thu, 29 Jun 2017 15:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6965/hotel-%E2%80%9Cambasador%E2%80%9C-se-otvara-na-prolece-iduce-godine.html
Stanari traže hitnu sednicu Skupštine grada http://radiocity.rs/vesti/nis/6960/stanari-traze-hitnu-sednicu-skupstine-grada.html Udruženi pokret slobodnih stanara, zatražio je hitnu sednicu Skupštine grada Niša, na kojoj bi se raspravljalo o oporavku budžeta, smenama pojedinih funkcionera i drugim „gorućim“ problemima. Iz Udruženog pokreta slobodnih stanara saopštavaju da su već ukazivali na probleme zbog kojih traže hitnu sednicu Skupštine grada Niša. Dodaju da su njihove primedbe potkrepljene izveštajem „Lokalne javne finansije: Problemi, rizici i preporuke“, koji je izradio Fiskalni savet Srbije.

Saopštavaju da bi se na sednici raspravljalo o oporavku budžeta Niša, a prvi koraci ka tome bilo bi smanjenje „nepotrebnih i predimenzionarnih troškova“, smanjenje subvencija kako bi investicije bile povećane, ali i svođenje broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi na optimalan broj. UPSS, traži i smenu predsednika opštine Medijana, zbog kako tvrde, „neracionalnog trošenja sredstava radi lične promocije“, i direktora niškog aerodroma „zbog skrivanja informacija od građana i nanošenja štete ovom preduzeću“.

U Udrženom pokretu slobodnih stanara, ocenjuju da bi sednicu trebalo što pre sazvati i zbog izuzetno teškog položaja Niša, koji će se odraziti na već izuzetno loš standard građana. Dodaju da bi sednica trebalo da bude otvorena za sve zainteresovane građane.

UPSS je zahtev za održavanje hitne sednice prosledio Gradskom veću i Skupštini grada Niša.      

]]>
Thu, 29 Jun 2017 09:39:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6960/stanari-traze-hitnu-sednicu-skupstine-grada.html
Posao za 34 profesionalna vojnika u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/6961/posao-za-34-profesionalna-vojnika-u-nisu.html Profesionalni vojnici mlađi od 30 godina, koji su odslužili vojni rok pod oružjem, mogu da konkurišu za vojnu službu u Nišu. Konkurs za prijem novih vojnika raspisali su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. U cilju popune radih mesta profesionalnim vojnicima, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurs za prijem 34 kandidata u Nišu.

Zainteresovani mogu u petak, 30. juna, do 7 i 30 sati da se jave u kasarne u garnizonu Niš, a potrebno je da sa sobom ponesu ličnu kartu i sportsku opremu.

U 3. brigadi kopnene vojske kažu da se radi se o ugovorima na određeno vreme, u trajanju do 3 godine. Takođe, u ostalim garnizonima Republike Srbije otvoreno je gotovo 650 radnih mesta.

Ostali opšti i posebni uslovi konkursa se nalaze na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije - http://www.mod.gov.rs/ i http://www.vs.rs/ .

]]>
Thu, 29 Jun 2017 10:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6961/posao-za-34-profesionalna-vojnika-u-nisu.html
Posečene “opasne“ grane u Čairu http://radiocity.rs/vesti/nis/6956/posecene-%E2%80%9Copasne%E2%80%9C-grane-u-cairu.html Radnici JKP Mediana ipak su reagovali, i u sredu ujutru posekli sa drveta u centralnom delu Čaira grane koje su predstavljale potencijalnu opasnost da se slome i padnu. Službi Zelenila obratili su se građani, nakon što su se nedavno na tom mestu dve grane sručile na dečiju trambolinu. Nakon molbe jednog sugrađanina da radnici službe Zelenila JKP Mediana dođu u Čair, kod Dečijeg centra, jer postoji opasnost da se još neka trula grana slomi, i padne na mesto gde prolaze ljudi, a gotovo uvek se igraju deca, nadležni su ipak reagovali.

Dva dana nakon poziva, radnici su u sredu ujutru došli u park i sa problematičnog drveta, na kom se nalaze razni strujni i internet kablovi, posekli potencijalno opasne grane.

Podsetimo, jedan Nišlija juče se požalio nama, a pre toga i JKP “Mediana“, da su sa drveta u centralnom delu parka Čair pale grane usled vetra u nedelju i ponedeljak. Tom prilikom, kako je tvrdio, jedna je završila na trambolini, kada se, na sreću, deca nisu igrala.

]]>
Wed, 28 Jun 2017 15:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6956/posecene-%E2%80%9Copasne%E2%80%9C-grane-u-cairu.html
Grana pala na trambolinu u Čairu, nadležni ne reaguju http://radiocity.rs/vesti/nis/6952/grana-pala-na-trambolinu-u-cairu-nadlezni-ne-reaguju.html Jedan sugrađanin požalio se nama, ali i JKP “Mediana“, da su juče i prekjuče sa drveta u centralnom delu parka Čair pale grane usled vetra. Kako je objasnio, jedna je završila na trambolini, a na sreću, u tom trenutku deca se nisu igrala. Međutim, iako postoji opasnost da sa starog drveta padne još neka grana, nadležni i dalje ne reaguju. Već dva dana nema reakcije iz službe Zelenila JKP “Mediana“, kojoj se obratio Nišlija, nakon što su sa drveta u Čairu dve grane pale usled vetra.

„U nedelju u 17 sati pala je jedna grana na trambolinu, odmah smo pozvali Medianu da dođu i rečeno im je da postoji opasnost za još jednu granu da padne, oni nisu došli. Onda je ta grana pala u ponedeljak u 15 sati, ali na travu, a sada je utorak i još uvek nisu došli. Naravno, mi smo pomerili grane u stranu“, priča naš sugrađanin koji je želeo da ostane anoniman.

On dodaje da su mu telefonom obećali da će na teren izaći ekipa sa šeficom zaduženom za ovaj park, i reagovati.

Inače, kako nam je objasnio ovaj Nišlija, oko ovog starog drveta su brojni kablovi, za nekoliko grana su i privezani, zbog čega postoji opasnost da još neki deo drveta padne.

„Internet kabli, ovaj crni, ureže se u koru, na površini kore se stvara vlaga, od te vlage truli deo drveta i usled vetra ono lako padne“, kazao je on.

Do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor nadležne službe u JKP Mediana.

Podsetimo, pre desetak dana u parku na Sinđelićevom trgu odlomio se masivni deo drveta i pao na pumpu i taksi. Na sreću, povređenih nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 15:18:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6952/grana-pala-na-trambolinu-u-cairu-nadlezni-ne-reaguju.html