City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Zahtev policije da novinar Stefan Marković otkrije izvor - nedopustivi presedan http://radiocity.rs/vesti/nis/8048/zahtev-policije-da-novinar-stefan-markovic-otkrije-izvor---nedopustivi-presedan-.html Saslušavanje novinara Južnih vesti, Stefana Markovića, te insistiranje policijskih službenika da im otkrije ko je izvor informacija koje je kroz serijal tekstova o manipulacijama u Opštini Medijana iznosio, u najmanju ruku se može nazvati neprimerenim. A zapravo je i nezakonito prema važećem setu medijskih zakona.

Stefan Marković je na saslušanje pozvan u svojstvu građanina, a po prijavi portparolke Opštine Medijana, Dušanke Kitanović, koja je tu prijavu podnela zbog toga što novinar Marković poseduje njene lične podatke (JMBG). "Južne vesti" su inače često izveštavale o malverzacijama u ovoj gradskoj niškoj opštini a jedna od stvari koju su istraživali bilo je nezakonito zapošljavanje upravo Dušanke Kitanović.

"Za nas u "Južnim vestima" ovo je još jedan vid pritiska i pokušaj zastrašivanja zloupotrebom državnih institucija, jer lični podaci koje Marković poseduje nisu ni u jednom tekstu, niti na bilo koji drugi način zloupotrebljeni. Nikada nisu javno objavljeni. Dobijeni su od izvora koji je dostavljao informacije o zloupotrebama u Opštini Medijana i jedino su korišćeni u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je poslat Medijani, a na koji oni nikada nisu odgovorili." - saopštile su "Južne vesti".

Iako je Marković medijima izjavio da je saslušanje trajalo kratko i da je bilo korektno, ono što je prilično zbunjujuće je da je službeno lice insistiralo na tome da Stefan otkrije ko je izvor informacija iz same Opštine Medijana koji je Južnim vestima dostavio podatke o malverzacijama. Pozivajući se s pravom na Zakon o informisanju, koji jasno definiše, da novinar ne mora da otkrije izvor informacije, Stefan je odbio da ga imenuje, o čemu svedoči i službena beleška koja je sačinjena u toku saslušanja a u koju smo imali uvid.

O obavezi čuvanja izvora informacije, ukoliko ne želi da bude otkriven, što je najčešće i slučaj kada se novinarima dostavljaju informacije o malverzacijama u javnim preduzećima, ustanovama ili lokalnim samoupravama, govori jasno i Etički kodeks novinara, u članu 3. :

"U slučaju da izvor informacije uslovljava da ostane neimenovan, redakcija je dužna da to poštuje. Od ovog pravila može da se odstupi, ukoliko se informacija odnosi na planiranje nekog zločina, ili kršenje ustavnog poretka i bezbednosti države, kada je obaveza redakcije da to prijavi nadležnim organima."  - navodi se u Kodeksu novinara Srbije.

Novinari, naročito oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, dolaze stalno u posed dokumenata koje sadrže lične podatke osoba za koje se sumnja da su počinile neku koruptivnu radnju ili malverzaciju. Najčešće ih dostavljaju ljudi koji žele da ostanu anonimni zbog gotovo izvesne odmazde ukoliko nastupe javno, o čemu svedoče brojni slučajevi uzbunjivača javnosti koje čak ni važeći propisi o zaštiti uzbunjivača nisu uspeli da zaštite od gubitka posla ili progona druge vrste.

Etički kodeks novinara nalaže da u takvim situacijama, ukoliko izvor ne želi da bude otkriven, novinari i urednici postupaju sa dužnom profesionalnom pažnjom i svojim profesionalnim autoritetom staju iza informacije i odgovaraju za njenu tačnost. 

U kontekstu svega navedenog slučaj Stefana Markovića  iz "Južnih vesti" mora da bude predmet  pune pažnje i reakcije relevantnih novinarskih udruženja jer bi, ukoliko postane praksa, mogao da se pretvori u još jedan vid ograničavanja veoma krhkih medijskih sloboda i nezabeleženog pritiska na novinare. Takođe bi mogao da izazove strah kod retkih hrabrih pojedinaca spremnih da obaveste javnost o malverzacijama u državnom sistemu. Stefan Marković je odoleo pritisku i odbio da otkrije izvor iz Opštine Medijana ali ostaje pitanje da li bi se svaki novinar u takvoj situaciji poneo na isti način.

]]>
Fri, 21 Dec 2018 18:58:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8048/zahtev-policije-da-novinar-stefan-markovic-otkrije-izvor---nedopustivi-presedan-.html
U subotu u Nišu Dan žalosti zbog stradalih kod Donjeg Međurova http://radiocity.rs/vesti/nis/8045/u-subotu-u-nisu-dan-zalosti-zbog-stradalih-kod-donjeg-medjurova.html Zbog teške saobraćajne nesreće koja se dogodila jutros na pružnom prelazu Donje Međurovo,u kojoj je veliki broj žrtava i povređenih, Gradsko veće Grada Niša proglasilo je subotu, 22.decembar za Dan žalosti u Nišu.

"Povodom tragedije koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu,  u kojoj su izgubljeni ljudski životi, a više lica povređeno, Gradsko veće Grada Niša izražava izraze najdubljeg saučešća porodicama stradalih.Na vanrednoj sednici Gradskog veća doneta je odluka da se 22. decembar 2018. godine proglasi Danom žalosti na teritoriji Grada Niša.U ovom teškom trenutku, kada je nažalost došlo do saobraćajne nezgode tragičnih razmera, Grad Niš će pružiti svu neophodnu pomoć porodicama nastradalih i povređenih." - stoji u saopštenju Gradskog veća.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros u 7 i 30, kada je na autobus "Niš-ekspresa" naleteo voz, poginulo je petoro, od toga dvoje srednjoškolaca, a teže i lakše je povređeno blizu 30 osoba. Među njima je mnogo dece, koja su autobusom jutros kretala ka školi. Kako javljaju Južne vesti, borba lekara za živote dvoje maloletnika još uvek traje.

Teška saobraćajna nesreća, koja je potresla jutros Niš ali i region, dogodila se na pružnom prelazu Donje Međurovo. Na tom prelazu nema rampe već postoji samo vertikalna signalizacija za drumski saobraćaj. Iako se i dalje ispituje šta su mogući uzroci ove nesreće, prema rečima direktora policije Vladimira Rebića, preliminarno se smatra da je vozač autobusa uzrokovao nesreću.

On je rekao a Južne vesti prenele da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa, te da će se ispitati da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom kao i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta. 

Povređene pacijente koji su zbrinuti u Kliničkom centru u Nišu obišli su danas pored Rebića i ministar Lončar, kao i gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, izveštavaju Južne.

Zbog tragedije u Donjem Međurovu, otkazuju se zabavne manifestacije u gradu pa je tako PU "Pčelica" obavestila da se otkazuje 22. Festival predškolske dečje pesme "Zlatna pcelica" zakazan za večeras, 21.12.2018. godine u Domu vojske Srbije. 

Zakonom o Danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja. 

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti. 

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja. 

Za vreme dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera. 
]]>
Fri, 21 Dec 2018 15:26:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8045/u-subotu-u-nisu-dan-zalosti-zbog-stradalih-kod-donjeg-medjurova.html
U Nišu obeležen Dan kopnene vojske i Dan pešadije http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html Koncertom vojnog orkestra i folklora, prigodnim programom i demonstracijom obučenosti specijalne jedinice Kopnene vojske, na Trgu Kralja Milana u Nišu, obeležen je Dan kopnene vojske i Dan pešadije, najmasovnijeg roda vojske.

Komanda Kopnene vojske priredila je danas, u čast svog praznika,  Nišlijkama i Nišlijama lep podnevni događaj - mešavinu kulturno umetničkog programa i demonstriranja borbene spremnosti.

Svako ko je danas između 13 i 14 sati prošao kroz centar Niša, i centralni Trg Kralja Milana, mogao je uživati u odličnom izvođenju vojnih ali i tradicionalnih prepoznatljivih melodija. Za to se postarao Vojni orkestar - Niš, koji je, inače, već poznat po nastupima u zemlji i inostranstvu. 

Zajedno sa njima nastupili su razigrani članovi folklorog ansambla "Šajkača", specifičnog po tome što u njemu igraju pripadnici Kopnene vojske i garnizona Niš. Oni su izvodili spletove najpoznatijih kola iz svih delova Srbije, veseli i uigrani, što su Nišlije pozdravljale burnim aplauzom. Posebnu emociju je kod okupljenih izazvalo izvođenje pesme  "Ovo je Srbija" kojom su u kombinaciji sa prigodnim stihovima u slavu junaka Velikog rata završili današnji nastup.

Pored kulturno-umetničkog programa, pripadnici Kopnene vojske i pešadije su Nišlijama darovale i pokaznu vežbu raznih borilačkih veština specijalne jedinice, čiji su pripadnici pred zainteresovanim građanima, demonstrirali spremnost za izvršavanje najtežih zadataka. Nišlije su mogle pogledati i opremu i naoružanje izviđačkih, padobranskih i jedinica Vojne policije a posebnu pažnju pogotovo najmlađih Nišlija privukli su službeni psi vojske, nemački ovčar i labrador, obučeni za otkrivanje eksploziva.

Današnjem obeležavanju praznika Kopnene vojske prisustvovali su brojni oficiri Vojske Srbije a kao prvi među jednakima bio je tu i komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović. On je u pratnji gradonačelnika Niša i oficirskog kora pratio čitav današnji program a posebno je upečatljivo bilo njegovo starešinsko bodrenje učesnika pokazne vežbe.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 14:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html
Koncert savremene muzike u izvođenju Akademskog hora SKC Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html U utorak, 6. novembra od 20 časova, u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a), Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš prirediće koncert savremene muzike „Zvuk novog vremena“, pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića.

Pored Akademskog hora SKC-a, na koncertu će učestvovati i „Niški Jazz trio“ i Ansambl perkusija Fakulteta umenosti u Nišu, uz klavirsku saradnju Anđele Stanković. Solisti su Boris Bunjac (marimba), Marijana Davinić (sopran), Marko Milisavljević (bas) i Damjan Mišić (tenor).

„Ovaj koncert savremene muzike, koji organizujemo u saradnji sa ogrankom SANU u Nišu i Fakultetom umetnosti u Nišu, izvodimo sa željom da predstavimo nove tendencije u savremenoj  horskoj muzici. Pažljivim odabirom kompozicija postepeno uvodimo publiku u moderne tokove horskog stvaralaštva.“, navodi dirigent Zoran Stanisavljević.

Kako dodaje, publika će imati priliku mnoge kompozicije  da čuje prvi put. 
„Za ovu priliku premijerno ćemo izvesti kompoziciju Dragana Tomića  „In Hoc Signo Vince“, komponovanu specijalno za ovaj koncert, ali bih napomenuo da i ostale kompozicije do sada nisu izvođene u Nišu, a verovatno ni u Srbiji.“, kaže Stanisavljević. 
Ulaz će biti slobodan, a Studentski kulturni centar poziva Nišlijke i Nišlije da dođu na koncert  i uživaju u onome što su članovi hora pripremili!

]]>
Tue, 6 Nov 2018 15:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html
Vredna sugrađanka napravila pravu oazu iza zgrade u kojoj živi http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html Veliku pažnju je na Fejsbuku izazvala objava, praćena fotografijama, koju je napisao Nišlija, Aleksandar Grujić. Naime, ovaj naš sugrađanin je na taj način odao svojevrsno priznanje svojoj majci, koja je potpuno sama, preuredila nekadašnju divlju deponiju u međublokovskom prostoru iza zgrade, u kojoj živi, i pretvorila je u pravu oazu lepote.

Iako je gospođa Ljubinka Grujić sedamdesetšestogodišnjakinja, ona je potpuno sama prionula na sređivanje mini parkića iza njene zgrade koji je pre toga bio pravo ruglo i smetlište. 

Očistila je tu površinu, zasadila je cveće a čitav prostor je ukrasila dodatno i veoma zanimljivim mozaicima od kamenčića. Postavila je i divno oslikanu kućicu za ptice. Sama je oslikala, pošto je slikanje njen hobi.

To nije sve. Da ne bi naružavao ambijent, gospođa Grujić je okrečila oronuo i grafitima nagrđen EPS-ov trafo, tako da je sada to jedan prelepi kutak između betonskih blokova i zgrada na Bulevaru.

Bravo za gospođu Grujić, koja je ovim gestom pokazala da je potrebno samo malo dobre volje pa da naše okruženje bude mnogo čistije i lepše!

]]>
Tue, 30 Oct 2018 00:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html
U toku prikupljanje materijala o Nišu iz perioda od 1878. do danas http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html Mladi ambasadori realizuju projekat „140 godina slobode – muzej uspomena“ i pozivaju građane da se priključe akciji prikupljanja materijala koji su obeležili duh Niša od sticanja nezavisnosti, 1878. godine do danas.

Njihov cilj je da se ovim projektom od zaborava sačuva obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama.

“Pozivamo građane da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Želimo ovim projektom da od zaborava sačuvamo obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, da ono ne ostane samo u vašim kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze”, poručuju Mladi ambasadori.

Poziv je otvoren do 20. oktobra za sve stanovnike Niša i okoline, koji će putem prijavnog formulara poslati skenirana pisma, fotografije predmeta, dokumenta.

Mogu se slati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju... od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija.

Materijal se može poslati popunjavanjem formulara na linku

Pristigli materijal Mladi ambasadori će selektovati, a zatim ga tematski i hronološki predstaviti na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

“Prošlo je 140 godina od oslobođenja naše zemlje od Otomanskog carstva i pripajanja Niša Srbiji. Želimo da sa našim sugrađanima sačuvamo ovaj važan period od zaborava i inovativnim metodama prikažemo kako se naše društvo menjalo i razvijalo do danas”, poručuju Mladi ambasadori.

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas kojiprepoznajemo značaj kulturnog nasleđa.

Projekat „140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena“ realizuju Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Projekat je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu se obratiti na mejl: office@ambasador.rs.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 22:13:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html
Vojni avioni nadletaće Niš u okviru redovne obuke http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html Letačka obuka 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije trajaće nekoliko dana naredne sedmice, a vojni avioni nadletaće Niš i okolinu, kao i Peštersku visoravan.

“Vazduhoplovi 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije će u okviru redovne letačke obuke od 16. do 18. oktobra nadletati područje Niša, kao i područje Pešterske visoravni”, navodi se u obaveštenju Vojske Srbije.

Vojne letilice nadletaće grad u popodnevnim i večernjim satima do 23 sata. 

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 21:28:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html
Na današnji dan Niš je oslobođen u Prvom svetskom ratu http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html Ravno 100 godina je prošlo od dana kada su uz zvuke kompozicije „Marš na Drinu“ u oslobođeni Niš 12. oktobra 1918. godine umarširale divizije Prve srpske armije, donevši Nišlijama slobodu.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.  Na taj način srpska komanda se praktično oglušila o zahtev Franša d Eperea koji je smatrao da je polazak u ofanzivu avanturizam. Za svega nekoliko dana, u munjevitom napadu redom su oslobađani Vranje, Vladičin Han, Grdelica, Brestovac i Žitni potok da bi 9. oktobra otpočela operacija oslobađanja Niša. Najpre je, dan kasnije, oslobođena Seličevica a potom je nezaustavljivo nastavljeno napredovanje naših trupa u pravcu Bubnja i Gorice. Konačno, 12. oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu.

Koliko je to bila munjevita akcija govori i činjenica da su saveznički vojnici u oslobođeni Niš stigli tek tri dana kasnije.

 Podsetimo, Niš je u Velikom ratu bio ratna prestonica Srbije i posle teških godina oslobođen je 12. oktobra 1918. Kroz dva dana,  14. oktobra, u našem gradu će biti obeležena i godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. 

]]>
Fri, 12 Oct 2018 15:20:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html
Niška Uprava za vanredne situacije podseća i upozorava: Ne palite vatru na otvorenom! http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html Zbog intenzivnih poljoprivrednih radova i radova na otvorenom prostoru, koje prati povećana opasnost od izbijanja i širenja požara, Uprava za vanredne situacije u Nišu podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru.

Takođe, iz Uprave podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja.

Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Uprava za vanredne situacije u Nišu intenzivno će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, kao i loženja vatre na otvorenom u šumi, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju.

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 20:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html
Preminuo Đorđe Radošević http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html Đorđe Radošević, doajen televizijske reportaže i prvi urednik Dopisništva RTS-a u Nišu, preminuo je juče u 82. godini života.

Đorđe Radošević rođen je 10. oktobra 1937. godine u Nišu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu.
Bavio se umetničkom fotografijom u Foto-kino klubu u Nišu. Svoje prve televizijske priloge objavio je u eksperimentalnom programu Televizije Beograd 1962. godine.
Njegove reportaže iz Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Austrije, spadaju u vrhunske. Osim izveštavanja iz Niša i regiona, ali i iz drugih krajeva Srbije i Jugoslavije, snimao je i tematske priloge za Radio televiziju Beograd u kojoj je radio do penzije.
Bronzanu povelju na „Interferu“ dobio je 1998. za reportažu "Na putu kući", a 2001. srebrnu medalju za reportažu "Gostuša".
Bio je član Uprave UNS-a.
Opelo i sahrana biće u petak, 12. oktobra, u 13 sati na Novom groblju u Nišu.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 01:29:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html
Peđi Blagojeviću - nagrada "Katarina Preradović" http://radiocity.rs/vesti/nis/7978/pedji-blagojevicu---nagrada-%22katarina-preradovic%22.html Predragu Peđi Blagojeviću, glavnom i odgovornom uredniku portala Južne vesti, pripala je ovogodišnja nagrada fondacije "Katarina Preradović".

Novinarska nagrada koja nosi ime prerano preminule  Katarine Preradović, dugogodišnje novinarke i urednice Blica i magazina NIN, jednoglasno je dodeljena Blagojeviću za "profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost", za rad u interesu građana,  kao i za to što su, prema mišljenju žirija, "Južne" jedini medij južno od Beograda na koji se može osloniti.

Nagradu je u ime Blagojevića i redakcije Južnih vesti, u Medija centru u Beogradu primio zamenik glavnog i odgovornog urednika Aleksandar Stankov, koji je istakao da ona predstavlja veliku čast za Južne vesti. Nagradu mu je uručio prošlogodišnji, ujedno i prvi dobitnik, Marko Somborac.

Nagrada "Katarina Preradović" je ustanovljena prošle godine, dve godine nakon iznenadne smrti ove talentovane i beskompromisne novinarke, koja je hrabro izveštavala o mnogim osetljivim temama, vezanim za malverzacije i korupciju.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 00:09:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7978/pedji-blagojevicu---nagrada-%22katarina-preradovic%22.html
Protest "Mame su zakon!" u četvrtak u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7976/protest-%22mame-su-zakon%21%22-u-cetvrtak-u-nisu.html Protest mama i porodilja koje su nezadovoljne Zakonom o podršci porodicama sa decom, te stoga traže njegovu izmenu, biće održan u četvrtak, 11.oktobra, na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati.

#MameSuZakon je inicijativa koja okuplja mame i buduće mame koje žele da se izvrše izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji veliki broj žena i njihovih porodica ostavlja na rubu egzistencije. 

Sa Danijelom Vujošević, Nišlijkom, koja volonterski pomaže inicijativi razgovarali smo tim povodom kako bi nam pojasnila zbog čega mame i porodilje protestuju. Ona za City radio kaže da je Zakonom koji je stupio na snagu 1. jula bitno povređeno pravo žena i porodilja, da su im umanjena primanja a one dovedene na sam rub egzistencije. Pored tog finansijskog momenta, članovi inicijative se zalažu za izmenu najmanje 10.tačaka tog zakona, jer je, prema njihovom mišljenju, diskriminatorski. Te izmene su, u formi predloga, predsednici Narodne skupštine, 25. septembra ove godine,  dostavili narodni poslanici i poslanice: Tatjana Macura, Vladimir Đurić, Aleksandar Stevanović, Ljupka Mihajlovska i Nenad Božić.

"Jedna od tih tačaka se odnosi na to da je Zakonom predviđena minimalna granica od 18 meseci radnog staža, tako da će se iznos porodiljske nadoknade računati na način da će se ukupan broj meseci na koje su plaćeni porezi i doprinosi deliti sa brojem 18, bez obzira da li je žena radila 3, 6, 9 ili 12 meseci, a trudničko odsustvo se neće uzimati u obzir." - kaže Vujoševićeva i dodaje -"Sada su oni proširili pa su dodali ugovore o delu, autorske ugovore pa se stiče utisak da je sada pravo na porodiljsku naknadu proširen na širi krug ali se generalno gledano, sve deli sa 18 meseci."

To, prema mišljenju naše sagovornice nije dobro, jer veliki broj žena, pogotovo na jugu Srbije radi "na crno" a mnoge od njih godinama volontiraju.

"Čak i u javnim preduzećima mnoge žene imaju neplaćena volonterstva godinama a da ne govorimo o onim nevidljivim ženama koje rade na crno. Niš je, kao grad, na mapi Srbije mapiran kao jedan od gradova sa najvećim procentom tih, nevidljivih žena" - smatra naša sagovornica i naglašava da sve ovo direktno utiče na ostvarivanje jednog ljudskog prava, jer se, kaže ona, oduzima od deteta.

Tako se smatra ova Nišlijka, Zakon koji je trebalo da bude podrška porodicama sa decom i koji treba da podstiče rađanje dece pretvorio u suštu suprotnost.

"Umesto da se stimulišu majke da rađaju decu, država ih direktno oštećuje i diskriminiše!!"- kaže Danijela.

O svih deset tačaka kao i o konkretnim problemima sa kojima se porodilje susreću u praksi od stupanja Zakona na snagu,  govoriće se sutra na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati. 

Podršku protestu su izrazile  Porodična Filharmonija,  Centar za devojke, Udruženje Romkinja "Osvit", "Ženski prostor" i Odbor za ljudska prava u Nišu.

Na protest su dobrodošli  da dođu svi koji žele da podrže majke, buduće majke, trudnice i porodilje. Jedino na čemu se insistira je da na protestu ne sme biti obeležja političkih stranaka.

]]>
Tue, 9 Oct 2018 14:09:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7976/protest-%22mame-su-zakon%21%22-u-cetvrtak-u-nisu.html
Toplana počela sa toplim probama http://radiocity.rs/vesti/nis/7971/toplana-pocela-sa-toplim-probama.html Niška Toplana je počela sa toplim probama 1. oktobra, izvršivši prethodno, poslednjih dana septembra, funkcionalne probe proizvodnih sistema. Tople probe će po utvrđenom rasporedu trajati do 10. oktobra, a grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ukoliko vremenske prilike ne pomere taj rok.

Oni koji se i dalje greju u sistemu Toplane sigurno priželjkuju da grejanje počne i pre 15. oktobra. Tako će biti jedino ukoliko vremenski uslovi budu zahtevali da grejna sezona počne ranije, navodi se na sajtu Toplane. 

Tople probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, već samo proveru rada toplotnih izvora, čime se uporedno vrši provera toplovoda, toplotnih podstanica i unutrašnjih instalacija objekata. Ove probe imaju za cilj da se na najkvalitetniji mogući način izvrši provera celokupnog sistema i otklone svi eventualni nedostaci pred predstojeću grejnu sezonu.

Tople probe prema predviđenom rasporedu počinju u 6 sati ujutru i traju do postizanja potpune funkcionalnosti sistema na konkretnom toplotnom izvoru, objašnjavaju u Toplani.

"Građani mogu očekivati tople radijatore navedenog dana počev od ranih jutarnjih časova. Ukoliko u prepodnevnim časovima nema isporuke toplotne energije na predviđenom toplotnom izvoru ili primete curenja na instalacijama, kvar mogu prijaviti na telefone 018 4239 188, 0800 200 018. Podsećamo da dežurne ekipe JKP „Gradska toplana“ Niš rade 24h dnevno, 365 dana u godini", objavljeno je na sajtu ovog preduzeća.

Gradska toplana neće vršiti intervencije na unutrašnjim grejnim instalacijama ukoliko stambena zajednica objekta nije potpisala ugovor o održavanju sa JKP „Gradska toplana“. U tom slučaju kvarovi se prijavljuju preduzeću sa kojim je stambena zajednica potpisala ugovor o održavanju.

JKP „Gradska toplana“ Niš svakodnevno prati prognozu vremena za naredni period, tako da će javnost biti blagovremeno obaveštena ukoliko vremenski uslovi budu zahtevali da grejna sezone počne i pre 15. oktobra, navodi se na sajtu Toplane.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 22:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7971/toplana-pocela-sa-toplim-probama.html
Počinju radovi na rekonstrukciji parkinga u Kliničkom centru Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html U Kliničkom centru Niš, da će od petka, 14. septembra, otpočeti radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju parking prostora, koji se nalazi iza zgrade Centra za patologiju i patološku anatomiju, između starog i novog kompleksa ove zdravstvene ustanove. Radovi će trajati oko 2 meseca.

Zbog građevinskih radova, za koje se procenjuje da bi trebalo da traju oko 2 meseca, taj prostor neće biti dostupan za potrebe parkiranja, a ulaz u stari deo kompleksa Kliničkog centra iz pravca ulice Vojislava Ilića, biće zatvoren sa saobraćaj.

Iz Kliničkog centra obaveštavaju da će nadležne službe propisanom saobraćajnom signalizacijom, obeležiti alternativne pravce kretanja kao i mesta na kojima će zaposleni i svi građani koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru moći da parkiraju svoja vozila.

U saopštenju se posebno napominje da građevinski radovi i promena interne signalizacije i smera kretanja vozila, ni na koji način neće ugroziti život i zdravlje pacijenata, odnosno uticati na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u KC Niš.

Kako je sređivanje ovog parking prostora od izuzetnog značaja za funkcionisanje same ustanove ali i funkcionisanje saobraćaja unutar kruga Kliničkog centra Niš, iz ove zdravstvene ustanove mole građane, kao i zaposlene radnike Centra, za neophodno razumevanje i strpljenje. 

]]>
Thu, 13 Sep 2018 10:11:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html
Vozači, oprezno u zoni škole! http://radiocity.rs/vesti/nis/7947/vozaci-oprezno-u-zoni-skole%21-.html Kraj avgusta i početak septembra karekteriše obeležavanje i održavanje horizontalne signalizacije u „zoni škole“. Pešački prelazi, linije, zaustavne trake, kao i znak „škola“, obeleženi su i vidljivi, saopštavaju iz JKP "Parking servis" Niš. Oni podsećaju vozače da budu oprezni u zoni škole i poštuju ograničenja.

Zaposleni JKP „Parking servis“ Niš, zaduženi za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju svakodnevno su bili na terenu kako bi obeležavanje bilo urađeno kvalitetno i na vreme, saopštili su iz ovog preduzeća.

Pešački prelazi, linije, zaustavne trake, kao i znak „škola“ su ponovo obeleženi, većina njih plastikom koja je postojanija. Zarad bezbednosti dece i svih učesnika u saobraćaju na pojedinim mestima je i vidljiva horizontalna signalizacija osvežena, zbog  neposredne blizine škole.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da je zona škole deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.

Brzina kretanja vozila u ovoj zoni u naselju ograničena je do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7 do 21 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno. 

]]>
Wed, 12 Sep 2018 22:15:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7947/vozaci-oprezno-u-zoni-skole%21-.html
Bez vode i danas više ulica u gradu http://radiocity.rs/vesti/nis/7938/bez-vode-i-danas-vise-ulica-u-gradu.html Zbog kvarova na vodovodnoj mreži i danas će stanari pojedinih ulica povremeno ostajati bez vode.

Došlo je do kvara na vodovodnoj mreži na Bulevaru Nemanjića br. 72, u ulici Južnomoravskih brigada br. 6., u ulici Braće Ignjatović br. 23-25 i 27 u Gabrovcu, Užičkoj br.6,  kao i Bovanskoj br. 50.

Zbog radova mogući su prekidi u vodosnabdevanju korisnika ovih ulica do 15 sati. Nakon radova, predviđa se normalizacija u vodosnabdevanju korisnika na pomenutim lokacijama.

Postoji mogućnost da u toku radova, ukoliko za tim ima potrebe, prekid u snabdevanju vodom bude produžen i proširen spisak ulica.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 09:23:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7938/bez-vode-i-danas-vise-ulica-u-gradu.html
Zbog kvarova povremena isključenja vode http://radiocity.rs/vesti/nis/7929/zbog-kvarova-povremena-iskljucenja-vode.html Danas će, usled sanacije kvarova na vodovodnoj mreži, u nekim delovima Niša povremeno dolaziti do nestanka vode.

Iz "Naissusa" poručuju da će voda povremeno nestajati u Prvomajskoj  do 15 sati zbog otklanjanja kvara kod Hrama Sveti Luka. Došlo je do kvara i na vodovodnoj mreži u Mramoru (put za Krušce), u selu Supovac (kod pruge) kao i na priključnoj vezi u naselju Branko Bjegović – Ulica Stevana Sinđelića br. 2. Zbog radova i na ovim lokacijama mogući su prekidi u vodosnabdevanju korisnika do 15 sati, nakon čega se očekuje normalizacija snabdevanja vodom.

]]>
Wed, 5 Sep 2018 08:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7929/zbog-kvarova-povremena-iskljucenja-vode.html
Opremanje đaka - nečija cela plata http://radiocity.rs/vesti/nis/7926/opremanje-djaka---necija-cela-plata.html U osnovnim i srednjim školama širom Srbije počela je nova školska godina. Povratak dece u školske klupe doneo je roditeljima mnogo neminovnih i ne baš malih troškova. I glavobolju pride.

Poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama među korisnicima se vodi polemika koliko košta prosečno opremanje đaka u Srbiji. U jednom se svi slažu - troškovi su veliki a para nema dovoljno, pogotovo kada u jednoj porodici ima više od jednog đaka.

Najozbiljnija stavka je svakako cena udžbenika. Od 7, 8 pa sve do 15-ak hiljada je potrebno izdvojiti za komplet udžbenika i radnih svezaka u zavisnosti od razreda. Iako se udžbenici i mogu pronaći polovni, korišćeni, radne sveske, nastavni listovi  se ipak moraju kupiti (u njima se direktno piše).

Jedna mama osnovca nižih razreda kaže da je sve teže opremiti dete za školu.

"Do sada smo naručivali knjige preko škole i plaćali na rate. Kada bi ta rata bila jedina to ne bi bilo strašno. Ali kad vam se nagomilaju rate za rekreativnu, pa za ekskurziju, pa mesečne članarine za sport, pa tekući troškovi, za užinu, za pozorište lutaka - sve to se pretvori u jedan pozamašan iznos koji u mom slučaju bude i polovina plate mesečno". - priča nam i dodaje - "Ja bih kupovala polovne knjige ali problem su radne sveske traženih izdavača u kojima se direktno piše i boji pa su za sledeću generaciju neupotrebljive."

Njeno mišljenje deli i simpatični Nišlija, koji u hrpi svezaka šarenih korica traži sliku fudbalera koju je sin naručio. Pronalazi je i sa negodovanjem komentariše kako je 170 dinara za A4 svesku previše.

"Ovo je prava mamipara. U naše vreme postojale su obične sveske sa narandžastim koricama i ništa im nije falilo." - priča i dodaje da udžbenike, već par godina kupuje polovne. - "Mnogo me ljuti kad kažu da tako podržavam sivu ekonomiju. Neka je i tačno ali kako da kupim komplet knjiga od preko 15 000 kad primim tek jedva više od toga. I onda kažu školovanje kod nas je besplatno. Kako da ne."

Najjeftinije sveske A4 formata su oko 50 dinara a male se mogu pronaći i za dvadesetak po komadu.  One skuplje idu i do 300 dinara po komadu. Najjeftiniju školsku torbu, na rasprodaji, možete pazariti za 300 dinara a cene luksuznijih se kreću od 4, 5 pa i do 15 hiljada dinara.

Jedna penzionerka pita u knjižari za ranac na točkiće sa crtežom fudbalske patike. Na objašnjenje prodavačice da sada na popustu košta 5700 dinara, vrti glavom bez reči. Zahvaljuje se i izlazi.  Dečje želje su jedno a mogućnosti nešto sasvim drugo.

Za pribor za likovno potrebno je odvojiti još dodatnih 500 dinara u najjeftinijoj varijanti (drvene bojice od stotinak dinara pa do 500, vodene bojice preko 200, tempere preko 500 dinara). Za lenjire, šestar, drvene olovke treba još najmanje 500, 600 dinara. 

Za patike, šorc, majicu i torbu za fiskulturu treba još najmanje 2000 dinara. I tu spisku nije kraj.

Da se vratimo na našeg sugrađanina. Zaista, čini se da je danas roditeljima mnogo teže nego pre kada su postojale samo sveske sa običnim narandžastim ili zelenim koricama.

Šarenilo blješti iz svih knjižara. Super junaci se trodimenzionalno šepure na školskim torbama, sveskama, pernicama. Cvetići, šljokice, konjići i mašnice mame da se pogledaju a od cena zastane knedla u grlu. Kako objasniti detetu da nije važno što neka deca mogu da ih nose a neka ne? Kako objasniti još važnije da je svejedno u čemu su knjige i da li su nove ili ih je neko pre koristio? Kako krajnje objasniti i da rekreativna nastava nije dostupna svakom od njih jer raspon cena od 13 do vrtoglavih 20 hiljada za tih par dana jednostavno ne mogu svi da odvoje?

U ekonomski neizvesnim vremenima kakva su današnja sva ta pitanja dolaze do punog izražaja. I nije lako tananoj dečjoj duši objasniti da je suština bitnija od forme, da se znanje  jedino isplati i vrednuje kad živimo u vremenu lažnih diploma i lažnih vrednosti.  

]]>
Mon, 3 Sep 2018 15:38:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7926/opremanje-djaka---necija-cela-plata.html
Rolerijada u petak kraj Palilulske rampe http://radiocity.rs/vesti/nis/7925/rolerijada-u-petak-kraj-palilulske-rampe.html Prva Rolerijada u opštini Palilula biće održana u petak, 31.avgusta u 17:30 u ulici Vojvode Gojka, na Palilulskoj rampi.

Na Rolerijadi mogu učestvovati deca u kategorijama do 5, 6, 7, 8, 9, i 10 godina.

Medalje su obezbeđene za sve pobednike a Oxigen klub svojim članovima daje medalje i za učestvovanje zbog negovanja sportskog duha i truda.

"Do sada nismo nikad za 15 godina rada organizovali manifestaciju na teritoriji Opštine Palilula, pa sa zadovoljstvom pozivamo svu decu uzrasta do 10 godina,  da dođu i učestvuju." - saopštili su organizatori iz Oxigen kluba.

Prijave su besplatne, na dan trke do početka trke, korišćenje zaštitne opreme je obavezno.

Ukoliko dođe do otkazivanja manifestacije detalje o otkazivanju i novom terminu možete naći na FB strani Oxigena.

U septembru  se očekuju još dve do tri manifestacije Oxigen kluba a u toku zime klub kreće sa skijaškim pripremama i ulazi u sistem takmičenja u Skijaškom sportu, pored klizanja i pripreme u sali.

]]>
Thu, 30 Aug 2018 15:58:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7925/rolerijada-u-petak-kraj-palilulske-rampe.html
U sredu, zbog radova, obustavljanje saobraćaja u Gornjem Komrenu http://radiocity.rs/vesti/nis/7916/u-sredu-zbog-radova-obustavljanje-saobracaja-u-gornjem-komrenu.html U sredu 22. avgusta izvodiće se radovi na povezivanju novoizgrađene kanalizacione mreže na postojeću u Gornjem Komrenu, u ulici Braće Mitić, kod Humskog potoka. Iz Naissusa obaveštavaju da će u vreme obavljanja radova od 8 do 13 sati biti obustavljen saobraćaj u pomenutoj ulici. Nakon završetka radova predviđa se normalizacija saobraćaja.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 17:42:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7916/u-sredu-zbog-radova-obustavljanje-saobracaja-u-gornjem-komrenu.html