City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Šansa za umetnike iz Niša i okoline http://radiocity.rs/vesti/nis/8376/sansa-za-umetnike-iz-nisa-i-okoline.html Udruženje „Štek house“ iz Niša raspisalo je konkurs za umetnike svih profila od 15 do 30 godina koji u svojim radovima imaju za temu grad Niš. Konkursom u okviru projekta „Kreativni Niš“ koji finansijski podržava „Fond za jug Srbije“ biće omogućeno da petoro umetnika besplatno predstave svoje radove u kafe baru „Dnevna soba“, ulica Svetozara Markovića 14a.

Za petoro umetnika iz Nišavskog okruga biće obezbeđena kompletna logistička i organizaciona pomoć prilikom prezentovanja njihovih radova (štampanje kataloga, medijska promocija, internet kampanja, osveženje za goste izložbe), a termini za izložbe, književne ili druge kulturne performanse su u auvgustu i septembru mesecu u prostoru kafea „Dnevna soba“.

Konkurs za umetnike je otvoren od 8. do 15. avgusta u ponoć, a o tome kojih petoro umetnika će se predstaviti niškoj publici odlučiće žiri koji čine akademski slikar, predstavnik organizacije za mlade koja deluje u Nišu kao i predstavnik medija. Prijave su elektronskim putem na mejlkreativninis@gmail.com sa osnovnim podacima i par fotografija koje ilustruju rad umetnika.

Nakon odluke komisije, izabrani umetnici biće obavešteni već 17. avgusta, a umetnički performansi će biti organizovani od 24. avgusta do 28. septembra 2019. godine. Projektom „Kreativni Niš“ biće realizovana i web platforma kreativninis.rs koja će predstavljati svojevrsnu bazu umetnika grada Niša. Sajt će biti jednostavan za korišćenje te će svoj nalog moći da kreiraju umetnici svih starosnih dobi. Posebnu pažnju tokom trajanja projekta zauzima i okrugli sto koji će btii održan 29. septembra a okupiće na jednom mestu predstavnike institucija kulture, izvršne vlasti kao i umetnike koji stvaraju u našem gradu. Svi oni zajedno pokušaće da dođu do odgovora „Da li su javne institucije dostupne mladim i neafirmisanim umetnicima?“.

]]>
Tue, 13 Aug 2019 17:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8376/sansa-za-umetnike-iz-nisa-i-okoline.html
Tribina Južnih vesti o uticaju botova na kreiranje javnog mnjenja http://radiocity.rs/vesti/nis/8372/tribina-juznih-vesti-o-uticaju-botova-na-kreiranje-javnog-mnjenja-.html U petak je u Deli prostoru u Nišu održana tribina u organizaciji Južnih vesti, na kojoj je prikazan intervju, koji je za ovaj portal dao bivši pripadnik Internet tima Srpske napredne stranke. U ovom zanimljivom video svedočenju bivšeg SNS bota moglo se čuti da većina botova radi u javnim preduzećima, da su direktno organizovani od Srpske napredne stranke, da se njihov rad nadzire od strane lokalnih odbora koji o aktivnostima obaveštavaju vrh stranke. Po kazivanju ovog i dalje aktivnog člana SNS-a koji je zbog toga insistirao na anonimnosti, ukoliko se odbije neko partijsko naređenje slede posledice, kakva je na primer gubitak posla.

Na današnjoj tribini o problemu botova te o njihovoj opasnosti po kreiranje medijske slike u Srbiji govorili su poznati ljudi iz sveta medija i NVO sektora: Antonela Riha, Stevan Ristić, Slobodan Georgijev, Igor Božić i Mladen Jovanović. Razgovor je moderirala urednica Južnih vesti, Gordana Bjeletić.

]]>
Fri, 9 Aug 2019 20:40:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8372/tribina-juznih-vesti-o-uticaju-botova-na-kreiranje-javnog-mnjenja-.html
Devojčica za kojom se tragalo pronađena http://radiocity.rs/vesti/nis/8368/devojcica-za-kojom-se-tragalo-pronadjena-.html Kako objavljuju niški portali Građanin i Južne vesti, trinaestogodišnja devojčica za kojom se tragalo nakon što je nestala u centru grada, pronađena je. Prema pisanju ovih portala dete je nepovređeno, a policija nije dala dodatne informacije o slučaju.

Portal Građanin je objavio, pozivajući se na izjavu "čoveka dobro upoznatog sa slučajem" da se detetu izgubio svaki trag 28.jula oko 13 sati kada je krenula do centra grada da pogleda polovne knjige za školu.

Oni su takođe objavili da je dete prema rečima istog izvora, odveo stariji muškarac u njegov stan koji se nalazi u ulici 7.juli, gde je navodno bilo još nekoliko mlađih muških osoba ali da nad njom nije počinjeno nikakvo nasilje niti krivično delo. Navodno je reč o alkoholičaru ali su nepoznati motivi i okolnosti koji su doveli do toga da devojčica krene sa njim i da se ne javi roditeljima. 

Policija je intenzivno tragala za tinejdžerkom, ispitivala njene drugarice i poznanike, a njena mama je u ponedeljak predveče dobila srećnu vest da je dete pronađeno i da je nepovređeno. Ostaje da se policija i zvanično oglasi povodom ovog slučaja koji je uzburkao nišku javnost i da pojasni detalje jednodnevnog nestanka trinaestogodišnjeg deteta u centru Niša.

]]>
Tue, 30 Jul 2019 02:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8368/devojcica-za-kojom-se-tragalo-pronadjena-.html
Humanitarna prodaja Arinih rock & roll uspomena http://radiocity.rs/vesti/nis/8360/humanitarna-prodaja-arinih-rock--roll-uspomena.html U prostoru niške Sinagoge od 3. do 13. avgusta biće održana humanitarna prodajna izložba predmeta iz lične kolekcije Dragana Aranđelovića Are, a čitav prihod će biti uplaćen kampu za decu bez roditeljskog staranja u organizaciji niškog Džedajskog pokreta.

Dragana Aranđelovića Aru, nekadašnjeg vlasnika Happy housea,  Nišlije poznaju i kao velikog poznavaoca i zaljubljenika u muziku. To je dovelo do toga da skoro 45 godina obilazi koncerte i skuplja majice i ostale uspomene sa njih. Zbog oko 250 koncerata obišao je dvadesetak država u Evropi i Americi.  A zbog muzike je putovao na sve moguće načine - autostopom, vozom, avionom, pa čak i biciklom.

"Na izložbi mogu da se vide, pre svega, majice koje sam ja četrdesetak i više godina skupljao, ulaznice sa koncerata, razni plakati i sve ono što pripada pod koncertne artefakte. Dakle i katalozi i neke fotografije i set liste, što originalne, koje sam uspeo da, kako bi se to reklo, "maznem" sa bine muzičara, odnosno bendova, pa do onih koje sam uspeo da skinem sa neta, da bih imao za svoju uspomenu", objašnjava Dragan Aranđelović Ara.

Organizator izložbe "Koncertni artefakti" je Udruženje Marker, a pomogli su Narodni muzej iz Niša i Sekretarijat za kulturu Grada Niša.

"Ekipa Udruženja Marker se raduje što kao organizator Humanitarne izložbe u Sinagogi pomaže Draganu Aranđeloviću Ari da svoju muzičku zaostavštinu pretoči u pomoć onima kojima je najpotrebnija – deci bez roditeljskog staranja. Zahvalni smo što smo na ovaj način dobili priliku da promovišemo prave vrednosti i humanitarni rad našeg sugrađanina. Muzika uvek pokreće najbolje u svakom od nas!", kaže predsednica Udruženja Marker Jovana Đorđević.

]]>
Mon, 29 Jul 2019 22:35:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8360/humanitarna-prodaja-arinih-rock--roll-uspomena.html
Vredna donacija zahvalnih roditelja Dečijoj internoj klinici u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8359/vredna-donacija-zahvalnih-roditelja-decijoj-internoj-klinici-u-nisu.html Savremeni pulsni oksimetar stigao je na Kliniku za dečije interne bolesti, na odeljenje intenzivne nege, kao poklon za čiju su kupovinu zajednički sakupili novac porodica Milenković, čija je beba do skoro lečena na toj klinici, i Bojan Stanimirović, pevač leskovačkog benda Amadeus. Donacija je vrednosti preko 200 000 dinara. Prema rečima oca šestomesečnog Mijata, Danijela, profesionalnog vojnika RS, koji službuje u niškoj kasarni „Pantelej“, bebica je zbog zdravstvenih problema nakon rođenja prebačena u Klinički centar Niš i  donedavno se lečila na Odeljenju neonatologije Klinike za dečije interne bolesti.

-S obzirom na to da sam gotovo sve vreme dok je trajalo lečenje boravio ovde, želim da od srca pohvalim celokupno osoblje Klinike, koje je maksimalno požrtvovano i koje brine o svoj dečici, tako da je ovaj poklon samo mali znak zahvalnosti, jer znam da kada su takve situacije u pitanju, potrebna je moderna medicinska oprema, a znam iz svog ličnog iskustva, da su pulsni oksimetri itekako bitni, ispričao je otac Danijel. -Ja sam nakon rođenja mog četvrtog deteta, sina Mijata, odlučio da novac koji bi potrošio za slavlje, namenim u ove svrhe, a od izuzetne pomoći je bio veliki humanista i veliki čovek, Boki iz benda „Amadeus“, koji je donirao veći ostatak para, dodao je Danijel.

I na Klinici za dečije interne bolesti KC Niš, nisu skrivali zadovoljstvo zbog ovog humanog gesta.

-Meni je zaista drago što se Danijel odlučio da nam donira pulsni oksimetar, jer to je ono što nam svakako treba, za sve naše pacijente, a svakako smo svi srećni što je naš mali pacijent sada dobro i da će nakon nastavka lečenja i zdravstvene brige, porasti u jednog zdravog i lepog dečaka, tako da apelujem na sve ljude dobre volje, da slede ovakve postupke i ulažu u život, izjavio je dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege Klinike za dečije interne bolesti KC Niš.

Vrednost doniranog pulsnog oksimetra, iznosi 200 600 dinara.

]]>
Mon, 29 Jul 2019 21:41:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8359/vredna-donacija-zahvalnih-roditelja-decijoj-internoj-klinici-u-nisu.html
Nestala trinaestogodišnjakinja u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8356/nestala-trinaestogodisnjakinja-u-nisu.html Nestala devojcica Andjela,13 godina starosti, poslednji put je viđena juče u centru Niša. Ako je neko vidi obavestite policiju ili njenog ujaka Žarka Panajotovića na 0641228132.

Kako je objavio niški portal "Građanin" policija je raspisala potragu za devojčicom starom 13 godina A.J. 

Na FB grupi "Mesto za roditelje za Niša" objavjen je apel ujaka nestale devojčice Žarka Panajotovića kao i fotografija devojčice. Prema njegovim rečima dete je poslednji put viđeno juče u centru Niša a na sebi je imala crne helanke sa rupicama.

]]>
Mon, 29 Jul 2019 21:16:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8356/nestala-trinaestogodisnjakinja-u-nisu.html
EKO gerila poziva na čišćenje korita Nišave u nedelju http://radiocity.rs/vesti/nis/8353/eko-gerila-poziva-na-ciscenje-korita-nisave-u-nedelju.html Volonteri okupljeni oko inicijative EKO gerila najavljuju za nedelju, 21.jul, još jednu akciju čišćenja u Nišu.

"Svedoci smo da je Nišava veoma zagađena i prepuna raznog đubreta, te da se ono povećava iz dana u dan, a naročito vikendom. Izlazak Sunca vikendom na keju u centru grada otkriva tragove burne noći u vidu ogromne količine smeća. Okupimo se ove nedelje da očistimo koliko se može očistiti i pokažimo da nam je stalo do čistog grada i naše reke." - poručuju niški ekolozi.

Sa čišćenjem se kreće od mosta u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog - prekoputa autopijace, i čistiće se do grčkog konzulata, t.j. Bulevara 12. februar, sa obe strane.

"Bićemo podeljeni na ekipu koja će vaditi đubre iz reke i ekipu koja će prihvatati na obali ono što bude izvađeno i "pakovati" u džakove. Mediana će obezbediti 3 para čizama, a ako neko ima svoje čizme za ribolov, može da ponese." - saopštila je EKO gerila u pozivu Nišlijama da im se pridruže.

]]>
Sat, 20 Jul 2019 13:52:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8353/eko-gerila-poziva-na-ciscenje-korita-nisave-u-nedelju.html
Ivan Redi poklonio celokupnu biblioteku Univerzitetskoj biblioteci u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8350/ivan-redi-poklonio-celokupnu-biblioteku-univerzitetskoj-biblioteci-u-nisu.html Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu obogatila je svoj fond jednim značajnim poklonom. Naime, dobila je celokupnu privatnu biblioteku gospodina Ivana Redija, poznatog niškog arhitekte i humaniste.

Ova zbirka sardži veliki broj stručnih publikacija, monografskih i serijskih, iz oblasti arhitekture i srodnih disciplina, uglavnom na nemačkom jeziku, ali i na srpskom, engleskom i ruskom. Deo kolekcije gospodina Redija Univerzitetska biblioteka je preuzela još krajem 2016. godine, a sada su se stekli uslovi da se i ostatak ovih publikacija prebaci iz Graca u Austriji (gde je gospodin Redi proveo veći deo svoje karijere) u Niš.
Iz Univerzitetske biblioteke poručuju da su veoma zahvalni gospodinu Rediju, ali i zaposlenima u organizaciji Crveni krst Niš, koji su pomogli prilikom transporta knjiga.

]]>
Sat, 20 Jul 2019 13:35:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8350/ivan-redi-poklonio-celokupnu-biblioteku-univerzitetskoj-biblioteci-u-nisu.html
Predavanja i posmatranje nebeskih tela u čast pola veka od sletanja čoveka na Mesec http://radiocity.rs/vesti/nis/8343/predavanja-i-posmatranje-nebeskih-tela-u-cast-pola-veka-od-sletanja-coveka-na-mesec.html Povodom obeležavanja 50 godina leta Apola 11 i sletanja prvog čoveka na površinu Meseca, kao i predstojećeg delimičnog pomračenja Meseca za narednu nedelju Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta pripremaju niz aktivnosti vezanih za ovaj jubilej i našeg najbližeg „svemirskog komšiju“.

U utorak, 16. jula, na dan kada je raketa nosač poletela i ponela prve ljude na Mesec, predavanjem „Naš prijatelj Mesec“ Astronomsko društvo Alfa počinje program obeležavanja ovog, za čovečanstvo značajnog jubileja. Nakon predavanja biće organizovano javno teleskopsko posmatranje delimičnog pomračenja Meseca sa parkinga PMF-a. Delimično pomračenje počeće u 22:01 sati, a maksimum pomračenja nastupiće pola sata pre ponoći.

U četvrtak, 18. jula, program se nastavlja drugim delom predavanja „Naš prijatelj Mesec“ a nakon predavanja posetioci će moći da kroz teleskop vide Jupiter i njegova četiri najveća meseca – Galilejeve satelite, a zatim, oni najuporniji, moći će da vide planetu Saturn, njegove prstenove i Titan – Saturnov najveći mesec.

Program obeležavanja jubileja završava predavanjem „50 godina od Apola 11 – jesu li šetali po Mesecu“, u subotu, 20. jula, na dan kada je 1969. godine Nil Armstrong postao prvi čovek koji je hodao površinom drugog nebeskog tela.

Sva tri predavanja održaće prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a, a predavanja počinju u 20:00 h u amfiteatru PMF-a. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. Teleskopska posmatranja počinju oko 21:30 h na parkingu fakulteta.

]]>
Tue, 16 Jul 2019 10:46:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8343/predavanja-i-posmatranje-nebeskih-tela-u-cast-pola-veka-od-sletanja-coveka-na-mesec.html
Razgledanje Niša iz autobusa za turistički obilazak grada http://radiocity.rs/vesti/nis/8340/razgledanje-nisa-iz-autobusa-za-turisticki-obilazak-grada.html Promotivnom vožnjom gradskog rukovodstva i novinara, otpočela je sa radom linija autobusa sa otvorenom galerijom namenjena turističkom obilasku lokaliteta u Nišu.

Linija koja saobraća do najznačajnijih kulturno istorijskih lokaliteta u Nišu saobraća od 15. jula i kako su iz Turističke organizacije Niš saopštili imaće tri polaska dnevno. Autobus ima ukupno 78 mesta, od kojih 48 u otvorenom delu na sprat i opremljen je slušalicama putem kojih turisti mogu da čuju u toku vožnje kraj kojih znamenitosti grada prolaze.

Početna stanica ove namenske ture je iza Narodnog pozorišta a autobus se kreće kroz Nikole Pašića pa nadalje kroz centar grada do Tvrđave, Logora na Crvenom krstu, Ćele Kule,  nalazišta Medijana do Niške Banje i nazad, pri tom prolazeći i pored Kazandžijskog sokačeta, Narodnog muzeja, zgrade Pošte, Suda i ostalih lokaliteta i spomenika. Tura traje 80 minuta a kako objašnjavaju turistima se nudi prevod vodiča na 6 svetskih jezika. 

Panoramski autobus će kretati tri puta dnevno, u 9, 11 i 13 časova a u njega će moći da se uđe na šest usputnih stanica u gradu. Kako je istakao Uroš Parlić, direktor niške Turističke organizacije, Niš se uvođenjem ovakvog autobusa približio svetskim metropolama u kojima odavno postoje i prema njegovom mišljenju podjednako će koristiti i turistima koji dođu da obiđu Niš ali i našim sugrađanima.

Cena karte za obilazak grada je 400 dinara. Parlić kaže da će za određen broj putnika biti obezbeđene subvencionisane karte (za najbolje đake, studente) a da će takođe jedan polazak dnevno subvencionisati Grad kako bi se Nišlije besplatno provozale. Ipak, za taj polazak će biti neophodno uzeti besplatnu kartu u Turističkoj organizaciji Niša.

]]>
Tue, 16 Jul 2019 10:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8340/razgledanje-nisa-iz-autobusa-za-turisticki-obilazak-grada.html
Završena Međunarodna vežba "Srbija 2019" http://radiocity.rs/vesti/nis/8317/zavrsena-medjunarodna-vezba-%22srbija-2019%22.html U Nišu je, u 16 sati, na Trgu Kralja Milana, svečano završena Međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija u kojoj je za tri dana, učešće uzelo blizu 500 ljudi iz nekoliko zemalja.

Postrojavanjem spasilačkih ekipa iz raznih zemalja iz Civilne zaštite, Crvenog krsta, policije,  te intoniranjem najpre ruske a potom i srpske državne himne svečano zatvaranje trodnevne međunarodne vežbe je otpočelo ispred prilično malog broja okupljenih građana. Čak ni najava dolaska predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, nije privukla Nšlije da u većem broju isprate ovaj događaj.

Nakon što su se okupljenima obratili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Aleksandar Čuprijan, koji je preneo pozdrave predsednika Rusije, Vladimira Putina, prikazan je kratki film o trodnevnoj pokaznoj vežbi.

Posle emitovanja filma, Čuprijan je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao na poklon sablju.

Obrativši se okupljenima, Vučić je istakao važnost regionalne saradnje, podsetivši da je ona bila veoma važna u vreme kada se Srbija suoćila sa velikim poplavama 2014. On se ujedno  zahvalio spasiocima, obećavši im povećanje plata.

Za sam kraj ceremonije izvedeni su preleti ruskih spasilačkih helikoptera.

]]>
Thu, 27 Jun 2019 18:17:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8317/zavrsena-medjunarodna-vezba-%22srbija-2019%22.html
"Šetnja protiv fašizma" na mestu gde je napadnut mladić http://radiocity.rs/vesti/nis/8316/%22setnja-protiv-fasizma%22-na-mestu-gde-je-napadnut-mladic.html Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić najavio je da će u četvrtak, 27.juna, od 21 sata šetati delom keja kraj Nišave, u znak protesta što je pre nekoliko dana tu napadnut nožem mladić koji je nosio majicu sa antifašističkim natpisom.

Nonić je na svom Fejsbuk profilu napisao da se na ovakvu protestnu šetnju odlučio  jer je revoltiran:

"Zgrožen narastajućim fašizmom u Nišu, kao i pokušajem ubistva i zločinom mržnje koji se desio pre tačno 7 dana na nišavskom keju, kao dete iz Niša, profesor, sportista i sada odbornik, u četvrtak od 21-24h na nišavskom keju protestovaću spontano zbog ovih okolnosti. Ne pozivam nikog ali svako ko deli moje mišljenje može da mi se pridruži.", istakao je Nonić i dodao, "Potpuno je neprihvatljivo da neko bude izboden, napadnut ili ubijen zbog nekog natpisa na majici. Lično ću da nosim majicu "PROTIV FAŠIZMA" da vidim junake koji bodu ljude nožem gde su. Izađite iz mraka, ako smete...Niš nije grad mržnje, neće ni biti!"

On je najavio da će nastaviti i sa drugim nekonvencionalnim načinima protesta i uklanjanjem grafita mržnje.

Veoma brzo mrežom se proširila vest o šetnji koja će krenuti od spomenika Nadeždi Petrović i brojne Nišlije najavljuju da će se pridružiti Noniću u ovom protestu.

]]>
Thu, 27 Jun 2019 14:56:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8316/%22setnja-protiv-fasizma%22-na-mestu-gde-je-napadnut-mladic.html
Izmene u režimu saobraćaja zbog ceremonije u centru Niša http://radiocity.rs/vesti/nis/8315/izmene-u-rezimu-saobracaja-zbog-ceremonije-u-centru-nisa.html U Nišu se danas na Trgu Kralja Milana u 16 sati održava ceremonija zatvaranja Međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija u Republici Srbiji „Srbija 2019“. Zbog toga je u toku izmena saobraćaja u centru grada kao i zabrana parkiranja u mnogim ulicama sve do 19 sati.

Zbog ceremonije zatvaranja kojoj će prema najavama prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i ministar policije Nebojša Stefanović potpuno je od podneva obustavljen saobraćaj na potezu Sud - Generala Milojka Lešjanina.
Do 19 sati  zabranjeno parkiranje na sledećim lokacijama i ulicama: parking kod Tvrđavskog mosta; Lole Ribara, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do raskrsnice sa ulicom Milentijevom, Ulica mladih, od raskrsnice sa ulicom 7. juli do Oficirskog doma,  Jeronimova, od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do raskrsnice sa Ulicom mladih, Milentijeva, „slepi“ deo od raskrsnice sa ulicom Lole Ribara do Oficirskog doma, 7 juli, od raskrsnice sa ulicom Orlovića Pavla do Tvrđavskog mosta.
U vremenu privremene izmene režima saobraćaja, mimo utvrđenog režima, dozvoljava se kretanje vozilima pod pratnjom, službenim i akreditovanim vozilima i vozilima hitnih intervenicija.  

Došlo je i do izmena linija gradskog i prigradskog saobraćaja. Autobusi na linijama broj 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 13 i 14 preusmerene su preko Trga kralja Aleksandra, Trga Pavla Stojkovića, Cara Dušana, Sinđelićevog trga do raskrnice kod suda, pa dalje redovnom trasom, a u suprotnom smeru od raskrsnice kod suda preko Sinđelićevog trga, ulicom Nikole Pašića do Trga kralja Aleksandra i dalje redovnom trasom.

Preusmerene  su i prigradske linije broj 18, 19, 20, 20L, 21, 23K i 37 -  od Suda, kroz Stefana Prvovenčanog, preko Mosta mladosti, Bulevarom Nikole Tesle, Aleksandra Medvedeva, Bulevarom 12. februar.

]]>
Thu, 27 Jun 2019 14:19:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8315/izmene-u-rezimu-saobracaja-zbog-ceremonije-u-centru-nisa.html
Postavljena signalizacija u ulici 7. juli – saobraćaj normalizovan http://radiocity.rs/vesti/nis/8303/postavljena-signalizacija-u-ulici-7.-juli-%E2%80%93-saobracaj-normalizovan.html Horizontalna signalizacija u ulici 7. juli, od raskrsnice sa ulicom Kralja Stefana Prvovenčanog do početka Bulevara Nemanjića, sinoć je kompletno obeležena i saobraćajnica je puštena u rad, saopštili su iz Parking servisa.  

Radnici Službe za signalizaciju, javno osvetljenje i dekoraciju JKP „Parking servis“ Niš obeležili su prethodnih dana deo saobraćajnice, odnosno desnu traku, sa 1.458 m podužnih linija i 100,90 m2 poprečnih saobraćajnih oznaka. Sinoć su obavljeni završni radovi, odnosno obeležavanje leve trake kolovoza iste dužine, čime je kompletno završena horizontalna signalizacija na potezu od ulice Stefana Prvovenčanog do raskrsnice sa ulicom Vojvode Tankosića.

“Obeležene su razdelne linije, pešački prelazi i zaustavne linije, čime je bezbednost učesnika u saobraćaju povećana, s obzirom da su na novom asfaltu oznake postojanije i vidiljivije”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i to da je “direktor preduzeća Dejan Dimitrijević obišao je radove i potvrdio da su radnici profesionalno i po pravilima struke obavili poverene poslove, sa posebnim akcentom na visok nivo kvaliteta kada su u pitanju rekonstruisane saobraćajnice”.

“Naše preduzeće je, efikasnom radom na terenu, još jednom pokazalo da poseduje sve resurse za obavljanje zadataka koje Grad kao investitor postavi, pre svega stručne i obučene ljudske resurse, mašinski park koji se osavremenjuje, kao i kvalitetne materijale za obavljanje ove delatnosti”, poručuju iz JKP Parking servis Niš.

Početkom prošle sedmice, počeli su radovi na promeni asfalta u delu ulice 7. juli od crkve Svetog Luke do semafora na početku Bulevara Nemanjića, a radilo se i na saniranju oštećenja na kolovozu koji je propao i postavljen je novi sloj asfalta. Zbog radova najpre desna, a zatim i leva traka ulice 7. juli ka Bulevaru Nemanjića bile su zatvarane za saobraćaj, pa se on prethodnih dana u skladu sa dinamikom radova odvijao u levoj, odnosno desnoj traci u oba smera.

Zbog radova je dolazilo do velikih gužvi u saobraćaju u ovom delu grada, a nadležni su obećavali da će radovi biti brzo završeni.

Kako je pre nekoliko dana objavljeno na sajtu Grada, sa radovima će se nastaviti u  ulici Vojvode Tankosića, kod Doma zdravlja, gde je neophodna hitna sanacija.

]]>
Tue, 18 Jun 2019 12:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8303/postavljena-signalizacija-u-ulici-7.-juli-%E2%80%93-saobracaj-normalizovan.html
Maskenbal povodom Dana Pčelice http://radiocity.rs/vesti/nis/8294/maskenbal-povodom-dana-pcelice.html Ovih će dana kroz Niš "zujati" kostimirani mališani u sklopu obeležavanja Dana Pčelice.

Mališani iz svih niških vrtića će, kako najavljuju iz JPU Pčelica, posetiti Gradsku kuću i gradonačelnika, opštine, škole, muzej, parkove, biblioteku, pozorišta.

"Naš grad će poslati najlepšu poruku, poruku ljubavi, mira, prijateljstva! Niš će, u svim prelepim veselim bojama duge, biti najlepši grad na planeti!" - poručuju organizatori uz poziv Nišlijama da budu deo ovog tradiconalnog maskenbala JPU Pčelica Niš.

]]>
Wed, 22 May 2019 21:50:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8294/maskenbal-povodom-dana-pcelice.html
Niški odbornik protestuje zbog slobode medija http://radiocity.rs/vesti/nis/8292/niski-odbornik-protestuje-zbog-slobode-medija.html Odbornik Niške inicijative u Skupštini grada Niša, Srđan Nonić već dva dana protestuje ispred Gradske kuće a razlog tome je nedostatak slobode medija u gradu.

Nonić je odlučio da upozna gradske čelnike sa činjenicom da, iako je, kako kaže, iz budžeta grada koji pune svi građani, ove godine dato neverovatnih 94 miliona lokalnim medijima, opozicija nema uopšte pristupa, niti preko njih može da se čuje drugačije mišljenje. Odbornik Nonić svakog jutra sačekuje zaposlene u kabinetu Gradonačelnika, gradske većnike i direktore javnih institucija, prilazi im i pita ih zašto se ne oslobode mediji. Takođe ih pita i o štelovanim iznosima na niškom "medijskom" konkursu u korist medija bliskih SNS-u.

Sve to snima i objavljuje na svojoj FB stranici. Zanimljivo je da od odbornika Nonića svi čelnici bukvalno beže kada im priđe i ne saslušavši šta ima da im kaže. Ujedno poziva i građane da mu se svakog jutra pridruže u ovom zaista nesvakidašnjem protestu.

]]>
Tue, 21 May 2019 10:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8292/niski-odbornik-protestuje-zbog-slobode-medija.html
Niš proslavio Sv.Vasilija Ostroškog i odao počast žrtvama NATO bombardovanja http://radiocity.rs/vesti/nis/8282/nis-proslavio-sv.vasilija-ostroskog-i-odao-pocast-zrtvama-nato-bombardovanja.html U subotu 11. i nedelju 12. maja u Nišu obeležena je slava Sv. Vasilije Ostroški. Godinama unazad stanovnici Duvaništa slave ovog sveca i odaju počast nedužno stradalim i povređenim sugrađanima u NATO bombardovanju.

Na dan bombardovanja Duvaništa, 12. maja 1999. niko nije smrtno stradao, ali je povređeno 11 ljudi. Godinu dana kasnije, u Duvaništu je poginuo čovek koji je u svojoj bašti slučajno aktivirao zaostalu kasetnu bombu.

Pet dana pre bombardovanja Duvaništa, 7. maja, kasetne bombe iz dva kontejnera pale su na 3 lokacije u centru grada. Tada je nastradalo 15 ljudi, među njima i jedna trudnica, a bilo je više povređenih. Na Niš je tokom bombardovanja 1999. godine bačeno 36 kontejnera kasetne municije. Stanovnici Duvaništa, od 2000. godine obeležavaju 12. maj, dan svetog Vasilija Ostroškog.

Obeležavanje slave počelo je u subotu od 17 sati večernjom službom u Hramu  cara Konstantina i carice Jelene. Nakon toga, od 18 sati krenule su, već tradicionalno, svečane litije od Mesne kancelarije "Medijana“  do Hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Litije su išle ulicom Branka Miljkovića, desno kroz Đerdapsku ulicu do raskrsnice, Ulicom Majakovskog, Vizantijskim bulevarom prema kružnom toku, do porte novosagrađenog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

U nedelju, 12. мајa od 9 ujutru služena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, na Duvaništu.  

Slavu u Nišu obeležava Srpska pravoslavna crkva, Eparhija Niška, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina Arsenija, a domaćin je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić. On je okupljenim građanima rekao da je hram Svetog Vasilija Ostroškog, "sveto mesto, mesto okupljanja, sećanja na prošlost ali i pogleda u budućnost" te da se njegovom izgradnjom odužuje svetom Vasiliju koji je, kako je Kocić rekao, tog 12.maja pre dve decenije sačuvao mnoge živote u niškom naselju Duvanište.

]]>
Fri, 10 May 2019 14:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8282/nis-proslavio-sv.vasilija-ostroskog-i-odao-pocast-zrtvama-nato-bombardovanja.html
Dve decenije od dana kada su u Nišu kasetne bombe odnele krvavi danak http://radiocity.rs/vesti/nis/5098/-dve-decenije-od-dana-kada-su-u-nisu-kasetne-bombe-odnele-krvavi-danak.html U utorak, 7.maja, navršilo se 20 godina otkako su avioni NATO alijanse izručili smrtonosni tovar kasetnih bombi na centar Niša. U napadima koji su se dogodili oko 11:30, tog 7.maja 1999., pogođeno je nekoliko frekventnih gradskih tačaka, uključujući područja oko Banovine i Kliničkog centra. Ubijeno je petnaestoro naših sugrađana, a od posledica ranjavanja u narednim danima preminulo je još dvoje, tako da je ukupan bilans tog tragičnog majskog dana zapravo-sedamnaestoro ubijenih.

Mnoge Nišlije se i nakon 20 godina jasno sećaju da je najtragičnijem od svih 78 dana bombardovanja prethodila besana noć. Avioni su se obrušavali dobar deo noći ali je i dejstvo protivavionskih snaga VJ bilo intenzivnije tako da nekakvih većih dejstava nije bilo. Rano ujutru mnoge kuće u naselju Medoševac su sravnjene sa zemljom.

Oko pola sata pre podneva gotovo u istom trenutku su se oglasile sirene  i čule su se prve detonacije. Od tog trenutka, narednih nekoliko dana su gradom odjekivale detonacije kasetnih bombi a mnoge "žute ubice" su ostale neeksplodirane na sve strane i na njihovom čišćenju se radilo godinama. Samo tog dana na grad je izručeno osam kontejnera kasetnih projektila.

U eksploziji hiljada kasetnih bombi, koje su tog dana izbačene na civilne ciljeve u gradu, smrt  je pokosila nedužne građane. Najveći broj ljudi stradao je u Šumatovačkoj ulici i ulici Ljube Nenadovića tik uz Klinički centar.

Iako se NATO na brifinzima koji su usledili pravdao da su civili u Nišu gađani greškom zbog zastarelih mapa a da je cilj bio u stvari vojni aerodrom, u te izjave je malo ko poverovao. Zastrašujući termin "kolateralna šteta" korišćen je tih dana više nego uobičajeno i zvučao je kao dodatna uvreda ionako poniženim i povređenim građanima.

Poginulo je 17 civila, više desetina ih je teško ranjena. Ubijeni su ljudi ispred porodičnih kuća, u blizini pijace, bolnice, zdravstvene stanice. Obični ljudi koji su tog dana krenuli u nabavku ili kod lekara. Ubijena je i Ljiljana Spasić, studentkinja medicine, u sedmom mesecu trudnoće.

Iako je bio vidno obeležen belom zastavom sa crvenim krstom, pogođen je i krov Infektologije ali srećom projektil nije eksplodirao. Oštećene su zgrade Patologije a klaster bombama su zasuti i parking Kliničkog centra i nekoliko okolnih ulica. I odnele su i tamo svoj krvavi danak.

Niš se sa sličnim užasom suočio i nekoliko dana kasnije, 11. i 12. maja. „Jugopetrol” i „Energogas”, potom Duvanište, Krivi vir, Bulevar Nemanjića i Trošarina bili su zasuti raketama i kasetnim bombama, koje su inače po međunarodnim konvencijama zabranjene.

Tokom 78 dana rata Niš je bombardovan čak 40 puta. Na grad su ispaljena 324 projektila, od toga 161 avionska bomba, 71 krstareća raketa i 8 grafitnih projektila kojima su gađana elektro postrojenja. Bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi. Niš je 52 dana bio pod vazdušnom opasnošću, a sirene su se oglašavale 129 puta. Poginulo je 56 ljudi a preko 200 je ranjeno. Od tog broja 25 su bili civili, 21 pripadnik VJ i 10 pripadnika MUP-a.

Srušeno je oko 120 objekata a oštećeno blizu 3.500 stambenih, poslovnih i vojnih objekata.

]]>
Tue, 7 May 2019 10:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/5098/-dve-decenije-od-dana-kada-su-u-nisu-kasetne-bombe-odnele-krvavi-danak.html
Tribina o Toplani u organizaciji "stanara" http://radiocity.rs/vesti/nis/8270/tribina-o-toplani-u-organizaciji-%22stanara%22.html U utorak, 7.maja 2019., u ul Branka Krsmanovića 19, Udruženi pokret slobodnih stanara održaće tribinu o poslovanju niške Toplane. Tribina počinje u 17 sati.

Organizatori navode da žele da upoznaju građane sa ponašanjem JKP "Gradska toplana" i kako kažu, nekorektnim poslovanjem, a takođe i sa najavom javno-privatnog partnerstva bez ikakvog obrazloženja.

U tekstu Šta se krije iza javno-privatnog partnerstva niške Toplane? UPPS je naglasio da je na sednici Nadzornog odbora JKP „Gradska toplana“, koja je održana 22.aprila 2019. godine usvojena Inicijativa o potrebi javno-privatnog partnerstva JKP „Gradska Toplana“ Niš sa privatnim partnerom. 

"Inicijativa je usvojena bez obrazložene analize rada Toplane i ukazivanja na eventualne probleme koje ovo javno preduzeće ima. UPSS postavlja pitanja i Toplani i javnosti Niša, kakvo je to “usko grlo” koje ne može da se prevaziđe bez privatnog partnerstva, šta bi se sa tim partnerstvom uradilo, šta bi dobila Toplana, a šta građani i kako bi se ta, de facto, privatizacija odrazila na cenu koštanja toplotne energije? Bez odgovora ostaje i pitanje: kako je izveden zaključak da Toplana nema sredstva a da se pri tome ne zna (niti postoji bilo kakva procena), o kolikom sredstvima se radi?" - navodi se u tekstu.

Iz UPSS-a podsećaju da prethodna tribina nije održana jer im je Regonalni centar uskratio korišćenje prostora koji je uredno rezervisan i plaćen.
Na tribini će govoriti Čedoslava Ristić i Miroslav Cvetković.

]]>
Mon, 6 May 2019 23:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8270/tribina-o-toplani-u-organizaciji-%22stanara%22.html
Izmene u režimu gradskog i prigradskog saobraćaja zbog vojne parade i Pobusanog ponedeljka http://radiocity.rs/vesti/nis/8261/izmene-u-rezimu-gradskog-i-prigradskog-saobracaja-zbog-vojne-parade-i-pobusanog-ponedeljka.html Zbog priprema za vojnu paradu koja će se održati 10.maja u Nišu, kao i zbog verskog praznika Pobusani ponedeljak, iz Direkcije za javni prevoz grada Niša najavljuju izmene u režimu saobraćaja u nekim ulicama u gradu.

U periodu od 04. do 10.maja 2019. godine u vremenu od 9 do 17 sati vršiće se obustava motornog saobraćaja u sledećim ulicama: Aleksandra Medvedeva, Bulevar 12. februar (traka ka Beogradu) i Bulevar Nikole Tesle.

Na linijama gradskog saobraćaja br. 3, 12 i 34 u navedenom periodu dolaziće do otežanog funkcionisanja, nepoštovanja definisanih polazaka i delimične izmene trasa. Takođe će biti delimično izmenjene trase na linijama prigradskog prevoza 14a ka Cerju, 15  ka Knez Selu, 16 ka Jasenoviku i Vrelu. Biće izmenjene i trase na linijama 17 za Oreovac, 17L za Gornju Vrežinu.

Zbog verskog praznika Pobusani ponedeljak i očekivane veće gužve u autobusima koji saobraćaju ka Novom groblju, u ponedeljak 6.maja 2019. godine, u priodu od 7 do 14 sati uvodi se vanredna linija 8L od Trga Kralja Aleksandra do Novog groblja. Dva vozila će saobraćati na ovoj liniji u intervalu od 20 minuta.

]]>
Sun, 5 May 2019 13:48:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8261/izmene-u-rezimu-gradskog-i-prigradskog-saobracaja-zbog-vojne-parade-i-pobusanog-ponedeljka.html