City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja traži od gradonačelnika Niša da hitno povuče sumnjive izmene konkursa za medijske projekte http://radiocity.rs/vesti/nis/7627/koalicija-novinarskih-i-medijskih-udruzenja-trazi-od-gradonacelnika-nisa-da-hitno-povuce-sumnjive-izmene-konkursa-za-medijske-projekte.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, AOM i LP) izražava javni protest zbog načina na koji je Grad Niš raspisao medijski konkurs, a samo dan nakon toga odlučio da ovaj konkurs izmeni. S obzirom da se izmena odnosi na maksimalnu visinu sredstava koja mogu biti opredeljena po jednom projektu, postavlja se pitanje kojim se kriterijumima vodio Grad kada je odlučio da ovaj limit podigne sa 4 na 9 miliona.  

Koalicija upozorava gradonačelnika Niša da je gornji limit konkursa za projektno sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja za produkciju TV sadržaja 5 miliona, te da ne postoji projekat koji je moguće realizovati za 9 miliona u periodu od maksimalno 7 meseci.

Takvim postupanjem se otvara sumnja da se uslovi konkursa podređuju interesima pojedinaca koji drže medije u Nišu, umesto javnom interesu građana Niša.
 
Takođe, koalicija novinarskih i medijskih udruženja podseća gradonačelnika na brojne kontroverze koje su pratile prošlogodišnji medijski konkurs u Nišu, počev od toga da neki niški mediji koji su jasno prepoznati od strane lokalne zajednice kao društveno odgovorni, sa dugom tradicijom u projektnom finansiranju i ostvarivanju javnog interesa, nisu dobili za svoje projekte ništa, pa do toga da su značajna sredstva dodeljena čak i učesnicima konkursa koji su osnovani na dan raspisivanja konkursa, bez ikakvih referenci u realizaciji sličnih projekata.
 
Zato koalocija poziva gradonačelnika Niša da odmah povuče izmenu konkursa za medije koju je Grad objavio samo dan nakon njegovog raspisivanja i sprovede konkurs u skladu sa javnim interesom građana Niša.

U javnom pismu, koalicija posebno ukazuje gradinačelniku da obratiti pažnju na način izbora stručne komisije, jer je najviše pritužbi prošle godine bilo upravo na kompetentnost članova komisije koja je ocenjivala projekte.  

]]>
Thu, 15 Mar 2018 15:25:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7627/koalicija-novinarskih-i-medijskih-udruzenja-trazi-od-gradonacelnika-nisa-da-hitno-povuce-sumnjive-izmene-konkursa-za-medijske-projekte.html
Kompanija LIDL oglašava konkurs za zapošljavanje 40 radnika u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7611/kompanija-lidl-oglasava-konkurs-za-zaposljavanje-40-radnika-u-nisu.html Kompanija LIDL je objavila da otvara konkurs za zapošljavanje 1000 radnika u velikom broju gradova širom Srbije. Za potrebe prodavnice koja će se nalaziti u Vizantijskom bulevaru, LIDL u Nišu oglašava posao za 40 prodavaca.

Detaljne uslove i prijavu na konkurs možete naći na sajtu: karijera.lidl.rs.  Potrebno je da imate minimum srednju stručnu spremu, dok je iskustvo u radu sa kupcima prednost, ali ne i obavezujući uslov.

U skladu sa Lidlovim jedinstvenim modelom poslovanja, zadaci zaposlenih u prodavnici se ne razdvajaju prema pozicijama, pa prodavci imaju različita zaduženja, od rada na kasi, preko rada u pekari i usluživanja kupaca, do poslova slaganja robe. U sklopu temeljnih priprema za uspešno obavljanje radnih zadataka, Lidl će svim budućim zaposlenima organizovati sveobuhvatnu plaćenu obuku, koja ima za cilj uvođenje u posao i osposobljavanje zaposlenih za rad.

]]>
Thu, 8 Mar 2018 17:27:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7611/kompanija-lidl-oglasava-konkurs-za-zaposljavanje-40-radnika-u-nisu.html
Prekidi vodosnabdevanja zbog kvarova http://radiocity.rs/vesti/nis/7610/prekidi-vodosnabdevanja-zbog-kvarova.html Došlo je do kvara na vodovodnoj mreži u Studeničkoj ulici, rano jutros u 4h. Ekipe JKP“Naissus“rade na otklanjanju havarije u gornjem delu ulice prema Somborskom bulevaru. Trenutno su bez vode korisnici u ovom delu ulice. Okončanje radova i vraćanje u redovan sistem vodosnabdevanja se predviđa do 15 sati.

Došlo je do kvara na vodovodnoj mreži  i u ulici Kej Kola srpskih sestara, ispred broja 1. Zbog radova na popravci havarije mogući su prekidi u snabdevanju vodom za korisnike u istoj ulici do 15 sati.

Prekida vodosnabdevanja zbog radova će biti i u naselju Dolac u vremenu od 10 do 15 satii

Ekipe će u okviru planskog održavanja kanalizacione mreže danas raditi u ulicama: Bubanjski heroji, Toplički partizanski odred, Balkanskoj, Davidovoj, Ratka Vukičevića, Pirotskoj, Nikole Pašća, Čemerničkoj, Dragiše Cvetkovića i IX brigade.

]]>
Thu, 8 Mar 2018 12:04:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7610/prekidi-vodosnabdevanja-zbog-kvarova.html
U vreme zasedanja gradske skupštine - protest "stanara" http://radiocity.rs/vesti/nis/7603/u-vreme-zasedanja-gradske-skupstine---protest-%22stanara%22.html Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) pozvao je građane da se danas 6.marta, u 9h, okupe ispred Skupštine grada Niša na protestu, na kom će biti zatražena smena direktora RRA"Jug", Bojana Avramovića, zbog nedavne izjave u emisiji Južnih vesti, da su "Nišlije šteta za državu".

Pored ovog zahteva, stanari će zatražiti i nadoknadu štete građanima , korisnicima daljinskog grejanja, zbog kako ističu "nezakonitog naplaćivanja" usluga od strane niške Toplane. U dopisu koji su dostavili medijima, Udruženi pokret slobodnih stanara navodi da je Toplana u poslednje tri godine od građana naplatila preko milijardu dinara više, na nezakonit način te najavljuju i tužbe protiv ovog javnog preduzeća.

"Nalaz Državne revizorske institucije je potvrdio tvrdnje UPSS o ogromnoj pričinjenoj šteti korisnika grejanja. Ćutanjem pokušavaju da zadrže ono što su uzeli na nezakonit način. Neće proći! Smena Bojana Avramovića zbog uvrede svih građana Niša sramnom tvrdnjom da su šteta za Srbiju!Neće proći!Dođite, ćutanje ne pomaže! Mi imamo samo nas!" - navodi se u proglasu i pozivu ovog Udruženja građanima da se pridruže protestnom skupu ispred zgrade u Nikole Pašića, u vreme dok su odbornici na zasedanju.


]]>
Tue, 6 Mar 2018 02:34:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7603/u-vreme-zasedanja-gradske-skupstine---protest-%22stanara%22.html
Grad polovnih stvari i polovnih ljudi http://radiocity.rs/vesti/nis/7600/grad-polovnih-stvari-i-polovnih-ljudi.html Niš je nekada bio pristojno mesto za život. Nikada previše blještav i glamurozan ali uvek baš to - pristojan grad, po meri neke fine gradske srednje klase. Poslednjih nekoliko godina, Niš to nije. Pretvorio se, ali bukvalno, u grad niske kupovne moći i prodavnica polovne robe.

Da se razumemo odmah. U neka davna studentska vremena, obožavala sam buvljake i second hand prodavnice, one retke, u inostranstvu. Kod nas ih još uvek nije bilo. Nemaština devedesetih je bila jedna stvar a pomisao da za pet, deset dinara mogu da kupim neku potpuno ludu krpicu, potpuno nove sandalice sa slomljenom kopčicom ili šanirani hipi ranac - e, to je bilo nešto sasvim drugo. Da bih kupila bočicu skupocenog parfema sam umela da gladujem mesec dana, ali sam volela da trgujem različite upa - drupa krpice, po smešnoj ceni. Išlo je to uz moj tadašnji imidž, čupave, mršave, buntovne. One koja tumba svet naopačke, guta suzavac i juriša na policiju a zaslinavi zbog  "Kazablanke","Hrabrog srca", zlatnog dečka Holivuda, Redforda, kad izgine na novinarskom zadatku ili Al Paćina kad kao Karlito skonča, baš kada je rešio da se promeni.

U vreme kada su prve prodavnice polovnih stvari počele da se pojavljuju i kod nas, nisu mi smetale. Ali ih nisam, bogzna koliko posećivala. Životni standard je skočio. Bar ono što mi je bilo godinama nedostupno, postalo je dostupno. Nikada nisam marila za skupocene marke a sama činjenica da za deo plate možeš da kupiš par cipela, polako me je odaljavao od želje i potrebe da nešto stalno cunjam po radnjama, sada svetlim, lepim i punim šarenila.

Zašto pišem sve ovo?

Poslednjih nekoliko godina nekakvim usudom najveći deo mog životnog i radnog vremena odvija se u strogom centru grada, tačnije u ulici koja bi trebalo da bude žila kucavica, u Vožda Karađorđa. Moj uobičajeni dan počinje kod SUP-a gde stanujem, pa stotinak koraka dalje pored Narodnog pozorišta uključujem se u Voždovu, ostavljam klinca u istoimenoj školi, prelazim ulicu i ulazim u prostorije radija.  Desetak minuta, ako kilavim, sedam ako sam u žurbi. I, tako, svakog dana, već pet godina unazad.

Htela to ili ne, vremenom stičem naviku da zagledam detalje, na drveću, banderama, asfaltu, na licima ljudi. Sve je uvek monotono isto. Desna strana ulice je bolje izasfaltirana. Leva je puna zastrašujućih neravnina koju pravi korenje drveća. Drenažni kanali su hronični problem, koji se vidi pri svakom jačem pljusku. Ako se ide desnom stranom, upada se, neminovno u gužvu zbog autobuskog stajališta, zbog pekarice koja je odmah iza (a koju zaobilazim u velikom luku otkako sam primetila formirane kolone posle 18h kada je hleb i pecivo upola cene), zbog kioska sa roštiljem, iz koga nemilosrdno kulja gust dim. Sa leve strane je baka Bisina ograda. Kada je dan lep, tu je i ona, prodaje cveće iz bašte. U zimu je nema, i uvek nekako zebem kad provirim kroz zatvorene tarabe. Ispred Doma vojske je bandera, na koju je uvek nalepljeno nekoliko oglasa, za stan, manikir, masažu.

Kada se krene dalje levom stranom, nailazi se na gimnaziju, pa na osnovnu školu, koju pohađa i moj sin. Sa druge strane su jedan do drugog načičkani lokali sa jeftinom brzom hranom, u kojima je standardna gužva za vreme svih školskih odmora.

Kada smo se, pre nekoliko godina, preselili iz Ćirila i Metodija u Voždovu, od škole do semafora na Pevcu, sa obe strane ulice, nalazile su se razne radnjice, uglavnom socrealističkog izgleda ali sa koliko - toliko šarenom robom. Moj svakodnevni prolazak evo već pet godina tom istom maršrutom naterao me je da se zagledam malo pažljivije i da shvatim da je većina tih lokala krenula da menja vlasnika ili zakupca nakon mesec, do dva dana rada. Otvori se radnjica sa garderobom, radi mesec dana, i nema je. Prazno a na izlogu: Izdaje se lokal. Otvori se na njenom mestu radnjica cipela. Mesec dana rada i nema ni nje. Ponovo papirić na staklu. Na susednom lokalu takođe, i na onom do njega. Na tri uzastopna, prekoputa, takođe. Nikne mali novi biznis, neki stave balone na ulaz, neki ne. Rade mesec dana i gotovo. I, tako u nedogled.

Dugo se "držao" jedan lepi butik, baš prekoputa škole. Prošle jeseni, iznenada i na njemu papirić. Uđem unutra. 

"Komšinice, selite se?" - pitam i očekujem potvrdan odgovor.

"Ne. Prodajemo sve ovo. Zatvaramo." - kaže mi devojka 

"Pa, zašto, pobogu? Meni se čini da vi solidno radite" - govorim a glas mi odzvanja, u gotovo praznoj radnji i tek tada shvatam da je na lepom IKEA nameštaju svuda ispisana simbolična cena.

"Ne možemo više ovako. Ljudi više nemaju para. Ako nastavimo da radimo, upašćemo u dugove a onda povratka nema. Bolje je ovako."

Nekoliko metara dalje, sa leve strane ulice, postojao je jedan drugi butik, za ozbiljne dame. I na njemu natpis: Rasprodaja zbog zatvaranja radnje. Pored njega mali lokal, u kome je najpre bila cvećara, pa neka brza hrana, pa je dugo zvrjao prazan. Prelazim cik cak ulicu i primećujem da je najčešći natpis koji primećujem:Second hand!  Nekada ih je bilo 2 u tom kraju. Sada ih je dva na svakih deset metara.  Gotovo u svakom drugom lokalu. Postoji i Second Hand za bebe i malu decu, što me priznajem, posebno rastužuje.

Izlozi svih tih radnji polovne robe su oblepljeni upadljivim natpisima nalik ovim: Sve u radnji za 100 dinara! Nemački kvalitet po cenama krize! Posebno je na mene ipak delovalo poražavajuće kada je na jednom, a uskoro i na još nekoliko osvanula parola: Nova kolekcija! Posle mnogo godina počela sam da ulazim u taj tip radnji. Ne da kupujem, nego da posmatram mušterije. I da ćaskam sa prodavačicama. Retko kada je gužva u njima. Tek jedna do dve osobe. Uđu, pogledaju, konstatuju da je skupo ili zamole prodavačicu da im skloni neki komad garderobe koji košta ne više od 200 dinara - za koji dan, kad legne plata.

"Jel kupuju ljudi?" - pitam.

"Mršavo" - neraspoložena za razgovor uzvraća sredovečna prodavačica -"Kažu skupo. Pa, ja ne mogu za džabe da im dajem."

Ustežem se da upitam za natpis "Nova kolekcija". Budalasto mi je. Kako nešto rabljeno može da bude novo? Grizem usnu i izlazim napolje. 

Ispred još jedne radnje koja se zatvara, vidim komšinicu. Pitam: "Što zatvarate? Šta ćete posle?"

Žena me gleda. Uzdahne i kaže mirno: "Što preostane posle rasprodaje, selimo u drugu radnju, pa dok radi, radi. Ovo se ne može izdržati. Ne, ako hoćeš da radiš čestito. Da prijaviš radnike, vodiš knjige, plaćaš poreze. I još nešto - ovu ulicu zovu ulica siromašnih. Pogledaj ljude, sivi u licu, niko se ne smeje. Meni je ćerka u inostranstvu. Ako se ne promeni ništa, odosmo svi kod nje."

Sutradan - lokal prazan. Pre nekoliko dana, i u njemu second hand šatrovačkog naziva. 

Pričam ovih dana sa kolegama, kako je užasno depresivno okruženje u kome radimo, živimo. Pokušavam da nabrojim pet lokala koji rade duže od godinu dana.  Pored još jednog mega second handa prolazim ka pešačkom prelazu i shvatam da jedna od tih pet nabrojanih ne postoji. A postojala je koliko juče. Mala piterija. A nema ni menjačnice odmah do nje. Mogla bih da se opkladim da će i tu osvanuti radnja polovne robe.

Čekam sinka iz škole, sumorna sam i ćutljiva. Idemo Voždovom, on brblja o svemu i svačemu. Natovarena sam laptopom na leđima,  "poštarskom" tašnom preko grudi. U ruci nosim preteški školski ranac. Drugom rukom vučem njega za ruku jer nailazimo na neuralgičku tačku. Gužva kao i uvek. Jedni čekaju autobus, drugi čekaju hleb upola cene. Vetar nosi dim iz obližnje montažne ćevabdžinice . Privlači mi pogled nov lokal. Zastajem gotovo vesela, usred gužve, da pogledam šta je. U sumrak slabo vidim. 

Čitam ispisano na izlogu: Možete založiti nekretnine, nakit, automobile...

Knedla narasta u grlu. Stežem dete za ruku i trčeći se udaljavamo. 

"Mama šta je za -la -ga -o -ni -ca?" - pita me čupavac.

"Ništa sine. Čitaćeš kad budeš bio veliki Dostojevskog. Jednu knjigu o jednom čiki i jednoj babi. Zalagaonica je ta baba, rođeni" - kažem, a Vuk se smeje.

Pored Pozorišta, ulazimo u kišoviti mir naše ulice. Kasnije, dok spava, razmišljam o tome da mi je dosta krupnih reči i ružičastih naočara, i da je vreme da prihvatim činjenicu da moj grad, u kome jedna od najprometnijih ulica počinje zalagaonicom a završava kladionicom, između kojih su ušuškane beskrajne radnje polovne garderobe - i nema neku budućnost.

Razmišljam i da sutra obavezno svratim u novootvorenu zalagaonicu da priupitam koliko vredi polovni život, lice bez osmeha, očaj čoveka koji treba da odvoji čitavu platu ako dete poželi da ide na rekreativnu nastavu. Možda znaju.

Ja - ne znam. Do mene je. Nisam više ona čupava, buntovna mršavica koja veruje na "časna reč" i nada se čudu. Sada sam pametnija, premda polovna. Baš kao i grad mog rođenja i veliki deo njegovih tihih stanovnika, koje oni koji nam prodaju jeftinu idilu nude stranim investitorima kao vredne radnike upola cene.

]]>
Sun, 4 Mar 2018 02:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7600/grad-polovnih-stvari-i-polovnih-ljudi.html
Čamurlija i Delnica bez vode do kraja dana http://radiocity.rs/vesti/nis/7590/camurlija-i-delnica-bez-vode-do-kraja-dana.html Došlo je do većeg kvara na vodovodnoj mreži na Toponičkom putu, kod benzinske pumpe na uglu dveju ulica. Završetak radova i vraćanje u redovno snabdevanje vodom u ovom delu grada predviđeno je do kraja dana.

Ekipe JKP „Naissus“su na terenu kao i neophodna mehanizacija i u otežanim vremenskim uslovima rade na otklanjanju nastalog kvara.

Zbog intervencije na otklanjanju kvara, korisnici koji žive u tom delu Toponičkog puta, Čamurlije i naselja Delnica nemaju vodu. Zato je za njih obezbeđena auto cisterna sa vodom za piće.

U JKP "Naissus" očekuju da će kvar biti saniran u kasnim poslepodnevnim satima kada bi stanovnici ovih naselja trebalo da dobiju vodu.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 17:45:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7590/camurlija-i-delnica-bez-vode-do-kraja-dana.html
Još par ledenih dana pred nama http://radiocity.rs/vesti/nis/7592/jos-par-ledenih-dana-pred-nama.html Za veći deo zemlje Hidrometeorološki zavod Srbije proglasio je za poslednji februarski dan žuti meteo-alarm, a od sutra do nedelje će na snazi biti crveni meteo-alarm koji znači da se pognoziraju "naročito opasne vremenske pojave". U četvrtak ujutro najniža temperatura ponegde će biti i do minus 20 stepeni.

Prema aktuelnim podacima, žuti meteo-alarm je na snazi u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu i delovima istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije, kao i na Kosmetu.

Prvog martovskog dana, kao i u petak i subotu, na snazi će u većem delu zemlje, biti crveni meteo-alarm jer će, prema prognozama meteorologa, biti izuzetno hladno, a biće i kiše koja će se lediti pri tlu.

Sutra će jutro biti izuzetno hladno, u većini mesta sa najnižom temperaturom od minus 20 do minus 14 stepeni. Tokom dana, doći će do postepenog naoblačenja sa jugozapada, kasnije po podne i uveče mestimično sa snegom.

Zatim, do kraja perioda biće umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa susnežicom i snegom. U petak tokom dana i u subotu ujutro biće mestimično sa kišom koja će se lediti na tlu. Do nedelje u košavskom području biće jak jugoistočni vetar. Od petka temperatura će biti u postepenom porastu.

]]>
Wed, 28 Feb 2018 18:14:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7592/jos-par-ledenih-dana-pred-nama.html
Radnici propalih preduzeća protestovali zajedno sa borcima http://radiocity.rs/vesti/nis/7583/radnici-propalih-preduzeca-protestovali-zajedno-sa-borcima-.html Kako su i najavljivali, u petak su radnici niških propalih preduzeća održali protest jer je prema njihovim rečima, država imala dovoljno vremena da im isplati po presudama zaostale zarade, kako im je obećao 2016. Aleksandar Vučić. Protestu su se pridružili i borci ratova devedesetih koji zahtevaju isplatu ratnih dnevnica.

Ovim protestom praktično je nastavljena borba koja traje preko deset godina. Okupljanja svakog petka ispred Gradske kuće do sada nisu dala rezultate ali su dovela, u jednom trenutku na podelu među radnicima. Dok su jedni želeli da organizuju protestne šetnje, drugi su smatrali da se na taj način politizuje protest.

Sada su se, međutim, ujedinili pošto, kako je poručio Aleksandar Bogdanović, bivši radnik fabrike vagona a  prenosi N1, "gospodin Vučić nije Vučić, nego Mučić jer muči radnike". On je takođe pozvao sve kolege da se organizuju "žešće, agresivnije, jače"

Iako se jasno ogradio da ne želi da se upušta u politiku, Žarko Đorđević, predstavnik radnika je poručio da su radnici svesni da ih niko ne pominje niti traži način za rešavanje njihovog problema a sa druge strane, država se razbacuje novcem građana.

Za sada se ne nazire kraj teške priče radnika propalih preduzeća. Smenjivali su  se ministri i Vlade, obećavalo se. Poslednje takvo obećanje uputio im je bivši premijer a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je oktobra 2016., u Domu vojske primao građane na razgovor, da će im zarade biti isplaćene do kraja te godine.

Umesto toga radnicima je stigao dopis koji je okupljenima pročitao Radisav Spaić, radnik "Jastrepca" u kom se navodi da bi isplata radnika bivših giganata širom Srbije narušila makroekonomsku stabilnost države.

Radnici i borci devedesetih najavljuju redovne proteste svakog petka, do ispunjenja zahteva.

]]>
Mon, 26 Feb 2018 01:24:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7583/radnici-propalih-preduzeca-protestovali-zajedno-sa-borcima-.html
Zbog "ledenog talasa" grejanje u Nišu i danju i noću http://radiocity.rs/vesti/nis/7578/zbog-%22ledenog-talasa%22-grejanje-u-nisu-i-danju-i-nocu.html Zbog izuzetno niskih spoljnih temperatura i najavljenog ledenog temperaturnog talasa narednih dana, niška Toplana prelazi na "neprekidni režim proizvodnje i distribucije toplotne energije, na celokupnom sistemu."

"Snabdevanje potrošača toplotnom energijom vršiće se kontinuirano, 24 sata u cilju održanja propisane temperature u stanovima korisnika, kao i zaštite vodovodnih i elektro instalacija u stambenim zgradama." - saopštavaju iz ovog javnog preduzeća i dodaju da su svi toplotni izvori na sistemu Toplane su potpuno funkcionalnom stanju, kao i mreža toplovoda.

Za hitne intervencije otvoren je Pozivni centar Gradske toplane 018/ 42 39 188

]]>
Sun, 25 Feb 2018 22:16:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7578/zbog-%22ledenog-talasa%22-grejanje-u-nisu-i-danju-i-nocu.html
Završni radovi na Hemato - onkološkom odeljenju za decu sredinom marta http://radiocity.rs/vesti/nis/7574/zavrsni-radovi-na-hemato---onkoloskom-odeljenju-za-decu-sredinom-marta.html Unutrašnji radovi na Hemato-onkološkom odeljenju na Dečijoj klinici u Nišu trebalo bi da budu završeni najkasnije do sredine marta, zatim će uslediti opremanje, a prvi pacijenti bi trebalo da budu primljeni u aprilu, kaže za City radio, Joland Korora, predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

 Za završne radove Ministarstvo zdravlja uplatiće narednih dana 10 miliona dinara, a oni će biti upotrebljeni za opremanje zgrade.

"Ovo će sada biti veliki novi objekat koji neće imati svoj puni smisao ako ne bude dovoljno zaposlenih - i medicinskih sestara fali, i doktora fali. To je mnogo važno i to je jedna od sledećih stvari koja je mnogo bitna" - istakla je Korora i dodala da je ministar obavešten o tome - "Rekla sam mu da je to mnogo bitnije od 10 miliona koje će nam dati pošto smo mi već uložili 80 miliona. Mnogo je bitnije da se pomogne medicinskom osoblju jer je njihov posao veoma zahtevan, emocionalno se jako troše i zaista ja ih i lično i u ime NURDORA jako podržavam, i naše doktore i naše  medicinske sestre.  " 

Postavlja se pitanje da li ima dovoljno medicinskog osoblja koje će raditi na novom odeljenju sa mališanima obolelim od raka. Ministar Lončar rekao je za City radio da treba prvo sačekati da zgrada bude završena a onda će razmatrati to pitanje.

"Kad god napravite nešto novo, nove kapacitete, normalno je da zaposlite novo osoblje. Pa ne mislite da smo toliko neozbiljni da ne razmišljamo o tome. Ali hajte prvo da uradimo nešto, da završimo, pa ćemo najlakše zaposliti " - rekao je Lončar i gotovo ljutito uzvratio pitanjem - "A, šta bi radili ti ljudi da ih sada zaposlimo? Na građevinskim radovima da rade?"

On je dodao da stvari moraju da imaju svoj tok i pozvao na "malo strpljenja i razumevanja".

Novo hemato onkološko odeljenje biće  prva bolnica u regionu po evropskim i svetskim standardima i po meri deteta, a cilj je da svako dete u Srbiji ima najbolje uslove lečenja i nege, jer od samih uslova lečenja zavisi i izlečenje, rekla je predsednica NURDORA.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 17:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7574/zavrsni-radovi-na-hemato---onkoloskom-odeljenju-za-decu-sredinom-marta.html
Veliki deo centra grada i dalje bez vode zbog kvara na instalacijama http://radiocity.rs/vesti/nis/7569/veliki-deo-centra-grada-i-dalje-bez-vode-zbog-kvara-na-instalacijama.html Iz JKP Naissus obaveštavaju da će i danas, u utorak, 20. februara bez vode biti više ulica u centru Niša.

Kompleksni kvar se dogodio na uglu ulica Sedmog jula i Lole Ribara pa će ekipe i sutra raditi na terenu.

U vremenu od 8 do 15 sati biće obustavljeno vodosnabdevanje u više ulica: Orlovića Pavla, Mačvanskoj, delu ulice Lole Ribara, delu Sedmog jula,  bez vode biće i deo Milentijeve i deo Jeronimove ulice prema Nišavi. Okončanje radova i vraćanje u redovan sistem vodosnabdevanja se predviđa do 15 sati.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 16:49:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7569/veliki-deo-centra-grada-i-dalje-bez-vode-zbog-kvara-na-instalacijama.html
Preko bodljikave žice do slobode http://radiocity.rs/vesti/nis/7544/preko-bodljikave-zice-do-slobode.html I ove godine, Nišlije će se sa pijetetom podsetiti 12.februara 1942.godine. Tog datuma je izvršen jedinstveni poduhvat u porobljenoj Evropi - proboj koncentracionog logora na Crvenom krstu. Preko bodljikavih žica slobode se domoglo 105 zatočenika dok je njih 47 ubijeno.

Od stotinak logoraša koji su se domogli slobodne teritorije nakon proboja, njih 33 je kasnije ponovo zarobljeno i streljano na stratištu na Bubnju ili internirano nešto kasnije u nacističke logore u Norveškoj.

U znak odmazde zbog bekstva zatočenika, nacistički okupator je odlučio da likvidira ogromnu većinu preostalih logoraša. U razdoblju od 12. do 19 februara 1942. streljano je na Bubnju oko 1590 zatočenika logora Crveni krst i zatvorenika Kaznenog zavoda u Nišu.

Od oko 1000 streljanih zatočenika logora Crveni krst, njih oko 530 bili su jevrejski muškarci (reč je o Jevrejima uhapšenim poslednjih meseci 1941. u Nišu, Leskovcu, Kuršumliji, Prokuplju; među njima se nalazilo oko 155 jevrejskih izbeglica iz srednjoevropskih zemalja, pretežno iz Poljske, koji su 1941. pronašli utočište u Kraljevini Jugoslaviji). To najmasovnije streljanje u znak odmazde prema svedočenju preživelih dogodilo se 17.februara 1942.

Mnogo je ljudi koji su svoj stradalni put započeli baš u Nišu, među žicama Logora na Crvenom krstu a okončali ga tragično na brojnim stratištima - od samog logorskog kruga, preko Bubnja, pa do plinskih komora na Starom Sajmištu. A broj onih koji su sprovedeni kroz kapiju tog logorskog zdanja je veličine jednog omanjeg grada - čak 30.000. Od formiranja prvog nacističkog konc-logora u Nišu, septembra 1941. pa do 14.septembra 1944., smatra se da je na brdu Bubanj streljano između pet i dvanaest hiljada nekadašnjih zatočenika.

Danas će se održati 57. tradicionalni izviđački marš "Tragom logoraša"u organizaciji Saveza izviđača Niša od sela Hum do Logora "12 februar", gde će biti održano tradiconalno podsećanje na hrabre učesnike proboja.
Posetioci će moći da pogledaju i tri nove izložbene postavke u logoru, koje su pripremljene upravo za 76. godišnjicu proboja.

 

]]>
Mon, 12 Feb 2018 03:39:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7544/preko-bodljikave-zice-do-slobode.html
Uručene stipendije i nagrade Fonda „Sveta Petka“ GO Medijana http://radiocity.rs/vesti/nis/7533/urucene-stipendije-i-nagrade-fonda-%E2%80%9Esveta-petka%E2%80%9C-go-medijana.html Gradska opština Medijana dodelila je 13. put stipendije i nagrade Fonda „Sveta Petka“ najboljim studentima i najtalentovanijim mladim ljudima sa teritorije najveće niške opštine.

Od ukupno četrdeset troje prijavljenih na konkurs za stipendije, komisija je odabrala dvanaest  najboljih koji će narednih dvanaest meseci primati stipendije u iznosu od 11. 500 dinara.

Za nagrade za talente konkurisalo je  četrdeset petoro mladih naučnika, sportista i umetnika, a nagradu u iznosu od 20. 000 dinara dobilo je njih dvanaest.

“Stipendije i nagrade su za nas pre svega priznanje za višegodišnji rad i trud”, istakli su nagrađeni .

Dobitnike stipendija i nagrada, njihove roditelje  i  prijatelje pozdravio je predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana, prof.dr Žarko Ranković. Čestitao je nagrađenima  na uloženom trudu i postignutim rezultatima, ali i poželeo da ostanu u našem gradu i svoje znanje i talenat primene ovde kod nas na dobrobit svih.

Gradska opština Medijana osnovala je Fond „Sveta Petka“ decembra 2005. godine  radi podsticaja i stimulisanja rada i razvoja mladih u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umetnosti i sporta kao i rešavanja drugih životnih potreba građana koji žive na teritoriji Gradske opštine Medijana. Sredstva za rad Fonda obezbeđuju se iz budžeta opštine Medijana. Prvi konkurs raspisan je početkom 2006.godine.

Do sada Gradska opština Medijana stipendirala je ukupno 96 najboljih studenata i dodelila 94 nagrade talentima .

Iz sredstava Fonda Sveta Petka finanasira se i vantelesna oplodnja. Pomoć u iznosu od po 200. 000 dinara do sada  su  dobila 123 bračna para.

Zahvaljujući sredstvima Fonda, po evidenciji Gradske opštine Medijana , do sada je rođeno desetak beba. U najvećoj niškoj opštini se nadaju da je taj broj mnogo veći, jer bračni parovi nisu u obavezi da jave ishod intervencije.

]]>
Thu, 8 Feb 2018 13:29:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7533/urucene-stipendije-i-nagrade-fonda-%E2%80%9Esveta-petka%E2%80%9C-go-medijana.html
Nišlije visoko ocenjene za gostoljubivost http://radiocity.rs/vesti/nis/7531/nislije-visoko-ocenjene-za-gostoljubivost.html Grad Niš je tokom 2017. godine posetilo više od 100.000 turista, saopštavaju iz Turističke organizacije Niša. To je povećanje za 26%, u odnosu na 2016. godinu. Najviše je bilo gostiju iz Bugarske, Grčke, Nemačke, Turske i Rumunije. Ocenjujući ponudu Niša turisti su najvišu ocenu dali za gostoprimljivost Nišlija.

Grad Niš je i u 2017.godini nastavio da beleži izuzetne rezulate u oblasti turizma, kažu u Turističkoj organizaciji Niša. Kako  navode Niš je u 2017. Godini boravilo više od 100 000 turista, a izvorni prihod Grada u posmatranom periodu pokazuje da je po osnovu boravišnih taksi ostvareno 24.664.000,00 din.

Procenjeni direktni i indirektni prihodi po osnovu prosečne turističke potrošnje u gradu  za 2017. godinu  ukupno iznose preko 1,6 milijardi dinara, navode iz TON-a.

Rezultati pokazuju da je u posmatranom  periodu grad Niš posetilo rekordnih preko 100.000 turista  što je  povećanje ukupnog broja  za +26%, pri čemu je broj inostranih  gostiju povećan čak za +35%  a rast broja domaćih turista je  za +16%, a u odnosu na isti period 2016. godine.

Takođe i podaci u kategoriji ostvarenog broja noćenja beleže povećanje i to da je ukupno ostvareno  17% više noćenja turista nego u istom periodu 2016. godine  pri čemu se broj noćenja domaćih turista povećao za +6%, a broj noćenja stranih turista povećao čak za +32%  što u  ukupnom broju čini  190.000 ostvarenih noćenja u 2017.godini.

Kada je reč o redosledu zemalja porekla inostranih gostiju prema ostvarenom broju poseta, prednjače gosti iz Bugarske, Grčke, Nemačke, Turske i Rumunije, a zatim slede turisti iz  Kine, Poljske, Slovenije, Italije, Ruske Federacije, Slovačke i  Švedske.

Na osnovu istraživanja zadovoljstva gostiju detinacijom spovedenog od strane CIHIT –HORES u 2017. godini kategorija “gostoljubivost lokalnog stanovništa” je ocenjena vrlo visokom ocenom 4,39 ( od 5).

“Koristimo i ovu priliku da se zahvalimo svim Nišlijama na iskazanom gostroprimstvu koje je najveća prednost turizma našeg grada”, poručuju iz Turističke organizacije Niša.  

]]>
Thu, 8 Feb 2018 12:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7531/nislije-visoko-ocenjene-za-gostoljubivost.html
Ponovo preleti vojnih aviona nad Nišom http://radiocity.rs/vesti/nis/7475/ponovo-preleti-vojnih-aviona-nad-nisom.html Narednih nekoliko dana iznad Niša će opet leteti vojni avioni u sklopu redovne letačke obuke.

Kako obaveštavaju iz  98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, od 30. januara do 01. februara 2018. godine, u okviru redovne letačke obuke, vojni vazduhoplovi će nadletati područje iznad Niša i okoline. 

Vojni avioni N62 "Super galeb" i J/NJ 22 "Orao" leteće u popodnevnim i večernjim satima do 23.00 časa.

]]>
Mon, 29 Jan 2018 11:12:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7475/ponovo-preleti-vojnih-aviona-nad-nisom.html
Student Nikola Đorđević “Bogojavljenski vitez” Niša http://radiocity.rs/vesti/nis/7454/student-nikola-djordjevic-%E2%80%9Cbogojavljenski-vitez%E2%80%9D-nisa-.html Nikola Đorđević, student Elektronskog fakulteta u Nišu, vitez je ovogodišnjeg Bogajavljenskog plivanja koje je 12. put održano u organizaciji Gradske opštine Medijana. Prvi put za Časni krst plivala je i žena, hrabra sugrađanka Jovanka Morović, apsolvent medicine i majka troje dece.

Dvadesetčetvorogodišnji Nikola Đorđević je plivao drugi put za Časni krst. Želja mu je bila da dokaže da može da bude najbolji, iako smatra da su svi koji plivaju za Časni krst pobednici. Među plivačima je bio i njegov mlađi brat Uroš.

“Nije cilj da se pobedi, čast je učestvovati. Pobedu posvećujem porodici koja me je podržala”, rekao je Nikola.

Vitez plivanja je od Gradske opštine Medijana dobio novčanu nagradu od 30.000 dinara, časni krst, zlatni lanac, privezak u obliku krsta i lovorov venac. Svi učesnici plivanja takođe su dobili prigodne poklone od Gradske opštine Medijana i zlatni krstić.

“Gradska opština Medijana mnogim manifestacijama čuva tradiciju, a plivanje na Bogojavljenje je jedna od njih. Ponosan sam na sve učesnike, divim se njihovoj hrabrosti”, rekao je  predsednik Gradske opštine Medijana, Nebojša Kocić.

On je naglasio da su ove godine napravili izuzetak, kako bi podržali hrabru sugrađanku Jovanku Morović i uvrstili je u spisak plivača.

Po tradiciji, na Bogojavljenje, u trci za Časni krst,  koju organizuje najveća niška opština učestvuje 19 plivača, od čega po jedan predstavnik Policijske uprave u Nišu, Žandarmerije i Vojske Srbije. Ove godine napravljen je presedan, pa se za titulu viteza Časnog krsta, kao dvadeseti učesnik, borila i Jovanka Morović, apsolvent medicine i majka troje dece.

U Nišu je plivanje u organizaciji Gradske opštine Medijana održano uz svesrdnu pomoć Niške eparhije, Sportskog centra „Čair“, Treće brigade kopnene vojske Srbije, Odreda Žandarmerije, Uprave za vanredne situacije, Policijske uprave, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Kola srpskih sestara, Udruženja golubara „Car Konstantin“ i Odreda „Vožd Karađorđe“.

Neobično lepo vreme za januar privuklo je brojne građane pa su tribine čairskog bazena bilo popunjene do poslednjeg mesta, a posetioci su mogli da se okrepe uz kuvanu rakiju i čaj. 

]]>
Sat, 20 Jan 2018 19:19:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7454/student-nikola-djordjevic-%E2%80%9Cbogojavljenski-vitez%E2%80%9D-nisa-.html
Plivanje za Časni krst na otvorenom bazenu Čair u petak http://radiocity.rs/vesti/nis/7450/plivanje-za-casni-krst-na-otvorenom-bazenu-cair-u-petak.html Sutra, 19.januara, na Bogojavljenje, tačno u podne biće održano tradicionalno plivanje za Časni krst.

Ovo tradicionalno nadmetanje održaće se po 12.put u organizaciji opštine Medijana. Ove godine će se nadmetati 19 plivača a građani se pozivaju da ih ukoliko to žele bodre kraj bazena. Svi učesnici dobijaju po zlatan privezak u obliku krsta i druge prikladne poklone, a pobednik novčanu nagradu u iznosu od 30 000 dinara, zlatni lančić sa priveskom, Časni krst i lovorov venac.

Podsetimo, posle pauze od skoro 70 godina, plivanje za časni krst u Nišu, u okviru Bogojavljenskih svečanosti, kontinuirano se održava od 2007. godine. Prvobitno je bilo organizovano na Nišavi, nedaleko od amfiteatra, ali, kako su u opštini Medijana procenili da je bezbednije da se trka odvija na bazenu, nadmetanje plivača od 2012. godine održava se na bazenu Čair.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 11:57:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7450/plivanje-za-casni-krst-na-otvorenom-bazenu-cair-u-petak.html
Niz humanitarnih akcija za malenu Nikolinu http://radiocity.rs/vesti/nis/7441/niz-humanitarnih-akcija-za-malenu-nikolinu-.html Prelepa dvogodišnja devojčica iz Niša, Nikolina Ranđelović, obolela od neuroblastoma, mora hitno na operaciju u inostranstvo. Sa zajedničkim ciljem da se prikupi novac za njeno lečenje, proteklih nedelje organizuju se brojne humanitarne akcije, a u deljenje apela sa humanitarnim SMS brojem uključuju se svakodnevno brojne poznate ličnosti ali i obični građani na svim društvenim mrežama.

Mesec dana pre proslave rođendana, malenoj Nikolini je, potpuno iznenada i bez ikakvih zdravstvenih problema, ranije prekinuto bezbrižno detinjstvo kada joj je dijagnostifikovan neuroblastom - jedno od najtežih malignih oboljenja kod dece. Lečenje podrazumeva seriju hemioterapija kojima je Nikolina već podvrgnuta, ali i operativno otklanjanje tumora iz predela grudnog koša, a kasnije i presađivanje koštane srži. Zbog izuzetno specifične pozicije tumora u telu male Nikoline i rizika koji sama operacija nosi, potrebno je da se intervencija obavi u inostranstvu. Njeni roditelji, nažalost, novac za tu veoma skupu intervenciju nemaju.

Veoma brzo Nikolinina fotografija je preplavila internet, kako bi se što više ljudi dobre volje uključilo i pružilo joj šansu da se izleči. Svakodnevno se organizuju humanitarne akcije za prikupljanje pomoći malenoj plavookoj curici iz Niša, ali je cifra od vrtoglavih preko 36,5 miliona dinara potrebnih za njeno lečenje u inostranstvu i dalje jako jako daleko.

Za Ninu, pomoć prikuplja  Marina Adamović u Banci dobročinstva u Pobedinoj ulici.

U sredu 17. januara, od 20 časova u restoranu Queens će više bendova i pevača nastupati za Nikolinu. Rezervacije za ovo humanitarno veče mogu se napraviti putem broja: 062 608616.

Ukoliko ste iz Niša, Nikolini možete pomoći i kupovinom  karte za plesnu predstavu "Petar Pan", koju će izvesti plesni klub Swing i Continuum u nedelju, 21.januara, u 20h u Narodnom pozorištu. Cena karte je 300 dinara.

Takođe u nedelju, 21.januara organizuje se i humanitarno Auto-moto okupljanje od 12h, na parkingu EI, koje organizuju Adrenalin iz Nisa i BMW fan club Srbija. Tamo će stajati zapečaćena kutija u koju će se ubacivati novac.

Niški frizer Žarko Žak se takođe uključio u akciju pa će u njegovom salonu od 15. do 20. januara sav prihod od frizura biti namenjen Nikolini. Na njegovom FB profilu ćete naći potrebne detalje.

Pomozimo svi da Nikolina ozdravi! Ko koliko može!

]]>
Mon, 15 Jan 2018 11:30:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7441/niz-humanitarnih-akcija-za-malenu-nikolinu-.html
140 godina od oslobođenja Niša od Turaka http://radiocity.rs/vesti/nis/7438/140-godina-od-oslobodjenja-nisa-od-turaka.html Niš je oslobođen od Turaka, 11. januara 1878., pre 140 godina, posle 487 godina robovanja pod Otomanskim carstvom. Grad Niš zbog toga 11. januar obeležava kao svoj praznik, a toga dana se tradicionalno uručuje Nagrada 11. januar, najviše gradsko priznanje.

Najviše gradsko priznanje ove godine u konkurenciji 10 kolektiva i 23 pojedinca, dobili su kao zaslužni pojedinci  onkološkinja Dr Slađana Filipović i niški pisac Zoran Pešić Sigma. Među predloženim kolektivima, ove godine su da ponesu najviše priznanje Grada Niša odabrani gimnazija “Bora Stanković” i Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić”.

Nagrada Grada Niša „11. januar“ sastoji se od Povelje, statuete „Oslobodiocima Niša“ i novčanog iznosa. Ove godine dobitnici će ravnomerno podeliti 500 000 dinara.

]]>
Thu, 11 Jan 2018 16:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7438/140-godina-od-oslobodjenja-nisa-od-turaka.html
Od jeseni sa Konstantina Velikog avionom do Beča http://radiocity.rs/vesti/nis/7426/od-jeseni-sa-konstantina-velikog-avionom-do-beca.html Počevši od 15.novembra, putnici će moći sa niškog aerodroma da lete put Beča, avionima lou kost kompanije Wizz Air.

Iz ove avio kompanije najavljuju  tri nedeljna leta - utorkom, četvrtkom i subotom. Najavljujući novu liniju Niš Beč, Sorina Ratz, PR Wizz Air-a je izjavila:

"Srećni smo što danas najavljujemo našu šestu liniju iz Niša za Beč. Podvlačimo našu posvećenost regionu i radujemo se nastavku našeg plodonosnog partnerstva sa niškim aerodromom kao i otvaranju novih mogućnosti za srpske putnike koji će uskoro moći da otputuju u još jedan dinamičan evropski grad, bilo turistički ili poslovno i to po niskim cenama već od 19,99 evra ili 2.399 dinara. Naša prijateljska i posvećena posada se raduje što će moći da dočeka nove putnike na našim letovima koje obavljamo avionima koji su među najmlađima u Evropi".

Vladica Đurđanović, generalni direktor JP Aerodrom Niš, takođe ne krije zadovoljstvo zbog povećanja broja linija sa Konstantina Velikog jer, prema njegovim rečima "ova nova destinacija  predstavlja novih 45.000 putnika na godišnjem nivou što će doprineti da niški aerodrom i u budućnosti obara rekorde u pogledu broja putnika."

]]>
Wed, 10 Jan 2018 15:38:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7426/od-jeseni-sa-konstantina-velikog-avionom-do-beca.html