City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Konačno uređenje toaleta na Letnjoj pozornici? http://radiocity.rs/vesti/nis/6568/konacno-uredjenje-toaleta-na-letnjoj-pozornici.html U narednih osam meseci Grad je u obavezi da prikupi dokumentaciju, započne i završi uređenje Tvrđave, nakon što je potpisao ugovor sa Ministarstvom o doniranju 60 miliona dinara za tu namenu. U Gradskom veću najavljuju sanaciju Letnje pozornice. Ona bi trebalo da uključi i obnovu toaleta koji su veliki problem brojnim Nišlijama duži niz godina, naročito u vreme Filmskih susreta i drugih manifestacija na tom mestu.

Krajem februara Grad Niš potpisao je ugovor sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, koji obezbeđuje 60 miliona dinara za ulaganje u uređenje niške Tvrđave. Kako je najavio gradski većnik Mihajlo Zdravković, prema ugovoru rok je kraj novembra ove godine da se renovira Rovče, sanira Letnja pozornica i postavi dečiji park.

„U ovom trenutku naše ekipe su na terenu, ispituju mogućnost povećanja kapaciteta vodovodne i kanalizacione mreže, a pre nekoliko dana su nam stigli uslovi Elektrodistribucije oko priključenja i proširenju te mreže, a idejnih projekata sarađujemo sa Zavodom za zaštitu spomenika kultre jer je ovaj objekat zaštićen“, tvrdi Zdravković.

Većnik dodaje da Grad čini napore da se radovi obave što pre, jer je, kaže, revitalizacija Tvrđave prioritet.

Svim Nišlijama, kao i turistima koji posećuju naš grad, jasno je da sadašnji broj toaleta na Letnjoj pozornici nije usaglašen sa kapacitetom ovog mesta, i da je već godinama unazad neophodno, pored uređenja, da se taj broj uveća. Većnik uverava da je i to u planu.

„Svakako da bi se radilo na modernizaciji i proširenju kapaciteta toaleta na Letnjoj. Postoje neke stvari koje su u skladu sa zakonom, i koje moramo proći. Nadam se i sigurno očekujem da će radovi krenuti pre leta, i da određeni deo bude gotov i za Filmske susrete“, kaže za City radio Mihajlo Zdravković.

Kako je objasnio, da li će obnova Letnje pozornice biti u celini završena do početka najznačajnije filmske manifestacije u našem gradu, ne zavisi samo od Gradske uprave, već prvenstveno od postupka javne nabavke. Ona još uvek nije ni otpočeta, a tek po završetku rokovi će biti preciznije poznati.

]]>
Sat, 25 Mar 2017 13:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6568/konacno-uredjenje-toaleta-na-letnjoj-pozornici.html
Meštani naselja Nikola Tesla još uvek čekaju obećani semafor http://radiocity.rs/vesti/nis/6573/mestani-naselja-nikola-tesla-jos-uvek-cekaju-obecani-semafor.html Već je prošla godina kako je ondašnja gradska vlast obećala stanovnicima niškog naselja Nikola Tesla da će do jula 2016. postaviti semafor na nebezbednom pešačkom prelazu, gde je pre 3 godine stradao desetogodišnji dečak. Obećanje nije ispunjeno, jer se ispod mesta namenjenog za semafor nalaze brojne podzemne instalacije, tvrde nadležni.

Iako su nadležni obećali da će još protekle godine postaviti svetlosnu signalizaciju na prelazu Bulevara Svetog Cara Konstantina - to nisu ispunili. Ovo mesto naročito je opasno za đake, koji, kako bi došli do škole, ulicu prelaze baš na tom pešačkom prelazu. Još uvek se čeka na realizaciju, kako sada tvrde u Gradskom veću, jer se ispod mesta gde bi trebalo da stoji semafor nalaze podzemni vodovi, a i trafo stanica je u neposrednoj blizini.

„Trenutno postoji problem saglasnosti javnih preduzeća u vezi sa iskopom i postavljanjem signalizacije, jer se tu nalaze brojne podzemne instalacije, visokonaponski kablovi i optički kabl. U ovom trenutku, Direkcija za izgradnju grada traži neka alternativna rešenja vezano za samu lokaciju. Semafori postoje, uređaji su obezbeđeni, samo čekamo da se pronađe adekvatna lokacija“, rekao je za City radio gradski većnik Igor Vojinović, resorno zadužen za saobraćaj i komunalnu delatnost.

Zadužen za saobraćaj u Direkciji za izgradnju grada Siniša Mitković kazao nam je da bi eventualno rešenje bilo postavljanje displeja i svetlosnih znaka

„Mi od trenutka kada dobijemo saglasnost najkasnije za 10 dana postavljamo, jer nemamo drugih smetnji. Samo instalacije ukoliko možemo da eskiviramo, i to samo s jedne strane gde treba da bude stub, a na tom mestu su optički kabli, visokonaponski kabli, Telekomov kabli i gas, a trotoar je širine samo 70 santimetra“, tvrdi Mitković.

Podsetimo, ljuti što na nebezbednom pešačkom prelazu na Bulevaru Cara Konstantina, još uvek nije postavljen obećani semafor, roditelji i deca protestovali su jednog jutra proteklog marta na samom pešačkom prelazu.

Povod za ponovno pokretanje ove teme i očigledne potrebe svih građana Niša, bio je i “veoma sitan zahvat“ u Rentgenovoj ulici, kako su nadležni nazvali postavljanje saobraćajnih znaka i pešačkog prelaza na tom mestu. Ovu inicijativu pokrenula je grupa Nišlija, smatrajući da je neophodno dodatno obezbediti ulicu koju svakodnevno prelaze deca, učenici osnovne škole „Car Konstantin“.

„Bitna je bezbednost dece, ali i odraslih, ovo sada je super. Ranije je bilo opasno za decu kada se umorni vraćaju iz škole, a sada se nadam da će biti bolje“, kaže Stanković Varadinka.

Da je ovo pozitivna promena, saglasan je i stariji Nišlija. Međutim, on ipak smatra da ni vlasti, ali ni mediji ne treba previše pažnje da pridaju nečemu što bi trebalo da budu normalne pojave u gradu. Kako je rekao, u jednom od najlepših delova grada treba urediti i trotoare, zelenilo.

„Pešački jeste bio potreban, to je činjenica, ali to su normalni radovi. Čemu ovoliko okupljanje? Naročito sada pred izbore, ove aktivnosti su samo da bi se pokazala neka aktivnost, ništa više“, priča Nišlija.

Većnik zadužen za saobraćaj dodao je da je obezbeđeno 35 miliona dinara kroz program Saveta za bezbednost saobraćaja, od čega će polovina biti uloožena u opremanje nebeznednih mesta, naročito zona škola, kroz postavljanje usporivača saobraćaja, vertikalne i horizontalne signalizacije.

]]>
Fri, 24 Mar 2017 13:47:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6573/mestani-naselja-nikola-tesla-jos-uvek-cekaju-obecani-semafor.html
Novi protest Udruženog pokreta slobodnih stanara, danas u 17 sati http://radiocity.rs/vesti/nis/6564/novi-protest-udruzenog-pokreta-slobodnih-stanara-danas-u-17-sati.html Udruženi pokret slobodnih stanara ponovo će izaći na ulice zbog daljinskog grejanja u Nišu, a kako najavljuju, protestna šetnja od Toplane do Gradske kuće krenuće u 17 sati.

Osim javne rasprave o isporuci toplotne energije, od gradske vlasti, kažu, zahtevaju da im se vrati takozvana “prazna stolica” u Nadzornom odboru Toplane, istinu o dobavljaču "Jugorosgas", kao i da korisnicama naplaćuju potrošenu, a ne isporučenu energiju.

Da podsetimo, od početka godine, ovo veoma aktivno udruženje građana je  već u dva navrata organizovalo višednevne proteste, u kojima su im podršku pružali predstavnici nekih reprezentativnih sindikata ali i gosti iz Beograda i drugih gradova.

Iz Udruženja na njihovoj zvaničnoj FB strani poručuju uz poziv za današnji ptotest da je ovo "nastavak borbe protiv udružene interesne grupe koja ne priznaje zakone države Srbije" i poručuju da neće odustati od svojih zahteva  pod geslom "Nema straha - nema predaje".

]]>
Wed, 22 Mar 2017 15:56:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6564/novi-protest-udruzenog-pokreta-slobodnih-stanara-danas-u-17-sati.html
"Lepili mladi, pa nisu znali gde ne treba" http://radiocity.rs/vesti/nis/6557/%22lepili-mladi-pa-nisu-znali-gde-ne-treba%22.html Sa zidova brojnih gradskih objekata smeše nam se predsednički kandidati, iako je predizborno oglašavanje zabranjeno na izlozima, spoljašnim površinama fasada, na drveću i ogradama, odnosno dozvoljeno je samo na bilbordima i mestima koja su predviđena za reklamiranje. U SNS-u kažu za City radio da su se plakati sa Vučićevim likom našli na nedozvoljenim mestima, jer su ih “lepili mladi ljudi, pa se takve stvari dešavaju“.

Predizbornim plakatima naružene žardinjere, izlozi praznih lokala i drugi zidovi u gradu nisu nam strani. Brojni sugrađani kritikuju ovakav vid reklamiranja, koji je izmakao kontroli.

„Ovi Vučićevci toliko ne biraju gde lepe plakate, da mislim da ću, ako 3 min stojim u mestu, i ja biti prelepljen“, požalio se mladi Nišlija Dušan Filipović.

„Šetam sa sinom kroz grad. Gledam unakažene žardinjere, stakla na ulazu u podzemni prolaz, autobuska stajališta, stubove ispod Kalče. Lepe bez ikakvog reda. Ljudi cepaju, oni lepe. I kog to sve smisla ima? Nikakvog“, napisala je naša sugrađanka na jednoj društvenoj mreži.

Budući da nedozvoljena mesta u gradu uglavnom “krase“ plakati sa slikom predsedničkog kandidata Aleksandra Vučiča, pitali smo niški ogranak Srpske napredne stranke kakav su uopše nalog dobili aktivisti ove partije, pa su lepili plakate gde ne treba.

„Radi se o mladim ljudima koji su lepili, pa plakata ima i na nedozvoljenim mestima, iako su oni dobili nalog da lepe samo gde je dozvoljeno. Znate, uoči svih izbora grad se izlepi predizbornim plakatima, ali se posle izbora uklone. Svakako, mi ćemo po nalogu Komunalne policije ukloniti sve nepropisno zalepljene plakate“, uverava Zvezdan Milovanović, poverenik SNS-a u Nišu.

Zamenik načelnika Komunalne policije rekao nam je da je ovaj prekršaj definisan Odlukom o oglašavanju koju primenjuje Komunalna inspekcija nadležne gradske opštine. Oni vode upravni postupak i mogu da daju nalog i angažuju drugu službu koja će o svom trošku ukloniti plakate sa mesta koja za to nisu predviđena.

„Komunalna policija može samo da interveniše ako zatekne lice u prekršaju, da zabrani lepljenje i eventualno sankioniše prekršioca“, kaže Milan Đorđević.

Ono što je građanima očigledno je da nadležni do sada ili nisu zatekli ili nisu želeli da kazne počinioce koji lepe propagandne plakate gde nije dozvoljeno.

Podsetimo, i protekle godine uoči parlamentarnih izbora, brojna mesta u gradu gde oglašavanje ove vrste nije dozvoljeno ipak su bila oblepljenja, uprkos upozorenjima Komunalne policije, u kojoj saznajemo da je 11 različitih prekršajnih naloga podneto tokom 2016. za kršenje Odluke o oglašavanju.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 15:27:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6557/%22lepili-mladi-pa-nisu-znali-gde-ne-treba%22.html
Veliko farbanje zebri, pred dolazak... http://radiocity.rs/vesti/nis/6554/veliko-farbanje-zebri-pred-dolazak....html Radnici JKP Parking servis tokom prvog prolećnog dana osvežavali su niške centralne ulice, pojačavajući trake pešačkih prelaza. Da li se važne raskrsnice u gradu doteruju pred najavljeni dolazak kandidata vladajuće koalicije povodom predizborne konvencije ili zbog lepog vremena, na građanima je da procene.

Nakon što je okom kamere City radija zabeleženo kako u poslepodnevnim satima na ulicama Niša ekipe JKP Parking servis popunjavaju bojom ne tako izbledele zebre, upitali smo nadležne da li je slučajnost što se grad uređuje uoči dolaska Aleksandra Vučića, koji je najavljen za sredu, 22. mart.

„Nema nikakve veze, radi se svake nedelje, kad god se ukaže prilika. Kao i svake godine kada se steknu vremenski uslovi počinje sezona obeležavanja saobraćajnica horizontalnom signalizacijom“, kaže Jelena Nešić, portparol Parking servisa.

U Parking servisu dodaju da su već obeležene rekonstruisane lokacije, Topličina ulica i novi kružni tok u Dušanovoj ulici. Do kraja nedelje biće završeno i farbanje pešačkih prelaza u centru grada, a radiće se ulice Milojka Lešjanina i Voždova, kao i Bulevar Zorana Đinđića.

Inače, kako saznajemo, predsednički kandidat Aleksandar Vucic će održati konvenciju u Hali Čair, u sredu, 22. marta, od 18 sati.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 10:53:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6554/veliko-farbanje-zebri-pred-dolazak....html
Nišlije očekuje obnova fasada centralnih gradskih objekata http://radiocity.rs/vesti/nis/6548/nislije-ocekuje-obnova-fasada-centralnih-gradskih-objekata.html U aprilu počinje obnova i rekonstrukcija fasada u gradu, sredstvima koja su odobrena iz republičkog budžeta, najavili su u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj. Ideja je da nešto više od 200 miliona dinara pokrije uređenje što više fasada u Obrenovićevoj ulici, deo zgrada u samom centru grada, i u Voždovoj ulici. Takođe, najavljen je i početak rekonstrukcije pešačkog mosta ispred Tvrđave i dela Trga kralja Milana, do kraja godine.

Sa ciljem osvežavanja starih fasada, idućeg meseca počeće rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta, bibilioteke "Stevan Sremac", Simfonijskog orkestra, Narodnog muzeja u ulici Nikole Pašića i zgrade u Obrenovićevoj ulici u kojoj se nalazi Medija centar, izjavio je načelnik niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

„Ideja je da se one renoviraju, jer su u najvećoj meri propale, nisu dobro održavane i ne odaju dobar estetski doživljaj. Cilj je estetski to srediti, a nemamo informacije da li će prilikom ovih većih zahvata biti i promena u smislu boja, ili nečeg drugog, što bi dramatično promenilo izgled, pre svega radi se osvežavanje fasada“, objašnjava Milan Ranđelović.

Kako je dodao, konkurs za izbor firmi koje će obnavljati fasade završava se 26. marta. Prema njegovim rečima, narednih meseci radiće se i fasade zgrada za koje je prema novom Zakonu o stanovanju potrebna saglasnost Skupština stanara. Ranđelović tvrdi da će se narednih pet meseci raditi idejni projekat i projektno-tehnička dokumentaciji za obnovu mosta i dela centralnog trga.

„Severni deo Trga kralja Milana i most ispred Tvrđave, koji je postao deo pešačke zone, dobiće nov izgled. Naime, Gradsko veće usvojilo je rešenje o finansiranju izrade tehničke dokumentacije, koja je uvod za nastanak urbanističkog projekta“, rekao je načelnik Kancelarije.

Za obnovu fasada Gradu je odobreno oko 200 miliona dinara, dok će izrada pomenutog idejnog projekta i projektno-tehničke dokumentacije koštati 600 hiljada dinara. Koliko će koštati sami radovi biće poznato nakon završetka projektne dokumentacije.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 13:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6548/nislije-ocekuje-obnova-fasada-centralnih-gradskih-objekata.html
Postavljen asfalt na kružnom toku u Dušanovoj ulici http://radiocity.rs/vesti/nis/6543/postavljen-asfalt-na-kruznom-toku-u-dusanovoj-ulici-.html Postavljen je asfalt na kružnom toku na raskrnici ulica Dušanove, Mije Petrovića i Nikole Pašića.

Novi kružni tok ima radijus od 15 metara a kolovoz  ima dve trake za vozila. Kružni tok večeras bi trebalo da bude obeležen saobraćajnom signalizacijom.

Od nedelje bi prema rečima gradonačelnika Darka Bulatovića trebalo da bude pušten u saobraćaj.

Izgradnja kružnog toka u ovom delu grada trebalo bi da smanji česte saobraćajne kolapse i  poveća bezbednost učesnika u saobraćaju.

Radovi na izgradnji kružnog toga počeli su krajem februara, ali su zbog loših vremenskih uslova često bili obustavljani. Kao krajnji rok za zavšetak radova kako na izgradnji kružnog toka tako i na rekonstrukciji dela Dušanove ulice tada je bio zacrtan 31. mart.   

]]>
Fri, 17 Mar 2017 13:24:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6543/postavljen-asfalt-na-kruznom-toku-u-dusanovoj-ulici-.html
Srušena stara Žitopekova barakica http://radiocity.rs/vesti/nis/6534/srusena-stara-zitopekova-barakica.html Dotrajala, svima poznata barakica u Dušanovoj ulici, gde su se prodavali hleb, pecivo i ostale potrepštine, srušena je do temelja. Na istom mestu, kako saznajemo, uskoro će niknuti moderna, takođe Žitopekova prodavnica.

Pekarica u Dušanovoj ulici, stara oko pola veka, bila je poznata svakom Nišliji. Teško je naći onoga ko barem nekada nije pazario pogačicu, jogurt, hleb, sok u kesi, kilogram brašna ili nešto drugo, na ovom mestu.

Nišlijama koje su se snabdevale tu decenijama unazad, nedostajaće ovaj objekat, koji je jednostavno bio neraskidivi deo Dušanove.

„Minut ćutanja za legendarnu Žitopekovu barakicu kod Imidža. Nadam se da će na njenom mestu niknuti neki velelepni G-Store, menjačnica i slično. Nema više kvasnih pogačica, mazanih kifli, pletenica i nasmejanih tetkica“, objavio je jedan Nišlija na svom fejsbuk profilu.

Ipak, na ovom veoma prometnom mestu, uskoro će, kako saznajemo, biti postavljena nova prodavnica, takođe preduzeća Žitopek.

„Do kraja meseca postavićemo savremeniji kiosk, peciva će se peći na licu mesta, i u mnogo boljim uslovima. Apelujemo na Direkciju za izgradnju da sredi taj plato, sada se ionako uveliko rekonstruiše taj deo Dušanove ulice, kako bi se na uređenom placu postavio i novi objekat“, rekao je za City radio Milan Todorović,  generalni direktor ovog preduzeća.

Todorović dodaje da je čuvenoj barakici, za koju su se vezale brojne Nišlije, struja priključena 1961. godine, što znači da je radila više od 5 decenija.

]]>
Thu, 16 Mar 2017 13:48:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6534/srusena-stara-zitopekova-barakica.html
Dragana Petrović v.d. direktora Narodnog pozorišta http://radiocity.rs/vesti/nis/6526/dragana-petrovic-v.d.-direktora-narodnog-pozorista.html Većinom glasova odbornici u Skupštini grada Niša imenovali su Draganu Petrović za v.d. direktora Narodnog pozorišta. Ovakva odluka za opoziciju je skandalozna, jer je prilikom izbora Ivana Vukovića tadašnji sekretar Dragana Petrović dala saglasnost na njegov izbor, iako prema odluci Apelacionog suda Vuković nije ispunjavao uslove za tu funkciju. Iz najjače vladajuće stranke (SNS) poručuju da je Petrović dala mišljenje koje nije bilo obavezujuće, a za propust u „slučaju“ Ivana Vukovića optužuju Upravni odbor.

Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Niša Zoran Perišić kaže da je pre pet godina Dragana Petrović dala mišljenje koje nije bilo obavezujuće, i ne vidi nikakav problem u tome što je glasovima stranaka vladajuće koalicije izabrana za v.d. direktora Narodnog pozorišta. Perišić smatra da je ceo „slučaj“ oko Ivana Vukovića bio kompleksan, da je bilo mnogo kontradiktornosti do odluke Apelacionog suda, koju je Skupština grada odmah ispoštovala.

„Ne vidim ništa sporno u predlogu da Dragana Petrović bude v.d. direktora Narodnog pozorišta. Ta žena koju Vi proglašavate nekompetentnom ceo život radi u pozorištu. Uostalom mi biramo vršioca dužnosti a njen zadatak je da za šest meseci sprovede konkurs za izbor novog direktora“, izjavio je Perišić uoči skupštinske rasprave na ovu temu.

Ni za predsednika Odbora za imenovanje Skupštine grada Ivana Jovanovića ne postoji ništa sporno u izboru Dragane Petrović.

Jovanović smatra da je za propust pri izboru Vukovića kriv Upravni odbor, kome je istekao mandat. On ističe da će novi Upravni odbor koji je imenovan u utorak imati zadatak da sprovede novi konkurs za izbor direktora.

Odbornica Radmila Popović iz pokreta „Dosta je bilo“ kaže da je za vršioca dužnosti direktora predložena „žena koja je nestručno ili namerno loše procenila biografiju Ivana Vukovića, pa je njen izbor u najmanju ruku neprimeren“.

„Kako neko ko je dao takvo mišljenje o Vukoviću, dezavuisao Upravni odbor, može sada da bude imenovan za v.d. direktora, to je u najmanju ruku neprimereno“, ocenjuje Popović.

Predsednik Gradskog odbora DS-a Miodrag Stanković podseća da je DS godinama ukazivala na sporno imenovanje Vukovića, a da se danas bira osoba koja je direktno uticala na njegov izbor.

Odbornik koalicije „Niš moj grad“ Branislav Jovanović takođe podseća da je više puta ukazivao na „falsifikovanu biografiju“ i da zbog toga Vuković mora da snosi krivičnu odgovornost. Jovanović dodaje i da onaj ko je predložio Vukovića Skupštini takođe treba da snosi odgovornost jer je prikrivanje krivičnog dela - krivično delo.

Govoreći o v.d. direktorki Dragani Petrović, Jovanović smatra da je morala kao diplomirani pravnik da upozori nadležne na falsifikovanu biografiju Vukovića. Jovanović dodaje da „nam“ uopšte nije bio potreban izbor v.d. direktora, i „nije mu jasno“ zbog čega nije izabran odmah direktor na način  na koji je to učinjeno u mnogim javnim preduzećima i ustanovama u Srbiji.

]]>
Tue, 14 Mar 2017 17:04:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6526/dragana-petrovic-v.d.-direktora-narodnog-pozorista.html
Estetika ispred praktičnosti http://radiocity.rs/vesti/nis/6524/estetika-ispred-prakticnosti.html Radnici JKP Mediana obnavljaju drvored u Voždovoj ulici, uklanjaju stare panjeve, a u narednih nedelju dana posadiće više od 10 novih sadnica. Sa druge strane, prekoputa iste ulice, već godinama korenje drveća koje je probilo trotoar pravi smetnje prolaznicima. Taj i estetski i praktični problem, kako su nam rekli u službi Zelenila, ipak nije u ovogodišnjem programu uređenja Grada.

Navikli smo da preko raznih rupa i džomba prelazimo kolima na putevima, ali ni džombe na trotoarima nisu nam strane. Tako je duž Voždove ulice, sa strane gde staju autobusi koji idu ka centru grada, korenje nekoliko starih stabala potpuno raspuklo i izdiglo beton, pa je prolaznicima teško da tuda prolaze u ravnoj i udobnoj obući, a kamo li damama sa štiklama, mamama sa bebama u kolicima, biciklistima i rolerašima, a ljudima u invalidskim kolicima skoro pa nemoguće.

Iako trenutno u delu Voždove ulice, od Prvomajske do Crvenog pevca, radnici JKP Mediana sade novih desetak sadnica, o trotoaru sa druge strane puta nadležni ne brinu se previše. Uređenje tog trotoara, kako tvrde u službi Zelenila, nije u planu ove godine.

„Taj problem je poznat, nije od ove godine, od ovog trenutka, ali jednostavno sve mora da ima neku plansku aktivnost. Kada se bude došlo do rekonstrukcije trotoara u toj ulici - radiće se i na uklanjanju tog žilišta, ali koliko ja znam to nije predviđeno ove godine“, kaže direktor službe Zelenila JKP Mediana Slobodan Đorđević.

Direktor službe Zelenila uverava da se trenutno u delu Voždove sadi drveće prilagođeno uslovima u ovoj ulici, te nije moguće pucanje trotoara usled rasta korenja, kao prekoputa. On ističe da će, na inicijativu City radija, ponovo ovaj problem izneti pred čelnike Grada, kako bi se ubrzalo njegovo rešavanje.

]]>
Tue, 14 Mar 2017 12:49:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6524/estetika-ispred-prakticnosti.html
Zbog proceduralnih grešaka na EU projektu, TON plaća 2 miliona dinara http://radiocity.rs/vesti/nis/6518/zbog-proceduralnih-gresaka-na-eu-projektu-ton-placa-2-miliona-dinara-.html Zbog toga što prilikom izrade projekta koji je finansirala EU, nije ispoštovala proceduru, Turistička organizacija Niša moraće da vrati 2 miliona dinara. Direktor Uroš Parlić kaže da se radi o grešci koju naknadno nisu mogli da isprave.

Parlić kaže da je projekat radila “jedna nevladina organizacija”, ali je nije imenovao. On nije precizirao ko je odgovoran za grešku u proceduri zbog koje je Evropska komisija odbila da isplati sve pare, pa tako TON-u nije refundirano oko 13.500 evra za finansiranje postavljanja touchscreen ekrana na info centrima.

“Po evropskim procedurama moralo je da bude 5 članova komisije u strategiji a mi smo greškom u izveštaju na toj strani, jer se završio papir napisali samo dva, a oni tu stranicu nisu dobili. Kada jednom vide izveštaj posle toga ne možete da ga prepravljate, odnosno dopunjujete” kaže Parlić.

On kaže da na zahtev pravobranilaštva “TON” mora da vrati novac Gradu, koji je bio predfinansijer, iako nisu dobili novac od EU.

Parlić kaže da će vratiti dug Gradu na rate iz sopstvenih prihoda koji iznose oko 5 miliona dinara godišnje.     

]]>
Mon, 13 Mar 2017 16:30:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6518/zbog-proceduralnih-gresaka-na-eu-projektu-ton-placa-2-miliona-dinara-.html
Glavna autobuska stanica iz centra Niša sledeće godine iza Duvanske industrije http://radiocity.rs/vesti/nis/6511/glavna-autobuska-stanica-iz-centra-nisa-sledece-godine-iza-duvanske-industrije-.html Prema novim urbanističkim planovima, međugradski autobusi bi trebalo da staju na novom bulevaru, koji će spajati 12. februar i Bulevar Nikole Tesle. Ova lokacija je kako kažu nadležni mnogo povoljnija, jer će stanica biti blizu aerodroma, pogodija je za saobraćaj, jer autobusi neće ići do centra, čime će biti rasterećena okolina Tvrđave.

Stanica bi prema rečima Miodraga Stankovića, sekretara sekretarijata za inspekcijske poslove, trebalo da bude premeštena na bulevar koji će biti deo novog kružnog prstena oko grada i koji ide od Bulevara Medijana, preko Somborskog, kroz kasarnu „Knjaz Mihailo“, do Bulevara 12. februar, objašnjava Stanković.

Tako će prema njegovim rečima autobusi koji iz pravca ulaze u grad, u toj tački će svoje kretanje završavati kroz Niš, pa tako i neće prolaziti kroz centar grada.

„To je dobro rešenje jer smanjuje saobraćaj kroz centar grada,nalazi se blizu aerodoma“, kaže stanković.

Stanković dodaje da je u  planu da na staroj lokaciji ostane samo prigradska stanica.

]]>
Fri, 10 Mar 2017 16:40:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6511/glavna-autobuska-stanica-iz-centra-nisa-sledece-godine-iza-duvanske-industrije-.html
Podela među radnicima niških propalih preduzeća oko načina protesta http://radiocity.rs/vesti/nis/6510/podela-medju-radnicima-niskih-propalih-preduzeca-oko-nacina-protesta-.html Radnici niških propalih preduzeća protestvovali su i danas ispred Gradske kuće zbog neisplaćenih zarada. U jednom trenutku između dvojice radnika došlo je do komešanja ali do ozbiljnijeg incidenta nije došlo. Razlog za to, kako smo saznali je što pojedini radnici žele radikalizaciju protesta, dok većina njih kako nam je rekao njihov predstavnik Žarko Đođević insistira na mirnim protestima, očekujući razgovor sa premijerom Vučićem.

Radnici propalih niških preduzeća i danas su protestvovali ispred Gradske kuće. Jedan od bivših radnika Elektronske industrije u Nišu Dušan Đorđević kaže da mu se prema sudskom rešenju duguje 392.000 dinara, ali od ovog novca kaže za sad nema ništa.

„Dobili smo crkavicu  od 10.000 dinara kao pomoć, koje sad traže da vratimo i minimalac od 21.300 dinara“.

U jednom trenutko tokom skupa, došlo je do komešanja između dvojice radnika, ali zahvaljujući policajcima koji su obezbeđivali skup do ozbiljnijeg incidenta nije došlo.

Predsatvnik bivših radnika propalih niških preduzeća Žarko Đorđević, pojasnio nam je da pojedini radnici žele radikalizaciju protesta, poput protestnih šetnji, zatvaranja ulica, pruge, i auto puta. On se sa tim predlozima ne slaže jer očekuje da će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, iako je prekršio obećanje dato radnicima tokom boravka Vlade u Nišu, da će im sva dugovanja biti isplaćena.

„Nisam za to, jer sam obećao da ćemo mirnim putem da dođemo do rešenja i nastavićemo ovakve proteste“, kaže Đorđević.

On ističe da će ako ne bude postignut dogovor oko isplate novca,kaže da će radnici potražiti pravdu u sudu u Strazburu. On kaže da postoje rešenja Ustavnog suda i suda u Starzburu u kojima izričito piše da je država Srbija dužna da isplati sve niške radnike. 

]]>
Fri, 10 Mar 2017 15:35:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6510/podela-medju-radnicima-niskih-propalih-preduzeca-oko-nacina-protesta-.html
“Kreativni sokak“ u centru Niša do subote http://radiocity.rs/vesti/nis/6492/%E2%80%9Ckreativni-sokak%E2%80%9C-u-centru-nisa-do-subote.html Ni kiša, ni vetar i oblaci ne mogu ništa vrednim i veštim kreativcima, koji su svoje jedinstvene radove iz širokog spektra kako upotrebnih, tako i ukrasnih predmeta predstavili Nišlijama na još jednom “Kreativnom sokaku“. Osmomartovski bazar možete posetiti na Trgu Kralja Milana do subote.

Sada već tradicionalni “Kreativni sokak“ otvoren je na Trgu Kralja Milana. Nišlije koji vole ručno izrađene, unikatne predmete upoznate su sa tim da se ova kreativna družina okuplja uoči nekog praznika u samom srcu Niša. Za ovogodišnju promociju starih i umetničkih zanata izabrali su Dan žena.

Brojni izlagači iz Niša, ali i okolnih gradova, predstavili su narodnu radinost iz cele Srbije. Tako se na improvizovanim tezgama mogu naći rukotvorine od pletenih čarapa i kapa, posuđa od stakla, keramike i drveta, ukrasnih slika, zidnih satova, do nakita, cveća napravljenog od listova kukuruza, liciderskih srca i još dosta toga.

Ljubazni kreativci, čuvari kulturne baštine, vešti rukotvori, prodavaće svoje radove na Kreativnom sokaku do subote, 11. marta. Ovaj bazar organizuje Udruženje za negovanje tradicije Višnja.

]]>
Wed, 8 Mar 2017 12:40:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6492/%E2%80%9Ckreativni-sokak%E2%80%9C-u-centru-nisa-do-subote.html
Velike gužve za nove zdravstvene knjižice, čeka se odgovor nadležnih http://radiocity.rs/vesti/nis/6493/velike-guzve-za-nove-zdravstvene-knjizice-ceka-se-odgovor-nadleznih.html Ispred Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Nišu i dalje veliki broj naših sugrađana od ranog jutra čeka da preuzme novu zdravstvenu knjižicu. U niškoj filijali kažu da direktorka Svetlana Milić, ne može bez odobrenja RFZO da odgovori na naša pitanja. Ko je odgovoran zbog ovolikih gužvi, da li je država nespremna ušla u ovaj process, neka su od pitanja koja smo prosledili RFZO. Odgovor još nije stigao.

Ispred Republičkog fanda za zdravsteno osiguranje u Nišu I dalje veliki broj građana satima čeka kako bi  preuzeli novu zdravstvenu knjižicu. Redovi od stotinak metara stvaraju se još od ranog jutra za zauzimanje što bolje pozicije, odnosno prezuzimanje broja a zatim i novih zdravstvenih knjižica.

“Od sedam sati sam ovde, posle 3 sata uspeo sam da preuzmem broj, nemam predstavu kad ću da preuzmem knjižicu”, kaže jedan naš sugrađanin.

Kako su nam rekli iz niške filijale, direktorka  Svetlana Milić nije ovlašćena da daje odgovore na pitanja bez odobrenja RFZO. Mi smo Republičkom fondu za zdravstevno osiguranje u ponedeljak uputili pitanja: Ko je odgovoran za ovoliku gužvu i redove dugačke stotinak metara, da li je država ušla nespremna u procesu zamena zdravstvenih knjižica, da li je moguće dodatnim angažovanjima zaposlenih olakšati život nišlijama u ovom slučaju. Odgovore još nismo dobili a zakonski rok za njihovo dostavljanje je sedam dana.

]]>
Wed, 8 Mar 2017 13:12:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6493/velike-guzve-za-nove-zdravstvene-knjizice-ceka-se-odgovor-nadleznih.html
Januara za trećinu više turista u Nišu nego lane http://radiocity.rs/vesti/nis/6484/januara-za-trecinu-vise-turista-u-nisu-nego-lane.html Zabava, noćni provod u niškim restoranima i kafeima, ali i obilasci kulturno-istorijskih spomenika u gradu i okolini, početkom ove godine privukli su veći broj turista nego protekle godine.

Početkom 2017. godine povećan je ukupan turistički promet u Nišu. U januaru je za čak 32 odsto više turista posetilo naš grad nego u istom periodu protekle godine. Turiste, prvenstveno iz Bugarske, ali i iz Grčke, Nemačke, drugih zemalja kao i gradova Srbije, privlače kulturno-istorijski spomenici, kao i zabavni sadržaji.

„Na prvom mestu su i dalje Ćele kula, impozantna Tvrđava i spomenik u memorijalnom parku Bubanj, kao i Logor na Crvenom krstu. Takođe, imamo jako lepu postavku u arheološkoj Sali, a nadam se da ćemo s proleća imati još jednu, novu postavku. I zabavni život u Nišu je na sasvim pristojnom nivou. Niš je urbana sredina, ima puno dešavanja tokom vikenda, ima koncerata, a i čuveni niški restorani su poznati. Kao i svaka destinacija, Niš ima svoje prednosti i mane, ali nudi dosta toga za videti“, rekao je za City radio direktor TON-a Uroš Parlić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru je ostvareno i 7 odsto više noćenja nego u isto vreme prošle godine, pri čemu je broj noćenja domaćih turista smanjen za 15, a broj inostarnih povećan za 30 odsto.

Smeštajni kapaciteti dovoljni za sada

Kada je reč o smeštajnim kapacitetima, u Nišu, Niškoj banji i okolini je 3.668 ležajeva, od čega u hotelskim kapacitetima 1.514, a ostalo u apartmanima, prenoćištima i hostelima.

„U samom gradu je oko 2 i po hiljade ležajeva, a u Niškoj banji oko hiljadu. Ono što Gradu nedostaje u ovom trenutku je veći broj hotela sa 4 zvezdice, a sa razvojem kongresnog turizma pojaviće se manjak hotela sa 5 zvezdica“, dodaje Parlić.

Osim tradicionalnog dolaska velikog broja turista iz Bugarske za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, na povećanje turističkog prometa uticalo je i uvođenje avio-linija iz 9 gradova zapadne Evrope. Zahvaljujući tome turisti iz Malmea, Bazela, Minhena, Ajndhovena, Dortmunda, Berlina, Dizeldorfa, Bratislave, Milana i Ciriha mogu da posete Niš po izuzetno povoljnim cenama avio karata.

]]>
Mon, 6 Mar 2017 13:15:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6484/januara-za-trecinu-vise-turista-u-nisu-nego-lane.html
Kompanije testiraju zainteresovane za posao ili stručnu praksu na Sajmu u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/6483/kompanije-testiraju-zainteresovane-za-posao-ili-strucnu-praksu-na-sajmu-u-nisu.html U Nišu je počeo Sajam poslova i stručnih praksi. Tokom dva sajamska dana, studentima, diplomcima i postdiplomcima svih fakulteta Univerziteta u Nišu i šire, pruža se jedinstvena prilika da stupe u direktan kontakt sa predstavnicima domaćih i stranih kompanija, koje su u potrazi za mladim, ambicioznim i kvalifikovanim kadrovima.

Dvodnevni Sajam poslova i stručnih praksi Job fair internship – „Tvoja karijera počinje ovde!“ održava se 6. i 7. marta na Elektronskom fakultetu u Nišu. Sajam deveti put za redom organizuje Udruženje studenata tehnike Evrope BEST-Niš, a pod pokroviteljstvom Razvojnog centra Microsofta u Srbiji.

„Kao generalni pokrovitelj Sajma, Razvojni centar Microsofta u Srbiji želi da informiše i zainteresuje što veći broj mladih, talentovanih, ljudi iz Niša i okoline, o mogućnostima prakse i zaposlenja koje nudi. Posebno važnu poruku koju Razvojni centar želi da uputi ovim pozivom jeste da iako najveći broj njihovih zaposlenih čine diplomirani inženjeri elektronike i diplomirani matematičari, svi mladi ljudi koji vole programiranje mogu da se prijave za posao ili praksu u Centru“ kažu organizatori.

Poziv za zaposlenje i praksu u Microsoft razvojnom centru u Srbiji otvoren je tokom cele godine, a svi koji se prijave do 12. marta biće brže uvršteni u proces selekcije.

Na samom sajmu biće organizovani intervjui tri kompanija učesnica “Microsoft Development Center Serbia”, “LEONI” i “Zuhlke”, dok će ,,INGsoftware“ održati dvočasovno testiranje. Kandidatima koji budu imali najbolje rezultate na testiranju biće ponuđena stručna praksa. Pokrovitelj sajma ,,ApexSQL“ na sajmu će vršiti selekciju kandidata, koje će nakon završetka sajma zvati na razgovor za posao.

]]>
Mon, 6 Mar 2017 11:12:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6483/kompanije-testiraju-zainteresovane-za-posao-ili-strucnu-praksu-na-sajmu-u-nisu.html
Grejanje – cena ista, novi način obračuna http://radiocity.rs/vesti/nis/6481/grejanje-%E2%80%93-cena-ista-novi-nacin-obracuna.html Računi za grejanje obračunavaće se drugačije nego do sada, prema preporuci Gradskog veća Toplani, sa manjim oscilacijama, tj. mesečno ujednačenije. Na primer, korisniku daljinskog grejanja koji živi u stanu od 53 kvadrata, a usluge Toplani plaća u 12 mesečnih rata, mesečni račun ne bi mogao da bude veći od 9 hiljada dinara, ali ni manji od 3 i po hiljade.

Zbog velikih odstupanja u iznosima računa za grejanje u zimskim i letnjim mesecima, Gradsko veće usvojilo je zaključak, kojim niškoj toplani preporučuje izmenjeni način naplate. Cena grejanja ostaje ista.

„Imali smo velika odstupanja kako u decembru, tako i u maju prošle godine. Gledamo da takve oscilacije i iskakanja izbegnemo ovim načinom obračuna“, rekao je gradski većnik Miloš Milošević.

Dakle, 40 odsto iz januara i 30 odsto iz februara i marta sabiralo bi se sa aprilskom potrošnjom i delilo na četiri jednake rate. To bi se plaćalo aprila, maja, juna i jula. Taj isti iznos plaćao bi se i avgusta i septembra, a računi za novembar i decembar bili bi umanjeni za onoliko koliko su korisnici platili avgusta i septembra.

Novim načinom obračuna, recimo, za stan površine 53 kvadratna metra, mesečni račun ne bi mogao da bude veći od 9 hiljada dinara, ali ni manji od 3 i po hiljade.

Tako bi se izbegla situacija poput nedavne, kada su nakon 24-časovnog grejanja skoro dve nedelje u decembru, Nišlijama januara stigli gotovo duplo uvećani računi u odnosu na prethodni mesec. To je većinu korisnika ostavilo u neverici kako da izmire svoja dugovanja.

Inače, detaljno pojašnjenje o novom načinu obračuna građanima će stići sa narednim računima za grejanje.

]]>
Fri, 3 Mar 2017 13:54:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6481/grejanje-%E2%80%93-cena-ista-novi-nacin-obracuna.html
Preduzetniku koji je bacio piliće u kontejner preti kazna http://radiocity.rs/vesti/nis/6451/preduzetniku-koji-je-bacio-pilice-u-kontejner-preti-kazna.html Komunalna policija identifikovala je čoveka koji se pre dva dana nepropisno zakonu otarasio velikog broja neizleglih jaja i pilića. Za ovo delo zaprećena je novčana kazna od 10 do 50 hiljada dinara. Tek 15 pilića preživelo je u akciji spasavanja volontera “Zoo planeta“.

Kutije sa uginulim i živim pilićima, kao i poluizleglim jajima iz kontejnera na Ledenoj steni, nedaleko od “Žitopeka“ izvukli su volonteri niškog Udruženja “Zoo Planet”. Preživelo je tek petnaestak pilića, koji su u karantinu i jako lošem stanju. Kako je za City radio rekao Dušan Stojanović iz “Zoo Planeta”, ovo je prvenstveno nehuman, ali i nezakonit način da se neko otarasi životinja koje verovatno imaju degenerativne bolesti.

„Naši volonteri su tamo zatekli nekih 6 - 7 kutija, prepunih, što neizleglih jaja što mrtvih pilića, i živih pilića koji su bili u baš jadnom stanju. U Zakonu o veterini i dobrobiti životinja je tačno propisano na koji način se degenerativne jedinke, koje ne mogu ići dalje u proizvodnju, autanaziraju. Ovo je stvarno jeziv način, što za građanstvo što i za same životinje, da ih na takav način neko izbaci u kontejner, da bukvalno umiru u teškim mukama“, priča Dušan.

Niška Komunalna policija identifikovala je preduzetnika koji je ovo uradio, i on bi trebalo da bude kažnjen zbog neadekvatnog odlaganja organskog otpada i potencijalnog širenja zaraze. Dalje mere preduzeće Veterinarska inspekcija, a ukoliko se utvrdi da je prekršen Zakon o dobrobiti životinja, protiv nesavesnog uzgajivača može biti pokrenut i krivični postupak.

„Kod nas su predviđene kazne od 10 do 50 hiljada dinara za preduzetnika, a recimo prema njihovim zakonima kazna može da ide do milion dinara i zbog toga je njima prosleđen predmet. Ukoliko dođe do nekih elemenata vezanih za Zakon o dobrobiti životinja, može da se desi da se konsultuje Javno tužilaštvo i eventualno pokrene krivični postupak“, rekao je Milan Đorđević, zamenik načelnika Komunalne policije.

Dušan iz “Zoo planeta“ nam je rekao da su radnici JKP “Mediane” uklonili jaja i mrtvu živinu, pa građani ne treba da brinu da će neka životinja razneti ostatke po okolini.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 14:59:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6451/preduzetniku-koji-je-bacio-pilice-u-kontejner-preti-kazna.html
Novi višednevni protesti radnika i građana počinju danas u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/6452/novi-visednevni-protesti-radnika-i-gradjana-pocinju-danas-u-nisu.html Protestom, koji će se održati danas u 17h, ispred Narodnog pozorišta u Nišu, počinje novi krug višednevnih protestnih okupljanja građana.

Više reprezentativnih sindikata, među kojima su Policijski sindikat, Vojni sindikat, Sindikat Sloga, CHF, zajedno sa Udruženjem stanara pozivaju građane i svoje članove da se pridruže narednih dana protestnim šetnjama, kako bi iskazali nezadovoljstvo. Prvi krug višednevnih protesta u organizaciji UPSS održan je pre nešto manje od mesec dana.

"Neisplaćene radničke zarade u višemilionskom iznosu, uništavanje JKP „Gorica“, štetno „poslovanje“ javnih preduzeća, nepoštovanje zakonskih obaveza prema korisnicima daljinskog grejanja, kao i nepoštovanje zahteva građana za praznom stolicom u javnom sektoru", navode organizatori kao  razloge  za četvorodnevne proteste.

Do 3. marta nastaviće se protestna okupljanja na različitim lokacijama u gradu.

Danas u 17 sati zakazano je okupljenje ispred Narodnog pozorišta, odakle će prisutni nastaviti šetnju do Skupštine grada, Objedinjene naplate i Gradske kuće.

U ponedeljak, 27.2., protestna šetnja će krenuti u 17h ispred crkve Svetog Save u Parkiću a završiće se ispred Gradske kuće.

U sredu 1.marta, protestanti će se okupiti u 17h  na platou ispred stadiona, odakle će krenuti u šetnju pored Distribucije do Gradske kuće.

Poslednjeg najavljenog dana 3.marta, šetnja će krenuti sa Trga kralja Aleksandra, pored vodovoda, Parking servisa, do Gradske kuće.

Organizatori protesta najavljuju da će kao i prošlog puta, protesti Nišlija biti podržani i gostima iz drugih gradova i pozivaju građane da se odazovu u što većem broju.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 12:57:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6452/novi-visednevni-protesti-radnika-i-gradjana-pocinju-danas-u-nisu.html