City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Počinju radovi na rekonstrukciji parkinga u Kliničkom centru Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html U Kliničkom centru Niš, da će od petka, 14. septembra, otpočeti radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju parking prostora, koji se nalazi iza zgrade Centra za patologiju i patološku anatomiju, između starog i novog kompleksa ove zdravstvene ustanove. Radovi će trajati oko 2 meseca.

Zbog građevinskih radova, za koje se procenjuje da bi trebalo da traju oko 2 meseca, taj prostor neće biti dostupan za potrebe parkiranja, a ulaz u stari deo kompleksa Kliničkog centra iz pravca ulice Vojislava Ilića, biće zatvoren sa saobraćaj.

Iz Kliničkog centra obaveštavaju da će nadležne službe propisanom saobraćajnom signalizacijom, obeležiti alternativne pravce kretanja kao i mesta na kojima će zaposleni i svi građani koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru moći da parkiraju svoja vozila.

U saopštenju se posebno napominje da građevinski radovi i promena interne signalizacije i smera kretanja vozila, ni na koji način neće ugroziti život i zdravlje pacijenata, odnosno uticati na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u KC Niš.

Kako je sređivanje ovog parking prostora od izuzetnog značaja za funkcionisanje same ustanove ali i funkcionisanje saobraćaja unutar kruga Kliničkog centra Niš, iz ove zdravstvene ustanove mole građane, kao i zaposlene radnike Centra, za neophodno razumevanje i strpljenje. 

]]>
Thu, 13 Sep 2018 10:11:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html
Vozači, oprezno u zoni škole! http://radiocity.rs/vesti/nis/7947/vozaci-oprezno-u-zoni-skole%21-.html Kraj avgusta i početak septembra karekteriše obeležavanje i održavanje horizontalne signalizacije u „zoni škole“. Pešački prelazi, linije, zaustavne trake, kao i znak „škola“, obeleženi su i vidljivi, saopštavaju iz JKP "Parking servis" Niš. Oni podsećaju vozače da budu oprezni u zoni škole i poštuju ograničenja.

Zaposleni JKP „Parking servis“ Niš, zaduženi za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju svakodnevno su bili na terenu kako bi obeležavanje bilo urađeno kvalitetno i na vreme, saopštili su iz ovog preduzeća.

Pešački prelazi, linije, zaustavne trake, kao i znak „škola“ su ponovo obeleženi, većina njih plastikom koja je postojanija. Zarad bezbednosti dece i svih učesnika u saobraćaju na pojedinim mestima je i vidljiva horizontalna signalizacija osvežena, zbog  neposredne blizine škole.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da je zona škole deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom.

Brzina kretanja vozila u ovoj zoni u naselju ograničena je do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7 do 21 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno. 

]]>
Wed, 12 Sep 2018 22:15:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7947/vozaci-oprezno-u-zoni-skole%21-.html
Bez vode i danas više ulica u gradu http://radiocity.rs/vesti/nis/7938/bez-vode-i-danas-vise-ulica-u-gradu.html Zbog kvarova na vodovodnoj mreži i danas će stanari pojedinih ulica povremeno ostajati bez vode.

Došlo je do kvara na vodovodnoj mreži na Bulevaru Nemanjića br. 72, u ulici Južnomoravskih brigada br. 6., u ulici Braće Ignjatović br. 23-25 i 27 u Gabrovcu, Užičkoj br.6,  kao i Bovanskoj br. 50.

Zbog radova mogući su prekidi u vodosnabdevanju korisnika ovih ulica do 15 sati. Nakon radova, predviđa se normalizacija u vodosnabdevanju korisnika na pomenutim lokacijama.

Postoji mogućnost da u toku radova, ukoliko za tim ima potrebe, prekid u snabdevanju vodom bude produžen i proširen spisak ulica.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 09:23:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7938/bez-vode-i-danas-vise-ulica-u-gradu.html
Zbog kvarova povremena isključenja vode http://radiocity.rs/vesti/nis/7929/zbog-kvarova-povremena-iskljucenja-vode.html Danas će, usled sanacije kvarova na vodovodnoj mreži, u nekim delovima Niša povremeno dolaziti do nestanka vode.

Iz "Naissusa" poručuju da će voda povremeno nestajati u Prvomajskoj  do 15 sati zbog otklanjanja kvara kod Hrama Sveti Luka. Došlo je do kvara i na vodovodnoj mreži u Mramoru (put za Krušce), u selu Supovac (kod pruge) kao i na priključnoj vezi u naselju Branko Bjegović – Ulica Stevana Sinđelića br. 2. Zbog radova i na ovim lokacijama mogući su prekidi u vodosnabdevanju korisnika do 15 sati, nakon čega se očekuje normalizacija snabdevanja vodom.

]]>
Wed, 5 Sep 2018 08:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7929/zbog-kvarova-povremena-iskljucenja-vode.html
Opremanje đaka - nečija cela plata http://radiocity.rs/vesti/nis/7926/opremanje-djaka---necija-cela-plata.html U osnovnim i srednjim školama širom Srbije počela je nova školska godina. Povratak dece u školske klupe doneo je roditeljima mnogo neminovnih i ne baš malih troškova. I glavobolju pride.

Poslednjih nekoliko dana na društvenim mrežama među korisnicima se vodi polemika koliko košta prosečno opremanje đaka u Srbiji. U jednom se svi slažu - troškovi su veliki a para nema dovoljno, pogotovo kada u jednoj porodici ima više od jednog đaka.

Najozbiljnija stavka je svakako cena udžbenika. Od 7, 8 pa sve do 15-ak hiljada je potrebno izdvojiti za komplet udžbenika i radnih svezaka u zavisnosti od razreda. Iako se udžbenici i mogu pronaći polovni, korišćeni, radne sveske, nastavni listovi  se ipak moraju kupiti (u njima se direktno piše).

Jedna mama osnovca nižih razreda kaže da je sve teže opremiti dete za školu.

"Do sada smo naručivali knjige preko škole i plaćali na rate. Kada bi ta rata bila jedina to ne bi bilo strašno. Ali kad vam se nagomilaju rate za rekreativnu, pa za ekskurziju, pa mesečne članarine za sport, pa tekući troškovi, za užinu, za pozorište lutaka - sve to se pretvori u jedan pozamašan iznos koji u mom slučaju bude i polovina plate mesečno". - priča nam i dodaje - "Ja bih kupovala polovne knjige ali problem su radne sveske traženih izdavača u kojima se direktno piše i boji pa su za sledeću generaciju neupotrebljive."

Njeno mišljenje deli i simpatični Nišlija, koji u hrpi svezaka šarenih korica traži sliku fudbalera koju je sin naručio. Pronalazi je i sa negodovanjem komentariše kako je 170 dinara za A4 svesku previše.

"Ovo je prava mamipara. U naše vreme postojale su obične sveske sa narandžastim koricama i ništa im nije falilo." - priča i dodaje da udžbenike, već par godina kupuje polovne. - "Mnogo me ljuti kad kažu da tako podržavam sivu ekonomiju. Neka je i tačno ali kako da kupim komplet knjiga od preko 15 000 kad primim tek jedva više od toga. I onda kažu školovanje kod nas je besplatno. Kako da ne."

Najjeftinije sveske A4 formata su oko 50 dinara a male se mogu pronaći i za dvadesetak po komadu.  One skuplje idu i do 300 dinara po komadu. Najjeftiniju školsku torbu, na rasprodaji, možete pazariti za 300 dinara a cene luksuznijih se kreću od 4, 5 pa i do 15 hiljada dinara.

Jedna penzionerka pita u knjižari za ranac na točkiće sa crtežom fudbalske patike. Na objašnjenje prodavačice da sada na popustu košta 5700 dinara, vrti glavom bez reči. Zahvaljuje se i izlazi.  Dečje želje su jedno a mogućnosti nešto sasvim drugo.

Za pribor za likovno potrebno je odvojiti još dodatnih 500 dinara u najjeftinijoj varijanti (drvene bojice od stotinak dinara pa do 500, vodene bojice preko 200, tempere preko 500 dinara). Za lenjire, šestar, drvene olovke treba još najmanje 500, 600 dinara. 

Za patike, šorc, majicu i torbu za fiskulturu treba još najmanje 2000 dinara. I tu spisku nije kraj.

Da se vratimo na našeg sugrađanina. Zaista, čini se da je danas roditeljima mnogo teže nego pre kada su postojale samo sveske sa običnim narandžastim ili zelenim koricama.

Šarenilo blješti iz svih knjižara. Super junaci se trodimenzionalno šepure na školskim torbama, sveskama, pernicama. Cvetići, šljokice, konjići i mašnice mame da se pogledaju a od cena zastane knedla u grlu. Kako objasniti detetu da nije važno što neka deca mogu da ih nose a neka ne? Kako objasniti još važnije da je svejedno u čemu su knjige i da li su nove ili ih je neko pre koristio? Kako krajnje objasniti i da rekreativna nastava nije dostupna svakom od njih jer raspon cena od 13 do vrtoglavih 20 hiljada za tih par dana jednostavno ne mogu svi da odvoje?

U ekonomski neizvesnim vremenima kakva su današnja sva ta pitanja dolaze do punog izražaja. I nije lako tananoj dečjoj duši objasniti da je suština bitnija od forme, da se znanje  jedino isplati i vrednuje kad živimo u vremenu lažnih diploma i lažnih vrednosti.  

]]>
Mon, 3 Sep 2018 15:38:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7926/opremanje-djaka---necija-cela-plata.html
Rolerijada u petak kraj Palilulske rampe http://radiocity.rs/vesti/nis/7925/rolerijada-u-petak-kraj-palilulske-rampe.html Prva Rolerijada u opštini Palilula biće održana u petak, 31.avgusta u 17:30 u ulici Vojvode Gojka, na Palilulskoj rampi.

Na Rolerijadi mogu učestvovati deca u kategorijama do 5, 6, 7, 8, 9, i 10 godina.

Medalje su obezbeđene za sve pobednike a Oxigen klub svojim članovima daje medalje i za učestvovanje zbog negovanja sportskog duha i truda.

"Do sada nismo nikad za 15 godina rada organizovali manifestaciju na teritoriji Opštine Palilula, pa sa zadovoljstvom pozivamo svu decu uzrasta do 10 godina,  da dođu i učestvuju." - saopštili su organizatori iz Oxigen kluba.

Prijave su besplatne, na dan trke do početka trke, korišćenje zaštitne opreme je obavezno.

Ukoliko dođe do otkazivanja manifestacije detalje o otkazivanju i novom terminu možete naći na FB strani Oxigena.

U septembru  se očekuju još dve do tri manifestacije Oxigen kluba a u toku zime klub kreće sa skijaškim pripremama i ulazi u sistem takmičenja u Skijaškom sportu, pored klizanja i pripreme u sali.

]]>
Thu, 30 Aug 2018 15:58:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7925/rolerijada-u-petak-kraj-palilulske-rampe.html
U sredu, zbog radova, obustavljanje saobraćaja u Gornjem Komrenu http://radiocity.rs/vesti/nis/7916/u-sredu-zbog-radova-obustavljanje-saobracaja-u-gornjem-komrenu.html U sredu 22. avgusta izvodiće se radovi na povezivanju novoizgrađene kanalizacione mreže na postojeću u Gornjem Komrenu, u ulici Braće Mitić, kod Humskog potoka. Iz Naissusa obaveštavaju da će u vreme obavljanja radova od 8 do 13 sati biti obustavljen saobraćaj u pomenutoj ulici. Nakon završetka radova predviđa se normalizacija saobraćaja.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 17:42:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7916/u-sredu-zbog-radova-obustavljanje-saobracaja-u-gornjem-komrenu.html
Portalu "Južne vesti" uručena nagrada "Nišlija/ka" http://radiocity.rs/vesti/nis/7915/portalu-%22juzne-vesti%22-urucena-nagrada-%22nislijaka%22.html "Južnim vestima" je u subotu ispred Gradske kuće u Nišu uručena nagrada "Nišlija", koju je ustanovio Udruženi pokret slobodnih stanara.

U obrazloženju nagrade, UPSS je naglasio da je ovaj portal zaslužio "za objektivno, nestranačko, hrabro, pravovremeno informisanje".

Nagradu u vidu stilizovanog pehara u obliku srca je u ime "Južnih" primio Aleksandar Stankov, zamenik glavnog i odgovornog urednika. On se malom broju okupljenih obratio i metaforički aludirajući na pritisak koji trpe od strane poreskih vlasti, istakao da je, mač vlasti koji se nadvio nad male nezavisne medije koji žele da rade profesionalno i bore se za medijske slobode sada udario na "Južne" ali da ih to neće pokolebati.

"Mi kao medij smo tu da građanima držimo oči otvorene!", naglasio je Stankov i objasnio da će se "Južne vesti" i dalje boriti ali da neće pristajati na kompromise, ucene,  pretnje i brojne nedaće.

Pored pehara, svim zaposlenim u Južnim vestima, "stanari" su podelili medalje u znak priznanja i podrške.

Jedini pomalo gorak utisak na ovoj ceremoniji ostavio je zaista mali broj okupljenih građana, tek par medija i predstavnika civilnog sektora, čak i "stanara", nekada brojnih, nije bilo mnogo. Da li Nišlije zaista slabo mare za sudbinu najuticajnijeg medija na jugu Srbije ili je nešto drugo u pitanju? Loš tajming, na primer, jer subota popodne zaista možda nije bila adekvatan termin  za to, pogotovo u vreme godišnjih odmora. Na to pitanje je teško dati odgovor a ne pogrešiti. Bilo kako bilo, u čast "Južnih" ispred Gradske kuće su došli  gosti iz Beograda (Dobrica Veselinović, Ne davimo Beograd, Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja) ali i Dragan Đorđević iz niškog Odbora za ljudska prava, te Ivan Novković, aktivista za prava osoba sa invaliditetom.

Da podsetimo, "Južne vesti" se trenutno suočavaju sa drakonskom milionskom kaznom koju su im izrekli poreski organi na osnovu spornog tumačenja Zakona o informisanju i katalogizaciji radnih mesta u javnim preduzećima. Prinudna naplata tog navodnog potraživanja mogla bi dovesti rad ovog portala pod znak pitanja.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 15:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7915/portalu-%22juzne-vesti%22-urucena-nagrada-%22nislijaka%22.html
Počela manifestacija "Dani bureka 2018" http://radiocity.rs/vesti/nis/7912/pocela-manifestacija-%22dani-bureka-2018%22.html Manifestacija Dani bureka 2018. otvorena je u četvrtak uveče ispred Oficirskog doma, na keju kraj Nišave, u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja ovog pekarskog specijaliteta.

Osim što su mogli da probaju burek u izradi nekoliko niških pekara ali i gostiju sa strane, Nišlije su mogle da vide i uživo postupak pravljenja bureka. Naime neki od izlagača su odlučili da burek spremaju na licu mesta, tako da su vešto razvlačili kore pred očima posetilaca. Plato ispred drvenih štand - kućeraka, improvizovana baštica ispred i uopšte prostor oko amfiteatra kraj Nišave bio je pun posetilaca koji su došli da probaju različite vrste omiljenog pekarskog proizvoda.

Da podsetimo, poslednje dve godine ova međunarodna manifestacija se nije održavala, iako je pre toga postojala 13 godina u kontinuitetu a prema komentarima okupljenih izgleda da je Nišlijama nedostajala.

U večernjim satima, Nišlije je je zabavio Đorđe David Nikolić u pratnji benda Death Saw, koji je izveo brojne rok pesme, sasvim sigurno vraćajući  u mladost sredovečne i starije Nišlije. Na repertoaru su se pored pesama Generacije 5, čiji je pevač svojevremeno David bio, našli i drugi rok hitovi. Posebno emotivan trenutak pevač je priredio dok je izvodio pesmu Nemirne noći.

Naime, usred izvođenja te pesme, Đorđe David se uputio ka publici, kleknuo na kolena ispred Ane Ilić, pesnikinje i studentkinje filozofije, koja boluje od Fridrajhove ataksije, i na poseban način je pozdravio, zatraživši ogroman aplauz za nju. Da to nije slučajnost, govori i činjenica da je David koji je inače poznat po tome da rado učestvuje u humanitarnim dešavanjima, baš za Anu pre nekoliko godina priredio humanitarni koncert u Vladičinom Hanu sa koga je poslao jasnu poruku o neophodnosti većeg zalaganja društva za prava obolelih od retkih bolesti. 

Koncert je nastavljen pesmom Dušana Prelevića "Za koji život treba da se rodim" i čvrsta rok svirka je odjekivala kejom sve do ponoći.

Manifestacija "Dani bureka 2018" trajaće sve do nedelje a program manifestacije možete pogledati OVDE.

]]>
Fri, 17 Aug 2018 13:51:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7912/pocela-manifestacija-%22dani-bureka-2018%22.html
Zbog kažnjavanja "Južnih vesti" reaguju udruženja, kolege, građani http://radiocity.rs/vesti/nis/7911/zbog-kaznjavanja-%22juznih-vesti%22-reaguju-udruzenja-kolege-gradjani.html Nakon poslednje u nizu maratonske poreske kontrole portala "Južne vesti", koja je trajala celih šest meseci, iako nije nađena nijedna jedina nepravilnost u njihovom poslovanju a što su u izveštaju od preko 100 strana i konstatovale poreske inspektorke, poreske vlasti su rešile da ipak kazne drakonskom milionskom novčanom kaznom ovaj privatni medij, na osnovu nejasnog tumačenja propisa koji važe za javni sektor.

"Južne vesti" su kažnjene na osnovu tumačenja Zakona o informisanju bez preciziranja člana na koji su se inspektorke pozvale kada su zaključile da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a što sa Predragom Blagojevićem nije slučaj. Blagojević je naime zaposlen u sopstvenoj firmi i plaća uredno poreze i doprinose predviđene zakonom.

Inspektorke Poreske uprave, Vulićević i Antonijević, obrazlažući odluku da kazne "Južne", pozvale su se na Uredbu Vlade Srbije "Katalogizacija radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru". Inspektorke su zaključile da je na osnovu spiska obaveza glavnog urednika državnog medija glavnom i odgovornom uredniku potrebno puno radno vreme te da mora da bude u radnom odnosu. To bi bilo logično da je kontrolisan RTS ali zaista ostaje enigma kako je to primenjivo na privatne medije.

Bilo kako bilo, inspektorke su naložile "Južnim vestima" da za Blagojevića isplate sve poreze i doprinose od osnivanja medija 2010. do danas što je milionski iznos. S obzirom da su u tom istom periodu za njega isplaćeni svi porezi i doprinosi preko njegove firme može se zaključiti da je njegovo  puno radno vreme iznosilo 16 sati dnevno, što je apsurd. Menadžment "Južnih", odnosno firme Simplicity d.o.o. koja im je osnivač, u više navrata je podvlačio da protiv poreskih kontrola nemaju ništa jer je to normalno u poslovnom svetu ali da su ipak zbunjeni načinom na koji se te kontrole kada je o njima reč sprovode. Čak 12 inspektora je proveravalo njihovo poslovanje čak i vikendom, a neki od njih su kontaktirali i zastrašivali i klijente koji posluju sa njima.

Ono što je, međutim, posebno sporno jeste činjenica da je Ministarstvo finansija pustilo na prinudnu naplatu milionski iznos i pre konačne odluke suda, što dovodi u pitanje fizički opstanak najuticajnijeg medija na jugu Srbije. 

Dolazimo do glavnih pitanja u ovoj čitavoj priči koja traje bezmalo godinu dana, a o čemu smo i pisali pre. To su pitanja: Da li na ovaj način država zapravo svesno ide ka zatvaranju jednog nezavisnog medija, neposlušnog, koji izveštava o stvarima o kojima drugi ćute? Drugo pitanje je: Ukoliko ovaj eksperiment prođe, da li će se administrativno ubijanje medija preslikati i na sve ostale, prema mišljenju režima, neposlušne kritičke medije?  

Ta pitanja, poslednjih nekoliko dana, javno postavljaju reprezentativna medijska udruženja NUNS,NDNV, ANEM, AOM, Local Press obraćajući se međunarodnim instancama. Ta pitanja je postavila i Koalicija za nadzor javnih finansija, Transparentnost Srbija ali i brojna udruženja građana koja se zalažu za medijska prava i slobode. Oglašavaju se i kolege i koleginice, novinari i novinarke, ukazujući na moguću zloupotrebu institucija za dalje urušavanje ionako krhke medijske scene i represiju slobodnih medija.

Ta pitanja, ali i zahtev da se sa pritiscima na "Južne" prestane, postavljaju i građani na društvenim mrežama. Izgleda da je posebno iritantno na sve delovala izjava Premijerke Brnabić da "ako imaju primedbe na račun Poreske uprave Južne vesti mogu da se žale!"

Na odbranu "Južnih vesti" pozvali su i niški "stanari", koji u subotu ispred Gradske kuće u Nišu u 18 sati organizuju javnu dodelu nagrade "Nišlija/ka" a prvi dobitnik su upravo "Južne vesti". U proglasu i pozivu na javno okupljanje UPSS navodi da je to znak priznanja ovom mediju "za objektivno, nestranačko, hrabro, pravovremeno informisanje".

„Južne vesti“ su, u poslednje vreme, predmet represije vlasti u njihovoj nameri da cenzurišu informativne sadržaje i ovog medija.
Pozivamo sve građane Niša da dolaskom na dodelu priznanja Južnim vestima iskažemo poštovanje za njihov rad i pružimo otpor zloupotrebi institucija sistema. Niš je uvek bio na strani slobode! Pozvali smo i relevantna medijska udruženja, novinare i udruženja građana. Pozivamo sve ljude dobre volje. Srbija u Nišu - zajedno u odbranu slobode!" - navodi se u proglasu Udruženog pokreta slobodnih stanara.

City radio izražava potpunu kolegijalnu i prijateljsku podršku koleginicama i kolegama iz "Južnih vesti" i ujedno pozivamo nadležne da prestanu sa pritiscima na njihov rad (političkim, finansijskim i administrativnim), kao i na rad ostalih nezavisnih medija, jer bez slobodnog, profesionalnog i nezavisnog informisanja, nema slobodnog i demokratskog društva. Ujedno pozivamo, kao i mnogo puta do sada, da se prestane sa obesmišljavanjem primene seta medijskih zakona kao okvira za slobodno delovanje medija, već da se radi na njihovom unapređenju i striktnoj primeni u javnom interesu. Gašenje i nestajanje pre svega lokalnih medija to svakako nije.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 12:35:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7911/zbog-kaznjavanja-%22juznih-vesti%22-reaguju-udruzenja-kolege-gradjani.html
"Dani bureka" na keju kraj Nišave http://radiocity.rs/vesti/nis/7908/%22dani-bureka%22-na-keju-kraj-nisave.html Manifestacija "Dani bureka Niš 2018." održaće se od 16. do 19. avgusta, na keju, pored amfiteatra, saopštili su iz Turističke organizacije u Nišu.

Organizatori navode da im je cilj promocija gastro-turizma i Niša kao grada Meraklijskog duha.

"Bogatstvo niške kuhinje potiče od njegovog geografskog položaja i kulturne raznolikosti nastale vekovnim uticajem različitih kultura. Kada kažete Niš, odmah pomislite i na niški burek koji se u Nišu sprema od 1498.godine. Ova manifestacija ima za cilj da promoviše tradicionalni niški doručak, koji pamte brojni posetioci našeg grada." - kaže se u dopisu Turističke organizacije Niš.

U manifestaciji će osim niških majstora bureka učestvovati i zanatski pekari iz Grčke, Bugarske i Makedonije. Manifestacija je takmičarskog karaktera a posetioce, kažu, očekuju i brojna iznenađenja, izrada najvećeg bureka i prateći umetnički program. Organizator ovogodišnjih Dana bureka je udruženje Unija pekara, uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Gradske opštine Medijana, Kancelarije za mlade i Turističke organizacije Niš.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 16:57:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7908/%22dani-bureka%22-na-keju-kraj-nisave.html
Nišlijka Staša Gejo - treća na svetu u sportskom penjanju http://radiocity.rs/vesti/nis/7892/nislijka-stasa-gejo---treca-na-svetu-u-sportskom-penjanju.html Na svetskoj generalnoj rang listi u disciplini sportsko penjanje Nišlijka Staša Gejo zauzima neverovatno treće mesto!

Do tog uspeha jedna od najboljih takmičarki u sportskom penjanju došla je zahvaljujući sjajnim rezultatima koje je postigla na pet poslednjih svetskih kupova. Ispred nje su samo dve odlične Japanke, dok joj u leđa gledaju prvakinje iz Kanade, Kine, Rusije, Koreje, Belgije. Iako među najmlađima, Staša iz meseca u mesec pokazuje izuzetan kvalitet, i tako na najbolji način gradi svoj put ka uspehu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Reč je o listi za sve tri discipline u slobodnom penjanju na svetskim kupovima, a računa se samo među takmičarkama koje su učestvovale barem na dva svetska kupa u svakoj od disciplina. Još nije kraj sezone, ovaj rezultat je promenjiv, ali svakako nije nimalo lako naći se u vrh.  Zadovoljna sam što se srpska trobojka vijori tako visoko u mom sportu. Čast mi je da promovišem svoju zemlju gde god da se pojavim, i pokažem da smo talentovani kao nacija, ne samo za sportove sa loptom, već i za penjanje – rekla je Staša.

Srpkinja je imala priliku da na tri težinska (Villars, Chamonix i Briancon) i dva brzinska svetska kupa (Villars i Chamonix) odmeri snage sa najboljim takmičarkama u pojedinačnim disciplinama, a slede novi izazovi.

- Već skoro mesec dana sam na turneji po Evropi, a sledećeg vikenda je poslednje takmičenje u ovom nizu, u mestu Arco u Italiji. Pored učešća na Svetskom kupu u težinskom i brzinskom penjanju, pozvana sam i na Boulder Rock Masters, na kome sam osvajala medalje prethodne dve godine, pa se iskreno nadam da ću uspeh ponoviti i ove godine - rekla je Staša Gejo.

Mlada Nišlijka aktivno se priprema za poslednje kolo u disciplini boldering koje se održava u Minhenu 17. i 18. avgusta, a nakon toga odlazi na Svetsko prvenstvo u Insbruku gde će se takmičiti u sve tri discipline.

]]>
Tue, 24 Jul 2018 16:58:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7892/nislijka-stasa-gejo---treca-na-svetu-u-sportskom-penjanju.html
Zbog radova u utorak, okolina Čaira bez vode http://radiocity.rs/vesti/nis/7888/zbog-radova-u-utorak-okolina-caira-bez-vode.html U utorak 24. jula obavljaće se radovi na vodovodnoj mreži u ulicama Ivana Gundulića i Hajduk Veljkovoj, u vremenu od 8 do 15 sati.

Zbog radova na povezivanju novoizgrađene na postojeću mrežu bez vode biće korisnici na prostoru od Trga Učitelja Tase u Hajduk Veljkovoj ulici do Paliluske rampe i korisnici iz ulice Ivana Gundulića. Nakon završetka radova predviđa se normalizacija vodosnabdevanja u ovom delu Čaira.

]]>
Mon, 23 Jul 2018 16:07:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7888/zbog-radova-u-utorak-okolina-caira-bez-vode.html
Popodne neke niške ulice zatvorene za saobraćaj http://radiocity.rs/vesti/nis/7885/popodne-neke-niske-ulice-zatvorene-za-saobracaj.html Kao doprinos akciji "Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj"koja se danas održava u Nišu od 18 do 22 za saobraćaj će biti zatvorena ulica Nikole Pašića, na potezu od Pop Luke Lazarevića do ulice Milorada Veljkovića Špaje.

"Zatvaranjem centralne gradske ulice pešačka zona koja vodi od Trđavskog mosta će biti produžena do Dušanove ulice.  Na taj način će se, pored davanja prednosti pešačkom saobraćaju, na dva sata smanjiti emisija štetnih gasova i buke u centralnom delu grada,a sve u skladu sa porukom koju nosi kampanja „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, saopštavaju iz Parking servisa, objašnjavajući da se na ovaj način to javno preduzeće i Grad Niš pridružuju akciji.
 

]]>
Mon, 23 Jul 2018 14:18:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7885/popodne-neke-niske-ulice-zatvorene-za-saobracaj.html
Velika humanitarna žurka u rovovima niške Tvrđave http://radiocity.rs/vesti/nis/7863/velika-humanitarna-zurka-u-rovovima-niske-tvrdjave.html Organizacija Naissus Fest, 7. jula u Rovovima niške Tvrđave organizuje veliku humanitarnu žurku "Naissus Charity - Svi za Acka!". Sav prihod od prodaje karata i pića biće namenjen lečenju Aleksandra Nikolića. Ekipu velikog broja DJ-eva na ovom "open air" spektaklu predvodiće jedan od najtraženijih domaćih DJ-eva Marko Milosavljević. Cena ulaznice je 500 dinara i može se nabaviti u WinWin radnjama širom zemlje, kao i preko sajta www.ddtickets.rs.

Na Naissus fest dolazi i zvučno ime bugarske scene elektronske muzike - Vladislav Raškov. Kao predstavnici nove generacije najpopularnijih lokalnih DJ-eva za pultom će se naći Nikola Mande, Nick Lawyer (Nikola Tacić), Roots Alternative (Miloš Ilić i Filip Marjanović), kao i doajeni elektonske muzike u Nišu Dejan Gavrilović poznatiji kao Funky Junkie i Vladan Spiridonović Spirko. Savršenom programu doprineće i članovi popularnog sastava EL Jazzyra - Aleksandar Milojković Joy i Žarko Marković Zarez.

"Program će biti raznolik i koncipiran tako da zadovoljava muzičke ukuse ljubitelja različitih pravaca elektronske muzike”, ističu organizatori ovog humanitarnog događaja.

Aleksandar je rođen 05.09.1991. godine. Živi u Nišu i apsolvent je novinarstva na Filozofskom fakultetu. Bavi se sportskim novinarstvom, a najviše prati košarku i fudbal. U proteklih nekoliko godina radio je i pisao za nekoliko sportskih portala.

Sredinom aprila 2018. godine počeo je da primećuje prve simptome bolesti - blagu temperaturu, umor i bledilo.  Nakon testova i analiza, postavljena je dijagnoza - akutna mijeloidna leukemija koja brzo i agresivno napada organizam.

Najveću šansu za oporavak od ove opake bolesti pruža transplatacija matičnih ćelija. Procenat uspešnosti ove intervencije u inostranstvu je veliki, ali je Aleksandru za to potrebna finansijska pomoć. Sa tim ciljem porodica i prijatelji pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za lečenje i tako pruže Aleksandru šansu za izlečenje i povratak normalnom načinu života.

Od kako se u Nišu saznalo da je Aca oboleo i da mu je neophodna pomoć da bi nastavio sa lečenjem u inostranstvu grad se digao na noge, a mnoga udruženja, škole i pojedinci uključili su se u humanitarne akcije.. Tako je prodajom dresova i sportskih rekvizita na humanitarnoj aukciji u Nišu prikupljeno 217.000 dinara za lečenje novinara Aleksandra Nikolića 

Kako se odazvao veliki broj sportista, a dresovi su pristizali do poslednjeg minuta, za neke se nije čulo, pa su ostali neprodati i sačekaće seledeću aukciju, koja će se održati uskoro, možda već 8. jula, kada će se na keju održavati kik-boks revija.

U akciji Budi human pokrenut je i SMS broj, pa oni koji bi da pomognu mladom novinaru da ozdravi treba da upišu 499 i pošalju poruku na broj 3030, a dostupni su i računi za veće uplate, objavljuju Južne vesti.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 13:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7863/velika-humanitarna-zurka-u-rovovima-niske-tvrdjave.html
Oglasi za zaposlenje u Kliničkom centru u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7847/oglasi-za-zaposlenje-u-klinickom-centru-u-nisu.html Klinički centar u Nišu raspisao je oglase za prijem više radnika. Za posao mogu da konkurišu i lekari ali i zdravstveno i nemedicinsko osoblje i obezbeđenje.

Planirano je da se zaposli 12 lekara kao i 20 zdravstvenih i 4 nemedicinska radnika, a takođe i tri radnika obezbeđenja i tehnički sekretar.

Izbor kandidata vršiće komisija  nakon čega će ih zvati na razgovor i testiranje. Direktor Kliničkog centra će, na osnovu izveštaja Komisije izvršiti konačni izbor.

Sve detalje o konkursima potražite na sajtu Kliničkog centra. Rok za konkurisanje je 21. jun.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 01:27:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7847/oglasi-za-zaposlenje-u-klinickom-centru-u-nisu.html
Na takmičenju "Srbija u ritmu Evrope", pobedila Vrnjačka Banja, Niš četvrti http://radiocity.rs/vesti/nis/7843/na-takmicenju-%22srbija-u-ritmu-evrope%22-pobedila-vrnjacka-banja-nis-cetvrti-.html Dušan Mančić učenik 7.razreda OŠ Ratko Vukićević, Veronika i Natalija Vojinović učenice 7.razreda OŠ Car Konstantin i Sanja Kostić učenica srednje Ekonomske škole gostovali su na City radiju pred subotnji nastup, kako bi nas kao prošlogodišnji pobednici, upoznali sa festivalom "SRBIJA U RITMU EVROPE" kome je Niš ove godine, zahvaljujući njihovoj pobedi, bio grad - domaćin.

Ove godine niški tim je zauzeo odlično četvrto mesto  a pobedu su odnela deca iz Vrnjačke Banje koja su na ovom zanimljivom festivalu predstavljala Francusku pesmom J't aime Lare Fabian, te su se izborili za putovanje u ovu lepu evropsku zemlju.

Prošle godine niški učenici su pobedili na ovom prestižnom festivalu a zemlja koju su kroz nastup tada predstavili bila je - Turska. O tome kako je sve to izgledalo pričala nam najpre Sanja.

"Pevali smo pesmu Emine Jahović "I da mogu" na turskom jeziku. Imali smo jako dobre profesore prošle godine kao i ove. I, nije bilo teško, s obzirom da smo se baš dosta spremali. Mnogo truda je uloženo i u kostime i u plesanje, tako da je to bilo jedno predivno iskustvo " - rekla nam je simpatična učenica drugog razreda Ekonomske škole u Nišu.

Sa sličnim osećanjem govorio nam je i Dušan o prošlogodišnjem uspehu.

"Za mene je sve to bilo divno, jedno prelepo iskustvo. I publika. Samo su se čuli aplauzi i bodrili su nas sa svih strana." - rekao nam je Dušan i naglasio da tim sa kojim je i ove godine branio boje Niša je za njega jedna prava porodica, zajednica.

"Bila je audicija na koju su sva deca, talentovana za muziku, ples i pevanje iz osnovnih i srednjih škola, učestvovala i na kraju su odabrali najbolje" - dodaje Dušan a Sanja dodaje da je prošlogodišnji tim od dvanaestoro dece dopunjen još jednom članicom koja peva a da su pojačani i sa još dvoje plesača.

Iza ove dece stoji veliki rad. U glas nam objašnjavaju da su vežbali marljivo i prošle i ove godine, svake subote sa stručnim profesorima iz Beograda koji su radili na njihovoj koreografiji ali i na tehnici pevanja, kako bi ih spremili za pravi evrovizijski nastup.

I zaista "Srbija u ritmu Evrope" i jeste nalik Evroviziji pošto deca iz 22 grada predstavljaju po jednu evropsku zemlju kroz pesmu i igru. Niški tim je ove godine predstavljao - Srbiju, što je privilegija prošlogodišnjih pobednika. 

Oni su se predstavili pesmom "Suze za kraj", Danice Krstić, koja je beovizijska pesma.

I Dušan i Sanja su nam rekli da im je kao timu bilo nešto lakše nego prošle godine jer su se već svi poznavali a pevali su i na maternjem jeziku. Iako su bili zvanredni glasovi žirija i SMS publike ih je rangrao na laskavo četvrto mesto u oštroj konkurenciji 22 grada.

Dušan je sa nama podelio i par utisaka sa prošlogodišnjeg nagradnog putovanja u Tursku. Za njega je to bilo prelepo i nestvarno iskustvo baš kao i kompletna priprema za učešće na ovom zanimljivom festivalu.

"Svakako ovo takmičenje donosi svima mnogo toga" - dodaje Sanja i nastavlja -"to nosi samo pozitivne stvari sobom, ništa negativno."

I Dušan i Sanja pored školskih obaveza i ovog konkretnog takmičenja dosta rade na sebi. Tako Dušan kaže da je učestvovao u trećoj sezoni Pinkovih zvezdica, da ide u privatnu školu pevanja By heart, pohađa i redovnu muzičku školu, svira saksofon.

Sanja je učestvovala prošle godine na takmičenju "Neki novi klinci" gde je dospela do finala. Sprema se individualno kod profesorke pevanja, Goge Stamenković. Ipak festival "Evropa u ritmu Evrope" joj je nemerljivo pomogao.

Veronika i Natalija Vojinović su sestre bliznakinje. I one su bille deo pobedničkog tima prošle godine.

Za samo takmičenje takođe imaju samo reči hvale,

"Iskustvo je bilo prelepo, pre svega. Toliko usomena smo stekle koja ćemo pamtiti celog života, nova druženja. Pobeda je bila kao trešnjica na torti" - kaže Veronika i dodaje da iako su se nadale tome, osećaj kada su ih prozvali je bio neponovljiv.

Natalija nastavlja da su imale osećaj da će pobediti ali pošto je Niš bio debitant prošle godine na manifestaciji opet nisu mogli da budu sigurni da će doživeti takav uspeh. U njemu svoju ulogu svakako imaju profesori koji su njima vredno radili.

"Naučili su nas da sve vrste plesa možemo sklopiti u jedan. Imali smo mnogo različitih vrsta plesa - i hip hop i kontemporary i Latino i standardni ples i disco dance. Sve te vrste pričaju svoju priču. Naučili su nas da samo radom i trudom može sve da se postigne" - kaže Natalija.

Simpatične bliznakinje koje su deo plesne grupe iz Niša smatraju da će sa decom sa kojom ih je povezalo takmičenje "Srbija u ritmu Evrope" ostati prijateljice zauvek. U maniru pravih profesionalaca, što i jesu jer se plesom bave već 9 godina,  pred subotnji nastup su podelile sa nama da je ove godine ipak za nijansu odgovornost koju su preuzele veća jer predstavljaju svoju zemlju.

" Kad predstavljate svoju zemlju nije tako lako. Treba se maksimalno truditi, uvežbati, kako biste svoju zemlju prikazali u punom sjaju na nastupu. "

Niški tim je  u subotu, pred punom halom Čair, kada su se sabrali poeni žirija i glasovi putem SMS poruka osvojio 4. mesto, a bolji od njih su bili timovi Sremske Mitrovice, Bosilegrada i pobednici ovogodišnjeg takmičenja - tim Vrnjačke Banje. Oni su osvojili putovanje u Francusku a to je i mesto gde će se naredne godine održati ovo zanimljivo takmičenje dečjeg stvaralaštva.

]]>
Fri, 15 Jun 2018 13:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7843/na-takmicenju-%22srbija-u-ritmu-evrope%22-pobedila-vrnjacka-banja-nis-cetvrti-.html
Blokadom magistralnog puta ka Sofiji, Nišlije već treći dan u protestu zbog goriva http://radiocity.rs/vesti/nis/7834/blokadom-magistralnog-puta-ka-sofiji-nislije-vec-treci-dan-u-protestu-zbog-goriva.html Nišlije, kao i građani mnogih drugih gradova, od petka protestuju zbog enormne cene goriva povremenim blokadama ulica i puteva. Danas su tako blokirali deo magistralnog puta na ulazu u Sićevačku klisuru u trajanju od sat vremena.

Kako se vidi iz brojnih objava na Fejsbuku, kolona koja se formirala u toku blokade kod mesta Prosek, nadomak Niša je bila duga nekoliko kilometara. Iz komentara a i sa live snimaka vidi se da su učesnici blokade propuštali sva kola u kojima su bila deca, a takođe i vozila Hitne pomoći.

Inače, na Fejsbuku se mogu videti najave koje ukazuju da se sa protestima neće prestati ni narednih dana, pa se tako masovno deli najavni poster za protest u ponedeljak, kojim se građani pozivaju da već od 7 ujutru počnu blokade prometnih raskrsnica i puteva.

Како nezvanično saznajemo sutra će se i u Nišu nastaviti protesti, i blokada će biti i u jutarnjim časovima kod niškog aerodroma ali i popodne od 17h kod Proseka.

Danas se povodom blokada koje traju od petka oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u svom prepoznatljivom stilu optužio opoziciju da stoji iza protesta zbog poskupljenja goriva. On je, obraćajući se novinarima posle posete Vojnoj gimnaziji u Beogradu, upitao zašto se niko ne zahvaljuje što je hleb jeftin, i što je kako je izjavio, struja najjeftinija u regionu.

"Što ne izađete na ulicu pa se zakačite za bandere i kažete nećemo ovako jeftino da plaćamo. Hleb nije važan, struja nije važna, važno je gorivo i pri tome nam predavanja drže oni koji su prodali NIS" - u svom maniru je poručio Vučić a preneo je Insajder.

Vučić je takođe izjavio da nije istina da oko 1000 vozača najmanje blokira saobraćaj već je, prema njegovim rečima, reč o dva tri automobila koji sprečavaju druge da se kreću.

Da podsetimo zahtevi građana koji učestvuju u protestu su da nova cena goriva ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina, a da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

]]>
Sun, 10 Jun 2018 20:17:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7834/blokadom-magistralnog-puta-ka-sofiji-nislije-vec-treci-dan-u-protestu-zbog-goriva.html
Biciklisti vozili protiv poklanjanja aerodroma http://radiocity.rs/vesti/nis/7833/biciklisti-vozili-protiv-poklanjanja-aerodroma-.html Pedesetak biciklista je u subotu, u 11 sati otpočelo protestnu vožnju od Trga Kralja Milana, ulicama grada, pa do Bubnja, kako bi upozorili odbornike Skupštine grada Niša da ne treba da glasaju za poklanjanje aerodroma "Konstantin Veliki" državi.

Protestna vožnja niških biciklista otpočela je simboličnim minutom ćutanja ispred Gradske kuće u ulici 7.jula odakle su se prethodno najavljenom rutom, preko Bulevara Nemanjića spustili do Skupštine grada u Nikole Pašića. Tu se nisu zaustavljali već su zvoncima upozorili odbornike da ne treba da glasaju za otuđenje niške vazdušne luke.

Odatle su biciklisti nastavili vožnju do Memorijalnog kompleksa Bubanj Niš, gde su se, ispod poznatih Tri pesnica, priključili Razgovoru o slobodi, kom je domaćin bio Vladimir Đorđević, režiser filma "Priča o slobodi", kome je tema upravo ovaj kulturno istorijski lokalitet.

]]>
Sun, 10 Jun 2018 19:37:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7833/biciklisti-vozili-protiv-poklanjanja-aerodroma-.html
Na smenu direktora niškog aerodroma reagovala Inicijativa http://radiocity.rs/vesti/nis/7832/na-smenu-direktora-niskog-aerodroma-reagovala-inicijativa.html Smena direktora niškog aerodroma "Konstantin Veliki", podgrejala je ionako vruću atmosferu na niških +30, i uz proteste zbog poskupljenja goriva je centralna tema u gradu. Oglasila se Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" kako bi ukazali na zakonske procedure koje se moraju ispoštovati u slučaju Đurđanovićeve smene.

"Izveštaj aerodroma iz 2018. godine pokazuje da je aktuelna “kriza” oko poklanjanja aerodroma loše uticala na prihode ovog preduzeća. Dosadašnje izjave republičkih i lokalnih čelnika i lidera SNS-a sve vreme usmerene su na urušavanje poslovnog ugleda aerodroma “Konstantin Veliki”, što, takođe, nije i ne može dobro da utiče ni na poslovni imidž aerodroma kod kompanija koje lete iz Niša." - navodi se u saopštenju Inicijative nakon smene Vladice Đurđanovića i dodaje se da je njegova smena pokušaj "da se pokaže Vansiju (koncesionaru beogradskog aerodroma) da država može, kroz partijske kanale, da kontroliše razvoj niškog aerodroma i bez zvaničnog preuzimanja."

Inicijativa je zatražila od Skupštine grada da odbije predlog Gradskog veća o smeni direktora aerodroma, pošto smatraju da je obrazloženje tog predloga bazirano na nalazu budžetske inspekcije koji nije konačan.

"Aerodrom Niš ima rok od pet dana da, od trenutka kada stigne izveštaj budžetske komisije, odgovori žalbom na rešenje. Takođe, direktor ima rok od 20 dana da dostavi svoj odgovor nakon čega bi Gradsko veće donelo konačan zaključak i uputilo ga na izglasavanje Skupštini grada." - naglašavaju iz Inicijative i podsećaju da jedino direktor (VD direktor) može potpisati predaju licenci državi, dok o ostalim stvarima odluku donosi Skupština grada.

Inicijativa pita na kraju: "Zašto baš sada smena direktora?" i zaključuje da je doneta po partijskoj odluci, a ne po zakonskoj proceduri i na osnovu nadležnih institucija koje su i ranije ukazivale na problem.

]]>
Sun, 10 Jun 2018 18:44:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7832/na-smenu-direktora-niskog-aerodroma-reagovala-inicijativa.html