City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Čepurin: Nije jasno zašto nije rešen status Centra u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/6944/cepurin-nije-jasno-zasto-nije-resen-status-centra-u-nisu.html Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin rekao je da je u dokumentima koji su potpisani između Srbije i Rusije još 2013. godine sve jasno kada je u pitanju Srpsko-ruski humanitarni centar, ali da „niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u centru“.

„Bez rešenog statusa Srpsko-ruski humanitarni centar nema mogućnosti za razvoj“, rekao je Čepurin, posle sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

„Imamo sve u dokumentima koje su potpisale vlasti Srbije i Rusije, čitajte tamo je sve napisano, rekao je Čepurin.
Govoreći o optužbama američkih predstavnika, da je centar špijunski, on je rekao da su vrata centra otvorena za sve, i da svako može da ode i uveri se šta tamo rade zaposleni.

Čepurin je sa gradonačenikom Niša razgovarao i o unapređenu privredne saradnje sa našim gradom i ovim delom Srbije, posebno sa ruskim gradom Kalugom.    

Bulatović i Čepurin, otvorili su prostorije društva srpsko-ruskog prijateljstva „Naissus“, a prisustvovali su i Međunarodnom festivalu tradicionalnih ruskih pića u Oficirskom domu.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 13:54:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6944/cepurin-nije-jasno-zasto-nije-resen-status-centra-u-nisu.html
Od danas letovi za Cirih i sa "Germanijom" http://radiocity.rs/vesti/nis/6941/od-danas-letovi-za-cirih-i-sa-%22germanijom%22-.html Prvi avion kompanije "Germanija flug" sleteo je danas iz Ciriha na aerodrom "Konstantin Veliki". U planu su dva leta nedeljno na relaciji Niš-Cirih-Niš, ponedeljkom i petkom. Već po tradiciji, i prvi avion kompanije Germanije flug, Airbus A319, dočekan je na pisti lukom napravljenim od vodenih topova, pa će osim kompanije SWISS od danas na relaciji Cirih-Niš-Cirih saobraćati i ova kompanija. Radi se o tradicionalnoj avio kompaniji, pa cena karte u jednom pravcu košta 69 franaka.

U ovu cenu uračunat je besplatan ručni prtljag težine do 6 kilograma, i bagažni težine do 20 kilograma. Osim toga uračunat je i besplatan kompletan obrok tokom leta. Avioni ove kompanije leteće dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, a prvobitni plan je da lete do kraja oktobra 2017. godine, do završetka sezone.

Međutim kako je rečeno na aerodromu, „to je samo plan“, s obzirom da će ti letovi biti neka vrsta testa tržišta, a praksa je pokazala da su druge kompanije, s obzirom na veliko interesovanje putnika, produžavale sezonu letenja na linijama koje već postoje u Nišu.

Direktor Germanije flug, Tobias Somandin, rekao je da je Niš veoma zanimljiva i atraktivna destinacija.

„Mnogo ljudi odavde radi u dijaspori, siguran sam da nas očekuje veliki broj putnika kojima ćemo pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu“, kaže Somandin.

Piloti s kojima smo razgovarali kažu „da je položaj aerodroma i piste za njih izuzetan“.

„Veoma je lepo i lako sleteti ovde, odlična je konfiguracija terena, veoma prijatno za letenje“, kaže pilot, s kojim smo razgovarali.

Gradski većnik Miloš Milošević, i predsednik nadzornog odbora „Aerodroma Niš“, prof.dr Radoslav Bubanj, rekli su da je ovo četvrta kompanija koja leti iz Niša, a obojica kažu da broj putnika raste, i da očekuju da će kroz niški aerodrom do kraja godine „proći“ preko 300.000 putnika.

Inače, iako je ovaj događaj mesecima najavljivan kao veoma važan za Niš, ali i ovaj deo Srbije, na dočeku prvog aviona Germanije flug, iako su bili najavljeni, nisu prisustvovali gradonačelnik Darko Bulatović i direktor aerodroma Vladica Đurđanović. Oni su, kako nezvanično saznajemo, otišli u Beograd na inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

]]>
Fri, 23 Jun 2017 19:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6941/od-danas-letovi-za-cirih-i-sa-%22germanijom%22-.html
Unikati za svačiji ukus izloženi na Trgu http://radiocity.rs/vesti/nis/6937/unikati-za-svaciji-ukus-izlozeni-na-trgu.html Ljubitelji unikatnog nakita, ali i domaće rakije, likera, meda, umetničkih slika, krznenih, heklanih i pletenih stvari, predmeta sa motivima Srbije, mogu da pronađu nešto za sebe i pazare na trodnevnom Sajmu rukotvorina i suvenira. Izlagači iz Niša predstavili su svoje radove na centralnom gradskom trgu.

Nekoliko desetina kreativaca tokom tri dana izlagaće svoje radove u centru Niša, na Sajmu rukotvorina i suvenira.

„Za sada nas je između 30 i 40, uključena su sva udruženja iz Niša, jer mi je bio cilj da svi naši rukotvorci na jednom mestu prikažu svoje proizvode, što našim sugrađanima, što turistima, i već vidimo da je ovo pun pogodak“, objašnjava Emina Milutinović Jović ispred Udruženja niških domaćica i domaćina, kao organizator.

Svi ljubitelji jedinstvenih predmeta mogu da pazare drvenariju, nakit, heklane i pletene stvari, umetničke slike, magnete, lutkice i ostale predmete sa obeležjima naše zemlje, kao i med, rakiju, likere, i ručno izrađenu kozmetiku.

„Sve su ručni radovi, imate i krznene stvari, zaista sve i svašta, ali najbolje je da svako dođe i lično pogleda, izložba je prilagođena različitim ukusima“, dodaje Emina.

Sajam rukotvorina i suvenira na Trgu Kralja Milana otvoren je od 23. do 25. juna, od 9 do 20 sati.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 12:28:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6937/unikati-za-svaciji-ukus-izlozeni-na-trgu.html
Pohvale niškoj Upravi od strane ministarke http://radiocity.rs/vesti/nis/6932/pohvale-niskoj-upravi-od-strane-ministarke.html O infrastrukturi i tekućim projektima, kao i fabrikama, putevima i ostalim objektima koji će se tek graditi u najvećem gradu na jugu Srbije, razgovarali su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ministarka Zorana Mihajlović. Prilikom posete našem gradu, ona je obišla i niški aerodrom. Kako je istakla, Vlada Srbije će ulagati kako u izgradnju tornja i proširenje terminala, tako i u uređaje za sletanje i poletanje po lošem vremenu. Renoviranu zgradu aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu obišla je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Pre dve godine niški aerodrom imao je tek nešto više od hiljadu putnika, a uvođenjem novih linija, ove godine je već dostignut broj od 140.000 putnika.

„Cele prošle godine smo imali ukupno 122.000 putnika, a do danas ih u ovoj godini ima 140.000 na niškom aerodromu. To je zaista uspeh. “Konstantin Veliki“ je regionalni aerodrom, a Niš je veoma važan za Srbiju i zapadni Balkan. Na nama je da iskoristimo strateško mesto Niša. Niški aerodrom treba da bude alternativa aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu“, istakla je Mihajlovićeva, dodajući da se radi na tome da se u narednim godinama, do 2020. godine, broj putnika na niškom aerodromu poveća na 550.000, a možda i više.

Prema njenim rečima, Vlada planira da uloži oko 6,5 miliona evra u nišku vazdušnu luku, od toga oko 4 miliona evra u toranj i proširenje terminala, a planirano je i ulaganje od 2 do 2,5 miliona evra za uređaje za sletanje i poletanje po lošem vremenu.

Inače, aerodrom u Nišu trenutno ima 11 linija. Avioni sa niške vazdušne luke lete do Bazela, Malmea, Memingena, Ajndhovena, Dortmunda, Diseldorfa, Berlina, Bratislave, Milana, Stokholma i Ciriha.

Trenutno se izvode radovi na daljoj rekonstrukciji terminalne infrastrukture, izgradnji nedostajućeg hangara i na parking prostoru, vredni 7,5 miliona evra. Druga faza rekonstrukcije počinje 2018. godine, a cilj je povećanje, odnosno dupliranje kapaciteta terminala.

Inače, na sastanku u Gradskoj kući, ministarku je gradonačelnik Niša upoznao sa svim infrastrukturnim radovima koji su u toku i onima koji se planiraju.

„Razgovarali smo o novim fabrikama, novi kameni temeljci će se desiti u narednih mesec i po dana najkasnije, o završetku radova na Leoniju, Loznom kalemu, počinjanju radova na izgradnji Naučno-tenološkog parka, prvom fazom Studentskog kreativnog centra koji je u toku, a vrednost 40 miliona dinara sa izmenama generalnog urbanističkog plana, planovima generalne regulacije sa vodovodom koji se radi prema Humu i Brenici, zatim kanalizacionoj i sekundarnoj mreži u nekoliko sela, bulevaru koji će spojiti Bulevar Nikole Tesle i Bulevar 12. februar, s nagoveštajem nastavka prema Somborskom bulevaru i izgradnje kružnog prstena oko Niša, o situaciji u budžetu koja je stabilna, kao i o drugim pitanjima vezanim za akva park, odnosno elaborat koji je otišao prema Vladi na saglasnost“, naveo je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Ministarka Mihajlović istakla je da je ponosna na saradnju sa gradskom upravom Niša.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 14:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6932/pohvale-niskoj-upravi-od-strane-ministarke.html
Postavljene platforme na opasnoj raskrsnici, semafor se još čeka http://radiocity.rs/vesti/nis/6927/postavljene-platforme-na-opasnoj-raskrsnici-semafor-se-jos-ceka.html Iako dugo najavljivan semafor još nije postavljen na nebezbednom pešačkom prelazu u niškom naselju Nikola Tesla, ubuduće će saobraćaj ipak biti sporiji na ovom mestu. Naime, nove platforme i signalizacija trebalo bi da uspore vozače na Bulevaru cara Konstantina. Nadležni ponovo obećavaju semafor, ali i kompletnu rekonstrukciju bulevara. Na Bulevaru cara Konstantina saobraćaj je usporen postavljanjem asfaltnih platformi u oba smera, na raskrsnici u naselju Nikola Tesla, gde se pre desetak dana dogodila nezgoda u kojoj su povređene četiri devojčice.

Prema rečima Igora Vojinovića, ovo je samo početak uređenja ove saobraćajnice koja predstavlja višedecenijski problem za generacije osnovaca koji ovde prelaze pešački prelaz na putu do škole.

„Ovo smo obećali roditeljima pre nepunih 10 dana, nakon saobraćajne nezgode koja se ovde dogodila. Naravno, ovde nas očekuje i postavljanje semafora a potom i kompletna rekonstrukcija Bulevara cara Konstantina čime će se i ovaj, problematični deo puta, u potpunosti urediti i postati bezbedniji za pešake, ali i druge učesnike u saobraćaju“, kaže Vojinović.

Građani s kojima smo razgovarali su uglavnom zadovoljni, ali ima i onih koji misle da je sve moglo da se uradi bolje kako bi saobraćaj bio još bezbedniji.

„Bilo je stalno udesa, bezbednije je u svakom slučaju, mada sam očekivao da će plato biti malo višlji, i da će biti postavljen semafor“, kaže jedan sugrađanin.

„Prepreke ne znače ništa. Sedim ovde već pola sata i retko ko je prešao sa manje od 60 kilometara na čas, posebno ovi sa džipovima. Ne vrede ni semafori, vozim 50 godina, jednostavno naši ljudi bahato voze, nemaju vozačku kulturu“, smatra jedan sugrađanin koji živi u blizini raskrsnice.

Neki ipak misle drugačije, pa jedan sugrađanin kaže da „platforme znače mnogo, da vozači sporije sada voze, i da će sigurno ova raskrsnica biti mnogo bezbednija, nego što je to do sada bio slučaj“.  

Podsetimo, još marta 2016. godine ondašnja gradska vlast obećala je stanovnicima naselja Nikola Tesla da će do jula 2016. postaviti semafor na nebezbednom pešačkom prelazu, gde je pre 3 godine stradao desetogodišnji dečak. Obećanje nije ispunjeno, kako su objašnjavali nadležni, jer se ispod mesta namenjenog za semafor nalaze brojne podzemne instalacije. 

]]>
Wed, 21 Jun 2017 12:05:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6927/postavljene-platforme-na-opasnoj-raskrsnici-semafor-se-jos-ceka.html
Produžen rok za uređenje korita Nišave http://radiocity.rs/vesti/nis/6929/produzen-rok-za-uredjenje-korita-nisave.html Korito Nišave od medoševačkog do železničkog mosta, u dužini od oko 2 kilometra, trebalo bi do kraja novembra da bude potpuno uređeno. Kako tvrde nadležni, prvobitni rok produžava se 5 meseci.

Iako je trebalo da budu završeni do 15. avgusta, radovi na uređenju korita Nišave će, kako tvrde nadležni, iz tehničkih razloga, trajati i narednih 5 meseci.

„Način regulacije je kombinacija uređenja minor korita i zelenog pojasa. I pored zaštite, cilj nam je i da građanima približimo reku, uređenu i očišćenu, i pešačku zonu potpuno sređenu, ovog trenutka možemo da kažemo, od Medoševca sve do Vrežine, sa mnogo sadržaja koji mogu biti naknadno dodati“, objašnjava Dragoljub Miljojković, direktor Vodoprivrednog centra “Morava“.

Radovi na regulaciji reke Nišave od medoševačkog do železničkog mosta, u dužini od oko 2 kilometra, realizuju se u okviru projekta Svetske banke, a sprovode ga resorno Ministarstvo i preduzeće Srbija vode.

Kako ističu iz Vodoprivrednog centra “Morava“, do sada je realizovano oko 60 odsto ovog projekta i utrošeno 160 miliona dinara.

Takođe, oko 400 metara medoševačkog kolektora izgrađeno je do sada, a vrednost ovog projekta koji se radi iz budžeta Grada Niša je 26 milona dinara, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović prilikom obilaska radova na jednom od najvećih gradilišta u gradu.

Završetak radova na kolektoru očekuje se do jeseni ove godine.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 14:34:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6929/produzen-rok-za-uredjenje-korita-nisave.html
Vreli dani na otvorenim bazenima u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/6911/vreli-dani-na-otvorenim-bazenima-u-nisu.html Iako leto još uvek nije počelo, prave letnje temperature mame brojne sugrađane da se rashlade i provedu dan na nekom od otvorenih bazena u Nišu. Pored više privatnih bazena širom grada, Niš može da se pohvali i nekolicinom javnih otvorenih bazena, od kojih, nažalost, trenutno rade jedino čairski i vrežinski. To je i razlog što se najveći broj Nišlija odlučuje da tamo provodi tople dane. Naročito nakon prošlogodišnje izgradnje mini akva-parka na kompleksu otvorenih bazena SC “Čair“, svakodnevno je kupačima različitih uzrasta ovo mesto jedno od omiljenih i interesantnijih za beg od zatvorenog prostora, kancelarije ili stana.

„Ove sezone sam tek nekoliko puta bila, ali sam prošle godine stalno dolazila, jer volim da plivam, a veoma su mi zanimljivi tobogani i lenja reka. Najčešće dolazim sa bakom i tetkom“, kaže devojčica.

U Upravi SC “Čair“ objašnjavaju da u zavisnosti od vremenskih uslova veći ili manji broj posetilaca dolazi na kupanje. Svakako, najveća gužva je preko vikenda, kada je od početka ove letnje sezone između 700 i 800 Nišlija boravilo na bazenu. Upravo zbog toga oni koji su u mogućnosti biraju da vreme na bazenu provedu preko radnih dana.

„Prošlog leta smo stalno bile na bazenu, đakuzi je omiljeni meni i mojim drugaricama, a pošto smo studenti dolazimo i sada skoro svaki drugi dan, radnim danima nema gužve i divno je. Možda jedino fali jedan bolji kafić, koji će upotpuniti ponudu“, priča Nišlijka.

Iako su se brojni sugrađani žalili na visinu cene ulaznice od 300 dinara za odrasle i 100 za decu, mi smo naišli na sugrađanina koji tvrdi da je cena realna za ponuđene sadržaje.

„Jeste malo veća cena, ali nudi sadržaje kakvih u gradu nema. Za 100 dinara više znači da se vide svi ovi tobogani, toga na privatnim bazenima nema. Meni se najviše sviđaju tobogani jer ih do sad nije bilo u Nišu. Na ostalim bazenima koji su privatni i jako mali, uvek je gužva pa ne možeš baš da se kupaš i plivaš, već samo malo da se rashladiš“, objašnjava mladić.

Pored čairskog, jedini preostali javni bazen u gradu je vrežinski, koji svoja vrata posetiocima otvara u subotu, 17. juna u 10h, a ulaz će biti besplatan celog dana. Cena dnevne karte iznosi 150 a mesečne 1500 dinara. Bazen je radnim danima otvoren od 11 do 19h a vikendom od 10 do 19h. Ponedeljkom bazen ne radi.

Kako je za City izjavio poručnik Bojan Maksimović, analiza vode se radi 3 puta nedeljno a na bazenu su prisutni spasioci, redari i lekarska ekipa kao i vojna policija, zadužena za bezbednost. Maksimović naglašava da je maksimalni kapacitet ovog bazena kojim upravlja Treća brigada kopnene vojske, 3000 ljudi a da ga u proseku posećuje oko 1000.

Pored samog bazena na Vrežini nalaze se i: tereni za odbojku, mali fudbal, košarku, stoni tenis a postoji i mali park za najmlađe i restoran.

Niš je, inače, nekada mogao da se pohvali i sa bazenom “Nais“, koji već godinama nije u funkiciji, i “Kapedomskim“, koji je privatizovan pre nekoliko godina.

Inače, letnja sezona na otvorenim bazenima SC “Čair“ počela je 2. juna, otvoreni su radnim danima od 11 do 19, a vikendom od 10 do 19 sati. Ulaznica košta 300 dinara, za decu do 7 godina 100, a za posetioce koji dođu posle 17 sati karta iznosi 200 dinara.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 14:18:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6911/vreli-dani-na-otvorenim-bazenima-u-nisu.html
Masivna grana pala na pumpu i kola http://radiocity.rs/vesti/nis/6909/masivna-grana-pala-na-pumpu-i-kola.html Ogroman deo drveta sručio se jutros na pumpu i taksi, na Sinđelićevom Trgu. Na sreću, povređenih nema, ali je pričinjena materijalna šteta. Na početku ulice Lole Ribara u Nišu oko 7 sati jutros odlomila se i pala velika grana sa drveta. U trenutku nezgode, na sreću, u blizini nije bilo ljudi, jer je zbog veličine odlomljenog drveta nekao mogao da strada.

Ipak, pričinjena je materijalna šteta, budući da je grana pala na aparat za točenje goriva i taksi koji je tu bio parkiran.

U gradskom Zelenilu JKP “Mediana“ ne mogu da objasne zbog čega se grana odlomila, s obzirom na to da je jutro bilo mirno i da nije bilo oluje ni jačeg vetra. Samim tim što nije bila suva, a bila je puna lišća, ovakvu situaciju, tvrde u “Mediani“, nisu mogli da predvide i eventualno spreče.

O ovom incidentu obavešteno je Tužilaštvo, nakon što je policija na licu mesta sačinila zapisnik.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 13:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6909/masivna-grana-pala-na-pumpu-i-kola.html
Slučajni susret ambasadora i gradonačelnika - usred krečenja Oficirskog doma http://radiocity.rs/vesti/nis/6904/slucajni-susret-ambasadora-i-gradonacelnika---usred-krecenja-oficirskog-doma.html Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot boravio je sa suprugom danas u Nišu, kako bi otvorio simpozijum pod nazivom “Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi”. Da bi tokom posete našeg grada spojio lepo i korisno, poželeo je da obiđe centar, Tvrđavu, nalazište Medijana, a gradonačelnika je slučajno zatekao u Oficirskom domu, pored materijala za krečenje.

Tokom svoje posete Nišu, Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji, poželeo je da vidi Nišavu, korito reke, Tvrđavu i arheološko nalazište Medijana, što su mu i ostvarili predstavnici niške Turističke organizacije Niš.

Budući da ovo nije njegov prvi dolazak u najveći grad na jugoistoku Srbije, ranije je imao priliku da obiđe Ćele-kulu. Zato je sa direktorom TON-a Urošem Parlićem i vodičima prošetao centrom grada, od Banovine do Oficirskog doma. Izrazio je želju da uđe u Oficirski dom, i ne znavši da u tom trenutku gradonačelnik Niša Darko Bulatović obilazi radove, budući da se Galerija Srbija ovih dana privremeno seli u taj prostor. Tako se njihov slučajni sustret odigrao u sred krečenja i čišćenja, pored kofa sa farbom i ostalog materijala, što je zabeležila kamera City radija.

Kako saznajemo u TON-u, Skot i njegova supruga oduševljeni su našom gostoprimljivošću, i smatraju da u Nišu postoji veliki broj znamenitosti koje bi trebalo uvrstiti u brošure i turističke ponude, a svi turisti treba da ih posete.

Skot je u niškom hotelu “New City“ u četvrtak, 15. juna, otvorio drugi simpozijum “Uloga NATO u jugoistočnoj Evropi“ i tom prilikom istakao da je saradnja sa tom vojnom alijansom pre svega u interesu Srbije.

U okviru simpozijuma održane su panel-diskusije u kojima su, pored organizatora, učestvovali predstavnici ministarstava odbrane 3 zemlje članice NATO (Bugarska, Crna Gora i Rumunija), kao i predstavnici tri zemlje koje su partneri NATO u okviru Partnerstva za mir (Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija).

]]>
Thu, 15 Jun 2017 13:54:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6904/slucajni-susret-ambasadora-i-gradonacelnika---usred-krecenja-oficirskog-doma.html
Posle hakerskog upada u sisteme grada Niša i potpune blokade, sutra svi sistemi u funkciji http://radiocity.rs/vesti/nis/6895/posle-hakerskog-upada-u-sisteme-grada-nisa-i-potpune-blokade-sutra-svi-sistemi-u-funkciji.html Hakerski upad u petak u servere grada Niša, gotovo u potpunosti je blokirao rad službi, pa tako na primer u ponedeljak nije bilo moguće izvaditi izvod iz matične knjige rođenih. Mnogi sistemi su već u funkciji a kako saznajemo od sutra će svi biti operativni. U petak popodne hakeri su upali u sisteme grada Niša, pa tako su u „blokadi“, bili skoro svi sistemi sekretarijata Gradske uprave, lokalne poreske uprave, pa tako oni koji su, na primer želeli u ponedeljak da izvade, potvrde o državljanstvu ili izvode iz matične knjige rođenih, do juče to nisu mogli, kada je sistem ponovo vraćen u funkciju. 

Kako nam je rekao šef Službe za informacione tehnologije Milun Nedeljković, osim „njihovih“ ljudi angažovani su i stručnjaci iz IT sektora kako bi osposobili sisteme.

„Napadnut je gradski Informacioni centar, imamo preko 1.000 računara, redi se jedan po jedan, reč je o velikom poslu. Kada smo saznali šta se dešava neprekidno smo radili na rešavanju problema. Od jutros su osposobljena dva servera, a veoma važno je da su sačuvani podaci, očekujem da će u toku dana a najkasnije sutra svi sistemi raditi“, kaže Nedeljković.

Nedeljković ističe da su hakeri tražili novac, a da je ceo slučaj prijavljen Policijskoj upravi u Nišu.                             

]]>
Wed, 14 Jun 2017 10:16:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6895/posle-hakerskog-upada-u-sisteme-grada-nisa-i-potpune-blokade-sutra-svi-sistemi-u-funkciji.html
Kablovi obeleženi plastičnim flašama na sred ulice http://radiocity.rs/vesti/nis/6891/kablovi-obelezeni-plasticnim-flasama-na-sred-ulice.html U ulici Blagoja Parovića kod nekadašnjeg ulaza - izlaza, u garažu Niš ekspresa, na oko metar od asfalta vise kablovi između dve saobraćajne trake, a da bi bio uočljiv kabl je neko „obeležio“ plastičnim flašama. Već drugi dan između dve saobraćajne trake jedan kabl je očigledno popustio, taman toliko da se nalazi na oko jedan metar od asfalta.

S obzirom da ovde vozači često vrše polukružno okretanje, a neki ovde skreću prema parkinzima svojih zgrada, što je trenutno nemoguće, neko se „potrudio“ i plastičnim flašama obeležio ovaj kabli, ne bi li bio uočljiviji.

Ipak koliko god se trudio, flaše i nisu baš uočljive niti propisane zakonom, za obeležavanje bilo koje vrste prepreke. Iz EPS-a saznajemo da se ne radi o strujnom kablu, već o kablu nekog od provajdera kablovske televizije. 

U svakom slučaju apelujemo na odgovorne, da što pre uklone ove kablove, i vrate ih tamo gde im je mesto, jer osim što stvaraju nelagodnost kod građana koji ovde žive, mogu svakako i da ugroze bezbednost u saobraćaju, i vozača automobila i biciklista, jer  iako „obeležen“ plastičnim flašama, i kabl i flaše,  jedva da su uočljivi i danju, a pogotovo noću, pa mogu da naprave ozbiljan problem i jednima i drugima.        

]]>
Tue, 13 Jun 2017 09:48:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6891/kablovi-obelezeni-plasticnim-flasama-na-sred-ulice.html
Odlazak vatrogasaca dobrovoljaca na Vatrogasnu olimpijadu http://radiocity.rs/vesti/nis/6886/odlazak-vatrogasaca-dobrovoljaca-na-vatrogasnu-olimpijadu.html Podatak da u Nišu vatrogasci prosečno dnevno intervenišu pet puta govori o velikom značaju ove službe. Niške ženska i muška ekipa vatrogasaca tokom jula takmičiće se na Vatrogasnoj olimpijadi u Austriji.

Članovi ženske ekipe Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva kao i muška ekipa profesionalnih vatrogasaca Uprave za vanredne situacije Niš naš grad i državu predstavljaće na Vatrogasnoj olimpijadi u Austriji. U pitanju je 16. međunarodno takmičenje vatrogasaca koje se odžava od 9. do 16. jula. Muška ekipa takmiči se četvrti, a ženska drugi put.

Pripadnice ženske ekipe vatrogasaca volontera su, uoči puta, na prijemu u GO Medijana, izvele pokaznu vežbu “Postavljanje usisnog Voda“ kojom će se, pored ostalog, predstaviti na olimpijadi.

Inače, u Nišu ima preko 100 vatrogasaca dobrovoljaca, a devojke iz olimpijske ekipe su najobučenije i zajedno sa 86 uniformisanih profesionalnih vatrogasaca Niškog bataljona učestvuju u gašenju požara.

Odlazak ove dve ekipe sa od po 10 članova finansijski je pomogla GO Medijana Predsednik Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Novica Marković zahvalio je predsedniku na pruženoj pomoći i razumevanju.

]]>
Mon, 12 Jun 2017 10:51:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6886/odlazak-vatrogasaca-dobrovoljaca-na-vatrogasnu-olimpijadu.html
Odbornici potrošili četiri sata na raspravu o završnom budžetu za 2016. godinu http://radiocity.rs/vesti/nis/6884/odbornici-potrosili-cetiri-sata-na-raspravu-o-zavrsnom-budzetu-za-2016.-godinu.html Čak četiri sata odbornici Skupštine grada Niša potrošili su u petak na raspravu o završnom budžetu za 2016.godinu. Aktivni su bili i opozicioni i odbornici vladajuće koalicije ali i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je, vrlo često, bio za skupštinskom govornicom.

Odbornik koalicije „Niš moj grad“ Branislav Jovanović kaže da je budžet najvažnija tačka za bilo koju gradsku vlast i opoziciju.

„Ako je budžet izvršen sa 60 odsto, oni  60 odsto i vrede. Nisam ja projektovao taj budžet, nego oni, to je njihova specifična težina“, kaže Jovanović.

Dodaje da prihodi nisu „problem“ i da neće biti značajnije veći u odnosu na prethodni period.

„Rekao sam, prihodi su oko 7 milijardi i 200 hiljada a prema najavama iz vlasti mislim da će takvi biti i u narednoj godini.  Što se rashoda tiče više puta sam insistirao sa govornice na reorganizaciji, racionalizaciji i štednji, toga nema“, ističe Jovanović.

Kaže da je ukazivao i na „prenatrpane kabinete“,  na Gradsku upravu i povećnje  broja sekretarijata.

„Sada postoje dve uprave, imamo jednu gradsku upravu oličenu u načelniku, i drugu oličenu u Kleru, koji takođe ima načelnika i zamenika, sada ćemo dobiti i menadžera za energetiku i 17 sekretarijata, imamo negde oko 27 organizacionih jedinica“, kaže Jovanović. On dodaje da nikakve koristi osim Parking servisa nema ni kada su javna preduzeća u pitanju. 

Šef odborničke grupe DS-a Miodrag  Stanković kaže da budžet grada odslikava stanje u njemu.

„Veoma je važno da napravimo jednu dobru analizu kako je grad funkcionisao u 2016. godini, kako bi aktulena vlast mogla da otkloni neke nedostatke i radi bolje“, ističe Stanković.

„Prihod od poreza na zarade  ja za 419 miliona manji u 2016.- oj godini nego u 2012.-oj godini.  To govori da u Nišu imamo sve manje i manje radnih mesta a sve više ljudi koji odlaze iz zemlje“, ocenjuje Stanković.

Dodaje da je to ključni problem za koji ova vlast već pet godina ne može da pronađe rešenje.

Povećanje broja sekretarijata, smatra teretom za građane Niša.  „Moglo se ranije sa mnogo manje uprava, ne znam zbog čega je bilo potrebno reorganizovati Gradsku upravu, tako da ima duplo veći broj sekretarijata, pa čak i ,šefove, zamenike šefova“.

„Mislim da sve te funkcije treba ukinuti, ali i skupšine u opštinama, jer mi više nemamo razvojni već socijalni budžet“, ocenjuje Stanković.

Šef odborničke grupe SNS-a Zoran Perišić, ističe da dok je on bio gradonačenik kao i „u vreme Bulatovića“, nijedan ni drugi, izvršavajući budžet grada, da nisu napravili novo zaduženje „od tih famoznih 50 miliona evra“.

„Potrošeno je u budžetu onoliko novca koliko je bilo“. kaže Perišić.

Dodaje da je dok je vršio dužnost gradonačelnika, nije pravio deficit ni jedne godine.

„Pokažite mi taj izveštaj iz 2016. godine u kome se vidi da je vlast napravila deficit , da je neko zadužio ovaj grad  50 miliona evra, pa ko je lud da može sebi nešto tako da priušti“, tvrdi Perišić.

Inače, ova tačka dnevnog reda je očigledno bila veoma interesantna odbornicima i opozicije ali i vlasti kao i gradonačelniku Darku Bulatoviću, s obzirom na to da su na nju potrošili četiri sata. U opoziciji  su saglasni da iako je reč o  završnom računu budžeta za prošlu godinu, da je budžet bez obzira na godinu, uvek najbitnije i najvažnije pitanje za bilo koji grad, pa i Niš.

]]>
Fri, 9 Jun 2017 15:39:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6884/odbornici-potrosili-cetiri-sata-na-raspravu-o-zavrsnom-budzetu-za-2016.-godinu.html
Skupštinska većina vratila Radojka Matića na mesto v.d. direktora “Apoteka Niš” http://radiocity.rs/vesti/nis/6882/skupstinska-vecina-vratila-radojka-matica-na-mesto-v.d.-direktora-%E2%80%9Capoteka-nis%E2%80%9D.html Za opziciju je nedopustivo da na čelu “Apoteka Niš”, bude čovek koji je smenjen sa te pozicije 2013. godine, posle postupka koji je pokrenula Agencija za borbu prov korupcije zbog nepotizma. Šef odborničke grupe SNS, Zoran Perišić, kaže da, “koliko on zna”, ne postoji ni nijedna prepreka za njegovo imenovanje.

Šefica odborničke grupe pokreta “Dosta je bilo” u Skupštini grada Niša, Radmila Popović, kaže da je Radojko Matić  tokom obavljanja funkcije direktora “Apoteka Niš”, zaposlio sina i svog pomoćnika.

“Ovde se radi o nepotističkim zapošljavanjima, zbog kojih je je Agencija  za borbu protiv korupcije pokrenula postupak. Sada imamo konkurs za novog direktora, koji iz nekih čudnih razloga nije uspeo iako je bilo četiri kandidata. Predlog da gospodin Matić bude na ovoj funkciji po nama je skandalozan. Valjda je to sada nova šansa da nastavi svoja nepotistička delovanja”, tvrdi Radmila Popović.

Šef odborničke grupe SNS-a Zoran Perišić kaže da je predlog za imenovanje Matića došao od koalicionog partnera SPS-a.       

“Mi kao ozbiljan i najveći koalicioni partner predloge naših koalicionih partnera ćemo poštovati. Koliko ja znam ne postoji nikakav zahtev Agencije za borbu protiv korupcije ili sukoba interesa, da postoji bilo kakva prepreka da on bude imenovan.”, kaže Perišić.

On dodaje da se Matić postavlja za vršioca dužnosti.

“U periodu do raspisivanja konkursa za imenovanje direktora biću otvoren za sve informacije koje mogu da dobijem, u slučaju da on ne ispunjava uslove po bilo kom osnovu ja ću se zalagati da on ne bude izabran za direktora”, kaže Perišić.  

    

]]>
Fri, 9 Jun 2017 14:07:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6882/skupstinska-vecina-vratila-radojka-matica-na-mesto-v.d.-direktora-%E2%80%9Capoteka-nis%E2%80%9D.html
U hali Čair počela međunarodna stručna manifestacija Dani vode – Niš 2017 http://radiocity.rs/vesti/nis/6880/u-hali-cair-pocela-medjunarodna-strucna-manifestacija-dani-vode-%E2%80%93-nis-2017.html U hali „Čair“ po prvi put otvorena je manifestacija „Dani vode - Niš 2017." Ova manifestacija ima dva dela. Jedan je sajamski na kojima su proizvođači izložili opremu za izgradnju i održavanje vodovoda i kanalisanje otpadnih voda, a drugi je usko stručni, reč je o međunarodnoj konferenciji na temu „Energetska efikasnost u sektoru voda“. Krajnji cilj je da svi građani imaju zdravu pijaću vodu, a da u svakom delu Srbije bude dostupna vodovodna i kanalizaciona mreža. Sajamski deo manifestacije okupio je oko 40 renomiranih firmi iz zemlje i sveta, koje su izložile najsavremniju opremu za vodosnabdevanje, kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda, a u „Čairu“ su i brojne firme i kompanije koje su na bilo koji način vezane za „sektor voda“.

Cilj ove manifestacije je prikazivanje novih tehničkih i tehnoloških dostignuća kroz „sajamski deo“, a da se kroz stručni deo raspravlja o njihovoj primeni.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović kaže da je manifestacija od velikog značaja kako za državu tako i za krajnje korisnike, jer su u Nišu pokazane nove tehnologije i inovacije iz sistema komunalnih usluga, odnosno, vodosnabdevanja, vodovoda i kanalizacija, a direktno se tiču prečišćavanja otpadnih voda.

„To je garant da će i u Srbiji biti implementirane najmodernije tehnologije, poput zemalja EU“, ističe Stana Božović.
Ona dodaje i da je jedan od ulova za ulazak u EU implementacija projekata na terenu.

„To praktično znači da Srbija trenutno ima pokrivenost mreže postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda svega osam odsto, mi zajedno sa Evropskom Komisijom i Svetskom bankom, koja je podržala ovaj skup, moramo da imamo apsolutnu pokrivenost od 100 odsto“, kaže Stana Božović.

U praksi, kako kaže, to znači da ćemo imati prečišćavanje otpadnih voda i da će svi građani imati zdravu pijaću vodu kao i da će svim građanima Srbije biti dostupna vodovodna i kanalizaciona mreža. Najavljuje investicije od 7 milijardi evra za uređenje ove oblasti.

Direktor JKP „Naisus“, Dejan Andrejević, ponovio je da Nišlije piju najbolju vodu u Srbiji, a da je ona po kvalitetu druga u Evropi.
„Ovaj skup za naš grad znači očuvanje onoga što već imamo ali i uštedu energije kada je dopremanje vode do krajnjeg korisnika u pitanju“, kaže Andrejević.
  

]]>
Thu, 8 Jun 2017 15:23:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6880/u-hali-cair-pocela-medjunarodna-strucna-manifestacija-dani-vode-%E2%80%93-nis-2017.html
Odbor za imenovanja predložio nove direktore javnih preduzeća i ustanova http://radiocity.rs/vesti/nis/6881/odbor-za-imenovanja-predlozio-nove-direktore-javnih-preduzeca-i-ustanova.html Odbornici Skupštine grada Niša sutra će na sednici odlučivati o novim direktorima javnih preduzeća i ustanova. Na sednici odbora za imenovanja danas su obelodanjena imena novih direktora. Toplana, Gorica i Galerija dobiće novo rukovodstvo. Osim ovih javnih preduzeća i ustanova i “Apoteka Niš” dobija v.d. direktora. Umesto dosadašnjeg  v.d. direktora Toplane Zorana Stojanovića, za novog vršioca dužnosti trebalo bi da bude izabran Predrag Milačić, prvi direktor Objedinjene naplate, u kojoj inače trenutno radi.

Na predlog  SPS –a, prvi čovek Gorice trebalo bi da bude Igor Novaković, koji je inače zaposlen u ovom preduzeću. Nakon ostavke direktora niške  Galerije, Milića Petrovića, za tu funkciju predložena je njegova zamenica Emilija Ćoćić – Bilić.

Na sednici odbora za imenovanja predloženo je i da direktor Sporstkog centra “Čair”, Dragan Perić, ostane na toj funkciji.

Na mesto direktora “Apoteke Niš”, prema predlogu Odbora za imenovanja, umesto Dimitrija Jankovića, kome je istekao mandat, v.d. funkciju direktora trebalo bi da obavlja Radojko Matić, koji je već bio direktor “Apoteke Niš”.

O ovim predlozima Odbora za imenovanja, sutra će na sednici odlučivati odbornici Skupštine grada.     

]]>
Thu, 8 Jun 2017 16:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6881/odbor-za-imenovanja-predlozio-nove-direktore-javnih-preduzeca-i-ustanova.html
Uskoro će proraditi i centralna javna česma http://radiocity.rs/vesti/nis/6868/uskoro-ce-proraditi-i-centralna-javna-cesma.html Iako su već počele vrućine, u samom centru Niša građani ne mogu da se osveže vodom sa javne česme na Trgu Kralja Milana. Zahtev za puštanje ove česme, koja se nalazi na teritoriji GO Medijana, Vodovodu bi trebalo da uputi rukovodstvo ove gradske opštine, odakle pak kažu da ona zvanično i formalno još uvek nije u njihovoj nadležnosti. U Gradskom veću saznajemo da je voda već data na uzorkovanje, i da će česma početi da radi sledeće sedmice.

Oko informacija vezanih za javnu česmu u centru grada prilično su neusaglašene nadležne institucije.

Kako tvrde u Sekretarijatu za imovinsko - pravne poslove Niša, javna česma na Trgu Kralja Milana, pored još 16, prema Zakonu o lokalnim samoupravama pripada GO Medijana. Ipak, kada je početkom maja ova gradska opština uputila JKP Naissus zahtev za puštanje u rad česmi sa svoje teritorije, ova centralna u gradu je izostavljena. 

U GO Medijana tvrde da je ona jedina javna česma koja nije u njihovom sistemu, “iako se sa Gradskim većem pregovara da to postane“. Kako tvrde, pre mesec dana uputili su inicijativu Gradskom veću da se nadležnost i celokupno održavanje česme prebaci na njihovu opštinu.

U Gradskom veću potvrđuju to, ali kako je za City radio rekao večnik Miloš Milošević, za prebacivanje nadležnosti sa Grada na GO Medijana neophodno je da se reše neke formalnosti. On dodaje da je voda sa ove česme već data na analizu, i očekuje da će biti puštena u rad već iduće sedmice.

]]>
Tue, 6 Jun 2017 13:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6868/uskoro-ce-proraditi-i-centralna-javna-cesma.html
Još uvek nepoznato ko plaća vraćanje posečenih lampiona na Trgu Kralja Milana http://radiocity.rs/vesti/nis/6867/-jos-uvek-nepoznato-ko-placa-vracanje-posecenih-lampiona-na-trgu-kralja-milana-.html Iz gradskog rukovodstva i dalje nemamo zvanični odgovor na pitanje ko je finansirao vraćanje posečenih lampiona u centru grada, zbog obeležavanja Dana policije. Kako City radio nezvanično saznaje, ovaj posao „finansira se iz redovnih programa održavanja“, a koliko je iz niškog budžeta ili nekog javnog preduzeća izdvojeno još nema informacija. Lampioni i info tabla koja obaveštava građane o vremenu dolaska i polaska autobusa na Trgu Kralja Milana vraćeni su sinoć, a izvođač ovog posla bio je „Parking Servis“, nezvanično saznaje City radio. Vraćene su i žardinjere, a za taj posao bilo je zaduženo JKP „Mediana“.

Ipak, nismo uspeli da dođemo do informacija da li i koliko ovaj posao košta grad Niš i Nišlije, i zbog čega se iz budžeta Niša ili nekog niškog javnog preduzeća izdvaja novac za ove poslove a ne iz republičkog budžeta ili MUP-a Srbije koji je naložilo uklanjanje lampiona i žardinjera. 

Podsećamo, prema ranijem pisanju agencije „Beta“ i portala „Južne vesti“, u Gradskom veću i Gradskom zelenilu, pred održavanje „Dana policije“, svi lampioni oko Trga Kralja Milana su posečeni po nalogu MUP Srbije. 

Zbog toga su građani bili u potpunom mraku sve do ponedeljka uveče, a nisu mogli ni da vide kada im dolazi  autobus na tek postavljenoj info tabli koja je plaćena oko 2.000 evra.


Šabić: Građani su dužni da znaju o svim finansijskim izdacima

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za City radio da su svi finansijski izdaci iz javnih sredstava  potpuno legitiman predmet interesovanja javnosti.

„Naravno da i vlast duguje javnosti a posebno medijima odgovor o novcu koji je potrošen“, ističe Šabić za City radio.

City radio će nastaviti da traži informacije od gradskog rukovodstva koliko je novca potrošeno za vraćanje lampiona, i zbog čega je grad platio te troškove.      

 

]]>
Tue, 6 Jun 2017 11:33:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6867/-jos-uvek-nepoznato-ko-placa-vracanje-posecenih-lampiona-na-trgu-kralja-milana-.html
Simulirali saniranje povreda na takmičenju u prvoj pomoći http://radiocity.rs/vesti/nis/6866/simulirali-saniranje-povreda-na-takmicenju-u-prvoj-pomoci.html Osnovci i srednjoškolci iz Niša prikazali su svoje znanje iz prve pomoći na gradskom takmičenju Crvenog krsta. Prvoplasirane ekipe iz dve kategorije, OŠ “Ratko Vukićević“ i Gimnazija “9. maj“ očekuje Međuregionalno nadmetanje u Požarevcu za nekoliko dana.

Podmladak i omladina Crvenog krsta demonstrirali su svoje znanje i veštine, naučene na obukama prve pomoći, na današnjem gradskom takmičenju održanom na Amfiteatru na keju kod Oficirskog doma.

Na poligonima su ih čekale određene životne situacije u kojima su na različite načine povređeni učesnici. Takmičari su imali zadatak da prepoznaju povrede učesnika i na adekvatan način ih saniraju.

„Svaki poligon ima određena stanja koje oni treba da saniraju, a sve zadatke i konretno stanje videli su tek na licu mesta na poligonu. Svi su prošli obaveznu obuku, a veći deo učesnika ima već jednogodišnju pripremu i stalno pohađaju vežbe u Crvenom krstu i na poligonu. A poslednja 2 meseca je to pripremanje bilo gotovo svakodnevno“, kaže Sanja Stojanović, sekretar Crvenog krsta Niš.

U oštroj konkurenciji srednjih škola pobedila je ekipa Gimnazije “9. maj“, dok je drugo mesto zauzela “Medincka škola“, a treće “Ugiostiteljsko-tgovinska“. Iz ekipa podmlatka, najboljeplasirani su osnovci škole “Ratko Vukićević“, dok su drugoplasirani učenici OŠ “Kralj Petar I“.

Po jedna pobednička ekipa iz obe kategorije putuje u Požarevac 10. juna, na Međuregionalno takmičenje u prvoj pomoći.

Takmičenje organizuje Crveni krst Niš pod pokroviteljstvom Grada Niša i Kancelarije za mlade.

]]>
Mon, 5 Jun 2017 15:26:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6866/simulirali-saniranje-povreda-na-takmicenju-u-prvoj-pomoci.html
„Dan policije“:Defile i simulacija akcije oslobađanja talaca http://radiocity.rs/vesti/nis/6863/%E2%80%9Edan-policije%E2%80%9Cdefile-i-simulacija-akcije-oslobadjanja-talaca.html Oko 1000 pripadnika MUP -a obeležilo je u centru Niša “Dan policije”. Uz defile rodova policije, simulirana je akcija oslobađanja talaca iz hotela “Ambasador”. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je “da ne postoji nijedna kriminalna grupa koja nije u strahu od policije”.

Nišlije su danas mogle da vide simulaciju akcije oslobađanja talaca iz hotela “Ambasador” , a u ovoj vežbi učestvovale su Specijalna antiteroristička jedinica, Žandarmerija, Helikopterska jedinica, Policijska Brigada i pripadnici Sektora za vanredne stuacije.

Prethodno, demonstrirana je akcija u okviru koje su policajci sprečili teroriste da napadnu deo obezbeđenja Samita zemalja regiona. Osim toga građani su mogli da vide defile svih rodova policije, smotru, opremu i naoružanje, kao i vozila koje koristi policija.

Među njima su bili “Lazar” i “Miloš”, “hameri” Specijalne antiterorističke jedinice, vozila Gorske službe spasavanja. Na svečanosti u Nišu učestvovali su policijski orkestar, Četa konjanika Policijske brigade Policijske uprave grada Beograda, i pripadnici Saobraćajne policije.

Takođe policijski konji i službeni psi privukli su veliku pažnju okupljenih.

Stefanović: “Ne postoji kriminalna grupa koja se ne plaši naše policije”

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je dosta urađeno za tri godine koliko je na čelu MUP-a i “da građani znaju da nema zaštićenih kao i da ne postoji krimilna grupa koja se ne plaši naše policije”.

“U protekle tri godine zaplenjeno je oko 10 tona droge, uhapšeno 400 kriminalaca iz 58 kriminalnih grupa.”

On smatra da se građani osećaju bezbedno zbog “ozbiljnog i bezbednog rada i iskazane hrabrosti svih jedinica MUP – a, koje u svim delovima zemlje, ozbiljnim akcijama, privode pravdi kriminalce iz najopasnijih krajeva”.

Stefanović tvrdi i da je kriminal u Srbiji u protekle tri godine smanjen za 7,5 odsto, odnosno za oko 25.000 krivičnih dela, dodajući da je na taj način policija pokazala da je garant bezbednosti građana.

“Svaki građanin zna da nema zaštićenih, nema kriminalaca koji mogu da se osećaju sigurno dok diluju drogu, nema kriminalnih grupa koje ne osećaju strah od policije i nema onih koji se osećaju lagodno dok planiraju svoja zločinačka dela”, tvrdi Stefanović.

On je naveo i da je terorizam ozbiljan izazov za državu na koji se mora imati odgovor.

Dodaje je i da je tokom migrantske krize kroz Srbiju prošlo million i po migranata, prema kojima su svi pokazali humanost. Govoreći o kritikama na račun policije, Stefanović ih odbacuje, tvrdeći da kritizere “demantuju svakodnevni rezultati policije”.

“Umesto da poštuju rad i posvećenost policajaca i sve što je urađeno na očuvanju sigurnosti građana, pojedini pronalaze samo lose reči za rad ovih mladića i devojki, to im neću dopustiti”, kazao je Stefanović.

On je najavio da će MUP uskoro dobiti novi broj patrolnih vozila a da će u narednih nekoliko godina dobiti tri nova helikoptera. Dodaje je i da će biti povećane plate policiji.

Za to ali i za stanje u policiji, Stefanović se tokom govora u više navrata zahvaljivao i pripisivao zasluge doskorašnjem premijeru, a od pre par dana i aktulenom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji inače, nije bio pristan na svečanosti. 

Stefanović je pojasnio da je Niš izabran za održavanje ovog događaja jer je reč o najvažnijem gradu u ovom delu Srbije, kome je, kako je rekao, potrebno još ovakvih dešavanja. 

]]>
Sun, 4 Jun 2017 15:36:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6863/%E2%80%9Edan-policije%E2%80%9Cdefile-i-simulacija-akcije-oslobadjanja-talaca.html