City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/rss.html Niz humanitarnih akcija za malenu Nikolinu http://radiocity.rs/vesti/nis/7441/niz-humanitarnih-akcija-za-malenu-nikolinu-.html Prelepa dvogodišnja devojčica iz Niša, Nikolina Ranđelović, obolela od neuroblastoma, mora hitno na operaciju u inostranstvo. Sa zajedničkim ciljem da se prikupi novac za njeno lečenje, proteklih nedelje organizuju se brojne humanitarne akcije, a u deljenje apela sa humanitarnim SMS brojem uključuju se svakodnevno brojne poznate ličnosti ali i obični građani na svim društvenim mrežama.

Mesec dana pre proslave rođendana, malenoj Nikolini je, potpuno iznenada i bez ikakvih zdravstvenih problema, ranije prekinuto bezbrižno detinjstvo kada joj je dijagnostifikovan neuroblastom - jedno od najtežih malignih oboljenja kod dece. Lečenje podrazumeva seriju hemioterapija kojima je Nikolina već podvrgnuta, ali i operativno otklanjanje tumora iz predela grudnog koša, a kasnije i presađivanje koštane srži. Zbog izuzetno specifične pozicije tumora u telu male Nikoline i rizika koji sama operacija nosi, potrebno je da se intervencija obavi u inostranstvu. Njeni roditelji, nažalost, novac za tu veoma skupu intervenciju nemaju.

Veoma brzo Nikolinina fotografija je preplavila internet, kako bi se što više ljudi dobre volje uključilo i pružilo joj šansu da se izleči. Svakodnevno se organizuju humanitarne akcije za prikupljanje pomoći malenoj plavookoj curici iz Niša, ali je cifra od vrtoglavih preko 36,5 miliona dinara potrebnih za njeno lečenje u inostranstvu i dalje jako jako daleko.

Za Ninu, pomoć prikuplja  Marina Adamović u Banci dobročinstva u Pobedinoj ulici.

U sredu 17. januara, od 20 časova u restoranu Queens će više bendova i pevača nastupati za Nikolinu. Rezervacije za ovo humanitarno veče mogu se napraviti putem broja: 062 608616.

Ukoliko ste iz Niša, Nikolini možete pomoći i kupovinom  karte za plesnu predstavu "Petar Pan", koju će izvesti plesni klub Swing i Continuum u nedelju, 21.januara, u 20h u Narodnom pozorištu. Cena karte je 300 dinara.

Takođe u nedelju, 21.januara organizuje se i humanitarno Auto-moto okupljanje od 12h, na parkingu EI, koje organizuju Adrenalin iz Nisa i BMW fan club Srbija. Tamo će stajati zapečaćena kutija u koju će se ubacivati novac.

Niški frizer Žarko Žak se takođe uključio u akciju pa će u njegovom salonu od 15. do 20. januara sav prihod od frizura biti namenjen Nikolini. Na njegovom FB profilu ćete naći potrebne detalje.

Pomozimo svi da Nikolina ozdravi! Ko koliko može!

]]>
Mon, 15 Jan 2018 11:30:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7441/niz-humanitarnih-akcija-za-malenu-nikolinu-.html
140 godina od oslobođenja Niša od Turaka http://radiocity.rs/vesti/nis/7438/140-godina-od-oslobodjenja-nisa-od-turaka.html Niš je oslobođen od Turaka, 11. januara 1878., pre 140 godina, posle 487 godina robovanja pod Otomanskim carstvom. Grad Niš zbog toga 11. januar obeležava kao svoj praznik, a toga dana se tradicionalno uručuje Nagrada 11. januar, najviše gradsko priznanje.

Najviše gradsko priznanje ove godine u konkurenciji 10 kolektiva i 23 pojedinca, dobili su kao zaslužni pojedinci  onkološkinja Dr Slađana Filipović i niški pisac Zoran Pešić Sigma. Među predloženim kolektivima, ove godine su da ponesu najviše priznanje Grada Niša odabrani gimnazija “Bora Stanković” i Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić”.

Nagrada Grada Niša „11. januar“ sastoji se od Povelje, statuete „Oslobodiocima Niša“ i novčanog iznosa. Ove godine dobitnici će ravnomerno podeliti 500 000 dinara.

]]>
Thu, 11 Jan 2018 16:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7438/140-godina-od-oslobodjenja-nisa-od-turaka.html
Od jeseni sa Konstantina Velikog avionom do Beča http://radiocity.rs/vesti/nis/7426/od-jeseni-sa-konstantina-velikog-avionom-do-beca.html Počevši od 15.novembra, putnici će moći sa niškog aerodroma da lete put Beča, avionima lou kost kompanije Wizz Air.

Iz ove avio kompanije najavljuju  tri nedeljna leta - utorkom, četvrtkom i subotom. Najavljujući novu liniju Niš Beč, Sorina Ratz, PR Wizz Air-a je izjavila:

"Srećni smo što danas najavljujemo našu šestu liniju iz Niša za Beč. Podvlačimo našu posvećenost regionu i radujemo se nastavku našeg plodonosnog partnerstva sa niškim aerodromom kao i otvaranju novih mogućnosti za srpske putnike koji će uskoro moći da otputuju u još jedan dinamičan evropski grad, bilo turistički ili poslovno i to po niskim cenama već od 19,99 evra ili 2.399 dinara. Naša prijateljska i posvećena posada se raduje što će moći da dočeka nove putnike na našim letovima koje obavljamo avionima koji su među najmlađima u Evropi".

Vladica Đurđanović, generalni direktor JP Aerodrom Niš, takođe ne krije zadovoljstvo zbog povećanja broja linija sa Konstantina Velikog jer, prema njegovim rečima "ova nova destinacija  predstavlja novih 45.000 putnika na godišnjem nivou što će doprineti da niški aerodrom i u budućnosti obara rekorde u pogledu broja putnika."

]]>
Wed, 10 Jan 2018 15:38:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7426/od-jeseni-sa-konstantina-velikog-avionom-do-beca.html
Doček srpske Nove godine u parkiću http://radiocity.rs/vesti/nis/7423/docek-srpske-nove-godine-u-parkicu.html Građani i građanke Niša mogu tradicionalno da dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru u parkiću, u organizaciji Gradske opštine Medijana. U subotu, 13. januara u Parku Svetog Save nastupiće „Tropiko bend“. Koncert počinje u 22 sata i 30 minuta i trajaće do 01.00 sat iza ponoći.

Istog dana, u subotu 13. januara sa početkom u 11.00 sati posetioci će moći da vide scensko - lutkarski mjuzikl Pozorišta lutaka u Nišu pod nazivom „Kako su postala dobra deca“, koji prati rođenje i razvoj dece.

U nastavku, od 13.00 sati biće izvedena predstava Dramskog pozorišta „Dragomir Asenov“ - „Prljave pare“ iz Montane u Bugarskoj, koja na šaljiv način opisuje odnos prema novcu. Ova predstava izvodi se na bugarskom jeziku.

Predstave su deo projekta „Unapređenje nematerijalne kulturne baštine u prekograničnom regionu“ koji Gradska opština Medijana realizuje u saradnji sa bugarskim gradom Montana.

Nova godina po julijanskom kalendaru u organizaciji najveće niške opštine biće dočekana uz odbrojavanje i pratnju vatrometa. Iz Opštine Medijana apeluju na posetioce da ne donose pirotehnička sredstva, jer će time ugroziti svoju i bezbednost svih učesnika i gostiju događaja.

]]>
Wed, 10 Jan 2018 13:37:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7423/docek-srpske-nove-godine-u-parkicu.html
Počinje naplata parkiranja kod škole Ratko Vukićević http://radiocity.rs/vesti/nis/7407/pocinje-naplata-parkiranja-kod-skole-ratko-vukicevic.html U ulici Ratka Vukićevića postavljena je dodatna tabla za naplatu parkiranja. Kontrolori JKP „Parking servis“ Niš će od 08. januara 2018. godine početi sa izdavanjem dnevnih karata vozačima koji ne poštuju Odluku o javnim parkiralištima.

Iako su parking mesta, kako smo izveštavali obeležena još aprila meseca prošle godine, kada je najavljivano da će se i početi sa naplatom parkiranja u ovoj ulici do kraja maja, vozači će biti u obavezi da plaćaju parkiranje u toj zoni odmah nakon Božića, najavljuju iz Parking servisa.
Ulica Ratka Vukićevića se nalazi u Zoni II (zelena zona) u režimu naplate parkiranja. Naplata se vrši radnim danom od 7-21 časova i subotom od 7-14 časova. 

Plaćanje parkiranja na sat može se obaviti slanjem registarskog broja vozila  SMS-om na broj 9182, zatim kupovinom višesatne karte slanjem registarskog broj vozila  SMS-om na broj 9185 ili isticanjem papirnih parking karata koje se mogu kupiti na obližnjim kioscima.
Stanari ulice Ratka Vukićevića ili okolnih ulica, koje se nalaze u režimu naplate, mogu kupiti povlašćenu zoniranu stanarsku parking kartu za stanarski sektor br. 8. Više informacija građani mogu dobiti u Korisničkom servisu, ulica Orlovića Pavla 24, preko broja telefona 018 517 778  ili na sajtu www.nisparking.rs. 

]]>
Wed, 3 Jan 2018 13:12:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7407/pocinje-naplata-parkiranja-kod-skole-ratko-vukicevic.html
Doček Nove 2018. uz Van Gog i Dejan Petrović big bend http://radiocity.rs/vesti/nis/7393/docek-nove-2018.-uz-van-gog-i-dejan-petrovic-big-bend.html Nišlije i Nišlijke mogu Novu 2018. godinu dočekati uz „Van Gog“ i „Dejan Petrović big bend“ na Trgu kralja Milana. Novogodišnja koncertna dešavanja počinju 31. decembra u 22 sata, a trajaće do 1.30 posle ponoći. Organizator programa je Niški kulturni centar.

Iz Niškog kulturnog centra obaveštavaju da će ulice Vožda Karađorđa i Generala Milojka Lešjanina, od Suda do Ureda, biti zatvorene 31. decembra u 20 sati, dok će se tonske probe aktera koncertnih dešavanja održavati od 19 do 21 sata.

Bina za nastupe biće montirana dan ranije, u subotu 30. decembra tokom prepodneva i biće smeštena odmah pored spomenika na centralnom gradskom trgu, leđima okrenuta ka Tvrđavi.

Novogodišnja koncertna dešavanja počinju 31. decembra u 22 sata, kada će nastupiti „Dejan Petrović big bend“, a u 23.30 sledi nastup rok grupe „Van Gog“, uz koju će posetioci, uz zajedničko odbrojavanje i uz pratnju vatrometa, u ponoć dočekati Novu 2018. godinu. Koncert grupe „Van Gog“ trajaće do 1.30 posle ponoći.

Po završetku koncerta uslediće neophodne komunalne aktivnosti javnih preduzeća zaduženih za raščišćavanje prostora na kojem se odvijao doček. Ulica će biti otvorena najkasnije 1. januara u 6 sati ujutru.

Niški kulturni centar pozvao je sugrađane da novogodišnjem dočeku pristupe na dostojanstven način, da izbegavaju korišćenje petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, koja mogu da povrede ljude ili izazovu incidente, kao i da alkoholna pića koriste umereno, kako bi bila sprečena mogućnost bilo kakvog eventualnog nemilog događaja.

Takođe, pozivaju sugrađane da prate sva eventualna dodatna uputstva organizatora dočeka, policije, vatrogasne službe, hitne pomoći, kao i komunalnih preduzeća koja će brinuti o komunalnom redu pre, u toku i posle koncerta.

Niški kulturni centar preduzeo je, u koordinaciji sa organima reda i javnim komunalnim preduzećima, sve neophodne mere kako bi se sugrađani osećali potpuno bezbedno tokom dočeka, a sam doček protekao u skladu sa očekivanjima, kako i dolikuje jednoj ovakvoj velikoj javnoj manifestaciji, navodi se u saopštenju NKC-a.

]]>
Thu, 28 Dec 2017 20:40:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7393/docek-nove-2018.-uz-van-gog-i-dejan-petrovic-big-bend.html
Novogodišnje predstave za decu u hraniteljskim porodicama http://radiocity.rs/vesti/nis/7379/novogodisnje-predstave-za-decu-u-hraniteljskim-porodicama.html Deci koja odrastaju u hraniteljskim porodicama na području Nišavskog upravnog okruga Gradska opština Medijana i Komisija za mlade i pronatalitetnu politiku ove opštine poklonili su novogodišnju predstavu Pozorišta lutaka u Nišu.

Ovom prilikom novogodišnje paketiće, poklon Gradske opštine Medijana dobilo je dvadeset sedmoro dece u okviru projekta „Hraniteljstvo po meri deteta“.
Uz druženje sa Deda Mrazom pakete su dobili i ostali mališani koji su prisustvovali lutkarskoj predstavi.
Ovo je jedan u nizu događaja koji najveća niška opština organizuje sa Centrom za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu u susret predstojećim praznicima. 
Još jedna novogodišnja predstava, dar Gradske opštine Medijana planirana je za 30. decembar.

]]>
Mon, 25 Dec 2017 00:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7379/novogodisnje-predstave-za-decu-u-hraniteljskim-porodicama.html
Više letova sa niškog aerodroma zbog praznika http://radiocity.rs/vesti/nis/7369/vise-letova-sa-niskog-aerodroma-zbog-praznika-.html Od 21. decembra sa niškog aerodroma krenuli su pojačani letovi na relaciji Bazel- Niš - Bazel a zbog velikog interesovanja za putovanja u vreme praznika, aerodrom "Konstantin Veliki" će do 8. januara imati povećan broj letova do Švajcarske. Od petka, 22. decembra "Germanija flug" će dva puta nedeljno, do 8. januara, prevoziti putnike na relaciji Niš - Cirih - Niš.

Kompanija "Viz er" uvela je dodatni let na relaciji Niš-Bazel, na kojoj će tokom praznika leteti tri puta nedeljno a "Germanija flug" se privremeno vratila na niški aerodrom letovima do Ciriha, i leteće na toj liniji, od danas do 8 januara 2 puta nedeljno – petkom i ponedeljkom, rekla je za City radio Ivanka Stanisavljević sa aerodroma "Konstantin Veliki".

Kompanija "Germanija flug" prestala da leti iz Niša krajem oktobra, a sada pošto se vratila zbog pojačanog interesovanja za letove tokom predstojećih praznika, jedina će leteti do niškog aerodroma 25. decembra, na katolički Božić, jer kako kaže Ivanka Stanisavljević,  niskobudžetne avio-kompanije ne lete tog dana.

U drugoj polovini decembra povećan je broj putnika iz Evrope ka Nišu, a među putnicima koji uoči i tokom praznika lete do Niša i iz Niša uglavnom su naši ljudi koji rade u inostranstvu, ali ni broj turista nije zanemarljiv, rekla je Ivanka Stanisavljević.

Niš je avio-linijama direktno povezan sa 11 evropskih gradova, a u vreme praznika do njih prevoze avioni 4 avio kompanije.

Do kraja decembra aerodrom "Konstantin Veliki" trebalo bi da dostigne broj od preko 320.000 prevezenih putnika, što je više nego duplo u odnosu na prethodnu godinu.

]]>
Fri, 22 Dec 2017 01:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7369/vise-letova-sa-niskog-aerodroma-zbog-praznika-.html
Umesto bebi paketa poklon vaučeri http://radiocity.rs/vesti/nis/7368/umesto-bebi-paketa-poklon-vauceri.html Kao poklon roditeljima novorođenčadi, Grad Niš, umesto bebi paketa, ubuduće će deliti vaučere za kupovinu dečje odeće i opreme u iznosu od 13.700 dinara.

Za razliku od prethodnih godina, kada su roditelji od Grada dobijali poklon pakete za svoje novorođenče, sada će dobijati poklon vaučere koje će moći da iskoriste u svim maloprodajnim objektima Ready group-a.

Grad Niš pozvao je roditelje koji su podneli zahteve da od  21. decembra  svoje poklon vaučere preuzmu u prostorijama Gradske uprave, kancelarija broj 2, ul. Nikole Pašića 24, do 15 i 30.

Vaučeri se mogu podići svakog radnog dana od 7 i 30 do 15 i 30. 

]]>
Fri, 22 Dec 2017 01:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7368/umesto-bebi-paketa-poklon-vauceri.html
Otvoren Klinički centar u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7348/otvoren-klinicki-centar-u-nisu.html Klinički centar u Nišu, koji je počeo da se gradi još davne 1978. godine, otvoren je u nedelju. Svečanom otvaranju je prisustvovao kompletan državni vrh Srbije a nije izostala ni podrška pristalica SNS-a iz raznih gradova, koji su u Niš stigli sa preko 50 autobusa.

Delegacija, koju je predvodio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a u kojoj su bili premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi, ali i Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, te bivši Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, u Niš je stigla autobusom, baš kao i brojni građani iz Kruševca, Trstenika, Vranja, Leskovca, Bojnika, Pirota, Vlasotinca i drugih mesta koji su želeli da pozdrave Predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić je rekao na otvaranju da će Klinički centar u Nišu, opremljen sa 630 kreveta, a u čiju izgradnju i nabavku opreme je kako je rečeno, uloženo oko 50 miliona evra - prve pacijente primiti već za 7 dana.

Iako su samu izgradnju Kliničkog centra pratili brojni problemi, od osporavanih tendera za opremu, kašnjenja izvođača pa do rušenja jednog zida već gotove zgrade kako bi mogla da se unese oprema - na većinu tih tema juče niko nije želeo da odgovara novinarima. Ministar zdravlja Lončar je jedini konstatovao da "država neće platiti nikakvu odštetu".

Kako je čitava ceremonija otvaranja proticala možete pročitati na JUŽNIM VESTIMA.

]]>
Mon, 18 Dec 2017 11:29:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7348/otvoren-klinicki-centar-u-nisu.html
Popis Nišlija u dijaspori http://radiocity.rs/vesti/nis/7328/popis-nislija-u-dijaspori-.html Udruženje za saradnju sa dijasporom "Matica" kreće sa realizacijom sveobuhvatnog popisa srpske dijaspore. Popis podržava Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Pozivaju se pripadnici dijaspore koji su rođeni, ili su samo živeli, u Nišu, Aleksincu, Svrljigu, Merošini, Ražnju, Doljevcu i Gadžinom Hanu, ili su poreklom iz ovih krajeva, da učestvuju u prvoj fazi Popisa dijaspore Nišavskog upravnog okruga.

 Za direktan pristup popisnom obrascu, kliknite ovde.

U Strategiji očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu iz 2011. godine kaže se da "ne postoje apsolutno precizni podaci o broju pripadnika dijaspore, jer nikada nije izvršen popis, ali operiše se brojem od oko četiri miliona".

Niš, treći po veličini grad u Srbiji, sedište Nišavskog upravnog okruga, ima naročito veliku dijasporu. Pa ipak, broj Nišlija i drugih stanovnika ovog okruga u rasejanju, među kojima su građani Aleksinca, Svrljiga, Merošine, Ražnja, Doljevca i Gadžinog Hana, se ne zna, uostalom kao ni broj Srba u svetu.

"Popisom dijaspore Nišavskog upravnog okruga evidentiraće se najveći mogući broj spoljnih migranata, po ugledu na regularni republički popis stalnog stanovništva. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe i u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije", kaže rukovodilac Popisa Ivan Kalauzović Ivanus.

]]>
Thu, 7 Dec 2017 17:16:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7328/popis-nislija-u-dijaspori-.html
Mali Stefan Miladinović pobedio opaku bolest http://radiocity.rs/vesti/nis/7323/mali-stefan-miladinovic-pobedio-opaku-bolest.html Lepe vesti stižu iz Nemačke u Niš. Trogodišnji Stefan Miladinović se 17.decembra vraća u Srbiju. Živ i zdrav. O tome je na Fejsbuku obavestila prijatelje i poznanike Stefanova mama, Ljudmila.

"Srbijooo, hvala! Stefan se vraća u Niš 17. decembra, živ i zdrav! Godina teške borbe ostaje iza nas, pozdravljamo vas i zahvaljujemo do neba svim dobrim ljudima koji su pomogli Stefanovo lečenje u Nemačkoj!" - poručila je Ljudmila Ristić Miladinović.

Da podsetimo, Stefan Miladinović, trogodišnji dečak iz Niša, sin Ljudmile i Zorana Miladinovića, vodio je borbu protiv opake bolesti rabdomiosarkoma (rhabdomyosarcoma). Rabdomiosarkom je izuzetno retka vrsta malignog tumora mekih tkiva kod dece (četiri deteta obole na milion rođenih), tako da su iskustva u našem zdravstvu mala i mnogo veći efekti se postižu u inostranim bolnicama. U borbu za Stefanovo izlečenje i prikupljanje novčanih sredstava, kako bi Stefan mogao da ode u Nemačku,  uključili su se brojni građani, muzičari, umetnici.  Organizovani su koncerti, humanitarne žurke.

I svi su se nadali upravo ovakvoj vesti, kakvom nas je danas obradovala Stefanova mama.

Pa, dobro nam došao Stefane!

]]>
Wed, 6 Dec 2017 15:18:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7323/mali-stefan-miladinovic-pobedio-opaku-bolest.html
Zbog radova - povremene obustave grejanja u nekim delovima grada, http://radiocity.rs/vesti/nis/7317/zbog-radova---povremene-obustave-grejanja-u-nekim-delovima-grada.html Iz niške Toplane obaveštavaju da će danas u nekim ulicama u centru grada dolaziti do povremenih prekida u snabdevanju toplotnom energijom.

U toku dana planirani su radovi na sanaciji toplovoda koji će izazvati prekid u isporuci toplotne energije na adresama:

-          Nikole Pašića 24, 32 i 36

-          Obrenovićeva od 5 do 26

-          Svetozara Markovića

-          Nade Tomić

-          Karadžćeva

Završetak radova i stabilizaciju u isporuci toplotne energije kod pomenutih korisnika očekuje se u toku dana.

]]>
Mon, 4 Dec 2017 10:57:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7317/zbog-radova---povremene-obustave-grejanja-u-nekim-delovima-grada.html
Paljevine automobila u Nišu - politički obračun ili privatne razmirice? http://radiocity.rs/vesti/nis/7286/paljevine-automobila-u-nisu---politicki-obracun-ili-privatne-razmirice.html Pre dve nedelje građane Niša su uznemirila dva incidenta u kojima su izgorela dva automobila. Gostujući u emisiji "60 minuta" na Južnim vestima, Miloš Banđur, čiji je automobil prvi zapaljen je govorio o mogućim razlozima, ali i o njegovoj eventualnoj smeni, izbacivanju iz stranke - o čemu se ovih dana nagađa u gradu.

Sve je krenulo 20.novembra, u 3 ujutru, kada je u dvorištu porodične kuće, aktuelnog zamenika niškog gradonačelnika Miloša Banđura, u niškom naselju Ledena stena, izgoreo njegov auto "Škoda Fabija". Kako su se kola nalazila na samo desetak metara od prozora sobe u kojoj su, prema Banđurovim rečima u to vreme spavali njegovi roditelji, od toplote su popucala stakla na prozorima.

Miloš Banđur je u izjavi za medije tada odmah izjavio da sumnja da je reč o podmetnutom požaru jer, kako je istakao više je nego čudno da se auto upalio bilo kako drugačije s obzirom na kišovitu noć. On je tada izrazio i sumnju da potencijalna namerna paljevina njegovog automobila ima veze sa tim što je javno progovorio o nepravilnostima vezanim za izbor direktora niških javnih preduzeća.

Još se prepričavalo po gradu ko je, zašto i kako upalio Banđurov automobil, planuo je i automobil direktora niške "Tržnice". Dan kasnije u Durlanu je takođe izgoreo jedan automobil ali je policija odmah odbacila mogućnost da je taj incident povezan sa prethodna dva.

U međuvremenu, gradom su se pronele neproverene informacije da su upaljena još neka vozila, čiji su vlasnici, navodno, zaposleni u Policijskoj upravi. Te informacije niko iz policije nije potvrdio.

Nakon dve nedelje još uvek se ne zna ko su vinovnici ovih događaja. Gostujući u emisiji "60 minuta" na Južnim Vestima, zajedno sa Banetom Jovanovićem i Momirom Stojanovićem, još uvek aktuelni zamenik gradonačelnika, Miloš Banđur, je izrazio zabrinutost za sopstvenu bezbednost  jer, kako je rekao, ako posle 12 dana Policijska uprava u Nišu nema ništa i ako, navodno, nemaju dozvolu od Tužilaštva da ispitaju dva svedoka na koje je ukazao odmah nakon paljevine - on se oseća nebezbedno.

"Ovo može da bude jednokratna poruka: Sedi, ćuti, ne mešaj se! Može da bude početak serije poruka od kojih će svaka biti sve gora" - rekao je Miloš Banđur.

A o čemu se još govorilo u emisiji Južnih vesti "60 minuta", u kojoj su pored Banđura, gosti bili Branislav Jovanović i Momir Stojanović, možete pogledati ovde:

]]>
Fri, 1 Dec 2017 16:26:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7286/paljevine-automobila-u-nisu---politicki-obracun-ili-privatne-razmirice.html
Od marta Niš bez avio linije ka Ajndhovenu http://radiocity.rs/vesti/nis/7313/od-marta-nis-bez-avio-linije-ka-ajndhovenu.html Kako najavljuju iz Viz Era, od proleća se ukida linija Niš - Ajndhoven.

Ta avio-linija  biće ukinuta od 21. marta sledeće godine.

"Letovi ka ovom holandskom gradu nisu bili komercijalno isplativi i to je razlog ukidanja ove linije" - saopštili su iz Viz era.

Putnicima koji su već kupili karte biće ponuđeni alternativni letovi ili će im biti vraćen novac. Ova kompanija nastavlja sa redovnim letovima sa aerodroma Konstantin veliki ka Bazelu, Dortmundu, Memingenu i Malmeu.

]]>
Thu, 30 Nov 2017 17:20:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7313/od-marta-nis-bez-avio-linije-ka-ajndhovenu.html
Slučaj Novice Antića - kršenje vojne discipline ili politički montirani proces? http://radiocity.rs/vesti/nis/7303/slucaj-novice-antica---krsenje-vojne-discipline-ili-politicki-montirani-proces.html Danas je u Vojno disciplinskom sudu u Nišu izvršen pretres na suđenju Novici Antiću, lideru Vojnog sindikata Srbije. Antiću se sudi za “verbalni delikt”, odnosno za izjave koje je davao tokom protesta 2016. i 2017. godine, koje Vojska Srbije, koja ga tuži, vidi kao kršenje “vojne discipline”, narušavanje “političke neutralnosti” i štrajkovanja i učestvovanja u “protivpravnim sindikalnim aktivnostima”.

Sala je danas bila mala da primi sve pripadnike Vojnog sindikata, Policijskog sindikata, Udruženja ratnih veterana i druge koji su želeli da Novici Antiću pruže podršku, tako da je deo njih ostao da čeka ishod suđenja ispred zgrade Vojno disciplinskog suda.

Da podsetimo, prethodni pretres, septembra meseca, je prekinut zbog toga što su Antićevi branioci tražili izuzeće sudije "zbog pristrasnosti" a i zbog toga što novinarima nije bilo dozvoljeno  tada da prisustvuju suđenju, što danas nije bio slučaj.

Novica Antić je i na današnje suđenje došao obučen u građansko odelo a ne u uniformu, pa je sudija Ivan Dimić, pozivajući se na zakon o uniformi, tražio da o tome bude sastavljena službena zabeleška, obavešteni Antićevi pretpostavljeni, kako bi "bile preduzete odgovarajuće disciplinske mere". 

VOJNO DISCIPLINSKI TUŽILAC: "Antić je povredio disciplinu!"

Vojni disciplinski tužilac je pročitao tužbeni zahtev, kojim se Antiću stavlja na teret da je "kao profesionalno vojno lice, stariji vodnik prve klase na službi u VP2834/6 Kraljevo, u više navrata u periodu od 27 novembra 2016. do sredine aprila 2017., sa umišljajem, kao predsednik Vojnog sindikata Srbije, učestvujući u protivpravnim sindikalnim aktivnostima, koje se odnose na  operativnu sposobnost, opremljenost, naoružanje, vojnu opremu, komandovanje i rukovođenje u Vojsci Srbije, unutrašnje odnose u Vojsci Srbije, koje se zasnivaju na načelima subordinacije jednostarešinstva, te i tokom predizbornih aktivnosti za izbor Predsednika Republike Srbije, svojim javnim nastupima sa delom predsedničkih kandidata, povređujući načela političke neutralnosti, postupio suprotno odredbama čl 13 stav 1, tačka 7 i člana 14 stav 1 Zakona o Vojsci Srbije".

U optužnom predlogu se dalje navodi da je Antić postupio i "suprotno ciljevima i načelima sindikalnog organizovanja propisanih i statutom Vojnog sindikata Srbije, na način što je: 1. Na javnom protestu održanom u Beogradu na dan 27.novembra 2016., a što je, pored ostalih medija u tekstu pod naslovom "Vojnici protestovali ispred Generalštaba", objavljenog 28.novembra 2016., preneo i dnevni list "Alo" izjavio: "Generalštab je razvlašćen a za sve se pita resorno ministarstvo ".

Antiću se na teret stavlja i to da je na narednom protestu 19 februara 2017, a što je u tekstu "Protesti s razlogom", objavljeno 15 februara 2017 u nedeljniku Vreme, izjavio da je finansijska situacija u vojsci neizdrživa zbog čega je februara 2016.godine vojsku napustilo 2000 ljudi a da sve to ukazuje na opšte stanje u Vojsci Srbije te da joj je "ugrožena operativna sposobnost" bez mogućnosti da se ona popravi. Antić se, prema rečima tužioca, osvrnuo i na nabavku MIG-ova iz Rusije rekavši da je nabavka tih aviona najverovatnije povezana sa pranjem para i ispumpavanjem velike količine novca sa budžeta. Sledeća stavka optužnice odnosi se na Antićevu izjavu koju je objavio list "Danas" u tekstu "Obrisani snimci sa kamere iz kasarne", od 27.02.2017. Novica Antić je prema tužbenom zahtevu, povredio disciplinu i time što je učestvovao na javnim skupovima u vreme izbora za Predsednika Republike Srbije i to sa predsedničkim kandidatima Vukom Jeremićem, Milanom Stamatovićem, Sašom Jankovićem i Boškom Obradovićem. Tužba je bazirana i na više izjava iz govora koji je Antić održao na javnom protestu 8.aprila 2017. a koji možete čuti OVDE:

ODBRANA: "Politički montiran proces, naređen od strane vrha Ministarstva odbrane i Vojske Srbije"

Predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić, danas nije iznosio svoju odbranu, jer, kako je izjavio, smatra da nema osnova za vođenje ovakvog postupka. Rekao je i da je optužnica zasnovana na neistinitim podacima jer je sve zbog čega se tereti radio van službe i kao zastupnik nezavisnog pravnog lica koje je registrovano van sistema odbrane, te da Vojni disciplinski sud ne može da sudi nekome ko je van sistema odbrane.  On je međutim insistirao da u zapisnik uđe da je reč o "politički montiranom procesu, naređenom od strane vrha Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. "

Zakonski punomoćnik Novice Antića, Vuk Tufegdžić, tražio je odbacivanje svih predočenih dokaza (koje je odbrana tek danas imala priliku da vidi) jer, prema njegovom mišljenju, kopije medijskih tekstova i CD sa snimcima na kojima je bazirana optužnica ne mogu biti prihvaćeni kao dokaz. On je u nastavku izneo i predlog odbrane za ispitivanjem dodatnih lica kao svedoka a koja se pominju i u samom optužnom predlogu među kojima su se našli i: načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, bivši Ministar odbrane, Đorđević Zoran, viši vojnodisciplinski tužilac Korolija Milan (za kog je zatraženo ispitivanje u vezi navodnog dobijanja čina i odlikovanja ukoliko ukloni Novicu Antića iz službe.).

Traženo je i da se u svojstvu svedoka pozovu i ispitaju i bivši predsednički kandidati: Vuk Jeremić, Milan Stamatović, Saša Janković i Boško Obradović, kao i Tomislav Nikolić, bivši Predsednik Srbije. Pored pomenutih, Tufegžić je tražio da se ispitaju i brojni članovi Vojnog sindikata ali i trojica oficira, potpukovnici Mirković, Cvetković i Stojanović na okolnosti "ko im je naredio i na koji način da protiv Novice Antića podnesu disciplinske prijave". Traženo je da se ispita i pukovnik Đuro Jovanić na okolnosti "zašto je i na koji način naredio podnošenje prijava protiv Antića",  te pukovnik Milovanović Rajko na okolnost "načina pribavljanja dokaza, praćenja, snimanja. slušanja, za koje nema naloga suda a desila su.". Odbrana je predložila i ispitivanje glavnih i odgovornih urednika listova "Alo", "Danas" i "Vreme", da bi se utvrdilo da li je Novica Antić, tim listovima u tim periodima davao izjave i da li je ono što je Antić izjavljivao preneseno tačno.

Tužilac je odbio da se izjasni u vezi predloga odbrane, zbog, kako je rekao, težine izrečenih stvari. Sudsko veće je predloge odbrane odbilo, okarakterisavši ih, kao nerelevantne i kao pokušaj odbrane da prolongira suđenje.

U nastavku suđenja, vojno disciplinsko sudsko veće je izvodilo dokaze na kojima se bazira optužni predlog protiv Novice Antića.  Pročitano je mišljenje prvog podoficira čete Vojne policije iz Kraljeva, zastavnika Aleksandar Đurića, kao i službena beleška poručnika Nemanje Đekića u kojima je istaknuto da je Novica Antić do sada bio besprekorne službene prošlosti, bez ijedne mrlje ili prekršaja, da je reč o čoveku visokih profesionalnih načela, sa odličnim službenim ocenama, jednom rečju starešini koji je izuzetno cenjen od strane kolega sa kojima radi, kao čestit, vredan i radan.

Prikazani su print skrinovi delova medijskih tekstova, na Memorandumu Vojske Srbije, na koje se poziva optužnica,  te 3 CD sa fotografijama, i  jednim video snimkom. Odbrana se iznova usprotivila upotrebi svih izvedenih dokaza zbog načina na koji su nabavljeni i toga što su fotokopije, a advokat Vuk Tufegdžić je tražio da se "od dnevnih listova Alo. Vreme i Danas, a kojima je branjenik  navodno dao izjavu, traže originalni tekstovi sa  datumima kada su navodno te izjave date". Tufegžić je takođe tražio da se od istih medija traži i izjava da li je uopšte, i u kom svojstvu, Novica Antić njima davao izjave, baš tih datuma navedenih u optužnom predlogu".

Iako se tužilac protivio, sudsko veće je ovaj zahtev odbrane prihvatilo te je novo ročište u slučaju Antić, zakazano za 17.januar 2018.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 14:18:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7303/slucaj-novice-antica---krsenje-vojne-discipline-ili-politicki-montirani-proces.html
Bukom protiv mraka i u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7281/bukom-protiv-mraka-i-u-nisu.html Juče je u više gradova Srbije, među kojima je i Niš, na gradskim trgovima održana akcija pod nazivom Bukom protiv mraka. Predstavnici medija okupljenih oko Grupe za slobodu medija i nekih udruženja građana, između ostalog, podsećali su da je dužnost novinara da postavljaju pitanja, bez obzira na to da li će uvek uspeti da dobiju adekvatne odgovore.

U isto vreme, na internet radiju Radio Aparat,  City radiju i još 7 lokalnih radio stanica (Radio Boom 93 u Požarevcu, Radio 021 u Novom Sadu, Radio Luna u Užicu, Radio Ozon u Čačku, Radio Prima Bajina Bašta, Radio 100 u Novom Pazaru, Radio Šabac) emitovan je petočasovni zajednički program u kome su eminentni srpski novinari govorili o medijskom mraku u Srbiji i pozvali građane da podrže slobodno i nezavisno novinarstvo.

Čitava akcija odisala je pomalo duhom romantike, pošto se nakon skoro dve decenije na svojevrsnom radio mostu, kojim je upravljao neumorno celih pet sati Veljko Pajović, poznati radijski voditelj, uz producentsku i tehničku pomoć Dušana Mašića i Tome Damnjanovića, muzičku podršku Daška i Mlađe, ponovo na strimu i u etru, okupila mini ANEM-ova mreža emitera. Nažalost, posle 20 godina, ponovo i na istom zadatku, zadatku odbrane profesije, medijskih i građanskih sloboda.

Akciju je organizovala Grupa za slobodu medija, a predstavnici medija koji se zalažu za slobodno novinarstvo, razgovarali su na punktovima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Vranju i Kragujevcu sa građanima o 13 zahteva za prestanak urušavanja slobode medija u Srbiji koje su pre nekoliko dana predali premijerki Ani Brnabić, i sa punktova su se uživo uključivali u program. U Nišu je akcija održana ispred Medija centra u Obrenovićevoj ulici. 

Zanimljive su bile reakcije građana Niša na akciju koju su organizovali mediji  i udruženja građana iz Niša koji su deo akcije Za slobodu medija.  Inače je oko 150 građanki i građana potpisalo podršku, što uopšte nije mali broj, ako se uzme obzir činjenica da je nedeljni dan bio prilično hladan te šetača nije bilo u uobičajenom većem broju. 

Stariji gospodin je pomislio da bi na punktu mogao da potpiše zahtev za Senior karticu, da bi nakon objašnjenja o kakvoj se akciji zapravo radi rekao da podržava novinare. Kako je rekao - da bi konačno saznao "će bude li od te kartice uopšte nešto".

Starija sugrađanka, od 80-ak godina,  je tražila letke akcije i bedževe duplo. Komšinica joj je kaže, nepokretna, a mnogo podržava medije i novinare, pa da joj odnese da pročitaju zajedno.

Podršku zahtevima novinara potpisuje i veoma simpatičan sredovečni bračni par. Uz osmeh kažu, da su već 50 godina zajedno. Oni su upoznati sa zahtevima Grupe za slobodu medija i podržavaju ih jer smatraju da građani imaju pravo da budu informisani.

Mnogo zanimljivih komentara i pitanja su imali prolaznici ali je jedan od najjačih utisaka na nas ostavio komentar mlađeg čoveka, koji je prišao i energično tražio da potpiše podršku. Na napomenu da bi valjalo da pogleda prvo letak sa zahtevima pre nego što stavi potpis, odmahnuo je rukom i odgovorio:

"Čuo sam malopre na radiju da su opet pretukli nekog novinara. Meni ne treba veći razlog od toga!"

]]>
Mon, 20 Nov 2017 11:00:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7281/bukom-protiv-mraka-i-u-nisu.html
Bez grejanja brojne ulice u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7278/bez-grejanja-brojne-ulice-u-nisu.html Brojne Nišlije se od jutros žale da su im radijatori hladni. Razlog tome je havarija na toplani „Krivi Vir“ usled koje je došlo do prekida u proizvodnji toplotne energije na delu sistema koji snabdeva ovaj toplotni izvor - za City je potvrdio Darko Pejčić.

"Svi resursi Toplane angažovani su kako bi kvar bio otklonjen u najkraćem roku, s obzirom da je u pitanju najveći toplotni izvor na sistemu Toplane. Izvinjavamo se korisnicima ovog dela sistema zbog neprijatnosti koje će u toku dana uzrokovati obustava na Krivom viru. Uveravamo vas da su preduzete sve moguće mere kako bi sistem što pre bio stabilizovan." - saopštavaju iz ovog javnog preduzeća.

Toplana Krivi vir sbadeva grejanjem korisnike u sledećim ulicama: Branka Krsmanovića, Pariske komune, Narodnih heroja, Romanijske, Đerdapske, Naserove, Branka Miljkovića, Patrisa Lumumbe, Radoja Dakića, Vizantijskog bulevara, Bulevara Nemanjića, Višegradse, Francuske, Generala Pavla Jurišića Šturma, Ljubomira Nikolića, Maksima Gorkog, Vojvode Mišića, Ratka Vukićevića, Tome Roksandića, Sestra Baković, Čairske, Učitelj Miline, Josifa Pančića, Cara Dušana, Generala Bože Jankovića, Prvomajske, Vojvode Vuka, Svetozara Markovića, Generala Tranijea, Strahinjića bana, Nade Tomić, Sinđelićev trg, Todora Milovanovića, Ćirila i Metodija, Vojvode Tankosića, Dragiše Cvetkovića, Bulevar Dr. Zorana Đinđića, IX brigade, Zetska, Velikotrnavska, Boško Buha, Radnih brigada, Nikole Kopernika, Vranjska, i okolne ulice

]]>
Wed, 15 Nov 2017 14:49:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7278/bez-grejanja-brojne-ulice-u-nisu.html
Avioni će nadletati Niš u okviru redovne obuke http://radiocity.rs/vesti/nis/7237/avioni-ce-nadletati-nis-u-okviru-redovne-obuke.html Letačka obuka 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije biće sprovođena nekoliko dana naredne nedelje. Vazduhoplovi 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije će od 31. oktobra do 03. novembra 2017. godine, u okviru redovne letačke obuke, nadletati područje iznad Niša i okoline.         

"Vojni vazduhoplovi će leteti u popodnevnim i večernjim satima do 23.00 časa." - saopštila je za medije poručnica Nevena Maričić, referent za odnose sa javnošću.

]]>
Fri, 27 Oct 2017 02:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7237/avioni-ce-nadletati-nis-u-okviru-redovne-obuke.html
Za ubistvo deteta - doživotno u zatvor http://radiocity.rs/vesti/nis/7220/za-ubistvo-deteta---dozivotno-u-zatvor.html Fondacija Tijana Jurić krenula je sa prikupljanjem potpisa za uvođenje doživotne kazne za ubice dece u 40 gradova Srbije. Udruženje Porodična filharmonija u saradnji sa Fondacijom organizuje prikupljanje potpisa u Nišu od 23. do 29. oktobra u periodu od 12-19h i to na dve lokacije - u Obrenovićevoj ulici, kod Kalče, u Parku Svetog Save, kod sata.

Inicijativu Fondacije Tijana Jurić da se u Krivični zakonik uvede nova sankcija koja bi zamenila postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, prethodnih dana je putem društvenih mreža podržao izuzetno veliki broj ljudi iz svih krajeva Srbije, najvaljujući tako svoj izlazak na štandove. Atmosfera podseća na situaciju iz 2015. godine kada se Fondacija borila da država izmeni Zakon o policiji i usvoji novi član, takozvani "Tijanin zakon". Podsetimo, Fondacija nosi ime devojčice Tijane Jurić koja je 26.jula 2014., oteta u Bajmoku. U potragu za Tijanom uključili su se znani i neznani građani, međutim, nakon 13 dana njeno telo je pronađeno a za ubistvo i pokušaj silovanja nesrećne devojčice, Dragan Đurić, mesar iz Surčina, osuđen je na ukupno 52 godine zatvora, od čega će najmanje 40 provesti u zatvoru.

- Cilj je da sakupimo 500.000 potpisa, bez obzira što ima i onih koji nisu optimisti i koji kažu da to nije moguće. Verujemo da odgovorni građani naše zemlje, roditelji pre svega, nemaju dilemu da li treba načiniti ovako važan korak u pravcu bolje bezbednosti sve naše dece, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, neposredno nakon početka rada jednog od štandova u Novom Sadu.

]]>
Tue, 24 Oct 2017 08:53:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7220/za-ubistvo-deteta---dozivotno-u-zatvor.html