Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

16. 07. 2012.

Izvor: B92, RTS, Tanjug

Teodor fon Burg, najbolji mladi matematičar u svetu

Maturant Matematičke gimnazije u Beogradu, Teodor fon Burg, postao je najbolji mladi matematičar u svetu osvojivši četvrto zlatno odličje na međunarodnim takmičenjima.

Na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4 - 16. jula održala u Argentini, Teodor je osvojio zlatnu medalju.

To je njegovo četvrto zlatno međunarodno odličje, kojim je uz bronzu i srebro koje je osvojio kao dečak, obezbedio status najboljeg svetskog takmičara svih vremena.

Vest o Teodoru odjeknula je Srbijom jer ima bar pet puta više nagrada nego godina, a matematiku zna mnogo više nego njegovi vršnjaci i ogromna većina daleko starijih zajedno, objavili su brojni mediji u zemlji.

Teodor Fon Burg od sedmog razreda osnovne škole, kao učenik oglednog odeljenja, pohađa Matematičku gimnaziju. Maturirao je kao đak generacije, a na studije odlazi u Oksford.

Još kao osnovac takmičio se sa srednjoškolcima i osvajao medalje: 2007. u Vijetnamu je osvojio bronzanu medalju, 2008. u Španiji srebrnu, a 2009. u Nemačkoj, 2010. u Kazahstanu, 2011. u Holandiji i ove godine u Argentini osvaja zlatne olimpijske medalje.

Na matematičku olimpijadu u Argentini otišao je kao deo šestočlane ekipe za čije avionske karte je novac jedva obezbeđen i to zahvaljujući donatorima.

Direktor Gimnazije Ognjanović govoreći o Teodoru za razne medije rekao je da se dečakov izuzetni talenat video još kada je bio sasvim mali, ali da ga je do uspeha doveo ogroman sistematski rad.

„Za njega nije teško svakodnevno 4, 5 sati posle škole da radi matematatiku, jer on to voli, uživa u tome i to je onda dalo rezultat," kaže Ognjanović.

Najbolji mladi matematičar na svetu upisao je matematiku na Oksfordskom univerzitetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije