Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

14. 01. 2013. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Ideja o e-ocenama potekla od učenika

Zahvaljujući elektronskom dnevniku roditelji mogu svakodnevno da imaju uvid u rad i ocene svoje dece u školi. U "Aleksinačkoj gimnaziji" program se uspešno sprovodi već 2 godine, a uskoro bi mogao postati praksa i u niškim školama.

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” program e-ocenjivanja biće predstavljen u 12 h, a pezentacija Elektronskog dnevnika svim niškim školama organizuje se 2. februara u 11 h u Regionalnom centru.

Poznato je da ima učenika koji često vole da sakriju po koju ocenu od roditelja i odlože neprijatnost dok se situacija ne promeni, ali očigledno da ima i onih kojima je svakodnevni uvid roditelja u njihovo ponašanje i rad značajno.

Bivši učenik "Aleksinačke gimnazije", a sada student druge godine Elektronskog fakulteta spada u ovu drugu grupu. Na njegovu inicijativu a u saradnji sa profesorom računarstva i informatike, Nebojšom Lazarevićem, pre 2 godine, u "Aleksinačkoj gimnaziji" počelo je da funkcioniše elektronsko ocenjivanje.

„Bivši učenik naše škole je došao na tu ideju jer njegovi roditelji, zbog posla u Nišu, nisu mogli blagovremeno da dolaze u školu i na roditeljske sastanke. On je imao tu odgovornost i predložio je da im uvid u njegove ocene omogućimo elektronskim putem. Ja sam prepoznao tu ideju i onda smo zajedničkim radom i zalaganjem došli do projekta elektronskih ocena“, kaže Nebojša Lazarević.

Iskustvo je pokazalo da je nakon toga uspeh učenika postao bolji, a povećana je i disciplina u školi.

„Roditelji od tada 24 sata mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece. I nama profesorima rad je olakšan. Na kvalifikacionim periodima profesori mogu dobiti proseke i statističke podatke, a na kraju školske godine mogu odštampati svedočanstva, ispisnice za potrebe đaka, ili bilo koje druge podatke koje imamo. U napomenama se može videti i da li je učenik pohvaljen ili ukoren“, objašnjava Lazarević.

Zahvaljujući tome komunikacija između roditelja i škole podignuta je na viši nivo. Iako je i bilo negodovanja na početku od strane nekih učenika, sada su se već navikli, a znajući da roditelji svakodnevno imaju uvid u njihovo ponašanje i uspeh u školi odgovornije se ponašaju i prema drugima, a i prema sebi.

Elektronski dnevnik je dostupan na sajtu škole, ali samo roditeljima i nastavnicima koji imaju šifru.

„Aplikacija je tako koncipirana da imamo nivoe zaštite, tj. nivoe upotreb . Roditeljski nalog, nakon registracije, koja je jedinstvena, unikatna, omogućuje da se samo određeni učenik, odnosno podaci samo deteta tog roditelja prikažu u vidu elektronskog dnevnika“, rekao je za City radio profesor računarstva i informatike, Nebojša Lazarević.

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” ovaj program biće predstavljen sutra u podne. Profesor informatike u niškoj gimnaziji, Dragan Ilić, kaže da se u Sremcu već 10 godina intenzivno koriste internet sistemi za prikupljanje podataka o ocenama učenika i to se radi 2 puta godišnje, odnosno na kraju svakog polugodišta. Takođe, koristi se i sistem za elektronsko učenje koje je značajno za rad učenika, jer šta god urade odmah dobiju povratnu informaciju o tome.

„Nismo imali elektronsko ocenjivanje u obliku koji ima "Aleksinačka gimnazija". Smatram da je to dobro, naročito zbog vremena u kojem živimo i u kojem se informatičke tehnologije brzo menjaju. Korisno je i pozitivno da roditelji i učenici u svakom trenutku mogu da vide ocene i druge važne podatke o sistemu učenja“, kaže Dragan Ilić.

Danas u Gimnaziji Stevan Sremac, a 2. februara i u Regionalnom centru za profesionalnih razvoj zaposlenih u obrazovanju, profesori niških škola moći će detaljnije da se upoznaju sa sistemom elektronskog ocenjivanja koje se osim u "Aleksinačkoj gimnaziji" praktikuje i u osnovnim školama u Ražnju i Merošini.

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

17.01.

2013.

Zoran [neregistrovani] u 02:04

Elektronske ocene

Moram da kazem da sam jako zadovoljan kada procitam ovakve clanke. Prezentacija je protekla jako dobro i koga interesuje moze pogledati na linku detaljnije http://www.youtube.com/watch?v=uVyfTlq7fs8 gde imate i kontak.

Odgovori
sre

16.01.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 11:06

e-dnevnik

bravo,pamatna stvar i treba ovo pustiti da zaživi i da se masovno koristi baš zato što omogućava roditeljima da u svakom trenutku imaju uvid u ocene,izostanke,pohvale,ukore i sl obaveštenja od strane razrednog starešine a kao posledicu ima smanjenje izostanaka a samim tim i poboljšan uspeh dece u školi.Nesmemo zanemariti ćinjenicu da su deca u školskom uzastu u "nezgodnim" godinama,da ih sve interesuje i da su to godine puberteta itd a deca koju roditelji ne kontrolišu,ne prate izostanke i ocene su sigurno bliže "ulici".Sav taj rizik se smanjuje samim saznanjem učenika da roditelj u svakom momentu ima uvid u izostanke i ocene.Žalosno je samo što gradske vlasti a i državne,nemaju malo više sluha za ove i slične inovacije.Pozdravljam ideju,BRAVO I SAMO NAPRED.

Odgovori
uto

15.01.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 15:51

e dnevnik

voleo bih da znam dal je potreban neki poseban softver od strane ministarstva da se legalizuje ili dobije od njih taj softver da bi se koristio u skoli. Ja bi voleo da ucestvujem u saradnji sa kolegama u iradi takvog programa ili kao nekog informacionog sistema u skoli ali samo za prosvetne radnike bez administracije. Voleo bi ili da budem saradnik na polju programiranja ili izrade baze podataka u nekom programu. ko bi zleeo neki zajendicki projekat da ralizujemo neka se javi na dexycoo@yahoo.com

Odgovori
uto

15.01.

2013.

Milan [neregistrovani] u 00:11

Bravo

Očekujem da mladi pametni ljudi pobede ovu našu učmalost! Samo napred!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije