Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

12. 12. 2016. Niš

Autor: Zorica Milenković, Ana Krstić Izvor: City radio

I Niš u ritmu Evrope

Učenici iz više od 50 škola sa teritorije Niša učestvovaće na audiciji krajem januara za izbor 20 najboljih pevača i plesača, koji će kao grupa predstavljati Niš na muzičkom festivalu „Srbija u ritmu Evrope“.

Niška grupa, koju će činiti učenici osnovnih i srednjih škola iz Niša plesaće i pevati na turskom jeziku. Predstavljaće Niš na a takmičenju koje će biti organizovano u Somboru u junu naredne godine. Tada će pored niških učenika učestvovati najtalentovaniji pevači i plesači među školarcima iz još 19 gradova Srbije.

„Ovo takmičenje nazvano je Mini srpska Evrovizija. Lepota ovog takmičenja je da se deca takmiče pesmom i igrom uživo na nacionalnoj televiziji, i ako pobede putuju u tu zemlju Evrope koju predstavljaju. A budući da se glasa SMS-om, 50 odsto od ukupnog neto prihoda odlazi u budžet škola odakle ta deca dolaze. Očekujem pedagoški pristup u ova luda vremena, da se radi na dečijem osmehu i životu, a to su ples i pesma“, kaže Igor Karadarević, izvršni direktor takmičenja.

Ambasadori evropskih zemalja birali su gradove čija će deca pevati na jeziku njihove zemlje, a Niš je odabrao turski ambasador i zato naša deca pevaju na turskom. Učenici koji budu izabrani da predstavljaju Niš, imaće nakon audicije u januaru, pripreme za scenski nastup na festivalu, a pomagaće im profesionalci. Iz turske ambasade će dati podršku kako bi deca što bolje savladala turski jezik.

„Naš zadatak je da pronađemo bisere naših škola, koji će recitovati i pevati na turskom jeziku, siguran sam da će to biti lak zadatak jer i u našem jeziku ima puno turskih reči. I Grad Niš će tih dana biti ukrašen turskim i srpskim zastavama. Ovo je momenat da se kulturološki povežemo“, rekao je Bojan Krstić, većnik resorno zadužen za obrazovanje.

Ukoliko se desi da niška grupa pobedi na takmičenju u Somboru, imaće nagradno putovanje u Tursku, a škole čiji su učenici bili predstavnici grada, dobijaju i novčanu nagradu.

Detaljnije informacije o svemu očekuju se do početka audicije, a biće prosleđene na adrese niških škola.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije