Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

14. 02. 2017.

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Učenje o reciklaži kroz kreativni konkurs

Kroz konkurs “Život u eko-gradu” učenici Eko-škola u Srbiji učiće kako da recikliraju ambalažu, i naprave zanimljive i upotrebne predmete. Do sada su u edukativnim radionicama o reciklaži učestvovali osnovci u više od 45 škola.

Eko-paket projekat je deo međunarodnog programa Eko-škole i kreiran je u cilju edukacije potrošača o pravilnim načinima za odlaganje upotrebljene Tetra Pak ambalaže i podizanja svesti o tome koliko je važno imati odgovoran odnos prema prirodi. Ovaj projekat pokrenut je u Srbiji školske 2013/2014 godine.

„Eko-paket je interaktivni projekat u kome učenici kreiraju prava mala umetnička dela od upotrebljene Tetra Pak ambalaže i učestvuju u kreativnom konkursu kako bi osvojili vredne nagrade. Kroz kreativni konkurs, upotrebljena Tetra Pak ambalaža dobija novu svrhu i postaje predmet koji može ponovo da se koristi ili ukras u učionici ili školskom holu“, navodi se u saopštenju Eko-paketa.

Saksije za cveće, korpice, ukrasi, lusteri, hranilice za ptice, držači za knjige i igračke samo su neki od predmeta koji i danas oplemenjuju prostor Eko-škola.

Učenici OŠ “Branko Miljković” iz Niša pripremili su poštanske sandučiće koji im i dalje služe za razmenu poruka. Učenici škole za osnovno i srednje obrazovanje “Vuk Karadžić” iz Sombora pripremili su domine i čunjeve za kuglanje, koje i danas rado koriste za zabavu.

„Edukativne radionice o reciklaži od počekta projekta održane su u preko 45 Eko-škola širom Srbije i na Eko-paket kreativni konkurs pristiglo je više od 1400 radova. Na radionicama se na zabavan i kreativan način demonstrira proces reciklaže upotrebljene Tetra Pak ambalaže u palper mašini“, kažu organizatori.

Tema ovogodišnjeg konkursa je “Život u eko-gradu”, a rok za prijavu radova je do kraja marta. Učenici Eko-škola treba da predstave svoje viđenje održivog eko-grada ili neki segment života u njemu (održive gradove, održive fabrike, vetro parkove, održive stambene zgrade/kuće, solarna polja, zeleni saobraćaj ili neke druge objekte pa čak i nove ideje koje u svoj fokus stavljaju očuvanje životne sredine).

U okviru Eko-paket projekta, povodom obeležavanja 5. juna - Svetskog dana zaštite životne sredine, kompanija Tetra Pak uređuje dvorište jedne Eko-škole.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije