Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Učenici PNG „Stevan Sremac“ aktivni u razvijanju veština i znanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

23. 02. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković, Ana Krstić Izvor: City radio

Preduzetništvo u Prvoj niškoj gimnaziji

Učenici PNG „Stevan Sremac“ aktivni u razvijanju veština i znanja

Nišlijka Milica Škaro jedan je od osnivača organizacije koja se bavi osnaživanjem mladih PORS. Ove školske godine niz aktivnosti sprovodi sa učenicima-članovima preduzetničkog tima Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, kako bi se srednjoškolci na vreme pripremili za studije ili budući posao.

Pokret za omladinski razvoj i saradnju (PORS) okuplja grupu ambicioznih ljudi koji imaju nameru da stvore interaktivnu i proaktivnu omladinsku platformu za poboljšanje veština i znanja mladih. Mladi kroz Why Youth? projekat teže da odgovore na pitanja zašto su baš oni naša budućnost, kako mladi mogu da doprinesu napretku društva, i šta im je potrebno da bi ostvarili svoje ambiciozne ciljeve.

Preko projekta Why Youth? mladi se obučavaju potrebnim veštinama za posao, fakultete. Takođe, mladi će saznati kako da sami pišu projekte. U saradnji sa nastavnim osobljem osnovci i srednjoškolci imaće priliku da nauče kako se pišu CV i motivaciono pismo, kako se predstavlja na razgovoru za posao, izgrađuje timski duh, i drugo.

„Jedan deo radionica okrenut je ka uključenosti mladih u razvoj lokalne zajednice i rad lokalnih organa. Još ranije pitala sam se zašto deca ne izlaze iz svoje zone komfora? Ideja nam je da ih mi osposobimo i damo im ideje, kako bi oni nastavili dalje sami“, rekla je Milica. Svoje iskustvo u radu sa mladima ona sada primenjuje u praksi i razvija motivaciju kod mladih.

„Iako možda nisam imala priliku da na ovaj način radim sa mladima, puno puta sam iznosila svoje ideje, pričala o problemima mladih i njihovom uključivanju, te mogu da kažem da sam u omladinskom radu dugo, od prvog razreda srednje škole“, priča Milica.

Andrea Zlatković, član je preduzetničkog tima od ove godine, ali je, kako kaže, već uspela da nauči dosta toga.

„Projekat PORS-a bavi se stvarima koje su nam već potrebne, a tek će biti i na fakultetu. Svaki put na radionicama naučim nešto novo. Recimo, na govoru tela se uvek radi, to je najteže naučiti, kako držati ruke, stav. Jako je korisno i trebalo bi još mladih da se uključi“, objašnjava Andrea.

„Znanje koje stičemo u timu je neprocenjivo, jer dobijamo ideje koje do sada nismo imali. Ja do sada nisam razmišljala o tome da otvorim nešto svoje, a sada imam motivaciju za to“, priča maturantkinja Mina Matić.

„Mislim da je jako bitno za dalju budućnost svakog srednjoškolca i budućeg studenta ono što ne učimo toliko u školi. Kako se predstaviti, govor, držanje. Ovo je prilika da samoinicijativno krenemo da pravimo naše okruženje boljim svetom i radimo na stvarima koje nama mladima smetaju“, rekla je Marija Đigić.

Profesorica Jelica Stošić objasnila nam je da je na preduzetničkim radionicama okvirno u timu oko 20 učesnika, ali se ekipa često menja. To su odgovorni, aktivni, kreativni, samostalni učenici, kojima realizacija neke njihove ideje zaista predstavlja satisfakciju.

„Bitno je da članovi znaju koji su problemi, a koje su jače strane njihove lokalne zajednice, kako bi u takvom okruženju mogli da funkcionišu. Idaja je da se mladi zaista uključe u svoju lokalnu zajednicu, kao i da se uključe u rešavanje nekog problema koji su prvobitno detektovali u zajednici, da ponude moguća rešenja, kao i sami napišu projekat kojim će pomoći svom okruženju“, kaže Jelica Stošić.

I narednih meseci ove mlade ljude, gimnazijalce Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ očekuje mnogo novih izazova i aktivnosti kojima pristupaju sa mnogo energije i odgovornosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije