Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  I kineski i kaligrafija izazov za učenike Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

14. 03. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković, Ana Krstić Izvor: City radio

I kineski i kaligrafija izazov za učenike Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“

Učenici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ od 2015. godine fakultativno uče kineski jezik i izučavaju kinesku kulturu. To im je omogućio Institut Konfucije u Beogradu. Osim mogućnosti da besplatno uče jezik, prisustvuju izložbama, projekcijama filmova i radionicama kaligrafije, Institut Konfucije je obezbedio i nastavnu opremu koja će biti donirana školi u petak, 17. marta u 12 sati.

Marija Dedović Lazović, diplomirana filološkinja kineskog jezika i književnosti,  živi i radi u Nišu, kao pomoćnik i asistent lektoru kineskog jezika profesoru Hu Angu, ali i kao nastavnica kineskog u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“. Kada je povodom Dana Instituta Konfucije u niškoj gimnaziji organizovana radionica kaligrafije, Marija Dedović Lazović nam je približila ovaj veoma važan segment kineske kulture, od samog nastanka te civilizacije do današnjih dana.

„Nije neobično da danas u kineskim parkovima vidite ljude koji se koriste velikim četkicama i vodom ispisuju kineske karaktere  po betonu. Simbolika toga  ima temelje u kineskoj filozofiji  i govori zapravo o prolaznosti svega. Sama kaligrafija i potezi koji se koriste u kaligrafiji moraju biti izvedeni u jednom dahu, bez prepravki, bez ponavljanja. Greške koje se naprave u pisanju slova, ostaju na papiru zauvek , isto kao što ostaju i greške koje napravimo u našim životima, recimo“, objašnjava Marija Dedović Lazović.

Učenik trećeg razreda filološkog odeljenja Nemanja Timotijević počeo je prošle školske godine da uči kineski. Pored engleskog, ruskog, španskog i latinskog izazov mu je i kineski jezik, a želja da upozna novu kulturu velika.

„Utisci su fantastični. Veliki je izazov za mene da naučim i jedan orjentalni jezik, da tako kažem, jezik koji nije indoevropskog porekla. Dopalo mi se i nastavljam i ove godine sa učenjem. Ono što mi se kod kineskog dopalo, još pri prvom susretu sa ovim jezikom, to je kinesko pismo i poseban način pisanja. Zato mi se i radionica kaligrafije posebno dopala. Imamo priliku da učimo od stručnjaka i zato sam se radovao što je radionica organizovana u našoj školi“, kaže Nemanja. 

Nemanjine školske drugarice dele njegovo mišljenje i utiske. Natalija Božić kaže da je oduvek volela da crta i piše, i zato je kaligrafija njoj takođe veoma inspirativna.

„Kaligrafija kao jedan od načina izražavanja veliki je izazov i za mene. Tokom učenja sam još više zavolela kineski. Mi učimo evropske jezike, a kineski i japanski, koji takođe učim, sasvim su drugačiji i nekako posebni. Lepota je zapravo i u tom novom doživljaju i iskustvu“, podelila je sa nama svoje utiske Natalija Božić.

Ana Tasić naglašava da kineski voli zbog njegove jedinstvenosti.„Kineski je za mene zahtevan jezik, pismo je teško, ali pošto paralelno učim i japanski, lakše mi je da razumem neke karaktere. Učeći ovaj jedinstveni jezik, mnogo sam naučila i o kineskoj kulturi i tradiciji, o tom istočnjačkom narodu jer ja zapravo mnogo volim Istok. Radionica kaligrafije je dodatno doprinela da saznamo mnogo toga novog“, rekla je Ana.

Institut Konfucije u Beogradu je pokrovitelj i inicijator programa učenja kineskog jezika u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“.

„Aktivnosti koje smo realizovali od oktobra 2015. godine, od kada je započela saradnja Instituta Konfucije iz Beograda i Filozofskog fakulteta i Gimnazije „Stevan Sremac“ iz Niša, pored kurseva kineskog jezika koji se održavaju na Filozofskom fakultetu i u Gimnaziji „Stevan Sremac“ su i Nedelja kineskog filma  i izlozba fotografija „Put svile“ u NKC-u koji su održani u februaru 2016. godine povodom obeležavanja Kineske Nove godine. A povodom Dana Instituta Konfucije organizovane su projekcija kineskog filma "Živeti", izložba fotografija "Moderna Kina" i radionica kineske kaligrafije”, podsetila je Marija Dedović Lazović. 

Zahvaljujući novoj akciji unaprediće se učenje kineskog u najstarijoj niškoj gimnaziji, jer će Institut Konfucije donirati nastavnu opremu. Ceremonija doniranja održaće se u Svečanoj sali PNG „Stevan Sremac“ u petak, 17. marta u 12 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage