Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Učenici „Sremca“ učestvovali u međunarodnom projektu u Italiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

06. 04. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Učenici „Sremca“ učestvovali u međunarodnom projektu u Italiji

Troje učenika Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, predvođeni svojim profesorom istorije Verom Dujaković, učestvovali su od 20. do 23. marta na završnoj konferenciji međunarodnog školskog projekta koji je organizovala Gimnazija „Alesandro Volta“ iz mesta Kole di Val d'Elsa (Provincija Sijena, Regija Toskana).

Ceo projekat „Istorija drugih“ (eng. The Others’ History, ital. La Storia degli Altri), u kojem je učestvovalo 10 evropskih škola,  posvećen je Prvom svetskom ratu, odnosno načinu na koji se tematika Velikog rata tretira u školskim udžbenicima različitih zemalja. Zvanični program konferencije, održan u Svečanoj sali Gimnazije, bio je podeljen u tri sesije: 1. Početak rata (uzroci), 2. Tok rata (svakodnevni život tokom rata), 3. Završetak rata (posledice). 

„Iako je inicijalno planirano da svaka delegacija učestvuje u jednoj od pomenutih sesija, naša delegacija je zbog izuzetne važnosti sve tri teme za srpsku istoriju i državu izrazila spremnost i želju da učestvuje u sve tri sesije što su organizatori i odobrili“, navodi Dušan Babić, profesor italijanskog jezika.

Štaviše, prvog dana konferencije, u utorak 21. marta, nakon pozdravnog govora domaćina projekta, PNG „Stevan Sremac“, predstavniku Srbije, pripala je čast da održi prvu prezentaciju. 

„Tu prezentaciju, koja je kao i sve ostale bila na engleskom jeziku, zvaničnom jeziku celog projekta, održao je, uz korišćenje ranije pripremljene PPT prezentacije učenik 4. razreda Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ Gavrilo Stanojević. U popodnevnom programu prezentaciju u okviru druge teme - Tok rata i svakodnevni život tokom rata održala je učenica 3. razreda Mina Trajković“, navode iz niške Gimnazije.

U sredu, 22. marta, organizovane su i prezentacije iz treće teme – Završetak 1. svetskog rata i posledice, a srpsku prezentaciju održali su zajedno učenici 3. razreda Mina Trajković i Momčilo Jovićević. 

„Nakon poslednje prezentacije za učenike je organizovana posebna aktivnost nazvana Igra mira (eng. Peace Game, ital. Gioco della Pace). Cilj ove aktivnosti, koja je izvedena u organizaciji profesora i učenika škole domaćina, bila je da učenici kroz interaktivne igre istaknu sličnosti između vršnjaka iz različitih sredina i jačaju njihov osećaj međusobnog razumevanja i poštovanja“, kaže profesor Babić.

S obzirom da je Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ uz pomoć Gradske opštine Medijana ranije pripremila prigodne poklone za sve škole učesnice projekta (obrazovni, informativni i promotivni materijali o Gradu Nišu i srpskoj istoriji 20. veka), ova aktivnost je iskorišćena kao odličan trenutak da niški učenici uruče te poklone vršnjacima iz drugih zemalja što je naišlo na veoma pozitivan odjek tako da se sada izdanja kojima se promovišu Gradska opština Medijana, Grad Niš i srpska istorija nalaze u bibliotekama 10 evropskih škola.

Pored zvaničnog dela programa, u slobodnom delu učenici su imali priliku da se druže i razmenjuju iskustva sa đacima iz drugih zemalja, a kao svojevrsna nagrada za učešće u projektu organizovane su posete toskanskim gradovima San Điminjano, Sijena i Firenca. Kako kažu učenici, iskustva i prijateljstva koja su stekli tokom projekta su za njih veoma vredna i imaju želju da ta prijateljstva nastave da neguju i u budućnosti.

Inače, Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ je poziv za učešće u ovom međunarodnom projektu stigao od Ambasade Republike Srbije u Rimu, a preko Ministarstva prosvete, što profesori istorije doživljavaju kao svojevrsno priznanje nakon brojnih projekata koje su, uz aktivno učešće samih učenika, organizovali poslednjih godina i kao dodatni podstrek da nastave da i dalje razvijaju projektne inicijative.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ posebno se zahvaljuje svojoj matičnoj opštini, Gradskoj opštini Medijani, na velikoj pomoći kako u organizaciji putovanja tako i u obezbeđivanju lepih poklona za međunarodne partnere projekta.

Uz to, treba napomenuti da je projekat „Istorija drugih“ organizovan je uz pomoć E-tvininga (eng. E-Twinning), zajednice škola i predškolskih ustanova u Evropi, platforme koja je namenjena prosvetnim radnicima u evropskim školama za potrebe saradnje, razvijanja projekata, razmene i jačanja osećaja pripadnosti evropskoj zajednici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije