Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Sa nastavnicom engleskog Anom Živković đaci prevaljuju virtuelne milje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

06. 04. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Sa nastavnicom engleskog Anom Živković đaci prevaljuju virtuelne milje

Instutut za zaštitu pingvina u Južnoj Africi, Muzej u Nju Orleansu, Američki nacionalni park Jelouston, dostižne su destinacije niškim osnovcima škole „Čegar”. Do njih stižu virtuelnim putem, a sve u organizaciji svoje kreativne nastavnice engleskog jezika Ane Živković. Za svoju inovativnost Nišlijka Ana nedavno je dobila i priznanje Microsofta u Torontu.

Časovi engleskog jezika za učenike Osnovne škole „Čegar” u Nišu prozor su u svet i putovanja čak do drugih kontinenata. Ana Živković, nastavnica engleskog u ovoj školi, godinama unazad oplemenjuje nastavu povezivanjem đaka iz Niša sa onima iz inostranstva. Na taj način učenici pored vežbanja i unapređivanja znanja engleskog jezika imaju priliku da putem skajpa posete muzeje, parkove i druge škole širom planete, praktično primenjujući i znanja iz drugih predmeta.

„Posetili smo virtuelno Instutut za zaštitu pingvina u Južnoj Africi pa su učenici vežbali biologiju i engleski. U 8. raredu uče o Drugom svetskom ratu, pa smo putem skajpa posetili Muzej Drugog svetskog rata u Nju Orleansu, pa su i gradivo iz istorije vežbali. To je dobra priprema i za bilingvalna odeljenja koja srednje škole sve više nude đacima. Meni se jako sviđa ta ideja da zapravo sedimo u našoj učionici, a istovremeno prevaljujemo virtuelne milje“, objašnjava Ana Živković za City radio.

Ana uspeva da osmisli načine kako bi i đake nižih razreda uključila u ovakav vid nastave, pa tako mlađi osnovci na časovima likovnog sa drugarima iz drugih zemalja komentarišu svoja mala umetnička dela. Kako kaže, njeni učenici oduševljeni su svim “virtuelnim ekskurzijama“.

„Kada bi mogli, svakog časa bi da negde putujemo, da koristimo računare, tablete i internet. Međutim, moja škola nije baš najsavremenije opremljena. Imamo samo dve učionice sa direktnom internet vezom“, dodaje nastavnica Ana.

Tradicionalno predavanje gde nastavnik 45 minuta diktira učenicima gradivo davno je prevaziđeno, otuda su i očekivano pozitivne reakcije đaka, koji se, kaže Ana, rađaju sa tehnologijom i koriste je svakodnevno.

„Žalosno je što napredak u tehnologiji toliko sporo ulazi u obrazovanje. Jako je bitna i ta međupredmetna povezanost, mogućnost da učenici shvate svrhu onoga što uče, da to nije samo puko ponavljanje i reprodukcija činjenica i podataka iz udžbenika, mogućnost da vide primenu svega toga i u realnom životu“, rekla je nastavnica Ana za City ardio.

Zbog svoje kreativnosti i inovacija u nastavi, Ana Živković izabrana je za najmaštovitijeg predavača na Microsoft konferenciji “Global Education Exchange“, održanoj u Torontu, kojoj je prisustvovalo 300 nastavnika iz preko 80 zemalja širom sveta.

„Moja motivaciona poruka u kategoriji Poboljšanje učeničkih dostignuća najviše se dopala ostalim nastavnicima, pa su glasali za mene. Ja sam predstavila probleme sa kojima se svakodnevno susrećem i načinima na koje ih prevazilazim“, kaže Ana.

Za kraj Ana zaključuje da je potrebno samo malo entuzijazma nastavnika, ali i slobodnog vremena, kako bi se brojne zanimljive ideje istražile, isplanirale i primenile, jer će učenici svakako duže pamtiti gradivo naučeno na takvim maštovitim časovima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije