Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

11. 04. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Otvara se “Park znanja“ za niške đake

Paskalov tron, Arhimedova beležnica, Magnetni tunel, Galilejevo klatno i Faradejev magnetni kutak očekuju niške školarce u dvorištu Regionalnog centra za edukaciju na Bulevaru. Sa ciljem da deca i učenici zavole fiziku i ostale prirodne nauke otvara se jedinstveni “Park znanja“.

Na Veliki četvrtak, 13. aprila, u Nišu će biti otvoren prvi "Park znanja" u jugoistočnom delu Srbije. Svako nastavno sredstvo praćeno je informacionom tablom, na kojoj je, osim biografija naučnika, dato uputstvo za interaktivni pristup sredstvu. Pored navedenih nastavnih sredstava, postavljen je i šablon igre u parteru nazvane SI školice, koja ima za cilj da na atraktivan način upozna učenike sa nazivima osnovnih fizičkih veličina i nazivima njihovih jedinica.

„Park je jedinstven, edukativno sadržajan. Centar je započeo priču o učionici na otvorenom pre tri godine. Tada je postavljen prvi solarni panel u dvorištu Centra i začela se ideja da se na tom prostoru pored solarnog panela nađu i druga didaktička sredstva. Napisali smo projekat, dobili smo sredstva od Naftne industrije Srbije i dobili taman toliko da za sada postavimo četiri didaktička sredstva“, objašnjava Danijela Marković, direktorka Regionalnog centra i član projektnog tima.

Reč je o instalacijama koje su jedinstvene po tome što su interaktivne.

„Kod ovih instalacija se podrazumeva učešće posetilaca, pre svega učenika osnovnih i srednjih škola. Park će moći da koriste i čitave porodice tako da onog trenutka kad se pojave u parku imaju zagarantovanu aktivnost“, kaže Ivana Krulj, profesorka fizike i jedan od autora edukativnih postavki u Parku znanja. 

Osim ovih instalacija, započeta je i ideja ispisivanja broja Pi.

„Ispisali smo 147 brojeva i nadamo se da ćemo nekim drugim projektom ovo da realizujemo u celom Nišu, duž trotoara do Tvrđave. To je nova ideja za učenike niških škola”, objasnila je Violeta Panić član Projektnog tima.

Inače, otvaranju bi, u četvrtak 13. aprila u podne, trebalo da prisustvuje ministar obrazovanja Mladen Šarčević, predstavnici Naftne industrije Srbije, predstavnici Centra za promociju nauke, predstavnici Grada.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

19.04.

2017.

Nikola zikic [neregistrovani] u 21:51

Pitanje je naslov

Gde se tacno nalazi taj park(ulica)?Hvala unapred!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije