Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

10. 05. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Radivoj Radić: “Pseudo-istorija je deo naše svakodnevice“

“Najbolji poznavalac stvaralaštva pseudo-istoričara“, kako su koleginice sa katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu nazvala Radivoja Radića, govorio je danas pred studentima, profesorima, književnicima i ostalim zainteresovanima o tome koliko se istorija “zlostavlja“, ali i koliko u istoriji ima mita, kao i u mitu istorije.

Naučna javnost iz Niša, prvenstveno iz oblasti istorije, ali i drugih nauka, okupila se na Filozofskom fakultetu u sredu, kako bi prisustvovala predavanju jednog od najpoznatijih srpskih vizantologa Radivoja Radića.

On je tokom izlaganja istakao da je prekrajanje istorije kroz fenomen pseudo-nauke, nažalost, prateći fenomen vremena u kom živimo.

„Pseudo-istorija je nešto što postoji, deo je naše svakodnevice, nije utešno ni to što postoji kao takva na balkanskom poluostrvu kod okolnih naroda, prema podacima koje imam kod Bugara je to još mnogo ozbiljnije.

Prosto, istorija je verovatno uz medicinu najviše zloupotrebljavana nauka, tu ima puno samozvanaca koji olako bez poznavanja nekih elementarnih stvari, izvora i metodologije, pričaju razne verzije o istoriji“, rekao je na tribini Radivoj Radić.

Radić je naglasio, prvenstveno zbog studenata, da Srbi mogu da budu ponosni na svoju istoriografiju koja postoji više od 2 veka.

Na tribini pod nazivom “Između teorije i mita”, govorile su i Irena Ljubomirović i Jasmina Šaranac Stamenković sa departmana za istoriju, navodeći primere iz knjiga autora koje Radić kritikuje u svojim delima, a gde ima nenaučnih, proizvoljnih, nepreciznih analiza istorije.

Ovom prilikom, bila je promovisana i Radićeva knjiga “Klio se stidi”.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

02.04.

2019.

Саша [neregistrovani] u 10:56

Псеудоисторичар који прима државну плату

Највећи псеудоисторичар је дотични господин. А зашто запитали би се неки. Па зато што Византија као творевина није постојала ни у званичним документима тог времена. Једино што се спомиње је Римско царство и никаква Виѕантија а камоли "Византијска" архитектура и сличне глупости. Највећа абракадабра историја Бечко-Берлинкске секте и даље себе исмејава. Време је за пензије г. Радићу јер буквално причате бајке.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage