Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

14. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Đaci polažu malu maturu

Počeo je završni ispit za osmake, a do petka đaci rade testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovani. Zavisno od broja bodova na testovima i uspeha u osnovnoj školi učenici će biti rangirani za upis u srednju školu. Preliminarne rezultate škole će objaviti u nedelju,18. juna.

Oko 3500 učenika u Nišavskom okrugu od srede do petka polaže završni ispit, a za nadgledanje učenika i komisiju angažovano je 4000 nastavnika, podaci su Školske uprave u Nišu.

Test iz srpskog jezika svršeni osnovci polagali su u sredu, 14. juna, a kako kažu oni sa kojima smo razgovarali, pitanja su bila laka, osim jednog koje je većinu učenika namučilo. Neki priznaju da je bilo i prepisivanja.

„Test je bio lagan, ne previše, bilo je tu nekih dvoumljena, ali je lepo protekao. Najteže je bilo tumačenje metafore od pisca Jovana Jovanovića Zmaja, kod 16. zadatka. Inače, spremao sam se, sada ću malo da odmorim, očistim glavu i budem spreman za naredni test, a najviše se bojim kombinovanog“, rekao je Aleksa Keković iz OŠ “Vožd Karađorđe“.

„Očekivala sam da će test iz srpskog biti teži, nije bio uopšte toliko, i mislim da ću dobro da prođem. Književnost je bila komplikovanija od gramatike, a kako sam čula, niko, kao ni ja, nije uspeo da uradi 16. pitanje. Brine me matematika, jer mi ona ide najgore, a planiram da upišem gimnaziju“, priča buduća srednjoškolka.

„Malo je bilo teško pred kraj, jer sam izgubila koncentraciju. Ali, neki đaci su i prepisivali međusobno, nastavnici koji su nagledali ili nisu videli ili su tolerisali“, kaže učenica koja je želela da ostane anonimna.

Za četvrtak, 15. jun, zakazan je test iz matematike, od kog veliki broj đaka najviše zazire. Kombinovani test iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije učenici polagati u petak, 16. juna.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti već 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna. Nakon objavljivanja konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Inače, za sve male maturante kojih na teritoriji GO Medijana u 10 osnovnih škola ima oko 1000, ova niška opština obezbedila je olovke, flašice vode i čokoladne bananice, kao i pisma podrške pred svaki test.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije