Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  USPRS: Sutra skraćenje časova na 30 minuta i okupljanje ispred Školske uprave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

31. 08. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

USPRS: Sutra skraćenje časova na 30 minuta i okupljanje ispred Školske uprave

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Nišu, pridružiće se kolegama iz drugih gradova u Srbiji tako što će sutra časovi biti skraćeni na 30 minuta, kao štrajk upozorenja, a zatim će se u podne okupiti ispred Školske uprave.

Razlozi zbog kojih će sutra niški prosvetni radnici izaći su: “neprihvatljivi uslovi za rad, koje sprema resorno ministarstvo”, kaže član Izvršnog odbora Sindikata prosvetnih radnika Niša, Ivan Mitić.

“Prvi zahtev je povlačenje iz procedure pogubnog nacrta zakona o Zaposlenima u javnim službama, kojim se diskredituje položaj prosvetnih radnika u Srbiji, zatim hitno potpisivanje protokola o zaradama kojim će plate zaposlenima u prosveti biti veće od republičkog nivoa”, kaže Mitić i podseća da su trenutno plate prosvetnih radnika 17 odsto ispod republičkog proseka.

“Tražimo da zaposleni u obrazovanju imaju bar za 1 odsto veće plate od republičkog proseka”, ističe Mitić.

Kao treći zahtev Mitić navodi povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

On kaže da će u zavisnosti od toga šta će biti sa nacrtima zakona koji su u pripremi i koji “degradira položaj prosvetnih radnika”, biti definisani dalji koraci Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

“Ukoliko ne dođe do saradnje ministarstva prosvete, i izmene nacrta zakona USPRS, će doneti odluku o održavanju eventualnih novih štrajkova i protesta”, kaže Mitić.

Dodaje “da su dobili već neka obećanja”, ali poučeni iskustvom da ministarstsvo u nekoliko navrata nije ispoštovalo dogovore, ne može kako kaže da veruje da će ministar ispuniti ono što je obećao.

Osim članova USPRS-a, Mitić kaže da postoje dogovori u nekim školama u Nišu sa članovima i drugih sindikata koji će im se pridržiti, a neki će od ponedeljka imati “svoj vid protesta”. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije