Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

29. 09. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

69. godina Umetničke škole u Nišu

U petak i subotu “Mućni četkicom, oboji život”

Dvodnevnom manifestacijom “Art&Fun”, pod sloganom “Mućni četkicom, oboji život”, u petak i subotu 29. i 30. septembra u parku Čair, Umetnička škola u Nišu obeležiće 69. godina postojanja i rada. Očekuje nas bogat program, umetničke i kreativne radionice, ali i nastupi muzičkih i plesnih grupa. Program će prvog dana, u petak, 29. septembra trajati od 15 do 21 sat, a u subotu od 11 do 15 sati.

Organizovane su različite kreativne radionice o izradi murala, marblinga, modnih silueta, crtanja po licu, vajarsko-lutkarska i radionica Dečjeg kulturnog centra. Prvi put ove godine realizovaće se i sportsko rekreativna radionica. Biće I radionica realizovana u saradnji sa OŠ “Ratko Vukićević”. U radnionicama mogu aktivno učestvovati svi posetioci, a interakcija sa građanima je dodatni kvalitet, smatra direktorka škole, Olivera Mićunović.

„Aspekt interakcije je nešto na šta mi stavljamo akcenat poslednjih godina. I šta god radimo, a tiče se kreativnih potencijala naših učenika, mi se zaista trudimo da to približimo građanima Niša, svih uzrasta, sa željom da se priključe. To je fini, neposredan rad koji angažuje kompletnu ličnost i sve one, možda i skrivene potencijale, koje svaki pojedinac nosi u sebi“, kaže za City radio direktorka škole Olivera Mićunović.

Kao centralni događaj izdvaja se oslikavanje murala u amfiteatru parka Čair ali i nanošenje boja u širem okruženju tog prostora. Tako će učenici i profesori Umetničke škole ulepšati taj deo Čaira  i ostaviti za sobom lepo i kreativno uređen prostor, pun boja, gde će Nišlije uživati.

„Naši učenici i profesori će u tom prostoru, na zidovima amfiteatra, ostvariti već pripremljene skice. Naši partneri iz JKP Mediana su napravili podlogu i pripremili taj prostor da umetnici mogu nesmetano da rade i lepo nanesu crtež, a i Parking servis koji će da popravi mobilijar. Zato se nadamo da će nakon svega iza nas ostati jedna lepa slika koju će posetioci Čaira, takođe se nadamo, čuvati“, kaže direktorka Umetničke škole.

Među brojnim radionicama je i vajarsko–lutkarska radionica koja je takođe brižljivo pripremana, kaže profesorka vajarstva Marija Živić.

„Poslednje dve do tri nedelje mi živimo u realizaciji modela, konstrukcija koje ćemo ponuditi za tu interaktivnu radionicu. Naša zamisao jeste da naši učenici naprave komunikaciju sa posetiocima, decom i roditeljima.Zato pozivam roditelje da dovedu decu, da ih vratimo pravom detinjstvu, kreativnoj igri. Nemam ništa protiv kompjutera, taj svet donosi i neke druge vrednosti, ali ovakve taktilne, manuelne, najneposrednije aktivnosti danas su veoma zapostavljene“, rekla je profesorica Marija Živić, napominjući da će u sklopu ove radionice biti i nekih iznenađenja.   

Mladima, a verovatno pre svega deci biće zanimljivo i oslikavanje lica. Mlada umetnica Dunja Ćirić, sa učenicima škole oslikavaće lica zainteresovanim posetiocima, uz pomoć različitih kistova i boja, specijalnih za tu namenu 

U sklopu plesno-muzičkog programa nastupiće učenici Muzičke škole, plesači “Swing-a” i hor “Čarolija”. Učenici Umetničke škole, članovi Dramske sekcije,  pripremili su i predstavu.

Tokom oba festivalska dana posetioci će moći da učestvuju u svim aktivnostima i radionicama, ali i u sportskim aktivnostima. Sportske aktivnosti su novena, a ove godine podrazumevaju stoni tenis, badminton, šah, odbojku i ritmičku gimnastiku.

Pored učenika i profesora Umetničke škole u programu učestvuju i učenici Muzičke škole, hor “Čarolija”, plesni klub “Swing”, džez duo “The Blue Bosses”, i gitarista Srđan Đorđević. 

Obeležavanje Dana Umetničke škole, počelo je 26. septembra, izložbom najboljih radova učenika koji su maturirali juna na smerovima likovni tehničar, grafički dizajn, tekstil, dizajn enterijera i industrijski dizajn, u Galeriji “Art 55”. Crteži, grafike, instalacije, skulpture, tkani radovi, grafička i idejna rešenja dizajna nameštaja i enterijera i plakati učenika Srrednje umetničke škole biće izloženi u Galeriji “Art 55” do 6. oktobra. 

Inače, Umetnička škola uveliko radi na pripremama za veliki jubilej koji ih očekuje naredne godine – obeležavanje 70 godina Umetničke škole. U najavi su Kolonija u Sićevu, brojne aktivnosti, radionice, izložbe i tribine. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije