Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Međunarodna izložba o Holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac''
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

16. 04. 2018. Niš

Autor: Z.Milenković Izvor: City radio

Međunarodna izložba o Holokaustu u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac''

Prva niška gimnazija ''Stevan Sremac'' biće domaćin međunarodne izložbe koja se bavi istorijom Jevreja na Balkanu i njihovim stradanjem za vreme Drugog svetskog rata. Svečano otvaranje izložbe je u utorak, 17. aprila od 20 sati, u svečanoj sali Gimnazije.

Izložba sadrži dve postavke, od kojih se jedna bavi sefardskim Jevrejima  (Izgubljeni svet sefardskih Jevreja), a druga se bavi tragičnom sudbinom jedne mlade Jevrejke (Pisma  Hilde Dajč).

Izložba je započela svoje putovanje Balkanom u Beogradu, u Nišu će boraviti od 17. do 30. aprila u Prvoj niškoj gimnaziji ''Stevan Sremac'', da bi nakon toga nastavila svoj put ka Sarajevu i drugim gradovima na Balkanu.

Ova izložba pruža obilje informacija o Jevrejima koji su živeli na našim prostorima pre Holokausta, ali je zanimljiva i zato što informacije prenosi na neobičan način. Izložba o Hildi Dajč predstavljena je u obliku stripa čiji je autor Aleksandar Zograf, a vodiči kroz izložbu bice učenici gimnazije.

Ovo je idelana prilika da mnogi učenici Niša, ali i svi ostali građani, nauče nešto o životu, kulturi i stradanju naših nekadašnjih sugrađana.

Izložbu organizuje Centropa (Jevrejski istorijski institut), Memorijalni centar Holokausta Jevreja Makedonije, Međunarodna alijansa sećanja na Holokaust(IHRA), uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao i ambasada Izraela i SAD u Srbiji.

Ovo je još jedna aktivnost koju profesori i učenici najstarije niške gimnazije realizuju u godini velikog jubileja, 140 godina od osnivanja Prve niške gimnazije "Stevan Sremac".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije