Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

16. 11. 2018. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Prva niška gimnazija Stevan Sremac u godini jubileja

Pre 140 godina osnovana je Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“, a učenici i nastavnici najstarije niške gimnazije jubilarnu 2018. obeležavaju nizom manifestacija do kraja kalendarske godine. Nedelja jubileja, sa svakodnevnim događajima, trajaće od ponedeljka 19. do petka 23. novembra.

 

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića. Od pre nekoliko godina Dan škole obeležava se 23. novembra i program proslave traje čitavu nedelju. Manifestacije povodom jubileja uz Svečanu akademiju trajaće od 19. do 23 novembra.

Svečana nedelja ili Dani Stevana Sremca počinju u ponedeljak 19. novembra tradicionalnim takmičenjem u besedništvu. Mladi govornici, inspirisani mislima Franca Kafke: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, dolaze iz raznih škola Niša, ali i okoline.

Proslava godišnjice nastaviće se narednog dana, 20. novembra, kada je planirano umetničko veče „Slam poetry“, tokom koje će učenici škole govoriti stihove i to na raznim jezicima. Te večeri nastupiće i jedan od najperspektivnijih niških muzičkih sastava „Bohemija“, a veče će upotpuniti i plesači. Učenici će te večeri izložiti i svoje umetničke radove, slike i crteže.

Ove godine povodom jubileja izlazi se van školske zgrade, a u Gimnaziji planiraju druženje sa građanima na platou kod Sremčevog spomenika u Obrenovićevoj, 21. novembra, od 14 do 17 sati.  Taj događaj nosi naziv Slavimo slavu sa Sremcem i Kalčom. Nakog toga od 17 sati na Filozofskom fakultetu studenti i profesori fakulteta, sa kojima škola ima izuzetnu saradnju, organizovaće  Javni čas prevođenja u čast jubileja Prve niške gimnazije.

Već je postala tradicija da u školi gostuju poznati pisci, poput Marka Šelića Marčela, Branislava Jankovića, Vladana Matijevića, Dimitrija Milenkovića i drugih, te je tako i ove godine, u samoj nedelji jubileja predviđen Javni čas književnosti, u četvrtak 22. novembra, a gost će biti književnik Miloš Petković, takođe bivši učenik gimnazije. Sa njim gostuje i Mladen Đorđević. 

Centralni događaj proslave biće Svečana akademija u petak, 23. novembra u Narodnom pozorištu. Uz predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“, koju sa velikom energijom, entuzijazmom i ljubavlju pripremaju članovi dramske sekcije, a sa željom da što uspešnije prenesu poruku da umetnost opstaje bez obzira na vreme i prostor. Akademiju će svojim nastupom uveličati i izvanredni školski hor, koji broji oko 70 članova.

U pripremi je i velika sveobuhvatna izložba 140 godina škole, koja će biti postavljena u holu Narodnog pozorišta u vreme svečane akademije, 23. novembra od 11 i 30.  

Prvi događaj kojim je počelo obeležavanje jubilarne godišnjice je književno veče pisca Dimitrija Milenkovića, održano u martu ove godine. On je sa učenicima razgovarao o svojoj knjizi „Stevan Sremac i stari Niš“,  koju je objavila Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu 2017. godine. Bilo je to prvo u nizu podsećanjа na legendarnog  književnika, jednog od prvih gimnazijskih profesorа, ali i sećanje na osnivanje gimnazije, kao i na Niš iz tog doba.  

Ideja je da se upravo ove godine obnovi književni klub Njegoš“, čiji je član bio i veliki Branko Miljković, takođe nekadašnji đak najstarije niške gimnazije, a o čemu je upravo književnik Milenković i govorio.

Nastavnici istorije sa učenicima u holovima škole postavili su interaktivnu izložbu posvećenu stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata, koja će trajati do kraja kalendarske godine.

Tokom jubilarne nedelje, u ponedeljak i utorak, predviđeni su i sportski događaji – takmičenja u odbojci i ubacivanju trojki.

Članovi Učeničkog parlamenta predložili su izradu tzv. vremenske kapsule sa podsticajnim porukama sadašnjih  đaka budućim generacijama.

Kako  su prvi gimnazijski profesori ubrzo po osnivanju gimnazije učestvovali u otvaranju Narodne biblioteke i Narodnog pozorišta, i ove godine se mnoge aktivnosti održavaju u saradnji sa  ovim institucijama kulture, kao i sa Narodnim muzejom.

U planu je razrada, a zatim i realizacija ideje o uređenju školskog dvorišta (obnavljanje zelenila, postavljanje sprava za sportske aktivnosti, kao i tribina i sl.) u saradnji sa Gradom i Opštinom Medijana, na čijoj se teritoriji nalazi škola.

Sve aktivnosti od marta do kraja 2018. godine, koje škola realizuje, imaju prefiks  U godini jubileja,  sa ciljem promocije škole kao značajne ne samo obrazovne već i ustanove važne za kulturni život grada Niša. Obeležavanje 140 godina Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ biće i značajno podsećanje na veoma važne i uspešne ličnosti koje su kroz školu prošle kao profesori ili đaci.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije