Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Takmičenje u besedništvu u godini jubileja Prve niške gimnazije Stevan Sremac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

16. 11. 2018. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Prva niška gimnazija Stevan Sremac i GO Medijana organizuju Takmičenje u besedništvu

Takmičenje u besedništvu u godini jubileja Prve niške gimnazije Stevan Sremac

Misao Franca Kafke: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, bila je inspiracija mladim govornicima iz Niša i okoline, a njihove besede će se čuti na tradicionalnom Takmičenju u besedništvu, 19. novembra u Svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Tamo gde nema žive reči – nema dijaloga, dakle, tamo nema života. Ovo je na jednom od prethodnih takmičenja rekao uvaženi profesor Vojislav Jelić. On je  podsetio da se od davnina život odvijao uz živu reč, koja je značajna, delatna i u mnogo drugih oblasti tesno povezanih sa besedništvom. To su u današnje vreme i menadžment, komunikologija, kultura govora i  uopšte  komunikacija svake vrste. Sve je to apsolutno zasnovano na principima i teorijama antičke retorike. A ono što je, takođe, važno za retoriku jeste estetika. Ona je potrebna u smislu lepote iskaza.

Neko je rekao: „Ako vodite računa o važnosti svoje misli, onda ćete voditi računa i o tome kako to kazujete“.  Tako srednjoškolci iz Niša i okoline i ove godine imaju mogućnost da se oprobaju u besedništvu, iskažu svoja promišljanja na zadatu temu, koja je ukorenjena u životu. To i jeste važno za retoriku – da beseda bude povezana sa životom i da izađe iz školskih klupa.

Obeležavanje 140. godišnjice postojanja Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ prilika je za učenike da, negujući lepu reč, ispolje svoju individualnost, znanje i kreativnost u zastupanju ideala lepote u najširem smislu te reči. Zato su bili pozvani svi zainteresovani da se jave na konkurs pisanom besedom na temu: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“.

Komisija je od svih prijavljenih govora izabrala petnaest najboljih, čiji će autori nastupiti u finalu. Učestvovaće učenici iz niških gimnazija i drugih srednjih škola, kao i učenici iz Prokuplja i Aleksinca.

Komisija koja će ocenjivati besednike radiće u sastavu: docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragana Dimitrijević, direktor Niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, a treći član biće predstavnik Gradske opštine Medijana.

Tom prilikom govori će biti ocenjivani na osnovu sledećih kriterijuma: organizacija sadržine govora (početak, razrada, zaključak), stil (kreativnost i originalnost), pribranost (kontrola i stav), izražajnost (gestikulacija i izraz lica), upotreba glasa (visina, jačina, tempo, tišina, izražavanje emocija) i odnos sa publikom (kontakt očima i učešće publike).

Finalno takmičenje održaće se u svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u ponedeljak, 19. novembra  u 14 sati. Troje prvoplasiranih takmičara, koje će izabrati stručni žiri, dobiće prigodne vredne nagrade.

Takmičenje u besednštvu Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ tradicionalno organizuje u saradnji sa  Gradskom opštinom Medijana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije