Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Javni čas književnosti sa Milošem Petkovićem i Mladenom Đorđevićem u Sremcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

22. 11. 2018. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Javni čas književnosti sa Milošem Petkovićem i Mladenom Đorđevićem u Sremcu

Nekada i sam gimnazijalac, sada poznati književnik, Miloš Petković, održaće Javni čas književnosti u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“. Zajedno sa drugom iz školske klupe Mladenom Đorđevićem, sada takođe piscem, razgovaraće sa mladima iz „Sremca“ o izazovima pred kojima se pisac danas nalazi, lepoti bavljenja književnošću i značaju čitanja.


Osećaj povratka u gimnaziju, trinaest godina nakon mature, nije lako opisati rečima, čak i Milošu Petkoviću kao piscu.

„Neka mi ne zamere drugi, ali kada je Niš u pitanju, Sremac je oduvek bio i biće nešto posebno. Znam da su, kroz istoriju škole, tu bili i Stevan Sremac, i Bora Stanković, Stanislav Binički, Branko Miljković, kao dečak sam slušao priče o gimnaziji a sada ih i sam često ispredam kada evociram uspomene na srednjoškolske dane.

Asocijacija je mnogo, slike profesora, drugara koji su se rasuli na sve strane sveta, nestašluka, ekskurzija, košarkaških utakmica, sve to zajedno daje jedan bogat mozaik koji je obeležio moje odrastanje i u velikoj meri uticao na sve ono što danas jesam, i što se trudim da ostanem“, rekao je Miloš najavljujući druženje sa učenicima Gimnazije, čiji je đak i on nekada bio.

Kada je u pitanju Javni čas, i njegova i Mladenova ideja, a Mladen je njegov školski drug iz klupe, životni prijatelj, sabrat i kolega-pisac, jeste da tek ovlaš predstave dela iza kojih stoje, a da sa prisutnima podele svoja iskustva, možda udele koji dobar savet za one koji će krenuti stazom kojom njih dvojica uveliko hode.

„Na prvom mestu, ja uvek preporučujem što više pročitanih knjiga, klasika, kultnih priča. Tako se stiče bogastvo, i kada je u pitanju rečnik, i kada je u pitanju čitalačko iskustvo. Dalje, veoma je važna izgradnja likova, osmišljavanje njihovih spoljašnjih i unutrašnjih osobina, navika po kojima će se razlikovati od drugih, i želja koje će ih voditi kroz priču. Tu su i motivi, nešto što svako od nas može pronaći u svom okruženju, nešto što je u ovim ludim vremenima zapostavljeno i skrajnuto a putem književnosti se može vratiti na mesto koje zaslužuje. Veliki rad i poštovanje sopstvenog talenta jesu važni, navijam da mladi pisci napišu svog Mobi Dika, Bekstvo iz Šošenka, Majstora i Margaritu, da ne znaju za koju će se od ideja pre opredeliti ali... Na prvom mestu, treba da se potrude da izrastu u dobre, časne ljude koji će voleti svoju zemlju, svoj grad, druge ljude. Onda će ovo drugo doći, naizgled, samo od sebe“, kaže Miloš Petković.

Iako je, kako kaže, do sada gostovao u više od 35 gradova u Srbiji, u mnogo škola, najgledanijih emisija koje se bave kulturom, sam dolazak/povratak u Sremac čini da ipak ima dozu treme.

„Imam tremu, doduše blagu i pozitivnu, pomešanu sa radošću i onom neprocenjivom dozom nostalgije. Voleo bih da veče bude interaktivno, da se prisutni uključe u razgovor, postave pitanja, da ne postoje dve strane (gosti i publika) već jedna, zajednička, pa da na kraju sve obeležimo jednom grupnom fotografijom, da ostane kao lepa uspomena, što za mene Sremac, zapravo, i jeste“, otkriva Miloš uoči Javnog časa književnosti u najstarijoj niškoj gimnaziji.

Iz biografije pisaca

Miloš Petković rođen je u Nišu 1986. godine. Od 2008. piše romane i kratke priče. Autor je tri trilogije: Vukovi sudbine, Perunov Hroničar, Sedam mačeva, romana Veštica iz Strašilova – Memento mori, koji koautorski potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim, i serijala za decu Patuljci i vile.

Laguna je u oktobru ove godine izdala njegovu novu knjigu “Usnuli zmajevi”, epsku avanturu o Izabranim herojima i slovenskim bogovima, koju potpisuje zajedno sa Acom Seltikom.

Član je Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša. Dobitnik je na­grada „Sveta Petka“, „Svetosavski pečat“ i „Zlatni trag“.

Mladen Đorđević autor je romana „Svetioničar: Vesnici oluje“. Njegov drugi roman iz distropijske i neo-noar trilogije Svetioničar, „Pritajeno zlo“ istražuje čovekovu mračnu stranu i zaranja do najvećih dubina ljudske psihe. Pisac je i kratkih priča. Pojedini tekstovi objavljeni su mu u niškom časopisu „Gradina“, zbirci priča „Čuvari zlatnog runa“ i u elektronskoj zbirci „Beskrajne priče.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije