Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Izložba i seminari povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

15. 12. 2018. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Izložba i seminari povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa

U sklopu obeležavanja velikog jubileja - 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, Društvo matematičara Srbije organizuje tematsku izložbu inspirisanu životom i radom velikog naučnika, kao i besplatne seminare za nastavnike i profesore matematike sa teritorije grada Niša. Otvaranje izložbe je u nedelju, 16. decembra u 9 i 45 sati u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu.

 

Društvo matematičara Srbije u „godini Mike Alasa“ organizovalo je u nekoliko gradova u Srbiji izložbu iz segmenata života ove znamenite i retko svestrane ličnosti kakav je bio Mihailo Petrović Alas. Izložba sadrži oko 40 postera o životu i radu velikog srpskog matematičara.

„Prikazaćemo osim toga i njegova sabrana dela, kao i neke značajne predmete iz njegovog života. Ova izložba dolazi u Niš posle Beograda, Kragujevca i Novog Sada. Postavka u Regionalnom centru, u ulici Pariske komune bb, trajaće do subote 22. decembra i biće otvorena za sve građane“, kaže Milan Rakić, predsednik Društva matematičara, Podružnice u Nišu.

Otvaranju će prisustvovati predsednik Društva matematičara Srbije dr Vojislav Andrić, doskorašnji direktor Valjevske gimnazije, akademik i član SANU, doskorašnji profesor Elektronskog fakulteta u Nišu dr Gradimir Milovanović, profesor sa PMF-a dr Miroslav Ćirić i prof. dr Đorđe Vidanović.

„Oni će svojim predavanjima o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa doprineti proslavi jubileja u našem društvu, Podružnici Niš“, kaže Milan Rakić.

Očekuje se da će učenici osnovnih i srednjih škola Niša i okoline sa svojim profesorima matematike posetiti izložbu tokom narednih dana. To je veoma važno jer će mladi saznati mnogo detalja o jednom od najvećih matematičara.

„Mihajlo Petrović Alas je najpoznatiji srpski matematičar svih vremena. On je stvorio oko 20 doktoranata i poznatih matematičara u svetu. Nekada su učenici osnovnih i srednjih škola za svoje uspehe iz matematike dobijali Alasovu diplomu, zatim je nadležno ministarstvo u vreme bivše Jugoslavije ukinulo tu diplomu, a Društvo matematičara Srbije se zalaže da ta nagrada bude vraćena. Veoma je važno da se mladi upoznaju sa likom i delom Mihaila Petrovića Alasa, i da on zaista i zauzme ono mesto koje mu prema zaslugama i pripada. On je važna istorijska ličnost, u vreme Drugog svetskog rata šifriranje je bilo u njegovim rukama. Film „Šešir profesora Koste Vujića“, između ostalog, ima velikog udela u širenju svesti o značaju ličnosti Mihaila Petrovića, svestrane ličnosti, čoveka koji je imao izuzetne radove iz raznih oblasti, osim iz oblasti matematike i nauke. Bio je violinista, muzičar, ribolovac. Veoma zanimljiva ličnost“, podseća Milan Rakić.   

Srpska akademija nauka i umetnosti i matematička zajednica u Srbiji obeležavajući značajan jubilej, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića (6. maj 1868 - 8. jun 1943), velikog srpskog matematičara i osnivača srpske matematičke škole, organizovali su tokom godine niz manifestacija i skupova posvećenih akademiku Petroviću.

Akademik Petrović bio je ugledan profesor matematike na Univerzitetu u Beogradu, ali i književnik, filozof, muzičar, ribar, svetski putnik i putopisac. Njegovi biografi ističu da je pored svega toga, pre svega bio skroman i plemenit čovek.

Bio je student poznatih francuskih matematičara Anrija Poenkarea (Henri Poincaré), Šarla Ermita (Charles Hermite) i Šarla Emila Pikara (Charles Émile Picard).

Mihailo Petrović bio je profesor Velike škole u Beogradu, a 1905. godine i jedan od utemeljivača Beogradskog univerziteta. Objavio je 14 monografija i oko 260 stručno - naučnih rasprava. Njegovo najveće delo je Matematička fenomenologija".

Redovni član Srpske kraljevske akademije posatao je 1899. godine kao jedan od najmlađih članova u njenoj istoriji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije