Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib posetio Prvu nišku gimnaziju Stevan Sremac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

17. 12. 2018. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib posetio Prvu nišku gimnaziju Stevan Sremac

Tokom svog jednodnevnog boravka u Nišu Ambasador Nemačke Tomas Šib posetio je najstariju nišku gimnaziju i razgovarao sa direktorom, profesorima, lektorom i učenicima koji pohađaju bilingvalno nemačko odeljenje u Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac". Bio je oduševljen znanjem nemačkog jezika niških gimnazijalaca i potvrdio da će Ambasada i u saradnji sa Centralnom kancelarijom za inostrani školski sistem i Gete institutom nastaviti da podržava projekat bilingvalne nastave u niškoj gimnaziji.

 

Najstarija niška gimnazija otvorila je pre četiri godine bilingvalno odeljenje društveno jezičkog smera sa nemačkim kao prvim stranim jezikom i binacionalnom diplomom. Od samog početka nastava u ovom odeljenju  organizovana je drugačije nego u ostalim bilingvalnim odeljenjima u regionu.

Učenici u bilingvalnom odeljenju sa nemačkim kao prvim stranim jezikom, slušaju četiri časa nedeljno nemački, a 30 posto nastave prate na nemačkom i iz nekoliko drugih predmeta poput istorije, likovne i muzičke kulture, srpskog jezika i književnosti, informatike. Za razliku od bilingvalnih odeljenja u drugim školama, gde nastavu drže predmetni nastavnici koji su pohađali kurseve određenog stranog jezika, u ovom bilingvalnom odeljenju dvojezičnu nastavu izvode nastavnici nemačkog jezika i lektor za nemački jezik u saradnji sa predmetnim nastavnicima, što dodatno doprinosi kvalitetu učenja.

Dolazeći u Niš, ambasador Nemačke je izrazio želju da obiđe školu i poseti učenike, kao i nastavnike koji rade u ovom odeljenju i sazna više kako sve funkcioniše.

U razgovoru sa učenicima prvog i trećeg razreda Danilom Ćirićem, Anjom Savić i Elizabetom Antanasijević na čistom i odličnom nemačkom jeziku, što je dodatno oduševilo ambasadora, istakao je da sa izuzetno lepim osećanjima dolazi u najstariju gimnaziju jednog od najvećih gradova u Srbiji, gde na stotine dece uči nemački jezik sa željom da ga nauči kao maternji jezik.

“Bio sam očaran zgradom škole. Takođe sam oduševljen divnim nemačkim koji pričate, očito profesoke nemačkog rade odličan posao”, rekao je Tomas Šib niškim đacima.

U Nišu se otvorila Katedra za germanistiku pri Filozofskom fakultetu, što je važno za razvoj i učenje nemačkog jezika na jednom višem nivou, jer će mnogi bilingvalci verovatno biti studenti tog fakulteta. Učenike je zanimalo da li će Ambasada Nemačke, koja je podržala otvaranje bilingvalno nemačkog odeljenja i dalje činiti korake kao i do sada i pomoći da bilingvalna odeljenja opstanu.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da uspešno nastavimo našu saradnju. Posebno sam fasciniran činjenicom koliko učenika ovde uči nemački kao prvi ili drugi strani jezik. U prilog tome je fascinantno koliko se nastavnih predmeta uči na nemačkom jeziku. Naravno da ćemo, kao Ambasada Nemačke i u saradnji sa Centralnom kancelarijom za inostrani školski sistem i Gete institutom nastaviti dalje da podržavamo projekat bilingvalne nastave u vašoj školi. Učenje nemačkog je divno, a divno je i to što je otvorena četvrta katedra za nemački jezik u Srbiji gde mogu da se nastavnici nemačkog jezika usavršvaju, kao i to što će vaši učenici, kada budu maturirali, biti u mogućnosti da upišu germanistiku u svom gradu”, rekao je u razgovoru sa gimnazijalcima Tomas Šib.

Na kraju razgovora, đake, koji su bili fascinirani biografijom nemačkog ambasadora, zanimalo je koji grad ili drzava su se najvise dopali čoveku koji je obišao skoro ceo svet i gde mu je bilo najlepše i najprijatnije. Nemački ambasador je kroz osmeh rekao: "Naravno, Srbija."

“To je teško pitanje, obično mi najviše dopada onaj grad, u kome se trenutno nalazim. Napomenuo bih da sam pre toga bio u Njujorku. Kada nekome kažete da se nalazite u Njujorku, svi će na to reći "To je predivno", i da nema poređenja sa tim gradom. U Beogradu mi je barem toliko dobro kao u Njujorku. Takođe i u Berlinu. Upravo se tamo nalazim gde bih najradije bio”, rekao je Šib.

Nemački ambassador čestitao je direktoru, profesorima i učenicima veliki jubilej, 140 godina rada i postojanja, koji je nedavno obeležen a zatim je usledila razmena simboličnih poklona.

Nakon posete Gimnaziji Tomas Šib je prisustvovao Svečanoj akademiji na Filozofskom fakultetu u Nišu povodom otvaranja Katedre za germanistiku. Učesnici su pored studenata novootvorene katedre bili i učenici bilingvalno nemačkih odeljenja, a svečanost je svojim nastupom uveličao i hor Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Svečanost je počela himnom “Gaudeamus”, a na kraju svečanosti hor je izveo “Carminu Buranu”. To izvanredno izvođenje izazvalo je oduševljenje publike i bilo ispraćeno dugim i gromkim aplauzom.  

Tokom posete Nišu za ambasadora Tomasa Šiba je upriličen i prijem u Gradskoj kući gde se razgovaralo o ekonomskoj i drugim vidovima saradnje grada i nemačkih kompanija i ustanova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije