Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Forum ruskog jezika Dug, odgovornost, vreme – savremena slika sveta kroz prizmu ruske kulture
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

24. 12. 2018. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Forum ruskog jezika Dug, odgovornost, vreme – savremena slika sveta kroz prizmu ruske kulture

Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu proteklog vikenda bio je domaćin šestoro profesora državnih univerziteta iz Moskve i Sankt Petrburga, vrsnih stručnjaka iz oblasti ruskog jezika, književnosti i kulture, kao i metodike predavanja ruskog jezika kao stranog. Dvodnevnom forumu ruskog jezika prisustvovao je ogroman broj studenata i nastavnika ruskog jezika i književnosti nišavskog okruga, koji su oduševljeno pratili inspirativna izlaganja svojih ruskih kolega.

Pored predavanja iz ruske leksikologije i metodike nastave ruskog jezika, namenjenih užem krugu stručnjaka, širem auditorijumu bila su izuzetno zanimljiva predavanja o junacima savremene ruske kinematografije, kao i novim klasicima savremene ruske književnosti, te predavanja o vrednostima i autoritetima mladih u Rusiji.

Koorganizatori Foruma ruskog jezika, uz Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, bili su: MAPRJAL (Međunarodna asocijacija nastavnika ruskog jezika i književnosti), Ruski dom u Beogradu i Ruska humanitarna misija. Jedan od predavača bio je Aleksandar Korotišev, direktor sekretarijata MAPRJAL.

“Naš cilj je bio da svojim srpskim prijateljima i kolegama predstavimo rusku kulturu sa savremenog aspekta. Koji se filmovi gledaju, kakva muzika sluša, šta je aktuelno, koji su to problemi sa kojima se danas susreću žitelji Rusije, šta nam je to zajedničko. Na ovakvim skupovima najčešće se govori o klasicima koji su svetski poznati, govorimo o prošlosti, a manje smo se bavili savremenim trenutkom. Pojmovi - dug, odgovornost, vreme povezuju i spajaju najrazličitije narode i kulture, pa smo se na ovom seminaru bavili i tim filozofskim pitanjima. Važno nam je da održavamo i produbljujemo sve one veze – jezičke, kulturološke i druge, koje nas spajaju”, rekao je Korotišev.

Predsednica Slavističkog društva, Podružnice Niš dr Nadežda Lainović Stojanović je nakon predavanja uručila novinarki Narodnih novina Vesni Petrović Zahvalnicu Slavističkog društva Srbije, koja joj je dodeljena u znak zahvalnosti na podršci i zalaganju u promociji ruskog jezika.

Nakon Foruma održan je sastanak mreže nastavnika ruskog jezika, na kome je usvojen plan aktivnosti, usmerenih na dodatno povećanje motivacije za učenje ovog svetskog jezika.

Upravnik Departmana za ruski jezik i književnost, doc. dr Velimir Ilić, rekao je da ruski jezik već vekovima suvereno čuva svoju lidersku poziciju u svetskoj književnosti, a da se nakon pada interesovanja za učenje ovog jezika devedesetih godina prošlog veka, popularnost ruskog jezika sada vraća i posredstvom pop-kulture – kvalitetne kinematografske produkcije, ruskih serija, koje se emituju na našim televizijama, te ruskih crtanih filmova i video igara, sve popularnijih kod dece i mladih.

“Preostaje nam samo još da utremo put kojim će se ruski jezik vratiti u niške osnovne škole, budući da je naš grad na neslavnom poslednjem mestu u Srbiji po zastupljenosti ruskog jezika u osnovnim školama, iako interesovanje dece i roditelja postaje sve veće, kao i realne potrebe na tržištu”, istakao je Velimir Ilić.

On je dodao da su sve aktivnosti Departmana za ruski jezik i književnost, usmerene na popularizaciju nama bliskog slovenskog jezika, kao i srodne, a ipak dosta različite kulture ove bratske, najveće zemlje na svetu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije