Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

14. 02. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio, Ministarstvo zdravlja RS, RTS

Produžen raspust zbog gripa

Vlada Srbije donela je odluku da se školski raspust produži za još nedelju dana zbog aktuelne situacije sa gripom, objavio je RTS. Prethodno je Ministarstvo zdravlja uputilo preporuku Ministarstvu prosvete da se u cilju smanjenja mogućnosti prenošenja virusa gripa školski raspust produži za jednu nedelju. Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo zdravlja je preporuku donelo na osnovu stručnog mišljenja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".


Kako se navodi, Ministar je rekao da se na taj korak odlučio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

"Velika većina pacijenata koji su umrli imali su udružene bolesti, hronične bolesti dijabet, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spremio, dovoljno respiratora, dovoljno leka tamiflu", rekao je Lončar.

On je objasnio da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godine, da se ranijih godina dešavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi, piše na sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.


"U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom gripa, sa rastućim trendom nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu, a imajući u vidu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, kao i to da se u uzrastu do 15 godina prijavljuju najveće stope obolevanja od oboljenja sličnih gripu, preventivna mera produžetka raspusta značajno će uticati na smanjenje obolevanja od gripa u našoj zemlji", navodi se u preporuci Ministarstva zdravlja.  

Školski raspust je najpre produžen u Užicu, a zatim je istu odluku donela i Školska uprava Kruševac. Nakon usvajanja predloga na Sednici Vlade Republike Srbije učenici na celoj teritoriji zemlje biće na raspustu do 22. februara, a u školskim klupama će se naći u ponedeljak, 25. februara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije