Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Gimnazijalci Sremca briljirali na takmičenjima iz književnosti i istorije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

14. 05. 2019. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Gimnazijalci Sremca briljirali na takmičenjima iz književnosti i istorije

Učenici Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”’ tradicionalno se vraćaju sa takmičenja iz književnosti, srpskog jezika i jezičke kulture, stranih jezika, istorije, ali i sa sportskih takmičenja sa visokim plasmanima. Ove godine na republičkim takmičenjima iz književnosti (Književnoj olimpijadi) i istorije zabeležili su odlične rezultate: od 12 učesnika njih 8 osvojilo je neko od prva tri mesta iz književnosti, a iz istorije su takmičari iz najstarije niške gimnazije osvojili prvo i treće mesto među srednjoškolcima u Srbiji.

 

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” već je poznata po visokim plasmanima na takmičenjima, a na državnom takmičenju iz književnosti u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu ove godine prvo mesto osvojio je Marko Đorđević, učenik III/2 razreda bilingvalno-nemačkog odeljenja.

Drugo mesto osvojile su: filološkinja Anđela N. Radovanović  III/1, Anđela Lekić III/2, Teodora Ristić III/2 i Tara Govedarović  III/4.

Treće mesto u znanju iz književnosti na nivou Srbije osvojili su: Tamara Vučković  I/1, Anja Kosanović III/1 i Mihajlo Milladinović III/4.
I ostali učesnici Republičkog takmičenja pokazali su odlično znanje, ali im je rangiranje izmaklo za samo poen ili dva. To su Tatjana Jocić I/1, Anđela Stanković II/1, Anđelija Stojanović III/1 i Dunja Ristić III/4.

"Najbolji među najboljima" do uspeha su došli nakon redovnog rada i jakih priprema, ali su u osnovi kod svakog od njih velika ljubav prema srpskom jeziku i književnosti, takmičarski duh, ali i usvajanje novih znanja i druženje.

Osim što su se naporno pripremali za takmičenje, oni su veoma uspešni i u ostalim predmetima, aktivni u raznim sekcijama, a većina njih je  učestvovala i u brojnim manifestacijama i aktivnostima u školi, počev od septembra prošle godine kada su krenule pripreme za obeležavanje velike godišnjice škole - 140 godina postojanja i rada.

Prepuna aktivnosti i velikog rada bila je ova školska godina i za Marka Đorđevića, koji je osvojio prvo mesto iz književnosti među učenicima III razreda.

"Član sam dramske sekcije. Spremali smo zahtevnu predstavu "Putujuće pozorište Šopalović" za Dan škole, igrali smo je i u humanitarne svrhe, a i učestvovali smo sa njom i na republičkom takmičenju dramskih sekcija u Kragujevcu. Bio je pravi izazov napraviti balans između proba za dramsku i dodatne nastave. Takođe,  učestvovao sam i u drugim manifestacijama koje škola organizuje, kao što su Nedelja ruske kulture - igrao sam u predstavi, čak sam učestvovao i na takmičenju u recitovanju ruskih stihova, iako ne učim ruski jezik. Volim jezike i to je za mene bio izazov, a sve vreme sam se, uporedo, pripremao za takmičenje iz književnosti."  

Takmičenje je teško, iziskivalo je istraživanja i iščitavanja, tumačenja. Nije bilo lako napraviti raspored za sve obaveze i posvetiti se svemu, ali i profesori su imali razumevanja i pružili su mu podršku, izlazili u susret.

"Iako kažem da je bilo teško, to ne znači da mi je predstavljalo teret. Naprotiv, kada radite ono što volite, takve stvari su najmanji problem. I ranije sam učestvovao na takmičenjima, ali sada sam prvi put osvojio mesto na Republičkom. Cilj takmičenja nije bio samo takmičenje i osvajanje mesta, već i upoznavanje sa nečim novim i druženje. Odlično smo se proveli i u Karlovcima i u Novom Sadu, zajedno išli u obilaske i zbližili se. To je još jedan kvalitet koji vam pružaju odlasci na takmičenje ", kaže Marko Đorđević.

Zablistali i istoričari

Na Republičkom takmičenju iz istorije prvo mesto osvojio je Branko Petković, učenik četvrtog razreda, dok je maturantkinja Mila Aranđelović osvojila treće mesto. Takmičenje je održano 11. maja u Ekonomskoj školi u Nišu.

Ovo je izvanredan uspeh gimnazijalaca koji su se za takmičenje spremali mesecima unazad iz šire literature, koja prevazilazi samo onu koja se koristi u nastavi. Zapravo, trebalo je savladati gradivo iz svih udžbenika istorije koje je Ministarstvo odobrilo.

"Pitanja mogu biti iz svih tih udžbenika, a prema propozicijama i van njih. To što su savladali obimnu literaturu, usvojili ogromno znanje, more podataka, informacija, samo dodatno povećava njihov uspeh. Osvajanjem jednog od prva tri mesta na takmičenju, oni se oslobađaju polaganja prijemnog ispita za upis na fakultet gde se traži istorija, a Branko i planira da upiše Političke nauke, tako da će biti oslobođen polaganja, a Mila se dvoumi još uvek. Svakako, ovo je značajna nagrada za trud koji su ulagali još od početka ove školske godine.Ovo je veliki uspeh i za nas profesore i naravno za školu", kaže profesor istorije Aleksandar Pavlović.

Ovo nije prvi put da učenici Prve niške gimnazije osvajaju visok plasman na Republičkom takmičenju iz istorije. Godinama unazad gimnazija ima učesnike na ovom rangu takmičenja i učenici beleže uspehe. Ove godine osvojili su prvo i treće, prošle godine drugo, a pretprošle prvo mesto.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage