Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

24. 09. 2019. Niš

Autor: Anđela Stojanović Izvor: City radio; Foto: Anđelina Petrović

Ivan Milenković sa gimnazijalcima o slobodi i ljubavi

Da na jedno naizgled savim obično pitanje - da li se osećaš slobodnim? - zapravo nije tako lako odgovoriti uverili su se učenici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u razgovoru sa Ivanom Milenkovićem. Javni čas književnosti sa filozofom, prevodiocem i kritičarom pretvorio se u konstruktivnu diskusiju u kojoj su uživali i gost i domaćini.


Ivan Milenković - filozof po obrazovanju, prevodilac po vokaciji, kritičar po temperamentu i veoma zanimljiv sagovornik, kako sam priznaje, opsednut je pitanjem slobode.  Uspeo je da animira učenike i vrlo spontano ih uvuče u razgovor, tokom kojeg su mogli da iskažu svoje stavove i razmišljanja, često na njegovo neskriveno oduševljenje.

Dolazak u gimnaziju tog petka, 20. septembra, donekle ga je vratio u srednjoškolske dane mada se, priznaje, nerado vraća u vreme kada je i sam sedeo u školskoj klupi.

,,Zapravo, nerado sam išao u školu. Zanimali su me isključivo društveni predmeti. Iz srednje škole najviše pamtim tih nekoliko devojaka koje su mi se dopadale. Na časovima prirodnih nauka sam ispod klupe čitao'', uz osmeh se priseća Ivan Milenković.

Knjige su veliki deo njegovog života još od mlađih dana. Na ovom času u najstarijoj niškoj gimnaziji, đacima je srdačno preporučio roman Džordža Orvela „1984''. Nametnulo se i pitanje da li mladi danas čitaju manje nego što su to činile starije generacije.

,,Danas se često govori kako mladi ne čitaju i da knjiga nije ono što je nekada bila. Ja to smatram neistinitim mitom. Naime, knjiga nikada nije ono što je nekad bila. Kada sam ja bio mlad, tek nas nekoliko u odeljenju je čitalo. I nama su govorili da su generacije pre nas mnogo više čitale, ali oni nisu imali televizor i radio. Mladi sada imaju hiljadu mogućnosti da ne čitaju. O ovome treba sprovesti dobro sociološko istraživanje“.

Predivno je kad mladi smognu hrabrosti da ustanu i izdvoje se iz gomile

Razgovor sa učenicima tekao je spontano. Razgovarali su sa Ivanom Milenkovićem, ali i međusobno.

"Bilo je predivno! Predivno je kad god vidim mlade ljude koji se usude i smognu hrabrosti da ustanu i izdvoje se iz gomile. Nema sumnje da je to zbog toga što se u ovoj školi radi na ohrabrivanju slobode kod učenika. Onaj ko je danas govorio, imao je hrabrosti da sebe promoviše kao slobodnog čoveka. Potpuno sam oduševljen onim što sam danas doživeo ovde", komentariše Milenković.

Teme slobode i ljubavi podigle su učenike, nagnale ih na razmišljanje i diskusiju.  

"Tema slobode me opseda. Samo slobodan čovek ume da voli, jer je sloboda uslov da bi se volelo. Kapacitet naše ljubavi manji je kada smo manje slobodni. Kada si u lancima, možda zapravo, i ne možeš da voliš", objašnjava Ivan.

Kao učesnik Književne kolonije ovih dana boravio je u Sićevu, mestu gde su, kako nas podseća, boravili neki od velikih srpskih književnika. I sam nosi pregršt impresija iz ovog ambijenta iako, priznaje, nije zaljubljenik u prirodu  jer, kako uz osmeh kaže, “tamo žive bube“. 

"Kada me je direktor Niškog kulturnog centra pozvao da učestvujem na Sićevačkoj koloniji, a ja gotovo da nemam slobodnog vremena, bez oklevanja sam pristao. Čast je biti na Sićevačkoj koloniji. Domaćini su izuzetno ljubazni, a Sićevo je magično! Ja se plašim insekata i ne volim prirodu, ali preporučujem svim ljubiteljima da posete Sićevo".

Javni časovi književnosti sa poznatim književnicima, pesnicima, kritičarima i prevodiocima postali su tradicija u Prvoj niškoj gimnaziji.

Svaki ostane upamćen među učenicima, ali i profesorima. Pored domaćina iz škole, u časovima, kao što je i sam gospodin Ivan Milenković istakao, uživaju i gosti, predavači.

Ovaj čas će svi prisutni upamtiti po nesvakidašnjoj atmosferi i pitanjima slobode i ljubavi koja, najverovatnije, i dalje zaokupljaju umove đaka i profesora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije