Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

18. 11. 2019. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Prva niška gimnazija obeležava 141. godišnjicu

Prva niška gimnazija "Stevan Sremac", od ponedeljka 18. do petka 22. novembra, obeležava 141. godišnjicu postojanja i rada. Prvi dan obeležiće "izokrenuta učionica", kada će učenici biti za katedrom, a nastavnici u školskoj klupi. Istog dana održaće se i Otvorena vrata. Do kraja sedmice planirana je predstava na nemačkom jeziku i dodela DSD diploma, tradicionalno takmičenje u besedništvu, a svečanost se završava u petak svečanom akademijom i predstavom na srpskom jeziku, rađenom prema tekstu književnika Branislava Jankovića, inače bivšeg gimnazijalca "Sremca".

U ponedeljak, 18. novembra učenici i profesori Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” menjaju uloge, a vrata škole biće otvorena za sve buduće potencijalne đake. 

Ovaj školski dan realizuje se u organizaciji učenika - parlamentaraca. Njihova je ideja da profesori budu u školskoj klupi, a učenici za katedrom. Ovo nije novina i često se dešava da su đaci kreatori časa uz mentorstvo svojih nastavnika, međutim, ovaj ponedeljak je drugačiji, jer će u većini učionica biti tako.

U isto vreme realizuju se i tzv. "Otvorena vrata" za buduće male maturante. Svi osnovci koji budu  posetili najstariju nišku gimnaziju sa svojim nastavnicima ili roditeljima dobiće neophodne informacije o pohađanju gimnazije, a moći će i da obiđu školu i prisustvuju nastavi.

U utorak, 19. novembra, u sklopu obeležavanja godišnjice, očekuju nas i predstava na nemačkom jeziku i dodela DSD diploma, uz prisustvo gostiju iz nemačke ambasade.

Tradicionalno takmičenje u besedništvu održaće se u sredu, 20. novembra. Tema je inspirisana rečima Umberta Eka “Mudri ljudi ne ruše revoluciju, već je stvaraju”.

Obeležavanje Dana škole Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” završava se u petak, 22. novembra,  svečanom akademijom i predstavom na srpskom jeziku koju priprema Dramska sekcija Prve niške gimnazije “Stevan Sremac” , a reč je o predstavi Kafana kod “slomljenog srca”, rađenoj po tekstu poznatog pisca Branislava Jankovića, inače bivšeg učenika škole. Biće to premijerno izvođenje u Nišu, a veliku pomoć sekciji u radu, pružio je sam autor teksta.

Iz istorijata

Niš je oslobođen turskog ropstva 1878. godine, a oslobođenje je predstavljalo kraj turske vladavine i feudalnog sistema. U Niš dolaze strane diplomate, novinari, srpski činovnici i oficiri sa svojim porodicama. Grad postaje važno središte srpsko o čemu svedoči ukaz kneza Milana Obrenovića.

Za početak rada gimnazije određena je mala, privatna zgrada nekog bega Đakovlije u Jeronimovoj ulici. Dana 23. novembra 1878. godine niška gimnazija je otpočela rad sa samo dva odeljenja prvog razreda i svega 48 učenika.

Dana 25. septembra 1879. godine za predavača književnosti, srpske i opšte istorije i geografije, postavljen je Stevan Sremac. Veliki entuzijasta, poštovan od roditelja, učenika i kolega, Stevan Sremac je za sobom ostavio neizbrisiv trag kao profesor, građanin Niša i književnik.

Tokom svoje istorije, gimnazija je menjala imena. Zvala se Velika gimnazija, Gimnazija kralja Milana Prvog, Srpska kraljevska gimnazija, Niška muška gimnazija, Prva niška, Kraljevskosrpska, a od 1951. Gimnazija „ Stevan Sremac“. Pre šest godina, uoči proslave 135 god. postojanja, škola će inicijativom profesora i direktora dobiti današnji naziv - Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“.

Učenici gimnazije i njihovi profesori bili su inicijatori, organizatori i nosioci kulturnog i prosvetnog preobražaja grada, trudeći se da tako bude i danas i ubuduće.

 

  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije