Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  ЗБИРКА ТРОФЕЈА „ВОЖДОВАЦА“ ЗА ДИВЉЕЊЕ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

22. 12. 2019. Niš

Autor: Вук, Стефан, Ђорђе, Андрија -V1 Izvor: V1

ЗБИРКА ТРОФЕЈА „ВОЖДОВАЦА“ ЗА ДИВЉЕЊЕ

Наша школа, „Вожд Карађорђе“, може да се подичи великим бројем трофеја које су у разним дисциплинама освојили њени ученици и ученице. Ти трофеји заузимају почасно место у витрини код самог улаза у школу. Кренули смо трагом трофеја, јер нас је занимало да истражимо колики рад и ентузијазам и ученика али и предметних наставника им је претходио.

Пошто је велики број њих везан за спорт, упутили смо се ка школској фискултурној сали. Тамо нас је дочекао професор Братислав. На самом почетку нашег разговора, он каже да у „Вождовој“ ради већ 23 године и да је поред тога што је предметни наставник физичког васпитања и рукометни трепитали смо најпре колико има освојених трофеја.  Наставник Браца каже да сваке године школске екипе освајају трофеје.

„Прошле године смо били први у фудбалу на нивоу града,први у региону. Неколико наших ученика је учествовало на републичком такмичењу у пливању. Наша ученица, Сара Богојевић, освојила је прво место у Републици, а Урош Стојић је освојио друго место у Републици у својој дисциплини. Девојчице су биле треће у одбојци. У рукомету смо били други. Ове године исто имамо одличне резултате. Први смо у стоном тенису екипно у граду и у региону, 10 медаља смо донели са такмичења градског у пливању а шест наших ученика се пласирало на републичко такмичење. Остала такмичења су још у току или тек следе на пролеће.“ – наставник Братислав је набројао све овогодишње спортске успехе „Вождоваца“ и додао да сваке године наставници физичког и ученици донесу бар три, четири трофеја школи.

У чему лежи тајна тог успеха?

„Па, тајна је у томе да ми имамо добру децу, децу која воле спорт, која воле да се такмиче. Они са нама лепо сарађују, наравно и ми са њима. Радимо ваншколске актвности и на такмичењима постижемо добре резултате.“ – истиче наставник Браца.

Занимало нас је да ли је он лично задовољан успехом који постижу ученици на спортским такмичењима. Наставник Братислав искрено каже да је задовољан али да сматра да увек може боље и више да се постигне.

„То, наравно, зависи од интересовања деце, мотивације, али сам углавном задовољан. Има школа које имају много боље услове за рад од нас. И бољу салу и већу, и боље услове на спортским теренима али ми се трудимо да их достигнемо јер спорт тражи један континуитет и у раду и у резултатима.“ – нагласио је наставник физичког васпитања и тренер, Братислав.

Да ли је било тешко освојити све ове трофеје?

„Некад је било мало теже, некада мало мање. То све зависи од посвећености деце.“

За велике успехе важна је изузетно и мотивација. Како  се та мотивација код деце развија?

Наш саговорник каже да се ђаци мотивишу на разне начине. Понекада је то час паузе за оне ученике који имају такмичења. Тог дана када се такмиче, уобичајено им се допушта да неколико часова одсуствују са наставе у школи.

„То можда није популарно, али је тако.“ – кроз осмех каже наставник и наставља – „Наша деца су добра и воле да се такмиче. Мотивација им је и сама медаља коју добију. Са друге стране, и ми их промовишемо кроз наше школске новине, па се за њихове резултате чује и ван школе.“

Занима нас и како изгледа један просечан тренинг. Да ли је атмосфера добра сваки пут кад ученици тренирају?

Наставник Братислав истиче да је атмосфера увек добра.

„Сви они су заинтересовани за спорт и за то да постижу добре резултате, тако да је све то на добровољној бази. Трудимо се да што више урадимо. Они су пажљиви, слушају, тако да проблема нема – ни на тренингу ни на такмичењима.“

За трофеје са такмичења су ипак најзаслужнији сами мали такмичари. Један од њих је и  Јован Стевановић, првак у шаху. Шахом је почео да се бави са само шест година.

„Почело је тако што сам пронашао у играчкама шаховске фигуре. Нисам знао шта је то па ми је мама убрзо објаснила. Отишао сам на први тренинг а након неколико година почео сам да се озбиљније припремам и да нижем све боље и боље резултате“ – описао нам је Јован своје шаховске почетке.

Шах Јована чини изузетно срећним. За Нову годину биће равно шест година како се бави овим спортом. За то време је постигао заиста запажене резултате.

„Ја сам троструки првак државе, првак сам и републичког школског такмичења, првак сам Европе у рапидном шаху а овде у Нишу имам доста титула.“ – набраја овај паметни дечак своје успехе.

Питали смо га да ли је било тешко да постигне све што је постигао и да освоји све те трофеје.

„У почетку је било тешко. Потребно је да се спремаш много, али када будеш први све се исплати. Лакше је да освојиш титулу, а много теже да је сачуваш“ – прича симпатични Јован.

И даљи планови су му везани за бављење шахом али, како каже, није му само то приоритет ни циљ:

„Могуће је да ћу да стекнем и нека друга интересовања али планирам да се још дуго бавим шахом и да постижем нове успехе.“

За крај нашег разговора, Јован има поруку за вршњаке.

„Поручио бих им да вежбају упорно, да се никога не плаше, као што сам и ја имао неке озбиљне противнике. Нека вежбају редовно и нека верују у себе.“ – поручио је Јован, један од најуспешнијих спортиста „Вождове“ а и ми се тој поруци придружујемо. Јер, трофеји наше школе, који красе хол крај главног улаза, нису тек украс већ су и доказ да се упорност и рад исплате на понос свих нас.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije