Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  РАДИО CITY СВИРА ВЕЋ СКОРО ЧЕТВРТ ВЕКА
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

22. 12. 2019. Niš

Autor: V1, Vuk, Stefan, Đorđe, Andrija Izvor: V1

РАДИО CITY СВИРА ВЕЋ СКОРО ЧЕТВРТ ВЕКА

City радио је један од најстаријих медија у Нишу. У етру је од давне 1995.године. Много се тога за 24 године постојања овог медија променило али једно је исто – „City“ поред пажљиво биране музике коју емитује има и сопствене вести, што га чини не само забавним већ и информативним медијем.

Упутили смо се у редакцију „City“ радија да на лицу места видимо како функционише један медиј. Да проверимо да ли заиста постоје мали људи у звучнику или је реч о нечем другом. Јер за разлику од других медија где слика игра велику улогу, за радио станицу је пре свега потребна машта. Јер слике у глави слушалаца сликају се речима. Шта је све потребно за рад радио станице?

„Пре свега, потребна је одговарајућа опрема, од које су најважније миксета и предајник. Из студија се преко миксете шаље сигнал до предајника, даље до антена а одатле се шаље даље до пријемника у радио апаратима у домовима, колима, канцеларијама. Потребни су и микрофони, слушалице, посебни компјутерски програми за обраду аудио записа“ – укратко нам објашњавају како то ми заправо чујемо звук на радио апарату. –„Свака радио станица има своју фреквенцију а наша се лако памти јер је састављена од идентичних бројева 99,9МНz“.

За рад једне редакције потребни су и диктафони, мали уређаји за снимање саговорника на терену али и камере како би се правиле квалитетне фотографије. Зашто су фотографије потребне?

„Некада давно радио је био само електронски медиј који се слушао на класичан начин. Са модерним временима, појавила се потреба да се много тога пласира и преко Интернета. Тако и City има своја два сајта www.radiocity.rswww.klikni.rs a присутни смо и на друштвеним мрежама YouTube, Sound Cloud, Facebook, Twitter, Instagram. Због тога су нам потребне фотографије како бисмо илустровали текстове који објављујемо на Интернету.“ – каже за наше новине уредница радија, Ивана.

Она је додала и да је веома важно да се сваки медиј, па тако и „City“ бави темама важним за живот људи и локалне заједнице, као и да у том раду морају да се придржавају професионалних правила и етичког Кодекса. То заправо значи да није дозвољено измишљати вести и чињенице, нити на било који начин користити медиј да се некоме свесно науди. Због тога је новинарски посао уједно и утицајан али и веома одговоран.

 „City“ је много година био и званични радио Филмских сусрета, који се традиционално одржавају августа на Летњој позорници у Нишу. То је новинарима овог радија омогућило да угосте и интервјуишу сва најпознатија глумачка имена у земљи, чиме се веома поносе.

За свој рад „City“ радио је вишеструко награђиван, па између осталог су добитници награде „Светионик“ али и престижних новинарских награда „Славко Ћуривија“ и годишње Награде за медијску толеранцију коју додељују Повереница за равноправност и мисија ОЕБС-а у Србији.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije