Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

02. 03. 2020. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

U iščekivanju Velikog posta i proleća druženje u Sremcu

U Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac” Sekcija za ruski jezik tradicionalno je obeležila Masljenjicu uz palačinke i rusku muziku. Najlepšim bojama, radošću i energijom dan sa gimnazijlacima dodatno su obojili osnovci koji uče ruski jezik, a dolaze iz Osnovne škole „Prvi maj“ iz Trupala, sa svojom nastavnicom Natašom Cakić.

Vredni gimnazijalci, koji su ljubav prema ruskom jeziku i drevnom ruskom prazniku stekli još u osnovnoj školi, kraj radne nedelje posvetili su upravo ovom prazniku koji je kod nas poznat kao „poklade“. Pravili su magnetiće i suvenire sa naconalnim ruskim motivima, slavili sunce, prizivali proleće i sladili se palačinkama u nedelji uoči Velikog posta. Podršku su im dali osnovci iz Trupala, možda baš budući gimnazijalci. Bio je to dan pun topline, vedrih boja, ljubavi i kreativnosti.

Ove godine Masljenjica se obeležavala od ponedeljka 24. februara do nedelje 1. marta, a u „Sremcu“ je obeležena u petak, 28. februara od 18 sati, u Svečanoj sali škole. Tu su gimnazijalci koji uče ruski jezik i gošće iz Osnovne škole „Prvi maj“ iz Trupala, preneli zajedno, uz rusku reč i muziku, duh drevnog praznika, kojim se ispraća zima a dočekuje proleće!

Masljenjica je nedelja zabava, palačinki, drevni ruski praznike koji najavljuje kraj zime, početak Velikog posta i obećava proleće. Masljenjica je vreme za najbliže, za praštanje, veselje i naravno palačinke! Koreni ovog praznika su paganski i vezani su za obeležavanje kulta Sunca i dolaska proleća. Poklade se uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja Velikog posta uoči Uskrsa.

Učenici iz Trupala, zajedno sa svojom nastavnicom ruskog jezika, Natašom Cakić, rado su prihvatili poziv domaćina da gostuju jer osnovni cilj saradnje je promocija i očuvanje ruskog jezika u našim školama. Prelep slovenski jezik, bliskosrodan srpskom, ruski je i jezik najvećih umova ne samo Rusije već i sveta. To je jezik velikih književnika, slikara, kompozitora, naučnika, jezik Dostojevskog, Tolstoja, Lomonosova, Pavlova, Visockog...

Prema nekim podacima, ruski jezik se po rasprostranjenosti nalazi na 4. mestu, a prema broju govornika koji ga smatraju svojim maternjim jezikom, našao se na 7. mestu u svetu. Ruski jezik ima status službenog jezika u 11 zemalja i jedan je od obaveznih jezika u UN. To je već godinama unazad jezik pre svega, biznisa, a najtraženiji je u sferi diplomatije, vojske, ekonomije, mašinstva, tehnike, građevine, saobraćaja, kulture, književnosti, farmacije, medicine, ali i u mnogim drugim oblastima i profesijama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage