Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Niškim osnovcima od studenata radionice posvećene Masljenjici, a od srednjoškolaca – palačinke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

02. 03. 2020. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Niškim osnovcima od studenata radionice posvećene Masljenjici, a od srednjoškolaca – palačinke

Učenicima niških osnovnih škola, koji za sada nemaju mogućnost da u svojim školama uče ruski jezik, nastavnici i saradnici Departmana za ruski jezik i književnost omogućili su da se upoznaju sa osnovama ruskog jezika i kultura, kroz radionice posvećene Masljenjici. Tradicionalniruski praznik, kojim se obeležava ispraćaj zime i početak proleća slavi se tokom cele nedelje pred početak Velikog posta, a glavno obeležje ovog ruskog praznika su palačinke koje simbolizuju sunce.

Osnovci su se upoznali sa običajima koji su precizno određeni za svaki dan ove praznične nedelje, veselili se, družili i pevali, u potpunosti u skladu sa verovanjem da onaj ko ovu veselu nedelju provede u dosadi, ne može očekivati uspešnu godinu. Ovo je druga radionica, koju je Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu realizovao u okviru svog internog projekta pod nazivom Razvoj sistema motivacije za učenje ruskog jezika u svim ciklusima obrazovnog sistema na jugoistoku Srbije i jedna u nizu aktivnosti koju Departman organizuje i realizuje sa ciljem obnavljanja popularnosti ruskog jezika kod nas.

Partner u realizaciji prve radionice, u toku koje su u novogodišnjem raspoloženju osnovci, srednjoškolci i studenti zajedno krenuli u potragu za izgubljenim poklonima (u okviru istoimene interaktivne predstave) bila je Gimnazija „Svetozar Marković“. Osnovci su tada bili u prilici da se upoznaju sa junacima ruskih čarobnih bajki i da se druže sa već poznatim likovima popularnog crtanog filma – Maša i medved, u interpretaciji studenata Departmana za ruski jezik i književnost i učenika Gimnazije „Svetozar Marković“.


U realizaciji radionice posvećene Masljenjici učestvovali su učenici Ugostiteljsko-turističke škole, koji su, predvođeni svojim profesorima, Stefanom Veljkovićem i Biljanom Ilić, ispekli preko dvesta palačinki. Upravnik Departmana za ruski jezik i književnost doc. dr Velimir Ilić, kao i jedan od realizatora radionice posvećene Masljenjici, doc. dr Jelena Lepojević, ističu neočekivano visok stepen motivisanosti i zainteresovanosti učenika za upoznavanje sa ruskim jezikom, kulturom i tradicijom.


„Deca su se tako spontano i iskreno radovala novim poznanstvima i naučenim ruskim rečima, izrazima i kulturološkim realijama, da smo apsolutno uvereni u maksimalnu uspešnost realizacije naših aktivnosti, koje ćemo nastaviti da organizujemo sa još većim žarom i zadovoljstvom“, rekli su predstavnici Departmana za ruski jezik i književnost. Oni su izrazili veliku zahvalnost partnerima na projektu, Gimnaziji „Svetozar Marković“ i Ugostiteljsko-turističkoj školi, kao i nadu da će od nove školske godine ruski jezik biti vraćen u listu stranih jezika, koji se uče u niškim osnovnim školama, ističući da bi se, sudeći po interesovanju pokazanom na radionicama u okviru projekta, za njegovo učenje opredelio veliki broj učenika četvrtog razreda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage