Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

13. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Sva lica nastave na daljinu

Nastava na fakultetima i visokoškolskim ustanovama od oktobra mogla bi se odvijati putem digitalne platforme. Ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, umesto u amfiteatrima studenti će nastavu pratiti iz svojih domova.

Velika je verovatnoća da će se nastava u novoj akademskoj godini odvijati onlajn. Pokazalo se da je naš nastavni kadar jako obučen i da je prilagođen ovakvoj vrsti nastave. Interakcija između nastavnika i studenata je tekla neometano, bila je čak i povećana, jer je nastavnik uvek bio dostupan studentu. Zaštitili smo nastavnike, a što je najvažnije naše studente i ne vidim razlog zbog čega se i ispiti ne bi održavali na ovaj način, istakla je dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu prof. dr Natalija Jovanović

Studenti Filozofskog fakulteta u Nišu podeljenog su mišljenja kada je reč o onlajn nastavi. Prednost onlajn nastave se ogleda u boljoj organizaciji vremena, udobnosti i praktičnosti, kažu studenti. Neki od studenata ističu da su im nastavnici izlazili u susret, dostavljali potrebnu literaturu i čak bili spremni da određene naučne studije slikaju telefonom, jer nije bilo drugog načina da do njih dođu.

Bilo je i studenata koji su izrazili zabrinutost zbog ovakvog vida nastave. Studenti deparmana za strane jezike kao glavni nedostatak nastave na daljinu, navode komunikaciju licem u lice, interakciju sa nastavnikom i kolegama i debate, koje su kako su istakli, neophodne da bi se strani jezik dobro naučio.

Tehnički problemi koje sa sobom nosi ovakav vid komunikacije, još jedan je od problema koji studenti navode. Pokazali su solidarnost i izrazili zabrinutost zbog onih studenata koji nisu imali pristup internetu i onlajn nastavi, čime im je učenje znatno otežano, a mogućnost studiranja u digitalnom okruženju onemogućena.

Uputili su apel fakultetu da u novoj akademskoj godini pronađe način da u izvesnoj meri dodatno olakša studiranje u izmenjenim uslovima u vidu dodatnog ispitnog roka ili smanjenja broja bodova  potrebnih za upis u narednu godinu studija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage