Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Edukacija mladih u cilju prepoznavanja i reagovanja na govor mržnje na internetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

25. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Edukacija mladih u cilju prepoznavanja i reagovanja na govor mržnje na internetu

U okviru programa „Borba protiv diskriminacije, govora mržnje na internetu i toksičnih narativa u multikulturalnim regionima Srbije“, održan je onlajn trening namenjen budućim trenerima iz regiona Južne i jugoistočne Srbije. O temi su govorili prof. dr Darko Dimovski, vanredni profesor Pravnog fakulteta, Univerziteta u Nišu i Milena Stojanović, diplomirani pravnik i aktivistkinja za ljudska prava.

Dvadeset dvoje  mladih sa Juga, uspešno je završilo trening, koji ima za cilj prepoznavanje i reagovanje na govor mržnje u okruženju. 

Govor mržnje se danas preselio” na internet, jer su efekti mnogo vidljiviji a manje kažnjivi. Danas mladi sve više vremena provode na internetu i društvenim mrežama, i zato upravo oni mogu biti najbolji moderatori komentara sadržaja, rekla je doc. dr Dragana Ranđelović, Udruženje građana „Monitor”

Objašnjava da je internet  njihov primarni medij. Informišu se, komuniciraju, obrazuju i zabavljaju putem interneta. Zbog toga je važno da nauče da ga koriste na bezbedan način, da ne ugroze bezbednist i intergritet drugih, prihvate različitosti i budu otvoreni ka drugim kulturama i nacijama.

Važno je da naučimo da komuniciramo kroz dijalog, a to znači da prvo vidimo, a onda i saslušamo druge, učimo o njima i od njih.

Diskriminacija je danas, nažalost sve više zastupljena na društvenim mrežama, tačnije na internetu. Ovo je tema koja mene ne ostavlja ravnodušnom. Pre nego što nekome daš etiketu pod nazivom diskriminacija, upoznaj ga, kaže Jovana  jedna od učesnica iz Niša i dodaje: Ako se mržnja širi internetom, ako ljude osuđuju i diskriminišu na internetu, onda se protiv toga borimo na istom polju. 

Tokom tri meseca realizacije projekta, šezdesetoro odbaranih polaznika iz tri mapirana regiona, imaće priliku da se kroz interaktivni trening sa lokalnim stručnjacima upozna sa problemima svoje zajednice, pre svega diskriminacijom i govorom mržnje. Na treningu učestvuju po dvadesetoro mladih koji žive u multikutluralnim sredinama.

Naš cilj je bio da ih edukujemo kako bi mogli da prepoznaju neprihvatljive sadržaje i kako da ih prijave, a da onda kao lokalni treneri targetiraju problem u njihovoj zajednici i da kroz predavanja, forume, peticije, ciljno pristupe rešavanju gorućih problema, ističe  dr Ranđelović.  

Novostečena znanja mladi će preneti putem vršnjačkih radionica sa ciljem razumevanja i prihvatanja drugih, uprkos kulturnoj raznolikosti.

Trening je realizovan u organizaciji OCD „Monitor“ iz Novog Pazara, a uz finansijku podršku Evropske unije i Saveta Evrope.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage