Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

05. 08. 2020.

Autor: Katarina Mladenović Izvor: City radio

Gde kupiti knjige za školu?

Kada je reč o polasku u školu, kako god bila organizovana nastava, učenicima će biti potrebni udžbenici. Neki su već naručili udžbenike preko škole, drugi ih kupuju u knjižarama, a postoji i mogućnost kupovine polovnih udžbenika.

U knjižarama udžbenika ima, nadavno su stigle knjige za osnovne, a sada ima i onih za srednje škole. U Zavodovoj knjižari rekli su da su im stigli udžbenici, ali nisu želeli da govore o detaljima. Knjižara Hijeroglif uveliko prodaje knjige za osnovce.

„Interesovanje je veliko. Za osnovnu školu se knjige već uveliko prodaju, a za srednju školu su tek stigle. Očekuje prodaja i tih udžbenika“, rekli su u ovoj knjižari.

Roditelji sa kojima je City radio razgovarao udžbenike su kupili ili će kupiti preko škole. Za ostale se postavlja pitanje da li će razmena polovnih knjiga biti moguća među samim učenicima. A ako toga ne bude, tu su ulični prodavci knjiga.

Do nedavno se nije znalo da li će ulični prodavci dobiti odobrenje za prodaju knjiga zbog epidemiološke situacije. Oni su dozvolu dobili, ali nisu sigurni koliko ljudi zna za njih i koliko su primećeni. Nalaze kod keja prema mostu, a kako kažu svakog dana su to od 7 do 7.

Kod njih je moguće kupiti knjige, a ukoliko imate neke udžbenike, možete ih zameniti za neke druge. Ukoliko kupujete knjige, cene su od 300 do 600 dinara. Kako kažu, sve zavisi od očuvanosti udžbenika, kao i od toga koji je razred u pitanju. Ipak, trenutno je interesovanje za udžbenike je slabije.

„Za sada je slabije interesovanje. Očekujemo za nedelju dana malo pojačano interesovanje. Traži se sve, od prvog do osmog. Sada trenutno nam traže od prvog do četvrtog. A za srednju školu kako dobiju spisak u septembru, tako dolaze. U suštini može da se nađe skoro sve. Ne baš sve, ali većina može, retko šta da zafali ovde kod nas“, kaže Ljiljana Milošević, koja prodaje knjige. Dodaje i da su svi oni raspoloženi za bilo kakvu vrstu dogovora sa decom i roditeljima koji dođu.

Neki od prodavaca imali su problem jer se plan i program stalno menja. Zorki Janković i njenoj porodici koja se bavi ovim poslom prošle godine je ostalo 700 knjiga za 7. razred. Kaže da prodaje nema i da se nada nečem boljem od 20. avgusta.

„Prošle godine mi je ostalo 700 knjiga, a i ove godine će mi ostati knjige za 8. razred. Zavisi kakva će da bude prodaja. Zbog onlajn predavanja možda deca neće da kupe knjige“, rekla je Jankovićka i dodala da se građani ne kreću mnogo u tom pravcu gde se oni nalaze i da ih ne primećuju pošto su na zavučenom mestu.

Pred učenicima se nalazi mnogo izbora. Oni koji knjige nisu naručili preko škole, mogu ih kupiti u nekoj od knjižara. Ukoliko žele da prođu jeftinije, uvek se mogu obratiti uličnim prodavcima, gde će moći da postignu neki dogovor.-

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage