Home  |  Vesti  |  Obrazovanje  |  Ekonomska škola iz Niša među 100 predstavnika na Svetskoj nedelji obrazovanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazovanje

29. 09. 2020.

Autor: Marija Jevremčević Izvor: City radio

Ekonomska škola iz Niša među 100 predstavnika na Svetskoj nedelji obrazovanja

Na Svetskoj nedelji obrazovanja (T4 World Education Week) koja se održava u periodu od 5. do 9. oktobra ove godine, prvi put će se predstaviti i Ekonomska škola iz Niša, koja je ušla u izbor od 100 škola iz celog sveta.

Još jedan od dobrih primera da se upornost i trud isplate pokazuje i Ekonomska škola koja će ove godine predstavljati primere dobre prakse tokom Svetske nedelje obrazovanja.

,,To je za školu velika čast i obaveza jer je pred nama još nekoliko dana u pripremi tog događaja, koji će biti Online. Ovom prilikom pozivam sve da se prijave na sajt i da čekiraju događaj i izaberu Ekonomsku školu, koji će se održati po našem vremenu od 11 do 12 sati. Ovo mladima može biti referenca za dalje aplikacije i prijave.  Tema kojom se mi bavimo je priča o zapošljivosti, sa akcentom na ženskom preduzetništvu,otuda što u  našoj školi dominira ženska popoulacija i priča je vrlo uspešna i velika priča," izjavila je za City radio Olivera Arizonović, idejni tvorac projekta i nastavnica iz Ekonomske škole.

Ekonomska škola u Nišu je od 2016. regionalni centar za preduzetništvo jugoistočne Srbije iz koje je proteklo mnogo učeničkih  kompanija. Sve što je mladom preduzetniku neophodno od informacija i uputstva u formiranju kompanije, izradi biznis plana, marketinških poslova, može pronaći na jednom mestu. 

,,Najveća lepota u toj priči je što smo mi kroz aktivnosti srušili mitove po kojima jedna učenička kompanija traje jednu školsku godinu, nastaje septembra i završava se na kraju školske godine. Pokazalo se da te ideje budu održive, profitabilne i smislene, tako da smo mi neke od njih pretvorili u realne kompanije i pokazali da ono što je u početku ideja i koncept može biti u realnim uslovima izmenjeno, ističe Olivera.

Arizonović kaže da će razmenom dobre prakse i dobrih priča iz sveta moći da unaprede sopstvenu praksu i time dobiju bolji kvalitet. Iz Srbije su odabrane dve škole, Osnovna škola Milan Rakić, iz Mionice i Ekonomska škola iz Niša. Koliko je bitno da škola podrži i podstakne mlade da se bave sobom i neprestano usavršavaju, pružajući im konkretne uslove, ističe i jedan od učesnika ovog projekta, Ognjen Stanković.

,,Praktična znanja i veštine koje sam stekao već tokom srednje škole, a nastavio da ih nadograđujem na fakultetu kroz studentske vannastavne aktivnosti, bile su presudne u pronalaženju prvog posla. Omladinski aktivizam koji podstiče naša Ekonomska škola je najvrednija prednost koju škola ima, naravno zahvaljujući i angažovanju profesora koji su spremni da preuzmu uluge mentora i uvedu učenike u svet preduzetništva i aktivizma.” zaključio je Ognjen. 

Svetska nedelja obrazovanja održava se pod pokroviteljstvom Unicefa, Svetske banke i trideset organizacija  i možete je pratite na Youtube kanalu EduBalkan. Link za prijavu možete naći ovde.Top of Form

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage