Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Politika

18. 07. 2012. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Sumnjiv izbor predsednika Opštine Medijana tvrdi DS

Demokratska stranka pokrenula je postupak pred Upravnim sudom u Beogradu zbog, kako se navodi, kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi na izborima za novog predsednika Gradske Opštine Medijana. Novo rukovodstvo u Opštini Medijana tvrdi da je glasanje bilo regularno.


Odbornici Demokratske stranke u niškoj Opštini Medijana podneli su tužbu Upravnom sudu i prijavu Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije protiv NN lica zbog, kako tvrde, nelegitimnog izbora novog predsednika Opštine.

Demokrate ocenjuju da je izbor Nebojše Krstića (URS) za predsednika Opštine Medijana neregularan jer su prilikom ponovljenog glasanja svi odbornici dobili glasačke listiće koji su bili označeni sa spoljne strane parafom, kako se kasnije ispostavilo, predsednika Skupštine Gradske Opštine Medijana.

Predsednik Opštinskog odbora DS i narodni poslanik Dušan Milisavljević rekao je da je obeležavanjem, odnosno pisanjem bilo čega po glasačkom listiću prekršen zakon.

Demokrate takođe tvrde da ponovljeno glasanje nije bilo tajno, kako nalaže zakon, već da su odbornici vladajuće većine glasali javno, pred Krstićem.

Na poleđini listića stajao je potpis novoizabranog predsednika Skupštine Momčila Radojičića iz SPS, koji je to i potvrdio niškim novinarima.

Radojičić objašnjava da je kod izrade glasačkog listića iz neobjašnjivih razloga bilo odštampano 30 listića umesto 27 koliko ima odbornika i da je zbog bojazni da možda postoji i kod ponovljenog glasanja više odštampanih listića, naloženo službi da nove glasačke listiće štampa na papiru u drugoj boji i samo u istom broju koliko je i glasača.

Predsednik Skupštine Gradske Opštine Medijana Momčilo Radojičić kaže da je glasanje bilo legitimno, a da je svoj potpis sa spoljne strane glasačkog listića stavio upravo da bi sprečio eventualne neregularnosti.

„Na poleđini paraf sam stavio - jednoobrazno na svim listićima i oni su potpuno istovetni. Uslov u zakonu i oko pripreme materijala, samih izbora i izbornih listića je da oni budu jednoobrazni. Ima više modaliteta osiguranja kao što su pečat, hologram, suvi žig pa i potpis. To je samo postupak da se obezbedi regularnost od eventualne zloupotrebe u glasanju na izborima, a u krajnjem da se zaštiti volja građana koji su glasali za one za koje su glasali.“

Momčilo Radojičić je takođe rekao da je glasanje bilo tajno, kako zakon i opštinski akti nalažu, a ako je neko i glasao pred Krstićem, reč je o ličnoj odluci.

Novoizabrani predsednik opštine Nebojša Krstić rekao je da je glasanje proteklo u skladu sa zakonom, da je omogućena tajnost glasanja, ali da je pravo svakog glasača da bira kako će glasati.

Na pitanje novinara da li će se ponovo kandidovati za predsednika Opštine Medijana ukoliko sud donese odluku u korist Demokratske stranke, Krstić je rekao da će se držati zakona.

„Sve što zakon bude naložio u regularnoj proceduri ja ću se toga držati. Vi znate da sam ja lekar. Politika je moja ljubav i nešto čime se bavim dodatno. Apsolutno kao čovek koji se zalaže za zakon i red u državi, i tome je poklonio 20 godina, naravno da ću poštovati zakon.„

Dragoslav Ćirković je na isto pitanje novinara odgovorio da će se ponovo kandidovati za predsednika Opštine Medijana.

Gradska Opština Medijana u subotu 14. jula dobila je novo rukovodstvo i to iz drugog pokušaja kada su odbornici glasali na listićima koji su na svojoj poleđini bili obeleženi potpisom.

Kako su potvrdili u niškom odboru DS tužba je podneta, a Upravni sud ima rok od 30 dana da donese rešenje.

U Demokratskoj stranci veruju da će presuda biti doneta u njihovu korist. Ukoliko se to i desi, izbori u Gradskoj Opštini Medijana će se ponoviti na novoj konstitutivnoj sednici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije