Home  |  Vesti  |  Politika  |  "Ovde su srca koja prizivaju svetlost i koja su garancija da će se Srbija uspraviti"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Politika

01. 03. 2019.

Autor: I.Petrović Izvor: City radio

"Ovde su srca koja prizivaju svetlost i koja su garancija da će se Srbija uspraviti"

U Nišu je, u petak, u prisustvu većeg broja građana, održan još jedan protest „1 od 5 miliona“ sa koga je poslat zahtev za ostavkom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Učesnicima protesta su se, najpre, obratili predstavnici organizatora iz Pokreta mladih „Za Niš bez straha“ koji su podsetili da su se Nišlije po osmi put okupile u kako su istakli, „okupiranom gradu od strane nesposobne SNS vlasti“.

„Ovu vlast  ne interesuje kako vlast u ovom prelepom gradu živi. Naš grad sve više propada otkako je, pre sedam godina okupiran. Njih zanimaju samo, i isključivo, njihovi džepovi. Zanima ih kako da opljačkaju što više novca, koji ljudi pošteno i s mukom zarađuju i time plaćaju nesposobno rukovodstvo koje je postavio Aleksandar Vučić“ – rekla je Gabrijela Ilić iz Pokreta mladih, uz bučno odobravanje mase.

Ona je naglasila da su brojna javna preduzeća uništena, od „Gorice“,  preko „Medijane“, „Tržnice“  i ostalih.

„Oni neće stati dok sve ne unište i ne rasprodaju! Neće stati dok ne poklone Kosovo zarad promocije Aleksandra Vučića. Troše naš novac na putujući cirkus samo da bi pokušali da lažima ubede da su oni budućnost Srbije“ – poručila je predstavnica Pokreta mladih „Za Niš bez straha“, i nastavila –„Niko im više ne veruje. Svima je jasno, da Srbija sa njima nema budućnost.Budućnost Srbije smo mi, mladi, koji želimo da živimo u normalnoj, uređenoj zemlji.“

Sa improvizovane govornice se potom, kako je i najavljivano, demonstrantima obratio profesor politikologije, Čedomir Čupić. On je prisutne pozdravio rečima da predstavljaju „svest i savest“ društva suočenog sa uzurpatorskom vlašću.

„Sve najbolje se nalazi u malim srcima, malim ljudskim ostrvima. Tu se čuva čovečnost. Vi ste to ostrvo, vi ste ta oaza ljudska koja će pokrenuti sve u ovom gradu, i ne samo u gradu nego i u okolini.“, obratio se profesor Čupić veoma emotivno.

On je naglasio da ne treba osuđivati one, kako je rekao „koji su još uvek u strahu, u dubokoj ravnodušnosti i nemoći“ jer je uveren da će se i oni pridružiti ukoliko se izdrži i bude uporan u protestima. Čedomir Čupić je istakao da je Aleksandar Vučić postao „demagog da te unesrećene, siromašne i bedne ljude drži u pokornosti tako što ih potkupljuje malim, nikakvim detaljima, koji su vezani za neko putovanje i neki sendvič“:

„Ne treba njih optuživati. I oni su žrtve te užasne, uzurpatorske vlasti. Aleksandar Vučić se, uz demokratske procedure dograbio vlasti. I, evo, već sedam godina razara demokratsku vladavinu, odnosno demokratski sistem i institucije tog sistema.“ – istakao je Čupić – „za to vreme, suspendovao je četiri bitna uslova za funkcionisanje demokratskog poretka: vladavinu prava, podelu vlasti, višestranački sistem i slobodan i profesionalan medijski sistem.“

Čedomir Čupić je ustvrdio da Srbija nikada nije bila u većem medijskom mraku jer su, prema njegovim rečima, svi nacionalni medijski resursi stavljeni u propagandu:

„Ovde mi govorimo u ovom mraku, ali ovde nije mrak. Ovde su srca koja, u stvari, prizivaju svetlost i koja su garancija da će doći svetlost i da će se Srbija uspraviti i postati normalna, evropska država. Balkan je prva Evropa i poslednja Evropa. Na Balkanu su nastale sve ideje.“  

Profesor i politikolog Čedomir Čupić smatra da je posebna odgovornost na „eliti znanja“, te je pozvao celokupnu akademsku zajednicu da se usprotivi samovolji Aleksandra Vučića, i da podrži građanske proteste. Ujedno se zahvalio profesorima Filozofskog fakulteta u Nišu na hrabrosti i odgovornosti da stave potpis podrške građanskim protestima.

„Aleksandar Vučić je vladavinu zakona pretvorio u ličnu samovolju a podelu vlasti u sopstvenu vlast. Stavio je sebe iznad zakona. Još gore, poistovetio je svoju samovolju sa zakonom. To je veliki poremećaj, čije su posledice na društvenoj i političkoj sceni pogubne i nesagledive. Jedan veliki filozof dvadesetog veka je rekao: „Da bi čovek bio diktator i tiranin mora da ima neki teški, mentalni poremećaj“. Mi imamo problema sa mentalnim poremećajem.“ – naglasio je profesor Čupić i osvrnuo se i na kampanju „Budućnost Srbije“, kao na dokaz Vučićeve samovolje – „Njegova samovolja je bezgranična. Ko god mu se suprostavi valjanim razlozima i argumentima označen je kao ološ, bagra, talog. „Talog“ naziva najbolje ljude ovog društva, profesore univerziteta, naučnike, inžinjere, lekare, arhitekte, sve ono što treba da bude garancija za razvoj i boljitak jednog društva“.

Profesor Čupić je javno optužio Vučića i da je sklopio „sumnjive poslove sa sumnjivim licima i da je postao i njihov saučesnik i njihov talac“. Da bi to ilustrovao upitao je zašto nisu osuđeni oni koji su rušili Savamalu te zašto ne ruše nelegalno podignuti objekt na Kopaoniku. Upitao je i tužilaštvo i policiju zašto ne rade svoj posao.

„Policija nije jednog čoveka, niti grupe, policija je svih nas građana. Pozivam policiju da se drži u okviru zakona, da ne dozvoljava da je niko zloupotrebljava.“ – uzviknuo je Čupić uz burno odobravanje mase.

Posle Čupićevog petnaestominutnog vatrenog govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju Voždovom ulicom, preko Crvenog pevca do „Niške televizije“ gde su upaljene baklje slobode, uz povike: „Odlazi, Vučiću!“, nakon čega su se okupljeni demonstranti razišli.

Sledeći skup zakazan je za sledeći petak u 18h a učesnici protesta su obavešteni da su svi zahtevi niškog protesta svedeni na jedinstveni zahtev a to je – ostavka Aleksandra Vučića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije