City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html Tribina na temu borbe protiv korupcije u četvrtak http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7870/tribina-na-temu-borbe-protiv-korupcije-u-cetvrtak.html U četvrtak 12. jula 2018. u Mesnoj zajednici Božidar Adžije na Bulevaru Nemanjića, sa početkom u 17 sati, Centar za integritet i BIRODI organizuju tribinu „Borba protiv korupcije u gradovima i opštinama Srbije".

Na tribini će prvi put biti predstavljen alternativni Godišnji izveštaj  BIRODI-ja o tome da li su i u kojoj meri u gradovima i opštinama u Srbiji usvojeni Lokalni antokorupcijski planovi (LAP) i formirana lokalna tela za borbu protiv korupcije.

Prema Modelu LAP-a, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, rok za usvajanje ovih planova istekao je 30. juna prošle godine.

Na tribini će se, takođe, govoriti dokle se stiglo u izradi Lokalnog antikorupcijskog plana Grada Niša i koji su problemi pratili taj proces.

Iako je Niš godinama unazad bio lider u insitucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, a niški Lokalni antikorupcijski forum (LAF) je u Modelu LAP-a naveden kao obrazac za osnivanje i rad svih budućih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji, donošenje niškog LAP-a danas kasni više od godinu dana.

Uvodničari su: Zorica Miladinović, koordinatorka LAF Niš u ostavci, Zoran Gavrilović, direktor BIRODI-a, dr Vesna Crnogorac, upravnica Centra za integritet (moderator Tribine).

]]>
Wed, 11 Jul 2018 17:31:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7870/tribina-na-temu-borbe-protiv-korupcije-u-cetvrtak.html
Velika humanitarna žurka u rovovima niške Tvrđave http://radiocity.rs/vesti/nis/7863/velika-humanitarna-zurka-u-rovovima-niske-tvrdjave.html Organizacija Naissus Fest, 7. jula u Rovovima niške Tvrđave organizuje veliku humanitarnu žurku "Naissus Charity - Svi za Acka!". Sav prihod od prodaje karata i pića biće namenjen lečenju Aleksandra Nikolića. Ekipu velikog broja DJ-eva na ovom "open air" spektaklu predvodiće jedan od najtraženijih domaćih DJ-eva Marko Milosavljević. Cena ulaznice je 500 dinara i može se nabaviti u WinWin radnjama širom zemlje, kao i preko sajta www.ddtickets.rs.

Na Naissus fest dolazi i zvučno ime bugarske scene elektronske muzike - Vladislav Raškov. Kao predstavnici nove generacije najpopularnijih lokalnih DJ-eva za pultom će se naći Nikola Mande, Nick Lawyer (Nikola Tacić), Roots Alternative (Miloš Ilić i Filip Marjanović), kao i doajeni elektonske muzike u Nišu Dejan Gavrilović poznatiji kao Funky Junkie i Vladan Spiridonović Spirko. Savršenom programu doprineće i članovi popularnog sastava EL Jazzyra - Aleksandar Milojković Joy i Žarko Marković Zarez.

"Program će biti raznolik i koncipiran tako da zadovoljava muzičke ukuse ljubitelja različitih pravaca elektronske muzike”, ističu organizatori ovog humanitarnog događaja.

Aleksandar je rođen 05.09.1991. godine. Živi u Nišu i apsolvent je novinarstva na Filozofskom fakultetu. Bavi se sportskim novinarstvom, a najviše prati košarku i fudbal. U proteklih nekoliko godina radio je i pisao za nekoliko sportskih portala.

Sredinom aprila 2018. godine počeo je da primećuje prve simptome bolesti - blagu temperaturu, umor i bledilo.  Nakon testova i analiza, postavljena je dijagnoza - akutna mijeloidna leukemija koja brzo i agresivno napada organizam.

Najveću šansu za oporavak od ove opake bolesti pruža transplatacija matičnih ćelija. Procenat uspešnosti ove intervencije u inostranstvu je veliki, ali je Aleksandru za to potrebna finansijska pomoć. Sa tim ciljem porodica i prijatelji pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za lečenje i tako pruže Aleksandru šansu za izlečenje i povratak normalnom načinu života.

Od kako se u Nišu saznalo da je Aca oboleo i da mu je neophodna pomoć da bi nastavio sa lečenjem u inostranstvu grad se digao na noge, a mnoga udruženja, škole i pojedinci uključili su se u humanitarne akcije.. Tako je prodajom dresova i sportskih rekvizita na humanitarnoj aukciji u Nišu prikupljeno 217.000 dinara za lečenje novinara Aleksandra Nikolića 

Kako se odazvao veliki broj sportista, a dresovi su pristizali do poslednjeg minuta, za neke se nije čulo, pa su ostali neprodati i sačekaće seledeću aukciju, koja će se održati uskoro, možda već 8. jula, kada će se na keju održavati kik-boks revija.

U akciji Budi human pokrenut je i SMS broj, pa oni koji bi da pomognu mladom novinaru da ozdravi treba da upišu 499 i pošalju poruku na broj 3030, a dostupni su i računi za veće uplate, objavljuju Južne vesti.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 13:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7863/velika-humanitarna-zurka-u-rovovima-niske-tvrdjave.html
Stiglo leto http://radiocity.rs/vesti/lepe-vesti/7856/stiglo-leto.html Počelo je leto na severnoj zemljinoj hemisferi i to u 12 sati i 7 minuta. U isto vreme na južnoj zemljinoj hemisferi počela je zima. Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima, ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mestu po uticaju i pomenuto najveće udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Leto će trajati do 22. septembra, kada počinje jesen.


]]>
Wed, 20 Jun 2018 16:34:00 +0100 Lepe vesti http://radiocity.rs/vesti/lepe-vesti/7856/stiglo-leto.html
Oglasi za zaposlenje u Kliničkom centru u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7847/oglasi-za-zaposlenje-u-klinickom-centru-u-nisu.html Klinički centar u Nišu raspisao je oglase za prijem više radnika. Za posao mogu da konkurišu i lekari ali i zdravstveno i nemedicinsko osoblje i obezbeđenje.

Planirano je da se zaposli 12 lekara kao i 20 zdravstvenih i 4 nemedicinska radnika, a takođe i tri radnika obezbeđenja i tehnički sekretar.

Izbor kandidata vršiće komisija  nakon čega će ih zvati na razgovor i testiranje. Direktor Kliničkog centra će, na osnovu izveštaja Komisije izvršiti konačni izbor.

Sve detalje o konkursima potražite na sajtu Kliničkog centra. Rok za konkurisanje je 21. jun.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 01:27:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7847/oglasi-za-zaposlenje-u-klinickom-centru-u-nisu.html
"Stanari" dobili presudu protiv Toplane http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7849/%22stanari%22-dobili-presudu-protiv-toplane.html Niški Prekršajni sud doneo je presudu protiv niške Toplane po tužbi Udruženog pokreta slobodnih stanara zbog kršenja Zakona o energetici. Ovo javno preduzeće je zbog nepotpisivanja ugovora sa pojedinačnim korisnicima u zakonskom roku do 2016., kažnjeno sa pola miliona dinara a tadašnji direktor Zoran Stojanović kao odgovorno lice sa 20.000, nepravosnažno.

"Prekršajni sud je presudio, po tužbi UPSS, da su JKP „Gradska toplana“ Niš i njen bivši direktor odgovorni što, suprotno zakonu, nemaju zaključene pisane ugovore sa krajnjim korisnicima toplotne energije.

Ova presuda je od izuzetnog značaja za sve korisnike toplotne energije. U svom obrazloženju sud konstatuje da su kupci, bez sklopljenih ugovora, evidentno oštećeni jer im je onemogućeno da se izjasne o tome da li žele ili ne uslugu grejanja. Oštećeni su i jer nisu u mogućnosti da utvrde na koji način se utvrđuje obračun i način isporuke toplotne energije. Takođe, korisnici su oštećeni uključenjem trećeg lica, JKP „Objedinjena naplata“, čime trpe štetu, jer su prinuđeni da plaćaju nametnutu „uslugu“ o čemu se nisu izjasnili, a što je zakonska obaveza." - kaže se u saopštenju UPSS nakon dobijanja presude.

"Stanari" dalje navode da je sud potvrdio ono što ovo udruženje već tri godine tvrdi o tome da su korisnici grejanja višestruko oštećeni.

"Takođe je i Prekršajni sud ukazao bahato ponašanje poslovodstva toplane, dalje, ukazano je na to da je direktor bio svestan da nečinjenjem mogu nastupiti zabranjene posledice i da je olako držao da ih može sprečiti ili da one neće nastupiti." - saopštavaju iz UPSS-a.

Sadašnji direktor Toplane, Predrag Milačić, izjavio je za "Južne vesti", da ne želi da komentariše još uvek tu presudu ali da će se Toplana sigurno žaliti. On je za ovaj niški portal rekao da je do sada sklopljen 801 ugovor sa korisnicima a da se procenjuje da ih u Nišu ima 30.000 a to je opravdao time da ne postoji mehanizam putem kojeg bi se korisnici mogli naterati da sklapaju pojedinačne ugovore.

]]>
Mon, 18 Jun 2018 01:45:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7849/%22stanari%22-dobili-presudu-protiv-toplane.html
Pucnjava u centru Niša - četvorica ranjenih http://radiocity.rs/vesti/hronika/7844/pucnjava-u-centru-nisa---cetvorica-ranjenih.html U noći između subote i nedelje, oko 02.45 časova na Trgu kralja Milana, ispred jednog ugostiteljskog objekta,desila se pucnjava kada su iz automatske puške ranjene najpre tri osobe, a potom je i napadač ranjen i razoružan. Pucnjavi je prethodio sukob u kafiću između osumnjičenog I.P. i dvojice mladića koji su bili sa njim u društvu sa radnicima obezbeđenja, nakon čega su njih trojica udaljeni iz objekta.

Osumnjičeni I.P. se ubrzo vratio sa automatskom puškom iz koje je pucao više puta u pravcu radnika obezbeđenja (1988) koji se nalazio ispred kafića. Osim radnika obezbeđenja, lakše je ranjen još jedan prolaznik (1981) koji se zatekao ispred kafića, a u društvu osumnjičenog bila su i dvojica muškaraca koji su prethodno sa njim udaljeni iz ugostiteljskog objekta u centru Niša.

Pripadnici policije, koji su bili u redovnoj patroli nedaleko od kafića na Trgu kralja Milana, odmah su intervenisali. Međutim, osumnjičeni I.P. je zapucao i na policijske službenike i tada je ranio policijskog službenika M.M. (1987), koji je skočio na osumnjičenog u nameri da ga razoruža bez upotrebe oružja. U toku akcije, lakše su povređena još dvojica policajaca. 

Policijski službenici su, nakon ranjavanja kolege zapucali na I. P. i ranili ga u predelu desne noge, nakon čega su ga razoružali i sprečili tragičnije posledice. 
Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova zbog sumnje da je izvršio krivična dela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje, i promet oružja i eksplozivnih materija i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužiocu.
Policija intenzivno traga za dvojicom muškaraca koji su bili u društvu osumnjičenog.

]]>
Sun, 17 Jun 2018 15:50:00 +0100 Hronika http://radiocity.rs/vesti/hronika/7844/pucnjava-u-centru-nisa---cetvorica-ranjenih.html
I dalje se ne zna sudbina novinara Stefana Cvetkovića http://radiocity.rs/vesti/srbija/7840/i-dalje-se-ne-zna-sudbina-novinara-stefana-cvetkovica.html Sudbina novinara Stefana Cvetkovića, koji je nestao pre dva dana u Beloj Crkvi i dalje je nepoznata. Cvetković je, u više navrata, upozoravao na pretnje koje je dobijao zbog svog izveštavanja, od lokalnih moćnika a poslednje istraživanje na kome je radio bilo je vezano za ubistvo Olivera Ivanovića.

Cvetkovićev automobil "polo" pronađen je u jednoj od ulica u Beloj Crkvi, a meštanima je privuklo pažnju to što su vrata sa vozačeve strane otvorena, svetla upaljena - pa su o tome obavestili policiju. Pored automobila pronađena je i pokidana narukvica sa njegovog sata. Od četvrtka ujutru, za Stefanom Cvetkovićem tragaju pripadnici policije, žandarmerije, helikopteri su nadletali Belu Crkvu a ronioci pretražuju belocrkvanska jezera - ali potraga za sada nije dala nikakve rezultate.

Zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića oglasila su se domaća i međunarodna medijska i novinarska udruženja sa jedinstvenim zahtevom - da se nestali novinar što pre pronađe i da se utvrdi šta se tačno dogodilo u noći između srede i četvrtka, kada je nestao. U vezi nestanka Stefana Cvetkovića obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom da je naredio da ga o toku potrage izveštavaju  ministar policije Stefanović i direktor BIA, Bratislav Gašić, kako je rekao, na svakih 15 minuta.

Valja podsetiti da je Stefan Cvetković veoma oštro kritikovao lokalne političke moćnike iz vladajuće Srpske napredne stranke, te da nije prezao da i samom Aleksandru Vučiću postavlja direktna pitanja vezana za, kako je naglašavao kriminalno i koruptivno delovanje njegovih pristalica. 

Nekoliko funkcionera SNS ga je tužilo i on je nepravosnažno osuđen na 2 godine zatvora zbog tih tužbi. Društvenim mrežama kruži snimak jedne takve konferencije a iz jedne od poslednjih objava na njegovom Fejsbuk profilu saznajemo da je poslednjih nekoliko dana istraživao malverzacije u Domu zdravlja u Beloj Crkvi.

U poslednjih 6 meseci, Cvetković se bavio istraživanjem ubistva Olivera Ivanovića pa je, da podsetimo, u vezi toga organizovao i konferenciju za novinare u Beogradu, pod nazivom "Koliko košta likvidacija na severu Kosova?" na kojoj je pokazao fotografije nekih osoba za koje je ustvrdio sa su na neki način povezane sa ubistvom kosovskog političara, a takođe je tvrdio da je dobio podatak da je za Ivanovićevo ubistvo plaćeno 40.000 evra, te da su ga izvršile kriminalne organizovane grupe. Tada je pozvao i srpsko pravosuđe da proveri te navode. 

Na Kosovu je Cvetković i nedavno boravio, krajem maja, i sam je prijavio da ga je kosovska policija na prelazu Jarinje zadržala 6 sati a to je objasnio time da su želeli da saznaju neke podatke o istraživanju koje je sprovodio u vezi Ivanovićevog ubistva. 

Za sada, međutim, nema potvrde da bi to mogao biti razlog njegove otmice a ono što je izvesno jeste da je novinar čitavog dana pre nego što je nestao viđen na ulicama Bele Crkve na običnom novinarskom zadatku. Naime, pratio je posledice nevremena koje se sručilo i na taj grad. Roditelji nestalog novinara, izjavili su za neke medije kratko da on nije pričao njima o problemima, da je živeo mirno, da nije pušio, konzumirao alkohol. Otac je za Blic rekao da se Stefan spremao za put u Moskvu, te da on veruje da je nasilno izvučen iz kola, pošto je u trenutku kada je automobil pronađen i dalje svirao radio u kolima.

Društvene mreže su pune objava o nestalom novinaru i veliki broj građana izražava zabrinutost i ogorčenje zbog njegove otmice a to što se dogodilo porede sa nestancima ljudi u Južnoj Americi. Pojedini korisnici Twittera danas su avatare promenili u crnu boju u znak protesta zbog nestanka belocrkvanskog novinara.

]]>
Fri, 15 Jun 2018 11:32:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7840/i-dalje-se-ne-zna-sudbina-novinara-stefana-cvetkovica.html
Na takmičenju "Srbija u ritmu Evrope", pobedila Vrnjačka Banja, Niš četvrti http://radiocity.rs/vesti/nis/7843/na-takmicenju-%22srbija-u-ritmu-evrope%22-pobedila-vrnjacka-banja-nis-cetvrti-.html Dušan Mančić učenik 7.razreda OŠ Ratko Vukićević, Veronika i Natalija Vojinović učenice 7.razreda OŠ Car Konstantin i Sanja Kostić učenica srednje Ekonomske škole gostovali su na City radiju pred subotnji nastup, kako bi nas kao prošlogodišnji pobednici, upoznali sa festivalom "SRBIJA U RITMU EVROPE" kome je Niš ove godine, zahvaljujući njihovoj pobedi, bio grad - domaćin.

Ove godine niški tim je zauzeo odlično četvrto mesto  a pobedu su odnela deca iz Vrnjačke Banje koja su na ovom zanimljivom festivalu predstavljala Francusku pesmom J't aime Lare Fabian, te su se izborili za putovanje u ovu lepu evropsku zemlju.

Prošle godine niški učenici su pobedili na ovom prestižnom festivalu a zemlja koju su kroz nastup tada predstavili bila je - Turska. O tome kako je sve to izgledalo pričala nam najpre Sanja.

"Pevali smo pesmu Emine Jahović "I da mogu" na turskom jeziku. Imali smo jako dobre profesore prošle godine kao i ove. I, nije bilo teško, s obzirom da smo se baš dosta spremali. Mnogo truda je uloženo i u kostime i u plesanje, tako da je to bilo jedno predivno iskustvo " - rekla nam je simpatična učenica drugog razreda Ekonomske škole u Nišu.

Sa sličnim osećanjem govorio nam je i Dušan o prošlogodišnjem uspehu.

"Za mene je sve to bilo divno, jedno prelepo iskustvo. I publika. Samo su se čuli aplauzi i bodrili su nas sa svih strana." - rekao nam je Dušan i naglasio da tim sa kojim je i ove godine branio boje Niša je za njega jedna prava porodica, zajednica.

"Bila je audicija na koju su sva deca, talentovana za muziku, ples i pevanje iz osnovnih i srednjih škola, učestvovala i na kraju su odabrali najbolje" - dodaje Dušan a Sanja dodaje da je prošlogodišnji tim od dvanaestoro dece dopunjen još jednom članicom koja peva a da su pojačani i sa još dvoje plesača.

Iza ove dece stoji veliki rad. U glas nam objašnjavaju da su vežbali marljivo i prošle i ove godine, svake subote sa stručnim profesorima iz Beograda koji su radili na njihovoj koreografiji ali i na tehnici pevanja, kako bi ih spremili za pravi evrovizijski nastup.

I zaista "Srbija u ritmu Evrope" i jeste nalik Evroviziji pošto deca iz 22 grada predstavljaju po jednu evropsku zemlju kroz pesmu i igru. Niški tim je ove godine predstavljao - Srbiju, što je privilegija prošlogodišnjih pobednika. 

Oni su se predstavili pesmom "Suze za kraj", Danice Krstić, koja je beovizijska pesma.

I Dušan i Sanja su nam rekli da im je kao timu bilo nešto lakše nego prošle godine jer su se već svi poznavali a pevali su i na maternjem jeziku. Iako su bili zvanredni glasovi žirija i SMS publike ih je rangrao na laskavo četvrto mesto u oštroj konkurenciji 22 grada.

Dušan je sa nama podelio i par utisaka sa prošlogodišnjeg nagradnog putovanja u Tursku. Za njega je to bilo prelepo i nestvarno iskustvo baš kao i kompletna priprema za učešće na ovom zanimljivom festivalu.

"Svakako ovo takmičenje donosi svima mnogo toga" - dodaje Sanja i nastavlja -"to nosi samo pozitivne stvari sobom, ništa negativno."

I Dušan i Sanja pored školskih obaveza i ovog konkretnog takmičenja dosta rade na sebi. Tako Dušan kaže da je učestvovao u trećoj sezoni Pinkovih zvezdica, da ide u privatnu školu pevanja By heart, pohađa i redovnu muzičku školu, svira saksofon.

Sanja je učestvovala prošle godine na takmičenju "Neki novi klinci" gde je dospela do finala. Sprema se individualno kod profesorke pevanja, Goge Stamenković. Ipak festival "Evropa u ritmu Evrope" joj je nemerljivo pomogao.

Veronika i Natalija Vojinović su sestre bliznakinje. I one su bille deo pobedničkog tima prošle godine.

Za samo takmičenje takođe imaju samo reči hvale,

"Iskustvo je bilo prelepo, pre svega. Toliko usomena smo stekle koja ćemo pamtiti celog života, nova druženja. Pobeda je bila kao trešnjica na torti" - kaže Veronika i dodaje da iako su se nadale tome, osećaj kada su ih prozvali je bio neponovljiv.

Natalija nastavlja da su imale osećaj da će pobediti ali pošto je Niš bio debitant prošle godine na manifestaciji opet nisu mogli da budu sigurni da će doživeti takav uspeh. U njemu svoju ulogu svakako imaju profesori koji su njima vredno radili.

"Naučili su nas da sve vrste plesa možemo sklopiti u jedan. Imali smo mnogo različitih vrsta plesa - i hip hop i kontemporary i Latino i standardni ples i disco dance. Sve te vrste pričaju svoju priču. Naučili su nas da samo radom i trudom može sve da se postigne" - kaže Natalija.

Simpatične bliznakinje koje su deo plesne grupe iz Niša smatraju da će sa decom sa kojom ih je povezalo takmičenje "Srbija u ritmu Evrope" ostati prijateljice zauvek. U maniru pravih profesionalaca, što i jesu jer se plesom bave već 9 godina,  pred subotnji nastup su podelile sa nama da je ove godine ipak za nijansu odgovornost koju su preuzele veća jer predstavljaju svoju zemlju.

" Kad predstavljate svoju zemlju nije tako lako. Treba se maksimalno truditi, uvežbati, kako biste svoju zemlju prikazali u punom sjaju na nastupu. "

Niški tim je  u subotu, pred punom halom Čair, kada su se sabrali poeni žirija i glasovi putem SMS poruka osvojio 4. mesto, a bolji od njih su bili timovi Sremske Mitrovice, Bosilegrada i pobednici ovogodišnjeg takmičenja - tim Vrnjačke Banje. Oni su osvojili putovanje u Francusku a to je i mesto gde će se naredne godine održati ovo zanimljivo takmičenje dečjeg stvaralaštva.

]]>
Fri, 15 Jun 2018 13:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7843/na-takmicenju-%22srbija-u-ritmu-evrope%22-pobedila-vrnjacka-banja-nis-cetvrti-.html
Univerzitet u Nišu slavi 53. rođendan http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7839/univerzitet-u-nisu-slavi-53.-rodjendan.html Od ponedeljka 11. juna pa do subote, 16.juna Univerzitet u Nišu, nizom manifestacija obeležava 53. godišnjicu postojanja.

Tim povodom biće organizovan veliki broj dogadjaja različitog sadržaja: predavanja, svečanih akademija, promocija, seminara, radnih sesija i zajedničkih prezentacija naših i inostranih   naučnika, do umetničkog programa različitog sadržaja na više lokacija u gradu, namenjenih članovima akademske zajednice, kao i svim gradjanima Niša. 
Ulaz na koncerte, izložbe, tribine, promocije i pozorišne predstave ostaje slobodan za sve posetioce . 

Sam Dan Univerziteta u Nišu je 15.juna kada će biti upriličena Svečana akademija, na koju su pozvani brojni gosti iz zemlje i inostranstva a očekuje se i dolazak ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Mladena Šarčevića.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 13:15:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7839/univerzitet-u-nisu-slavi-53.-rodjendan.html
Blokadom magistralnog puta ka Sofiji, Nišlije već treći dan u protestu zbog goriva http://radiocity.rs/vesti/nis/7834/blokadom-magistralnog-puta-ka-sofiji-nislije-vec-treci-dan-u-protestu-zbog-goriva.html Nišlije, kao i građani mnogih drugih gradova, od petka protestuju zbog enormne cene goriva povremenim blokadama ulica i puteva. Danas su tako blokirali deo magistralnog puta na ulazu u Sićevačku klisuru u trajanju od sat vremena.

Kako se vidi iz brojnih objava na Fejsbuku, kolona koja se formirala u toku blokade kod mesta Prosek, nadomak Niša je bila duga nekoliko kilometara. Iz komentara a i sa live snimaka vidi se da su učesnici blokade propuštali sva kola u kojima su bila deca, a takođe i vozila Hitne pomoći.

Inače, na Fejsbuku se mogu videti najave koje ukazuju da se sa protestima neće prestati ni narednih dana, pa se tako masovno deli najavni poster za protest u ponedeljak, kojim se građani pozivaju da već od 7 ujutru počnu blokade prometnih raskrsnica i puteva.

Како nezvanično saznajemo sutra će se i u Nišu nastaviti protesti, i blokada će biti i u jutarnjim časovima kod niškog aerodroma ali i popodne od 17h kod Proseka.

Danas se povodom blokada koje traju od petka oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u svom prepoznatljivom stilu optužio opoziciju da stoji iza protesta zbog poskupljenja goriva. On je, obraćajući se novinarima posle posete Vojnoj gimnaziji u Beogradu, upitao zašto se niko ne zahvaljuje što je hleb jeftin, i što je kako je izjavio, struja najjeftinija u regionu.

"Što ne izađete na ulicu pa se zakačite za bandere i kažete nećemo ovako jeftino da plaćamo. Hleb nije važan, struja nije važna, važno je gorivo i pri tome nam predavanja drže oni koji su prodali NIS" - u svom maniru je poručio Vučić a preneo je Insajder.

Vučić je takođe izjavio da nije istina da oko 1000 vozača najmanje blokira saobraćaj već je, prema njegovim rečima, reč o dva tri automobila koji sprečavaju druge da se kreću.

Da podsetimo zahtevi građana koji učestvuju u protestu su da nova cena goriva ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina, a da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

]]>
Sun, 10 Jun 2018 20:17:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7834/blokadom-magistralnog-puta-ka-sofiji-nislije-vec-treci-dan-u-protestu-zbog-goriva.html
Biciklisti vozili protiv poklanjanja aerodroma http://radiocity.rs/vesti/nis/7833/biciklisti-vozili-protiv-poklanjanja-aerodroma-.html Pedesetak biciklista je u subotu, u 11 sati otpočelo protestnu vožnju od Trga Kralja Milana, ulicama grada, pa do Bubnja, kako bi upozorili odbornike Skupštine grada Niša da ne treba da glasaju za poklanjanje aerodroma "Konstantin Veliki" državi.

Protestna vožnja niških biciklista otpočela je simboličnim minutom ćutanja ispred Gradske kuće u ulici 7.jula odakle su se prethodno najavljenom rutom, preko Bulevara Nemanjića spustili do Skupštine grada u Nikole Pašića. Tu se nisu zaustavljali već su zvoncima upozorili odbornike da ne treba da glasaju za otuđenje niške vazdušne luke.

Odatle su biciklisti nastavili vožnju do Memorijalnog kompleksa Bubanj Niš, gde su se, ispod poznatih Tri pesnica, priključili Razgovoru o slobodi, kom je domaćin bio Vladimir Đorđević, režiser filma "Priča o slobodi", kome je tema upravo ovaj kulturno istorijski lokalitet.

]]>
Sun, 10 Jun 2018 19:37:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7833/biciklisti-vozili-protiv-poklanjanja-aerodroma-.html
Na smenu direktora niškog aerodroma reagovala Inicijativa http://radiocity.rs/vesti/nis/7832/na-smenu-direktora-niskog-aerodroma-reagovala-inicijativa.html Smena direktora niškog aerodroma "Konstantin Veliki", podgrejala je ionako vruću atmosferu na niških +30, i uz proteste zbog poskupljenja goriva je centralna tema u gradu. Oglasila se Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" kako bi ukazali na zakonske procedure koje se moraju ispoštovati u slučaju Đurđanovićeve smene.

"Izveštaj aerodroma iz 2018. godine pokazuje da je aktuelna “kriza” oko poklanjanja aerodroma loše uticala na prihode ovog preduzeća. Dosadašnje izjave republičkih i lokalnih čelnika i lidera SNS-a sve vreme usmerene su na urušavanje poslovnog ugleda aerodroma “Konstantin Veliki”, što, takođe, nije i ne može dobro da utiče ni na poslovni imidž aerodroma kod kompanija koje lete iz Niša." - navodi se u saopštenju Inicijative nakon smene Vladice Đurđanovića i dodaje se da je njegova smena pokušaj "da se pokaže Vansiju (koncesionaru beogradskog aerodroma) da država može, kroz partijske kanale, da kontroliše razvoj niškog aerodroma i bez zvaničnog preuzimanja."

Inicijativa je zatražila od Skupštine grada da odbije predlog Gradskog veća o smeni direktora aerodroma, pošto smatraju da je obrazloženje tog predloga bazirano na nalazu budžetske inspekcije koji nije konačan.

"Aerodrom Niš ima rok od pet dana da, od trenutka kada stigne izveštaj budžetske komisije, odgovori žalbom na rešenje. Takođe, direktor ima rok od 20 dana da dostavi svoj odgovor nakon čega bi Gradsko veće donelo konačan zaključak i uputilo ga na izglasavanje Skupštini grada." - naglašavaju iz Inicijative i podsećaju da jedino direktor (VD direktor) može potpisati predaju licenci državi, dok o ostalim stvarima odluku donosi Skupština grada.

Inicijativa pita na kraju: "Zašto baš sada smena direktora?" i zaključuje da je doneta po partijskoj odluci, a ne po zakonskoj proceduri i na osnovu nadležnih institucija koje su i ranije ukazivale na problem.

]]>
Sun, 10 Jun 2018 18:44:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7832/na-smenu-direktora-niskog-aerodroma-reagovala-inicijativa.html
Uspela jednočasovna blokada puteva i ulica zbog poskupljenja goriva http://radiocity.rs/vesti/srbija/7831/uspela-jednocasovna-blokada-puteva-i-ulica-zbog-poskupljenja-goriva.html Kako se već danima najavljivalo, građani širom Srbije su tačno u 17 sati ugasili motore svojih automobila, na mestima gde su se zatekli i sat vremena blokirali saobraćaj u znak protesta zbog povećanja cene goriva. Ovaj spontani protest, dogovoren preko društvenih mreža, ogorčenih građana zbog svakodnevnog rasta cene goriva, održan je u oko tridesetak gradova i mesta širom Srbije.

U Nišu su tačno u 17 h građanima spontano počela da se "kvare" kola na dve lokacije u gradu - na Trgu Kralja Aleksandra i na kružnom toku na Bulevaru 12.februar, a saobraćaj je obustavljen i na prilazu Nišu kao i na putu ka aerodromu. Podsetimo, na društvenim mrežama je apelovano na putnike da na aerodrom krenu ranije, kako se ne bi zaglavili u blokadi.

Veoma prometna raskrsnica na Trgu Kralja Aleksandra bila je blokirana sa svih strana automobilima ali su se vozačima pridružili i pešaci i biciklisti. I svi se slažu u jednom - cena goriva je u odnosu na mizerne plate previsoka. Najavljena su svakodnevna blokiranja ulica dok se ne ispune zahtevi a da podsetimo jedan od glavnih zahteva jeste da cena bezolovnog benzina ne sme da prelazi 120 dinara a da cena dizela mora da se vrati na najviše 110. 

Blokirane su ulice i putevi i u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Preljini, Boru, Šapcu, Pančevu, Vranju, Prokuplju, Babušnici, Svilajncu, Požegi, Smederevu, Knjaževcu, Topoli, Ćupriji, Vršcu, Leskovcu, Aleksincu, Valjevu, Inđiji, Preljini, Aranđelovcu, Odžacima, Temerinu, Obrenovcu.

O protestu na srpskim putevima i ulicama, izveštavaju i svetski mediji i mediji iz regiona, pa se danas moglo čuti da će od sutra u istovetnu vrstu blokada krenuti i vozači iz Bosne i Hercegovine. Pa ipak, iako su stotine automobila blokirale na sat vremena skoro čitavu zemlju, za većinu nacionalnih medija, pogotovo onih bliskim vlastima, to nije bila vest.

Objavljena je samo poruka ministra Stefanovića koji je današnji protest vozača nazvao "terorom manjine nad većinom". Inače, danas su u nekoliko gradova (Sombor, Valjevo, Niš...) saobraćajci snimali registracije zaustavljenih kola, što je na Fejsbuk grupi porotesta protumačeno kao vid zastrašivanja građana da od protesta odustanu.

Primetna je bila i aktivnost prorežimskih tabloida, koji su objavljivali tekstove, gde su za organizaciju protesta optuživali Vuka Jeremića i Boška Obradovića, tražili hapšenje organizatora, i slično.

Protesti se, najavljeno je nastavljaju i napomenuto je da će se održavati na različitim lokacijama ali se još uvek ne zna na kojim.  Ko će biti uporniji građani ili vlast teško je zaključiti ali su dve stvari izvesne. Ovo je, posle dugo vremena, uspela spontana građanska akcija, a drugo, kod mnogih ljudi koji su danas ugasili motore svojih automobila razlog za protest je nezadovoljstvo opštim životnim standardom ljudi, te strah da naduvavanje cene goriva sigurno vodi ka daljem povećanju cena, inflaciji i još težem ekonomskom položaju osiromašenih građana.

]]>
Sat, 9 Jun 2018 02:13:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7831/uspela-jednocasovna-blokada-puteva-i-ulica-zbog-poskupljenja-goriva.html
Smenjen direktor aerodroma "Konstantin Veliki" http://radiocity.rs/vesti/nis/7830/smenjen-direktor-aerodroma-%22konstantin-veliki%22.html Kako izveštavaju Južne vesti, Gradsko veće Niša, smenilo je danas direktora niškog aerodroma, Vladicu Đurđanovića sa tog mesta, uz obrazloženje da je "protivzakonito povećavao plate čime je oštetio budžet Grada Niša".

Gradsko veće je donelo ovakvu odluku na zahtev Grada Niša jer je izveštaj Budžetske inspekcije, tvrde, pokazao nepravilnosti, navode Južne. Juče je, međutim, sa Aerodroma poručeno da njima nikakav izveštaj Budžetske inspekcije nije dostavljen.

"Đurđanović je navodno suprotno zakonu povećao početnu osnovicu za plate za dve trećine, čime je napravio probleme budžetu Niša. Menjani su, kako je rečeno na Veću, i sistematizacija i opisi radnih mesta, pa je plata rasla i sa tim promenama. Masa za zarade je, prema rečima zamenika gradonačelnika Miloša Banđura, bila veća od predviđene programom poslovanja." - pišu Južne, podsetivši da su novinari u više navrata od 2015. tražili dokumenta vezana za sistematizaciju radnih mesta na aerodromu ali da im nije dostavljena, čak ni posle reagovanja Poverenika Rodoljuba Šabića. Grad, međutim, tada nije reagovao.

Komentara na vest o smenjivanju Đurđanovića na društvenim mrežama ima mnogo, a primetno je da većina onih koji komentarišu na Fejsbuku i Tviteru smatra da je smena Đurđanovića posledica svih događaja koji prate odluku o preuzimanju "Konstantina Velikog" od strane države, čemu su se brojne Nišlije usprotivile. U prilog tome navode se brojne izjave državnog vrha, predsednika Vučića i ministarke Mihajlović, koji su u više navrata u poslednjih mesec dana neprimerenim rečnikom govorili o rukovodstvu aerodroma, ali i o Nišlijama koji se tome protive. 

Smenu Đurđanovića mora da verifikuje i gradska skupština a da podsetimo, datum održavanja sednice na kojoj bi se glasalo o odluci Gradskog veća da ustupi niški aerodrom državi, još uvek nije poznat, pa se u gradu uveliko nagađa da li je ideja da se Grad dovede pod prinudnu upravu.  

Za to vreme Inicijativa Ne damo niški aerodrom nastavlja sa protestima, a oglašavaju se i sve opozicione stranke u gradu, pa je da podsetimo poslednje obraćanje medijima imao odbornik opozicionog DSS-a, advokat Goran Đorđević, koji je istakao da su odluke o preuzimanju aerodroma suprotne propisima i zakonu, kao i Statutu Grada Niša i najavio je da će tražiti ocenu zakonitosti pred Ustavnim sudom.

]]>
Fri, 8 Jun 2018 12:37:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7830/smenjen-direktor-aerodroma-%22konstantin-veliki%22.html
Protestna vožnja biciklista i "Razgovor o slobodi" na Bubnju http://radiocity.rs/vesti/7820/protestna-voznja-biciklista-i-%22razgovor-o-slobodi%22-na-bubnju.html U subotu, 9.juna, sa početkom u 11 sati, niški biciklisti će pružiti podršku inicijativi "Ne damo niški aerodrom" - protestnom vožnjom do Bubnja.

Iako se datum sednice Skupštine grada na kojoj bi trebalo da se glasa o sudbini niškog aerodroma i dalje drži u tajnosti, u Nišu se itekako i dalje "ukrštaju koplja" po pitanju ove važne teme za građane Niša. Šta je tačan razlog stalnog odlaganja sednice takođe nije sasvim jasno. Prvo je izgovor bila opravka klima uređaja u skupštinskoj sali, potom se čekalo "da odu gosti sa gradske slave", a ima onih koji smatraju da SNS nije uspeo da obezbedi potrebnu većinu za izglasavanje odluke o prelasku niškog aerodroma u državno vlasništvo. Te tvrdnje čelni ljudi SNS demantuju, tvrdeći da je pitanje dana kada će ta odluka Gradskog veća biti verifikovana. Za to vreme, predstavnici inicijative Ne damo niški aerodrom nastavljaju sa intenzivnom kampanjom protiv ustupanja niške vazdušne luke državi. 

Podršku inicijativi Ne damo niški aerodrom pružiće i niški biciklisti.
Protestna vožnja koju organizuje Udruženje biciklista Karavan Tim, pod nazivom “Biciklisti voze za aerodrom” krenuće u 11 sati sa Trga Kralja Milana i voziće se pored Gradske kuće, preko Bulevara Nemanjića, Bulevara Dr Zorana Đinđića, Narodnog pozorišta do Skupštine Grada u Nikole Pašića a završiće u spomen parku Bubanj u 12 sati. 


Biciklisti će ispred Skupštine grada Niša simbolično zazvoniti u znak podsećanja odbornicima Skupštine Grada Niša da je vreme da zakažu sednicu Skupštine i glasaju PROTIV poklanjanja aerodroma. U Spomen Parku Bubanj, za sve učesnike i zainteresovane građane biće organizovan javni čas o Bubnju pod nazivom “Razgovor o slobodi", gde će sa njima razgovarati reditelj dokumentarnog filma, “Priča o slobodi” Vladimir Đorđević.

]]>
Thu, 7 Jun 2018 09:32:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/7820/protestna-voznja-biciklista-i-%22razgovor-o-slobodi%22-na-bubnju.html
Protestna vožnja biciklista i "Razgovor o slobodi" na Bubnju http://radiocity.rs/vesti/nis/7820/protestna-voznja-biciklista-i-%22razgovor-o-slobodi%22-na-bubnju.html U subotu, 9.juna, sa početkom u 11 sati, niški biciklisti će pružiti podršku inicijativi "Ne damo niški aerodrom" - protestnom vožnjom do Bubnja.

Iako se datum sednice Skupštine grada na kojoj bi trebalo da se glasa o sudbini niškog aerodroma i dalje drži u tajnosti, u Nišu se itekako i dalje "ukrštaju koplja" po pitanju ove važne teme za građane Niša. Šta je tačan razlog stalnog odlaganja sednice takođe nije sasvim jasno. Prvo je izgovor bila opravka klima uređaja u skupštinskoj sali, potom se čekalo "da odu gosti sa gradske slave", a ima onih koji smatraju da SNS nije uspeo da obezbedi potrebnu većinu za izglasavanje odluke o prelasku niškog aerodroma u državno vlasništvo. Te tvrdnje čelni ljudi SNS demantuju, tvrdeći da je pitanje dana kada će ta odluka Gradskog veća biti verifikovana. Za to vreme, predstavnici inicijative Ne damo niški aerodrom nastavljaju sa intenzivnom kampanjom protiv ustupanja niške vazdušne luke državi. 

Podršku inicijativi Ne damo niški aerodrom pružiće i niški biciklisti.
Protestna vožnja koju organizuje Udruženje biciklista Karavan Tim, pod nazivom “Biciklisti voze za aerodrom” krenuće u 11 sati sa Trga Kralja Milana i voziće se pored Gradske kuće, preko Bulevara Nemanjića, Bulevara Dr Zorana Đinđića, Narodnog pozorišta do Skupštine Grada u Nikole Pašića a završiće u spomen parku Bubanj u 12 sati. 


Biciklisti će ispred Skupštine grada Niša simbolično zazvoniti u znak podsećanja odbornicima Skupštine Grada Niša da je vreme da zakažu sednicu Skupštine i glasaju PROTIV poklanjanja aerodroma. U Spomen Parku Bubanj, za sve učesnike i zainteresovane građane biće organizovan javni čas o Bubnju pod nazivom “Razgovor o slobodi", gde će sa njima razgovarati reditelj dokumentarnog filma, “Priča o slobodi” Vladimir Đorđević.

]]>
Thu, 7 Jun 2018 09:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7820/protestna-voznja-biciklista-i-%22razgovor-o-slobodi%22-na-bubnju.html
Promovisana Konzervativna reformistička stranka u Nišu http://radiocity.rs/vesti/politika/7825/promovisana-konzervativna-reformisticka-stranka-u-nisu.html Lider Konzervativne reformističke stranke Dejan Đorđević rekao je na promociji ove partije u Nišu da je po svim ekonomskim parametrima moguće izvesti da prosečan lični dohodak u Srbiji iznosi 848 evra.

"U prvih 12 meseci  kada bi dosli na vlast , moguće je da dostignemo ovu cifru. Ne bih da otkrivam našu kompletnu analizu i proračune, ali ključ je u značajnom osnaživanju porodičnih preduzeća. Statistika obmanjuje građane o prosečnoj plati, a moj tim ima realne osnove da  uposli na hiljade građana i to tako što neće davati po devet hiljada evra po zaposlenom radniku, normalno državnih para. Ovo je bogata zemlja i  potrebno je usmeriti novac na profitabilne poslove" - istakao je Đorđević na promociji stranke.

On je naveo tačke svog programa kao što su očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji, osnaživanje srednje klase zbog narastajućeg siromaštva i druge a založio se i da svaka vlast, kako je istakao, snosi odgovornost za svoje postupke

"Ko je naš napaćeni narod doveo na rub egzistencije  svojom bahatošću i bezobzirnošću. Mora snositi odgovornost. Pokazaćemo dovoljno odlučnosti i energije" - naglasio je Đorđević, i dodao da je politika KRST-a  politička i ekonomska neutralnost nalik na švajcarski model.

Osim toga Đorđević je obećao "da će lokalne šerife zameniti neposrednom(direktnom) demokratijom" kako bi stali na put kriminalu i korupciji.

"Da je moguće izvesti ekonomske revolucionarne poteze govori podatak iz 1881.god do 1912.god gde je Srbija doživela najveći ekonomski prosperitet u modernoj srpskoj istoriji. I iz 1888. godine gde je srpski parlamentarizam bio slobodouman, danas tačno posle 130 godina, mi nemamo slobodoumlje u zemlji. Gde nam je dostojanstvo i slobodarski duh? KRST će političkim delovanjem  dati konačnu ulogu u rušenju komunizma i komunističkog nasleđa. Parlamentarne aktivnosti usmerićemo na opšte društveno dobro, a ne sitnointeresne sfere. Hoćemo da gradimo Srbiju gde će građani biti zaštićeni od kriminalaca. Neograničeni zločin ne sme imati neograničeno pravo" - poručio je Đorđević.

Đorđević je napomenuo da će se KRST boriti za celovitost Srbije zajedno sa Kosovom i Metohijom a po pitanju otuđenja aerodroma u Nišu naveo je svoj stav da bi jedan referendum rešio sve nedoumice oko ovog spornog pitanja.

"Veliki gradovi poput Beograda pa i Niš su puni socijalnih slučajeva, a imamo prazna sela. Jedan od primera je dati tim ljudima gazdinstvo i dati im četiri bika. Ako jedno selo ima 200 kuća, onda je to jedna ozbiljna farma gde ste zaposlili 200 porodica. Ako im država obezbedi plasman tog mesa onda su oni punopravni članovi razvitka ekonomije Srbije " - zaključio je Đorđević u svom govoru, poručivši da je jedini put Srbije "evrorealizam" ali da se u Evropsku Uniju ne može ulaziti na kolenima već kad zemlja ekonomski ojača.

]]>
Thu, 7 Jun 2018 14:06:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/7825/promovisana-konzervativna-reformisticka-stranka-u-nisu.html
Niške mame inicirale akciju za pomoć Porodilištu http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7826/niske-mame-inicirale-akciju-za-pomoc-porodilistu.html Na inicijativu mama – članica Facebook grupe „Ćaskalište za mame iz Niša“, Udruženje „Porodična filharmonija“ pokrenulo je akciju prikupljanja benkica, švedskih i tetra pelena za Porodilište Kliničkog centra Niš.

Mame su želele da obnove odeću za bebe, jer je postojeća pohabana i dotrajala. Iako postoji još stvari koje treba poboljšati, mame su rešile da se same organizuju i počnu od osnovnih stvari koje su prve i neophodne.

Potrebno je da donirane stvari budu bez fleka i oštećenja. Mogu biti i polovne i nove stvari, ne nužno samo bele boje, ali je važno da mogu biti oprane na 90 stepeni, odnosno da se „iskuvaju“, kako bi bile higijenski ispravne.
Radi lakšeg i bržeg prikupljanja donacija, udruženje poziva pravna lica i preduzetnike da se uključe u akciju i postanu zvanični partneri u prikupljanju ovih neophodnih stvari za novorođenčad. Trenutni punktovi za prikupljanje nalaze se na sledećim lokacijama:

Turistička agencija Galileo Tours ul. Nikole Pašića 35
Kafe rodjendaonica Vitez Templar ul. Studenička BB
NiIzlog, ul. Vojvode Mišića 46
ZONA 1 @exclusivesecondhandshop Zona 1 sa zadnje strane, lok. 13 (kutija u pripremi)
DUVANIŠTE English for you - škola engleskog, ul. Majakovskog 38 (kutija u pripremi)

Zainteresovani se mogu javiti putem inboks-a na zvaničnoj Facebook stranici Udruženja “Porodična filharmonija” ili mejlom na: office@porodicnafilharmonija.org . Trenutno je potrebno napraviti punktove u sledećim delovima grada: Čalije, Trošarina, Park Svetog Save, Staro groblje, Bubanj, Kičevo, NR Jović/Branko Bjegović, Pantelej, Niška Banja. Post na stranici se svakodnevno ažurira, tako da je moguće pratiti sve nove lokacije.

Akcija traje do 18. juna, nakon toga će biti objavljena informacija o prikupljenim sredstvima, a ista će biti donirana u najkraćem roku Porodilištu.


]]>
Thu, 7 Jun 2018 15:07:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7826/niske-mame-inicirale-akciju-za-pomoc-porodilistu.html
GO "Dveri" u Nišu dobio novu predsednicu http://radiocity.rs/vesti/politika/7823/go-%22dveri%22-u-nisu-dobio-novu-predsednicu.html Nova predsednica Srpskog pokreta "Dveri" u Nišu je dr Tamara Milenković-Kerković, redovni profesor Univerziteta u Nišu i član Predsedništva Dveri.  

"Ključne oblasti delovanja Dveri i dalje su očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, porodična politika, jačanje i favorizovanje domaće privrede i poljoprivrede, borba protiv kriminala i korupcije, kao i podrška i zaštita socijalno i pravno ugroženih slojeva stanovništva.  Ove su teme i fokus politike Gradske organizacije Dveri u Nišu." - istaknuto je u saopštenju o izboru nove predsednice gradskog odbora ove političke stranke.

U saopštenju se dalje navodi da je Niš suočen sa brojnim problemima koje su, kako kažu, "Niš od prestonice Juga Srbije i Konstantinovog Grada pretvorile u kasabu bez perspektive". Kao glavne probleme "Dveri" vide ekonomsku devastaciju grada, propast nekadašnjih privrednih giganata i zapuštenu poljoprivredu, drastično osiromašenje stanovništva i uništenje srednje klase, odlazak najobrazovanijih mladih ljudi i čitavih porodica iz Niša, narastajući kriminal, velike razmere korupcije, nestručnosti i nepotizma u većini javnih institucija, komunalne službe i javna preduzeća kao azil partijskih kadrova i izvorište skandala, medijski mrak i subvencionisanje isključivo gradskoj vlasti poslušnih medija, ulice pretvorene u rupe iz kojih viri kaldrma... 

"Ovi i mnogi drugi problemi Grada Niša, aktuelizovani u višemesečnoj borbi građana Niša da spreče gradsku vlast u odluci da Aerodrom „Konstantin Veliki“ poklone Republici biće osnovno polje rada Gradske organizacije Dveri u Nišu." - poručuju iz GO "Dveri" u Nišu.

]]>
Thu, 7 Jun 2018 13:38:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/7823/go-%22dveri%22-u-nisu-dobio-novu-predsednicu.html
Od 8. do 10.juna vitezovi vraćaju nišku tvrđavu u srednji vek http://radiocity.rs/vesti/nis/7819/od-8.-do-10.juna-vitezovi-vracaju-nisku-tvrdjavu-u-srednji-vek.html Ukoliko želite da upoznate srednjovekovni način života, srednjovekovnu nošnju, vitešku opremu, oruđe i oružje pruža vam se prilika od 8-10. juna u Nišu. Tada će biti održan međunarodni viteški festival "ZAŠTITNICI TVRĐAVE", a u organizaciji Viteške družine "Zmajeva griva".

"Posetioci festivala biće u prilici da se oprobaju u jahanju konja, upoznaju se sa tehnikama izrade viteškog oklopa, mača i strele, prošetaju srednjovekovnom pijacom, gađaju lukom i strelom, prate profesionalni turnir u streličarstvu, prisustvuju borbama viteza, probaju viteško pivo i prepuste se druženju u viteškom kampu." - najavljuju organizatori ovog zanimljivog festivala.

Posebnu draž festivalu daće bogati program za decu koja će moći da učestvuju na festivala kreativnim radionicama, poligonu sa preprekama "Kako postati vitez?", a imaće i mogućnost da se druže sa domaćim životinjama. Deci starijeg uzrasta i onima koji u sebi nose takmičarski duh biće predstavljene srednjovekovne društvene igre, uz mogućnost takmičenja.
Večernji program festivala na Letnjoj pozornici uključiće kulturno-umetničke nastupe, srednjovekovnu muziku, srednjovekovni ples, nastupe sa vatrom i večernje borbe viteza.

Prošlogodišnji festival, prvi po redu, bio je jako uspešan i tada smo da podsetimo na City radiju ugostili Dušana i Mariju iz Viteške družine "Zmajeva griva", koji su nam objasnili da biti vitez znači biti hrabar, pošten, human i veran, pravdoljubiv, spreman da pomogne slabijima i uopšte ljudima u nevolji. Ukoliko ste i sami nekada sanjali da budete vitezovi niška Tvrđava će svakako ovog vikenda biti idealno mesto za to. Tamo vas očekuju vitezovi iz brojnih viteških družina iz nekoliko zemalja i mnogo gradova. 

]]>
Wed, 6 Jun 2018 10:07:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7819/od-8.-do-10.juna-vitezovi-vracaju-nisku-tvrdjavu-u-srednji-vek.html