City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html Od glasača do birača – promenom izbornog sistema http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8390/od-glasaca-do-biraca-%E2%80%93-promenom-izbornog-sistema.html Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) je u okviru Festivala demokratije organizovala javnu diskusiju ,,Od glasača do birača’’ u EU info kutku u Nišu gde su na temu izbornog sistema govorili eksperti iz ove oblasti sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Pravnog fakulteta u Nišu. Oni su se saglasili da je promena izbornog sistema neophodna kako bi građanska volja na izborima bila što adekvatnije predstavljena.

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Milan Jovanović kazao je da je aktuelni, proporcionalni  izborni sistem sa zatvorenom listom i petoprocentnim pragom, retka varijanta proporcionalnog sistema u svetu. ,,Blokirane liste nas pretvaraju u glasače, a ne u birače. Možemo da biramo samo stranke, ne i pojedince’’, zamerio je prof. Jovanović. Da nema komunikacije između građana i poslanika potvrdio je i doc. dr Dušan Vučićević sa FPN-a koji kaže da je naš izborni sistem ,,hiperreprezentativan ali se kroz kripto-koalicije obesmišljava prag od 5%. Kroz koalicije se oni za koje građani nikada ne bi glasali šlepaju uz velike partije. Da li ćete ući u parlament zavisi od toga u kakvom ste odnosu sa vrhom partije’’. 

Profesorka Pravnog fakulteta u Nišu dr Maja Nastić kao osnovnu primedbu navodi to što Zakon o izboru narodnih poslanika nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Kao pozitivnu stranu aktuelnog izbornog sistema navodi ,,predstavljenost žena i nacionalnih manjina u parlamentu’’. Sagledavajući aktuelnu društvenu i političku situaciju, profesor dr Dejan Vučetić sa Pravnog fakulteta u Nišu konstatuje da je ,,partokratija nagrizla sve institucije’’.

Centralizacija je, takođe, uočena kao jedna od manjkavosti izbornog sistema jer naš parlament čini čak 100 poslanika iz Beograda i Novog Sada (od 250) iako u ova dva grada živi tek 25% birača. ,,Model sa jednom izbornom jedinicom sprovodi metropolizaciju jer jedinice lokalne samouprave nisu adekvatno predstavljene u skupštini. Male, nerazvijene opštine nemaju poslanike, nemaju preko koga da se obrate, da utiču na vladu, na politike’’, kazao je prof. Jovanović (FPN).

Na tribini ,,Od glasača do birača’’ predstavljeno je i šest alternativnih izbornih modela izrađenih kroz inicijativu Biram koga biram

]]>
Sun, 15 Sep 2019 16:17:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8390/od-glasaca-do-biraca-%E2%80%93-promenom-izbornog-sistema.html
Šansa za umetnike iz Niša i okoline http://radiocity.rs/vesti/nis/8376/sansa-za-umetnike-iz-nisa-i-okoline.html Udruženje „Štek house“ iz Niša raspisalo je konkurs za umetnike svih profila od 15 do 30 godina koji u svojim radovima imaju za temu grad Niš. Konkursom u okviru projekta „Kreativni Niš“ koji finansijski podržava „Fond za jug Srbije“ biće omogućeno da petoro umetnika besplatno predstave svoje radove u kafe baru „Dnevna soba“, ulica Svetozara Markovića 14a.

Za petoro umetnika iz Nišavskog okruga biće obezbeđena kompletna logistička i organizaciona pomoć prilikom prezentovanja njihovih radova (štampanje kataloga, medijska promocija, internet kampanja, osveženje za goste izložbe), a termini za izložbe, književne ili druge kulturne performanse su u auvgustu i septembru mesecu u prostoru kafea „Dnevna soba“.

Konkurs za umetnike je otvoren od 8. do 15. avgusta u ponoć, a o tome kojih petoro umetnika će se predstaviti niškoj publici odlučiće žiri koji čine akademski slikar, predstavnik organizacije za mlade koja deluje u Nišu kao i predstavnik medija. Prijave su elektronskim putem na mejlkreativninis@gmail.com sa osnovnim podacima i par fotografija koje ilustruju rad umetnika.

Nakon odluke komisije, izabrani umetnici biće obavešteni već 17. avgusta, a umetnički performansi će biti organizovani od 24. avgusta do 28. septembra 2019. godine. Projektom „Kreativni Niš“ biće realizovana i web platforma kreativninis.rs koja će predstavljati svojevrsnu bazu umetnika grada Niša. Sajt će biti jednostavan za korišćenje te će svoj nalog moći da kreiraju umetnici svih starosnih dobi. Posebnu pažnju tokom trajanja projekta zauzima i okrugli sto koji će btii održan 29. septembra a okupiće na jednom mestu predstavnike institucija kulture, izvršne vlasti kao i umetnike koji stvaraju u našem gradu. Svi oni zajedno pokušaće da dođu do odgovora „Da li su javne institucije dostupne mladim i neafirmisanim umetnicima?“.

]]>
Tue, 13 Aug 2019 17:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8376/sansa-za-umetnike-iz-nisa-i-okoline.html
Tribina Južnih vesti o uticaju botova na kreiranje javnog mnjenja http://radiocity.rs/vesti/nis/8372/tribina-juznih-vesti-o-uticaju-botova-na-kreiranje-javnog-mnjenja-.html U petak je u Deli prostoru u Nišu održana tribina u organizaciji Južnih vesti, na kojoj je prikazan intervju, koji je za ovaj portal dao bivši pripadnik Internet tima Srpske napredne stranke. U ovom zanimljivom video svedočenju bivšeg SNS bota moglo se čuti da većina botova radi u javnim preduzećima, da su direktno organizovani od Srpske napredne stranke, da se njihov rad nadzire od strane lokalnih odbora koji o aktivnostima obaveštavaju vrh stranke. Po kazivanju ovog i dalje aktivnog člana SNS-a koji je zbog toga insistirao na anonimnosti, ukoliko se odbije neko partijsko naređenje slede posledice, kakva je na primer gubitak posla.

Na današnjoj tribini o problemu botova te o njihovoj opasnosti po kreiranje medijske slike u Srbiji govorili su poznati ljudi iz sveta medija i NVO sektora: Antonela Riha, Stevan Ristić, Slobodan Georgijev, Igor Božić i Mladen Jovanović. Razgovor je moderirala urednica Južnih vesti, Gordana Bjeletić.

]]>
Fri, 9 Aug 2019 20:40:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8372/tribina-juznih-vesti-o-uticaju-botova-na-kreiranje-javnog-mnjenja-.html
Devojčica za kojom se tragalo pronađena http://radiocity.rs/vesti/nis/8368/devojcica-za-kojom-se-tragalo-pronadjena-.html Kako objavljuju niški portali Građanin i Južne vesti, trinaestogodišnja devojčica za kojom se tragalo nakon što je nestala u centru grada, pronađena je. Prema pisanju ovih portala dete je nepovređeno, a policija nije dala dodatne informacije o slučaju.

Portal Građanin je objavio, pozivajući se na izjavu "čoveka dobro upoznatog sa slučajem" da se detetu izgubio svaki trag 28.jula oko 13 sati kada je krenula do centra grada da pogleda polovne knjige za školu.

Oni su takođe objavili da je dete prema rečima istog izvora, odveo stariji muškarac u njegov stan koji se nalazi u ulici 7.juli, gde je navodno bilo još nekoliko mlađih muških osoba ali da nad njom nije počinjeno nikakvo nasilje niti krivično delo. Navodno je reč o alkoholičaru ali su nepoznati motivi i okolnosti koji su doveli do toga da devojčica krene sa njim i da se ne javi roditeljima. 

Policija je intenzivno tragala za tinejdžerkom, ispitivala njene drugarice i poznanike, a njena mama je u ponedeljak predveče dobila srećnu vest da je dete pronađeno i da je nepovređeno. Ostaje da se policija i zvanično oglasi povodom ovog slučaja koji je uzburkao nišku javnost i da pojasni detalje jednodnevnog nestanka trinaestogodišnjeg deteta u centru Niša.

]]>
Tue, 30 Jul 2019 02:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8368/devojcica-za-kojom-se-tragalo-pronadjena-.html
Humanitarna prodaja Arinih rock & roll uspomena http://radiocity.rs/vesti/nis/8360/humanitarna-prodaja-arinih-rock--roll-uspomena.html U prostoru niške Sinagoge od 3. do 13. avgusta biće održana humanitarna prodajna izložba predmeta iz lične kolekcije Dragana Aranđelovića Are, a čitav prihod će biti uplaćen kampu za decu bez roditeljskog staranja u organizaciji niškog Džedajskog pokreta.

Dragana Aranđelovića Aru, nekadašnjeg vlasnika Happy housea,  Nišlije poznaju i kao velikog poznavaoca i zaljubljenika u muziku. To je dovelo do toga da skoro 45 godina obilazi koncerte i skuplja majice i ostale uspomene sa njih. Zbog oko 250 koncerata obišao je dvadesetak država u Evropi i Americi.  A zbog muzike je putovao na sve moguće načine - autostopom, vozom, avionom, pa čak i biciklom.

"Na izložbi mogu da se vide, pre svega, majice koje sam ja četrdesetak i više godina skupljao, ulaznice sa koncerata, razni plakati i sve ono što pripada pod koncertne artefakte. Dakle i katalozi i neke fotografije i set liste, što originalne, koje sam uspeo da, kako bi se to reklo, "maznem" sa bine muzičara, odnosno bendova, pa do onih koje sam uspeo da skinem sa neta, da bih imao za svoju uspomenu", objašnjava Dragan Aranđelović Ara.

Organizator izložbe "Koncertni artefakti" je Udruženje Marker, a pomogli su Narodni muzej iz Niša i Sekretarijat za kulturu Grada Niša.

"Ekipa Udruženja Marker se raduje što kao organizator Humanitarne izložbe u Sinagogi pomaže Draganu Aranđeloviću Ari da svoju muzičku zaostavštinu pretoči u pomoć onima kojima je najpotrebnija – deci bez roditeljskog staranja. Zahvalni smo što smo na ovaj način dobili priliku da promovišemo prave vrednosti i humanitarni rad našeg sugrađanina. Muzika uvek pokreće najbolje u svakom od nas!", kaže predsednica Udruženja Marker Jovana Đorđević.

]]>
Mon, 29 Jul 2019 22:35:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8360/humanitarna-prodaja-arinih-rock--roll-uspomena.html
Vredna donacija zahvalnih roditelja Dečijoj internoj klinici u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8359/vredna-donacija-zahvalnih-roditelja-decijoj-internoj-klinici-u-nisu.html Savremeni pulsni oksimetar stigao je na Kliniku za dečije interne bolesti, na odeljenje intenzivne nege, kao poklon za čiju su kupovinu zajednički sakupili novac porodica Milenković, čija je beba do skoro lečena na toj klinici, i Bojan Stanimirović, pevač leskovačkog benda Amadeus. Donacija je vrednosti preko 200 000 dinara. Prema rečima oca šestomesečnog Mijata, Danijela, profesionalnog vojnika RS, koji službuje u niškoj kasarni „Pantelej“, bebica je zbog zdravstvenih problema nakon rođenja prebačena u Klinički centar Niš i  donedavno se lečila na Odeljenju neonatologije Klinike za dečije interne bolesti.

-S obzirom na to da sam gotovo sve vreme dok je trajalo lečenje boravio ovde, želim da od srca pohvalim celokupno osoblje Klinike, koje je maksimalno požrtvovano i koje brine o svoj dečici, tako da je ovaj poklon samo mali znak zahvalnosti, jer znam da kada su takve situacije u pitanju, potrebna je moderna medicinska oprema, a znam iz svog ličnog iskustva, da su pulsni oksimetri itekako bitni, ispričao je otac Danijel. -Ja sam nakon rođenja mog četvrtog deteta, sina Mijata, odlučio da novac koji bi potrošio za slavlje, namenim u ove svrhe, a od izuzetne pomoći je bio veliki humanista i veliki čovek, Boki iz benda „Amadeus“, koji je donirao veći ostatak para, dodao je Danijel.

I na Klinici za dečije interne bolesti KC Niš, nisu skrivali zadovoljstvo zbog ovog humanog gesta.

-Meni je zaista drago što se Danijel odlučio da nam donira pulsni oksimetar, jer to je ono što nam svakako treba, za sve naše pacijente, a svakako smo svi srećni što je naš mali pacijent sada dobro i da će nakon nastavka lečenja i zdravstvene brige, porasti u jednog zdravog i lepog dečaka, tako da apelujem na sve ljude dobre volje, da slede ovakve postupke i ulažu u život, izjavio je dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege Klinike za dečije interne bolesti KC Niš.

Vrednost doniranog pulsnog oksimetra, iznosi 200 600 dinara.

]]>
Mon, 29 Jul 2019 21:41:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8359/vredna-donacija-zahvalnih-roditelja-decijoj-internoj-klinici-u-nisu.html
Nestala trinaestogodišnjakinja u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8356/nestala-trinaestogodisnjakinja-u-nisu.html Nestala devojcica Andjela,13 godina starosti, poslednji put je viđena juče u centru Niša. Ako je neko vidi obavestite policiju ili njenog ujaka Žarka Panajotovića na 0641228132.

Kako je objavio niški portal "Građanin" policija je raspisala potragu za devojčicom starom 13 godina A.J. 

Na FB grupi "Mesto za roditelje za Niša" objavjen je apel ujaka nestale devojčice Žarka Panajotovića kao i fotografija devojčice. Prema njegovim rečima dete je poslednji put viđeno juče u centru Niša a na sebi je imala crne helanke sa rupicama.

]]>
Mon, 29 Jul 2019 21:16:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8356/nestala-trinaestogodisnjakinja-u-nisu.html
Učenice niške Umetničke škole pobednice konkursa "Evropski dnevnik 2018/2019" http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8348/ucenice-niske-umetnicke-skole-pobednice-konkursa-%22evropski-dnevnik-20182019%22.html U okviru projekta "Doživi EU" i devetog izdanja nagradnog konkursa “Evropski dnevnik 2018/2019” Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji u kategoriji multimedijalnih formi, radom “Zagađenje" učenice Umetničke škole iz Niša zauzele su prvo mesto. Pobednički tim činile su učenice Sara Mladenović, Maja Mladenović, Milica Bojanić i Anja Ilić, uz mentorstvo profesora Borisa Kandolfa.

Na nagradnom konkursu učestvovalo je 1000 srednjoškolaca, a od 373 pristigla  rada odabrano je dvanaest u četiri kategorije: literarni, likovni radovi, foto i multimedijalne forme. Najviše prijava bilo je za kategoriju multimedijalnih formi.

Prvonagrađene autorke Umetničke škole iz Niša o svom radu su rekle: „U ovom videu, osim što smo prikazale posledice zagađenja i opasnost koju izazivaju, htele smo, takođe, da pokažemo koliko su obrazovanje i zainteresovanost o ekologiji bitni još od malih nogu. Materijali koje smo koristile za pravljenje objekata (kuća, stolovi, stolice, pozadina, vozila) jesu reciklirani predmeti (kartoni, papiri, kutije), osim figura ljudi koje su napravljene od plastelina.”

Teme ovogodišnjeg konkursa bile su: "EU i ja", "EU i Srbija", "Čuvajmo našu životnu sredinu", "Zdravi stilovi života", "Aktivno građanstvo" i "Prevencija nasilja". Navedene teme su imale cilj da srednjoškolcima približe Evropsku uniju i detaljnije ih upoznaju sa funkcionisanjem njenih institucija, procesom pridruživanja Srbije, mogućnostima koje pruža EU mladima i drugim aktuelnim temama koje se tiču zaštite čovekove okoline, društva u kojem žive, prava mladih i drugo.

Na sedmodnevno nagradno putovanje jula meseca krenulo je devetnaestoro učenika iz devet gradova Srbije, različitih obrazovnih profila kao i uzrasta, od prvog do četvrtog razreda. Celo putovanje je bilo vrlo lepo osmišljeno, uz obilazak interesantnih destinacija i kulturno-istorijskih znamenitosti. U Hrvatskoj su učenici posetili Pulu, u Italiji su obišli Veneciju, Padovu, Veronu, Feraru, a u Sloveniji Ljubljanu i Bled.

Sara Mladenović, učenica Umetničke škole iz Niša, izdvaja da je ovo za nju nezaboravno putovanje na kojem je dočekala svoj osamnaesti rođendan. Zadovoljna je  bogatim i raznovrsnim aktivnostima, od umetnosti, astrologije, nauke do religije. Najviše ju je radovao obilazak dela Slovenije i to što je naučila mnogo o toj državi i njenom načinu zaštite životne sredine. Anja Ilić ističe da je upoznala dosta novih ljudi sa kojima planira da održi dalji kontakt i, da može, ostala bi na ovom putovanju čitavog leta. Maja Mladenović kaže da je imala priliku da upozna predivna mesta s bogatom istorijom, posebno izdvaja Univerzitet u Padovi, a ovo putovanje pod sloganom #euzatebe će joj zauvek ostati u sećanju.  Najmlađa nagrađena učenica na putovanju, Milica Bojanić, pored lepog iskustva, razgledanja centara umetnosti i arhitekture, kaže da je na ovom putovanju naučila bitnu lekciju, a to je da u okolini moramo biti heterogeni i snalažljivi i da je druženje veoma korisno i najbitnije u procesu odrastanja.

     
       

     


]]>
Sat, 20 Jul 2019 13:08:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8348/ucenice-niske-umetnicke-skole-pobednice-konkursa-%22evropski-dnevnik-20182019%22.html
EKO gerila poziva na čišćenje korita Nišave u nedelju http://radiocity.rs/vesti/nis/8353/eko-gerila-poziva-na-ciscenje-korita-nisave-u-nedelju.html Volonteri okupljeni oko inicijative EKO gerila najavljuju za nedelju, 21.jul, još jednu akciju čišćenja u Nišu.

"Svedoci smo da je Nišava veoma zagađena i prepuna raznog đubreta, te da se ono povećava iz dana u dan, a naročito vikendom. Izlazak Sunca vikendom na keju u centru grada otkriva tragove burne noći u vidu ogromne količine smeća. Okupimo se ove nedelje da očistimo koliko se može očistiti i pokažimo da nam je stalo do čistog grada i naše reke." - poručuju niški ekolozi.

Sa čišćenjem se kreće od mosta u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog - prekoputa autopijace, i čistiće se do grčkog konzulata, t.j. Bulevara 12. februar, sa obe strane.

"Bićemo podeljeni na ekipu koja će vaditi đubre iz reke i ekipu koja će prihvatati na obali ono što bude izvađeno i "pakovati" u džakove. Mediana će obezbediti 3 para čizama, a ako neko ima svoje čizme za ribolov, može da ponese." - saopštila je EKO gerila u pozivu Nišlijama da im se pridruže.

]]>
Sat, 20 Jul 2019 13:52:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8353/eko-gerila-poziva-na-ciscenje-korita-nisave-u-nedelju.html
Niški gimnazijalci osvojili medalje na Balkanskoj fizičkoj olimpijadi http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8345/niski-gimnazijalci-osvojili-medalje-na-balkanskoj-fizickoj-olimpijadi.html Na upravo završenoj prvoj Balkanskoj fizičkoj olimpijadi u Solunu, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša postigli su veliki uspeh, osvajanjem tri medalje - jedne zlatne i dve bronzane. Pored njih srebrnu medalju je osvojio i učenik kragujevačke gimnazije.

Zlatnu medalju je osvojio Momčilo Tošić, a bronzane Jovan Arizanović i Viktor Mičić, svi učenici drugog razreda gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu. Srebrnu medalju je osvojio Zlatko Golubović, takođe učenik drugog razreda, iz Prve kragujevačke gimnazije.

Osvajanjem medalja, učenici iz Srbije su vicešampioni Olimpijade, a prvo mesto je pripalo učenicima iz Rumunije, koji su osvojili 3 zlatne i jednu srebrnu medalju.

Na prvoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike  učestvovali su učenici iz Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kipra, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije i Turske, kao i gostujući timovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Priznanja su dobili i mentor učenika iz Niša i vođa tima, profesor Gimnazije „Svetozar Marković“ Jelena Đorđević, i član Žirija docent na PMF u Nišu i profesor u Gimnaziji „Svetozar Marković“ dr Dragoljub Dimitrijević.

Nagrade i priznanja su obezbedili Društvo fizičara Grčke i Evropsko Društvo fizičara - Komitet za evropske integracije. Apsolutni pobednik olimpijade je iz Rumunije koji je dobio specijalno priznanje, dar Centra Balkanske mreže za matematičku i teorijsku fiziku (SEENET-MTP) iz Niša. Učešće ekipe iz Srbije su finansijski podržali Uprava za obrazovanje Grada Niša i SEENET-MTP centar.

Sledeća, druga po redu „Balkanijada“ biće održana sledeće godine u Rumuniji.

]]>
Sat, 20 Jul 2019 12:55:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8345/niski-gimnazijalci-osvojili-medalje-na-balkanskoj-fizickoj-olimpijadi.html
Ivan Redi poklonio celokupnu biblioteku Univerzitetskoj biblioteci u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8350/ivan-redi-poklonio-celokupnu-biblioteku-univerzitetskoj-biblioteci-u-nisu.html Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu obogatila je svoj fond jednim značajnim poklonom. Naime, dobila je celokupnu privatnu biblioteku gospodina Ivana Redija, poznatog niškog arhitekte i humaniste.

Ova zbirka sardži veliki broj stručnih publikacija, monografskih i serijskih, iz oblasti arhitekture i srodnih disciplina, uglavnom na nemačkom jeziku, ali i na srpskom, engleskom i ruskom. Deo kolekcije gospodina Redija Univerzitetska biblioteka je preuzela još krajem 2016. godine, a sada su se stekli uslovi da se i ostatak ovih publikacija prebaci iz Graca u Austriji (gde je gospodin Redi proveo veći deo svoje karijere) u Niš.
Iz Univerzitetske biblioteke poručuju da su veoma zahvalni gospodinu Rediju, ali i zaposlenima u organizaciji Crveni krst Niš, koji su pomogli prilikom transporta knjiga.

]]>
Sat, 20 Jul 2019 13:35:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8350/ivan-redi-poklonio-celokupnu-biblioteku-univerzitetskoj-biblioteci-u-nisu.html
Predavanja i posmatranje nebeskih tela u čast pola veka od sletanja čoveka na Mesec http://radiocity.rs/vesti/nis/8343/predavanja-i-posmatranje-nebeskih-tela-u-cast-pola-veka-od-sletanja-coveka-na-mesec.html Povodom obeležavanja 50 godina leta Apola 11 i sletanja prvog čoveka na površinu Meseca, kao i predstojećeg delimičnog pomračenja Meseca za narednu nedelju Astronomsko društvo „Alfa“ i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta pripremaju niz aktivnosti vezanih za ovaj jubilej i našeg najbližeg „svemirskog komšiju“.

U utorak, 16. jula, na dan kada je raketa nosač poletela i ponela prve ljude na Mesec, predavanjem „Naš prijatelj Mesec“ Astronomsko društvo Alfa počinje program obeležavanja ovog, za čovečanstvo značajnog jubileja. Nakon predavanja biće organizovano javno teleskopsko posmatranje delimičnog pomračenja Meseca sa parkinga PMF-a. Delimično pomračenje počeće u 22:01 sati, a maksimum pomračenja nastupiće pola sata pre ponoći.

U četvrtak, 18. jula, program se nastavlja drugim delom predavanja „Naš prijatelj Mesec“ a nakon predavanja posetioci će moći da kroz teleskop vide Jupiter i njegova četiri najveća meseca – Galilejeve satelite, a zatim, oni najuporniji, moći će da vide planetu Saturn, njegove prstenove i Titan – Saturnov najveći mesec.

Program obeležavanja jubileja završava predavanjem „50 godina od Apola 11 – jesu li šetali po Mesecu“, u subotu, 20. jula, na dan kada je 1969. godine Nil Armstrong postao prvi čovek koji je hodao površinom drugog nebeskog tela.

Sva tri predavanja održaće prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor PMF-a, a predavanja počinju u 20:00 h u amfiteatru PMF-a. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. Teleskopska posmatranja počinju oko 21:30 h na parkingu fakulteta.

]]>
Tue, 16 Jul 2019 10:46:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8343/predavanja-i-posmatranje-nebeskih-tela-u-cast-pola-veka-od-sletanja-coveka-na-mesec.html
Razgledanje Niša iz autobusa za turistički obilazak grada http://radiocity.rs/vesti/nis/8340/razgledanje-nisa-iz-autobusa-za-turisticki-obilazak-grada.html Promotivnom vožnjom gradskog rukovodstva i novinara, otpočela je sa radom linija autobusa sa otvorenom galerijom namenjena turističkom obilasku lokaliteta u Nišu.

Linija koja saobraća do najznačajnijih kulturno istorijskih lokaliteta u Nišu saobraća od 15. jula i kako su iz Turističke organizacije Niš saopštili imaće tri polaska dnevno. Autobus ima ukupno 78 mesta, od kojih 48 u otvorenom delu na sprat i opremljen je slušalicama putem kojih turisti mogu da čuju u toku vožnje kraj kojih znamenitosti grada prolaze.

Početna stanica ove namenske ture je iza Narodnog pozorišta a autobus se kreće kroz Nikole Pašića pa nadalje kroz centar grada do Tvrđave, Logora na Crvenom krstu, Ćele Kule,  nalazišta Medijana do Niške Banje i nazad, pri tom prolazeći i pored Kazandžijskog sokačeta, Narodnog muzeja, zgrade Pošte, Suda i ostalih lokaliteta i spomenika. Tura traje 80 minuta a kako objašnjavaju turistima se nudi prevod vodiča na 6 svetskih jezika. 

Panoramski autobus će kretati tri puta dnevno, u 9, 11 i 13 časova a u njega će moći da se uđe na šest usputnih stanica u gradu. Kako je istakao Uroš Parlić, direktor niške Turističke organizacije, Niš se uvođenjem ovakvog autobusa približio svetskim metropolama u kojima odavno postoje i prema njegovom mišljenju podjednako će koristiti i turistima koji dođu da obiđu Niš ali i našim sugrađanima.

Cena karte za obilazak grada je 400 dinara. Parlić kaže da će za određen broj putnika biti obezbeđene subvencionisane karte (za najbolje đake, studente) a da će takođe jedan polazak dnevno subvencionisati Grad kako bi se Nišlije besplatno provozale. Ipak, za taj polazak će biti neophodno uzeti besplatnu kartu u Turističkoj organizaciji Niša.

]]>
Tue, 16 Jul 2019 10:06:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8340/razgledanje-nisa-iz-autobusa-za-turisticki-obilazak-grada.html
Niška inicijativa prijavila stalne skupove do kraja godine http://radiocity.rs/vesti/politika/8333/niska-inicijativa-prijavila-stalne-skupove-do-kraja-godine.html Odbornici Niške inicijative prijavili su održavanje skupova ispred "svih bitnih institucija, JKP-a, ustanova i organizacionih jedinica lokalne samouprave".

Iz prijave svakodnevnih skupova počevši od 17.jula pa sve do 31.decembra 2019., vidi se da su zamišljeni u formi razgovora sa građanima ali i sa nadležnima iz institucija i preduzeća. 

"Ideja je da usled uspavanosti svih institucija zbog političke korupcije, straha, cenzure i udvorištva, mi kao građani podsetimo usnule institucije da su one tu zbog nas. Ovim potezom svi činovnici, političari i radnici koje plaćamo mi iz Budžeta biće podsećani kad treba, koje stvari treba da se rade i u čijem interesu." - saopštavaju iz Niške inicijative i dodaju da su došli do zaklučka da su svi u kompletu odgovorni i da imaju nameru da sačekuju ispred institucija i javnih preduzeća odgovorne i da im postavljaju pitanja od opšteg značaja. -"Bilo da je to jedan odbornik ili grupa građana, više neće moći anonimno da rade protiv društva i građana, već će ovim potezom biti pozvani na odgovornost licem i imenom, kako i treba."

Niška inicijativa ističe da nema reakcije nadležnih ni na jednu stvar od interesa za grad.

"Ni mediji, ni fažizam, ni korupcija, ni primena zakona, ni odgovornost njih ne zanima." - kaže se dalje u saopštenju. -"Vi ste gospodo svi krivi zajedno, pa ćete svi zajedno biti posećeni u jednom trenutku i pitani za stvari iz vašeg domena."

Iz Niške saopštavaju da im je namera da "probude" institucije koje ne rade svoj posao kako valja kako sami građani ne bi preuzeli na sebe "rešavanje stvari", što prema njihovim rečima nije dobro za jedno društvo.

Razgovori sa građanima će se obavljati na sledećim lokacijama u Nišu: JKP "Gradska toplana", JKP "Mediana", JKP "Gorica", JKP "Naisus", JKP "Objedinjena naplata", JKP "Parking servis", JKP "Direkcija za javni prevoz grada Niša", JKP "Tržnica", JKP "Gradska stambena agencija", JKP "Direkcija za izgradnju grada Niša", JP za stambene usluge "Nišstan", Turistička organizacija Niša, JP "Zavod za urbanizam", Narodna biblioteka "Stevan Sremac", Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Niški simfonijski orkestar, Narodni muzej, Galerja savremene likovne umetnosti, Niški kulturni centar, Istorijski arhiv, Zavod za zaštitu spomenika, Dečji kulturni centar, Komunalna policija Grada Niša, Policijska stanica na Bulevaru Nemanjića, Sekretarijat za omladinu i sport, Sekretarijat za kulturu i informisanje, Sekretarijat za obrazovanje, Sekretarijat za dečiju i socijalnu zaštitu, Sekretarijat za finansije, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za privredu, Sekretarijat za inspekcijske poslove, Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove, Sekretarijat za ozakonjenje, Sekretarijat za planiranje i izgradnju, Sekretarijat za lokalnu poresku administraciju, Služba načelnika Gradske uprave, Služba za javne nabavke, Sekretarijat za komunalne delatnosti, Pravobranilaštvo Grada Niša, GO Medijana, GO Palilula, GO Pantelej, GO Crveni Krst, GO Niška Banja, Skupština Grada Niša, Gradonačelnik Niša, Obrenovićeva ulica, na potezu TPC Kalča do Trga Kralja Milana u celoj dužini.

]]>
Fri, 12 Jul 2019 16:24:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/8333/niska-inicijativa-prijavila-stalne-skupove-do-kraja-godine.html
Slobodna zona posvećena "nepotrebnoj i preskupoj" rekonstrukciji Trga i parka http://radiocity.rs/vesti/politika/8327/slobodna-zona-posvecena-%22nepotrebnoj-i-preskupoj%22-rekonstrukciji-trga-i-parka.html U subotu uveče, na šetalištu tik uz Gradsku kuću, održana je još jedna "slobodna zona" u organizaciji opozicionih stranaka, potpisnica Sporazuma sa narodom a potom i simboličan protest kraj metalne ograde kojom je nedavno opasan gradski parkić kraj Nišave.

Ova, šesta po redu, slobodna zona održana je s razlogom na drugačijem mestu nego prethodnih pet. Dok su prethodnih nedelja sugrađani mogli da razgovaraju sa predstavnicima opozicije ispred "Kalče", ove subote uveče slobodna zona je postavljena na šetalištu blizu Gradske kuće i gradskog parka naspram nje. Kako kažu organizatori, razlog tome je što je imala protestni karakter jer su želeli da iskažu nezadovoljstvo započetom, kako ističu, nepotrebnom i preskupom rekonstrukcijom Trga Kralja Milana i gradskog parkića kraj Nišave. 

Nakon okupljanja kraj štandova opozicionih stranaka, građani i opozicioni predstavnici su se uputili u kratku protestnu šetnju do metalne ograde kojom je od nedavno opasan gradski parkić, od kog je i otpočela rekonstrukcija ove gradske lokacije.

Dragoslav Ćirković, nekadašnji predsednik opštine Medijana, a sada odbornik u Skupštini grada, kaže za City da se vlast dosetila da uredi nešto što nije najpotrebnije građanima Niša.

"Nisu se dosetili da urade pijacu Boško Buha, da je pokriju da na njoj ne budu oni šatori, ona čuda i ona sramota, niti da urade dečja obdaništa jer 2000 dece u ovom gradu čeka, niti da urade zamenu instalacija vodovodnih cevi, jer ljudi još uvek ovde piju vodu iz cementno azbestnih cevi - sve to njima nije važno." - kaže Ćirković uz konstataciju da to nisu one važne stvari koje dobijaju izbore - "Život onog običnog čoveka, tim ljudima i nije važan. Šta je važno? Važno je da napravite trg i da ostanete zapamćen po tome da ste vi uradili trg, a evo, imate u Nišu jedan lep trg koji može da sačeka neko drugo vreme. Trg koji je rađen 2012. godine pod istom ovom vlašću, ali se to zaboravilo. E, sad se neko dosetio da bude taj graditelj koga će generacije pamtiti i to je ono ludilo koje je obuzelo i Srbiju i ovaj nesrećni grad da bude ovakav kakav je."

Ćirković smatra da bi Niš morao da bude grad u kome se mladi rađaju, žive, školuju i ostaju da rađaju svoju decu a ne da odlaze put Nemačke.

"Sve dok ne budemo napravili merila vrednosti - ovo ludilo će trajati" - smatra niški odbornik.

Čini se da je rekonstrukcija trga u Nišu i parka deo šire akcije u zemlji jer je primetno da se slične rekonstrukcije dešavaju u mnogim gradovima. Postavljanje behatona i seča drveća je svakodnevica i u Beogradu ali i u mnogim manjim mestima.

Naš sagovornik kaže da je jednoumlje zahvatilo Srbiju i da je sve što se dešava posledica upravo toga.

"Gotovo u svakom gradu ova receptura koja je u Beogradu se prenosi duž čitave Srbije" - kaže Ćirković  i kao primer navodi Aleksinac u kome su nedavno posečeni čitavi drvoredi uprkos protesta i negodovanja građana. -"Jedno drvo bude dovoljno za jedan ljudski vek čoveka od 75 godina, da ga hrani kiseonikom. To njima nije važno. Oni su u Aleksincu posekli drvorede. Evo, sad se bojim da će i ovaj park preko puta Gradske kuće biti posečen jedne noći, kad ne bude ljudi. Jer, ova vlast ima saveznika u onome što se zove noć i mrak, tako da se bojim da ova receptura koja se događa Srbiji po pitanju uređenja ovih trgova je negde smišljena zarad verovatno nekih para koje će biti potrebne da bi se dobili neki novi izbori po svaku cenu."

Niški odbornik Branislav Jovanović kaže da će naredne "slobodne zone" biti tematski održavane na različitim lokacijama u gradu i najavljuje da će sledeća biti posvećena asfaltiranju ulica, koje se prema njegovom mišljenju rade na nestručan način i da je to "šminka i doterivanje pred nastupajuće izbore".

"Tu se ne radi o izgradnji nego o rehabilitaciji ulica. Znači, očekujte sledeću slobodnu zonu na nekoj od niških ulica, koje se trenutno rade. I bolje da zaćute sa tom pričom o izgradnji jer oni rade samo šminku i zamazivanje afaltom jer je to najslađi posao za beogradsku firmu koja trenutno radi na tim poslovima, jer je najveća zarada na asfaltu." - tvrdi Jovanović i dodaje da su promenili lokaciju zone jer nisu znali gde će početi realizacija projekta rekonstrukcije - "Smatrali smo da će početi sa vađenjem behaton ploča ali oni su krenuli iz parkića i zato smo centar naših aktivnosti preselil na ovu lokaciju."

Odbornik Jovanović smatra da je "vrhunac ludosti" to što je urađeno sa parkićem preko puta Gradske kuće.

"Muka ih je naterala da ga ograde kao da je o zatvoru reč. Rekonstrukcija ovog parka koji može da se našminka za par miliona dinara, i uredi i učini lepšim - to će koštati blizu 90 miliona dinara građane Niša ili dva obdaništa" - rekao je Branislav Jovanović i upitao šta sadašnjem parkiću fali osim malo više svetla i popločanih staza. -"Oni će sad raditi sve ispočetka po ugledu na Beograd, na Kalemegdan, na Aleksinac, Leskovac. Mislim da je i tu "nabacivanje" posla u pitanju jer je drugoplasirana firma iz Niša na tenderu bila čak i jeftinija."

Jovanović misli da je cilj bio da se po svaku cenu posao rekonstrukcije dodeli firmi iz Beograda. On takođe smatra da je sve to veoma netransparentno i to u čitavoj Srbiji.

"Pa, ko je znao u Beogradu za gondolu? Ko je znao da će u srcu Kalemegdana raditi sportsku dvoranu? Videli smo posečeno drveće. Ono u Aleksincu su preko noći isekli ona stabla u centru grada. To govori o potpuno netransparentnoj vlasti, bahatoj koja jednostavno stranačke interese stavlja iznad opštih." - kaže odbornik i dodaje da ni on kao odbornik nema više saznanja od običnih građana - "Ko je znao? Glasali bi protiv, a oni bi nas nadglasali."

Branislav Jovanović kaže da je glavni razlog njihovog protesta u "papirologiji". Pokazuje nam papire koji ukazuju da je prethodno popločavanje Trga Kralja Milana jula meseca 2012. naložio Zoran Perišić. Odbornik kaže da je već avgusta Direkcija za izgradnju grada dobila dozvolu za te radove, da je urađen i odobren glavni projekat i da je Trg prekriven domaćim pločama.

"Umesto da se nastavi popločavanje domaćim pločama, što bi koštalo par miliona dinara, oni će sada dati 220 miliona dinara za ove gluposti. Ovo je direktna šteta a to je krivično delo, dakle direktna će se šteta napraviti gradu kada počne demontiranje postojećih ploča. Takođe će se napraviti direktna šteta sečom ovog drveća." - tvrdi bvši direktor Direkcije za izgradnju grada.

On dodaje da su već spremni dobrovoljci koji će se vezati za stabla i koji neće dozvoliti njihovu seču.

Miodrag Stanković iz Demokratske stranke takođe smatra da je "epidemija rekonstrukcije gradova i trgova" zahvatila i Niš. 

"Naš grad jeste danas prćija beogradskog centra moći. Ovi ovde koji su na vlasti, bukvalno se ne pitaju ništa, ponašaju se kao da su predsednici mesnih zajednica a ne čelnici grada. Mi smatramo da sa tim mora da se prekine i da to mora da se pothitno zaustavi" - kaže Stanković.

Da li se građani u Nišu išta pitaju za stvari koje se rade u njihovo ime? Da li je postojala ikakva javna rasprava?

Stanković koji je takođe i odbornik u Skupštini grada kaže da je sa te pozicije predlagao brojne amandmane kada je usvajan budžet Grada za 2019, i da je jedan dobar deo njih upravo bio vezan za rekonstrukciju Trga Kralja Milana, uređenja parka i kupovinu zgrade u ulici Generala Milojka Lešjanina.

"Nažalost, ova vlast nije želela to da čuje. Njima se servira iz Beograda šta su prioriteti" - tvrdi Stanković i dodaje da se zalagao da mora da se čuje glas građana - "Problem građana je 2200 dece na čekanju u vrtićima. Za sedam godina ova vlast nije uradila nijedan. Za vreme vlasti Demokratske stranke urađeno je 8 novih vrtića, 5 novih škola smo izgradili a oni nisu ni jednu. Amandmanima sam predložio izgradnju škole i vrtića na Panteleju. To takođe nisu prihvatili."

On dodaje da nije jasno kako će gradske vlasti objasniti roditeljima 2200 dece da će oni i dalje biti na čekanju ili roditeljima i deci u Panteleju da neće dobiti školu.  Odbornik kaže da tek 33% domaćinstava ima rešen problem kanalizacije. Iz svega toga, navodi, grad Niš nije u poziciji da može da rekonstruiše trgove, parkove.

"Zahtevamo da se pothitno zaustave radovi na Trgu Kralja Milana, da se otvori jedna javna rasprava i da nakon nje, zajedno sa građanima odlučujemo gde će otići te pare" - kaže odbornik Stanković.

On navodi da se 220 miliona dinara planira za rekonstrukciju Trga i parka, a preko toga još 30 miliona osvetljenje i još neki dodatni novac. Prema njegovim rečima cifra ukupna bi mogla da pređe i 270 miliona dinara.

"To su ogromne pare za budžet grada. Mi te pare nemamo. I mnogo je lepo pričati o nekakvoj rekonstrukciji ali smo mi dalko od mogućnosti da nam to budu prioriteti građana. Naš gradski budžet je siromašan budžet i mi nemamo od čega sve to radimo." - za kraj poručuje Stanković ustvrdivši da gradska vlast nema snage da kaže centralnoj vlasti da su ovakve stvari mimo niških prioriteta.

Bojan Stojanović iz niškog ogranka Pokreta slobodnih građana kaže da je današnjom akcijom zadovoljan.

"Uvek sam zadovoljan akcijama ali bih ja to sve malo radikalnije" - kaže uz osmeh i dodaje da su pored toga što su sa svim ostalim kolegama želeli da poruče da su protiv ovakve rekonstrukcije Trga i parka želeli da ukažu i na "pranje para kroz beton, uništavanje parka, ostavljanje građana Niša bez zelenih površina".

Stojanović je saglasan da građane Niša niko ništa nije pitao u vezi rekonstrukcije.

"Vreme je da se građani pitaju i da smene nesposobno rukovodstvo ovog grada" - rekao je Stojanović na kraju i najavio nove akcije koje će kako je ustvrdio biti u duhu Pokreta slobodnih građana.

]]>
Sat, 6 Jul 2019 21:01:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/8327/slobodna-zona-posvecena-%22nepotrebnoj-i-preskupoj%22-rekonstrukciji-trga-i-parka.html
Dragoslav Petrović:"Strašno je da se bude fašističke aveti u XXI veku" http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8325/dragoslav-petrovic%22strasno-je-da-se-bude-fasisticke-aveti-u-xxi-veku%22.html U četvrtak uveče, grupa građana se okupila na keju Kola srpskih sestara u Nišu, inspirisana Fejsbuk objavom odbornika Niške inicijative Srđana Nonića, kako bi podržala uklanjanje kukastih krstova i nacističkih natpisa koji veličaju borbeno krilo neonacističke organizacije Krv i čast.

Srđan Nonić se na ovaj korak, kaže, odlučio jer su vlastodršci u Nišu ali i Tužilaštvo ostali bez ikakve reakcije iako im je Niška inicijatva uputila dopise i obavestila ih o problemu narastajućeg neonacizma u Nišu. Dodatnu motivaciju mu je kaže dala zamenica gradonačelnika Niša Marina Kostić, izjavom za jedan niški medij da su sramni grafiti sa kukastim krstovima uklonjeni. Iako se nalaze na manje od 100 metara od ulaza u Gradsku kuću, kukasti krstovi ali i natpisi koji veličaju Combat 18 (Borba 18, militantno krilo neonacističke organizacije Krv i čast) do večeras su i dalje bili na ogradi keja. I to u neposrednoj blizini mesta sa kog su mladi neonacisti prošlog četvrtka nacističkim pozdravom provocirali građane koji su se protestno šetali kejom kako bi pružili podršku mladiću Urošu Janjiću koji je pre dve nedelje izboden nožem, jer, kako je izjavio, nije želeo da skine majicu sa antifašističkim natpisom.

"Naoružani" četkama i razređivačem, članovi Niške inicijative su uklonili redom tri "svastike" i neonacistički natpis, bodreni od strane manje grupe građana.

Dragoslav Petković je kao jednogodišnji mališan bio sa majkom zatočenik Logora na Crvenom krstu. Njih dvoje su kao taoce zatvorili nacisti ne bi li tako došli do njegovog oca koji je bio borac Ozrenskog partizanskog odreda. Dragoslav je član Niške inicijative i povampirenje nacizma u gradu kakav je Niš smatra neprirodnim. Iako kaže da se samog boravka u logoru ne seća jer je bio jako mali, od roditelja je posle rata slušao o raznim strahotama koje su nacisti ali i njihovi saradnici, kolaboracionisti, činili nad stanovništvom.

"Sada, gledano sa ove distance, mislim da je strašno da se bude fašističke aveti u XXI veku. Ovi mladi ljudi nisu svesni kakva zverstva su oni počinili za vreme Drugog svetskog rata. Milioni ljudi su stradali u logorima, Jevreji, Romi, svi oni koji nisu bili "arijevske" rase morali su podnesu taj teror fašizma, koji je vladao gotovo čitavom Evropom. Mislim da neko treba da preuzme odgovornost za ovo što se radi u Nišu. Pre svega vlast. Pre svega policija" - kaže Dragoslav Petrović.

Čini se da je reakcija nadležnih na sve ovo što se dogodilo veoma mlaka. Na samo stotinak metara od Gradske kuće čak tri načičkana kukasta krsta stoje već mesecima, a "ukrašavaju" i brojne zidove u gradu. Grafiti su jedno ali napad na mladića nožem je nešto sasvim drugo. Kako je moguće da je reakcija toliko neprimetna da se može nazvati ignorisanjem problema?

Dragoslav smatra da vlast gleda isključivo samo sebe te da je ne interesuje zapravo ništa što se dešava u gradu.

"Koliko uopšte ima problema u infrastrukturi? Pa, oni do dana današnjeg nisu ofarbali ni zebre u gradu. Ja ne znam gde je pešački prelaz ako nema semafora. Opšti nemar." - kaže naš sagovornik.

Pa, ipak, u poslednje dve nedelje od incidenta na keju ipak se govorilo o ovom velikom problemu. Kako je moguće da gradski čelnici guraju sve to pod tepih umesto da se suoče sa problemom i krenu u njegovo rešavanje?

"Ja mislim da to nikome ne koristi. U političkom smislu. Ne koristi ni vlasti ne koristi ni opoziciji. Ali dobro je da postoji neko poput nas iz Niške inicijative. Pokrenuli smo ovo pitanje vrlo ozbiljno jer mi smo vrlo ozbiljna odbornička grupa u gradskoj Skupštini i bavimo se problemima ne neke globalne politike, nego problemima ovog grada" - kaže Dragoslav Petrović i za kraj dodaje da se on nada da će se sa problemom neonacizma građani Niša izboriti ukoliko budu dovoljno odlučni i uporni.

Večerašnju protestnu akciju na sreću nisu obeležili nikakvi incidenti nalik prošlonedeljnim a podržale su je i niške demokrate.

]]>
Thu, 4 Jul 2019 22:46:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8325/dragoslav-petrovic%22strasno-je-da-se-bude-fasisticke-aveti-u-xxi-veku%22.html
ZOO Planet slavi jubilarni deseti rođendan http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8322/zoo-planet-slavi-jubilarni-deseti-rodjendan.html Poznato udruženje za zaštitu životinja ZOO Planet ove godine obeležava dekadu uspešnog postojanja.

City radio već godinama prati akcije ovog značajnog Udruženja ali da ipak podsetimo da je cilj “Zoo Planeta“ zaštita divljih, zaštićenih, ugroženih domaćih i egzotičnih životinjskih vrsta, podizanje svesti kod dece i mladih kroz razne edukacije, tribine, radionice i TV emisije o očuvanju prirodnih staništa, prirode i životinja kao i razvijanje svesti o dobrobiti životinja i poboljšanje odnosa ljudi prema životinjama.

Kako iz Zoo Planeta najavljuju, proslava jubilarnog rođendana će biti održana u subotu, 6.jula 2019. u ZOO Kutku u prihvatilištu za životinje u Kamenici, Čegarski put bb.

Kako slavljenici najavljuju za ovu priliku je pripremljen bogati kulturno umetnički program koji će trajati od 19 do 22 sata, prema sledećem programu:

19.00 – 19.30

- Početak programa i dolazak zvanica

- muzička dobrodošlica

19.30 – 19.35

Škola muzike ’’By heart’’

19.35 – 19.40

Najava i dobrodošlica

19.40 – 19.45

I govornik 

19.45 -19.50

Škola muzike ’’By heart’’

19.50 – 20.05

Predsednik udruženja Dušan Stojanović predstavlja životinje

20.05 – 20.10

II govornik 

20.10 – 20.15 

Škola muzike ’’By heart’’ 

20.15 – 20.20

III govornik 

20.20 – 20.30 

Film o dosadašnjem radu 

20.30 – 20.40

Zahvalnice

20.40 – 20.45

Film o kući

20.45 – 21.00

Škola muzike ’’By heart’’

21.00 – 21.20

Program izmenađenja

21.20 – 22.00

Škola muzike ’’By heart’’

]]>
Thu, 4 Jul 2019 16:36:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8322/zoo-planet-slavi-jubilarni-deseti-rodjendan.html
Nova protestna akcija na keju zbog neonacizma http://radiocity.rs/vesti/politika/8321/nova-protestna-akcija-na-keju-zbog-neonacizma.html Odbornička grupa i udruženje Niška Inicijativa poslala je dopis Tužilaštvu, gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada sa konkretnim zahtevima, a u vezi problema neonacizma u gradu. Kako se niko nije oglasio ovim povodom, odbornik Srđan Nonić i ovog četvrtka protestuje na niškom keju.

"Tužilaštvu smo dostavili dokaze o povezanosti nekih udruženja, navijačkih grupa i neformalnih nacističkih grupa u Nišu. Isti su odgovorni za sve probleme u javnosti, nacističke aktivnosti i grafite kao i jedan broj nereda na utakmicama.

Grafiti sa nacističkim simbolima su prostuni na više lokacija u gradu za šta postoje izveštaju u medijima. U sezoni festivala, turizma i letnjeg vremena, neprihvatljivo je da u centru grada budu prisutni naci simboli i propadnici naci pokreta koji ispoljavaju agresiju prema drugim ljudima. " - naveli su u saopštenju iz Inicijative i dodali da od svih traže spremnost za rešavanje problema, a od odborničkih grupa i Skupštine grada da iznesu svoj stav o ovom problemu. 

Iz Niške inicijative su poručili i da je neprihvatljivo da u gradu koji baštini Bubanj, logor Crveni krst i koji je dao mnogo žrtava, 70 godina nakon Drugog svetskog rata neko građane pozdravlja nacističkim pozdravom a da država na to - ćuti.

"Podsećamo vladare Srbije, da Država služi da se uvede red i pravo u svaki segment društva, primenjuje zakone i kažnjava kršenje istih. Kada "Država" ne radi više svoj posao, građani su prepušteni sami sebi da regulišu nepravdu i nasilje u društvu.

Molimo "Državu" da počne da radi svoj posao." - navodi se na kraju saopštenja Niške inicijative.

Zbog izostanka reakcije - novi protest odbornika Srđana Nonića

Zbog, kako je istakao, nedostatka reakcije gradskih čelnika i Tužilaštva, koji kako takođe navodi, nisu odgovorili ni na jedan dopis koji im je upućen, niti su ikako reagovali, odbornik Niške inicijative je na svom Fejsbuk nalogu najavio da će u četvrtak, 4.jula u 21 sat na keju po drugi put protestovati protiv fašizma.

Nonić je takođe najavio da će poneti "četke i krpe" i da će skidati "svastike" ispisane na keju, kao i prošlog četvrtka obučen u majicu "Protiv fašizma". Niški odbornik je naglasio da on nikoga ne poziva da mu se pridruži ali da takođe nema ništa protiv ukoliko neko bude došao i podržao ga u ovoj protestnoj akciji.

]]>
Tue, 2 Jul 2019 16:48:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/8321/nova-protestna-akcija-na-keju-zbog-neonacizma.html
Završena Međunarodna vežba "Srbija 2019" http://radiocity.rs/vesti/nis/8317/zavrsena-medjunarodna-vezba-%22srbija-2019%22.html U Nišu je, u 16 sati, na Trgu Kralja Milana, svečano završena Međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija u kojoj je za tri dana, učešće uzelo blizu 500 ljudi iz nekoliko zemalja.

Postrojavanjem spasilačkih ekipa iz raznih zemalja iz Civilne zaštite, Crvenog krsta, policije,  te intoniranjem najpre ruske a potom i srpske državne himne svečano zatvaranje trodnevne međunarodne vežbe je otpočelo ispred prilično malog broja okupljenih građana. Čak ni najava dolaska predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, nije privukla Nšlije da u većem broju isprate ovaj događaj.

Nakon što su se okupljenima obratili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Aleksandar Čuprijan, koji je preneo pozdrave predsednika Rusije, Vladimira Putina, prikazan je kratki film o trodnevnoj pokaznoj vežbi.

Posle emitovanja filma, Čuprijan je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao na poklon sablju.

Obrativši se okupljenima, Vučić je istakao važnost regionalne saradnje, podsetivši da je ona bila veoma važna u vreme kada se Srbija suoćila sa velikim poplavama 2014. On se ujedno  zahvalio spasiocima, obećavši im povećanje plata.

Za sam kraj ceremonije izvedeni su preleti ruskih spasilačkih helikoptera.

]]>
Thu, 27 Jun 2019 18:17:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8317/zavrsena-medjunarodna-vezba-%22srbija-2019%22.html
Antifašisti šetali kejom, ekstremni desničari ih provocirali nacističkim pozdravom http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8319/antifasisti-setali-kejom-ekstremni-desnicari-ih-provocirali-nacistickim-pozdravom.html U četvrtak, 27.juna, tačno nedelju dana otkako je na keju Kola srpskih sestara napadnut nožem u leđa, dvadesetpetogodišnji Uroš Janjić, stotinak Nišlija i Nišlijki pridružilo se odborniku Niške inicijative, Srđanu Noniću u protestnoj šetnji zbog ovog, kako on smatra, a to mišljenje dele i mnogi drugi, zločina iz mržnje.

Protestna šetnja je krenula od spomenika Nadeždi Petrović i kretala se duž keja do Oficirskog doma. Na potezu preko puta Gradske kuće, protestnu kolonu je dočekala grupa neonacista koja je organizovano krenula da provocira šetače, povicima Zig Heil i Srbija Srbima, te salutiranjem u nacističkom stilu. Pored toga, oni su uzvikivali i Živeo Ljotić!, Živeo Nedić! Većeg incidenta nije bilo ali je svakako sve to ostavilo veoma gorak ukus u ustima, i osećanje nekog nespokoja kod ljudi u protestnoj koloni.

Odbornik Srđan Nonić, koji je šetnju i inicirao objavom na Fejsbuku, kaže da je prijatno iznenađen brojem okupljenih ljudi spremnih da zajedno sa njim izraze protest zbog incidenta koji se pre sedam dana dogodio. Razočaran je, međutim, incidentom koji se u toku šetnje dogodio.

"U jednoj mirnoj šetnji gde smo svi mi krenuli da se prošetamo 300 metara keja koliko ga ima desio se incident sa grupom desničara, neonacista, ne znam kako bi ih nazvao, koji su nacističkim pozdravima i uzvicima : Živeo Nedić! Živeo Ljotić! Srbija Srbima!" prodavali nam neke te neonacističke fore i drali se na ljude koji su mirno prolazili." - kaže Nonić i nastavlja -"U stvari, oni su jean testament zbog kog smo se mi skupili. To ne sme da se dešava na ulicama, to ne sme da bude u Nišu. Niš je imao Crveni krst, imao je Bubanj, imao je u prethodnim ratovima mnogo stradanja. Mislim da ništa nismo naučili iz naše istorije i to je velika greška."

Pitali smo Srđana Nonića kako on gleda na brojne komentare kojima se zapravo relativizuje sve to što se dogodilo Urošu pre nedelju dana. Čini se da veliki broj građana uopšte nije svestan postojanja takvih grupa u gradu, da sumnjaju da ih ima.

Nonić je energičan i u vezi toga:

"Naravno da ima. I ne sme da se relativizuje. Da li čovek sme da bude napadnut i uboden u leđa zbog natpisa na majici? Da li to sme da se dešava? Da li je ovo XXI vek, da li je Evropa, da li je slobodna Srbija, da li je ovo demokratija? Da li čovek zbog natpisa na majici treba da bude ubijen na ulici? Da li mi kao građani treba to da trpimo" - glasno se zapitao Nonić i dodao da on misli da ne treba i da građani to neće trpeti sasvim sigurno.

Čitava ova situacija jeste realan razlog za zabrinutost, jer ako se za samo sedam dana dva puta ponovi incident po sličnoj matrici to jeste stvar koja mora da brine.

"Dva puta je neko došao u majici koja se nekome ne dopada, i dva puta se dogodio incident. To je prevelika koincidencija da bi smela da se otpiše tek tako." - kategoričan je Nonić.

Sršđan Nonić, za City radio kaže da bi grad morao i mogao da se izbori sa ovakvim pojavama.

"To je definitivno političko tle. Mi ćemo kao odbornička grupa i udruženje Niška inicijativa predložiti Skupštini grada određene stvari." - kaže Nonić i dodaje da ga je lično razočaralo ošto niko od političara i političkih organizacija nije učestvovao u protestnoj šetnji a da je slična stvar i sa niškim medijima, jer od lokalnih medija samo Južne vesti i City radio su pokazali interesovanje da je isprate. - "To je žalosno. Može i njihov neko da strada na sličan način kao Uroš."

Čudno je bilo veoma uzdržano reagovanje lokalnih političara na napad koji se na Keju dogodio. Uzdržano i tek na pitanja novinara, nakon nekoliko dana. Zašto je to tako?

Nonić kaže da on zbog toga nije začuđen, jer prema njegovom mišljenju radi se o "repovima kriminogenih grupa koje šuruju sa vlašću."

Protestna šetnja je završena odakle je i krenula - ispred spomenika Nadeždi Petrović na Keju Kola srpskih sestara.

]]>
Thu, 27 Jun 2019 23:14:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8319/antifasisti-setali-kejom-ekstremni-desnicari-ih-provocirali-nacistickim-pozdravom.html