City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html Nišlije pobednici mini Evrovizije http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6943/nislije-pobednici-mini-evrovizije.html Koliko su muzički nadareni učenici iz Niša svedoči prvo učešće, a istovremeno i pobeda na festivalu „Srbija u ritmu Evrope“, koje je održano u nedelju, 25. juna u Somboru. Nišlije su plesale i pevale na turskom jeziku, a pobedom obezbedile putovanje u Tursku, i organizovanje ovog festivala sledeće godine u našem gradu. Pevači i plesači iz Niša, 12 najtalentovanijih osnovaca i srednjoškolaca, pobedili su na muzičkom takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“. Ovo takmičenje će se zahvaljujući njima iduće godine održati upravo u Nišu.

„To znači 20 predstavnika evropskih ambasada, brojne medije i još mnogo toga u Nišu. Naših 12 učenika vežbalo je od januara, sa učiteljima plesa, pevanja, koreografima. Prezdovoljni smo što su pobedili, naročito zbog toga što su prvi put učestvovali, iako se takmičenje održava od 2008. godine. Oni nisu predstavljali sebe, već Grad Niš“, rekao je gradski većnik za obrazovanje Bojan Krstić.

Kako su za pobednike glasali i žiri ali i publika putem sms-a, od novčanih sredstava prikupljenih porukama 60 odsto iskoristiće se za renoviranje vrtića ili škole u Nišu.

Inače, u konkurenciji se takmičilo 20 gradova iz cele Srbije, a pored ostalih, timovi su predstavljali zemlje Portugal, Kipar, Nemačku, Francusku, Bosnu i Hercegovinu. Niš je predstavljao Tursku, budući da ih je za učešće odabrao turski ambasador.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 13:28:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6943/nislije-pobednici-mini-evrovizije.html
Čepurin: Nije jasno zašto nije rešen status Centra u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/6944/cepurin-nije-jasno-zasto-nije-resen-status-centra-u-nisu.html Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin rekao je da je u dokumentima koji su potpisani između Srbije i Rusije još 2013. godine sve jasno kada je u pitanju Srpsko-ruski humanitarni centar, ali da „niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u centru“.

„Bez rešenog statusa Srpsko-ruski humanitarni centar nema mogućnosti za razvoj“, rekao je Čepurin, posle sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

„Imamo sve u dokumentima koje su potpisale vlasti Srbije i Rusije, čitajte tamo je sve napisano, rekao je Čepurin.
Govoreći o optužbama američkih predstavnika, da je centar špijunski, on je rekao da su vrata centra otvorena za sve, i da svako može da ode i uveri se šta tamo rade zaposleni.

Čepurin je sa gradonačenikom Niša razgovarao i o unapređenu privredne saradnje sa našim gradom i ovim delom Srbije, posebno sa ruskim gradom Kalugom.    

Bulatović i Čepurin, otvorili su prostorije društva srpsko-ruskog prijateljstva „Naissus“, a prisustvovali su i Međunarodnom festivalu tradicionalnih ruskih pića u Oficirskom domu.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 13:54:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6944/cepurin-nije-jasno-zasto-nije-resen-status-centra-u-nisu.html
I drugi muškarac upucan ispred “Pandore“ podlegao povredama http://radiocity.rs/vesti/hronika/6945/i-drugi-muskarac-upucan-ispred-%E2%80%9Cpandore%E2%80%9C-podlegao-povredama.html Nakon nekoliko sati od teškog ranjavanja hicima iz pištolja, u Kliničkom centru u Nišu preminuo je i drugi muškarac upucan u ponedeljak prepodne u dvorištu restorana “Pandora“, prekoputa Suda. Kako saznajemo u Urgentnom centru KC Niš, muškarac koga su sa prostrelnim ranama u predelu grudnog koša prevezli lekari Hitne pomoći, u toku operacije, u 13 sati i 20 minuta, podlegao je povredama.

Kada su na mesto pucnjave, u dvorište restorana “Pandora“ u ulici Lole Ribara, stigli lekari on je još uvek davao znake života, te je hitno prebačen u Urgentni centar.

Podsetimo, oko 11 sati dogodila se pucnjava u strogom centru Niša, prekoputa Suda, u kojoj je jedan muškarac ubijen na licu mesta, a drugi je kasnije preminuo u KC Niš. Kako neki mediji javljaju u klasičnoj "sačekuši", nastradali su Aleksandar Barjaktarević (36)  i Žarko Savić (33),  i jedan i drugi od ranije poznati policiji. Tu informaciju policija do sada nije potvrdila. Nakon što je pucao, ubica se prema rečima očevidaca, sa lica mesta odvezao skuterom, koji ga je čekao nedaleko od restorana.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 14:33:00 +0100 Hronika http://radiocity.rs/vesti/hronika/6945/i-drugi-muskarac-upucan-ispred-%E2%80%9Cpandore%E2%80%9C-podlegao-povredama.html
Ubistvo i ranjavanje ispred "Pandore" http://radiocity.rs/vesti/hronika/6942/ubistvo-i-ranjavanje-ispred-%22pandore%22.html Jedan muškarac je ubijen, a jedan teško ranjen oko 11 sati u dvorištu restorana “Pandora“ na uglu Sinđelićevog trga i ulice Lole Ribara u strogom centru Niša. Kako nezvanično saznaje City radio, on je usmrćen hicima iz pištolja. Učestvovala su dva napadača.

Danas oko 11 sati dogodilo se ubistvo ispred restorana “Pandora“, prekoputa Suda u Nišu.

Pištoljem je ubijen jedan muškarac, a jedan je teško ranjen. Prema rečima očevidaca, čulo se nekoliko hitaca. Ranjeni muškarac prevezen je kolima Hitne pomoći u KC Niš.

U Višem javnom tužilaštvu kažu da su u ovom nemilom događaju učestvovala 2 napadača, jedan je pucao, a drugi ga je nakon toga odvezao na skuteru.

Tužilac je na licu mesta, a nakon uviđaja biće poznato više detalja o ovom događaju.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 11:24:00 +0100 Hronika http://radiocity.rs/vesti/hronika/6942/ubistvo-i-ranjavanje-ispred-%22pandore%22.html
Podrška za Nišlije na festivalu „Srbija u ritmu Evrope“ http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6936/podrska-za-nislije-na-festivalu-%E2%80%9Esrbija-u-ritmu-evrope%E2%80%9C.html Turskom pesmom i neobičnom koreografijom niški osnovci i srednjoškolci, 12 najboljih pevača i plesača, predstavljaće Niš na muzičkom festivalu „Srbija u ritmu Evrope“, koji se u nedelju organizuje u Somboru. Prenos je uživo na nacionalnoj televiziji PRVA od 11 sati, a za naše male sugrađane mogu da glasaju svi koji žele, SMS-om PESMA_15 na broj 1557. Ambasadori evropskih zemalja birali su gradove čija će deca pevati na jeziku njihove zemlje. A budući da je naš grad odabrao turski ambasador, niški pevači izvešće pesmu na turskom jeziku, u pratnji igrača, koji izvode neobičnu koreografiju.

„Zanimljivo je jer su u jednoj koreografiji spojene 4 vrste plesa, to su kontemporari, disko dens, latino-američki ples i hip-hop, kako bismo svi mogli da pokažemo svoje kvalitete. Očekujemo da se zabavimo, a uz pomoć naših poznanika i prijatelja možda i pobedimo“, kaže jedna od 10 plesača, osnovka Natalija Vojinović.

„Vežbali smo intenzivno od januara, imali smo tekst i pored njega kako se čita na srpskom, tako da nije bilo teško. Bilo je teže da se melodijski nauči ova pesma“, priča jedan od dvoje pevača, osnovac Dušan Mančić.

Pored niških učenika učestvuju i najtalentovaniji pevači i plesači među školarcima iz još 19 gradova Srbije.

„Mi kažemo, od oko 200 bisera koji su se prijavili u Nišu odabrali smo 12 najizbrušenijih. To je bio težak zadatak jer zaista imamo veliki broj talenatovane dece“, objašnjava Bojan Krstić, gradski većnik zadužen za obrazovanje.

Ukoliko se desi da niška grupa pobedi na takmičenju u Somboru, imaće nagradno putovanje u Tursku, a škole čiji su učenici bili predstavnici grada, dobijaju i novčanu nagradu.

Takozvana Mini srpska Evrovizija prenosi se uživo na TV Prva, u nedelju, 25. juna, od 11 sati. Glasa i žiri, ali i publika putem SMS-a na broj 1557, uz tekst PESMA_15. Budući da se glasa SMS-om, 60 odsto od ukupnog neto prihoda biće iskorišćeno za renoviranje jedne niške škole.

Ukoliko se desi da niška grupa pobedi na takmičenju u Somboru, imaće nagradno putovanje u Tursku, a škole čiji su učenici bili predstavnici grada, dobijaju i novčanu nagradu.

Podsetimo, učenici iz više od 50 škola sa teritorije Niša učestvovali su krajem decembra na audiciji za izbor 12 najboljih pevača i plesača.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 12:09:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6936/podrska-za-nislije-na-festivalu-%E2%80%9Esrbija-u-ritmu-evrope%E2%80%9C.html
Od danas letovi za Cirih i sa "Germanijom" http://radiocity.rs/vesti/nis/6941/od-danas-letovi-za-cirih-i-sa-%22germanijom%22-.html Prvi avion kompanije "Germanija flug" sleteo je danas iz Ciriha na aerodrom "Konstantin Veliki". U planu su dva leta nedeljno na relaciji Niš-Cirih-Niš, ponedeljkom i petkom. Već po tradiciji, i prvi avion kompanije Germanije flug, Airbus A319, dočekan je na pisti lukom napravljenim od vodenih topova, pa će osim kompanije SWISS od danas na relaciji Cirih-Niš-Cirih saobraćati i ova kompanija. Radi se o tradicionalnoj avio kompaniji, pa cena karte u jednom pravcu košta 69 franaka.

U ovu cenu uračunat je besplatan ručni prtljag težine do 6 kilograma, i bagažni težine do 20 kilograma. Osim toga uračunat je i besplatan kompletan obrok tokom leta. Avioni ove kompanije leteće dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, a prvobitni plan je da lete do kraja oktobra 2017. godine, do završetka sezone.

Međutim kako je rečeno na aerodromu, „to je samo plan“, s obzirom da će ti letovi biti neka vrsta testa tržišta, a praksa je pokazala da su druge kompanije, s obzirom na veliko interesovanje putnika, produžavale sezonu letenja na linijama koje već postoje u Nišu.

Direktor Germanije flug, Tobias Somandin, rekao je da je Niš veoma zanimljiva i atraktivna destinacija.

„Mnogo ljudi odavde radi u dijaspori, siguran sam da nas očekuje veliki broj putnika kojima ćemo pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu“, kaže Somandin.

Piloti s kojima smo razgovarali kažu „da je položaj aerodroma i piste za njih izuzetan“.

„Veoma je lepo i lako sleteti ovde, odlična je konfiguracija terena, veoma prijatno za letenje“, kaže pilot, s kojim smo razgovarali.

Gradski većnik Miloš Milošević, i predsednik nadzornog odbora „Aerodroma Niš“, prof.dr Radoslav Bubanj, rekli su da je ovo četvrta kompanija koja leti iz Niša, a obojica kažu da broj putnika raste, i da očekuju da će kroz niški aerodrom do kraja godine „proći“ preko 300.000 putnika.

Inače, iako je ovaj događaj mesecima najavljivan kao veoma važan za Niš, ali i ovaj deo Srbije, na dočeku prvog aviona Germanije flug, iako su bili najavljeni, nisu prisustvovali gradonačelnik Darko Bulatović i direktor aerodroma Vladica Đurđanović. Oni su, kako nezvanično saznajemo, otišli u Beograd na inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

]]>
Fri, 23 Jun 2017 19:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6941/od-danas-letovi-za-cirih-i-sa-%22germanijom%22-.html
Unikati za svačiji ukus izloženi na Trgu http://radiocity.rs/vesti/nis/6937/unikati-za-svaciji-ukus-izlozeni-na-trgu.html Ljubitelji unikatnog nakita, ali i domaće rakije, likera, meda, umetničkih slika, krznenih, heklanih i pletenih stvari, predmeta sa motivima Srbije, mogu da pronađu nešto za sebe i pazare na trodnevnom Sajmu rukotvorina i suvenira. Izlagači iz Niša predstavili su svoje radove na centralnom gradskom trgu.

Nekoliko desetina kreativaca tokom tri dana izlagaće svoje radove u centru Niša, na Sajmu rukotvorina i suvenira.

„Za sada nas je između 30 i 40, uključena su sva udruženja iz Niša, jer mi je bio cilj da svi naši rukotvorci na jednom mestu prikažu svoje proizvode, što našim sugrađanima, što turistima, i već vidimo da je ovo pun pogodak“, objašnjava Emina Milutinović Jović ispred Udruženja niških domaćica i domaćina, kao organizator.

Svi ljubitelji jedinstvenih predmeta mogu da pazare drvenariju, nakit, heklane i pletene stvari, umetničke slike, magnete, lutkice i ostale predmete sa obeležjima naše zemlje, kao i med, rakiju, likere, i ručno izrađenu kozmetiku.

„Sve su ručni radovi, imate i krznene stvari, zaista sve i svašta, ali najbolje je da svako dođe i lično pogleda, izložba je prilagođena različitim ukusima“, dodaje Emina.

Sajam rukotvorina i suvenira na Trgu Kralja Milana otvoren je od 23. do 25. juna, od 9 do 20 sati.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 12:28:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6937/unikati-za-svaciji-ukus-izlozeni-na-trgu.html
Pohvale niškoj Upravi od strane ministarke http://radiocity.rs/vesti/nis/6932/pohvale-niskoj-upravi-od-strane-ministarke.html O infrastrukturi i tekućim projektima, kao i fabrikama, putevima i ostalim objektima koji će se tek graditi u najvećem gradu na jugu Srbije, razgovarali su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ministarka Zorana Mihajlović. Prilikom posete našem gradu, ona je obišla i niški aerodrom. Kako je istakla, Vlada Srbije će ulagati kako u izgradnju tornja i proširenje terminala, tako i u uređaje za sletanje i poletanje po lošem vremenu. Renoviranu zgradu aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu obišla je danas potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Pre dve godine niški aerodrom imao je tek nešto više od hiljadu putnika, a uvođenjem novih linija, ove godine je već dostignut broj od 140.000 putnika.

„Cele prošle godine smo imali ukupno 122.000 putnika, a do danas ih u ovoj godini ima 140.000 na niškom aerodromu. To je zaista uspeh. “Konstantin Veliki“ je regionalni aerodrom, a Niš je veoma važan za Srbiju i zapadni Balkan. Na nama je da iskoristimo strateško mesto Niša. Niški aerodrom treba da bude alternativa aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu“, istakla je Mihajlovićeva, dodajući da se radi na tome da se u narednim godinama, do 2020. godine, broj putnika na niškom aerodromu poveća na 550.000, a možda i više.

Prema njenim rečima, Vlada planira da uloži oko 6,5 miliona evra u nišku vazdušnu luku, od toga oko 4 miliona evra u toranj i proširenje terminala, a planirano je i ulaganje od 2 do 2,5 miliona evra za uređaje za sletanje i poletanje po lošem vremenu.

Inače, aerodrom u Nišu trenutno ima 11 linija. Avioni sa niške vazdušne luke lete do Bazela, Malmea, Memingena, Ajndhovena, Dortmunda, Diseldorfa, Berlina, Bratislave, Milana, Stokholma i Ciriha.

Trenutno se izvode radovi na daljoj rekonstrukciji terminalne infrastrukture, izgradnji nedostajućeg hangara i na parking prostoru, vredni 7,5 miliona evra. Druga faza rekonstrukcije počinje 2018. godine, a cilj je povećanje, odnosno dupliranje kapaciteta terminala.

Inače, na sastanku u Gradskoj kući, ministarku je gradonačelnik Niša upoznao sa svim infrastrukturnim radovima koji su u toku i onima koji se planiraju.

„Razgovarali smo o novim fabrikama, novi kameni temeljci će se desiti u narednih mesec i po dana najkasnije, o završetku radova na Leoniju, Loznom kalemu, počinjanju radova na izgradnji Naučno-tenološkog parka, prvom fazom Studentskog kreativnog centra koji je u toku, a vrednost 40 miliona dinara sa izmenama generalnog urbanističkog plana, planovima generalne regulacije sa vodovodom koji se radi prema Humu i Brenici, zatim kanalizacionoj i sekundarnoj mreži u nekoliko sela, bulevaru koji će spojiti Bulevar Nikole Tesle i Bulevar 12. februar, s nagoveštajem nastavka prema Somborskom bulevaru i izgradnje kružnog prstena oko Niša, o situaciji u budžetu koja je stabilna, kao i o drugim pitanjima vezanim za akva park, odnosno elaborat koji je otišao prema Vladi na saglasnost“, naveo je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Ministarka Mihajlović istakla je da je ponosna na saradnju sa gradskom upravom Niša.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 14:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6932/pohvale-niskoj-upravi-od-strane-ministarke.html
U borbi protiv vršnjačkog nasilja i roditelji http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6933/u-borbi-protiv-vrsnjackog-nasilja-i-roditelji.html U Nišavskom upravnom okrugu, održan je završni sastanak u okviru projekta „Prevencija vršnjačkog nasilja u školama u saradnji sa roditeljima“. Novina u ovom projektu, je što su osim profesora, nastavnika, dece, aktivno učešće uzeli upravo i roditelji. Cilj je da kako kažu, zajedničkim snagama rade na suzbijanju vršnjačkog nasilja, koje u poslednje vreme uzima sve više maha.

Sekretar organizacije „Prijatelji dece grada Niša“, Biserka Svetozarević, kaže da je projekat imao za cilj da speči nivo agresije i nasilja u školama ali i da se uspostavi kvalitetna saradnja sa roditeljima, koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći smanjenju nasilja. Ona dodaje da je u ceo projekat bilo uključeno 11 škola,  5 osnovnih i 6 srednjih, a svaka je osmislila način na koji će da sarađuje sa roditeljima.

„Jedni su to radili kroz upitnike, neki kroz radionice sa roditeljima,neki su slušali predavanja stručnjaka, a posle svega, roditelji su imali svoju reč, i dali svoje predloge za sprečavanje nasilja“, kaže Svetozarević.

„Mnogo mi je drago što posle ovog projekta vidim da se razmišljanja učenika i roditelja poklapaju u izvesnoj meri“, kaže ona i dodaje da su efekti vidljivi a kao ključnu stvar Biserka Svetozarević izdvaja još bližu „saradnju“ između roditelja i dece.

„Potrebno je što više i prisnije razgovarati sa decom, pružiti što veću ljubav deci i ohrabriti ih kako bi bila otvorenija, i kako bi mogla da pričaju. Nikako ne smeju da prećute, moraju da kažu roditeljima o bilo kom vidu nasilja koji se dogodio“, kaže Biserka Svetozarević.

Roditelj, koji je uzeo učešće u akciji, Danijela Stefanović, kaže da su roditelji predložili njihovo veće učešće u suzbijanju vršnjačkog nasilja.

„Ne smemo da zaboravimo da decu šaljemo u školu zbog obrazovanja ali i zbog vaspitanja, ali mislim da mi u tome moramo još više da uzmemo učešće“, kaže Stefanović.

Dodaje da je predlog roditelja, što više razgovora sa decom, organizovanje radionica na ovu temu, kako bi im se ukazalo na sve probleme koji mogu da se jave, a ako deca već imaju probleme treba ih rešavati.

„Potrebno je suočiti se s problemom oči u oči, moramo da kontrolišemo sve što rade, budemo uključeni u njihov život i rad, bolje upoznamo sa njihom problemima“, kaže ona i dodaje da su roditelji predložili u blizini škola i prisustvo pripadnika MUP-a, video nadzor, a ako treba prisustvovaće i roditelji, koji nemaju nikakav problem prema anketama koje su rađene.

Govoreći o najavi resornog ministra o mogućnosti uvođenja kazni za roditelje čija se deca nedolično ponašaju, ona smatra da roditelji treba da budu kažnjeni „ako nisu u mogućnosti da se maksimalno uključe u život sopstvene dece“.

Projekat je trajao od februara do danas,kada je održan završni okrugli sto, a novi će početi naredne školske godine. 

]]>
Thu, 22 Jun 2017 15:16:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6933/u-borbi-protiv-vrsnjackog-nasilja-i-roditelji.html
Spečavanje zloupotrebe u postupcima javnih nabavki u zdravstvu - stvar političke volje http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6931/specavanje-zloupotrebe-u-postupcima-javnih-nabavki-u-zdravstvu---stvar-politicke-volje.html U procesu javnih nabavki u zdravstvu pokazala su se brojna kršenja zakona, rečeno je na gradskom forumu „Javne nabavke u zdravstvu: Mogućnost unapređenja“. Učesnici foruma su takođe istakli da primena zakona, u potpunosti, zavisi od tužilaštva, odnosno od političke volje.

Građanski nadzornik DRPKO Kristina Glavardanov, postupak nabavke opreme za KC Niš, navodi kao jedan od primera gde je uočena nepravilnost.

Ističe da su od početka ponuđači imali primedbe na konkursnu dokumentaciju.

“Jedan ponuđač je na to ukazao, podneo je zahtev za zaštitu prava i kada je komisija istraživala o čemu se radi, saznala je da ta javna nabavka uopšte nije bila u planu, pa je po službenoj dužnosti donela rešenje kojim se postupak poništava u celosti, ali pre toga naručilac je tražio od komisije da nastavi aktivnosti dok se ne donese odluka po podnetom zahtevu.

Postupak je  sproveden, ugovor zaključen, neka oprema isporučena, pa smo tako došli u situaciju da je već određeni deo ugovora izvršen a postupak poništen”, kaže Kristina Glavardanov i dodaje da se kasnije još jedan ponuđač  javio koji je podneo zahtev za zaštitu prava na odluku o dodeli ugovora a da je njegov zahtev najpre odbačen kao “neblagovremen”.

“Žalili su se i komisija je donela zaključak  da je zahtev ipak bio na vreme upućen, ali o tome nisu ni odlučivali zbog toga što je komisija odlučivala po drugom podnetom zahtevu, a ispostavili su račune podnosiocima zahteva. To znači da komisija nije uradila ništa, nije poništen ugovor a potupak je poništen. Deo ugovora izvršen, sad je pitanje da li će naručilac, Ministarstvo Zdravlja, poništiti ugovor, da li će bilo šta raditi, ili će ostaviti ovakav ugovor”, postavlja pitanje Glavardanova.

Ona dodaje da je, uopšte, u postupcima javnih nabavki u zdravstvu,  najveći problem, što se javlja mali broj ponuđača i zanteresovanih zbog, kako pretpostavlja, nepoverenja u institucije, komisiju.

“Mislim da je to veliki problem zato što se ekonomski ne dobija najpovoljnija ponuda i uštede su time manje ukoliko ima manje ponuđača. Da li se neke nabavke upodobljavaju određenim ponuđačima, u konkursnim dokumentacijama, da li se postavljaju neki dodatni uslovi koje drugi ne mogu da ispune, ili se specifikacije rade po ponudama određenih ponuđača, da samo i oni budu ti koji ispunjvaju uslove “, objašnjava Glavardanov, kako dolazi do zloupotreba u procesu javnih nabavki.

Marina Mijatović iz udruženja “Pravni skener”, ističe da se kroz istraživanja pokazalo “da imamo brojne neregularnosti u mehanizmu zaštite.” Ona je rekla i da su brojne povrede zakona, od sitnih do krupnih, u postupku javnih nabavki, a  da je najveći  problem u zaštiti. Naime, po podnošenju zahteva za zaštitu prava, ili na primer u nekim drugim postupcima, koji se mogu  nastaviti a to je upravni spor, prekršajni i krivični postupak.”

Dodaje i da je “Pravni skener” analizirao šta se dešava po potpisivanju ugovora i kada otpočne njihova realizacija, ali i ukoliko se ugovor ne sprovede do kraja, odnosno ko je odgovoran i kolike su naknade štete i troškovi sudskih sporova.

“Pokazalo se da postoje veliki troškovi samo sudskih postupaka, često kršenje ugovora, ali od strane naručilaca, odnosno da su zdravstvene ustanove tužene, jer ne izvršavaju svoj deo ugovora koji se odnosi na isplate ponuđačima. To praktično znači da zdravstvene ustanove plaćaju taj deo, odnosno poreski obveznici Srbije”, kaže ona.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović, kaže da je za njega i sve pacijente, iz ovog dela Srbije najvažnije da će uskoro dobiti nov i savremen Klinički centar.

“Imali smo probleme sa izvođačima radova koji su kasnili sa završetkom, ali otkako su se uključili ljudi iz kancelarije Marka Blagojevića, radovi su u potpunosti ubrzani. Već se rade fini radovi na svim spratovima većeg dela objekta, mislim da ćemo u narednih nekoliko meseci završiti novi Klinički centar”, kaže Radovanović.
Direktor kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže da je pri javnim nabavkama cena bila najvažniji kriterijum ali i tehničke odlike ponuđača. Dodaje da će zgrada novog KC-a koštati oko 35 miliona evra, a da nije zadužen za kontrolu nabavke opreme.

“Zgrada novog KC-a koštaće oko 35 miliona evra, to će biti remek delo, ne samo u vizuelnom smislu, već i po opremi koja je izuzetnog kvaliteta”, tvrdi Blagojević.

Prvi javni nadzornik, Transparentnost Srbija, Rade Đurić, kaže da je sistem javnih nabavki dobar, da je napravljen po EU standardima, ali smatra da primena nije adekvatna.

“Jedan deo se primenjuje kako treba, a drugi ne, zbog čega imamo ovakve situacije, gde dođemo do javne nabavke, a onda vidimo da ta stavka nije bila ni uneta u plan javnih nabavki, niti da su bila izdvojena sredstva za tako nešto, ali i za takve stvari postoji lek”, kaže Đurić, a to je prema njegovom mišljenju “represivni sistem”, odnosno procesuiranje odgovornih za nepravilnosti u postupku javnih nabavki.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 11:22:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6931/specavanje-zloupotrebe-u-postupcima-javnih-nabavki-u-zdravstvu---stvar-politicke-volje.html
Pušači, spremite se za novo poskupljenje cigareta http://radiocity.rs/vesti/ekonomija/6928/pusaci-spremite-se-za-novo-poskupljenje-cigareta.html Pušači će od 1. jula morati više novca da izdvajaju za cigarete. Najavljeno je poskupljenje od 10 dinara po paklici, a zbog takvih odluka, kako kažu pojedini pušači, ova navika sve više postaje luksuz. Proizvođači cigareta će od 1. jula povećati cene paklica za 10 dinara, zbog uvećanja specifične akcize za dinar i po. To je rezultat početkom godine usvojenog novog akciznog plana, odnosno usvojenih izmena Zakona o akcizama, prema kome će se do 2020. na svakih šest meseci uvećavati ovaj državni namet.

Zbog kontinuiranog podizanje cena cigareta u poslednjih nekoliko godina, brojni pušači su prešli na kupovinu duvana i motanje cigareta, dok je manji broj onih koji su potpuno odustali od ove navike. Kako kažu neki od naših sugrađana, poskupljenja prave od pušenja luksuz.

„Mislim da su cene cigareta nerealne u odnosu na naša primanja, pušenje je postalo luksuz, pa su se mnogi ljudi opredelili na motanje cigareta, kao za jeftiniju varijantu. Ja sam sa prvim poskupljenjima, pre oko godinu dana, prešao na kupovinu duvana jer mi je potrebno 500 dinara dnevno za cigarete ukoliko bih kupovao svaki dan po dve pakle. Ovako, za taj novac, imam cigarete 4 dana“, kazao je Nišlija.

„Ja u neku ruku i razumem ove odluke o poskupljenjima, ali mislim da je anti-pušacka kampanja previše agresivna. Nažalost, ni ovo, kao ni prethodna poskupljenja mene najverovatnije neće odbiti od nikotina“, priča naša sugrađanka.

Proizvođači svoje cene ni ovoga puta, kao ni ranije, neće korigovati samo za visinu uvećane akcize, već će se nadograditi za dodatnij 8,5 dinara po pakli, a svoje razloge za značajnu razliku nalaze u smanjenoj dobiti, piše Blic.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 13:32:00 +0100 Ekonomija http://radiocity.rs/vesti/ekonomija/6928/pusaci-spremite-se-za-novo-poskupljenje-cigareta.html
Postavljene platforme na opasnoj raskrsnici, semafor se još čeka http://radiocity.rs/vesti/nis/6927/postavljene-platforme-na-opasnoj-raskrsnici-semafor-se-jos-ceka.html Iako dugo najavljivan semafor još nije postavljen na nebezbednom pešačkom prelazu u niškom naselju Nikola Tesla, ubuduće će saobraćaj ipak biti sporiji na ovom mestu. Naime, nove platforme i signalizacija trebalo bi da uspore vozače na Bulevaru cara Konstantina. Nadležni ponovo obećavaju semafor, ali i kompletnu rekonstrukciju bulevara. Na Bulevaru cara Konstantina saobraćaj je usporen postavljanjem asfaltnih platformi u oba smera, na raskrsnici u naselju Nikola Tesla, gde se pre desetak dana dogodila nezgoda u kojoj su povređene četiri devojčice.

Prema rečima Igora Vojinovića, ovo je samo početak uređenja ove saobraćajnice koja predstavlja višedecenijski problem za generacije osnovaca koji ovde prelaze pešački prelaz na putu do škole.

„Ovo smo obećali roditeljima pre nepunih 10 dana, nakon saobraćajne nezgode koja se ovde dogodila. Naravno, ovde nas očekuje i postavljanje semafora a potom i kompletna rekonstrukcija Bulevara cara Konstantina čime će se i ovaj, problematični deo puta, u potpunosti urediti i postati bezbedniji za pešake, ali i druge učesnike u saobraćaju“, kaže Vojinović.

Građani s kojima smo razgovarali su uglavnom zadovoljni, ali ima i onih koji misle da je sve moglo da se uradi bolje kako bi saobraćaj bio još bezbedniji.

„Bilo je stalno udesa, bezbednije je u svakom slučaju, mada sam očekivao da će plato biti malo višlji, i da će biti postavljen semafor“, kaže jedan sugrađanin.

„Prepreke ne znače ništa. Sedim ovde već pola sata i retko ko je prešao sa manje od 60 kilometara na čas, posebno ovi sa džipovima. Ne vrede ni semafori, vozim 50 godina, jednostavno naši ljudi bahato voze, nemaju vozačku kulturu“, smatra jedan sugrađanin koji živi u blizini raskrsnice.

Neki ipak misle drugačije, pa jedan sugrađanin kaže da „platforme znače mnogo, da vozači sporije sada voze, i da će sigurno ova raskrsnica biti mnogo bezbednija, nego što je to do sada bio slučaj“.  

Podsetimo, još marta 2016. godine ondašnja gradska vlast obećala je stanovnicima naselja Nikola Tesla da će do jula 2016. postaviti semafor na nebezbednom pešačkom prelazu, gde je pre 3 godine stradao desetogodišnji dečak. Obećanje nije ispunjeno, kako su objašnjavali nadležni, jer se ispod mesta namenjenog za semafor nalaze brojne podzemne instalacije. 

]]>
Wed, 21 Jun 2017 12:05:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6927/postavljene-platforme-na-opasnoj-raskrsnici-semafor-se-jos-ceka.html
Produžen rok za uređenje korita Nišave http://radiocity.rs/vesti/nis/6929/produzen-rok-za-uredjenje-korita-nisave.html Korito Nišave od medoševačkog do železničkog mosta, u dužini od oko 2 kilometra, trebalo bi do kraja novembra da bude potpuno uređeno. Kako tvrde nadležni, prvobitni rok produžava se 5 meseci.

Iako je trebalo da budu završeni do 15. avgusta, radovi na uređenju korita Nišave će, kako tvrde nadležni, iz tehničkih razloga, trajati i narednih 5 meseci.

„Način regulacije je kombinacija uređenja minor korita i zelenog pojasa. I pored zaštite, cilj nam je i da građanima približimo reku, uređenu i očišćenu, i pešačku zonu potpuno sređenu, ovog trenutka možemo da kažemo, od Medoševca sve do Vrežine, sa mnogo sadržaja koji mogu biti naknadno dodati“, objašnjava Dragoljub Miljojković, direktor Vodoprivrednog centra “Morava“.

Radovi na regulaciji reke Nišave od medoševačkog do železničkog mosta, u dužini od oko 2 kilometra, realizuju se u okviru projekta Svetske banke, a sprovode ga resorno Ministarstvo i preduzeće Srbija vode.

Kako ističu iz Vodoprivrednog centra “Morava“, do sada je realizovano oko 60 odsto ovog projekta i utrošeno 160 miliona dinara.

Takođe, oko 400 metara medoševačkog kolektora izgrađeno je do sada, a vrednost ovog projekta koji se radi iz budžeta Grada Niša je 26 milona dinara, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović prilikom obilaska radova na jednom od najvećih gradilišta u gradu.

Završetak radova na kolektoru očekuje se do jeseni ove godine.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 14:34:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6929/produzen-rok-za-uredjenje-korita-nisave.html
Nova licitacija za stanove i lokale http://radiocity.rs/vesti/6923/nova-licitacija-za-stanove-i-lokale-.html U velikoj sali Skupštine grada Niša 24. jula biće održana nova licitacija na kojoj će biti ponuđeni stanovi i lokali koje Grad nije uspeo da proda na prvoj. Od 15 objekata ponuđenih na prvoj javnoj licitaciji koja je održana aprila, prodata su dva lokala i dva stana. Grad je raspisao novi poziv za prodaju a početne cene lokala i stanova ostale su iste.

Osim preostalih stanova, lokala, kako prenosi portal "Južne vesti", na prodaju su i dve kuće koje nisu bile na prvom javnom nadmetanju. Lokali koji nisu prodati nalaze se uglavnom u samom centru Niša, među kojima je i prostor na kome se do nedavno nalazila apoteka  „Higija“, a jedna od kuća nalazi se u ulici Vožda Karađorđa, druga u Božidarčevoj ulici.

Najskuplji lokal je koji će se ponovo naći na javnom nadmetanju  je prostor nekadašne apoteke „Higija“, čija je početna cena preko milion evra.

Podsećamo, gradska vlast odlučila je da ove godine rasproda veliki broj lokala, zgrada, i stanova u centru Niša. Ipak, na prvom javnom nadmetanju od 15 ponuđenih lokala i stanova, prodata su samo četiri.

Nove vlasnike dobio je lokal u Obrenovićevoj ulici po ceni od 9.200 evra, takođe u istoj ulici prodat je još jedan lokal za oko 180.000 evra. Prodat je i stan u Sremskoj ulici za 25.000 evra, i jedan u Voždovoj za 5.750 evra.

Nova licitacija, zakazana je za 24. jul u velikoj sali Skupštine grada Niša.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 11:12:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/6923/nova-licitacija-za-stanove-i-lokale-.html
Deca izbeglice naugroženija i najranjivija kategorija http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6924/deca-izbeglice-naugrozenija-i-najranjivija-kategorija.html Od oko 6 i po hiljada izbeglica, koliko se trenutno nalazi u Srbiji, skoro polovinu čine deca, među kojima je i onih bez pratnje roditelja. Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, organizacije koje se bave brigom o deci podsećaju da u ratnim okolnostima najviše pate i stradaju deca, kao i da su deca naugroženija i najranjivija kategorija izbeglica i da im je potrebna najveća zaštita. U Srbiji se trenutno nalazi 6.500 izbeglica, među kojima je oko 2.500 dece, od kojih su gotovo polovina maloletnici bez pratnje, podaci su kojima raspolažu organizacije "International Rescue Committee" i „Save the Children“.

Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica Fondacija SOS Dečija sela Srbija podseća da u ratnim okolnostima najviše pate i stradaju deca, kao i da su deca naugroženija i najranjivija kategorija izbeglica kojoj je potrebna najveća zaštita. Na svom putu deca su izložena dodatnim rizicima, kao što su nasilje, teški uslovi putovanja, ograničen pristup osnovnim pravima.

Građani sa kojima smo razgovarali saosećaju sa svim ljudima koji su proterani iz svojih domova, i prinuđeni da žive u tuđoj državi.

„Mislim da ljudi imaju generalno loše mišljenje o izbeglicama, pre svega zbog njihovog, u najmanju ruku, lošeg ponašanja sa kojim se dosta Nišlija susretalo i otuda i veliki broj predrasuda prema njim. Moj stav je da ipak ne treba generalizovati stvari, nisu svi isti, samo ti ljudi znaju šta znači gubiti dom i treba pokušati razumeti njihov položaj onoliko koliko je to moguće. Nekoliko osoba koji su izbegli zbog rata su moji veliki prijatelji“, priča Nišlija.

Međutim, ima i sugrađana koji ne mogu da objasne zbog čega im smeta prisustvo izbeglica u svom gradu.

„Iskreno, sramota me je pomalo i da priznam da nisam najsrećnija kada izbegla lica žive u mom komšiluku, ili ih ima dosta u gradu. Jednostavno, ne razumem se u njihovu situaciju. Naravno, žao mi je dece“, kazala je sugrađanka.

Kao organizacija posvećena brizi o deci i u skladu sa sveobuhvatnim okvirom o zaštiti dece u migracijama, koji je nedavno objavila Evropska komisija, SOS Dečija sela Srbija podsećaju da deca moraju biti na prvom i najvažnijem mestu i da njihova zaštita mora biti prioritet svih nas.

Inače, 20. jun se, odlukom Generalne skupštine UN, kao Međunarodni dan izbeglica obeležava od 2000 godine, sa ciljem da se skrene pažnja na položaj izbeglica širom sveta i ukaže na značaj pružanja pomoći, koja je ovim ljudima i više nego potrebna.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 14:37:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6924/deca-izbeglice-naugrozenija-i-najranjivija-kategorija.html
Municija i droga pronađene u stanu Nišlije http://radiocity.rs/vesti/hronika/6917/municija-i-droga-pronadjene-u-stanu-nislije.html Zbog toga što je u njegovom stanu pronašla drogu i municiju, niška policija uhapsila je 42-godišnjeg Nišliju. Takođe, protiv momka i devojke koji su zatečeni kako od osumnjičenog kupuju marihuanu, podnete su krivične prijave.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su D.M. (1975) iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

„Policija je prilikom pretresa iznajmljenog stana osumnjičenog pronašla devet paketa marihuane, tablete sintetičke droge MDMA, opojnu drogu metadon zapremine, vagicu za precizno merenje, 18 metaka kalibra 7,62 mm i prazan okvir za pištolj. Sumnja se da je pronađena droga bila namenjena daljoj uličnoj prodaji“, navodi se u saopštenju policije.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu osumnjičenom D.M. određeno je zadržavanje do 48 sati nakon čega je, uz krivičnu prijavu i sproveden tužiocu.

Takođe, u stanu osumnjičenog zatečeni su momak i devojka kojima je prodao marihuanu, te su protiv ova dva kupca podnete krivične prijave za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga u redovnom postupku, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

]]>
Mon, 19 Jun 2017 11:50:00 +0100 Hronika http://radiocity.rs/vesti/hronika/6917/municija-i-droga-pronadjene-u-stanu-nislije.html
SNS jednoglasno za Anu Brnabić, opozicija smatra da je sve "rijaliti šou" http://radiocity.rs/vesti/politika/6920/sns-jednoglasno-za-anu-brnabic-opozicija-smatra-da-je-sve-%22rijaliti-sou%22.html Poslanici SNS-a podržali su predlog Vučića da Ana Brnabić bude premijerka. Slede razgovori sa koalicionim partnerima o podršci novoj Vladi Srbije. U opoziciji ocenjuju da je reč o “rijaliti šou, koji je glavna odlika Vučića i SNS-a u poslednjih pet godina”. Potpredsednica SNS-a Marija Obradović rekla je posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa poslanicima SNS-a da ta stranka snažno podržava njegov predlog da premijerka bude Ana Brnabić.
Prema njenim rečima, iako je bilo različitih stavova u dijalogu Vučića i poslanika SNS-a, svih 100 je jednoglasno podržalo njegov predlog.

Dodaje da će do kraja nedelje početi rasprava o formiranju nove Vlade Srbije na čelu sa Anom Brnabić. Kaže i da će do četvrtka biti nastavljeni razgovori s koalicionim partnerima na tu temu kako bi se videlo da li postoji dovoljno poslanika koji će podržati njen izbor, te da predstoji težak posao „da prebrojimo ima li u Skupštini više od 125 glasova za“.
„Ukoliko toga ne bude bilo idemo na nove izbore. Niko od nas nije time oduševljen ali ne možemo na silu“, rekla je ona.

Predsednik države i lider SNS-a Aleksandar Vučić, rekao je posle konsultacija „da nije bilo lako, ali da veruje da će sve biti u redu“.

Podsećamo, prethodnih dana mediji su objavljivali da naprednjaci nisu jedinstveni oko izbora Ane Brnabić za premijera.

Živković: Nova epizoda letećeg cirkusa Vučića

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković, kaže za City radio, da je reč o „novoj epizodi letećeg cirkusa Aleksandra Vučića“. On ipak ne isključuje mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, zbog lokalnih u Beogradu, koje Vučić, kako kaže „sigurno gubi“.

Živković smatra da je kompletna „ujdurma“ koja se napravila posle predloga Vučića, da Ana Brnabić bude premijerka, još jedna prilika za Vučića „da napravi operetsku predstavu“.

„Predlog kandidatkinje je kontraverzan, to nema veze sa njenim seksualnim opredeljenjem, već da se na premijersko mesto postavlja neko ko nije glasao više od 2 – 3 puta u životu, a samim tim dovodi se u pitanje njeno političko iskustvo ali i stručnost. Iz onoga što znam poznata je samo po aferi sa vetroparkovima“, kaže Živković.

Živković smatra da je sve što prati izbor mandatarke, kako kaže, "deo pijace na kojoj se traže fotelje i funkcije", aludirajući da svi koalicioni partneri šarenolike koalicije oko Vučića, koriste šansu da naplate lojalnost. On, ipak, ne isključuje mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, što bi, prema njegovom mišljenju bio neetički pokušaj dobijanja izbora u Beogradu, u paketu sa vanrednim parlamentarnim

Obradović: Rijaliti šou

Lider pokreta „Dveri“ Boško Obradović kaže za City radio, da je suština političkog  delovanja Aleksandra Vučića i SNS-a „rijaliti šou“ a da je Ana Brnabić „nametnutno rešenje sa zapada“, dodajući da će bez obzira na izbor, Vučić biti i „predsednik i premijer“.

„Oni već pet godina zamajavaju javnost samo da bi skrenuli pažnju da za pet godina, koliko su na vlasti, nisu ostvarili ni jedno predizborno obećanje, niti napravili bilo kakav rezultat, kojim bi mogli da se pohvale“, kaže Obradović.  On dodaje da „ponovo imamo situaciju u kojoj se javnost zbunjuje praznim pričama o obezbeđivanju većine za izglasavanje poverenja Ani Brnabić“. Obradović je takođe mišljenja da se čitav zaplet oko izbora nove mandatarke koristi kao priprema za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u paketu sa redovnim, lokalnim za Grad Beograd.

]]>
Mon, 19 Jun 2017 14:37:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/6920/sns-jednoglasno-za-anu-brnabic-opozicija-smatra-da-je-sve-%22rijaliti-sou%22.html
Počinje škola za upravnike zgrada http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6921/pocinje-skola-za-upravnike-zgrada.html Oko 50 budućih profesionalnih upravnika zgrada sešće u sredu u klupe niške Privredne komore, kada počinje obuka za sticanje licence. Cena obuke je 30.000 dinara. Međutim, važna napomena koja nije istaknuta nigde na sajtu gde se vrši prijava, jeste da prijavljeni koji žele da odustanu od obuke mogu to da učine u roku od 72 sata, kako ne bi plaćali 50 odsto cene.

Građani koji su se prijavili za obuku za profesionalne upravnike zgrada, od 21. do 29. juna pohađaće nastavu u Regionalnoj privrednoj komori Niš. Do sada se za sticanje licence upravnika zgrada prijavilo oko 50 ljudi, i oni će tokom 7 dana učiti o njihovim pravima i obavezama, administraciji, finansijama, korišćenju, upravljanju i održavanju zgrada, o bezbednosnim procedurama, komunikaciji.

„Kada smo radili ispitivanje interesovanja bilo je preko 100 zainteresovanih. Ipak, za sada se prijavilo 50-ak ljudi, ali ja još uvek ne znam u kakvom su statusu prijavljeni, da li su zaposleni ili nezaposleni, koliko je muškaraca koliko žena, kog su uzrasta, nisam dobio spisak polaznika. Oni će se upoznati sa pravnim okvirom u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, sa karakteristikama zgrade i drugim“, objašnjava za City radio Zoran Marković, ispred Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga zadužen da edukaciju i projekte.

Međutim, polaznike nakon obuke očekuje polaganje za licencu, tako da u PKS nisu mogli da preciziraju kada će obučeni upravnici moći da konkurišu za ovaj posao. Kako dodaje Marković, licencirani upravnici će morati ili da otvore svoju firmu ili da se prijave kod druge firme, registrovane u pravnom smislu.

„Lice koje dobije licencu neće moći kao fizičko lice da obavlja ovu funkciju, već će morati da registruje svoju preduzetničku radnju, agenciju, ili će ga druga registrovana radnja preuzeti za obavljanje ovakve funkcije“, priča Zoran Marković.

Cena obuke iznosi 30.000 dinara, odnosno 25.000 plus PDV.

Ono što nije vidno istaknuto na sajtu RPK Niš, gde zainteresovani mogu da konkurišu za obuku, jeste da oni koji nakon prijave ipak žele da odustanu, mogu to da učine samo u roku od 72 sata, nakon što im stigne konfirmacioni mejl. U suprotnom, moraće da plate 50 posto ukupnog iznosa.

Inače, prijavu je moguće obaviti samo elektronski, preko linka http://www.pks.rs/Aplikacije.aspx?aplikacija=edukacija .

]]>
Mon, 19 Jun 2017 14:54:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6921/pocinje-skola-za-upravnike-zgrada.html
Vreli dani na otvorenim bazenima u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/6911/vreli-dani-na-otvorenim-bazenima-u-nisu.html Iako leto još uvek nije počelo, prave letnje temperature mame brojne sugrađane da se rashlade i provedu dan na nekom od otvorenih bazena u Nišu. Pored više privatnih bazena širom grada, Niš može da se pohvali i nekolicinom javnih otvorenih bazena, od kojih, nažalost, trenutno rade jedino čairski i vrežinski. To je i razlog što se najveći broj Nišlija odlučuje da tamo provodi tople dane. Naročito nakon prošlogodišnje izgradnje mini akva-parka na kompleksu otvorenih bazena SC “Čair“, svakodnevno je kupačima različitih uzrasta ovo mesto jedno od omiljenih i interesantnijih za beg od zatvorenog prostora, kancelarije ili stana.

„Ove sezone sam tek nekoliko puta bila, ali sam prošle godine stalno dolazila, jer volim da plivam, a veoma su mi zanimljivi tobogani i lenja reka. Najčešće dolazim sa bakom i tetkom“, kaže devojčica.

U Upravi SC “Čair“ objašnjavaju da u zavisnosti od vremenskih uslova veći ili manji broj posetilaca dolazi na kupanje. Svakako, najveća gužva je preko vikenda, kada je od početka ove letnje sezone između 700 i 800 Nišlija boravilo na bazenu. Upravo zbog toga oni koji su u mogućnosti biraju da vreme na bazenu provedu preko radnih dana.

„Prošlog leta smo stalno bile na bazenu, đakuzi je omiljeni meni i mojim drugaricama, a pošto smo studenti dolazimo i sada skoro svaki drugi dan, radnim danima nema gužve i divno je. Možda jedino fali jedan bolji kafić, koji će upotpuniti ponudu“, priča Nišlijka.

Iako su se brojni sugrađani žalili na visinu cene ulaznice od 300 dinara za odrasle i 100 za decu, mi smo naišli na sugrađanina koji tvrdi da je cena realna za ponuđene sadržaje.

„Jeste malo veća cena, ali nudi sadržaje kakvih u gradu nema. Za 100 dinara više znači da se vide svi ovi tobogani, toga na privatnim bazenima nema. Meni se najviše sviđaju tobogani jer ih do sad nije bilo u Nišu. Na ostalim bazenima koji su privatni i jako mali, uvek je gužva pa ne možeš baš da se kupaš i plivaš, već samo malo da se rashladiš“, objašnjava mladić.

Pored čairskog, jedini preostali javni bazen u gradu je vrežinski, koji svoja vrata posetiocima otvara u subotu, 17. juna u 10h, a ulaz će biti besplatan celog dana. Cena dnevne karte iznosi 150 a mesečne 1500 dinara. Bazen je radnim danima otvoren od 11 do 19h a vikendom od 10 do 19h. Ponedeljkom bazen ne radi.

Kako je za City izjavio poručnik Bojan Maksimović, analiza vode se radi 3 puta nedeljno a na bazenu su prisutni spasioci, redari i lekarska ekipa kao i vojna policija, zadužena za bezbednost. Maksimović naglašava da je maksimalni kapacitet ovog bazena kojim upravlja Treća brigada kopnene vojske, 3000 ljudi a da ga u proseku posećuje oko 1000.

Pored samog bazena na Vrežini nalaze se i: tereni za odbojku, mali fudbal, košarku, stoni tenis a postoji i mali park za najmlađe i restoran.

Niš je, inače, nekada mogao da se pohvali i sa bazenom “Nais“, koji već godinama nije u funkiciji, i “Kapedomskim“, koji je privatizovan pre nekoliko godina.

Inače, letnja sezona na otvorenim bazenima SC “Čair“ počela je 2. juna, otvoreni su radnim danima od 11 do 19, a vikendom od 10 do 19 sati. Ulaznica košta 300 dinara, za decu do 7 godina 100, a za posetioce koji dođu posle 17 sati karta iznosi 200 dinara.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 14:18:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6911/vreli-dani-na-otvorenim-bazenima-u-nisu.html
Saša Pešić, Nišlija koji brine o 800 napuštenih pasa http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6912/sasa-pesic-nislija-koji-brine-o-800-napustenih-pasa.html Kada je napuštenim štencima, koje je pronašao 2008. godine, pružio dom, nije ni slutio da će vremenom brinuti o stotinama pasa, stvoriti najveći azil u Nišu, a njegova ljubav, briga i nega prema umilnim njuškicama poprimiti sadašnje razmere. Nišlija Saša Pešić, za čije podvige su čuli ljubitelji životinja širom zemlje, do sada je u svom azilu zbrinuo oko 1200 pasa, od kojih je 400 srećnika pronašlo dom.

Iako je njegov poziv građevina, ljubav prema psima humanog Nišliju Sašu Pešića naterala je da se potpuno posveti ovim životinjama, koje su postale njegovi najbolji prijatelji.

„Nisam ni planirao da se bavim ovim u životu, ali kada su šinteri ubijali pse ja sam pronašao nekoliko napuštenih štenaca na đubrištu, počeo sam da ih hranim, nisam ni bio svestan u šta ulazim, a nisam mogao da ih ostavim na cedilu, da stradaju, i krenuo sam stopama gde se sada nalazim. Svake godine se ovaj broj pasa koji su u mom azilu smešteni uvećava, i sada već prevazilazi granice normalnog“, kaže Saša Pešić.

Neretko za svoje podvige dobija pohvale preko društvenih mreža od ljudi širom zemlje, koje mu veoma znače. Takođe, građani mu se vrlo često obraćaju sa molbom da primi nekog mešanca kog su pronašli.

U azilu mu pomaže desetak humanih volontera. Ipak, budući da je samo održavanje azila i briga o 800 živih bića veoma skupa, materijalna pomoć mu je neophodna.

„Za hranu, granule, i to jeftinije, neophodno je oko 300 evra na dan za sve pse koji su zbrinuti u mom azilu. Uvek je to problem, fali nam hrana, a pomažu nam samo ljudi dobre volje, ljubitelji životinja, uglavnom donacijama iz inostranstva. Nažalost, Grad mi nikada nije pomogao, naprotiv, pokušao je da uništi azil nekoliko puta“, rekao je Pešić.

“Volim te Šapice“, pesma podrške Sašinom azilu za pse

Rade Šerbedžija, Mari Mari, MMA šampion Dušan Džakić i dečiji hor snimili su nedavno pesmu „Volim te šapice“, u znak podrške Saši Pešiću i njegovom, već čuvenom, azilu za pse. Na kraju spota stoji e-mail adresa sasha.peshic.shelter@gmail.com, kako bi svi oni, koji to žele, mogli da pomognu.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 14:59:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6912/sasa-pesic-nislija-koji-brine-o-800-napustenih-pasa.html