City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html U Nišu obeležen Dan kopnene vojske i Dan pešadije http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html Koncertom vojnog orkestra i folklora, prigodnim programom i demonstracijom obučenosti specijalne jedinice Kopnene vojske, na Trgu Kralja Milana u Nišu, obeležen je Dan kopnene vojske i Dan pešadije, najmasovnijeg roda vojske.

Komanda Kopnene vojske priredila je danas, u čast svog praznika,  Nišlijkama i Nišlijama lep podnevni događaj - mešavinu kulturno umetničkog programa i demonstriranja borbene spremnosti.

Svako ko je danas između 13 i 14 sati prošao kroz centar Niša, i centralni Trg Kralja Milana, mogao je uživati u odličnom izvođenju vojnih ali i tradicionalnih prepoznatljivih melodija. Za to se postarao Vojni orkestar - Niš, koji je, inače, već poznat po nastupima u zemlji i inostranstvu. 

Zajedno sa njima nastupili su razigrani članovi folklorog ansambla "Šajkača", specifičnog po tome što u njemu igraju pripadnici Kopnene vojske i garnizona Niš. Oni su izvodili spletove najpoznatijih kola iz svih delova Srbije, veseli i uigrani, što su Nišlije pozdravljale burnim aplauzom. Posebnu emociju je kod okupljenih izazvalo izvođenje pesme  "Ovo je Srbija" kojom su u kombinaciji sa prigodnim stihovima u slavu junaka Velikog rata završili današnji nastup.

Pored kulturno-umetničkog programa, pripadnici Kopnene vojske i pešadije su Nišlijama darovale i pokaznu vežbu raznih borilačkih veština specijalne jedinice, čiji su pripadnici pred zainteresovanim građanima, demonstrirali spremnost za izvršavanje najtežih zadataka. Nišlije su mogle pogledati i opremu i naoružanje izviđačkih, padobranskih i jedinica Vojne policije a posebnu pažnju pogotovo najmlađih Nišlija privukli su službeni psi vojske, nemački ovčar i labrador, obučeni za otkrivanje eksploziva.

Današnjem obeležavanju praznika Kopnene vojske prisustvovali su brojni oficiri Vojske Srbije a kao prvi među jednakima bio je tu i komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović. On je u pratnji gradonačelnika Niša i oficirskog kora pratio čitav današnji program a posebno je upečatljivo bilo njegovo starešinsko bodrenje učesnika pokazne vežbe.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 14:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html
Interaktivna izložba povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Sremcu http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8012/interaktivna-izlozba-povodom-stogodisnjice-zavrsetka-prvog-svetskog-rata-u-sremcu.html Zanimljivosti o učesnicima i događajima iz Prvog svetskog rata, upečatljivi momenti i činjenice, samo su neke od karakteristika interaktivne izložbe učenika i profesora istorije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Izložba je postavljena u holovima Gimnazije uoči obeležavanja velikog jubileja - 140 godina postojanja i rada škole.

„Kada uđete u neko odeljenje škole i zapitate đake da li je neko od njih potomak učesnika Prvog svetskog rata, javi se dvoje ili troje učenika. Kada ih zamolite da se o tome raspitaju kod kuće, već na sledećem času vidite da je ponegde čak i više od pola odeljenja imalo pretke koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.“ Ovako započinje priču o toku rada na velikoj izložbi, već postavljenoj u holovima Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, njena autorka, profesorica istorije Vera Dujaković.

„Izložba ima 20 tema. U istraživanju i kreiranju izložbe radilo je 15 učenika trećeg razreda matematičkog smera, kao i članovi istorijske sekcije. Sa radom smo počeli prošle školske godine i rezultat je sada pred nama. To su veoma inventivni radovi, u koje je uložen veliki trud i energija“, kaže Vera Dujaković.

Učenici su uživali u kreiranju izložbe od početnih koraka, koji su podrazumevali istraživački rad.

„Odlično smo sarađivali, vredno radili, podelili zadatke prema interesovanjima. Odgovorno smo pristupili radu, proveravali sve činjenice. Ovo je veoma zanimljiv projektni rad i što je interaktivniji rad, bolje se uči. Uživao sam, svi smo uživali prikupljajući podatke i osmišljavajući izložbu. Radio sam na prikupljanju zanimljivosti i ono što je meni najupečatljivije i što će mi sigurno ostati u sećanju jeste podatak da je najmlađi učesnik srpske vojske u Prvom svetskom ratu osmogodišnji dečak. Pronašli smo i fotografiju dečaka sa puškom u ruci, a ima još mnogo zanimljivih činjenica“, rekao nam je Mihajlo Vučković, učenik trećeg razreda, koji je učestvovao u kreiranju izložbe.

Između ostalog, na panoima se mogu čitati imena učenika Prve niške gimnazije, potomaka učesnika u Prvom svetskom ratu, a poseban deo posvećen je učenicima i profesorima koji su u Velikom ratu učestvovali.

Svečano otvaranje izložbe je u petak, 9. novembra u 14 i 30. Izložba će trajati dva meseca, odnosno do kraja kalendarske godine, a postavljena je u holovima u prizemlju školske zgrade.

  

]]>
Wed, 7 Nov 2018 17:53:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8012/interaktivna-izlozba-povodom-stogodisnjice-zavrsetka-prvog-svetskog-rata-u-sremcu.html
Koncert savremene muzike u izvođenju Akademskog hora SKC Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html U utorak, 6. novembra od 20 časova, u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a), Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš prirediće koncert savremene muzike „Zvuk novog vremena“, pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića.

Pored Akademskog hora SKC-a, na koncertu će učestvovati i „Niški Jazz trio“ i Ansambl perkusija Fakulteta umenosti u Nišu, uz klavirsku saradnju Anđele Stanković. Solisti su Boris Bunjac (marimba), Marijana Davinić (sopran), Marko Milisavljević (bas) i Damjan Mišić (tenor).

„Ovaj koncert savremene muzike, koji organizujemo u saradnji sa ogrankom SANU u Nišu i Fakultetom umetnosti u Nišu, izvodimo sa željom da predstavimo nove tendencije u savremenoj  horskoj muzici. Pažljivim odabirom kompozicija postepeno uvodimo publiku u moderne tokove horskog stvaralaštva.“, navodi dirigent Zoran Stanisavljević.

Kako dodaje, publika će imati priliku mnoge kompozicije  da čuje prvi put. 
„Za ovu priliku premijerno ćemo izvesti kompoziciju Dragana Tomića  „In Hoc Signo Vince“, komponovanu specijalno za ovaj koncert, ali bih napomenuo da i ostale kompozicije do sada nisu izvođene u Nišu, a verovatno ni u Srbiji.“, kaže Stanisavljević. 
Ulaz će biti slobodan, a Studentski kulturni centar poziva Nišlijke i Nišlije da dođu na koncert  i uživaju u onome što su članovi hora pripremili!

]]>
Tue, 6 Nov 2018 15:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html
Vredna sugrađanka napravila pravu oazu iza zgrade u kojoj živi http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html Veliku pažnju je na Fejsbuku izazvala objava, praćena fotografijama, koju je napisao Nišlija, Aleksandar Grujić. Naime, ovaj naš sugrađanin je na taj način odao svojevrsno priznanje svojoj majci, koja je potpuno sama, preuredila nekadašnju divlju deponiju u međublokovskom prostoru iza zgrade, u kojoj živi, i pretvorila je u pravu oazu lepote.

Iako je gospođa Ljubinka Grujić sedamdesetšestogodišnjakinja, ona je potpuno sama prionula na sređivanje mini parkića iza njene zgrade koji je pre toga bio pravo ruglo i smetlište. 

Očistila je tu površinu, zasadila je cveće a čitav prostor je ukrasila dodatno i veoma zanimljivim mozaicima od kamenčića. Postavila je i divno oslikanu kućicu za ptice. Sama je oslikala, pošto je slikanje njen hobi.

To nije sve. Da ne bi naružavao ambijent, gospođa Grujić je okrečila oronuo i grafitima nagrđen EPS-ov trafo, tako da je sada to jedan prelepi kutak između betonskih blokova i zgrada na Bulevaru.

Bravo za gospođu Grujić, koja je ovim gestom pokazala da je potrebno samo malo dobre volje pa da naše okruženje bude mnogo čistije i lepše!

]]>
Tue, 30 Oct 2018 00:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html
Lideri Saveza za Srbiju danas u Nišu http://radiocity.rs/vesti/politika/8003/lideri-saveza-za-srbiju-danas-u-nisu.html Lideri organizacija članica Saveza za Srbiju će se danas, u petak, 19.oktobra u 16 i 30 pridružiti aktivistima Saveza ispred TC Kalča gde će održati tribinu na otvorenom i upoznati građane sa njihovim aktivnostima.

Iako je prvobitno planirana i najavljena tribina u sali Simfonijskog orkestra, ona je otkazana, kako tvrde u Savezu, "zbog zabrane aktuelnih vlasti da se Savezu izda adekvatan prostor u vlasništvu Grada Niša". Iz Simfonijskog orkestra, međutim, tvrde da Savez nije ni podneo zahtev za korišćenje sale dok Miodrag Stanković iz niškog DS kaže da je postojao usmeni dogovor o najmu sale koji je trebalo da bude i ozvaničen ugovorom istog dana kada je direktor Simfonijskog orkestra, Svetozar Vezenković, izdao saopštenje da tribine u tom prrostoru neće biti.

U vezi čitave stvari oglasila se i SNS, optuživši Savez da obmanjuje javnost i "vređaju ustanovu kulture".

Zbog te čitave situacije, za koju članice Saveza za Srbiju kažu da je atak na elementarna prava opozicionih prvaka na političko delovanje, čitav događaj je izmešten na ulicu.

Štandovi će biti postavljeni ispred TC Kalča, a aktivistima Saveza će se pridružiti i lideri, kako bi zajedno delili promo materijale i razgovarali sa građanima koji žele da se informišu o ovom Savezu i 30 tačaka oko kojih su se okupili, uprkos brojnim razlikama. 

Posle razgovora sa građanima planirana je i šetnja niškim ulicama.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 09:39:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/8003/lideri-saveza-za-srbiju-danas-u-nisu.html
U toku prikupljanje materijala o Nišu iz perioda od 1878. do danas http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html Mladi ambasadori realizuju projekat „140 godina slobode – muzej uspomena“ i pozivaju građane da se priključe akciji prikupljanja materijala koji su obeležili duh Niša od sticanja nezavisnosti, 1878. godine do danas.

Njihov cilj je da se ovim projektom od zaborava sačuva obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama.

“Pozivamo građane da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Želimo ovim projektom da od zaborava sačuvamo obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, da ono ne ostane samo u vašim kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze”, poručuju Mladi ambasadori.

Poziv je otvoren do 20. oktobra za sve stanovnike Niša i okoline, koji će putem prijavnog formulara poslati skenirana pisma, fotografije predmeta, dokumenta.

Mogu se slati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju... od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija.

Materijal se može poslati popunjavanjem formulara na linku

Pristigli materijal Mladi ambasadori će selektovati, a zatim ga tematski i hronološki predstaviti na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

“Prošlo je 140 godina od oslobođenja naše zemlje od Otomanskog carstva i pripajanja Niša Srbiji. Želimo da sa našim sugrađanima sačuvamo ovaj važan period od zaborava i inovativnim metodama prikažemo kako se naše društvo menjalo i razvijalo do danas”, poručuju Mladi ambasadori.

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas kojiprepoznajemo značaj kulturnog nasleđa.

Projekat „140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena“ realizuju Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Projekat je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu se obratiti na mejl: office@ambasador.rs.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 22:13:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html
Vojni avioni nadletaće Niš u okviru redovne obuke http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html Letačka obuka 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije trajaće nekoliko dana naredne sedmice, a vojni avioni nadletaće Niš i okolinu, kao i Peštersku visoravan.

“Vazduhoplovi 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije će u okviru redovne letačke obuke od 16. do 18. oktobra nadletati područje Niša, kao i područje Pešterske visoravni”, navodi se u obaveštenju Vojske Srbije.

Vojne letilice nadletaće grad u popodnevnim i večernjim satima do 23 sata. 

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 21:28:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html
Na današnji dan Niš je oslobođen u Prvom svetskom ratu http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html Ravno 100 godina je prošlo od dana kada su uz zvuke kompozicije „Marš na Drinu“ u oslobođeni Niš 12. oktobra 1918. godine umarširale divizije Prve srpske armije, donevši Nišlijama slobodu.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.  Na taj način srpska komanda se praktično oglušila o zahtev Franša d Eperea koji je smatrao da je polazak u ofanzivu avanturizam. Za svega nekoliko dana, u munjevitom napadu redom su oslobađani Vranje, Vladičin Han, Grdelica, Brestovac i Žitni potok da bi 9. oktobra otpočela operacija oslobađanja Niša. Najpre je, dan kasnije, oslobođena Seličevica a potom je nezaustavljivo nastavljeno napredovanje naših trupa u pravcu Bubnja i Gorice. Konačno, 12. oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu.

Koliko je to bila munjevita akcija govori i činjenica da su saveznički vojnici u oslobođeni Niš stigli tek tri dana kasnije.

 Podsetimo, Niš je u Velikom ratu bio ratna prestonica Srbije i posle teških godina oslobođen je 12. oktobra 1918. Kroz dva dana,  14. oktobra, u našem gradu će biti obeležena i godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. 

]]>
Fri, 12 Oct 2018 15:20:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html
Niška Uprava za vanredne situacije podseća i upozorava: Ne palite vatru na otvorenom! http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html Zbog intenzivnih poljoprivrednih radova i radova na otvorenom prostoru, koje prati povećana opasnost od izbijanja i širenja požara, Uprava za vanredne situacije u Nišu podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru.

Takođe, iz Uprave podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja.

Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Uprava za vanredne situacije u Nišu intenzivno će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, kao i loženja vatre na otvorenom u šumi, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju.

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 20:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html
Preminuo Đorđe Radošević http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html Đorđe Radošević, doajen televizijske reportaže i prvi urednik Dopisništva RTS-a u Nišu, preminuo je juče u 82. godini života.

Đorđe Radošević rođen je 10. oktobra 1937. godine u Nišu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu.
Bavio se umetničkom fotografijom u Foto-kino klubu u Nišu. Svoje prve televizijske priloge objavio je u eksperimentalnom programu Televizije Beograd 1962. godine.
Njegove reportaže iz Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Austrije, spadaju u vrhunske. Osim izveštavanja iz Niša i regiona, ali i iz drugih krajeva Srbije i Jugoslavije, snimao je i tematske priloge za Radio televiziju Beograd u kojoj je radio do penzije.
Bronzanu povelju na „Interferu“ dobio je 1998. za reportažu "Na putu kući", a 2001. srebrnu medalju za reportažu "Gostuša".
Bio je član Uprave UNS-a.
Opelo i sahrana biće u petak, 12. oktobra, u 13 sati na Novom groblju u Nišu.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 01:29:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html
Definisani prioriteti u više oblasti života i rada Roma i Romkinja http://radiocity.rs/vesti/7983/definisani-prioriteti-u-vise-oblasti-zivota-i-rada-roma-i-romkinja.html Sedam meseci od formiranja mobilnih timova, krenulo se u drugu fazu projekta „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima - Stanovanje Roma“, održavanjem radionice u Nišu na kojoj su članovi mobilnih timova razmenili iskustva i primere dobre prakse, ali i izazove sa kojima se suočavaju u radu. Tom prilikom definisani su prioriteti u oblasti stanovanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i zapošljavanja Roma i Romkinja.

Time je i otpočeo je proces operativnog planiranja mobilnih timova za 2019. godinu u skladu sa metodologijom Projekta, koja istovremeno uvažava potrebe romske zajednice i kapacitete lokalnih zajednica da na iste daju adekvatne odgovore.

"Podsećamo, mobilni timovi formirani su sa ciljem prepoznavanja i sagledavanja realnih potreba romske populacije na terenu, kao i utvrđivanja podrške koja je potrebna kako bi se poboljšao njihov sveukupni položaj, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025. Mobilni timovi povezuju sve ključne aktere i institucije na lokalnom nivou koje se bave inkluzijom Roma. Istovremeno, mobilni timovi omogućavaju direktan odgovor na konkretne izazove romske populacije i predstavljaju vezu između romske populacije i lokalne samouprave".

Na radionici su učestvovali članovi/ce mobilnih timova – članovi opštinskih veća, koordinatori za romska pitanja, službenici resornih odeljenja lokalne uprave, pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke, predstavnici centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i udruženja građana – iz grada Niša i opština Vlasotince, Vladičin Han i Aleksinac.

Članovi mobilnih timova su tokom prethodnog perioda sagledali postojeće izazove za socijalnu inkluziju sa kojima se suočava romska populacija u svih pet prioritetnih oblasti definisanih nacionalnom Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016 – 2025. godine:

U oblasti stanovanja – definisani su ciljevi i aktivnosti od značaja za procenu socio- ekonomskih i stambenih uslova romskih porodica koje žive u neformalnim naseljima. Rezultati ove analize će poslužiti kao osnova za planiranje daljih mera na unapređenju uslova stanovanja (legalizacija, sanacije, rekonstrukcije, raseljevanje…) svake od porodica, ali i za unapređenje infrastrukture u samom naselju (npr. komunalna i putna infrastruktura, elektro mreža, odnošenje otpada…).

U oblasti obrazovanja – prepoznata je potreba za većim uključivanjem romske dece u obrazovni sistem, kao i smanjenjem procenta osipanja romske dece dece iz obrazovnog sistema. U oblasti socijalne zaštite – osim boljeg sagledavanja potreba za pružanje usluga i mera materijalne podrške, uočena je potreba za uspostavljanjem struktuirane, celovite i kontinuirane saradnje na sprečavanju nasilja, zloupotrebe i zlostavljanja dece koja “žive i rade na ulici”.

U oblasti zdravstvene zaštite – ustanovljena je potreba za povećanjem obuhvata Roma i Romkinja preventivnim pregledima i obaveznom imunizacijom, kao i unapređenjem higijensko – epidemioloških uslova u podstandardnim naseljima.

U oblasti zapošljavanja – mobilni timovi su utvrdili da je neophodno povećati nivo razumevanja Roma i Romkinja o značaju prijavljivanja na evidenciju NSZ, kako bi bili u mogućnosti da koriste postojeće, a pre svega afirmativne mere podrške koje su planirane Nacionalnom strategijom za zapošljavanje, kao i Lokalnim akcionim planovima.

O projektu

Projekat „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – Stanovanje Roma“ jedna je od inicijativa koje u ovom momentu podržava Evropska unija uz saradnju i ko-finansiranje Vlade R. Srbije. Ugovorno telo projekta je Ministarstvo finansija, a glavni korisnici su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kancelarija za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je da doprinese pametnom, održivom i inskluzivnom rastu u Republici Srbiji kroz promociju i unapređenje socijalnog uključivanja romske populacije. To će omogućiti bolji životni standard u skladu sa ciljevima utvrđenim Strategijom Evropa 2020, kao i približavanju EU standardima u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, socijalne zaštite i stanovanja.

Važan deo projekta je šema bespovratnih sredstava (grantova) u okviru koje se podržava 11 projekata na lokalnom nivou u ukupnoj vrednosti od 7,55 miliona evra. U okviru inicijative biće obezbeđeno stambeno rešenje za preko 1.000 Romkinja i Roma, te poboljšanje infrastrukturnih uslova za preko 6.000 pripadnika romske populacije.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 13:39:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/7983/definisani-prioriteti-u-vise-oblasti-zivota-i-rada-roma-i-romkinja.html
Definisani prioriteti u više oblasti života i rada Roma i Romkinja http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7983/definisani-prioriteti-u-vise-oblasti-zivota-i-rada-roma-i-romkinja.html Sedam meseci od formiranja mobilnih timova, krenulo se u drugu fazu projekta „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima - Stanovanje Roma“, održavanjem radionice u Nišu na kojoj su članovi mobilnih timova razmenili iskustva i primere dobre prakse, ali i izazove sa kojima se suočavaju u radu. Tom prilikom definisani su prioriteti u oblasti stanovanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i zapošljavanja Roma i Romkinja.

Time je i otpočeo je proces operativnog planiranja mobilnih timova za 2019. godinu u skladu sa metodologijom Projekta, koja istovremeno uvažava potrebe romske zajednice i kapacitete lokalnih zajednica da na iste daju adekvatne odgovore.

"Podsećamo, mobilni timovi formirani su sa ciljem prepoznavanja i sagledavanja realnih potreba romske populacije na terenu, kao i utvrđivanja podrške koja je potrebna kako bi se poboljšao njihov sveukupni položaj, a u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025. Mobilni timovi povezuju sve ključne aktere i institucije na lokalnom nivou koje se bave inkluzijom Roma. Istovremeno, mobilni timovi omogućavaju direktan odgovor na konkretne izazove romske populacije i predstavljaju vezu između romske populacije i lokalne samouprave".

Na radionici su učestvovali članovi/ce mobilnih timova – članovi opštinskih veća, koordinatori za romska pitanja, službenici resornih odeljenja lokalne uprave, pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke, predstavnici centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i udruženja građana – iz grada Niša i opština Vlasotince, Vladičin Han i Aleksinac.

Članovi mobilnih timova su tokom prethodnog perioda sagledali postojeće izazove za socijalnu inkluziju sa kojima se suočava romska populacija u svih pet prioritetnih oblasti definisanih nacionalnom Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016 – 2025. godine:

U oblasti stanovanja – definisani su ciljevi i aktivnosti od značaja za procenu socio- ekonomskih i stambenih uslova romskih porodica koje žive u neformalnim naseljima. Rezultati ove analize će poslužiti kao osnova za planiranje daljih mera na unapređenju uslova stanovanja (legalizacija, sanacije, rekonstrukcije, raseljevanje…) svake od porodica, ali i za unapređenje infrastrukture u samom naselju (npr. komunalna i putna infrastruktura, elektro mreža, odnošenje otpada…).

U oblasti obrazovanja – prepoznata je potreba za većim uključivanjem romske dece u obrazovni sistem, kao i smanjenjem procenta osipanja romske dece dece iz obrazovnog sistema. U oblasti socijalne zaštite – osim boljeg sagledavanja potreba za pružanje usluga i mera materijalne podrške, uočena je potreba za uspostavljanjem struktuirane, celovite i kontinuirane saradnje na sprečavanju nasilja, zloupotrebe i zlostavljanja dece koja “žive i rade na ulici”.

U oblasti zdravstvene zaštite – ustanovljena je potreba za povećanjem obuhvata Roma i Romkinja preventivnim pregledima i obaveznom imunizacijom, kao i unapređenjem higijensko – epidemioloških uslova u podstandardnim naseljima.

U oblasti zapošljavanja – mobilni timovi su utvrdili da je neophodno povećati nivo razumevanja Roma i Romkinja o značaju prijavljivanja na evidenciju NSZ, kako bi bili u mogućnosti da koriste postojeće, a pre svega afirmativne mere podrške koje su planirane Nacionalnom strategijom za zapošljavanje, kao i Lokalnim akcionim planovima.

O projektu

Projekat „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – Stanovanje Roma“ jedna je od inicijativa koje u ovom momentu podržava Evropska unija uz saradnju i ko-finansiranje Vlade R. Srbije. Ugovorno telo projekta je Ministarstvo finansija, a glavni korisnici su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kancelarija za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je da doprinese pametnom, održivom i inskluzivnom rastu u Republici Srbiji kroz promociju i unapređenje socijalnog uključivanja romske populacije. To će omogućiti bolji životni standard u skladu sa ciljevima utvrđenim Strategijom Evropa 2020, kao i približavanju EU standardima u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, socijalne zaštite i stanovanja.

Važan deo projekta je šema bespovratnih sredstava (grantova) u okviru koje se podržava 11 projekata na lokalnom nivou u ukupnoj vrednosti od 7,55 miliona evra. U okviru inicijative biće obezbeđeno stambeno rešenje za preko 1.000 Romkinja i Roma, te poboljšanje infrastrukturnih uslova za preko 6.000 pripadnika romske populacije.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 13:39:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7983/definisani-prioriteti-u-vise-oblasti-zivota-i-rada-roma-i-romkinja.html
Peđi Blagojeviću - nagrada "Katarina Preradović" http://radiocity.rs/vesti/nis/7978/pedji-blagojevicu---nagrada-%22katarina-preradovic%22.html Predragu Peđi Blagojeviću, glavnom i odgovornom uredniku portala Južne vesti, pripala je ovogodišnja nagrada fondacije "Katarina Preradović".

Novinarska nagrada koja nosi ime prerano preminule  Katarine Preradović, dugogodišnje novinarke i urednice Blica i magazina NIN, jednoglasno je dodeljena Blagojeviću za "profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost", za rad u interesu građana,  kao i za to što su, prema mišljenju žirija, "Južne" jedini medij južno od Beograda na koji se može osloniti.

Nagradu je u ime Blagojevića i redakcije Južnih vesti, u Medija centru u Beogradu primio zamenik glavnog i odgovornog urednika Aleksandar Stankov, koji je istakao da ona predstavlja veliku čast za Južne vesti. Nagradu mu je uručio prošlogodišnji, ujedno i prvi dobitnik, Marko Somborac.

Nagrada "Katarina Preradović" je ustanovljena prošle godine, dve godine nakon iznenadne smrti ove talentovane i beskompromisne novinarke, koja je hrabro izveštavala o mnogim osetljivim temama, vezanim za malverzacije i korupciju.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 00:09:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7978/pedji-blagojevicu---nagrada-%22katarina-preradovic%22.html
Protest "Mame su zakon!" u četvrtak u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/7976/protest-%22mame-su-zakon%21%22-u-cetvrtak-u-nisu.html Protest mama i porodilja koje su nezadovoljne Zakonom o podršci porodicama sa decom, te stoga traže njegovu izmenu, biće održan u četvrtak, 11.oktobra, na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati.

#MameSuZakon je inicijativa koja okuplja mame i buduće mame koje žele da se izvrše izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji veliki broj žena i njihovih porodica ostavlja na rubu egzistencije. 

Sa Danijelom Vujošević, Nišlijkom, koja volonterski pomaže inicijativi razgovarali smo tim povodom kako bi nam pojasnila zbog čega mame i porodilje protestuju. Ona za City radio kaže da je Zakonom koji je stupio na snagu 1. jula bitno povređeno pravo žena i porodilja, da su im umanjena primanja a one dovedene na sam rub egzistencije. Pored tog finansijskog momenta, članovi inicijative se zalažu za izmenu najmanje 10.tačaka tog zakona, jer je, prema njihovom mišljenju, diskriminatorski. Te izmene su, u formi predloga, predsednici Narodne skupštine, 25. septembra ove godine,  dostavili narodni poslanici i poslanice: Tatjana Macura, Vladimir Đurić, Aleksandar Stevanović, Ljupka Mihajlovska i Nenad Božić.

"Jedna od tih tačaka se odnosi na to da je Zakonom predviđena minimalna granica od 18 meseci radnog staža, tako da će se iznos porodiljske nadoknade računati na način da će se ukupan broj meseci na koje su plaćeni porezi i doprinosi deliti sa brojem 18, bez obzira da li je žena radila 3, 6, 9 ili 12 meseci, a trudničko odsustvo se neće uzimati u obzir." - kaže Vujoševićeva i dodaje -"Sada su oni proširili pa su dodali ugovore o delu, autorske ugovore pa se stiče utisak da je sada pravo na porodiljsku naknadu proširen na širi krug ali se generalno gledano, sve deli sa 18 meseci."

To, prema mišljenju naše sagovornice nije dobro, jer veliki broj žena, pogotovo na jugu Srbije radi "na crno" a mnoge od njih godinama volontiraju.

"Čak i u javnim preduzećima mnoge žene imaju neplaćena volonterstva godinama a da ne govorimo o onim nevidljivim ženama koje rade na crno. Niš je, kao grad, na mapi Srbije mapiran kao jedan od gradova sa najvećim procentom tih, nevidljivih žena" - smatra naša sagovornica i naglašava da sve ovo direktno utiče na ostvarivanje jednog ljudskog prava, jer se, kaže ona, oduzima od deteta.

Tako se smatra ova Nišlijka, Zakon koji je trebalo da bude podrška porodicama sa decom i koji treba da podstiče rađanje dece pretvorio u suštu suprotnost.

"Umesto da se stimulišu majke da rađaju decu, država ih direktno oštećuje i diskriminiše!!"- kaže Danijela.

O svih deset tačaka kao i o konkretnim problemima sa kojima se porodilje susreću u praksi od stupanja Zakona na snagu,  govoriće se sutra na Trgu Kralja Milana sa početkom u 17 sati. 

Podršku protestu su izrazile  Porodična Filharmonija,  Centar za devojke, Udruženje Romkinja "Osvit", "Ženski prostor" i Odbor za ljudska prava u Nišu.

Na protest su dobrodošli  da dođu svi koji žele da podrže majke, buduće majke, trudnice i porodilje. Jedino na čemu se insistira je da na protestu ne sme biti obeležja političkih stranaka.

]]>
Tue, 9 Oct 2018 14:09:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7976/protest-%22mame-su-zakon%21%22-u-cetvrtak-u-nisu.html
Slobodna Zona od 7. do 12. novembra http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7962/slobodna-zona-od-7.-do-12.-novembra.html 14. izdanje Filmskog festivala Slobodna Zona održaće se od 7. do 12. novembra u 7 bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Tokom festivala biće prikazano preko 50 igranih i dokumentarnih filmova, od čega 40 nacionalnih premijera, a Beograd će ugostiti nekoliko desetina filmskih profesionalaca iz celog sveta.

Pored ekskluzivnog filmskog sadržaja, festival će i ove godine karakterisati bogat prateći program: Masterklas predavanja, Projekcije za srednjoškolce, Dnevni razgovori.

Festival Slobodna Zona osnovan je sa idejom da kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara u Srbiji, otvori prostor za pomociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu.

Slobodna Zona je dobitnik: Nagrade Zvezde Beograda 2013. koju dodeljuje Agencija za evropske integracije, godišnje Nagrade za borbu protiv diskriminacije za 2010. i Nagrade Fonda Jelena Šantić za 2008.

Od 2016. godine Filmski festival Slobodna Zona dodeljuje nekoliko nagrada i to Nagradu za najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji, Nagradu za najbolji angažovani film u Regionalnoj konkurenciji, Nagradu za najbolji film u okviru selekcije 14+ (srednjoškolski žiri), kao i Nagradu Human Rights u regionalnoj selekciji.

Slobodnu Zonu do sada su svečano otvarali: Mirjana Karanović, Miki Manojlović,  Biljana Srbljanović, Veran Matić, Boris Buden, Dubravka Ugrešić, Olja Bećković, Viktor Ivančić, Teofil Pančić.

Više od 100 volontera svake godine svojim radom i angažmanom doprinosi uspešnoj realizaciji Filmskog festivala Slobodna Zona. Posvećenost najboljih volontera, njihova motivacija i energija velikim delom zaslužni su za kvalitet Slobodne Zone i imidž kakav festival ima danas!

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, očekivani broj posetilaca na ovogodišnjem 14. izdanju festivala je preko 30.000.

Finansijsku podršku ovogodišnjem izdanju festivala pružili su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Potprogram MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa Evropske komsije, Movies that Matter, Rumunski kulturni institut u Beču, Francuski institut, Rekonstrukcija ženski fond i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

]]>
Sat, 6 Oct 2018 20:48:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7962/slobodna-zona-od-7.-do-12.-novembra.html
Toplana počela sa toplim probama http://radiocity.rs/vesti/nis/7971/toplana-pocela-sa-toplim-probama.html Niška Toplana je počela sa toplim probama 1. oktobra, izvršivši prethodno, poslednjih dana septembra, funkcionalne probe proizvodnih sistema. Tople probe će po utvrđenom rasporedu trajati do 10. oktobra, a grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ukoliko vremenske prilike ne pomere taj rok.

Oni koji se i dalje greju u sistemu Toplane sigurno priželjkuju da grejanje počne i pre 15. oktobra. Tako će biti jedino ukoliko vremenski uslovi budu zahtevali da grejna sezona počne ranije, navodi se na sajtu Toplane. 

Tople probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, već samo proveru rada toplotnih izvora, čime se uporedno vrši provera toplovoda, toplotnih podstanica i unutrašnjih instalacija objekata. Ove probe imaju za cilj da se na najkvalitetniji mogući način izvrši provera celokupnog sistema i otklone svi eventualni nedostaci pred predstojeću grejnu sezonu.

Tople probe prema predviđenom rasporedu počinju u 6 sati ujutru i traju do postizanja potpune funkcionalnosti sistema na konkretnom toplotnom izvoru, objašnjavaju u Toplani.

"Građani mogu očekivati tople radijatore navedenog dana počev od ranih jutarnjih časova. Ukoliko u prepodnevnim časovima nema isporuke toplotne energije na predviđenom toplotnom izvoru ili primete curenja na instalacijama, kvar mogu prijaviti na telefone 018 4239 188, 0800 200 018. Podsećamo da dežurne ekipe JKP „Gradska toplana“ Niš rade 24h dnevno, 365 dana u godini", objavljeno je na sajtu ovog preduzeća.

Gradska toplana neće vršiti intervencije na unutrašnjim grejnim instalacijama ukoliko stambena zajednica objekta nije potpisala ugovor o održavanju sa JKP „Gradska toplana“. U tom slučaju kvarovi se prijavljuju preduzeću sa kojim je stambena zajednica potpisala ugovor o održavanju.

JKP „Gradska toplana“ Niš svakodnevno prati prognozu vremena za naredni period, tako da će javnost biti blagovremeno obaveštena ukoliko vremenski uslovi budu zahtevali da grejna sezone počne i pre 15. oktobra, navodi se na sajtu Toplane.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 22:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7971/toplana-pocela-sa-toplim-probama.html
Sremac tradicionalno obeležio Evropski dan jezika http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7960/sremac-tradicionalno-obelezio-evropski-dan-jezika.html Povodom Evropskog dana jezika učenici najstarije niške gimnazije u kojoj se izučava više stranih jezika: engleski, ruski, nemački, francuski, italijanski, španski, latinski, kineski i japanski jezik, u saradnji sa nastavnicima, pripremili su brojne sadržaje i aktivnosti kojima su promovisali značaj izučavanja srpskog jezika i stranih jezika koje izučavaju u školi. Ovaj dan obeležile su i druge obrazovne ustanove među kojima je i Filozofski fakultet u Nišu.

Na sam Evropski dan jezika, u sredu, 26. septembra, od 14 do 17 sati, prezentacija srpskog i stranih jezika organizovana je u svečanoj sali škole, u školskom dvorištu i na samom ulazu u školu sa ciljem da se obeležavanju pridruže i građani Niša.

Kao i prethodnih godina, svaki od jezika koji se izučava u školi imao je svoj štand u svečanoj sali, a na kraju manifestacije dodeljene su i  DSD diplome sa prošlogodišnjeg ispita. Oko 60 učenika prošlogodišnjeg drugog i četvrtog razreda nakon uspešno položenog ispita iz nemačkog jezika dobilo je DSD1 diplomu.

Učenici su ove godine izašli iz zgrade na ulicu kako bi sa prolaznicima, građanima Niša, razmenili zanimljive i korisne informacije iz oblasti jezika. Postavili su i dva štanda na ulazu u školsko dvorište na kojima su promovisali značaj izučavanja i poznavanja jezika. 

Ovaj dan obeležavaju raznim programima i druge gimnazije, srednje stručne i osnovne škole. 

I Filozofski fakultet u Nišu obeležio je Evropski dan jezika. Povodom ovog dana studenti su, u saradnji sa nastavnicima i saradnicima, pripremili muzičko-recitatorsko-plesni kolaž, na jezicima koji se izučavaju na fakultetu.

Obeležavanje ovog dana temelji se na inicijativi Saveta Evrope počev od  2001. godine.

]]>
Thu, 27 Sep 2018 08:19:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/7960/sremac-tradicionalno-obelezio-evropski-dan-jezika.html
Počinju radovi na rekonstrukciji parkinga u Kliničkom centru Niš http://radiocity.rs/vesti/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html U Kliničkom centru Niš, da će od petka, 14. septembra, otpočeti radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju parking prostora, koji se nalazi iza zgrade Centra za patologiju i patološku anatomiju, između starog i novog kompleksa ove zdravstvene ustanove. Radovi će trajati oko 2 meseca.

Zbog građevinskih radova, za koje se procenjuje da bi trebalo da traju oko 2 meseca, taj prostor neće biti dostupan za potrebe parkiranja, a ulaz u stari deo kompleksa Kliničkog centra iz pravca ulice Vojislava Ilića, biće zatvoren sa saobraćaj.

Iz Kliničkog centra obaveštavaju da će nadležne službe propisanom saobraćajnom signalizacijom, obeležiti alternativne pravce kretanja kao i mesta na kojima će zaposleni i svi građani koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru moći da parkiraju svoja vozila.

U saopštenju se posebno napominje da građevinski radovi i promena interne signalizacije i smera kretanja vozila, ni na koji način neće ugroziti život i zdravlje pacijenata, odnosno uticati na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u KC Niš.

Kako je sređivanje ovog parking prostora od izuzetnog značaja za funkcionisanje same ustanove ali i funkcionisanje saobraćaja unutar kruga Kliničkog centra Niš, iz ove zdravstvene ustanove mole građane, kao i zaposlene radnike Centra, za neophodno razumevanje i strpljenje. 

]]>
Thu, 13 Sep 2018 10:11:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html
Počinju radovi na rekonstrukciji parkinga u Kliničkom centru Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html U Kliničkom centru Niš, da će od petka, 14. septembra, otpočeti radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju parking prostora, koji se nalazi iza zgrade Centra za patologiju i patološku anatomiju, između starog i novog kompleksa ove zdravstvene ustanove. Radovi će trajati oko 2 meseca.

Zbog građevinskih radova, za koje se procenjuje da bi trebalo da traju oko 2 meseca, taj prostor neće biti dostupan za potrebe parkiranja, a ulaz u stari deo kompleksa Kliničkog centra iz pravca ulice Vojislava Ilića, biće zatvoren sa saobraćaj.

Iz Kliničkog centra obaveštavaju da će nadležne službe propisanom saobraćajnom signalizacijom, obeležiti alternativne pravce kretanja kao i mesta na kojima će zaposleni i svi građani koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru moći da parkiraju svoja vozila.

U saopštenju se posebno napominje da građevinski radovi i promena interne signalizacije i smera kretanja vozila, ni na koji način neće ugroziti život i zdravlje pacijenata, odnosno uticati na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u KC Niš.

Kako je sređivanje ovog parking prostora od izuzetnog značaja za funkcionisanje same ustanove ali i funkcionisanje saobraćaja unutar kruga Kliničkog centra Niš, iz ove zdravstvene ustanove mole građane, kao i zaposlene radnike Centra, za neophodno razumevanje i strpljenje. 

]]>
Thu, 13 Sep 2018 10:11:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7949/pocinju-radovi-na-rekonstrukciji-parkinga-u-klinickom-centru-nis.html
Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" priznanje "Hrabri glas" http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7951/inicijativi-%22ne-damo-niski-aerodrom%22-priznanje-%22hrabri-glas%22.html U petak, 14.septembra, u 18 sati, u Deli prostoru u Nišu, niškoj Inicijativi "Ne damo niški aerodrom" biće uručeno priznanje za uspešan primer aktivističke priče. Priznanje dodeljuje CRTA.

Osim dodele priznanja "Hrabri glas",  a povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ​u okviru Inicijative Istinomer​ organizuje i  razgovor o građanskom aktivizmu.

"Cilj nam je da kroz razgovor sa učesnicima mapiramo "crvene linije" koje je potrebno preći da bi se građani probudili i borili za svoja prava. Takođe, razgovaraćemo i o motivima građana za učešće u demokratskim procesima. Na razgovoru će diskutovati:  Raša Nedeljkov, ​programski direktor CRTA, Miloš Bošković, ​predstavnik Inicijative “Ne damo niški aerodrom”,  Jelena Canić Milanović,​ novinarka Južnih vesti, Dragan Marinković, ​urednik Jugmedia iz Leskovca" - saopštavaju organizatori.

Moderatorka razgovora biće Mihaela Šljukić Bandović, novinarka Istinomera a ulaz je slobodan.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 18:38:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/7951/inicijativi-%22ne-damo-niski-aerodrom%22-priznanje-%22hrabri-glas%22.html