City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html Šestoro povređeno u udesima u nedelju http://radiocity.rs/vesti/hronika/6580/sestoro-povredjeno-u-udesima-u-nedelju.html Dvoje dece i još četiri odrasle osobe povređene su tokom jučerašnjeg dana, u saobraćajnim nezgodama.

Sinoć su se dogodila dva udesa u Nišu, u kojima je povređeno šestoro Nišlija, među njima i dvoje dece. Kako saznajemo u policiji, nešto posle 21 sat, na kružnom toku, na Bulevaru 12. februar, sudarili su se volvo i citroen. Tom prilikom, putnici iz vozila, 8-godišnje i 6-godišnje dete, zadobili su povrede glave, dok su tri muškarca zadobili povrede grudnog koša. Nakon izvršenog uviđaja, utvrđuju se okolnosti ove nezgode.

Dva sata ranije, saznajemo u Hitnoj pomoći, nedaleko od Kule automobil je oborio biciklistu. Ovaj 22-godišnji mladić zadobio je povredu potkolenice, a o nezgodi je obavešteno Tužilaštvo, tvrde u policiji. Posle ukazane pomoći na licu mesta povređeni su prevezeni u Urgentni centar radi dalje dijagnostike i lečenja, kažu u Hitnoj.

]]>
Mon, 27 Mar 2017 10:40:00 +0100 Hronika http://radiocity.rs/vesti/hronika/6580/sestoro-povredjeno-u-udesima-u-nedelju.html
Počela "Plava nedelja" posvećena osobama sa autizmom http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6582/pocela-%22plava-nedelja%22-posvecena-osobama-sa-autizmom.html U Nišu je više od 500 dece i odraslih sa autizmom, prema poslednjim zvaničnim podacima. U svetu jedan i po procenat ukupne populacije živi sa ovim razvojnim poteškoćama. Uoči obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, 2. aprila, tokom ove nedelje u našem gradu organizuje se niz aktivnosti humanitarnog karaktera, na više lokacija.

Autizam nije bolest, to je stanje sa kojim se živi. Kako je poručio doktor Dušan Milisavljević, roditelji dece koja imaju autizam treba da budu ponosni na njih, da ne robuju balkanskim tabuima i ne kriju svoje dete.

„Trebaju da pričaju o njihovim problemima,a ne da ih zatrpavaju ispod tepiha i zaključavaju između svoja četiri zida. Već da sa puno ponosa prošetaju ulicom, odu u poslastičaru ili dođu kod mene na pregled. Na nama je da se borimo da barijere koje postoje u glavama ljudi budu srušene“, kazao je doktor Dušan Milisavljević, ambasador GUPOAN-a.

Tokom tradicionalne „Plave nedelje“, pod sloganom “Autizam ne traje jedan dan“, a koja je otpočela otvaranjem izložbe slika osoba sa autizmom u galeriji Niškog kulturnog centra, održava se više manifestacija u Nišu. Kako kažu u Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom, izuzetno je važna povezanost i saradnja sa gradskim institucijama.

„Naš cilj je da se proširi svest, i utiče na popravljanje stanja u Nišu za osobe sa autizmom. Skoncentrisani na edukaciju dece, ali i na pokretanje socijalne i zakonske inicijative za pomoć porodicama u vaspitanju i obrazovanju dece sa autizmom, organizujemo aktivnosti kako bi se otklonile barijere i predrasude, i ukazalo na probleme uključivanja osoba sa autizmom u društveni život“, rekao je Predrag Lazarević, predsednik GUPOAN-a.

U utorak će biti prikazan film u bioskopu “Kupina” za decu sa autizmom, a u sredu se održava koncert u Simfonijskom orkestru. Prema rečma organizatora, četvrti dan je posvećen roditeljima koji imaju priliku da odgledaju predstavu “Mala”. Decu će najviše obradovati predstava u Lutkarskom pozorištu 31. marta “Čuvari prirode čiste”. U subotu 1. aprila biće održana tribina na kojoj će stručnjaci govoriti o problemima osoba sa autizmom. Plava nedelja se završava 2. aprila na Svetski dan autizma kada će se u crkvi Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene služiti liturgija. Nakon liturgije biće održan i koncert u parku Svetog Save za osobe sa autizmom i sve zainteresovane posetioce.

Predstavnici „Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Niš“ predstavili su i reklamni spot „Autizam ne traje samo jedan dan“.

]]>
Mon, 27 Mar 2017 14:10:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6582/pocela-%22plava-nedelja%22-posvecena-osobama-sa-autizmom.html
Konačno uređenje toaleta na Letnjoj pozornici? http://radiocity.rs/vesti/nis/6568/konacno-uredjenje-toaleta-na-letnjoj-pozornici.html U narednih osam meseci Grad je u obavezi da prikupi dokumentaciju, započne i završi uređenje Tvrđave, nakon što je potpisao ugovor sa Ministarstvom o doniranju 60 miliona dinara za tu namenu. U Gradskom veću najavljuju sanaciju Letnje pozornice. Ona bi trebalo da uključi i obnovu toaleta koji su veliki problem brojnim Nišlijama duži niz godina, naročito u vreme Filmskih susreta i drugih manifestacija na tom mestu.

Krajem februara Grad Niš potpisao je ugovor sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, koji obezbeđuje 60 miliona dinara za ulaganje u uređenje niške Tvrđave. Kako je najavio gradski većnik Mihajlo Zdravković, prema ugovoru rok je kraj novembra ove godine da se renovira Rovče, sanira Letnja pozornica i postavi dečiji park.

„U ovom trenutku naše ekipe su na terenu, ispituju mogućnost povećanja kapaciteta vodovodne i kanalizacione mreže, a pre nekoliko dana su nam stigli uslovi Elektrodistribucije oko priključenja i proširenju te mreže, a idejnih projekata sarađujemo sa Zavodom za zaštitu spomenika kultre jer je ovaj objekat zaštićen“, tvrdi Zdravković.

Većnik dodaje da Grad čini napore da se radovi obave što pre, jer je, kaže, revitalizacija Tvrđave prioritet.

Svim Nišlijama, kao i turistima koji posećuju naš grad, jasno je da sadašnji broj toaleta na Letnjoj pozornici nije usaglašen sa kapacitetom ovog mesta, i da je već godinama unazad neophodno, pored uređenja, da se taj broj uveća. Većnik uverava da je i to u planu.

„Svakako da bi se radilo na modernizaciji i proširenju kapaciteta toaleta na Letnjoj. Postoje neke stvari koje su u skladu sa zakonom, i koje moramo proći. Nadam se i sigurno očekujem da će radovi krenuti pre leta, i da određeni deo bude gotov i za Filmske susrete“, kaže za City radio Mihajlo Zdravković.

Kako je objasnio, da li će obnova Letnje pozornice biti u celini završena do početka najznačajnije filmske manifestacije u našem gradu, ne zavisi samo od Gradske uprave, već prvenstveno od postupka javne nabavke. Ona još uvek nije ni otpočeta, a tek po završetku rokovi će biti preciznije poznati.

]]>
Sat, 25 Mar 2017 13:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6568/konacno-uredjenje-toaleta-na-letnjoj-pozornici.html
Meštani naselja Nikola Tesla još uvek čekaju obećani semafor http://radiocity.rs/vesti/nis/6573/mestani-naselja-nikola-tesla-jos-uvek-cekaju-obecani-semafor.html Već je prošla godina kako je ondašnja gradska vlast obećala stanovnicima niškog naselja Nikola Tesla da će do jula 2016. postaviti semafor na nebezbednom pešačkom prelazu, gde je pre 3 godine stradao desetogodišnji dečak. Obećanje nije ispunjeno, jer se ispod mesta namenjenog za semafor nalaze brojne podzemne instalacije, tvrde nadležni.

Iako su nadležni obećali da će još protekle godine postaviti svetlosnu signalizaciju na prelazu Bulevara Svetog Cara Konstantina - to nisu ispunili. Ovo mesto naročito je opasno za đake, koji, kako bi došli do škole, ulicu prelaze baš na tom pešačkom prelazu. Još uvek se čeka na realizaciju, kako sada tvrde u Gradskom veću, jer se ispod mesta gde bi trebalo da stoji semafor nalaze podzemni vodovi, a i trafo stanica je u neposrednoj blizini.

„Trenutno postoji problem saglasnosti javnih preduzeća u vezi sa iskopom i postavljanjem signalizacije, jer se tu nalaze brojne podzemne instalacije, visokonaponski kablovi i optički kabl. U ovom trenutku, Direkcija za izgradnju grada traži neka alternativna rešenja vezano za samu lokaciju. Semafori postoje, uređaji su obezbeđeni, samo čekamo da se pronađe adekvatna lokacija“, rekao je za City radio gradski većnik Igor Vojinović, resorno zadužen za saobraćaj i komunalnu delatnost.

Zadužen za saobraćaj u Direkciji za izgradnju grada Siniša Mitković kazao nam je da bi eventualno rešenje bilo postavljanje displeja i svetlosnih znaka

„Mi od trenutka kada dobijemo saglasnost najkasnije za 10 dana postavljamo, jer nemamo drugih smetnji. Samo instalacije ukoliko možemo da eskiviramo, i to samo s jedne strane gde treba da bude stub, a na tom mestu su optički kabli, visokonaponski kabli, Telekomov kabli i gas, a trotoar je širine samo 70 santimetra“, tvrdi Mitković.

Podsetimo, ljuti što na nebezbednom pešačkom prelazu na Bulevaru Cara Konstantina, još uvek nije postavljen obećani semafor, roditelji i deca protestovali su jednog jutra proteklog marta na samom pešačkom prelazu.

Povod za ponovno pokretanje ove teme i očigledne potrebe svih građana Niša, bio je i “veoma sitan zahvat“ u Rentgenovoj ulici, kako su nadležni nazvali postavljanje saobraćajnih znaka i pešačkog prelaza na tom mestu. Ovu inicijativu pokrenula je grupa Nišlija, smatrajući da je neophodno dodatno obezbediti ulicu koju svakodnevno prelaze deca, učenici osnovne škole „Car Konstantin“.

„Bitna je bezbednost dece, ali i odraslih, ovo sada je super. Ranije je bilo opasno za decu kada se umorni vraćaju iz škole, a sada se nadam da će biti bolje“, kaže Stanković Varadinka.

Da je ovo pozitivna promena, saglasan je i stariji Nišlija. Međutim, on ipak smatra da ni vlasti, ali ni mediji ne treba previše pažnje da pridaju nečemu što bi trebalo da budu normalne pojave u gradu. Kako je rekao, u jednom od najlepših delova grada treba urediti i trotoare, zelenilo.

„Pešački jeste bio potreban, to je činjenica, ali to su normalni radovi. Čemu ovoliko okupljanje? Naročito sada pred izbore, ove aktivnosti su samo da bi se pokazala neka aktivnost, ništa više“, priča Nišlija.

Većnik zadužen za saobraćaj dodao je da je obezbeđeno 35 miliona dinara kroz program Saveta za bezbednost saobraćaja, od čega će polovina biti uloožena u opremanje nebeznednih mesta, naročito zona škola, kroz postavljanje usporivača saobraćaja, vertikalne i horizontalne signalizacije.

]]>
Fri, 24 Mar 2017 13:47:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6573/mestani-naselja-nikola-tesla-jos-uvek-cekaju-obecani-semafor.html
“Nauka u praksi“ na 9. festivalu “Nauk nije bauk“ http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6574/%E2%80%9Cnauka-u-praksi%E2%80%9C-na-9.-festivalu-%E2%80%9Cnauk-nije-bauk%E2%80%9C.html Čak 80 postavki, oko1000 učesnika iz osnovnih i srednjih škola, eminentnih fakulteta i organizacija, brojni gosti iz inostranstva, naučna bina na kojoj će se održavati prezentacije i još dosta toga, očekuje sve ljubitelje nauke na još jednom, dvodnevnom festivalu “Nauk nije bauk“, u Nišu.

U petak i subotu, 31. marta i 1. aprila, od 10 do 19 sati, u holu Elektronskog fakulteta u Nišu, održava se deveti po redu festival nauke "Nauk nije bauk". Tradicionalna niška manifestacija unapređuje se iz godine u godinu, sa ciljem da podrži mlade ljude koji se zalažu za nauku, tako što su rezultati njihovog rada prikazani na samom festivalu.

„Tu smo da podržimo mlade koji se bave naukom, a nadamo se da ćemo motivisati i druge da se priključe. Velika je širina oblasti koje su obuhvaćene na festivalu, prirodne, društvene nauke, i nešto novo što još do sada nije viđeno. Takođe, očekuje nas i 20 zanimljivih predavanja“, rekla je Anja Dimitrijević, učenica Gimnazije “Svetozar Marković“, i PR festivala.

Tema ove godine je ,,Nauka u praksi“, a novina je da će na još jednoj lokaciji, u ETŠ ,,Nikola Tesla“ biti postavljen Planetarijum.

„On na interaktivan način prikazuje rotaciju nebeske sfere, sazvežđa na nebu, kretanje kometa, planeta i njihovih satelita. U sali za fizičko biće postavljen balon, u koji će posetioci moći da uđu i vide sazvežđa“, kaže učenica Jovana Jović.

Elektromagnetno igralište, Naučna igraonica, Reči boje ljubavi, Rubikova kocka, Put u prošlost - korak ka budućnosti, nazivi su postavki i projekata koji će biti predstavljeni na festivalu. Interesantan je niz radionica CodeRobotić, na kojima učenici od V do VIII razreda uče programiranje i algoritamski način razmišljanja, na sasvim inovativan način.

„Na tom štandu roboti Andrija i Anđelka, isprogramirani da rade različite stvari, prikazaće kako rade sklekove, igraju i još mnogo zanimljivih stvari“, objašnjava učenica Mina Matejić, takođe PR festivala.

Organizatori Nauka potrudili su se i da podignu svest ljudi kada je recikliranje u pitanju.

„Svi posetioci sa sobom mogu da ponesu prazne baterije, koje će reciklirati i omogućiti njihovu ponovnu upotrebu. Tako pomažu reciklaži“, rekla je gimnazijalka Anja Veličković.

Na sajtu festivala svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju, moći će da prate prenos uživo, tokom festivala. Ulaz je besplatan, a veliki broj postavki obećava da će festival pokriti sfere interesovanja svih generacija.

Podsetimo, više od 25.000 ljudi različitih generacija iz Niša, ali i drugih gradova Srbije, regiona i inostranstva posetilo je prošlogodišnji festival Nauk nije bauk.

]]>
Fri, 24 Mar 2017 15:27:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6574/%E2%80%9Cnauka-u-praksi%E2%80%9C-na-9.-festivalu-%E2%80%9Cnauk-nije-bauk%E2%80%9C.html
"NIN se nalazi u neprijateljskom okruženju" http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6575/%22nin-se-nalazi-u-neprijateljskom-okruzenju%22.html Koliko je skupa sloboda medija u Srbiji, i kako se magazin NIN kao medij trudi da opravda naziv Četvrtog stuba demokratije, urednici ovog renomiranog nedeljnika govorili su na tribini "NIN u Nišu", održanoj u petak na Filozofskom fakultetu.

Glavni urednik magazina NIN Milan Ćulibrk i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Vesna Mališić, održali su tribinu za studente novinarstva i ostale zainteresovane Nišlije, na Filozofskom fakultetu.

Za atmosferu zatvorenosti i zaraćenosti među medijima u zemlji, strašnog političkog pritiska, ali i samostalnog služenja politici, kako je kazala Vesna Mališić, kriv je sistem, ali i sami novinari.

"Naročito je loša situcija u elektronskim medijima. Mislim da pravi novinar mora da ima taj instinkt koji ga nosi, ne mogu da mu plata i novac budu stimulacija. Mi smo svi naučili da radimo bez para, novinarstvo se radi iz ljubavi, tu nema para, onaj koji hoće pare taj ide u biznis. Ko je u novinarstvu mora prvo da voli slobodu, da voli istinu, i to su jedini ljudi koji su na pravom mestu. Ostali su na pogrešnom mestu", poručila je Vesna Mališić, koja u NIN-u vodi rubriku "Društvo".

Sa svojom koleginicom saglasan je i novinar Milan Ćulibrk, glavni urednik magazina NIN i urednik rubrike "Ekonomija", koji dodaje da je pred njim kao odgovorom licu velika obaveza da u ovakvim uslovima održi stečen status ove novine i ne osramoti višedecenijski rad.

"To je ujedno odgovornost, ali i zadovoljstvo. Živimo u teškim vremenima, kada su principi slobodnog, nezavisnog, profesionalnog, novinarstva dovedeni u pitanje.

Onda zaista nije mala stvar kada od kolega dobijete priznanje da u takvoj atmosferi uspevate da održite nivo i radite onako kako bi mnogi drugi zaista želeli, pogotovu ljudi koji počinju da se bave novinarstvom", rekao je za City radio Milan Ćulibrk.

Podsetimo, časopis NIN postoji već 82 godine, i jedan je od najuticajnijih nedeljnika u regionu. Od 2009. je u vlasništvu švajcarsko-nemačke korporacije "Ringier Axel Springer".

Gostovanje urednika uglednog časopisa u Nišu organizovali su Departman za komunikologiju i novinarstvo i Centar za medijska istraživanja.

]]>
Fri, 24 Mar 2017 21:20:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6575/%22nin-se-nalazi-u-neprijateljskom-okruzenju%22.html
Niške buduće pravnice prve na Regionalnom takmičenju iz ljudskih prava http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6567/niske-buduce-pravnice-prve-na-regionalnom-takmicenju-iz-ljudskih-prava.html Na takmičenju iz ljudskih prava održanom u Tirani šest studentkinja Pravnog fakulteta iz Niša, predvođene dvojicom asistenata, bile su najbolje u konkurenciji 12 ekipa. Niški tim "Iustitia" je osvojivši četvrtu titulu postao najuspešniji u istoriji ovog takmičenja.

Tim studenata "Iustitia", Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, osvojio je prvo mesto na XI Regionalnom moot court takmičenju iz ljudskih prava. U konkurenciji 12 ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Srbije, niški tim studenata osvojio je četvrtu titulu i na taj način postao najuspešniji u istoriji ovog takmičenja.

„U preliminarnoj fazi bili smo bolji od ekipa iz Zagreba, Ljubljane i Podgorice, a u finalu je ostvarena pobeda nad timom Pravnog fakulteta iz Tirane, rezultatom 87:63. Inače, na takmičenju jedni studenti zastupaju aplikanta, kome je povređeno neko pravo, a drugi tuženu državu. Pobedom na takmičenju naš tim studenata stekao je pravo učešća na Trans-evropskom moot court takmičenju“, kaže asistent na niškom Pravnom fakultetu Ivan Ilić. Tim studenata u sastavu Jovana Matejić, Katarina Nikolić, Katarina Momirović, Dragana Milovanović, Sofija Rašić i Anđelina Denić, za takmičenje su pripremali akademski treneri, docent Darko Dimovski, asistent Ivan Ilić i Milan Jovanović.

Oni u novembru putuju u u Strazbur, gde će u Evropskom sudu za ljudska prava nastupiti protiv pobednika skandinavskog moot court takmičenja.

]]>
Thu, 23 Mar 2017 11:48:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/6567/niske-buduce-pravnice-prve-na-regionalnom-takmicenju-iz-ljudskih-prava.html
Edukacija građana o budžetu i njihova prava u njegovoj realizaciji http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6570/edukacija-gradjana-o-budzetu-i-njihova-prava-u-njegovoj-realizaciji.html Grad Niš i “Protecta” danas su započeli realizaciju projekta “Lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i mediji za odgovornije javne finansije", Cilj je upoznavanje građana sa načinom na koji se formira budžet i njegovo trošenje. Osim toga, građani bi trebalo da budu upoznati i sa svojim pravima, a po realizaciji projekta moći će sami, uz razgovore sa nadležnima, da olučuju o tome ša je njima u neposrednom okruženju najpotrebnije, što bi kasnije i bilo izgrađeno.

Ovaj projekat sprovodi se u 15 gradova u Srbiji, a njegova suština je pronalaženje najboljih načina za uključivanje građana u “budžetski sistem”, kaže Bogdan Urošević iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

“Građani će kroz edukaciju moći da učestvuju u realizaciji lokalnog budžeta”, ističe Urošević.

On dodaje da je edukacija neophodna, jer su istraživanja pokazala nizak stepen informisanosti građana o lokalnom budžetu, često nerazmevanje ingirencija lokalnih vlasti, dok će s druge strane moći da se uključe u njegovo kreiranje.    

Koordinator sekretarijata za finansije Niša Branko Stefanović kaže da postoje dva načina kroz koje će biti realizovana edukacija ali i primena u praksi. Naime, prvi način je izrada vodiča, odnosno publikacije na dvadesetak strana koji bi trebalo da na najednostavniji način približi građanima “gde se troši novac i kako se puni budžet”.

Steafanović dodaje da u Srbiji već postoje dva odlična primera, gde je ovaj proces već započet, a to su Zrenjanin i Paraćin.

“U Paraćinu gradonačelnik i naredbodavac prvog stepena za izvršenje budžeta, obilaze mesne kancelarije, razgovaraju sa građanima, slušaju primedbe, predloge i zahteve. U Zrenjaninu su opredelili 35 miliona dinara za ove namene i svim mesnim kancelarijama rekli imate toliko i toliko novca na raspolaganju, na vama je da odlučite na šta će te pare biti potrošene”, kaže Stefanović i dodaje da će grad razmatrati oba modela, ili će to biti neka vrsta “miksa” ova dva modela.

Milan Stefanović iz “Protekte” smatra veoma važnim što je grad potpisao protokol o saradnji kako bi ovaj projekat bio realizovan.

“Godinama smo i mi i druge nevladine organizacije pokušavali da uradimo mnoge stvari pa i ovu, međutim kad nešto započnemo, krenemo, dođe do promene vlasti i onda sve iz početka”, kaže Stefanović.  

]]>
Thu, 23 Mar 2017 15:44:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6570/edukacija-gradjana-o-budzetu-i-njihova-prava-u-njegovoj-realizaciji.html
Sećanje na bombardovanje ’99 http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6569/secanje-na-bombardovanje-%E2%80%9999.html Simboličnim nazivom “Da se ne zaboravi” u Nišu je obeleženo 18 godina odbrane Savezne republike Jugoslavije od NATO agresije. U Domu vojske okupili su se branioci Srbije 1999. godine, nekadašnji borci, učenici koji su prisustvovali svojevsnom školskom času, pripadnici Vojske Srbije, Policije, Ministarstva, Srpske pravoslavne crkve, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, udruženja koja neguju tradicije, generali, učesnici rata i ostali zainteresovani građani.

Povodom obeležavanja 18. godišnjice odbrane Savezne republike Jugoslavije od NATO agresije, organizovan je Dan sećanja u Domu vojske u Nišu. General Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog korpusa, rekao je da se srpski narod ’99. godine po treći put u XX veku našao u iskušenju za svoj opstanak, sam protiv svih.

„Primenom Hitlerove doktrine, trebalo je za 5 do 7 dana da se unište sve efektive Vojske Jugoslavije, posebno na Kosmetu. Ubiti preko 20 hiljada boraca Prištinskog korpusa, paralizovati privredni i politički sistem – ne ostaviti kamen na kamenu i vratiti Srbiju u kameno doba“, istakao je general Lazarević. 

Dan sećanja pod nazivom organizovao je Klub generala i admirala Srbije, u saradnji sa Komandom kopnene vojske, Nišavskim upravnim okrugom i ostalim udruženjima iz Niš koja neguju tradiciju srpskog naroda.

Napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine i trajali su 11 nedelja.

Prema procenama različitih izvora u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

U bombardovanju koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Niš je bombardovan 40 puta u 29 dana.

]]>
Thu, 23 Mar 2017 15:16:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6569/secanje-na-bombardovanje-%E2%80%9999.html
Novi protest Udruženog pokreta slobodnih stanara, danas u 17 sati http://radiocity.rs/vesti/nis/6564/novi-protest-udruzenog-pokreta-slobodnih-stanara-danas-u-17-sati.html Udruženi pokret slobodnih stanara ponovo će izaći na ulice zbog daljinskog grejanja u Nišu, a kako najavljuju, protestna šetnja od Toplane do Gradske kuće krenuće u 17 sati.

Osim javne rasprave o isporuci toplotne energije, od gradske vlasti, kažu, zahtevaju da im se vrati takozvana “prazna stolica” u Nadzornom odboru Toplane, istinu o dobavljaču "Jugorosgas", kao i da korisnicama naplaćuju potrošenu, a ne isporučenu energiju.

Da podsetimo, od početka godine, ovo veoma aktivno udruženje građana je  već u dva navrata organizovalo višednevne proteste, u kojima su im podršku pružali predstavnici nekih reprezentativnih sindikata ali i gosti iz Beograda i drugih gradova.

Iz Udruženja na njihovoj zvaničnoj FB strani poručuju uz poziv za današnji ptotest da je ovo "nastavak borbe protiv udružene interesne grupe koja ne priznaje zakone države Srbije" i poručuju da neće odustati od svojih zahteva  pod geslom "Nema straha - nema predaje".

]]>
Wed, 22 Mar 2017 15:56:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6564/novi-protest-udruzenog-pokreta-slobodnih-stanara-danas-u-17-sati.html
Zaposleno 86 mladih mašinovođa - predizborna slučajnost ili ne? http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6565/zaposleno-86-mladih-masinovodja---predizborna-slucajnost-ili-ne.html Neposredno pred predstojeće izbore za predsednika Srbije, tačnije 10 dana pre, stvorili su se uslovi za zaposlenje najvećeg broja radnika na železnici za poslednje 2 decenije. To je slučajnost, kažu u kompaniji "Srbija Kargo", sa kojom su nove mašinovođe sklopile ugovore o radu, a koji su im svečano uručeni u gradu na Nišavi.

U železničkoj kompaniji "Srbija Kargo" dobilo je posao 86 mašinovođa, koje je ovo preduzeće nakon sprovedenog konkursa, primilo na obuku još juna prošle godine. To je i objašnjenje nadležnih da ovako veliki prijem radnika na železnici, kakvog, tvrde, nije bilo preko dvadeset godina, nema veze sa izborima za predsednika Srbije, koji nas očekuju za 10 dana.

"Mi smo kao kompanija formirani pre godinu i po dana, a u cilju racionalizacije radne snage primetili smo da postoji nesklad između kadrova kojim raspolažemo i potrebnog broja kadrova. Iz tog razloga smo odmah pokrenuli inicijativu za prijem novih mašinovođa. Tako je prošlog maja raspisan konkurs, od prijavljenih oko 190 kandidata njih 86 bilo je raspoređeno u 10 sekcija u Srbiji na obuci, koja je trajala 9 meseci. Osnovna plata mašinovođa je oko 43 hiljade dinara", rekao je za City radio v.d. generalnog direktora "Srbija Karga" Miroljub Jevtić.

Mlade mašinovođe iz različitih gradova u Srbiji u proseku imaju 23 godine, a pored 83 mladića 3 dame voziće teretne vozove, na relacijama širom zemlje, tvrde u "Srbija Kargu". Iz Niša ih je desetoro. Majka dvoje dece, 24-godišnja Vesna Milojković iz Zaječara, srećna je što je dobila posao u struci.

"Ja sam po struci tehničar vuče i volim svoj posao, a voz ću voziti na relaciji Zaječar-Niš, Zaječar-Prahovo, Zaječar-Majdanpek. Oko politike ne znam ništa, ali ovo je počelo još prošle godine. Mene politika i ne interesuje", kazala je Vesna Milojković.

Kako bi ova sreda, kada je predsednički kandidat SNS-a Aleksandar Vučić održao veliku konvenciju u Nišu, bila još svečanija za oči javnosti, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović uručila je ugovore o radu novozaposlenima, baš u našem gradu. Ona je tom prilikom obišla Lokomotivski depo u Crvenom krstu, u kojem "Srbija Kargo" samostalno remontuje dizel lokomotive. Zahvaljujući toj činjenici, u ovoj kompaniji tvrde da na svaku popravljenu lokomotivu ostvare uštedu od oko 30 miliona dinara.

Inače, "Srbija Kargo" je kompanija nastala u okviru procesa reforme železničkog sektora u Srbiji.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 19:36:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6565/zaposleno-86-mladih-masinovodja---predizborna-slucajnost-ili-ne.html
Niški osnovci posetili izvorište Vodovoda http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6560/niski-osnovci-posetili-izvoriste-vodovoda.html Više od 600 učenika iz nekoliko niških osnovnih škola, posetilo je Medijanu, jedno od sedam izvorišta JKP “Naissus“, povodom Svetskog dana voda. Mališani su imali priliku da se upoznaju sa tim kako se dobija voda u niškom vodovodu i kakvog je kvaliteta naša voda.

Zaposleni u Vodovodu pokazali su školarcima čitav proces u proizvodnji vode, od vodozahvata iz Nišave, preko 9 infiltracionih jezera, zatim mesto gde se voda taloži i tretira, gde se obavlja provera kvaliteta pijaće vode i na kraju distribucija do slavina i naših korisnika.

„Učešćem u organizovanom obeležavanju ovog dana, dali smo doprinos  poštovanju ovog dragocenog resursa, upoznali smo nove generacije da budu odgovorni i da čuvaju vodu kako bi u dovoljnim količinama ostala i budućim pokolenjima“, istakao je direktor JKP “Naissus“ Dejan Andrejević.

Ove godine Svetski dan voda obeležen je pod sloganom “Zašto otpadna voda?”, koji se odnosi na smanjenje produkcije i povećanje ponovne upotrebe otpadnih voda. Razlog za ovakav moto je taj što danas u svetu 663 miliona ljudi i dalje nema vodu za piće iz takozvanih unapređenih izvorišta, zaštićenih od kontaminacije, prvenstveno fekalnim materijama.

Procene su da će do 2050. godine skoro 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima, za razliku od dosadašnjih 50 odsto. Trenutno većina gradova u zemljama u razvoju nema adekvatnu infrastrukturu i sredstva za efikasno i održivo upravljanje otpadnim vodama.

Kako bi doprineo očuvanju voda, životne sredine i zdravlja ljudi, svako od nas može da popravi slavine ako cure, zatvara ih kada ih ne koristi, i drugo.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 11:24:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6560/niski-osnovci-posetili-izvoriste-vodovoda.html
"Lepili mladi, pa nisu znali gde ne treba" http://radiocity.rs/vesti/nis/6557/%22lepili-mladi-pa-nisu-znali-gde-ne-treba%22.html Sa zidova brojnih gradskih objekata smeše nam se predsednički kandidati, iako je predizborno oglašavanje zabranjeno na izlozima, spoljašnim površinama fasada, na drveću i ogradama, odnosno dozvoljeno je samo na bilbordima i mestima koja su predviđena za reklamiranje. U SNS-u kažu za City radio da su se plakati sa Vučićevim likom našli na nedozvoljenim mestima, jer su ih “lepili mladi ljudi, pa se takve stvari dešavaju“.

Predizbornim plakatima naružene žardinjere, izlozi praznih lokala i drugi zidovi u gradu nisu nam strani. Brojni sugrađani kritikuju ovakav vid reklamiranja, koji je izmakao kontroli.

„Ovi Vučićevci toliko ne biraju gde lepe plakate, da mislim da ću, ako 3 min stojim u mestu, i ja biti prelepljen“, požalio se mladi Nišlija Dušan Filipović.

„Šetam sa sinom kroz grad. Gledam unakažene žardinjere, stakla na ulazu u podzemni prolaz, autobuska stajališta, stubove ispod Kalče. Lepe bez ikakvog reda. Ljudi cepaju, oni lepe. I kog to sve smisla ima? Nikakvog“, napisala je naša sugrađanka na jednoj društvenoj mreži.

Budući da nedozvoljena mesta u gradu uglavnom “krase“ plakati sa slikom predsedničkog kandidata Aleksandra Vučiča, pitali smo niški ogranak Srpske napredne stranke kakav su uopše nalog dobili aktivisti ove partije, pa su lepili plakate gde ne treba.

„Radi se o mladim ljudima koji su lepili, pa plakata ima i na nedozvoljenim mestima, iako su oni dobili nalog da lepe samo gde je dozvoljeno. Znate, uoči svih izbora grad se izlepi predizbornim plakatima, ali se posle izbora uklone. Svakako, mi ćemo po nalogu Komunalne policije ukloniti sve nepropisno zalepljene plakate“, uverava Zvezdan Milovanović, poverenik SNS-a u Nišu.

Zamenik načelnika Komunalne policije rekao nam je da je ovaj prekršaj definisan Odlukom o oglašavanju koju primenjuje Komunalna inspekcija nadležne gradske opštine. Oni vode upravni postupak i mogu da daju nalog i angažuju drugu službu koja će o svom trošku ukloniti plakate sa mesta koja za to nisu predviđena.

„Komunalna policija može samo da interveniše ako zatekne lice u prekršaju, da zabrani lepljenje i eventualno sankioniše prekršioca“, kaže Milan Đorđević.

Ono što je građanima očigledno je da nadležni do sada ili nisu zatekli ili nisu želeli da kazne počinioce koji lepe propagandne plakate gde nije dozvoljeno.

Podsetimo, i protekle godine uoči parlamentarnih izbora, brojna mesta u gradu gde oglašavanje ove vrste nije dozvoljeno ipak su bila oblepljenja, uprkos upozorenjima Komunalne policije, u kojoj saznajemo da je 11 različitih prekršajnih naloga podneto tokom 2016. za kršenje Odluke o oglašavanju.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 15:27:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6557/%22lepili-mladi-pa-nisu-znali-gde-ne-treba%22.html
Veliko farbanje zebri, pred dolazak... http://radiocity.rs/vesti/nis/6554/veliko-farbanje-zebri-pred-dolazak....html Radnici JKP Parking servis tokom prvog prolećnog dana osvežavali su niške centralne ulice, pojačavajući trake pešačkih prelaza. Da li se važne raskrsnice u gradu doteruju pred najavljeni dolazak kandidata vladajuće koalicije povodom predizborne konvencije ili zbog lepog vremena, na građanima je da procene.

Nakon što je okom kamere City radija zabeleženo kako u poslepodnevnim satima na ulicama Niša ekipe JKP Parking servis popunjavaju bojom ne tako izbledele zebre, upitali smo nadležne da li je slučajnost što se grad uređuje uoči dolaska Aleksandra Vučića, koji je najavljen za sredu, 22. mart.

„Nema nikakve veze, radi se svake nedelje, kad god se ukaže prilika. Kao i svake godine kada se steknu vremenski uslovi počinje sezona obeležavanja saobraćajnica horizontalnom signalizacijom“, kaže Jelena Nešić, portparol Parking servisa.

U Parking servisu dodaju da su već obeležene rekonstruisane lokacije, Topličina ulica i novi kružni tok u Dušanovoj ulici. Do kraja nedelje biće završeno i farbanje pešačkih prelaza u centru grada, a radiće se ulice Milojka Lešjanina i Voždova, kao i Bulevar Zorana Đinđića.

Inače, kako saznajemo, predsednički kandidat Aleksandar Vucic će održati konvenciju u Hali Čair, u sredu, 22. marta, od 18 sati.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 10:53:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6554/veliko-farbanje-zebri-pred-dolazak....html
Prvi dan proleća = Dan sreće http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6547/prvi-dan-proleca--dan-srece.html Za veliki deo populacije, danas je počelo najlepše godišnje doba. Proleće nam donosi toplije i sunčane dane, nakon izuzetno hladne zime. A prvog prolećnog dana obeležava se i Međunarodni dan sreće, da li je to slučajnost i ima li znaka jednakosti između ova dva dana?

Na severnoj Zemljinoj polulopti danas je počelo proleće, a za stanovnike na južnoj hemisferi stigla je jesen. Iako je dan prolećne ravnodnevice, dan i noć nisu jednake dužine. Inače, u noći između subote i nedelje, 25. i 26. marta, prelazi se na letnje računanje vremena. Tada časovnike pomeramo za jedan sat unapred, sa dva na tri sata. To znači da ćete spavati kraće tog dana, ili biti kraće u noćnom provodu.

Danas je i Međunarodni dan sreće, dan kada treba zaboraviti na sve sekiracije i pronaći što više razloga da budemo raspoloženi. To mogu biti sitnice ili krupne stvari, veliki uspesi ili mali podvizi, šetnja parkom, kafica sa prijateljem, putovanje, pa čak i posao. Naši sugrađani koje smo upitali šta njih čini srećnim saglasni su sa jednim - da su materijane stvari prolazne.

„Duhovne stvari su najbitnije, naravno. Da si zdrav, i okružen dobrim prijateljima i ljudima koji ti ulepšavaju život“, rekla je Nišlijka.

„Putovanja su ono što me istinski ispunjava, naposletku, to je najbolja investicija u koju tokom života treba ulagati. Uspomene sa putovanja su nešto dragoceno, što malo šta može da nadomesti. A kada ne mogu da putujem, trudim se da sitnicama koje mi prijaju uveselim svoje vreme, da li je to trčanje pored reke, čitanje dobre knjige, druženje sa rođacima i prijateljima“, kaže naš sugrađanin.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, u većini dana preovladavaće sunčano i toplo, sa temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Ona će dostizati i 23 stepena Celzijusa, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 11:19:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6547/prvi-dan-proleca--dan-srece.html
Nišlije očekuje obnova fasada centralnih gradskih objekata http://radiocity.rs/vesti/nis/6548/nislije-ocekuje-obnova-fasada-centralnih-gradskih-objekata.html U aprilu počinje obnova i rekonstrukcija fasada u gradu, sredstvima koja su odobrena iz republičkog budžeta, najavili su u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj. Ideja je da nešto više od 200 miliona dinara pokrije uređenje što više fasada u Obrenovićevoj ulici, deo zgrada u samom centru grada, i u Voždovoj ulici. Takođe, najavljen je i početak rekonstrukcije pešačkog mosta ispred Tvrđave i dela Trga kralja Milana, do kraja godine.

Sa ciljem osvežavanja starih fasada, idućeg meseca počeće rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta, bibilioteke "Stevan Sremac", Simfonijskog orkestra, Narodnog muzeja u ulici Nikole Pašića i zgrade u Obrenovićevoj ulici u kojoj se nalazi Medija centar, izjavio je načelnik niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

„Ideja je da se one renoviraju, jer su u najvećoj meri propale, nisu dobro održavane i ne odaju dobar estetski doživljaj. Cilj je estetski to srediti, a nemamo informacije da li će prilikom ovih većih zahvata biti i promena u smislu boja, ili nečeg drugog, što bi dramatično promenilo izgled, pre svega radi se osvežavanje fasada“, objašnjava Milan Ranđelović.

Kako je dodao, konkurs za izbor firmi koje će obnavljati fasade završava se 26. marta. Prema njegovim rečima, narednih meseci radiće se i fasade zgrada za koje je prema novom Zakonu o stanovanju potrebna saglasnost Skupština stanara. Ranđelović tvrdi da će se narednih pet meseci raditi idejni projekat i projektno-tehnička dokumentaciji za obnovu mosta i dela centralnog trga.

„Severni deo Trga kralja Milana i most ispred Tvrđave, koji je postao deo pešačke zone, dobiće nov izgled. Naime, Gradsko veće usvojilo je rešenje o finansiranju izrade tehničke dokumentacije, koja je uvod za nastanak urbanističkog projekta“, rekao je načelnik Kancelarije.

Za obnovu fasada Gradu je odobreno oko 200 miliona dinara, dok će izrada pomenutog idejnog projekta i projektno-tehničke dokumentacije koštati 600 hiljada dinara. Koliko će koštati sami radovi biće poznato nakon završetka projektne dokumentacije.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 13:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6548/nislije-ocekuje-obnova-fasada-centralnih-gradskih-objekata.html
Postavljen asfalt na kružnom toku u Dušanovoj ulici http://radiocity.rs/vesti/nis/6543/postavljen-asfalt-na-kruznom-toku-u-dusanovoj-ulici-.html Postavljen je asfalt na kružnom toku na raskrnici ulica Dušanove, Mije Petrovića i Nikole Pašića.

Novi kružni tok ima radijus od 15 metara a kolovoz  ima dve trake za vozila. Kružni tok večeras bi trebalo da bude obeležen saobraćajnom signalizacijom.

Od nedelje bi prema rečima gradonačelnika Darka Bulatovića trebalo da bude pušten u saobraćaj.

Izgradnja kružnog toka u ovom delu grada trebalo bi da smanji česte saobraćajne kolapse i  poveća bezbednost učesnika u saobraćaju.

Radovi na izgradnji kružnog toga počeli su krajem februara, ali su zbog loših vremenskih uslova često bili obustavljani. Kao krajnji rok za zavšetak radova kako na izgradnji kružnog toka tako i na rekonstrukciji dela Dušanove ulice tada je bio zacrtan 31. mart.   

]]>
Fri, 17 Mar 2017 13:24:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/6543/postavljen-asfalt-na-kruznom-toku-u-dusanovoj-ulici-.html
Nova poreska aplikacija namučila brojne knjigovođe http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6544/nova-poreska-aplikacija-namucila-brojne-knjigovodje.html Novine u slanju završnih izveštaja Poreskoj upravi, zadale su glavobolje i stres brojnim knjigovođama. Portal „e-porezi“ neposredno pre krajnjeg roka za slanje izveštaja privatnih preduzetnika blokiran je zbog preopterećenosti.

Od 1. januara 2017. godine knjigovođe su u obavezi da prijave za preduzetnike za obračun poreza na prihode šalju Poreskoj upravi u elektronskom obliku. Na ovu novinu, kažu, nije im bilo teško da se naviknu, sve do trenutka kada aplikacija za ubacivanje podataka nije zablokirala, i to tik pred krajnji rok za predaju ovih važnih prijava.

„To je jedna od najvažnijih stvari u knjigovodstvu i predaje se do 15. marta. Aplikacija je u startu ludela, nije radila kako treba. Ona je trebalo da nam olakša posao, da ne čekamo u redovima u Poreskoj upravi, da ne bude kašnjenja u zaduženjima. Ali, da je napravljena ispravno bilo bi lakše“, rekla je knjigovođa Ljiljana Tošić za City radio.

Dodatni problem i zbrka, kako objašnjava Ljiljana, nastali su kada je je 1. februara usvojen Pravilnik prema kome se novi obrazac za slanje razlikuje od onog u aplikaciji.

„Knjigovođe su bile u neizvesnosti kako da do zadatog roka pošalju krajnji izveštaj. Kada su nam u kol centru rekli da šaljemo i stare prijave sistem smo oborili kompletno, jer su svi odjednom počeli da šalju, da bi stigli. Ovo je bio problem u celoj Srbiji. Ja sama nisam znala da li da se smejem ili plačem“, kaže niški knjigovođa Ljiljana.

Na samom isteku roka, koji, ukoliko prekorače, poreski obveznici mogu da budu novčano kažnjeni u visini od 50.000 do 500.000 dinara, Poreska uprava prihvatila je prijave poslate zaključno sa 16. martom, prihvatajući krivicu da aplikacija nije funkionisala. Svakako, ova stresna situacija pogodila je knijigovođe širom Srbije.

Inače, ovo nije jedinstven slučaj da su službenici i drugi radnici imali problema sa kompjuterskim programima koje nadležni uvode. Podsetimo, informacioni sistem IZIS, koji se godinu dana koristi u zdravstvenim ustanovama, prema tvrdnjama lekara na samom početku korišćenja imao je dosta nedostataka, koji su umesto olakšica, stvorili teškoće prilikom prijema i pregleda pacijenata. Takođe, brojni građani izražavali su nezadovoljstvo radom nove aplikacije Registar neplaćenih novčanih kazni.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 15:44:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6544/nova-poreska-aplikacija-namucila-brojne-knjigovodje.html
Napadnuta aktivistkinja Vuka Jeremića u Nišu http://radiocity.rs/vesti/hronika/6545/napadnuta-aktivistkinja-vuka-jeremica-u-nisu.html Pripadnici policijske uprave u Nišu identifikovali su S.C. rođenog 1983. godine koji je danas oko 13 sati udario aktivistkinju predsedničkog kandidata, Vuka Jeremića. Aktivistinja zadobila povrede arkade.

Policija intenzivno traga za počiniocem a o celom događaju obavešteno je osnovno javno tužilaštvo u Nišu.
Kako nam je rekao Vladimir Petrović iz Jeremićevog štaba incident se dogodio u Voždovoj ulici,kod hotela “Ambasador” kada je aktkivistkinji, koja je delila letke, prišao nepoznati mušarac, odugurnuo je a zatim i udario, prilikom čega je zadobila povrede arkade.
Petrović nam je rekao i da je tom prilikom napadač razbio mobilni telefon oštećene.
Prema njegovim rečima, intervenisala je Hitna pomoć, a Jeremićev izborni štab odmah je obavestio policiju. Povodom incidenta,  na zvaničnoj strani Vuka Jeremiča objavljeno je saopštenje.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 16:47:00 +0100 Hronika http://radiocity.rs/vesti/hronika/6545/napadnuta-aktivistkinja-vuka-jeremica-u-nisu.html
Žuti otrov od kog su uginuli psi prepoznatljiv u travi http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6542/zuti-otrov-od-kog-su-uginuli-psi-prepoznatljiv-u-travi.html Nakon što je u Nišu prijavljeno trovanje i uginuće nekoliko pasa, u Društvu za zaštitu životinja apeluju na sve građane da budu obazrivi, jer je, kako tvrde, žuto-narandžasti otrov kreozan razbacan po gradu. Policija se o ovom problemu do objavljivanja teksta nije zvanično oglasila.

Više od 20 pasa otrovano je ovih dana otrovom kreozan, koji je pobacan širom grada, tvrde u Društvu za zaštitu životinja iz Niša. Takođe, upozoravaju roditelje i vlasnike kućnih ljubimaca da budu obazrivi na određenim lokacijama, gde mogu i sami da uoče žuto-narandžastu smesu, vrlo prepoznatljivu u travi.

„Situacija je alarmantna u našem Gradu. Ugrožena su i deca, otrov kreozan je pronađen i u školskim dvorištima, u Vrežini, na Keju, u pešačkoj zoni ka Niškoj banji. Policija ovo olako shvata, jer su psi u pitanju. Građani uglavnom znaju ko je trovač u njihovom kraju, i ja apelujem na sve da prijave policiji. Ali i policija mora da radi svoj posao, dosta više da su počinioci N.N. lica, moraju jednom da nađu krivca“, rekla je Svetlana Dejanović Avramović, predsednica ovog Društva.

U Veterinarskoj inspekiciji kazali su nam da u ovom slučaju nadležnost nije njihova, jer se ne radi o umiranju pasa usled zarazne bolesti, već trovanja. Tako je za rešavanje slučaja nadležno Osnovno tužilaštvo, u kom potvrđuju umiranje samo 5 pasa, prema usmenim prijavama iz policije.

„Za 2 vlasnička psa ne postoji sumnja da su otrovani, prema tvrdnji vlasnika, jedan pas uginuo je u šetnji pored Nišave. Takođe, za 2 psa u Durlanu u Kubanskoj ulici postoji sumnja da su otrovani od strane N.N. lica pa je naloženo da se obrate veterinarskoj stanici, a nakon utvrđivanja okolnosti biće dostavljen izveštaj Osnovnom tužilaštvu“, rekla je portparolka Osnovnog suda Olivera Mijalković.

U policiji se o ovom problemu još uvek nisu zvanično oglasili. Ono što su potvrdili jeste da je pre nekoliko dana 4 pasa otrovano, od kojih je jedan pas lutalica, a tri vlasnička psa.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 13:25:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/6542/zuti-otrov-od-kog-su-uginuli-psi-prepoznatljiv-u-travi.html