City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html Studenti traže da ostanu u domovima i nove ispitne rokove http://radiocity.rs/vesti/srbija/8852/studenti-traze-da-ostanu-u-domovima-i-nove-ispitne-rokove.html Jedna od mera za suzbijanje koronavirusa u Beogradu trebalo je da bude i zatvaranje svih studentskih domova na teriotriji glavnog grada. To je, međutim, izazvalo revolt kod studenata pa su se okupili ispred Skupštine Srbije. Cilj ovog okupljanja bio je da se studentima omogući da ostanu u domovima dok se ne završe ispitni rokovi.

Kako su mediji izveštavali, grupa studenata iznela je svoje zahteve koji su: da ne smeju biti iseljeni iz domova, da im se omogući dodatni ispitni rok u avgustu i dodatni rok za studente koji su zaraženi koronavirusom. Odgovor na svoje zahteve očekuju u roku od 3 dana.

Ministarstvo prosvete objavilo je da će svi studenti koji imaju ispitne rokove ostati u studentskim domovima do 20. jula ili do kraja ispitnog roka u zavisnosti od fakulteta. Što se tiče niških studenata, oni će u domu moći da ostanu do 5. jula, a ako imaju posebnu potvrdu, do 20. jula.

A nevladina organizacija Kreni-Promeni već je ranije pokrenula peticiju čiji je cilj da se zaštite studenti oboleli od Covida 19 time što bi im se omogućio dodatni rok za polaganje ispita. Takođe, cilj je bio i da se pomogne srednjoškolcima koji bi sada trebalo da se upisuju na fakultete kako bi svi imali podjednaku šansu. Peticija bi trebalo da stigne na adresu Ministarstva prosvete, ministru Mladenu Šarčeviću.

Peticiju je za nepuna 4 dana potpisalo više od 5 hiljada ljudi. Neki od komentara su da  je to pošteno prema svima, dok drugi kažu da su solidarni sa onima koji prolaze kroz težak period, što im sistem samo otežava.

]]>
Fri, 3 Jul 2020 17:17:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/8852/studenti-traze-da-ostanu-u-domovima-i-nove-ispitne-rokove.html
Zatvaranje Tvrđavskog mosta u noćnim satima zbog radova http://radiocity.rs/vesti/nis/8853/zatvaranje-tvrdjavskog-mosta-u-nocnim-satima-zbog-radova.html Naredna tri dana pešaci neće moći da prelaze Tvrđavski most u vremenu od 22 sata do 5 ujutru, najavili su iz Direkcije za izgradnju grada Niša.

Takva odluka je doneta zbog bezbednosti pešaka pošto će se u tim noćnim satima obavljati radovi na rekonstrukciji mosta.

Podsetimo, u toku su radovi na mostu ali i na čitavom potezu od Gradske kuće ka Trgu Kralja Milana. Postavljaju se granitne ploče a izvode se i radovi na novoj fontani i rekonstrukciji Čairske česme.

]]>
Fri, 3 Jul 2020 17:58:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8853/zatvaranje-tvrdjavskog-mosta-u-nocnim-satima-zbog-radova.html
Održana prva konferencija za medije Kliničkog centra Niš od početka pandemije COVID 19 http://radiocity.rs/vesti/8842/odrzana-prva-konferencija-za-medije-klinickog-centra-nis-od-pocetka-pandemije-covid-19.html Posle pismenog zahteva grupe od desetak niških novinarki i novinara sa nekih medija da se održi sastanak sa Upravom KC a zbog upornog ćutanja ove zdravstvene institucije od samog početka pandemije, danas je u podne, ispred zgrade Uprave, održana prva konferencija za medije.

Nikola Marković, portparol Kliničkog centra Niš je na samom početku ustvrdio da je KC Niš "promptno obaveštavao državne institucije" o svemu što se događalo u toku pandemije a "pojedine medije" optužio da šire dezinformacije i sve to naveo kao razlog za prvu konferenciju za novinare posle 4 meseca a i za svakodnevne konferencije koje će se prema njegovim rečima održavati nadalje.

Na pitanje novinara da li je bilo potrebno da se grupa novinara obrati pismom Upravi i najavi svoj dolazak da bi KC Niš počeo da daje zvanične informacije o zaraženima korona virusom u gradu, Marković je sarkastično primetio da se grupa od desetak niških novinara "samopozvala u tuđu kuću", što je izazvalo burno negodovanje prisutnih. Da podsetimo, juče se KC Niš obratila grupa novinara iz nekoliko medija (Danas, Južne Vesti, N1, City radio, Večernje novosti, BETA, Al Džazira, Slobodna Evropa, Medijska Kutija, TV Nova S) i najavila dolazak danas u 11 sati  u Upravu KC kako bi se prekinulo višemesečno "ćutanje" KC Niš u vezi svih pitanja vezanih za zaražene i preminule od kovida. Sat vremena nakon tog pisma poslat je poziv za konferenciju za novinare.

Novinarima su se obratili zamenik direktora KC Niš, Docent dr Vladan Ćosić, prof.dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora, prof dr Miodrag Vrbić, direktor Infektivne klinike i dr Nikola Milenković, šef trijažnog tima epidemiološke službe u Kliničkom centru Niš.

"U starom delu KC Niš ukupno je hospitalizovan 141 pacijent, od toga 74 sa potvrđenom dijagnozom Covid 19" - istakao je dr Vladan Ćosić i dodao da se 5 pacijenta nalazi na respiratoru u jako teškom opštem stanju.

On je najavio i da će svi lekari koji su u toku epidemije primljeni na rad u kovid bolnice i dalje raditi jer je obezbeđen novi priliv sredstava za još 5 meseci a da svi rade na tome da oni dobiju stalni radni odnos. Reč je o 122 lekara i 89 medicinskih sestara.

Prof.dr Goran Stanojević je objasnio novu organizaciju rada sa kovid pacijentima. Kako je rekao pozitivni na kovid će najpre morati da se jave trijažnom odeljenju pri Infektivnoj klinici odakle će prema slici bolesti biti raspoređivani u jednu od tri kovid bolnice: Infektivna, Pulmologija i Centar za rehabilitaciju ili ukoliko je slika lakša biće upućeni na kućno lečenje i samoizolaciju od 14 dana.

PITANJE SVIH PITANJA I DALJE BEZ ODGOVORA

Ni danas nismo čuli odgovor na pitanje koje najviše zanima naše sugrađane a to je pitanje velike razlike između broja zvanično "priznatih" preminulih pacijenata od kovida i broja koji smo dobili sa terena iz samog KC. Time se nedavno bavio i BIRN u svom istraživanju i Niš je naveden kao jedan od gradova gde su ta odstupanja najveća. A kolika su ta odstupanja govori podatak da je u zvaničnoj bazi podataka navedeno da je preminulo 77 osoba dok u podacima koje su novinari dobili na terenu, broj preminulih sa kovid dijagnozom i sumnjom na kovid je čak 360.

Portparol Marković je odbio da odgovara na takva pitanja uz konstataciju da je reč o spekulacijama u medijima i javnosti. Takođe, nije želeo da komentariše ni konkretno pitanje o broju preminulih iz Gerontološkog centra ali ni da odgovori na najkonkretnije pitanje: Koliko je preminulih u Nišu od kovida?

Nova konferencija za novinare zakazana je za petak u 12.

]]>
Thu, 2 Jul 2020 13:44:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/8842/odrzana-prva-konferencija-za-medije-klinickog-centra-nis-od-pocetka-pandemije-covid-19.html
UPSHIFT radionica za mlade koji žele da doprinesu pozitivnim promenama u svom okruženju http://radiocity.rs/vesti/8835/upshift-radionica-za-mlade-koji-zele-da-doprinesu-pozitivnim-promenama-u-svom-okruzenju.html Nakon Beograda i Novog Sada, mladi sa teritorije jugoistočne Srbije imaju priliku da realizuju svoje ideje kroz interaktivne radionice, mentorski program i finansijsku podršku do 2 000 evra. U toku su prijave za treći po redu UPSHIFT konkurs koji se sprovodi u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ i omogućuje mladima da doprinesu pozitivnim promenama u svom okruženju. Prijave su otvorene do 3. jula.  

Konkurs je otvoren za sve mlade uzrasta od 13 do 19 godina koji žive na teritoriji jugoistočne Srbije (Niš, Leskovac, Smederevo, Vranje, Požarevac, Zaječar, Pirot, Bor, Prokuplje, Smederevska Palanka).

Kako izgleda UPSHIFT program?

Za 16 izabranih timova sa teritorije Jugoistočne Srbije sa najboljim idejama biće organizovana dvodnevna onlajn radionica 18. i 19. jula. Timovi će raditi sa mentorima, sticati nove veštine i znanja da dođu do željenog rešenja! Čak osam najposvećenijih timova sa najoriginalnijim rešenjima dobiće finansijsku podršku u iznosu od 2 000 evra i podršku mentora da sprovedu svoju ideju u delo!

Zainteresovani se mogu prijaviti  putem ovog linka    https://docs.google.com/forms/d/1MIUL8DV5e5RdHy0lXugDPUKJiAA0ky2gZ41C8XB9ZtA/viewform?edit_requested=true   

Na konkurs mogu da se prijave oni koji vide na koji način dijalog između raznih društvenih grupa može da se poboljša i kako tolerancija i poštovanje različitosti mogu da utiču na veću solidarnost u društvu, smatraju da kritičko razmišljanje i razvoj drugih veština kod mladih kao i uključivanje u društveno-korisne inicijative doprinosi samostalnosti i zapošljivosti.

Treba da se prijave oni koji primećuju da uloga mladih može da bude zastupljenija kad govorimo o održivom razvoju, zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, i svi oni koji imaju bilo koju drugu ideju za ukupno jačanje kapaciteta mladih, unapređenje dijaloga i delovanja za opšte dobro, svi koji smatraju da je važno da mladi razvijaju svoju informatičku pismenost i mediji više izveštavaju o promociji solidarnosti, empatiji, poštovanju različitosti i sl.

Na konkurs treba da se prijave mladi koji žele da se aktiviraju u programima ravnopravnosti devojaka i momaka, i koji verujuju da je važno povezivati i razmenjivati ideje mladih iz različitih društvenih grupa te rad na zajedničkom kreiranju kulturnih i umetničkih sadržaja koji promovišu društvenu slogu.

“Ovo su samo neki od primera, a vi budite radoznali i obratite pažnju na probleme sa kojima se i sami suočavate - dokle god rešenje može da unapredi društvene odnose, solidarnost i jednakost, kao i veće učešće mladih u društvu”, poručuju inicijatori programa.

Kako možete da se prijavite?

“Osmislite ideju za unapređenje okruženja, okupite tim koji broji 3-5 članova i prijavite se preko linka do 03. jula 2020. godine! Ohrabrujemo mlade, koji nisu imali prilike da učestvuju u ovakvim aktivnostima, da se prijave i obezbedićemo uslove za to. Jedan od glavnih ciljeva projekta je inkluzija mladih iz osetljivih grupa i onih kojima su ovakve prilike teže dostupne, tako da posebno ohrabrujemo i pozivamo mlade koji pripadaju raseljenim licima, licima sa invaliditetom ili ugroženim grupama da se prijave za učešće”, navodi se u pozivu na konkurs.

Za sve dodatne informacije posetite sajt Razlivališta https://razlivaliste.org/ i sajt UNICEF Srbija   https://www.unicef.org/serbia/ 

O UPSHIFT-u:

UPSHIFT program dugoročno se sprovodi širom sveta i namenjen je mladima koji žele da menjaju svet počevši od promena u svojoj okolini. Sticanje novih znanja i veština koje nisu dostupne u formalnom obrazovanju je glavni i nerazdvojni deo programa, koji podstiče na proaktivan pristup rešavanju neadresiranih problema u lokalnim zajednicama.

DIJALOG ZA BUDUĆNOST:

UPSHIFT se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji vode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). U Srbiji program UPSHIFT provodi partnerska organizacija Razlivalište. 

]]>
Wed, 1 Jul 2020 02:56:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/8835/upshift-radionica-za-mlade-koji-zele-da-doprinesu-pozitivnim-promenama-u-svom-okruzenju.html
Bazeni u Nišu mnogim građanima zamena za more ovog leta http://radiocity.rs/vesti/nis/8840/bazeni-u-nisu-mnogim-gradjanima-zamena-za-more-ovog-leta.html Toplije vreme donelo nam je sve manji broj ljudi na ulicama, a sve veći broj onih koji bi želeli da se na neki način rashlade. Pošto većina ljudi nije sigurna u vezi sa odmorom na moru ove godine, u tu svrhu neki biraju reku, a neki otvorene bazene.

S obzirom na ponovno povećanje broja zaraženih koronavirusom, interesovalo nas je kakva su pravila za ulazak na bazene. Kako kažu na Čairskom bazenu, za ulazak na bazen nisu neophodne maske.

„Mi  kao radnici moramo da nosimo maske, ali vi ne morate. Dovoljno je samo da držite rastojanje“, rekla nam je radnica na bazenu.

Što se ljudi tiče, postoje oni koji će na bazen tek nako što i ako se smiri situacija sa epidemijom. Ima i onih koje bi voleli da odu na bazen, ali nisu sigurni koliko je bezbedno. A tu su i oni koji smatraju da je odlazak na bazen sasvim bezbedan sve dok se pridržavaju rastojanja.

"Ne plašim se da idem na bazen. Smatram da to nije tako opasno pogotovo zato što je većina ljudi verovatno preležala virus na nogama", rekao nam je jedan građanin.

Ispred samog ulaza nalaze se neka pravila kojih se treba pridržavati, kao što je nošenje maski u redu za karte i rastojanje od 2 metra. Ljudi koje smo zatekli se uglavnom ne pridržavaju nošenja maski, ali drže rastojanje.

Na bazen dolaze uglavnom mlađi ljudi i deca. Red za tobogane uvek je velik, a ispred samog bazena nema velikih redova. Kako kažu oni koji su se našli na bazenu, ljudi se uglavnom sunčaju, dok se mali broj njih i kupa. Kažu i da velikih gužvi nema.

Sa očekivanjem toplijih dana, očekuju se i veće gužve na bazenima. Da li će se do tada uvesti neke nove mere i da li će biti moguće da se održi rastojanje, pokazaće vreme.

]]>
Wed, 1 Jul 2020 18:02:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8840/bazeni-u-nisu-mnogim-gradjanima-zamena-za-more-ovog-leta.html
U nedelju novi protest protiv neplanske izgradnje i za normalne uslove za život http://radiocity.rs/vesti/nis/8833/u-nedelju-novi-protest-protiv-neplanske-izgradnje-i-za-normalne-uslove-za-zivot.html Stanovnici dela Panteleja istrajni su u borbi za plansko uređenje grada a novi protest najavljuju za nedelju 5. jul ispred Gornjomatejevačke 112i. Nakon ovog okupljanja sa protestima se najverovatnije nastavlja ispred Gradske kuće, a trajaće sve do ispunjenja zahteva nezadovoljnih građana koji traže plansko uređenje stambenog okruženja sa zelenilom, odnosno, kako ističu, normalne uslove za život.

Prošle nedelje, 28. juna stanovnici dela naselja Pantelej okupili su se ispred Gornjomatejevacke 112i. Za razliku od prethodnih okupljanja, nije bilo šetnje, već je protest bio zamišljen kao druženje stanovnika ujedinjenih oko zajedničke ideje planskog uređenja naselja.

Naši sugrađani iz Panteleja traže od Grada da se uredi celo naselje, da, kako kažu, imaju normalne uslove za život. Njihova želja je da se asfaltiraju ulice, da svaka zgrada ima u okruženju zelenilo, da se uredi šetalište između Gornjomatejevačke ulice i Bulevara Svetog Pantelejmona.

Pripremili su muziku i ozvučenje za bolju atmosferu, poslastice za decu. Čak ni nestanak struje nije ih omeo da ostanu okupljeni i pokažu odlučnost u ostvarenju svog cilja. Nažalost, niko od nadležnih, mada su to očekivali, nije se pojavio.  

U prethodnom periodu, nakon što je investitor pokazao spremnost da gradi na nekoj drugoj lokaciji, a grad bi trebalo da omogući tu zamenu, građani su razgovarali sa nadležnima i od aktuelnog gradonačelnika dobili uveravanja da će se  Grad potruditi da se ovaj problem reši.

Građani su tražili od Grada da promeni postojeći urbanisticki plan, od Matejevačkog puta do Gradskog polja, čime bi se onemogućilo neplansko zidanje zgrada i objekata. I dalje su u iščekivanju poteza gradskih čelnika.

Oni očekuju da Grad izmenom urbanistickog plana stavi tačku na ovaj problem i to u širem smislu, kako kažu, tako da nigde više na teritoriji grada Niša neće moći da se neplanski zida. Kako su poručili, neće odustati od plana sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.  

]]>
Wed, 1 Jul 2020 02:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8833/u-nedelju-novi-protest-protiv-neplanske-izgradnje-i-za-normalne-uslove-za-zivot.html
Mogu li podzemni kontejneri da reše problem otpada u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8832/mogu-li-podzemni-kontejneri-da-rese-problem-otpada-u-nisu.html Poslednjih godina u Nišu i ostalim gradovima u Srbiji umesto postavljanja običnih nadzemnih kontejnera sve više se teži da se oni zamene podzemnim, ukoliko je to moguće. U poslednje vreme ugrađivani su i kontejneri sa pedalom kako bi se lakše odlagao otpad.

Kako kažu u u JKP Mediana, za postavljanje podzemnih kontejnera zadužene su gradske opštine u saradnji sa Medianom. Lokacije bira Opština, ali i građani se mogu angažovati ukoliko žele da se podzemni kontejner postavi u blizini njihove zgrade.

„Grupa građana može da se organizuje i da zahteva od svoje opštine postavljanje tih kontejnera na određenim mestima“, kažu u Medijani i naglašavaju da podzemni kontejner mora da se nalazi na javnoj površini ili površini koja je u posedu skupštine stanara. Postavljanje podzemnih kontejnera na privatnom posedu nije moguće.

Jedan podzemni kontejner zamenjuje četiri nadzemna. Cilj postojanja ovakvih kontejnera je da se otpad odlaže na higijenskiji način, kao i da se na lakši način prazne kontejneri.

]]>
Tue, 30 Jun 2020 15:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8832/mogu-li-podzemni-kontejneri-da-rese-problem-otpada-u-nisu.html
Menjaju se pravila za korišćenje portala eUprava http://radiocity.rs/vesti/srbija/8830/menjaju-se-pravila-za-koriscenje-portala-euprava.html Ukoliko imate nalog na portalu eUprava, a niste ga verifikovali, moći ćete da ga koristite do 1. jula. Na osnovu nove zakonske regulative, nakon toga se svi nalozi koji nisu verifikovani brišu. Da biste potvrdili da ste osoba za koju se predstavljate, neophodno je da priložite važeći lični dokument na uvid.

Pre svega je potrebno da se prijavite na svoj nalog na portalu eUprava sa svojim korisničkim imenom i lozinkom. Nakon toga se u gornjem delu pojavljuje obaveštenje da je do 1. jula potrebno da potvrdite Vaš profil na adresi. Klikom na reč adresi, otvara se stranica na kojoj možete poslati očitanu ili skeniranu ličnu kartu ili pasoš. U slučaju da nemate tu mogućnost, potrebno je da slikate obe strane lične karte i da to pošaljete u prilogu. U roku od 24 sata trebalo bi da Vam stigne poruka da li je Vaš profil verifikovan.

Ukoliko Vam nalog bude izbrisan, već od 1. jula se možete ponovo registrovati. Za dodatne informacije možete poslati mejl na office@ite.gov.rs.

Preko portala eUprava možete zakazati termin za izdavanje lične karte ili pasoša ili  možete elektronskim putem upisati dete u vrtić ili školu. Ovaj portal trenutno koristi preko milion građana Srbije.

]]>
Mon, 29 Jun 2020 19:27:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/8830/menjaju-se-pravila-za-koriscenje-portala-euprava.html
Još jedan protest protiv neplanske izgradnje, a za uređeno naselje i zelenilo http://radiocity.rs/vesti/nis/8828/jos-jedan-protest-protiv-neplanske-izgradnje-a-za-uredjeno-naselje-i-zelenilo.html Ispred Gornjomatejevačke 112i u Panteleju za 19 sati zakazano je novo okupljanje nezadovoljnih građana koji već izvesno vreme protestuju i okupljaju se tražeći prestanak neplanske izgradnje ne samo u svom delu naselja već u čitavom gradu. Oni se mirnim protestima bore za plansko uređenje stambenog okruženja sa zelenilom.

“Građani Niša, Srbije - potrebna nam je pomoć” i “Ne uskraćujte nam pogled”, samo su neke od poruka koje su stanovnici dela Panteleja uputili nadležnima boreći se na taj način za uređeno naselje, a protiv neplanske izgradnje, na drugom uličnom protestu, u subotu 20. juna. Tada su stanovnici Gornjomatejevačke i okolnih ulica na Panteleju iskazali su svoje nezadovoljstvo protestnom šetnjom, od ugla Studeničke i Bulevara Svetog Pantelejmona do Pantelejske crkve i nazad.

Nekoliko stotina ljudi, a svaki put ih je sve više, izlazi na proteste tražeći od nadležnih uređeno naselje sa parkom i zelenilom. Prošle subote prošetali su sa transparentima ističući parole poput “Nećemo zid, hoćemo prirodu” i “Hoćemo ulicu, park i uređen kraj za našu decu”.

Ove nedelje, 28. juna okupiće se ponovo i to ispred Gornjomatejevacke 112i. Neće biti šetnje. Pripremili su muziku i ozvučenje za bolju atmosferu, poslastice za decu. Želja stanovnika ovog dela naselja Pantelej je da se dodatno ujedini naselje i da zajedno pokažu odlučnost u ostvarenju svog cilja.  


Građani su u iščekivanju poteza gradskih čelnika. Oni očekuju da Grad izmenom urbanistickog plana stavi tačku na ovaj problem i to u širem smislu, kako kažu, tako da nigde više na teritoriji grada Niša neće moći da se tako neplanski zida.

Između dva protesta ponovo su razgovarali sa Gradom,i kako kažu Grad ih podržava i uverava da će ubrzati rešavanje problema. Građani sada zahtevaju od Grada da promeni postojeći urbanisticki plan, od Matejevačkog puta do Gradskog polja, čime bi se onemogućilo neplansko zidanje zgrada i objekata.

Skup je zakazan za 19h ispred Gornjomatejevačke 112i, a postoji mogućnost I dag a Gradonacelnik poseti, a građani bi voleli da dođe i javno obeća uređenje.  


“Nije sigurno da će doći, ali ne branimo nikom da nam se pridruži”, kažu građani. Kako navode neće odustati od plana sve dok se ne ispune uslovi građana.

]]>
Sun, 28 Jun 2020 11:32:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8828/jos-jedan-protest-protiv-neplanske-izgradnje-a-za-uredjeno-naselje-i-zelenilo.html
Klimatske promene i zagađenje vazduha nisu mit http://radiocity.rs/vesti/nis/8829/klimatske-promene-i-zagadjenje-vazduha-nisu-mit.html Kiša koja pada kad joj vreme nije, jako sunce, sneg u maju – sve je to postala svakodnevica i sve češće možemo da čujemo da se promenila klima. Zimus je Niš bio jedan od najzagađenijih gradova u svetu. Kako rešiti ovaj problem?

Kako kaže Milica Stanković iz Media&reform centra, pre svega treba shvatiti da su klimatske promene naša stvarnost.

“Imamo mit o tome da naučnici nisu postavili konsenzus da li su klimatske promene uopšte stvarne. Konsenzus postoji, klimatske promene postoje i ljudi su glavni uzročnici. Ali treba razmišljati o tome šta svako od nas može da učini za zdravije sutra i šta možemo da zahtevamo od institucija”, rekla je Stankovićeva.

Važno je da sve ono što stoji na papiru, kao odluka ili strategija, bude sprovedeno i da to zahtevamo od nosilaca vlasti, kaže Olivera Milošević iz organizacije Zeleni ključ i naglašava da je važno i šta možemo da uradimo kao pojedinci.

“Možemo da smanjimo zagađenje tako što više pešačimo ili tako što više vozimo bicikle. Treba uticati na ljude makar u užem centru grada da što više pešače i da izbegavaju vožnju automobilom. Možemo i da biramo energente koje koristimo pre svega za dobijanje toplotne energije”, rekla je Miloševićeva i istakla da je potrebno da energenti budu boljeg kvaliteta kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, da što više ljudi pojedinačnih ložišta pređe na gasovod i da toplane pređu sa mazuta na gas. Takođe, važne su i subvencije od strane države za korišćenje obnovljivih izvora energije, kao što je solarna i energija vetra.

O svemu ovome se razgovaralo na tribini pod nazivom “Da Niš prodiše”, koja je održana na Trgu Kralja Milana. Cilj ove tribine bio je da se informiše što veći broj ljudi, dece i mladih, kako bi stekli i održali ekološku kulturu. Prolaznici su mogli da se upoznaju sa klimatskim promenama, zagađenjem vazduha, a postavljeno je i zanimljivo pitanje: “Da li više zagađuje krava ili auto?”. Za najmlađe je bilo obezbeđeno učenje kroz igru “Ne ljuti se čoveče”. Organizatori su Media&reform centar Niš i Zeleni ključ u saradnji British Council-om i Track fondacijom.

]]>
Sun, 28 Jun 2020 13:05:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8829/klimatske-promene-i-zagadjenje-vazduha-nisu-mit.html
Završetak radova na Trgu Kralja Milana do kraja ove godine http://radiocity.rs/vesti/8815/zavrsetak-radova-na-trgu-kralja-milana-do-kraja-ove-godine-.html Radovi na rekonstrukciji Trga Kralja Milana nastavljaju se iz dana u dan iako ih povremeno remeti kiša, kao što je bio slučaj i danas. Trenutno se radi na čeličnoj konstrukciji Tvrđavskog mosta i priprema se mesto za fontanu.

I dok se postavljaju granitne ploče, danas se pored takozvane Čairske česme mogao viditi čudan prizor. Naime, jedan deo česme izvučen je i nalazi se na granitu nekoliko metara od njega.

Da li se radi o rekonstrukciji ili o nekom tekućem problemu nije poznato. Radnika nije bilo nigde u blizini.

Kako je najavljivano, kompletna rekonstrukcija Trga Kralja Milana trebalo bi da bude završena do kraja ove godine. Da podsetimo, ta česma napravljena 1903.godine je više puta menjala lokaciju. Prvobitno je bila na centralnom niškom trgu, odakle je premeštena u Čair kada je postavljan spomenik oslobodiocima Niša.  Tamo se nalazila do 2007. godine kada je ponovo vraćena na Trg.

]]>
Mon, 22 Jun 2020 17:07:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/8815/zavrsetak-radova-na-trgu-kralja-milana-do-kraja-ove-godine-.html
Semafori kod ulice Jovana Ristića često u kvaru http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8808/semafori-kod-ulice-jovana-ristica-cesto-u-kvaru.html Semafori kod ulice Jovana Ristića danas su bili u kvaru. U poslednje vreme ovi semafori kvare se na svakih nekoliko dana što izaziva zastoj u saobraćaju, ali je i problem za pešake, kažu građani koji žive u blizini.

Kako kažu u Parking servisu, do problema možda dolazi zbog toga što su se na tom mestu do nedavno odvijali građevinski radovi.

„Prilikom iskopa instalacija ili građevinskih radova dođe do oštećenja nekog kabla. Mi vratimo semafor u normalan režim i kad treba da počne da radi, tek tada ustanovimo da je došlo do nekog oštećenja“, rekao je direktor „JKP Parking servis“ Dejan Dimitrijević i dodao da je ekipama Parking servisa za rešavanje sličnog problema u naselju br. 6 bilo potrebno vreme da ustanove zbog čega se javlja kvar.

S obzirom na to da je u pitanju prometna ulica, obećavaju da će kvar biti otklonjen u najbržem mogućem roku.

]]>
Fri, 19 Jun 2020 17:15:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8808/semafori-kod-ulice-jovana-ristica-cesto-u-kvaru.html
Bicikli za decu na parkiralištu "Čair" http://radiocity.rs/vesti/8809/bicikli-za-decu-na-parkiralistu-%22cair%22.html Bicikli za decu novina su na parkiralištu „Čair“. Nakon što parkiraju auto, korisnici ovog parkirališta od sada će moći će da iznajme 4 bicikla.

Kako kažu u Parking servisu, cilj ove akcije je održivi razvoj, ali i zaštita životne sredine. 

„Kada parkirate jedno vozilo na parkiralištu, besplatno možete dobiti dve bicikle za odrasle i dve za decu. Imamo i dva bicikla za odrasle sa sedištima za decu koja još uvek ne voze bicikl samostalno“, rekao je direktor Parking servisa Dejan Dimitrijević i dodao da ukupno ima 26 bicikala za odrasle i 20 za decu.

Najmlađima ovo puno znači.

„Vozim bicikl kada imam vremena, a sada ću imati dosta vremena jer je raspust. Voziću u Čairu kod mostića“ rekao je Jakov Jovanović koji ima 13 godina.

Devetogodišnja Neda i četvorogodišnja Nina Mitić kažu da vole da voze bicikl u Čairu. 

„Mama i tata će parkirati auto, a ja ću da vozim bicikl u Čairu. Jedan bicikl imam kod kuće, ali volim i ovde da vozim“, kaže Neda.

Novina je i to da će uskoro biti postavljeno 10 bicikala na parkiralištu na Sinđelićevom trgu, a iznajmljivanje će funkcionisati po istom princimu kao i na Čairu. Ova akcija je nastavak kapmanje "Parkiraj i bicikliraj".

]]>
Fri, 19 Jun 2020 18:42:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/8809/bicikli-za-decu-na-parkiralistu-%22cair%22.html
Problem sa rupama u pojedinim niškim ulicama http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8806/problem-sa-rupama-u-pojedinim-niskim-ulicama.html Ulica Igmanska, kod Niške pivare, jedna je od ulica u kojoj godinama postoji problem sa rupama i u veoma je lošem stanju. Ova ulica prekrivena je kaldrmom, a nakon nevremena koje je pogodilo Niš, čini se da je situacija još gora.

Redakciji City radija javili su se građani koji se nadaju da će ova ulica konačno doći na red za rekonstrukciju. Kako kažu, ulica je više puta krpljena, već je bila puna rupa, a posle kiše „sve kocke iz kaldrme su se raznizale“.

U Direkciji za izgradnju grada Niša rekli su da ne postoji plan za rekonstrukciju ove ulice.

„Rekonstrukcija trenutno nije u planu, ali već u ponedeljak ćemo poslati ekipe da reše problem tih rupa koje postoje u Igmanskoj“, rekao je Nebojša Lović, direktor Direkcije.

Kako su nedavno pisale Južne vesti, dosta je ulica u Nišu koje nisu ni asfaltirane. U Direkciji kažu da to nije u planu za ovu godinu, kao i da građani nisu zahtevali da se ulice asfaltiraju.

]]>
Fri, 19 Jun 2020 16:45:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8806/problem-sa-rupama-u-pojedinim-niskim-ulicama.html
Najboljim studentima dodeljena "Dositeja" http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8804/najboljim-studentima-dodeljena-%22dositeja%22.html Aleksandra Ničić jedna je od 214 studenata iz Niša koji su dobili stipendiju Fonda za mlade talente, takozvanu “Dositeju”. Ugovore o stipendiranju studentima je dodelio Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Aleksandra, inače studentkinja četvrte godine novinarstva, smatra da ova stipendija svima mnogo znači.

“Ovo je lepa nagrada za zalaganje prethodnih godina. Sigurna sam da je i lep podsticaj za moje kolege i mene za dalji rad, za ostanak u zemlji”, rekla je ona.

Ministar Udovičić naglasio je da je veoma ponosan na studente koji su postigli ovakve rezultate, kao i da država neće odustati od ulaganja u mlade talente.

“Danas sam veoma ponosan zato što sam sa istinskim genijalcima. Genijalci ste jer niste odustali nijednog trenutka, jer znate koliko ste vremena i truda uložili da biste danas bili ovde. Odrekli ste se mnogih užitaka sa jasnom idejom i ciljem da budete različiti, pokretači svega i ljudi koji će kreirati budućnost”, rekao je Udovičić.

Ukupan broj dodeljenih stipendija na teritoriji Srbije je 1409. Konkurs za stipendiranje Fonda za mlade talente obuhvata do 950 studenata završne godine osnovnih studija, kao i do 460 studenata master akademskih studija. Stipendija iznosi 30.000 dinara i isplaćuje se za deset nastavnih meseci.

Svečanoj dodeli prisustvovali su i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i rektor Univerziteta prof. dr Dragan Antić.

]]>
Tue, 16 Jun 2020 16:56:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8804/najboljim-studentima-dodeljena-%22dositeja%22.html
Nekoliko stotina stanovnika Panteleja na protestu za uređenje naselja http://radiocity.rs/vesti/nis/8799/nekoliko-stotina-stanovnika-panteleja-na-protestu-za-uredjenje-naselja.html Bulevarom Svetog Pantelejmona, nekadašnjim Somborskim bulevarom, prošetalo je u nedelju 14. juna nekoliko stotina ljudi protestujući protiv neplanske izgradnje bez zelenila. Skup je organizovan pod parolom ”Izađi i podrži komšije, danas ispred moje, sutra ispred tvoje zgrade”. Građani Panteleja će nastaviti sa spontanim okupljanjima nakon ove šetnje Bulevarom svakodnevno sve do subote.

Organizatori skupa su zadovoljni kako je protest prošao i poručili da će nastaviti sa spontanim okupljanjima do subote. Najavili su da će tada najverovatnije ponovo ići Bulevarom Svetog Pantelejmona, sa istim ciljem – tražeći od nadležnih uređeno naselje.

Podsetimo, stanovnici Gornjomatejevačke svoj protest počeli su prethodnih nedelja razvijanjem transparenata sa parolama na svojim zgradama tražeći parkovski prostor i zelenilo umesto novih zgrada koje bi im zatvorile vidik ali i izlazak na ulicu.

U međuvremenu, investitor, koji je trebalo da gradi nove zgrade u tom delu naselja Opštine Pantelej, prihvatio je predlog stanara i pokazao dobru volju da prihvati  zamenu lokacije na kojoj bi gradio. Sada je na potezu Grad, koji bi mogao da preuzme plac i preuredi ga kako dolikuje, a investitoru dodeli drugi prostor za gradnju, saznajemo od predstavnika stanara.

I posle ovog saznanja građani su, ipak, odlučili da ne prestaju sa mirnim protestima dok se problem ne bude rešio. Tako se, prema procenama, oko 400 njih okupilo i prošetalo Bulevarom sa transparentima pozivajući na plansko uređenje grada.  

“Zajedno do lepšeg grada”, “Borba koja će promeniti izgled Niša” samo su neke od parola koje su se mogle videti u rukama stanovnika ovog dela Niša, tokom šetnje Bulevarom. Zadovoljni su što investitor ima sluha i što je odgovorio na njihovu reakciju usmenim pristankom za zamenu lokacije, međutim krajnja je odluka nadležnih iz ove oblasti, pa će im se građani ponovo obratiti.

Nezadovoljni stanovnici Panteleja pozvali su građane da im se pridruže u ovoj borbi koja prerasta u borbu za lepši i uređeniji grad. 

]]>
Mon, 15 Jun 2020 14:44:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8799/nekoliko-stotina-stanovnika-panteleja-na-protestu-za-uredjenje-naselja.html
Kako stati na kraj zlostavljanju životinja? http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8802/kako-stati-na-kraj-zlostavljanju-zivotinja.html Na ulicama Niša veliki je broj napuštenih životinja, a neretko se dešava da te životinje budu žrtve zlostavljanja i namernog trovanja. Vlasničke životinje takođe nisu pošteđene tog scenarija jer se često dešava da neko ubaci otrov u dvorište ili da traži neki drugi način da otruje životinju.

Udruženje Zooplanet, koje se svojim dugogodišnjim delovanjem profilisalo za zaštitu životinja, prirodnih staništa i čovekove okoline, imalo je iskustva sa slučajevima zlostavljanja i trovanja životinja. Uglavnom su to bile prijave za trovanje pasa i mačaka, ali bilo je i slučajeva trovanja ptica, uglavnom grabljivica.

“Zlostavljanje životinja a pogotovo trovanje je jedno izuzetno mučno stanje, pogotovo kada se nađete na intervenciji gde se trovana životinja bori za život i kada joj pružate pomoć. U mnogim slučajevima životinje i pored pružene pomoći ne prežive”, kaže Dušan Stojanović iz Udruženja “Zooplanet”.

Na koji način možemo postupiti i kome se obratiti kada zateknemo mrtvu životinju za koju sumnjamo da je otrovana?

Ono što prvo treba da uradimo jeste da pozovemo policiju. Policija je dužna da izađe na teren i obavi uviđaj, kaže advokat Marija Stamenković.

“Ne postoji član koji govori direktno o trovanju životinja, ali po članu 269 ubijanje i zlostavljanje životinja sa smrtnim ishodom, to je krivično delo. Za to je jedino i isključivo zadužena policija, bez obzira da li je vlasnički ili napušten pas”, kaže Stamenkovićeva i dodaje da krivičnu prijavu može da napiše i podnese sama policija ili lice može da angažuje advokata.

Ono što može da bude problem jeste to što ljudi ne traže savet stručnog lica tj. advokata ili pravnika, već sami sastavljaju krivične prijave. Kako kaže Marija Stamenković, te prijave su često nepotpune ili nisu upućene na pravu adresu.

“Pravni saveti nisu bauk i nisu neplativi. Sat vremena savetovanja košta 1.500 dinara, ali može mnogo da znači. Jako je bitno da krivičnu prijavu sastavi stručno lice koje barata terminologijom i direktnim poznavanjem zakona. U nekom slučaju možda postoji još neki član zakona, možda postoji još nešto na šta osoba može da se pozove, a što je bitno za rešenje konkretne situacije”, naglašava Stamenkovićeva.

Nakon podnošenja krivične prijave sledi istraga, za koju je nadležno mesno tužilaštvo. Sledi istraga, koja treba da dovede do dokaza na osnovu kojih se podiže optužnica protiv osumnjičenog lica.

Glavni dokazi u postupku su nadzorne kamere, rezultati obdukcije životinje i toksikološka analiza. Ukoliko postoje nadzorne kamere, one mogu da snime osobu koja je sumnjiva i Tužilaštvo može da traži da se to uvrsti u dokaze. Međutim, problem može da bude to što troškovi obdukcije i toksikološke analize idu na teret onoga koji želi da podnese krivičnu prijavu.

Dušan Stojanović iz Zooplaneta ističe da su visoki troškovi problem za većinu vlasnika otrovanih životinja.

„Dokazivanje zlostavljanja ili trovanja je jako teško jer iziskuje ozbiljnost i posvećenost, a pored toga i velika novčana sredstva za obdukciju i toksikološke analize. Vlasnici zlostavljanih ili trovanih životinja ne mogu da isprate finansijski ceo tok istrage. Takođe, veliki problem je neažurnost i slabija reakcija pojedinih nadležnih organa koji treba da sprovode istragu i ne mogu da dokažu krivicu trovača, a samim tim i daju mogućnost trovačima da ponovo počine krivično delo”, objašnjava Stojanović.

A da bi se krivica dokazala veoma su važni i direktni svedoci.

„Direktni svedoci su svojim očima videli da se to lice tu šeta, recimo. Ljudi treba da se ohrabre da prijavljuju ono što su videli. Uvek mogu naknadno da se obrate policiji. Slobodno mogu da odu u policijsku stanicu i da kažu šta su videli. Ne treba ćutati jer su posledice ćutanja dostigle jedan zabrinjavajuć nivo”, kaže Stamenkovićeva, ali dodaje da građani ne žele sebi da prave problem, imaju dozu straha i zbog toga odbijaju da kažu ono što znaju.

Pored ohrabrivanja građana da prijave zlostavljanje životinja ili nerazumno bacanje otrova, veoma je važno da znaju kome da se obrate kada se dese ovakvi nemili događaji. Iako možda nismo dostigli visok nivo svesti što se tiče ovog problema, pričanje o njemu može pomoći i pokrenuti neke stvari. Poznavanje zakona, kao i traženje stručne pomoći od strane pravnika i nadležnih, takođe je put ka rešenju ovakvih situacija.

]]>
Mon, 15 Jun 2020 17:44:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8802/kako-stati-na-kraj-zlostavljanju-zivotinja.html
Snažno nevreme pogodilo Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8803/snazno-nevreme-pogodilo-nis.html Provala oblaka, praćena munjama i grmljavinom, stuštila se na Niš oko 21 i 30. Ulicama su bukvalno tekle reke a oni koji su se zatekli u gradu kad je nevreme počelo, sklonište su potražili ispod nadstrešnica prodavnica, uglavnom bezuspešno jer je vetar nosio talase vode na sve strane.

Tako je bilo u centru grada, gde se naša ekipa zatekla, a prema fotografijama i snimcima koje objavljuju građani na društvenim mrežama ista situacija je večeras bila i u drugim delovima grada.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda i narednih dana, u popodnevnim satima možemo očekivati pljuskove i grmljavine.

]]>
Mon, 15 Jun 2020 22:47:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8803/snazno-nevreme-pogodilo-nis.html
"Južnim vestima" specijalna plaketa za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu http://radiocity.rs/vesti/nis/8797/%22juznim-vestima%22-specijalna-plaketa-za-izvrsnost-u-istrazivackom-novinarstvu.html Za, kako u obrazloženju nagrade stoji, izuzetan doprinos profesionalnom istraživanju važnih lokalnih tema, portalu "Južne vesti" je uručena specijalna plaketa Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Plaketu je u ime Južnih primila Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica portala.

Novinarska priča o kašnjenju radova i plaćanju penala pri izgradnji niškog Kliničkog centra koju su zajednički potpisali novinari "Južnih" Milan Zirojević i Stefan Marković (od nedavno novinar CINS-a) ušla je u najuži izbor za NUNS-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo za online izdanja. Pa, ipak, nagradu koja od ove godine nosi naziv "Dejan Anastasijević", u toj kategoriji, dobili su novinari BIRN-a, Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević za odličan serijal tekstova o umešanosti oca ministra policije Stefanovića u trgovinu oružjem. Pored online novinarstva, nagrade su tradicionalno dodeljene i za priče objavljene u elektronskim medijima kao i za priče objavljene u štampanim izdanjima. Laureati u te dve kategorije su novinar Adam Šantovac za dokumentarni film "Megadiplomac" koji se bavi problematikom kupovine diploma a emitovan je na N1 televiziji, kao i novinar NIN-a, Vuk Cvijić za serijal tekstova o aferi "Krušik".

NUNS ove nagrade dodeljuje već 15 godina i konkurencija je, čini se, iz godine u godinu sve ozbiljnija a žiriju je sve teži posao da među brojnim dobrim novinarskim pričama odabere najbolje. Nagradu tradicionalno podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

]]>
Sat, 13 Jun 2020 20:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8797/%22juznim-vestima%22-specijalna-plaketa-za-izvrsnost-u-istrazivackom-novinarstvu.html
"Južnim vestima" specijalna plaketa za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8797/%22juznim-vestima%22-specijalna-plaketa-za-izvrsnost-u-istrazivackom-novinarstvu.html Za, kako u obrazloženju nagrade stoji, izuzetan doprinos profesionalnom istraživanju važnih lokalnih tema, portalu "Južne vesti" je uručena specijalna plaketa Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Plaketu je u ime Južnih primila Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica portala.

Novinarska priča o kašnjenju radova i plaćanju penala pri izgradnji niškog Kliničkog centra koju su zajednički potpisali novinari "Južnih" Milan Zirojević i Stefan Marković (od nedavno novinar CINS-a) ušla je u najuži izbor za NUNS-ovu nagradu za istraživačko novinarstvo za online izdanja. Pa, ipak, nagradu koja od ove godine nosi naziv "Dejan Anastasijević", u toj kategoriji, dobili su novinari BIRN-a, Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević za odličan serijal tekstova o umešanosti oca ministra policije Stefanovića u trgovinu oružjem. Pored online novinarstva, nagrade su tradicionalno dodeljene i za priče objavljene u elektronskim medijima kao i za priče objavljene u štampanim izdanjima. Laureati u te dve kategorije su novinar Adam Šantovac za dokumentarni film "Megadiplomac" koji se bavi problematikom kupovine diploma a emitovan je na N1 televiziji, kao i novinar NIN-a, Vuk Cvijić za serijal tekstova o aferi "Krušik".

NUNS ove nagrade dodeljuje već 15 godina i konkurencija je, čini se, iz godine u godinu sve ozbiljnija a žiriju je sve teži posao da među brojnim dobrim novinarskim pričama odabere najbolje. Nagradu tradicionalno podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

]]>
Sat, 13 Jun 2020 20:21:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8797/%22juznim-vestima%22-specijalna-plaketa-za-izvrsnost-u-istrazivackom-novinarstvu.html