City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html Forum ruskog jezika Dug, odgovornost, vreme – savremena slika sveta kroz prizmu ruske kulture http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8058/forum-ruskog-jezika-dug-odgovornost-vreme-%E2%80%93-savremena-slika-sveta-kroz-prizmu-ruske-kulture.html Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu proteklog vikenda bio je domaćin šestoro profesora državnih univerziteta iz Moskve i Sankt Petrburga, vrsnih stručnjaka iz oblasti ruskog jezika, književnosti i kulture, kao i metodike predavanja ruskog jezika kao stranog. Dvodnevnom forumu ruskog jezika prisustvovao je ogroman broj studenata i nastavnika ruskog jezika i književnosti nišavskog okruga, koji su oduševljeno pratili inspirativna izlaganja svojih ruskih kolega. Pored predavanja iz ruske leksikologije i metodike nastave ruskog jezika, namenjenih užem krugu stručnjaka, širem auditorijumu bila su izuzetno zanimljiva predavanja o junacima savremene ruske kinematografije, kao i novim klasicima savremene ruske književnosti, te predavanja o vrednostima i autoritetima mladih u Rusiji.

Koorganizatori Foruma ruskog jezika, uz Departman za ruski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu, bili su: MAPRJAL (Međunarodna asocijacija nastavnika ruskog jezika i književnosti), Ruski dom u Beogradu i Ruska humanitarna misija. Jedan od predavača bio je Aleksandar Korotišev, direktor sekretarijata MAPRJAL.

“Naš cilj je bio da svojim srpskim prijateljima i kolegama predstavimo rusku kulturu sa savremenog aspekta. Koji se filmovi gledaju, kakva muzika sluša, šta je aktuelno, koji su to problemi sa kojima se danas susreću žitelji Rusije, šta nam je to zajedničko. Na ovakvim skupovima najčešće se govori o klasicima koji su svetski poznati, govorimo o prošlosti, a manje smo se bavili savremenim trenutkom. Pojmovi - dug, odgovornost, vreme povezuju i spajaju najrazličitije narode i kulture, pa smo se na ovom seminaru bavili i tim filozofskim pitanjima. Važno nam je da održavamo i produbljujemo sve one veze – jezičke, kulturološke i druge, koje nas spajaju”, rekao je Korotišev.

Predsednica Slavističkog društva, Podružnice Niš dr Nadežda Lainović Stojanović je nakon predavanja uručila novinarki Narodnih novina Vesni Petrović Zahvalnicu Slavističkog društva Srbije, koja joj je dodeljena u znak zahvalnosti na podršci i zalaganju u promociji ruskog jezika.

Nakon Foruma održan je sastanak mreže nastavnika ruskog jezika, na kome je usvojen plan aktivnosti, usmerenih na dodatno povećanje motivacije za učenje ovog svetskog jezika.

Upravnik Departmana za ruski jezik i književnost, doc. dr Velimir Ilić, rekao je da ruski jezik već vekovima suvereno čuva svoju lidersku poziciju u svetskoj književnosti, a da se nakon pada interesovanja za učenje ovog jezika devedesetih godina prošlog veka, popularnost ruskog jezika sada vraća i posredstvom pop-kulture – kvalitetne kinematografske produkcije, ruskih serija, koje se emituju na našim televizijama, te ruskih crtanih filmova i video igara, sve popularnijih kod dece i mladih.

“Preostaje nam samo još da utremo put kojim će se ruski jezik vratiti u niške osnovne škole, budući da je naš grad na neslavnom poslednjem mestu u Srbiji po zastupljenosti ruskog jezika u osnovnim školama, iako interesovanje dece i roditelja postaje sve veće, kao i realne potrebe na tržištu”, istakao je Velimir Ilić.

On je dodao da su sve aktivnosti Departmana za ruski jezik i književnost, usmerene na popularizaciju nama bliskog slovenskog jezika, kao i srodne, a ipak dosta različite kulture ove bratske, najveće zemlje na svetu.

]]>
Mon, 24 Dec 2018 17:57:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8058/forum-ruskog-jezika-dug-odgovornost-vreme-%E2%80%93-savremena-slika-sveta-kroz-prizmu-ruske-kulture.html
Humani bajkeri, Marina i Edukacioni forum centar obradovali bolesne mališane http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8052/humani-bajkeri-marina-i-edukacioni-forum-centar-obradovali-bolesne-malisane.html Prelepu akciju doniranja igračaka mališanima obolelim od teških bolesti koji se leče na Dečjem hematoonkološkom odeljenju u Nišu, priredili su Edukacioni forum centar, humanitarka Marina Adamović i bajkeri iz niškog MC Road Guardian Srbija.

Bajkeri prerušeni u Deda Mrazove, Marina u Vilu, družili su se sa bolesnim mališanima i izazvali im osmeh na licima tako potreban za borbu protiv teškog i opasnog neprijatelja. Obradovali su ih novim igračkama koje su donirali građani.

"U razgovoru sa prof. dr Gordanom Kostić, načelnicom Dečje hematoonkologije u Nišu, koja je izrazila zahvalnost donatorima, istaknut je značaj izgradnje nove zgrade hematoonkologije, gde deca koja se leče i njihove mame imaju mnogo bolje uslove u odnosu na prethodni period" - zapisali su organizatori ove humanitarne akcije na sajtu i dodali da je osmeh i radost bolesnog deteta najlepši dar svima nama.

Pa da se i mi pridružimo njihovim željama da našim malim hrabrim sugrađanima Nova godina donese pre svega zdravlje, sreću i mnogo lepše i lakše detinjstvo.

]]>
Sun, 23 Dec 2018 17:26:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8052/humani-bajkeri-marina-i-edukacioni-forum-centar-obradovali-bolesne-malisane.html
Zahtev policije da novinar Stefan Marković otkrije izvor - nedopustivi presedan http://radiocity.rs/vesti/nis/8048/zahtev-policije-da-novinar-stefan-markovic-otkrije-izvor---nedopustivi-presedan-.html Saslušavanje novinara Južnih vesti, Stefana Markovića, te insistiranje policijskih službenika da im otkrije ko je izvor informacija koje je kroz serijal tekstova o manipulacijama u Opštini Medijana iznosio, u najmanju ruku se može nazvati neprimerenim. A zapravo je i nezakonito prema važećem setu medijskih zakona.

Stefan Marković je na saslušanje pozvan u svojstvu građanina, a po prijavi portparolke Opštine Medijana, Dušanke Kitanović, koja je tu prijavu podnela zbog toga što novinar Marković poseduje njene lične podatke (JMBG). "Južne vesti" su inače često izveštavale o malverzacijama u ovoj gradskoj niškoj opštini a jedna od stvari koju su istraživali bilo je nezakonito zapošljavanje upravo Dušanke Kitanović.

"Za nas u "Južnim vestima" ovo je još jedan vid pritiska i pokušaj zastrašivanja zloupotrebom državnih institucija, jer lični podaci koje Marković poseduje nisu ni u jednom tekstu, niti na bilo koji drugi način zloupotrebljeni. Nikada nisu javno objavljeni. Dobijeni su od izvora koji je dostavljao informacije o zloupotrebama u Opštini Medijana i jedino su korišćeni u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je poslat Medijani, a na koji oni nikada nisu odgovorili." - saopštile su "Južne vesti".

Iako je Marković medijima izjavio da je saslušanje trajalo kratko i da je bilo korektno, ono što je prilično zbunjujuće je da je službeno lice insistiralo na tome da Stefan otkrije ko je izvor informacija iz same Opštine Medijana koji je Južnim vestima dostavio podatke o malverzacijama. Pozivajući se s pravom na Zakon o informisanju, koji jasno definiše, da novinar ne mora da otkrije izvor informacije, Stefan je odbio da ga imenuje, o čemu svedoči i službena beleška koja je sačinjena u toku saslušanja a u koju smo imali uvid.

O obavezi čuvanja izvora informacije, ukoliko ne želi da bude otkriven, što je najčešće i slučaj kada se novinarima dostavljaju informacije o malverzacijama u javnim preduzećima, ustanovama ili lokalnim samoupravama, govori jasno i Etički kodeks novinara, u članu 3. :

"U slučaju da izvor informacije uslovljava da ostane neimenovan, redakcija je dužna da to poštuje. Od ovog pravila može da se odstupi, ukoliko se informacija odnosi na planiranje nekog zločina, ili kršenje ustavnog poretka i bezbednosti države, kada je obaveza redakcije da to prijavi nadležnim organima."  - navodi se u Kodeksu novinara Srbije.

Novinari, naročito oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, dolaze stalno u posed dokumenata koje sadrže lične podatke osoba za koje se sumnja da su počinile neku koruptivnu radnju ili malverzaciju. Najčešće ih dostavljaju ljudi koji žele da ostanu anonimni zbog gotovo izvesne odmazde ukoliko nastupe javno, o čemu svedoče brojni slučajevi uzbunjivača javnosti koje čak ni važeći propisi o zaštiti uzbunjivača nisu uspeli da zaštite od gubitka posla ili progona druge vrste.

Etički kodeks novinara nalaže da u takvim situacijama, ukoliko izvor ne želi da bude otkriven, novinari i urednici postupaju sa dužnom profesionalnom pažnjom i svojim profesionalnim autoritetom staju iza informacije i odgovaraju za njenu tačnost. 

U kontekstu svega navedenog slučaj Stefana Markovića  iz "Južnih vesti" mora da bude predmet  pune pažnje i reakcije relevantnih novinarskih udruženja jer bi, ukoliko postane praksa, mogao da se pretvori u još jedan vid ograničavanja veoma krhkih medijskih sloboda i nezabeleženog pritiska na novinare. Takođe bi mogao da izazove strah kod retkih hrabrih pojedinaca spremnih da obaveste javnost o malverzacijama u državnom sistemu. Stefan Marković je odoleo pritisku i odbio da otkrije izvor iz Opštine Medijana ali ostaje pitanje da li bi se svaki novinar u takvoj situaciji poneo na isti način.

]]>
Fri, 21 Dec 2018 18:58:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8048/zahtev-policije-da-novinar-stefan-markovic-otkrije-izvor---nedopustivi-presedan-.html
U subotu u Nišu Dan žalosti zbog stradalih kod Donjeg Međurova http://radiocity.rs/vesti/nis/8045/u-subotu-u-nisu-dan-zalosti-zbog-stradalih-kod-donjeg-medjurova.html Zbog teške saobraćajne nesreće koja se dogodila jutros na pružnom prelazu Donje Međurovo,u kojoj je veliki broj žrtava i povređenih, Gradsko veće Grada Niša proglasilo je subotu, 22.decembar za Dan žalosti u Nišu.

"Povodom tragedije koja se dogodila na pružnom prelazu u Donjem Međurovu,  u kojoj su izgubljeni ljudski životi, a više lica povređeno, Gradsko veće Grada Niša izražava izraze najdubljeg saučešća porodicama stradalih.Na vanrednoj sednici Gradskog veća doneta je odluka da se 22. decembar 2018. godine proglasi Danom žalosti na teritoriji Grada Niša.U ovom teškom trenutku, kada je nažalost došlo do saobraćajne nezgode tragičnih razmera, Grad Niš će pružiti svu neophodnu pomoć porodicama nastradalih i povređenih." - stoji u saopštenju Gradskog veća.

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros u 7 i 30, kada je na autobus "Niš-ekspresa" naleteo voz, poginulo je petoro, od toga dvoje srednjoškolaca, a teže i lakše je povređeno blizu 30 osoba. Među njima je mnogo dece, koja su autobusom jutros kretala ka školi. Kako javljaju Južne vesti, borba lekara za živote dvoje maloletnika još uvek traje.

Teška saobraćajna nesreća, koja je potresla jutros Niš ali i region, dogodila se na pružnom prelazu Donje Međurovo. Na tom prelazu nema rampe već postoji samo vertikalna signalizacija za drumski saobraćaj. Iako se i dalje ispituje šta su mogući uzroci ove nesreće, prema rečima direktora policije Vladimira Rebića, preliminarno se smatra da je vozač autobusa uzrokovao nesreću.

On je rekao a Južne vesti prenele da je do saobraćajne nezgode, najverovatnije, došlo usled propusta vozača autobusa, te da će se ispitati da li je vozač ispunjavao psiho-fizičke uslove za upravljanje vozilom kao i sve druge okolnosti koje su vezane za uslove puta. 

Povređene pacijente koji su zbrinuti u Kliničkom centru u Nišu obišli su danas pored Rebića i ministar Lončar, kao i gradonačelnik Niša, Darko Bulatović, izveštavaju Južne.

Zbog tragedije u Donjem Međurovu, otkazuju se zabavne manifestacije u gradu pa je tako PU "Pčelica" obavestila da se otkazuje 22. Festival predškolske dečje pesme "Zlatna pcelica" zakazan za večeras, 21.12.2018. godine u Domu vojske Srbije. 

Zakonom o Danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja. 

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti. 

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja. 

Za vreme dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera. 
]]>
Fri, 21 Dec 2018 15:26:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8045/u-subotu-u-nisu-dan-zalosti-zbog-stradalih-kod-donjeg-medjurova.html
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib posetio Prvu nišku gimnaziju Stevan Sremac http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8041/ambasador-nemacke-u-srbiji-tomas-sib-posetio-prvu-nisku-gimnaziju-stevan-sremac.html Tokom svog jednodnevnog boravka u Nišu Ambasador Nemačke Tomas Šib posetio je najstariju nišku gimnaziju i razgovarao sa direktorom, profesorima, lektorom i učenicima koji pohađaju bilingvalno nemačko odeljenje u Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac". Bio je oduševljen znanjem nemačkog jezika niških gimnazijalaca i potvrdio da će Ambasada i u saradnji sa Centralnom kancelarijom za inostrani školski sistem i Gete institutom nastaviti da podržava projekat bilingvalne nastave u niškoj gimnaziji.  

Najstarija niška gimnazija otvorila je pre četiri godine bilingvalno odeljenje društveno jezičkog smera sa nemačkim kao prvim stranim jezikom i binacionalnom diplomom. Od samog početka nastava u ovom odeljenju  organizovana je drugačije nego u ostalim bilingvalnim odeljenjima u regionu.

Učenici u bilingvalnom odeljenju sa nemačkim kao prvim stranim jezikom, slušaju četiri časa nedeljno nemački, a 30 posto nastave prate na nemačkom i iz nekoliko drugih predmeta poput istorije, likovne i muzičke kulture, srpskog jezika i književnosti, informatike. Za razliku od bilingvalnih odeljenja u drugim školama, gde nastavu drže predmetni nastavnici koji su pohađali kurseve određenog stranog jezika, u ovom bilingvalnom odeljenju dvojezičnu nastavu izvode nastavnici nemačkog jezika i lektor za nemački jezik u saradnji sa predmetnim nastavnicima, što dodatno doprinosi kvalitetu učenja.

Dolazeći u Niš, ambasador Nemačke je izrazio želju da obiđe školu i poseti učenike, kao i nastavnike koji rade u ovom odeljenju i sazna više kako sve funkcioniše.

U razgovoru sa učenicima prvog i trećeg razreda Danilom Ćirićem, Anjom Savić i Elizabetom Antanasijević na čistom i odličnom nemačkom jeziku, što je dodatno oduševilo ambasadora, istakao je da sa izuzetno lepim osećanjima dolazi u najstariju gimnaziju jednog od najvećih gradova u Srbiji, gde na stotine dece uči nemački jezik sa željom da ga nauči kao maternji jezik.

“Bio sam očaran zgradom škole. Takođe sam oduševljen divnim nemačkim koji pričate, očito profesoke nemačkog rade odličan posao”, rekao je Tomas Šib niškim đacima.

U Nišu se otvorila Katedra za germanistiku pri Filozofskom fakultetu, što je važno za razvoj i učenje nemačkog jezika na jednom višem nivou, jer će mnogi bilingvalci verovatno biti studenti tog fakulteta. Učenike je zanimalo da li će Ambasada Nemačke, koja je podržala otvaranje bilingvalno nemačkog odeljenja i dalje činiti korake kao i do sada i pomoći da bilingvalna odeljenja opstanu.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da uspešno nastavimo našu saradnju. Posebno sam fasciniran činjenicom koliko učenika ovde uči nemački kao prvi ili drugi strani jezik. U prilog tome je fascinantno koliko se nastavnih predmeta uči na nemačkom jeziku. Naravno da ćemo, kao Ambasada Nemačke i u saradnji sa Centralnom kancelarijom za inostrani školski sistem i Gete institutom nastaviti dalje da podržavamo projekat bilingvalne nastave u vašoj školi. Učenje nemačkog je divno, a divno je i to što je otvorena četvrta katedra za nemački jezik u Srbiji gde mogu da se nastavnici nemačkog jezika usavršvaju, kao i to što će vaši učenici, kada budu maturirali, biti u mogućnosti da upišu germanistiku u svom gradu”, rekao je u razgovoru sa gimnazijalcima Tomas Šib.

Na kraju razgovora, đake, koji su bili fascinirani biografijom nemačkog ambasadora, zanimalo je koji grad ili drzava su se najvise dopali čoveku koji je obišao skoro ceo svet i gde mu je bilo najlepše i najprijatnije. Nemački ambasador je kroz osmeh rekao: "Naravno, Srbija."

“To je teško pitanje, obično mi najviše dopada onaj grad, u kome se trenutno nalazim. Napomenuo bih da sam pre toga bio u Njujorku. Kada nekome kažete da se nalazite u Njujorku, svi će na to reći "To je predivno", i da nema poređenja sa tim gradom. U Beogradu mi je barem toliko dobro kao u Njujorku. Takođe i u Berlinu. Upravo se tamo nalazim gde bih najradije bio”, rekao je Šib.

Nemački ambassador čestitao je direktoru, profesorima i učenicima veliki jubilej, 140 godina rada i postojanja, koji je nedavno obeležen a zatim je usledila razmena simboličnih poklona.

Nakon posete Gimnaziji Tomas Šib je prisustvovao Svečanoj akademiji na Filozofskom fakultetu u Nišu povodom otvaranja Katedre za germanistiku. Učesnici su pored studenata novootvorene katedre bili i učenici bilingvalno nemačkih odeljenja, a svečanost je svojim nastupom uveličao i hor Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Svečanost je počela himnom “Gaudeamus”, a na kraju svečanosti hor je izveo “Carminu Buranu”. To izvanredno izvođenje izazvalo je oduševljenje publike i bilo ispraćeno dugim i gromkim aplauzom.  

Tokom posete Nišu za ambasadora Tomasa Šiba je upriličen i prijem u Gradskoj kući gde se razgovaralo o ekonomskoj i drugim vidovima saradnje grada i nemačkih kompanija i ustanova.

]]>
Mon, 17 Dec 2018 08:58:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8041/ambasador-nemacke-u-srbiji-tomas-sib-posetio-prvu-nisku-gimnaziju-stevan-sremac.html
Izložba i seminari povodom 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8039/izlozba-i-seminari-povodom-150-godina-od-rodjenja-mihaila-petrovica-alasa.html U sklopu obeležavanja velikog jubileja - 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, Društvo matematičara Srbije organizuje tematsku izložbu inspirisanu životom i radom velikog naučnika, kao i besplatne seminare za nastavnike i profesore matematike sa teritorije grada Niša. Otvaranje izložbe je u nedelju, 16. decembra u 9 i 45 sati u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu.  

Društvo matematičara Srbije u „godini Mike Alasa“ organizovalo je u nekoliko gradova u Srbiji izložbu iz segmenata života ove znamenite i retko svestrane ličnosti kakav je bio Mihailo Petrović Alas. Izložba sadrži oko 40 postera o životu i radu velikog srpskog matematičara.

„Prikazaćemo osim toga i njegova sabrana dela, kao i neke značajne predmete iz njegovog života. Ova izložba dolazi u Niš posle Beograda, Kragujevca i Novog Sada. Postavka u Regionalnom centru, u ulici Pariske komune bb, trajaće do subote 22. decembra i biće otvorena za sve građane“, kaže Milan Rakić, predsednik Društva matematičara, Podružnice u Nišu.

Otvaranju će prisustvovati predsednik Društva matematičara Srbije dr Vojislav Andrić, doskorašnji direktor Valjevske gimnazije, akademik i član SANU, doskorašnji profesor Elektronskog fakulteta u Nišu dr Gradimir Milovanović, profesor sa PMF-a dr Miroslav Ćirić i prof. dr Đorđe Vidanović.

„Oni će svojim predavanjima o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa doprineti proslavi jubileja u našem društvu, Podružnici Niš“, kaže Milan Rakić.

Očekuje se da će učenici osnovnih i srednjih škola Niša i okoline sa svojim profesorima matematike posetiti izložbu tokom narednih dana. To je veoma važno jer će mladi saznati mnogo detalja o jednom od najvećih matematičara.

„Mihajlo Petrović Alas je najpoznatiji srpski matematičar svih vremena. On je stvorio oko 20 doktoranata i poznatih matematičara u svetu. Nekada su učenici osnovnih i srednjih škola za svoje uspehe iz matematike dobijali Alasovu diplomu, zatim je nadležno ministarstvo u vreme bivše Jugoslavije ukinulo tu diplomu, a Društvo matematičara Srbije se zalaže da ta nagrada bude vraćena. Veoma je važno da se mladi upoznaju sa likom i delom Mihaila Petrovića Alasa, i da on zaista i zauzme ono mesto koje mu prema zaslugama i pripada. On je važna istorijska ličnost, u vreme Drugog svetskog rata šifriranje je bilo u njegovim rukama. Film „Šešir profesora Koste Vujića“, između ostalog, ima velikog udela u širenju svesti o značaju ličnosti Mihaila Petrovića, svestrane ličnosti, čoveka koji je imao izuzetne radove iz raznih oblasti, osim iz oblasti matematike i nauke. Bio je violinista, muzičar, ribolovac. Veoma zanimljiva ličnost“, podseća Milan Rakić.   

Srpska akademija nauka i umetnosti i matematička zajednica u Srbiji obeležavajući značajan jubilej, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića (6. maj 1868 - 8. jun 1943), velikog srpskog matematičara i osnivača srpske matematičke škole, organizovali su tokom godine niz manifestacija i skupova posvećenih akademiku Petroviću.

Akademik Petrović bio je ugledan profesor matematike na Univerzitetu u Beogradu, ali i književnik, filozof, muzičar, ribar, svetski putnik i putopisac. Njegovi biografi ističu da je pored svega toga, pre svega bio skroman i plemenit čovek.

Bio je student poznatih francuskih matematičara Anrija Poenkarea (Henri Poincaré), Šarla Ermita (Charles Hermite) i Šarla Emila Pikara (Charles Émile Picard).

Mihailo Petrović bio je profesor Velike škole u Beogradu, a 1905. godine i jedan od utemeljivača Beogradskog univerziteta. Objavio je 14 monografija i oko 260 stručno - naučnih rasprava. Njegovo najveće delo je Matematička fenomenologija".

Redovni član Srpske kraljevske akademije posatao je 1899. godine kao jedan od najmlađih članova u njenoj istoriji.

]]>
Sat, 15 Dec 2018 18:20:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8039/izlozba-i-seminari-povodom-150-godina-od-rodjenja-mihaila-petrovica-alasa.html
Ubistvo u blizini Tvrđave http://radiocity.rs/vesti/hronika/8034/ubistvo-u-blizini-tvrdjave.html Osuđenik na izdržavanju kazne u niškom Kazneno popravnom zavodu, angažovan na uređenju javnih površina, ubijen je danas vatrenim oružjem, nadomak niške Tvrđave.

Kako navode brojni mediji, muškarac star oko 40 godina, ustreljen je rafalom iz kola u pokretu, oko pola dva ispred ulaza u Tvrđavu iz pravca Auto - pijace. U trenutku pucnjave, on je sa grupom osuđenika, radio na uređenju javne površine oko Tvrđave.

Od posledica ranjavanja, muškarac je preminuo na licu mesta.

Policija je za Južne vesti potvrdila da se zločin dogodio i da je slučaj prosleđen Javnom tužilaštvu.

]]>
Mon, 26 Nov 2018 15:11:00 +0100 Hronika http://radiocity.rs/vesti/hronika/8034/ubistvo-u-blizini-tvrdjave.html
Javni čas književnosti sa Milošem Petkovićem i Mladenom Đorđevićem u Sremcu http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8030/javni-cas-knjizevnosti-sa-milosem-petkovicem-i-mladenom-djordjevicem-u-sremcu.html Nekada i sam gimnazijalac, sada poznati književnik, Miloš Petković, održaće Javni čas književnosti u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“. Zajedno sa drugom iz školske klupe Mladenom Đorđevićem, sada takođe piscem, razgovaraće sa mladima iz „Sremca“ o izazovima pred kojima se pisac danas nalazi, lepoti bavljenja književnošću i značaju čitanja.

Osećaj povratka u gimnaziju, trinaest godina nakon mature, nije lako opisati rečima, čak i Milošu Petkoviću kao piscu.

„Neka mi ne zamere drugi, ali kada je Niš u pitanju, Sremac je oduvek bio i biće nešto posebno. Znam da su, kroz istoriju škole, tu bili i Stevan Sremac, i Bora Stanković, Stanislav Binički, Branko Miljković, kao dečak sam slušao priče o gimnaziji a sada ih i sam često ispredam kada evociram uspomene na srednjoškolske dane.

Asocijacija je mnogo, slike profesora, drugara koji su se rasuli na sve strane sveta, nestašluka, ekskurzija, košarkaških utakmica, sve to zajedno daje jedan bogat mozaik koji je obeležio moje odrastanje i u velikoj meri uticao na sve ono što danas jesam, i što se trudim da ostanem“, rekao je Miloš najavljujući druženje sa učenicima Gimnazije, čiji je đak i on nekada bio.

Kada je u pitanju Javni čas, i njegova i Mladenova ideja, a Mladen je njegov školski drug iz klupe, životni prijatelj, sabrat i kolega-pisac, jeste da tek ovlaš predstave dela iza kojih stoje, a da sa prisutnima podele svoja iskustva, možda udele koji dobar savet za one koji će krenuti stazom kojom njih dvojica uveliko hode.

„Na prvom mestu, ja uvek preporučujem što više pročitanih knjiga, klasika, kultnih priča. Tako se stiče bogastvo, i kada je u pitanju rečnik, i kada je u pitanju čitalačko iskustvo. Dalje, veoma je važna izgradnja likova, osmišljavanje njihovih spoljašnjih i unutrašnjih osobina, navika po kojima će se razlikovati od drugih, i želja koje će ih voditi kroz priču. Tu su i motivi, nešto što svako od nas može pronaći u svom okruženju, nešto što je u ovim ludim vremenima zapostavljeno i skrajnuto a putem književnosti se može vratiti na mesto koje zaslužuje. Veliki rad i poštovanje sopstvenog talenta jesu važni, navijam da mladi pisci napišu svog Mobi Dika, Bekstvo iz Šošenka, Majstora i Margaritu, da ne znaju za koju će se od ideja pre opredeliti ali... Na prvom mestu, treba da se potrude da izrastu u dobre, časne ljude koji će voleti svoju zemlju, svoj grad, druge ljude. Onda će ovo drugo doći, naizgled, samo od sebe“, kaže Miloš Petković.

Iako je, kako kaže, do sada gostovao u više od 35 gradova u Srbiji, u mnogo škola, najgledanijih emisija koje se bave kulturom, sam dolazak/povratak u Sremac čini da ipak ima dozu treme.

„Imam tremu, doduše blagu i pozitivnu, pomešanu sa radošću i onom neprocenjivom dozom nostalgije. Voleo bih da veče bude interaktivno, da se prisutni uključe u razgovor, postave pitanja, da ne postoje dve strane (gosti i publika) već jedna, zajednička, pa da na kraju sve obeležimo jednom grupnom fotografijom, da ostane kao lepa uspomena, što za mene Sremac, zapravo, i jeste“, otkriva Miloš uoči Javnog časa književnosti u najstarijoj niškoj gimnaziji.

Iz biografije pisaca

Miloš Petković rođen je u Nišu 1986. godine. Od 2008. piše romane i kratke priče. Autor je tri trilogije: Vukovi sudbine, Perunov Hroničar, Sedam mačeva, romana Veštica iz Strašilova – Memento mori, koji koautorski potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim, i serijala za decu Patuljci i vile.

Laguna je u oktobru ove godine izdala njegovu novu knjigu “Usnuli zmajevi”, epsku avanturu o Izabranim herojima i slovenskim bogovima, koju potpisuje zajedno sa Acom Seltikom.

Član je Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša. Dobitnik je na­grada „Sveta Petka“, „Svetosavski pečat“ i „Zlatni trag“.

Mladen Đorđević autor je romana „Svetioničar: Vesnici oluje“. Njegov drugi roman iz distropijske i neo-noar trilogije Svetioničar, „Pritajeno zlo“ istražuje čovekovu mračnu stranu i zaranja do najvećih dubina ljudske psihe. Pisac je i kratkih priča. Pojedini tekstovi objavljeni su mu u niškom časopisu „Gradina“, zbirci priča „Čuvari zlatnog runa“ i u elektronskoj zbirci „Beskrajne priče.

]]>
Thu, 22 Nov 2018 09:11:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8030/javni-cas-knjizevnosti-sa-milosem-petkovicem-i-mladenom-djordjevicem-u-sremcu.html
Takmičenje u besedništvu u godini jubileja Prve niške gimnazije Stevan Sremac http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8019/takmicenje-u-besednistvu-u-godini-jubileja-prve-niske-gimnazije-stevan-sremac.html Misao Franca Kafke: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, bila je inspiracija mladim govornicima iz Niša i okoline, a njihove besede će se čuti na tradicionalnom Takmičenju u besedništvu, 19. novembra u Svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Tamo gde nema žive reči – nema dijaloga, dakle, tamo nema života. Ovo je na jednom od prethodnih takmičenja rekao uvaženi profesor Vojislav Jelić. On je  podsetio da se od davnina život odvijao uz živu reč, koja je značajna, delatna i u mnogo drugih oblasti tesno povezanih sa besedništvom. To su u današnje vreme i menadžment, komunikologija, kultura govora i  uopšte  komunikacija svake vrste. Sve je to apsolutno zasnovano na principima i teorijama antičke retorike. A ono što je, takođe, važno za retoriku jeste estetika. Ona je potrebna u smislu lepote iskaza.

Neko je rekao: „Ako vodite računa o važnosti svoje misli, onda ćete voditi računa i o tome kako to kazujete“.  Tako srednjoškolci iz Niša i okoline i ove godine imaju mogućnost da se oprobaju u besedništvu, iskažu svoja promišljanja na zadatu temu, koja je ukorenjena u životu. To i jeste važno za retoriku – da beseda bude povezana sa životom i da izađe iz školskih klupa.

Obeležavanje 140. godišnjice postojanja Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ prilika je za učenike da, negujući lepu reč, ispolje svoju individualnost, znanje i kreativnost u zastupanju ideala lepote u najširem smislu te reči. Zato su bili pozvani svi zainteresovani da se jave na konkurs pisanom besedom na temu: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“.

Komisija je od svih prijavljenih govora izabrala petnaest najboljih, čiji će autori nastupiti u finalu. Učestvovaće učenici iz niških gimnazija i drugih srednjih škola, kao i učenici iz Prokuplja i Aleksinca.

Komisija koja će ocenjivati besednike radiće u sastavu: docent Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragana Dimitrijević, direktor Niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, a treći član biće predstavnik Gradske opštine Medijana.

Tom prilikom govori će biti ocenjivani na osnovu sledećih kriterijuma: organizacija sadržine govora (početak, razrada, zaključak), stil (kreativnost i originalnost), pribranost (kontrola i stav), izražajnost (gestikulacija i izraz lica), upotreba glasa (visina, jačina, tempo, tišina, izražavanje emocija) i odnos sa publikom (kontakt očima i učešće publike).

Finalno takmičenje održaće se u svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ u ponedeljak, 19. novembra  u 14 sati. Troje prvoplasiranih takmičara, koje će izabrati stručni žiri, dobiće prigodne vredne nagrade.

Takmičenje u besednštvu Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ tradicionalno organizuje u saradnji sa  Gradskom opštinom Medijana.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 21:13:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8019/takmicenje-u-besednistvu-u-godini-jubileja-prve-niske-gimnazije-stevan-sremac.html
Prva niška gimnazija Stevan Sremac u godini jubileja http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8018/prva-niska-gimnazija-stevan-sremac-u-godini-jubileja.html Pre 140 godina osnovana je Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“, a učenici i nastavnici najstarije niške gimnazije jubilarnu 2018. obeležavaju nizom manifestacija do kraja kalendarske godine. Nedelja jubileja, sa svakodnevnim događajima, trajaće od ponedeljka 19. do petka 23. novembra.  

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića. Od pre nekoliko godina Dan škole obeležava se 23. novembra i program proslave traje čitavu nedelju. Manifestacije povodom jubileja uz Svečanu akademiju trajaće od 19. do 23 novembra.

Svečana nedelja ili Dani Stevana Sremca počinju u ponedeljak 19. novembra tradicionalnim takmičenjem u besedništvu. Mladi govornici, inspirisani mislima Franca Kafke: „Ko god zadrži sposobnost da vidi lepotu, nikada neće ostariti“, dolaze iz raznih škola Niša, ali i okoline.

Proslava godišnjice nastaviće se narednog dana, 20. novembra, kada je planirano umetničko veče „Slam poetry“, tokom koje će učenici škole govoriti stihove i to na raznim jezicima. Te večeri nastupiće i jedan od najperspektivnijih niških muzičkih sastava „Bohemija“, a veče će upotpuniti i plesači. Učenici će te večeri izložiti i svoje umetničke radove, slike i crteže.

Ove godine povodom jubileja izlazi se van školske zgrade, a u Gimnaziji planiraju druženje sa građanima na platou kod Sremčevog spomenika u Obrenovićevoj, 21. novembra, od 14 do 17 sati.  Taj događaj nosi naziv Slavimo slavu sa Sremcem i Kalčom. Nakog toga od 17 sati na Filozofskom fakultetu studenti i profesori fakulteta, sa kojima škola ima izuzetnu saradnju, organizovaće  Javni čas prevođenja u čast jubileja Prve niške gimnazije.

Već je postala tradicija da u školi gostuju poznati pisci, poput Marka Šelića Marčela, Branislava Jankovića, Vladana Matijevića, Dimitrija Milenkovića i drugih, te je tako i ove godine, u samoj nedelji jubileja predviđen Javni čas književnosti, u četvrtak 22. novembra, a gost će biti književnik Miloš Petković, takođe bivši učenik gimnazije. Sa njim gostuje i Mladen Đorđević. 

Centralni događaj proslave biće Svečana akademija u petak, 23. novembra u Narodnom pozorištu. Uz predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“, koju sa velikom energijom, entuzijazmom i ljubavlju pripremaju članovi dramske sekcije, a sa željom da što uspešnije prenesu poruku da umetnost opstaje bez obzira na vreme i prostor. Akademiju će svojim nastupom uveličati i izvanredni školski hor, koji broji oko 70 članova.

U pripremi je i velika sveobuhvatna izložba 140 godina škole, koja će biti postavljena u holu Narodnog pozorišta u vreme svečane akademije, 23. novembra od 11 i 30.  

Prvi događaj kojim je počelo obeležavanje jubilarne godišnjice je književno veče pisca Dimitrija Milenkovića, održano u martu ove godine. On je sa učenicima razgovarao o svojoj knjizi „Stevan Sremac i stari Niš“,  koju je objavila Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu 2017. godine. Bilo je to prvo u nizu podsećanjа na legendarnog  književnika, jednog od prvih gimnazijskih profesorа, ali i sećanje na osnivanje gimnazije, kao i na Niš iz tog doba.  

Ideja je da se upravo ove godine obnovi književni klub Njegoš“, čiji je član bio i veliki Branko Miljković, takođe nekadašnji đak najstarije niške gimnazije, a o čemu je upravo književnik Milenković i govorio.

Nastavnici istorije sa učenicima u holovima škole postavili su interaktivnu izložbu posvećenu stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata, koja će trajati do kraja kalendarske godine.

Tokom jubilarne nedelje, u ponedeljak i utorak, predviđeni su i sportski događaji – takmičenja u odbojci i ubacivanju trojki.

Članovi Učeničkog parlamenta predložili su izradu tzv. vremenske kapsule sa podsticajnim porukama sadašnjih  đaka budućim generacijama.

Kako  su prvi gimnazijski profesori ubrzo po osnivanju gimnazije učestvovali u otvaranju Narodne biblioteke i Narodnog pozorišta, i ove godine se mnoge aktivnosti održavaju u saradnji sa  ovim institucijama kulture, kao i sa Narodnim muzejom.

U planu je razrada, a zatim i realizacija ideje o uređenju školskog dvorišta (obnavljanje zelenila, postavljanje sprava za sportske aktivnosti, kao i tribina i sl.) u saradnji sa Gradom i Opštinom Medijana, na čijoj se teritoriji nalazi škola.

Sve aktivnosti od marta do kraja 2018. godine, koje škola realizuje, imaju prefiks  U godini jubileja,  sa ciljem promocije škole kao značajne ne samo obrazovne već i ustanove važne za kulturni život grada Niša. Obeležavanje 140 godina Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ biće i značajno podsećanje na veoma važne i uspešne ličnosti koje su kroz školu prošle kao profesori ili đaci.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 21:02:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8018/prva-niska-gimnazija-stevan-sremac-u-godini-jubileja.html
U Nišu obeležen Dan kopnene vojske i Dan pešadije http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html Koncertom vojnog orkestra i folklora, prigodnim programom i demonstracijom obučenosti specijalne jedinice Kopnene vojske, na Trgu Kralja Milana u Nišu, obeležen je Dan kopnene vojske i Dan pešadije, najmasovnijeg roda vojske.

Komanda Kopnene vojske priredila je danas, u čast svog praznika,  Nišlijkama i Nišlijama lep podnevni događaj - mešavinu kulturno umetničkog programa i demonstriranja borbene spremnosti.

Svako ko je danas između 13 i 14 sati prošao kroz centar Niša, i centralni Trg Kralja Milana, mogao je uživati u odličnom izvođenju vojnih ali i tradicionalnih prepoznatljivih melodija. Za to se postarao Vojni orkestar - Niš, koji je, inače, već poznat po nastupima u zemlji i inostranstvu. 

Zajedno sa njima nastupili su razigrani članovi folklorog ansambla "Šajkača", specifičnog po tome što u njemu igraju pripadnici Kopnene vojske i garnizona Niš. Oni su izvodili spletove najpoznatijih kola iz svih delova Srbije, veseli i uigrani, što su Nišlije pozdravljale burnim aplauzom. Posebnu emociju je kod okupljenih izazvalo izvođenje pesme  "Ovo je Srbija" kojom su u kombinaciji sa prigodnim stihovima u slavu junaka Velikog rata završili današnji nastup.

Pored kulturno-umetničkog programa, pripadnici Kopnene vojske i pešadije su Nišlijama darovale i pokaznu vežbu raznih borilačkih veština specijalne jedinice, čiji su pripadnici pred zainteresovanim građanima, demonstrirali spremnost za izvršavanje najtežih zadataka. Nišlije su mogle pogledati i opremu i naoružanje izviđačkih, padobranskih i jedinica Vojne policije a posebnu pažnju pogotovo najmlađih Nišlija privukli su službeni psi vojske, nemački ovčar i labrador, obučeni za otkrivanje eksploziva.

Današnjem obeležavanju praznika Kopnene vojske prisustvovali su brojni oficiri Vojske Srbije a kao prvi među jednakima bio je tu i komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović. On je u pratnji gradonačelnika Niša i oficirskog kora pratio čitav današnji program a posebno je upečatljivo bilo njegovo starešinsko bodrenje učesnika pokazne vežbe.

]]>
Thu, 15 Nov 2018 14:31:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8015/u-nisu-obelezen-dan-kopnene-vojske-i-dan-pesadije.html
Interaktivna izložba povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Sremcu http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8012/interaktivna-izlozba-povodom-stogodisnjice-zavrsetka-prvog-svetskog-rata-u-sremcu.html Zanimljivosti o učesnicima i događajima iz Prvog svetskog rata, upečatljivi momenti i činjenice, samo su neke od karakteristika interaktivne izložbe učenika i profesora istorije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Izložba je postavljena u holovima Gimnazije uoči obeležavanja velikog jubileja - 140 godina postojanja i rada škole.

„Kada uđete u neko odeljenje škole i zapitate đake da li je neko od njih potomak učesnika Prvog svetskog rata, javi se dvoje ili troje učenika. Kada ih zamolite da se o tome raspitaju kod kuće, već na sledećem času vidite da je ponegde čak i više od pola odeljenja imalo pretke koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.“ Ovako započinje priču o toku rada na velikoj izložbi, već postavljenoj u holovima Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, njena autorka, profesorica istorije Vera Dujaković.

„Izložba ima 20 tema. U istraživanju i kreiranju izložbe radilo je 15 učenika trećeg razreda matematičkog smera, kao i članovi istorijske sekcije. Sa radom smo počeli prošle školske godine i rezultat je sada pred nama. To su veoma inventivni radovi, u koje je uložen veliki trud i energija“, kaže Vera Dujaković.

Učenici su uživali u kreiranju izložbe od početnih koraka, koji su podrazumevali istraživački rad.

„Odlično smo sarađivali, vredno radili, podelili zadatke prema interesovanjima. Odgovorno smo pristupili radu, proveravali sve činjenice. Ovo je veoma zanimljiv projektni rad i što je interaktivniji rad, bolje se uči. Uživao sam, svi smo uživali prikupljajući podatke i osmišljavajući izložbu. Radio sam na prikupljanju zanimljivosti i ono što je meni najupečatljivije i što će mi sigurno ostati u sećanju jeste podatak da je najmlađi učesnik srpske vojske u Prvom svetskom ratu osmogodišnji dečak. Pronašli smo i fotografiju dečaka sa puškom u ruci, a ima još mnogo zanimljivih činjenica“, rekao nam je Mihajlo Vučković, učenik trećeg razreda, koji je učestvovao u kreiranju izložbe.

Između ostalog, na panoima se mogu čitati imena učenika Prve niške gimnazije, potomaka učesnika u Prvom svetskom ratu, a poseban deo posvećen je učenicima i profesorima koji su u Velikom ratu učestvovali.

Svečano otvaranje izložbe je u petak, 9. novembra u 14 i 30. Izložba će trajati dva meseca, odnosno do kraja kalendarske godine, a postavljena je u holovima u prizemlju školske zgrade.

  

]]>
Wed, 7 Nov 2018 17:53:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8012/interaktivna-izlozba-povodom-stogodisnjice-zavrsetka-prvog-svetskog-rata-u-sremcu.html
Koncert savremene muzike u izvođenju Akademskog hora SKC Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html U utorak, 6. novembra od 20 časova, u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti (Knjaževačka 2a), Akademski hor Studentskog kulturnog centra Niš prirediće koncert savremene muzike „Zvuk novog vremena“, pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića.

Pored Akademskog hora SKC-a, na koncertu će učestvovati i „Niški Jazz trio“ i Ansambl perkusija Fakulteta umenosti u Nišu, uz klavirsku saradnju Anđele Stanković. Solisti su Boris Bunjac (marimba), Marijana Davinić (sopran), Marko Milisavljević (bas) i Damjan Mišić (tenor).

„Ovaj koncert savremene muzike, koji organizujemo u saradnji sa ogrankom SANU u Nišu i Fakultetom umetnosti u Nišu, izvodimo sa željom da predstavimo nove tendencije u savremenoj  horskoj muzici. Pažljivim odabirom kompozicija postepeno uvodimo publiku u moderne tokove horskog stvaralaštva.“, navodi dirigent Zoran Stanisavljević.

Kako dodaje, publika će imati priliku mnoge kompozicije  da čuje prvi put. 
„Za ovu priliku premijerno ćemo izvesti kompoziciju Dragana Tomića  „In Hoc Signo Vince“, komponovanu specijalno za ovaj koncert, ali bih napomenuo da i ostale kompozicije do sada nisu izvođene u Nišu, a verovatno ni u Srbiji.“, kaže Stanisavljević. 
Ulaz će biti slobodan, a Studentski kulturni centar poziva Nišlijke i Nišlije da dođu na koncert  i uživaju u onome što su članovi hora pripremili!

]]>
Tue, 6 Nov 2018 15:01:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8008/koncert-savremene-muzike-u-izvodjenju-akademskog-hora-skc-nis.html
Vredna sugrađanka napravila pravu oazu iza zgrade u kojoj živi http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html Veliku pažnju je na Fejsbuku izazvala objava, praćena fotografijama, koju je napisao Nišlija, Aleksandar Grujić. Naime, ovaj naš sugrađanin je na taj način odao svojevrsno priznanje svojoj majci, koja je potpuno sama, preuredila nekadašnju divlju deponiju u međublokovskom prostoru iza zgrade, u kojoj živi, i pretvorila je u pravu oazu lepote.

Iako je gospođa Ljubinka Grujić sedamdesetšestogodišnjakinja, ona je potpuno sama prionula na sređivanje mini parkića iza njene zgrade koji je pre toga bio pravo ruglo i smetlište. 

Očistila je tu površinu, zasadila je cveće a čitav prostor je ukrasila dodatno i veoma zanimljivim mozaicima od kamenčića. Postavila je i divno oslikanu kućicu za ptice. Sama je oslikala, pošto je slikanje njen hobi.

To nije sve. Da ne bi naružavao ambijent, gospođa Grujić je okrečila oronuo i grafitima nagrđen EPS-ov trafo, tako da je sada to jedan prelepi kutak između betonskih blokova i zgrada na Bulevaru.

Bravo za gospođu Grujić, koja je ovim gestom pokazala da je potrebno samo malo dobre volje pa da naše okruženje bude mnogo čistije i lepše!

]]>
Tue, 30 Oct 2018 00:21:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8004/vredna-sugradjanka-napravila-pravu-oazu-iza-zgrade-u-kojoj-zivi.html
Lideri Saveza za Srbiju danas u Nišu http://radiocity.rs/vesti/politika/8003/lideri-saveza-za-srbiju-danas-u-nisu.html Lideri organizacija članica Saveza za Srbiju će se danas, u petak, 19.oktobra u 16 i 30 pridružiti aktivistima Saveza ispred TC Kalča gde će održati tribinu na otvorenom i upoznati građane sa njihovim aktivnostima.

Iako je prvobitno planirana i najavljena tribina u sali Simfonijskog orkestra, ona je otkazana, kako tvrde u Savezu, "zbog zabrane aktuelnih vlasti da se Savezu izda adekvatan prostor u vlasništvu Grada Niša". Iz Simfonijskog orkestra, međutim, tvrde da Savez nije ni podneo zahtev za korišćenje sale dok Miodrag Stanković iz niškog DS kaže da je postojao usmeni dogovor o najmu sale koji je trebalo da bude i ozvaničen ugovorom istog dana kada je direktor Simfonijskog orkestra, Svetozar Vezenković, izdao saopštenje da tribine u tom prrostoru neće biti.

U vezi čitave stvari oglasila se i SNS, optuživši Savez da obmanjuje javnost i "vređaju ustanovu kulture".

Zbog te čitave situacije, za koju članice Saveza za Srbiju kažu da je atak na elementarna prava opozicionih prvaka na političko delovanje, čitav događaj je izmešten na ulicu.

Štandovi će biti postavljeni ispred TC Kalča, a aktivistima Saveza će se pridružiti i lideri, kako bi zajedno delili promo materijale i razgovarali sa građanima koji žele da se informišu o ovom Savezu i 30 tačaka oko kojih su se okupili, uprkos brojnim razlikama. 

Posle razgovora sa građanima planirana je i šetnja niškim ulicama.

]]>
Fri, 19 Oct 2018 09:39:00 +0100 Politika http://radiocity.rs/vesti/politika/8003/lideri-saveza-za-srbiju-danas-u-nisu.html
U toku prikupljanje materijala o Nišu iz perioda od 1878. do danas http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html Mladi ambasadori realizuju projekat „140 godina slobode – muzej uspomena“ i pozivaju građane da se priključe akciji prikupljanja materijala koji su obeležili duh Niša od sticanja nezavisnosti, 1878. godine do danas.

Njihov cilj je da se ovim projektom od zaborava sačuva obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama.

“Pozivamo građane da iz porodičnih arhiva, od komšija, prolaznika pronađu fotografije, pisma, predmete, dokumentuju period koji oslikavaju i pošalju nam kako bismo napravili multimedijalnu postavku, digitalizovali i inovativnom izložbom predstavili javnosti. Želimo ovim projektom da od zaborava sačuvamo obeležje jednog vremena i nasleđe stvarano generacijama, da ono ne ostane samo u vašim kućama, daleko od javnosti i generacija koje dolaze”, poručuju Mladi ambasadori.

Poziv je otvoren do 20. oktobra za sve stanovnike Niša i okoline, koji će putem prijavnog formulara poslati skenirana pisma, fotografije predmeta, dokumenta.

Mogu se slati fotografije predmeta koji su se koristili za ručavanje, kupanje, vožnju, rad na polju i u kancelariji, za komunikaciju... od poštanske markice do automobila, od olovke do udžbenika, od fenjera do modernih instalacija.

Materijal se može poslati popunjavanjem formulara na linku

Pristigli materijal Mladi ambasadori će selektovati, a zatim ga tematski i hronološki predstaviti na digitalnoj izložbenoj postavci i digitalnoj platformi.

“Prošlo je 140 godina od oslobođenja naše zemlje od Otomanskog carstva i pripajanja Niša Srbiji. Želimo da sa našim sugrađanima sačuvamo ovaj važan period od zaborava i inovativnim metodama prikažemo kako se naše društvo menjalo i razvijalo do danas”, poručuju Mladi ambasadori.

Jedinstvena i nezamenjiva kulturna vrednost jednog naroda jeste kulturno nasleđe koje, stvarano generacijama, ukazuje na naš društveni, obrazovni i kulturni razvoj, označavajući i naš identitet u svetu različitosti. Briga o očuvanju i prezentovanje kulturnog nasleđa je moralno načelo svih nas kojiprepoznajemo značaj kulturnog nasleđa.

Projekat „140 godina slobode – multimedijalni muzej uspomena“ realizuju Mladi ambasadori uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Projekat je uključen u obeležavanje Evropske godine kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Svi zainteresovani za učešće u projektu za dodatne informacije mogu se obratiti na mejl: office@ambasador.rs.

]]>
Fri, 12 Oct 2018 22:13:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7992/u-toku-prikupljanje-materijala-o-nisu-iz-perioda-od-1878.-do-danas.html
Vojni avioni nadletaće Niš u okviru redovne obuke http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html Letačka obuka 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije trajaće nekoliko dana naredne sedmice, a vojni avioni nadletaće Niš i okolinu, kao i Peštersku visoravan.

“Vazduhoplovi 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije će u okviru redovne letačke obuke od 16. do 18. oktobra nadletati područje Niša, kao i područje Pešterske visoravni”, navodi se u obaveštenju Vojske Srbije.

Vojne letilice nadletaće grad u popodnevnim i večernjim satima do 23 sata. 

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 21:28:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7990/vojni-avioni-nadletace-nis-u-okviru-redovne-obuke.html
Na današnji dan Niš je oslobođen u Prvom svetskom ratu http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html Ravno 100 godina je prošlo od dana kada su uz zvuke kompozicije „Marš na Drinu“ u oslobođeni Niš 12. oktobra 1918. godine umarširale divizije Prve srpske armije, donevši Nišlijama slobodu.

Vojvoda Petar Bojović je 1. oktobra 1918. izdao zapovest divizijama da krenu u oslobađanje juga Srbije.  Na taj način srpska komanda se praktično oglušila o zahtev Franša d Eperea koji je smatrao da je polazak u ofanzivu avanturizam. Za svega nekoliko dana, u munjevitom napadu redom su oslobađani Vranje, Vladičin Han, Grdelica, Brestovac i Žitni potok da bi 9. oktobra otpočela operacija oslobađanja Niša. Najpre je, dan kasnije, oslobođena Seličevica a potom je nezaustavljivo nastavljeno napredovanje naših trupa u pravcu Bubnja i Gorice. Konačno, 12. oktobra oslobođen je Niš u Prvom svetskom ratu.

Koliko je to bila munjevita akcija govori i činjenica da su saveznički vojnici u oslobođeni Niš stigli tek tri dana kasnije.

 Podsetimo, Niš je u Velikom ratu bio ratna prestonica Srbije i posle teških godina oslobođen je 12. oktobra 1918. Kroz dva dana,  14. oktobra, u našem gradu će biti obeležena i godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. 

]]>
Fri, 12 Oct 2018 15:20:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7199/na-danasnji-dan-nis-je-oslobodjen-u-prvom-svetskom-ratu.html
Niška Uprava za vanredne situacije podseća i upozorava: Ne palite vatru na otvorenom! http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html Zbog intenzivnih poljoprivrednih radova i radova na otvorenom prostoru, koje prati povećana opasnost od izbijanja i širenja požara, Uprava za vanredne situacije u Nišu podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru.

Takođe, iz Uprave podsećaju da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

U ovom periodu pripreme zemljišta, poljoprivrednici često spaljuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Česti su i slučajevi nekontrolisanog spaljivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselja.

Rizik od požara prisutan je i usled pojave da građani, koristeći povoljne vremenske uslove, uređuju svoja ekonomska dvorišta i spaljuju smeće ili biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane visoke novčane kazne: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizičko lice od 10.000 do 50.000 dinara i za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara.

Uprava za vanredne situacije u Nišu intenzivno će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka, kao i loženja vatre na otvorenom u šumi, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, navodi se u saopštenju.

  

]]>
Fri, 12 Oct 2018 20:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7984/niska-uprava-za-vanredne-situacije-podseca-i-upozorava-ne-palite-vatru-na-otvorenom%21.html
Preminuo Đorđe Radošević http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html Đorđe Radošević, doajen televizijske reportaže i prvi urednik Dopisništva RTS-a u Nišu, preminuo je juče u 82. godini života.

Đorđe Radošević rođen je 10. oktobra 1937. godine u Nišu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu.
Bavio se umetničkom fotografijom u Foto-kino klubu u Nišu. Svoje prve televizijske priloge objavio je u eksperimentalnom programu Televizije Beograd 1962. godine.
Njegove reportaže iz Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Austrije, spadaju u vrhunske. Osim izveštavanja iz Niša i regiona, ali i iz drugih krajeva Srbije i Jugoslavije, snimao je i tematske priloge za Radio televiziju Beograd u kojoj je radio do penzije.
Bronzanu povelju na „Interferu“ dobio je 1998. za reportažu "Na putu kući", a 2001. srebrnu medalju za reportažu "Gostuša".
Bio je član Uprave UNS-a.
Opelo i sahrana biće u petak, 12. oktobra, u 13 sati na Novom groblju u Nišu.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 01:29:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/7980/preminuo-djordje-radosevic.html