City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Vesti http://radiocity.rs/vesti/rss.html Maskenbal povodom Dana Pčelice http://radiocity.rs/vesti/nis/8294/maskenbal-povodom-dana-pcelice.html Ovih će dana kroz Niš "zujati" kostimirani mališani u sklopu obeležavanja Dana Pčelice.

Mališani iz svih niških vrtića će, kako najavljuju iz JPU Pčelica, posetiti Gradsku kuću i gradonačelnika, opštine, škole, muzej, parkove, biblioteku, pozorišta.

"Naš grad će poslati najlepšu poruku, poruku ljubavi, mira, prijateljstva! Niš će, u svim prelepim veselim bojama duge, biti najlepši grad na planeti!" - poručuju organizatori uz poziv Nišlijama da budu deo ovog tradiconalnog maskenbala JPU Pčelica Niš.

]]>
Wed, 22 May 2019 21:50:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8294/maskenbal-povodom-dana-pcelice.html
Niški odbornik protestuje zbog slobode medija http://radiocity.rs/vesti/nis/8292/niski-odbornik-protestuje-zbog-slobode-medija.html Odbornik Niške inicijative u Skupštini grada Niša, Srđan Nonić već dva dana protestuje ispred Gradske kuće a razlog tome je nedostatak slobode medija u gradu.

Nonić je odlučio da upozna gradske čelnike sa činjenicom da, iako je, kako kaže, iz budžeta grada koji pune svi građani, ove godine dato neverovatnih 94 miliona lokalnim medijima, opozicija nema uopšte pristupa, niti preko njih može da se čuje drugačije mišljenje. Odbornik Nonić svakog jutra sačekuje zaposlene u kabinetu Gradonačelnika, gradske većnike i direktore javnih institucija, prilazi im i pita ih zašto se ne oslobode mediji. Takođe ih pita i o štelovanim iznosima na niškom "medijskom" konkursu u korist medija bliskih SNS-u.

Sve to snima i objavljuje na svojoj FB stranici. Zanimljivo je da od odbornika Nonića svi čelnici bukvalno beže kada im priđe i ne saslušavši šta ima da im kaže. Ujedno poziva i građane da mu se svakog jutra pridruže u ovom zaista nesvakidašnjem protestu.

]]>
Tue, 21 May 2019 10:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8292/niski-odbornik-protestuje-zbog-slobode-medija.html
Gimnazijalci Sremca briljirali na takmičenjima iz književnosti i istorije http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8287/gimnazijalci-sremca-briljirali-na-takmicenjima-iz-knjizevnosti-i-istorije.html Učenici Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”’ tradicionalno se vraćaju sa takmičenja iz književnosti, srpskog jezika i jezičke kulture, stranih jezika, istorije, ali i sa sportskih takmičenja sa visokim plasmanima. Ove godine na republičkim takmičenjima iz književnosti (Književnoj olimpijadi) i istorije zabeležili su odlične rezultate: od 12 učesnika njih 8 osvojilo je neko od prva tri mesta iz književnosti, a iz istorije su takmičari iz najstarije niške gimnazije osvojili prvo i treće mesto među srednjoškolcima u Srbiji.  

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” već je poznata po visokim plasmanima na takmičenjima, a na državnom takmičenju iz književnosti u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu ove godine prvo mesto osvojio je Marko Đorđević, učenik III/2 razreda bilingvalno-nemačkog odeljenja.

Drugo mesto osvojile su: filološkinja Anđela N. Radovanović  III/1, Anđela Lekić III/2, Teodora Ristić III/2 i Tara Govedarović  III/4.

Treće mesto u znanju iz književnosti na nivou Srbije osvojili su: Tamara Vučković  I/1, Anja Kosanović III/1 i Mihajlo Milladinović III/4.
I ostali učesnici Republičkog takmičenja pokazali su odlično znanje, ali im je rangiranje izmaklo za samo poen ili dva. To su Tatjana Jocić I/1, Anđela Stanković II/1, Anđelija Stojanović III/1 i Dunja Ristić III/4.

"Najbolji među najboljima" do uspeha su došli nakon redovnog rada i jakih priprema, ali su u osnovi kod svakog od njih velika ljubav prema srpskom jeziku i književnosti, takmičarski duh, ali i usvajanje novih znanja i druženje.

Osim što su se naporno pripremali za takmičenje, oni su veoma uspešni i u ostalim predmetima, aktivni u raznim sekcijama, a većina njih je  učestvovala i u brojnim manifestacijama i aktivnostima u školi, počev od septembra prošle godine kada su krenule pripreme za obeležavanje velike godišnjice škole - 140 godina postojanja i rada.

Prepuna aktivnosti i velikog rada bila je ova školska godina i za Marka Đorđevića, koji je osvojio prvo mesto iz književnosti među učenicima III razreda.

"Član sam dramske sekcije. Spremali smo zahtevnu predstavu "Putujuće pozorište Šopalović" za Dan škole, igrali smo je i u humanitarne svrhe, a i učestvovali smo sa njom i na republičkom takmičenju dramskih sekcija u Kragujevcu. Bio je pravi izazov napraviti balans između proba za dramsku i dodatne nastave. Takođe,  učestvovao sam i u drugim manifestacijama koje škola organizuje, kao što su Nedelja ruske kulture - igrao sam u predstavi, čak sam učestvovao i na takmičenju u recitovanju ruskih stihova, iako ne učim ruski jezik. Volim jezike i to je za mene bio izazov, a sve vreme sam se, uporedo, pripremao za takmičenje iz književnosti."  

Takmičenje je teško, iziskivalo je istraživanja i iščitavanja, tumačenja. Nije bilo lako napraviti raspored za sve obaveze i posvetiti se svemu, ali i profesori su imali razumevanja i pružili su mu podršku, izlazili u susret.

"Iako kažem da je bilo teško, to ne znači da mi je predstavljalo teret. Naprotiv, kada radite ono što volite, takve stvari su najmanji problem. I ranije sam učestvovao na takmičenjima, ali sada sam prvi put osvojio mesto na Republičkom. Cilj takmičenja nije bio samo takmičenje i osvajanje mesta, već i upoznavanje sa nečim novim i druženje. Odlično smo se proveli i u Karlovcima i u Novom Sadu, zajedno išli u obilaske i zbližili se. To je još jedan kvalitet koji vam pružaju odlasci na takmičenje ", kaže Marko Đorđević.

Zablistali i istoričari

Na Republičkom takmičenju iz istorije prvo mesto osvojio je Branko Petković, učenik četvrtog razreda, dok je maturantkinja Mila Aranđelović osvojila treće mesto. Takmičenje je održano 11. maja u Ekonomskoj školi u Nišu.

Ovo je izvanredan uspeh gimnazijalaca koji su se za takmičenje spremali mesecima unazad iz šire literature, koja prevazilazi samo onu koja se koristi u nastavi. Zapravo, trebalo je savladati gradivo iz svih udžbenika istorije koje je Ministarstvo odobrilo.

"Pitanja mogu biti iz svih tih udžbenika, a prema propozicijama i van njih. To što su savladali obimnu literaturu, usvojili ogromno znanje, more podataka, informacija, samo dodatno povećava njihov uspeh. Osvajanjem jednog od prva tri mesta na takmičenju, oni se oslobađaju polaganja prijemnog ispita za upis na fakultet gde se traži istorija, a Branko i planira da upiše Političke nauke, tako da će biti oslobođen polaganja, a Mila se dvoumi još uvek. Svakako, ovo je značajna nagrada za trud koji su ulagali još od početka ove školske godine.Ovo je veliki uspeh i za nas profesore i naravno za školu", kaže profesor istorije Aleksandar Pavlović.

Ovo nije prvi put da učenici Prve niške gimnazije osvajaju visok plasman na Republičkom takmičenju iz istorije. Godinama unazad gimnazija ima učesnike na ovom rangu takmičenja i učenici beleže uspehe. Ove godine osvojili su prvo i treće, prošle godine drugo, a pretprošle prvo mesto.

]]>
Tue, 14 May 2019 08:18:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8287/gimnazijalci-sremca-briljirali-na-takmicenjima-iz-knjizevnosti-i-istorije.html
U Nišu obeležen Dan pobede nad fašizmom http://radiocity.rs/vesti/8279/u-nisu-obelezen-dan-pobede-nad-fasizmom.html U Nišu je održan veliki vojno-policijski spektakl "Odbrana slobode", koji se oko sat i po odvijao i na zemlji i na nebu iznad Niša. Na prikazu sposobnosti vojske i policije učestvovalo je 4. 000 vojnika i policajaca, 300 borbenih i neborbenih vozila i 40 vojnih letilica. Niškim Bulevarom Nikola Tesla defilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni.

Prikaz sposobnosti "Odbrana slobode" počeo je padobranskim desantom, a nastavjen defileom  pripadnika pešadijskog ešalona. Prvo je nastupio podešalon ratnih zastava Vojske Srbije kоје su nosili kadeti Vojne akademije, a za njima je usledio podešalon vojnih veterana.

Nakon defilea ostaih pripadnika vojske, žandarmerije, policije, na nebu iznad Niša odigrao se defile pripadnika vazduhoplovstva. Proleteli su helikopteri  među kojima su bile letilice MI-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske federacije, a zatim su pažnju privukli i helikopteri Vojske Srbije Mi-8, Mi-17, i "gazela". 

Usledio je nastup motorizovanog ešalona, među kojima su bila modernizovana oklopna vozila Vojske Srbije i artiljerijska oruđa, a zatim su nad publikom zagrmeli vojni školski, borbeni i jurišni avioni.

Bulevarom Nikole Tesle  prošla su i borbena vozila, a među njima tenkovi Vojske Srbije М-84 ali i modernizovani tenk Т-72. Inače, ruski heikopteri MI-35, poznati kao "leteći teknkovi" i ruski tenk T-72 najavljivani su kao glavna atrakcija parade. U isto vreme migovi 29 nadletali su Niš, a na kraju je Garda Vojske Srbije izvela egzercir. 

U manifestaciji "Odbrana slobode", koja je trajala oko 80 minuta, učestvovalo je 4.000 vojnika i policajaca, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i 40 vojnih letilica.

Paradi je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić, kao i najviši državni i vojni vrh Srbije, a ispratili su je i brojni građani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je vojno-policijski prikaz ocenom "vrlo dobro". On je zahvalio pripadnicima bezbednosnih snaga zemlje na tome što su "na impresivan način obeležili Dan pobede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu".

Uoči vojne parade, načelnik generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović je rekao da je danas praznik za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane koji na dostojanstven način obeležavaju Dan pobede, prikazom sposobnosti pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, pod nazivom „Odbrana slobode“ u Nišu.

Među građanima koji su pratili paradu svakako da ima onih koji su došli iz poštovanja prema Vojsci Srbije, u znak zahvalnosti i u čast svojih predaka i onih koji su ginuli za našu zemlju. Bilo je i onih koji su manifestaciju propratili iz čiste radoznalosti, a kako pišu pojedini mediji, mnogi su došli i po direktivi.  

Šta posle parade?

Posle parade, čije su pripreme trajale oko 10 dana, a koja je izvedena za oko 80 minuta, ostaju i neka pitanja na koja građani nisu dobili odgovore. Neka od njih su zašto je parada za Dan pobede nad fašizmom održana dan kasnije, koliko je sve to koštalo i ko plaća, ako se zna da je veoma loše materijalno stanje u vojsci? Ko plaća to što je za pripremu parade porušeno tzv. ostrvo sa stubovima za rasvetu i još tokom priprema stradao asfalt na niškom bulevaru? Kada će put biti popravljen i ko to plaća?

 

  

]]>
Fri, 10 May 2019 14:08:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/8279/u-nisu-obelezen-dan-pobede-nad-fasizmom.html
Niš proslavio Sv.Vasilija Ostroškog i odao počast žrtvama NATO bombardovanja http://radiocity.rs/vesti/nis/8282/nis-proslavio-sv.vasilija-ostroskog-i-odao-pocast-zrtvama-nato-bombardovanja.html U subotu 11. i nedelju 12. maja u Nišu obeležena je slava Sv. Vasilije Ostroški. Godinama unazad stanovnici Duvaništa slave ovog sveca i odaju počast nedužno stradalim i povređenim sugrađanima u NATO bombardovanju.

Na dan bombardovanja Duvaništa, 12. maja 1999. niko nije smrtno stradao, ali je povređeno 11 ljudi. Godinu dana kasnije, u Duvaništu je poginuo čovek koji je u svojoj bašti slučajno aktivirao zaostalu kasetnu bombu.

Pet dana pre bombardovanja Duvaništa, 7. maja, kasetne bombe iz dva kontejnera pale su na 3 lokacije u centru grada. Tada je nastradalo 15 ljudi, među njima i jedna trudnica, a bilo je više povređenih. Na Niš je tokom bombardovanja 1999. godine bačeno 36 kontejnera kasetne municije. Stanovnici Duvaništa, od 2000. godine obeležavaju 12. maj, dan svetog Vasilija Ostroškog.

Obeležavanje slave počelo je u subotu od 17 sati večernjom službom u Hramu  cara Konstantina i carice Jelene. Nakon toga, od 18 sati krenule su, već tradicionalno, svečane litije od Mesne kancelarije "Medijana“  do Hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Litije su išle ulicom Branka Miljkovića, desno kroz Đerdapsku ulicu do raskrsnice, Ulicom Majakovskog, Vizantijskim bulevarom prema kružnom toku, do porte novosagrađenog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

U nedelju, 12. мајa od 9 ujutru služena je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, na Duvaništu.  

Slavu u Nišu obeležava Srpska pravoslavna crkva, Eparhija Niška, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Gospodina Arsenija, a domaćin je predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić. On je okupljenim građanima rekao da je hram Svetog Vasilija Ostroškog, "sveto mesto, mesto okupljanja, sećanja na prošlost ali i pogleda u budućnost" te da se njegovom izgradnjom odužuje svetom Vasiliju koji je, kako je Kocić rekao, tog 12.maja pre dve decenije sačuvao mnoge živote u niškom naselju Duvanište.

]]>
Fri, 10 May 2019 14:10:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8282/nis-proslavio-sv.vasilija-ostroskog-i-odao-pocast-zrtvama-nato-bombardovanja.html
Izmena režima saobraćaja i parkiranja na dan "Odbrane slobode" http://radiocity.rs/vesti/8278/izmena-rezima-saobracaja-i-parkiranja-na-dan-%22odbrane-slobode%22.html Zbog održavanja vojno-policijske parade „Odbrana slobode“ u petak, 10. maja doći će do privremene izmene režima saobraćaja, ali i parkiranja u nekoliko ulica u centru Niša.

Kako bi omogućili nesmetano odvijanje planiranog programa iz Parking servisa obaveštavaju građane da 10. maja, u periodu od 06 časova do daljeg, ne parkiraju vozila u više ulica.

Zabranjeno će biti parkiranje u ulici " 7. jula", na potezu od ulice "Kralja Stefana Prvovenčanog" do ulice "Orlovića Pavla", zatim u "Lole Ribara", na potezu od ulice 7. jula do Keja, u "Ulici Mladih", "Jeronimovoj", na potezu od ulice "Lole Ribara"do "Ulice Mladih" i u "Milentijevoj", na potezu od ulice "Lole Ribara" do "Ulice Mladih".

U tom periodu biće u potpunosti obustavljen saobraćaj u navedenim ulicama.

]]>
Thu, 9 May 2019 13:56:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/8278/izmena-rezima-saobracaja-i-parkiranja-na-dan-%22odbrane-slobode%22.html
Dve decenije od dana kada su u Nišu kasetne bombe odnele krvavi danak http://radiocity.rs/vesti/nis/5098/-dve-decenije-od-dana-kada-su-u-nisu-kasetne-bombe-odnele-krvavi-danak.html U utorak, 7.maja, navršilo se 20 godina otkako su avioni NATO alijanse izručili smrtonosni tovar kasetnih bombi na centar Niša. U napadima koji su se dogodili oko 11:30, tog 7.maja 1999., pogođeno je nekoliko frekventnih gradskih tačaka, uključujući područja oko Banovine i Kliničkog centra. Ubijeno je petnaestoro naših sugrađana, a od posledica ranjavanja u narednim danima preminulo je još dvoje, tako da je ukupan bilans tog tragičnog majskog dana zapravo-sedamnaestoro ubijenih.

Mnoge Nišlije se i nakon 20 godina jasno sećaju da je najtragičnijem od svih 78 dana bombardovanja prethodila besana noć. Avioni su se obrušavali dobar deo noći ali je i dejstvo protivavionskih snaga VJ bilo intenzivnije tako da nekakvih većih dejstava nije bilo. Rano ujutru mnoge kuće u naselju Medoševac su sravnjene sa zemljom.

Oko pola sata pre podneva gotovo u istom trenutku su se oglasile sirene  i čule su se prve detonacije. Od tog trenutka, narednih nekoliko dana su gradom odjekivale detonacije kasetnih bombi a mnoge "žute ubice" su ostale neeksplodirane na sve strane i na njihovom čišćenju se radilo godinama. Samo tog dana na grad je izručeno osam kontejnera kasetnih projektila.

U eksploziji hiljada kasetnih bombi, koje su tog dana izbačene na civilne ciljeve u gradu, smrt  je pokosila nedužne građane. Najveći broj ljudi stradao je u Šumatovačkoj ulici i ulici Ljube Nenadovića tik uz Klinički centar.

Iako se NATO na brifinzima koji su usledili pravdao da su civili u Nišu gađani greškom zbog zastarelih mapa a da je cilj bio u stvari vojni aerodrom, u te izjave je malo ko poverovao. Zastrašujući termin "kolateralna šteta" korišćen je tih dana više nego uobičajeno i zvučao je kao dodatna uvreda ionako poniženim i povređenim građanima.

Poginulo je 17 civila, više desetina ih je teško ranjena. Ubijeni su ljudi ispred porodičnih kuća, u blizini pijace, bolnice, zdravstvene stanice. Obični ljudi koji su tog dana krenuli u nabavku ili kod lekara. Ubijena je i Ljiljana Spasić, studentkinja medicine, u sedmom mesecu trudnoće.

Iako je bio vidno obeležen belom zastavom sa crvenim krstom, pogođen je i krov Infektologije ali srećom projektil nije eksplodirao. Oštećene su zgrade Patologije a klaster bombama su zasuti i parking Kliničkog centra i nekoliko okolnih ulica. I odnele su i tamo svoj krvavi danak.

Niš se sa sličnim užasom suočio i nekoliko dana kasnije, 11. i 12. maja. „Jugopetrol” i „Energogas”, potom Duvanište, Krivi vir, Bulevar Nemanjića i Trošarina bili su zasuti raketama i kasetnim bombama, koje su inače po međunarodnim konvencijama zabranjene.

Tokom 78 dana rata Niš je bombardovan čak 40 puta. Na grad su ispaljena 324 projektila, od toga 161 avionska bomba, 71 krstareća raketa i 8 grafitnih projektila kojima su gađana elektro postrojenja. Bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi. Niš je 52 dana bio pod vazdušnom opasnošću, a sirene su se oglašavale 129 puta. Poginulo je 56 ljudi a preko 200 je ranjeno. Od tog broja 25 su bili civili, 21 pripadnik VJ i 10 pripadnika MUP-a.

Srušeno je oko 120 objekata a oštećeno blizu 3.500 stambenih, poslovnih i vojnih objekata.

]]>
Tue, 7 May 2019 10:55:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/5098/-dve-decenije-od-dana-kada-su-u-nisu-kasetne-bombe-odnele-krvavi-danak.html
Promocija monografije Niš – grad naprednih tehnologija u Sremcu http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8276/promocija-monografije-nis-%E2%80%93-grad-naprednih-tehnologija-u-sremcu.html U sredu 8. maja, u 19 sati, u Svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ održaće se promocija monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“. Autor monografije je Dušan Senćanski, nekadašnji učenik škole i predlagač Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ za ovogodišnju nagradu Kapetan Miša Anastasijević.

Promocija je zamišljena kao tribina o kapacitetima našeg grada u oblasti naprednih tehnologija i namenjena je, pre svega, učenicima, roditeljima i nastavnicima škole. Tako će ova promocija biti veoma korisna učenicima i kao vid  profesionalne orijentacije.

Promocija se organizuje u sklopu Dana evropske baštine i Nedelje stvaralaca evropske baštine, pod sloganom Naše baštine: tamo gde se prošlost sastaje sa budućnošću.

Pored autora Dušana Senćanskog, na prezentaciji će govoriti i načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) dr Milan D. Ranđelović, profesor emeritus i jedan od recenzenata dr Ljubiša Mitrović, kao i recenzenti prof. dr Bratislav Milovanović i prof. dr Vančo Litovski. Prezentaciji će prisustvovati i predstavnici niških firmi iz oblasti naprednih tehnologija.

Organizatori promocije su PROMO IbiNT – udruženje za očuvanje industrijske baštine i promociju naprednih tehnologija, KLERP – Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša i Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“. 

]]>
Tue, 7 May 2019 09:46:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8276/promocija-monografije-nis-%E2%80%93-grad-naprednih-tehnologija-u-sremcu.html
Završio se prolećni raspust http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8268/zavrsio-se-prolecni-raspust.html Učenici osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji od ponedeljka su ponovo u školskim klupama nakon kraćeg prolećnog raspusta.

Učenici su imali predah od deset dana, jer su se na prolećni raspust nadovezali prvomajski praznici, pa su đaci odmarali od 26. aprila do 5. maja.

Sada ih očekuje mnogo obaveza a letnji raspust, odnosno kraj školske godine za male i velike maturante nije tako daleko.

Biće im neophodna dobra organizacija jer će uslediti testovi i pismeni zadaci za završne ocene, male i velike maturante očekuju polaganja mature, a ubrzo i prijemnih ispita. Za mnoge, naročito osnovce tek su na programu ekskurzije. 

Drugo polugodište završava se u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 14. juna  za učenike od prvog do sedmog razreda.

Drugo polugodište za srednjoškolce i gimnazijalce od 1. do 3. razreda završava se 21. juna, dok će učenici 4. razreda gimnazije završiti školsku godinu 24. maja.

Za učenike 3. razreda trogodišnjeg i 4. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola školska godina će trajati do 31. maja.

  

]]>
Mon, 6 May 2019 09:59:00 +0100 Obrazovanje http://radiocity.rs/vesti/obrazovanje/8268/zavrsio-se-prolecni-raspust.html
Tribina o Toplani u organizaciji "stanara" http://radiocity.rs/vesti/nis/8270/tribina-o-toplani-u-organizaciji-%22stanara%22.html U utorak, 7.maja 2019., u ul Branka Krsmanovića 19, Udruženi pokret slobodnih stanara održaće tribinu o poslovanju niške Toplane. Tribina počinje u 17 sati.

Organizatori navode da žele da upoznaju građane sa ponašanjem JKP "Gradska toplana" i kako kažu, nekorektnim poslovanjem, a takođe i sa najavom javno-privatnog partnerstva bez ikakvog obrazloženja.

U tekstu Šta se krije iza javno-privatnog partnerstva niške Toplane? UPPS je naglasio da je na sednici Nadzornog odbora JKP „Gradska toplana“, koja je održana 22.aprila 2019. godine usvojena Inicijativa o potrebi javno-privatnog partnerstva JKP „Gradska Toplana“ Niš sa privatnim partnerom. 

"Inicijativa je usvojena bez obrazložene analize rada Toplane i ukazivanja na eventualne probleme koje ovo javno preduzeće ima. UPSS postavlja pitanja i Toplani i javnosti Niša, kakvo je to “usko grlo” koje ne može da se prevaziđe bez privatnog partnerstva, šta bi se sa tim partnerstvom uradilo, šta bi dobila Toplana, a šta građani i kako bi se ta, de facto, privatizacija odrazila na cenu koštanja toplotne energije? Bez odgovora ostaje i pitanje: kako je izveden zaključak da Toplana nema sredstva a da se pri tome ne zna (niti postoji bilo kakva procena), o kolikom sredstvima se radi?" - navodi se u tekstu.

Iz UPSS-a podsećaju da prethodna tribina nije održana jer im je Regonalni centar uskratio korišćenje prostora koji je uredno rezervisan i plaćen.
Na tribini će govoriti Čedoslava Ristić i Miroslav Cvetković.

]]>
Mon, 6 May 2019 23:43:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8270/tribina-o-toplani-u-organizaciji-%22stanara%22.html
Ivan Novković: Dajte nam mogućnost da se osnažimo i obogatićemo razlikom društvo! http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8258/ivan-novkovic-dajte-nam-mogucnost-da-se-osnazimo-i-obogaticemo-razlikom-drustvo%21.html U svim evropskim zemljama 5.maj se obeležava kao Međunarodni dan samostalnog života osoba sa ivaliditetom. Taj dan je ustanovila Evropska mreža za samostalni život (ENIL) u znak sećanja na američke aktiviste koji su sredinom šezdesetih godina prošlog veka ukazivali na brojne nepravilnosti u svim sferama života kojima se krše prava osoba sa invaliditetom. U duhu tog dana, govori Ivan Novković, upravitelj Fondacije PONS.

Kada me je, pre gotovo 18 godina u emisiji "Peta noć", iskusni voditelj tadašnje TV5, Miroslav Ćosić upitao da li sebe sanjam kako hodam, nisam ni slutio koliko će to pitanje imati uticaja na moje buduće angažovanje u društvu. Postavljeno pitanje sam tada okarakterisao jednom rečju – „genijalno“.Odgovorio sam da sebe nikada ne sanjam kako hodam, već samo u situaciji u kojoj jesam.

Danas, gotovo dve decenije kasnije, siguran sam da sam tada odabrao pravi put, ne samo zato što tako piše u međunarodnim dokumentima usvojenim u najvećim svetskim institucijama kao što su Ujedinjene nacije, već zbog toga što sam siguran da je za svaku osobu sa invaliditetom i društvo u celini najbolje živeti na način koji vam je dat, bez želje da ustajete i hodate kako biste bili deo većine.

Sa izjednačavanjem mogućnosti koje se pružaju osobama sa invaliditetom, imali bismo priliku da živimo kao svi ostali, a ličnim angažovanjem i radom na sebi u sferama života koje su naše uže interesovanje sebi ćemo omogućiti ravnopravnost u društvu. Zato smatram da je svaki pokušaj da progledaju oni koji ne vide, da čuju oni koji ne čuju, da prohodaju oni koji ne hodaju, samo gubljenje vremena za osobu koja bi na kraju neuspešne misije bila izgubljena za sebe, porodicu i društvo.

Nasuprot želje pojedinih struktura i pojedinih struka da menjaju osobe sa invaliditetom, stoji mogućnost da se osobe sa invaliditetom osnažuju da na ličnom i profesionalnom planu pronađu sebe i daju doprinos društvu, ali i rad zajednice na pristupačnosti sredine i izvora informacija.

Mislim da je upornost u radu i ogroman uspeh koji postižu neki ljudi sa invaliditetom u oblasti nauke, kulture, sporta i drugo, želja za dokazivanjem postavljena na zdrave osnove.  Jasno se sećam da me je još u ranom detinjstvu, pre polaska u školu, napustila želja da prohodam. To je bio period kada sam u potpunosti postao svestan situacije i postao ponosan na različitost mog u odnosu na iskustvo većine u okruženju.

Potpuno sam siguran da se Ivan Novković bez invaliditeta, za razliku od istinitog Ivana Novkovića, ne bi bavio ni neformalnim obrazovanjem ni probijanjem kroz život. Takođe sam siguran da Ivan Novković koji bi mogao da se uspravi i stane na noge ne bi proživeo i doživeo toliku količinu zanimljivih iskustava i poznanstava kao ovaj istiniti. Onaj Ivan Novković bio bi prosečan građanin, verovatno istog političkog opredeljenja, ali ne bi odabrao pravi životni put i ne bi video sve što i Pravi Ja, jednostavno zato što to ne možeš tek tako postići. Ako si prosečan građanin koji hoda, ne možeš stići u Njujork, Bangkok, Oslo i gde sve ne. Navodim samo najfascinantnije gradove u koje se stiže određenim radom ako vam roditelji nisu dobrostojeći već samo deo čestitog radničkog sveta. O koncu, Ivan Novković – Hodajući bio bi lišen istraživanja u raznim životnim poljima, tako da bi mu verovatno u Srbiji život postao rutina, a depresija bi bila i njegova saputnica kao i većini u društvu koje ona drma, a da je i ne primećuju.

PONOSAN, JAK, VIDLJIV (STOLT, STERK, SYNLIG!) parola je norveške organizacije za samostalni život ULOBA iz Osla, koja svake druge godine organizuje Paradu ponosa za osobe sa invaliditetom. DA, ima nas mnogo koji smo ponosni na to što jesmo, koji smo ponos naših porodica i naše zajednice, ima mnogo nas koji želimo da pošaljemo poruku da je invaliditet bogatstvo različitosti i da društva u kojima se krećemo i radimo treba da nam omoguće jednake uslove za kretanje i obavljanje svakodnevnih poslova kako bi i mi društvu pružili doprinos, a ne teret.

]]>
Sun, 5 May 2019 11:35:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8258/ivan-novkovic-dajte-nam-mogucnost-da-se-osnazimo-i-obogaticemo-razlikom-drustvo%21.html
Izmene u režimu gradskog i prigradskog saobraćaja zbog vojne parade i Pobusanog ponedeljka http://radiocity.rs/vesti/nis/8261/izmene-u-rezimu-gradskog-i-prigradskog-saobracaja-zbog-vojne-parade-i-pobusanog-ponedeljka.html Zbog priprema za vojnu paradu koja će se održati 10.maja u Nišu, kao i zbog verskog praznika Pobusani ponedeljak, iz Direkcije za javni prevoz grada Niša najavljuju izmene u režimu saobraćaja u nekim ulicama u gradu.

U periodu od 04. do 10.maja 2019. godine u vremenu od 9 do 17 sati vršiće se obustava motornog saobraćaja u sledećim ulicama: Aleksandra Medvedeva, Bulevar 12. februar (traka ka Beogradu) i Bulevar Nikole Tesle.

Na linijama gradskog saobraćaja br. 3, 12 i 34 u navedenom periodu dolaziće do otežanog funkcionisanja, nepoštovanja definisanih polazaka i delimične izmene trasa. Takođe će biti delimično izmenjene trase na linijama prigradskog prevoza 14a ka Cerju, 15  ka Knez Selu, 16 ka Jasenoviku i Vrelu. Biće izmenjene i trase na linijama 17 za Oreovac, 17L za Gornju Vrežinu.

Zbog verskog praznika Pobusani ponedeljak i očekivane veće gužve u autobusima koji saobraćaju ka Novom groblju, u ponedeljak 6.maja 2019. godine, u priodu od 7 do 14 sati uvodi se vanredna linija 8L od Trga Kralja Aleksandra do Novog groblja. Dva vozila će saobraćati na ovoj liniji u intervalu od 20 minuta.

]]>
Sun, 5 May 2019 13:48:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8261/izmene-u-rezimu-gradskog-i-prigradskog-saobracaja-zbog-vojne-parade-i-pobusanog-ponedeljka.html
Vojno - policijska parada "Odbrana slobode" 10.maja u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8256/vojno---policijska-parada-%22odbrana-slobode%22-10.maja-u-nisu.html Svečani defile pešadijskog ešelona, defile motorizovanog ešelona, nalet vazduhoplovnog ešelona i padobranski desant - zvanično su ono što će Nišlije moći da vide 10.maja 2019. sa početkom u 11 sati na bulevaru Nikole Tesle povodom Dana pobede. Prikaz sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije održava se pod nazivom „Odbrana slobode“.

Kako iz Ministarstva odbrane Republike Srbije najavljuju, na ovom događaju koji je prvobitno planiran za 24.mart pa odložen za maj, učestvovaće više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova.

Zbog priprema i uvežbavanja doći će do uvođenja posebnog režima saobraćaja u nekoliko niških ulica i bulevara. Tako će  od 4. do 10. maja, u vremenu od 9 do 19 sati, režim saobraćaja  biti izmenjen u: Bulevaru Nikole Tesle, Bulevaru Heroja sa Košara, Bulevaru 12. februar (dve kolovozne trake u smeru od raskrsnice sa ul. Sarajevska do skretanja za Čumurlijski put) i u ulici Aleksandra Medvedeva (od ulaza u naselje Stevan Sinđelić do Bulevara Nikole Tesle).

Iz Ministarstva obaveštavaju građanstvo da će zbog priprema od 4. do 10. maja, vojni vazduhoplovi nadletati područje Niša.

Građani i mediji će moći da prate i deo priprema i vežbanja za paradu od 7. do 9. maja, kao i sam događaj koji će biti održan u petak, 10. maja.

]]>
Sat, 4 May 2019 14:17:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8256/vojno---policijska-parada-%22odbrana-slobode%22-10.maja-u-nisu.html
Danas je Svetski dan slobode medija http://radiocity.rs/vesti/srbija/4410/danas-je-svetski-dan-slobode-medija.html Povodom Dana medijskih sloboda novinarska udruženja tradicionalno su pozvala da se od 11.55 do 12 prekine program u elektronskim medijima, a da se u onlajn i štampanim medijima objavi Proglas.

U Svom proglasu UNS je naveo: 

"Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiće po paljenju kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, pretnjama zatvorom za novinare zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pritiscima i koncentraciji vlasništva u medijima.
Novinari će godinu pamtiti i po prvostepenoj presudi ubicama vlasnika i novinara „Evropljanina“ i „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije koju su čekali dve decenije i brzom podizanju optužnice protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće Milana Jovanovića.
U godini za nama nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Osim lokalnih konkursa, i konkurs Ministarstva kulture i informisanja za televizije i produkcije prvi put s razlogom osporila su reprezentativna novinarska udruženja. Sve više novca, suprotno propisima, dobili su provladini tabloidi koji otvoreno krše Kodeks novinara.
Na Svetski dan slobode medija koleginica Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada,  19. dan štrajkuje glađu jer Upravni sud u Novom Sadu četiri godine razvlači spor po njenoj tužbi što ima lokalnu, a mora da plaća regionalnu frekvenciju."

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90.mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu.

"Na Međunarodni dan slobode medija ukazujemo na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoju sigurnost i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja iintegriteta. Podsećamo i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorilisvi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža." - navedeno je  u proglasu ovih udruženja.

]]>
Fri, 3 May 2019 11:55:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/4410/danas-je-svetski-dan-slobode-medija.html
Danas je Svetski dan slobode medija http://radiocity.rs/vesti/4410/danas-je-svetski-dan-slobode-medija.html Povodom Dana medijskih sloboda novinarska udruženja tradicionalno su pozvala da se od 11.55 do 12 prekine program u elektronskim medijima, a da se u onlajn i štampanim medijima objavi Proglas.

U Svom proglasu UNS je naveo: 

"Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiće po paljenju kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića, pretnjama zatvorom za novinare zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pritiscima i koncentraciji vlasništva u medijima.
Novinari će godinu pamtiti i po prvostepenoj presudi ubicama vlasnika i novinara „Evropljanina“ i „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije koju su čekali dve decenije i brzom podizanju optužnice protiv predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića za paljenje kuće Milana Jovanovića.
U godini za nama nastavljen je sunovrat projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Osim lokalnih konkursa, i konkurs Ministarstva kulture i informisanja za televizije i produkcije prvi put s razlogom osporila su reprezentativna novinarska udruženja. Sve više novca, suprotno propisima, dobili su provladini tabloidi koji otvoreno krše Kodeks novinara.
Na Svetski dan slobode medija koleginica Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada,  19. dan štrajkuje glađu jer Upravni sud u Novom Sadu četiri godine razvlači spor po njenoj tužbi što ima lokalnu, a mora da plaća regionalnu frekvenciju."

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90.mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu.

"Na Međunarodni dan slobode medija ukazujemo na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoju sigurnost i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja iintegriteta. Podsećamo i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorilisvi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i “Nezavisnost” ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža." - navedeno je  u proglasu ovih udruženja.

]]>
Fri, 3 May 2019 11:55:00 +0100 Vesti http://radiocity.rs/vesti/4410/danas-je-svetski-dan-slobode-medija.html
U nedelju se otvara Romski kulturni centar u Nišu http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8253/u-nedelju-se-otvara-romski-kulturni-centar-u-nisu.html U nedelju, 5.maja, u 20 sati, u ulici Pukovnika Rajevskog 1, biće svečano otvoren Romski kulturni centar.

"Emancipacija bilo kog naroda, pa i našeg, nemoguća je bez kulture. Kultura mora da se razvija, da eksperimentiše, da bude dostupna što većem broju ljudi. Grad Niš je romskoj zajednici dodelio prostor u kojem će sve to biti moguće. Imaćemo mogućnosti da oformimo biblioteku, napravimo arhiv, muzejsku sobu...da za pokoljenja sačuvamo deo svoje bogate tradicije. U isto vreme, ovaj prostor služiće i da zadovolji potrebe mladih u oblasti kulturnog stvaralaštva i umetnosti." - istakao je dugogodišnji aktivista Yurom centra, Osman Balić.

Povodom otvaranja Romskog kulturnog centra, umetnik iz Novog Sada,  Zoran Tairović, osmislio je multimedijalnu predstavu koja će biti izvedena sa početkom u  20 sati i 15 minuta. Performans pod nazivom "Daje", osim izložbene postavke samog autora, uveličaće i nastup specijalne gošće, Nataše Tasić, operske pevačice.

Očekuje se obraćanje predstavnika grada Niša, Nacionalnog saveta Roma i Fondacije za otvoreno društvo.

]]>
Fri, 3 May 2019 16:35:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/8253/u-nedelju-se-otvara-romski-kulturni-centar-u-nisu.html
Eko gerila očistila okolinu PMF-a u Nišu http://radiocity.rs/vesti/nis/8255/eko-gerila-ocistila-okolinu-pmf-a-u-nisu.html U subotu, 27. 4. 2019. god., neformalna grupa građana okupljena kao Eko gerila Niš, uz pomoć Radne akcije Delijski Vis, izvela je akciju čišćenja dvorišta i najbliže okoline Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu

Tom prilikom očišćeno je dvorište fakulteta i prostor sa spoljne strane uz ogradu istog dvorišta, zajedno sa autobuskom stanicom. Cilj akcije bio je pokazivanje katastrofalnog stanja u ovom delu grada. Ona se preslikala i na fakultet, čije je dvorište totalno zapušteno, i u kome je sakupljeno, pored komunalnog otpada, plastike i drugog otpada i 15 kesa punih polomljenim staklom! 

Organizatori akcije kažu da je dobra strana ove akcije čišćenja u tome što su uspostavili saradnju sa Radnim akcijama Delijski Vis.

"Počelo je sa uključivanjem u samu akciju, a nastavlja se sa prenošenjem iskustava iz dosadašnjeg njihovog delovanja, kako bi se rezultati koje su oni postigli u svom kraju preneli na ceo grad. Dogovor je da se ta saradnja nastavi i u daljim akcijama, i da će se spektar akcija proširiti organizovanjem tribina, radionica i sl. i da će se zajedničkim snagama raditi na podizanju ekološke svesti u celom gradu." - saopštili su organizatori.

]]>
Fri, 3 May 2019 17:07:00 +0100 Niš http://radiocity.rs/vesti/nis/8255/eko-gerila-ocistila-okolinu-pmf-a-u-nisu.html
Uskrs – najradosniji hrišćanski praznik http://radiocity.rs/vesti/srbija/2760/uskrs-%E2%80%93-najradosniji-hriscanski-praznik.html Hrišćanske crkve i vernici koje poštuju Julijanski kalendar, u nedelju proslavljaju Uskrs – praznik Vaskrsenja Hristovog. Ovaj praznik se smatra najradosnijm hrišćanskim praznikom jer se njime slavi pobeda života i vere nad smrću.

Uskrs uvek pada u prvu nedelju posle punog meseca, iza prolećne ravnodnevnice i zato se ne praznuje istog datuma. 

Može pasti od 22. marta do 25. aprila prema Julijanskom (odnosno od 4. aprila do 8. maja prema Gregorijanskom kalendaru).

Uskrsu prethodi Veliki post od sedam sedmica.

Pravoslavni hrišćani se na ovaj dan pozdravljaju sa „Hristos Voskrese“ a odgovara se sa „Vaistinu Voskrese“. 

Običaj farbanja jaja potiče iz vremenа Mаrije Mаgdаlene, kojа je prilikom širenjа jevаnđelijа u Rimu izаšlа pred cаrа Tiberijа rečimа "Hristos vаskrse" i pružilа mu nа dаr ofаrbаno jаje.

]]>
Sun, 28 Apr 2019 14:15:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/2760/uskrs-%E2%80%93-najradosniji-hriscanski-praznik.html
Danas je Velika subota http://radiocity.rs/vesti/srbija/398/danas-je-velika-subota-.html Hrišćanske crkve i vernici danas obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, posle Velikog petka – dana Hristovog raspeća i njegove smrti. Velika subota je dan koji je Hristos proveo u podzemnom carstvu, u Hadu.

Običaj je da se taj dan provodi u tišini bez bogosluženja u hramovima, a prva vaskršnja liturgija Vasilija Velikog služi se tačno u ponoć kada i počinje praznik Vaskrsenja.

Na ovaj poslednji dan nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare, i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Sutra je Vaskrs ili Uskrs, najradosniji i najveći hrišćanski praznik. To je dan kada je Hristos vaskrsao iz mrtvih, i svim ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zamlji darovao večni život.

]]>
Sat, 27 Apr 2019 12:09:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/398/danas-je-velika-subota-.html
Veliki petak je najtužniji dan u hrišćanstvu http://radiocity.rs/vesti/drustvo/400/veliki-petak-je-najtuzniji-dan-u-hriscanstvu.html Pravoslavni vernici su juče obeležili Veliki petak, dan kada je Isus osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Na Veliki petak se kao i sedam nedelja pre njega, posti, a najistrajniji tog dana jedu samo suvi hleb i piju vodu. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Vreme bogosluženja se najavljuje drvenim klepalom, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Veliki petаk je dаn kаdа je, po verovаnju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenikа Kаjаfe kod rimskog prokurаtorа Pontijа Pilаtа koji gа je osudio dа bude rаspet nа krstu. Istog dаnа, Isus je i osuđen i rаzаpet nа Golgoti, gde je i umro. Gledаjući štа nаrod i vojnici rаde s njim, rekаo je: "Oče, oprosti im, jer ne znаju štа rаde".

U vreme kаdа je Hristos “predаo duh Svoj Ocu“, u svim prаvoslаvnim hrаmovimа se iznosi Plаštаnicа. To je plаtno nа kojem je prikаzаno Hristovo polаgаnje u grob. Plаštаnicа se postаvljа ispred oltаrа, nа posebno ukrаšen odаr, koji predstаvljа grob Hristov. Vernici prilaze plaštanici i sa dubokim poštovanjem je ljube.

Sutra se obeležava Velika subota, a u nedelju je Uskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik. To je dan kada je Hristos vaskrsao iz mrtvih i svim ljudima na zemlji darovao večni život.

]]>
Fri, 26 Apr 2019 05:05:00 +0100 Društvo http://radiocity.rs/vesti/drustvo/400/veliki-petak-je-najtuzniji-dan-u-hriscanstvu.html