Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

10. 11. 2010. Zakonom zabranjeno pušenje

Srbija bez duvanskog dima

Od četvrtka 11. novembra, u Srbiji je zabranjeno pušenje na radnim mestima, u svim zatvorenim javnim prostorima, u školama, fakultetima, bolnicama i njihovim dvorištima, liftovima čekaonicama, tržnim centrima, menzama, bioskopima...

Stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, donet 5. maja ove godine, koji zabranjuje pušenje i u svim državnim institucijama. Za kršenje ovog zakona predviđene su kazne od 5.000 dinara za fizička lica i od 500.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica.

U firmama može postojati prostorija koja je namenjena isključivo za pušenje. Ova prostorija se ne sme koristiti za drugu delatnost i mora da ima ventilacioni sistem, odgovarajuća vrata koja neće propuštati duvanski dim u druge prostorije i mora biti vidljivo obeležana sa naznakom koliko osoba može u njoj da boravi.

Pušači mogu nesmetano da konzumiraju cigarete jedino u svojim domovima, a na javnom mestu tamo gde je to dozvoljeno. U ugostiteljskim objektima do 80 kvadrata, vlasnik može da dozvoli ili da zabrani pušenje, a u više od 80 kvadrata, vlasnik je dužan da najmanje polovinu stolova, pultova i šankova odredi za nepušače i taj prostor mora biti kod ulaznih vrata.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 33,6% odraslih. Medju muškarcima je oko 38% pušača, a među ženama oko 30%.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije