Home  |  Vesti  |  Srbija  |  Akcija EPS-a „Bez kamate na rate“ završena, dužnicima već seku struju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 05. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Akcija EPS-a „Bez kamate na rate“ završena, dužnicima već seku struju

Do sada je 8.000 korisnika u Srbiji ostalo bez struje zbog velikih dugovanja prema EPS-u. U Nišu ima najviše dužnika, od kojih je samo 9% njih potpisalo sporazum o reprogramiranju duga sa „Jugoistokom“ i iskoristilo akciju „Bez kamate na rate“.

"Isključenja za domaćinstva počela su početkom maja i do sada smo izvršili oko 8.000 obustava", rekao je danas za RTS  pomoćnik direktora za distribuciju u EPS,  Željko Marković.

Među dužnicima najviše je Nišlija, a najmanje Piroćanaca. Sporazum o reprogramu dugova za struju i njihovom plaćanju na rate sa "Jugoistokom" zaključilo je 9% dužnika koji su ispunjavali uslov da to učine.

Među korisnicima koji su potisali sporazum najviše je onih čija su dugovanja između 10 i 50.000 dinara (65%), a najmanje onih koji duguju između 100.000 i milion dinara (5%).

U Elektrodistribuciji Niš kažu da je ovako loš odziv dužnika verovatno posledica teške materijalne situacije građana, ali i to što su korisnici očekivali da se kamate otpisuju u celosti, a ne samo iz 2012. godine, što je ranije najavljivala Vlada Srbije.

„Na to je uticala pre svega loša materijalna situacija ljudi, oni su se uglavnom žalili da bi im rata bila previsoka. Zatim, bile su prisutne i antikampanje, neke organizacije su pozivale dužnike da ne potpisuju sporazum", kaže Bratislav Džombić, rukovodilac Sektora za trgovinu električnom energijom Elektrodistribucije Niš.

Za vreme akcije "Bez kamate na rate", koja je trajala od 1. marta do 25. aprila, sporazum je zaključilo oko 5.000 Nišlija, od čega je samo 5 % kupaca iz privrede. Na ovaj način biće regulisan dug od oko 460 miliona dinara, pri čemu će biti otpisana kamata u iznosu od 81.000 dinara.

Iz Centra za zaštitu potrošača "Forum" kažu da ovaj reprogram odgovara samo dužnicima čiji su dugovi niski i koji potiču iz 2012. godine i da je cela akcija „Bez kamate na rate“ ustvari obmana građana Srbije.

„Sve je to obmana potrošača, jer prvo je Vlada Srbije donela odluku 12. februara o otpisu kamate samo u toku 2012. godine, a Ministarka energetike izlazi 13. februara u javnost i kaže da je Vlada donela odluku o otpisu svih kamata. Zatim sprovode kampanju 'Bez kamate na rate' ne objašnjavajući građanima da se to odnosi samo na 2012. godinu. U letku kampanje stoji i to da će im struja biti isključena. Znači uz pretnju, žele da građani potpišu sporazum i time priznaju i stari dug koji je zastareo i koji zakonski ne može da se naplati“, kaže Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum".

On dodaje i to da je „ponuđeni sporazum nesprovodiv, jer je visina duga, primenom konformne metode, višestruko uvećana, pa su visine mesečnih rata veće od mesečne zarade građana“. 

Kupci koji su podneli zahtev za sporazum, a još ga nisu zaključili, to mogu da urade do 31. maja, posle čega će njihovi zahtevi biti odbačeni.

Oni koji su zaključili sporazum, a ne poštuju ga, odnosno nisu izmirili jednu ratu, na sledećem računu dobiće upozorenje, a ako do 31. maja ne plate dve rate, sporazum će biti automatski raskinut, a za iznos kamate koja im je otpisana biće ponovo zaduženi.

Iz "Jugoistoka" upozoravaju potrošače da će koristiti "sve zakonske mere naplate potraživanja", koje uključuju obustavu isporuke struje, utuženje i naplatu na pokretnoj i nepokretnoj imovini dužnika. 

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

18.05.

2013.

Z [neregistrovani] u 14:31

Re:

Znači šta, vi i dalje nećete plaćati struju???? Pa to već znamo. Na vašu sreću ima nas puno budala koji ćemo i dalje da plaćamo, tako da će elektroenergetski sistem u Nišu, kako tako, biti u funkciji. Sram vas bilo, bezobzirni samoživnici.

Odgovori
pet

17.05.

2013.

Mr Shox [neregistrovani] u 22:44

Nije nego...

To sto EPS ima neke tamo komforne metode ili kamate je protiv zakona... Jos 2001 je Apelacioni sud doneo odluku o ukidanji komforne kamate... Takodje se zna da ne mogu da iseku struju nikome bez sudskog naloga a tako nesto ne mogu da imaju jer prvo moraju da tuze a zna se da nemaju za to osnova i da su izgubili sve sporove... Ali posto mi kao gradjani po "zakonu" nemamo pravo da tuzimo EPS, nasli smo drugo resenje, grupna tuzba... Gospodo iz EPS-a vidimo se uskoro u Strazburu.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage