Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 04. 2019.

Danas je Velika subota

Hrišćanske crkve i vernici danas obeležavaju drugi dan hrišćanske žalosti, posle Velikog petka – dana Hristovog raspeća i njegove smrti. Velika subota je dan koji je Hristos proveo u podzemnom carstvu, u Hadu.

Običaj je da se taj dan provodi u tišini bez bogosluženja u hramovima, a prva vaskršnja liturgija Vasilija Velikog služi se tačno u ponoć kada i počinje praznik Vaskrsenja.

Na ovaj poslednji dan nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare, i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Sutra je Vaskrs ili Uskrs, najradosniji i najveći hrišćanski praznik. To je dan kada je Hristos vaskrsao iz mrtvih, i svim ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zamlji darovao večni život.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije