Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 02. 2018. Niš

Autor: City radio Izvor: City radio

Nacionalni praznik Republike Srbije

15. februar, Sretenje – Dan državnosti Srbije

Na Dan državnosti Srbije - Sretenje, koji predstavlja jedan od najvažnijih datuma u istorijskom, političkom i kulturnom kalendaru Srbije, desila su se dva krupna događaja. Ove godine zbog obeležavanja Dana državnosti četvrtak i petak, 15. i 16. februar, su neradni dani.

Nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije obeležava se 15. i 16. februara u spomen na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu kod Aranđelovca, pod Karađorđevim vođstvom, doneta odluka o početku oružanog ustanka protiv otomanske vlasti (Prvi srpski ustanak), kao i na 15. februar 1835. godine kada je na skupštini u Kragujevcu  proglašen prvi ustav u našoj istoriji – Ustav Kneževine Srbije, poznat i kao Sretenjski ustav.

Državnim praznicima u jednoj zemlji obeležavaju se godišnjice najznačajnijih istorijskih događaja čime se naglašava njihov poseban značaj u okviru nacionalne ili opšte istorije. I dok u svakoj zemlji postoji više državnih praznika, onaj najznačajniji naziva se nacionalni praznik.

Zbog Dana državnosti 15. i 16. februar, su neradni dani, ali će pojedine službe kao i uvek u vreme praznika dežurati kao što su zdravstvene ustanove i dežurne apoteke. Parking se kao i uvek u vreme praznika neće naplaćivati a gradski saobraćaj će se odvijati po nedeljnom redu vožnje.

Iako je praznik, svio zainteresovani će moći da posete Logor 12 februar, Ćele kulu i Arheološku salu muzeja u Nišu od 10 do 16 sati. Galerija Sinagoga neće raditi a rad nastavlja već u subotu, 17.februara. 

Lekari opšte prakse i za decu i za odrasle u Domu zdravlja rade tokom praznika od 7 do 20 sati, a dežuraće i lekar specijalista u Zdravstvenoj stanici Čair. Isto važi i za sestre iz Službe kućnog lečenja, medicinske nege i palijativnog zbrinjavanja koje će biti na terenu od 7 do 20 dati a od pola 8 ujutru do pola 3 popodne radiće i punkt ove službe u Rajićevoj.

Republika Srbija obeležava ovaj nacionalni praznik od 2001. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije