Home  |  Vesti  |  Srbija  |  Na današnji dan slavio se rođendan Josipa Broza Tita – Dan mladosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

25. 05. 2020. Niš

Autor: A.Đ. Izvor: City Radio

Na današnji dan slavio se rođendan Josipa Broza Tita – Dan mladosti

Od 1945. godine do 1988 godine u tadašnjoj SFRJ slavio se Dan mladosti, rođendan doživotnog predsednika, Josipa Broza Tita. Centralna svečanost odvijala se na stadionu JNA, gde je bio organizovan slet, a Titu uručivana štafeta, koja je putovala širom zemlje. Naši stariji sugrađani uglavnom se sa setom prisećaju tih vremena, dok mlađi uglavnom ne znaju, a oni koji znaju šta je bilo 25. maja ističu da su priče o „Titovom vremenu“ čuli od roditelja.

Obeležavanje rođendana Josipa Broza – Tita, širom nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije trajalo je od 1945. do 1988. godine, zaključno sa 1987. godinom kada je rođendan doživotnog predsednika poslednji put obeležen.

Do 1957. godine ovaj dan obeležavao se samo kao Titov rođendan, ali je na njegovu inicijativu od te godine, taj dan postao Dan mladosti. Štafeta mladosti svake godine polazila je iz drugog mesta i republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova tadašnje Jugoslavije.

Centralna manifestacija organizovana je na stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci, i pripadnici svih rodova vojske organizovali slet. Ujedno tu je bila i krajnja odrednica štafete koja je iz ruke u ruku nošena širom tadašnje države. Predavanje štafete Titu proticalo je uz kratak govor, a on bi uvek naglašavao da je ona nošena rukama omladinaca prelazila hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije. To je bio ujedno i neradan dan i opštenacionalni praznik u celoj SFRJ.

Naši stariji sugrađani se uglavnom sa pozitivnim emocijama prisećaju 25. maja.

„Sećam se odlično 25. maja, Titov rođendan što se mene tiče Titovo vreme bar za mene je bilo lepo, kaže jedan naš sugrađanin.

„Kako da se ne sećam, dan radosti i veselja. Bilo je to dobro vreme i za mlade i stare, odlično za sve, lep period života. To je bilo i najbolje vreme.“

„Bilo je veliko slavlje, velika fešta, to se slavilo srcem, a ne veštački. Bilo je to stabilno vreme sa ekonomskog i političkog stanovišta, ali i bezbedno. Mogao si da spavaš na klupi ništa ti se ne bi desilo“, kaže jedan Nišlija.

Nisu baš svi naši sagovornici oduševljeni Titom, pa jedan od njih kaže da ga se „itekako seća“.

„Znam šta je bilo 25. maja, ali sam odlično osetio onog gnusnog Tita na svojoj koži“, priseća se  jedan sugrađanin uz psovku upućenu Titu.

Mladi s kojima smo razgovarali uglavnom ne znaju šta je bilo 25. maja, a oni koji su znali, ističu da su slušali o tome ali i o Titovoj vladavini od roditelja.

Inače, 25. maj obeležavao se i posle Titove smrti 1980. godine, a štafetu su primali tadašnji predsednici Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. 1987. godine poslednji put održan je slet, a već u januaru 1988. godine uredbom je ukinuta ova manifestacija. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije