Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

05. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Stižu pozivi za vojne vežbe u junu i julu

Ministarstvo odbrane Srbije, saopšilo je da će vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojnik rok sa oružjem, tokom juna i jula biti pozivani na jednodnevne ili višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima. Zaprećene kazne za neodazivanje kreću se od 10 do 50 hiljada dinara ili tri meseca zatvora. Naši sugrađani imaju podeljana mišljenja na ovu temu.

Građani sa kojima smo razgovarali različito reaguju na pitanje da li bi se odazvali na poziv za vojnu vežbu.

„Ukinuta obaveza redovnog služenja vojnog roka a ja u godinama da se odazivam, ne pada mi na pamet“, kaže jedan naš sugrađanin.

„Šta da mislim, u zemlji Srbiji, to je besmisleno, bio sam ja 90 –tih na vojnim vežbama - ratovima,“, ističe jedan Nišlija.

„Prošao sam ratove 90 – tih, mi koji smo bili nećemo sigurno, dosta je, jedino ako moram da branim decu, onda ću se sigurno odazvati, ovako, ma ne dolazi u obzir, briga me i za kazne i zatvore, jedino život da mi uzmu, nema šanse“, kaže rezignirano jedan naš sugrađanin.

Ima i onih koji misle da je dobro otići na vojnu vežbu.

„Mislim da je to pozitivno, treba ljude pozivati na vežbe, izgubili smo svaki kontakt sa vojskom, nije loše videti ponovo oružje i podsetiti se kako se njime barata“, ističe jedan Nišlija i dodaje da bi država trebalo da vrati obavezno služenje vojnog roka.

„Dobro je, nije loše da ponovo vidimo koliko smo spremni da branimo zemlju, ako dobijem poziv svakako ću se odazvati“, kaže jedan Nišlija.

„Trebalo bi, zašto da ne, ja bih se odazvao.“, ističe jedan sugrađanin i smatra da bi trebalo promeniti zakon i vratiti obavezno služenje vojnog roka.

Inače, kako su ranije pisali pojedini mediji, plan Vojske Srbije da pripadnike rezervnog sastava, poziva na vojne vežbe jednom u pet godina, pošto vojna obaveza traje do 65. godine. Istaknuto je i da pozivi nemaju veze sa bezbednosnom situacijom ili migrantskom krizom, već da je to „redovna praksa“.

Za one koji se ne odazovu zaprećena je kazna od 10 do 50 hiljada dinara ili tri meseca zatvora.

„Ljudi koji su služili dobrovoljan ili prethodno redovan vojni rok sa oružjem automatski se prevode u rezervni sastav VS. Međutim bez obzira da li su služili vojni rok sa oružjen ili ne, ili civilno služili, oni se kada napune 30. godina, prevode u rezervni sastav Vojske Srbije“, rekao je krajem prošlog meseca, portparol Minsitarstva odbrane Jovan Krivokapić.  

   

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije