Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Za koje zemlje su Vam potrebne zelene karte za automobile

Pred predstojeću letnju sezonu mnogi naši sugrađani se spremaju za put automobilom i odmor u neku od inostranih zemalja. Srbija je jedna od zemalja koja je pristupila Multilateralnom sporazumu, po kome Vam zeleni karton nije potreban za 33 zemlje.

Godinama unazada najveće „odmaralište“ za naše sugrađane je Grčka. Za ovu zemlju Vam nije potreban zeleni karton, ali ukoliko idete preko Makedonije, moraćete da ga posedujete, jer naši susedi nisu potpisnici ovog sporazuma. Sa, druge strane, mnogi građani Srbije a posebno Niša, do Grčke putuju preko Bugarske, za koju nije potreban zeleni karton.

Osim  Grčke i Bugarske zeleni karton Vam nije potreban ni za put u Hrvatsku, Austriju, Belgiju, Češku, Kipar, Nemačku, Dansku, Španiju, Estoniju, Francusku, Veliku Britaniju, Mađarsku, Italiju, Irsku, Luksemburg, Litvaniju, Letoniju, Maltu, Holandiju, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku, Slovačku, Sloveniju, Švajcarsku, Andoru, Norvešku i Island. 

Što se Crne Gore tiče, kao i do sada, zeleni karton nije neophodan za putovanje u tu zemlju na osnovu Sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Crne Gore.

Za one koji žele u Bosnu, neophodna je zelena karta, kao i za Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Makedoniju, Albaniju, Tunis i Maroko.

Podsećamo, zeleni karton je dokaz da je vozilo kojim putujete osigurano, i da će sva materijalna i nematerijana šteta koja se desi u inostranstvu biti nadoknađena.

Zelena karta važi do isteka polise obaveznog osiguranja, bez obzira kada ste je kupili, međutim do problema može da dođe ukoliko registracija automobila kojim putujete ističe za 15 dana. U tom slučaju ne možete da kupite zelenu kartu.

Ukoliko krenete na put a zaboravite zelenu kartu u tom slučaju postoje dva rešenja ali će Vas više koštati.

Možete da kupite granično osiguranje čija se cena kreće oko 50 evra, osim toga, na graničnim prelazima postoje filijale  Auto – moto saveza Srbije, u kojima može da se kupi privremena polisa AMS osiguranja, na osnovu koje može da se kupi zelena karta, a cena za „prosečan automobil“ je oko 5.000 dinara.

Inače, zelena karta u gotovim svim osiguravajućim kućama košta oko 2.000 dinara.    

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije