City :: Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/rss.html Od jutros u više gradova osvanuo lik Olivera Ivanovića http://radiocity.rs/vesti/srbija/7724/od-jutros-u-vise-gradova-osvanuo-lik-olivera-ivanovica.html Na današnji dan pre tri meseca ubijen je, hicima u leđa, Oliver Ivanović, jedan od najznačajnijih političara s prostora Kosova i Metohije. Jutros, su brojni zidovi, ograde i žardinjere u nekoliko gradova ukrašeni grafitima sa njegovim likom, najverovatnije kao bunt i opomena jer ni 90 dana od zločina, ubice i nalogodavci nisu otkriveni.

Društvene mreže su, od jutros, preplavljene fotografijama slikanim u Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Kraljevu, Kruševcu, Prištini, Gračanici i još nekoliko drugih gradova. Na slikama je grafit sa likom ubijenog lidera Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića. Kao motiv grafita uzeta je fotografija ubijenog Ivanovića sa suđenja, na kojoj se osmehuje preko ramena, najverovatnije jer je namera organizatora ove akcije bila da podseti i na tri godine koje je Oliver Ivanović proveo u zatvoru, iz kog je na slobodu pušten svega nekoliko meseci pre nego će u njega biti pucano "s leđa" sa šest smrtonosnih hitaca.

Ubistvo Olivera Ivanovića, podsetimo, na površinu je izbacilo mnoge stvari o kojima se nije u široj javnosti govorilo,kao što je pitanje bezbednosti na severu Kosova ali pre svega pitanje svega što je ubistvu prethodilo, satanizaciji kojoj je Ivanović bio izložen u predizbornoj trci, napadima na njega i njegovu porodicu, te postojanja kriminogenih struktura o kojima je za života govorio i sam Ivanović a post mortem i njegove kolege iz drugih političkih opcija na Kosovu i Metohiji, poput Rade Trajković.

Grafiti su se u Nišu pojavili noćas, a naša ekipa ih je uočila na više mesta u gradu, u centru i van njega, od zidova glavne pošte u Nišu, preko keja,  Bulevara Nemanjića, Bulevara 12. februar. U isto vreme iz drugih gradova stižu fotografije sa Oliverovim likom i imenom. Danas su se oglasili saopštenjem i iz  Građanske inicijative SDP čiji je predsednik bio Oliver Ivanović. U saopštenju su istakli da pomaka u istrazi Ivanovićevog ubistva nema a najavili su i da će sutra pokrenuti peticiju da ulica u kojoj je ubijen Oliver Ivanović ili pešačka zona u Kosovskoj Mitrovici ponesu njegovo ime.

Oliver Ivanović je ubijen 16.januara ispred prostorija njegove stranke, hicima ispaljenim u leđa. Ubice su posle napada pobegle a, iako su najavljivali temeljnu istragu i iz Beograda i iz Prištine, do sada nikakvih konkretnijih rezultata nema.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 13:32:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7724/od-jutros-u-vise-gradova-osvanuo-lik-olivera-ivanovica.html
Uskrs – najradosniji hrišćanski praznik http://radiocity.rs/vesti/srbija/2760/uskrs-%E2%80%93-najradosniji-hriscanski-praznik.html Hrišćanske crkve i vernici koje poštuju Julijanski kalendar, danas proslavljaju Uskrs – praznik Vaskrsenja Hristovog. Ovaj praznik se smatra najradosnijm hrišćanskim praznikom jer se njime slavi pobeda života i vere nad smrću.

Uskrs uvek pada u prvu nedelju posle punog meseca, iza prolećne ravnodnevnice i zato se ne praznuje istog datuma. 

Može pasti od 22. marta do 25. aprila prema Julijanskom (od 4. aprila do 8. maja prema Gregorijanskom kalendaru).

Uskrsu prethodi Veliki post od sedam sedmica.

Pravoslavni hrišćani se na ovaj dan pozdravljaju sa „Hristos Voskrese“ a odgovara se sa „Vaistinu Voskrese“. 

Običaj farbanja jaja potiče iz vremenа Mаrije Mаgdаlene, kojа je prilikom širenjа jevаnđelijа u Rimu izаšlа pred cаrа Tiberijа rečimа "Hristos vаskrse" i pružilа mu nа dаr ofаrbаno jаje.

]]>
Sun, 8 Apr 2018 14:15:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/2760/uskrs-%E2%80%93-najradosniji-hriscanski-praznik.html
Danas je najtužniji dan u hrišćanstvu http://radiocity.rs/vesti/srbija/400/danas-je-najtuzniji-dan-u-hriscanstvu.html Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Na Veliki petak se kao i sedam nedelja pre njega, posti, a najistrajniji danas jedu samo suvi hleb i piju vodu. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Vreme bogosluženja se najavljuje drvenim klepalom, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Veliki petаk je dаn kаdа je, po verovаnju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenikа Kаjаfe kod rimskog prokurаtorа Pontijа Pilаtа koji gа je osudio dа bude rаspet nа krstu. Istog dаnа, Isus je i osuđen i rаzаpet nа Golgoti, gde je i umro. Gledаjući štа nаrod i vojnici rаde s njim, rekаo je: "Oče, oprosti im, jer ne znаju štа rаde".

U vreme kаdа je Hristos “predаo duh Svoj Ocu“, u svim prаvoslаvnim hrаmovimа se iznosi Plаštаnicа. To je plаtno nа kojem je prikаzаno Hristovo polаgаnje u grob. Plаštаnicа se postаvljа ispred oltаrа, nа posebno ukrаšen odаr, koji predstаvljа grob Hristov. Vernici prilaze plaštanici i sa dubokim poštovanjem je ljube.

Sutra se obeležava Velika subota, a u nedelju je Uskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik. To je dan kada je Hristos vaskrsao iz mrtvih i svim ljudima na zemlji darovao večni život.

]]>
Fri, 6 Apr 2018 05:05:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/400/danas-je-najtuzniji-dan-u-hriscanstvu.html
Tenzije između Beograda i Prištine posle hapšenja i deportovanja Marka Đurića http://radiocity.rs/vesti/srbija/7646/tenzije-izmedju-beograda-i-pristine-posle-hapsenja-i-deportovanja-marka-djurica.html Vest koja je svakako privukla najviše pažnje u poslednja 24 sata jeste da je Marko Đurić, uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, otuda transportovan u Prištinu, gde je dao izjavu pred istražnim sudijom i zatim je deportovan, te na prelazu Merdare, predat srpskoj policiji. Kako neki mediji navode Đuriću je u Kuršumliji ukazana medicinska pomoć.

Tim povodom zasedao je sinoć Savet za nacionalnu bezbednost, posle koga se javnosti obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nazvavši današnje hapšenje u Mitrovici najtežim kriminalnim aktom koji su prištinske vlasti sprovele na Kosovu i Metohiji. On je ustvrdio da su u otmici Đurića, učestvovali i neki Srbi, i poručio je da će svi koji su u tome učestvovali odgovarati pred srpskim pravosudnim organima. On je takođe prozvao i EULEX, tvrdeći da je ROSU za današnju akciju imao logistiku i podršku nekih zapadnih zemalja.

Komentarišući zabranu ulaska na koju se pozivaju vlasti u Prištini, Vučić je izjavio da je zahtev za ulazak na KIM podnet na vreme a onda je rekao da to zapravo i nije zahtev, niti traženje dozvole, već samo obaveštavanje o dolasku.

Srpska lista, koja inače participira u kosovskoj vlasti kao koalicioni partner Ramuša Haradinaja, najavila je sinoć da će do daljeg, zbog mitrovačkog incidenta, obustaviti učešće u kosovskim institucijama.

Situaciju u Severnoj Mitrovici komentarisali su danas i zvaničnici EU, te ruski i američki ambasador i svi su osudili današnja dešavanja i pozvali na smirivanje tenzija.

Predsednik kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, uhapšen je od strane Specijalne policije ROSU, u Mitrovačkom domu, gde je trebalo da se održi "unutrašnji dijalog o Kosovu". Kao razlog za hapšenje, kosovske vlasti navode da je Đurić ilegalno boravio na Kosovu iako mu je bio zabranjen ulazak na kosovsku teritoriju, kao i Aleksandru Vulinu, kako je pojasnio Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova Kosova, zbog toga što "šire mržnju".  Kadri Veselji je danas izjavio da je hapšenje Đurića dokaz da se na Kosovu poštuju zakoni.

Potez Prištine je, može se reći, najavljivan još od prošle nedelje, posle susreta između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova, Hašima Tačija u Briselu, kada je srpski predsednik komentarišući najavljenu zabranu ulaska Đuriću i Vulinu na Kosovo, najavio da će se oni svakako pojaviti i učestvovati u novoj rundi unutrašnjeg dijaloga u Kosovskoj Mitrovici. Danas se Đurić zajedno sa Nikolom Selakovićem zaista pojavio na skupu. Iako je bila najavljivana poseta i Vladana Vukosavljevića, ministra kulture, on nije došao, uz tvrdnju da mu je zabranjeno. U izjavi za RTV KIM Portparol Kosovske policije Keljani izjavio je da je Vukosavljević prešao prelaz kod Jarinja ali da je odustao od daljeg puta te da se vratio. Keljani je takođe naglasio da je Vukosavljević  imao odobren ulazak preko Merdara ali da je pušten da pređe kod Jarinja i da im nije poznato zašto je rešio da se vrati.

Pripadnici ROSU policije su ispred Mitrovačkog doma stigli naoružani dugim cevima, sa fantomkama na glavama i posle kraće rasprave i koškanja sa Srbima koji su stajali ispred Mitrovačkog doma, ispalili su suzavce i šok bombe i prekinuli su skup, prisutne poobarali na zemlju, primenjujući silu a Marka Đurića izveli i sproveli najpre do mitrovačkog zatvora  a potom i do Prištine, gde su ga, uz zvižduke i dobacivanja prolaznika sproveli prištinskim ulicama do istražnog sudije. Ovakvo ponašanje ROSU, danas su osuđivali na društvenim mrežama i pojedini Albanci, uz objašnjenje da "iako je prekršio zakon Kosova, Đurić nije terorista da bi ga ponižavali na takav način".

Pri intervenciiji ROSU povređene su 32 osobe a među njima je i snimatelj RTS-a,  Vladimir Milić, zbog čega su novinarska udruženja uložila protest. 

Hapšenje Marka Đurića je danas top tema i na svim društvenim mrežama, gde besni pravi verbalni rat. Dok jedni bez rezerve osuđuju današnji upad ROSU u Severnu Mitrovicu, te brutalnost koju su pokazali pri hapšenju Đurića, drugi u svemu što se dešavalo vide dogovor između srpskog i kosovskog predsednika, jer, prema njihovim tvrdnjama, ovakav incident "ide na ruku i jednom i drugom". 

Takvi komentari su praćeni printskrinom sa portala Pravda, na kom je vest o današnjem incidentu i hapšenju Marka Đurića, navodno objavljena satima pre nego što se išta dogodilo.  Primetan je i povećani broj objava sa zapaljivom retorikom, u kome se aktuelna srpska vlast krivi zbog potpisivanja Briselskog sporazuma. Od zapaljivih komentara, danas se ne ustežu ni mnogi mediji koji, iz sata u sat, koriste ratnu retoriku koja teško da može da bude ikome od pomoći trenutno. 

U Kosovskoj Mitrovici je od juče veoma napeto, građani su dodatno nespokojni jer, ovaj grad se  još uvek oporavlja od  bezumnog ubistva Olivera Ivanovića sredinom januara, za koje još uvek ne postoje konkretni pomaci u istrazi. Tada je u javnost ponovo dospela priča o nebezbednosti u gradu, te o brojnim pritiscima i pretnjama kojima je Ivanović bio izložen duži period a dolazile su iz kriminogenog miljea, o čemu je i sam govorio neposredno pred smrt.  Ko iole poznaje kosovske prilike, svestan je da i najmanja iskra a kamoli ovakva eksplicitna nasilna demonstracija sile može da izazove haos sa nesagledivim posledicama. Naravno, ne treba zaboraviti ni srpsku zajednicu sa druge strane Ibra, za koju svaka turbulencija ima još dramatičnije posledice.  Naredni dani će sasvim sigurno mnogo jasnije pokazati u kom smeru će se situacija odvijati. Ako je sudeći prema izjavama zvaničnika sa obe strane, ovo proleće za sada nudi samo tenzije i nespokojstvo.

]]>
Tue, 27 Mar 2018 00:55:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7646/tenzije-izmedju-beograda-i-pristine-posle-hapsenja-i-deportovanja-marka-djurica.html
JP Putevi Srbije: "Oprez ledena kiša u toku noći i ujutro" http://radiocity.rs/vesti/srbija/7601/jp-putevi-srbije-%22oprez-ledena-kisa-u-toku-noci-i-ujutro%22.html JP ,,Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, jer se prema upozorenju Hidrometeorološkog zavoda, u toku noći i sutra ujutro na severu, zapadu i istoku Srbije očekuje kiša koja će se lediti pri tlu.

Na snazi je četvrti stepen pripravnosti, ekipe putara sa svom raspoloživom mehanizacijom 24 sata intervenišu na terenu i posipaju kritične deonice u cilju bezbednog odvijanja saobraćaja.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave poledice, apelujemo na vozače da bez preke potrebe ne kreću na put, a ukoliko krenu da obavezno imaju zimsku opremu i lance i striktno poštuju ograničenja brzine. 

]]>
Sun, 4 Mar 2018 02:21:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7601/jp-putevi-srbije-%22oprez-ledena-kisa-u-toku-noci-i-ujutro%22.html
Vozite opreznije narednih dana! http://radiocity.rs/vesti/srbija/7585/vozite-opreznije-narednih-dana%21.html JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, poštuju ograničenja brzine i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, jer se prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u vremenskom periodu od 25.02. do 01.03.2018. godine, na području Srbije očekuju ledeni dani i nove snežne padavine.

"Na celoj teritoriji Republike Srbije na snazi je treći stepen pripravnosti i sva raspoloživa mehanizacija je na terenu 24 časa, a ekipe putara su spremne da  reaguju po potrebi." - poručuju iz Puteva Srbije.
Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice, te  se apeluje na vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Prema prognozama RHMZ na području Srbije naredni dani će biti ledeni. U jutarnjim satima očekuje se umeren i jak mraz, od -12 do -4 °C, a najviša dnevna temperatura kretaće se od -6 do -2 °C. Očekuju se nove snežne padavine te stvaranje i povećanje visine snežnog pokrivača, na severu od 5 do 10 cm, u ostalim predelima od 10 do 20 cm, a na planinama lokalno i više. Prognoza za 26.februar za veći deo Srbije predviđa oblačno vreme sa snegom, vetrovito i veoma hladno (ledeni dan). Očekivano je i povećanje visine snežnog pokrivača, u planinskim predelima stvaranje snežnih nanosa. Vetar umeren i jak, istočni i severoistočni. Najniža temperatura kretaće se  od -7 do -4, najviša od -5 do -2 stepena. 

Otopljenje sa porastom temperature očekuje se u petak.

]]>
Mon, 26 Feb 2018 02:35:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7585/vozite-opreznije-narednih-dana%21.html
Livadice – mesto gde je bezumlje nadvladalo ljudskost http://radiocity.rs/vesti/srbija/7559/-livadice-%E2%80%93-mesto-gde-je-bezumlje-nadvladalo-ljudskost.html U predvečerje današnjeg dana, pre 17 godina, pakujem torbu sa stvarima, ushićena sam i srećna jer sutra ujutru (16.februara) krećem na Kosovo. U autobusu bi trebalo da se susretnem sa Mladenom, koji treba da krene iz Beograda i Gocom, koja polazi iz Kraljeva. Sve nas u Gračanici očekuje prema dogovoru, moj kum Živojin, da pokušamo da napravimo prve novine na srpskom jeziku a i da pomognemo KIM radiju koji je mesec, dva ranije otpočeo sa radom.

Iznenada dobijam poziv da sutradan održim promociju knjige u Blacu. Moja mama, brzo napominje da su u subotu Zadušnice, da bi bilo lepo da odemo kod Taje zajedno. Znala sam tada, a znam i sada, da je to bio njen mali manevar da me odgovori od povratka na Kosovo. Tako bukvalno u minut do polaska razmišljam da  sutra ujutru odustanem od ulaska u jedan od 6 "Niš - ekspresovih" autobusa i odložim put za ponedeljak, za novi konvoj.  Javljam se kumu, kažem mu: “Slušaj, neću krenuti sutra. Zadušnice su u subotu, da obiđem tatu. Poći ću u ponedeljak.”

Živojin kaže: “Kreni ipak ujutru. Upalićeš Dragoslavu sveću u Gračanici.”

Ujutru ipak putujem u Blace, držim poetski čas, potpuno nesvesna da kumu nisam javila da sam plan puta ipak promenila. Dok sam živa, pamtiću Živojinov lelek preko telefona oko podneva: “Gdje si?”

Odgovaram uz osmeh: “U Blacu, rođeni…zaboravila sam da ti javim…”

“Jesi li u bolnici? Jel Gorica sa tobom?” –  Živojin nastavlja.

Zbunjena, meljem da sam u Domu kulture i čujem Žikov uzdah i suze: “Dobro je, mila, dobro je. Hvala Bogu da me nisi poslušala. Razneli su autobus kod Livadica. Baš taj u koji su ulazili ljudi u Nišu.  Mnogo je mrtvih. Ovo je užas.”

Kasnije se ispostavlja da se Mladen uspavao za polazak, ali da je Gorica bila upravo u tom autobusu. Povređena je ali je preživela, zahvaljujući tome što je sedela u zadnjem delu autobusa.

Torbu nisam raspakovala. U Gračanicu sam otputovala u ponedeljak preko Kosovske Mitrovice, praćena sleđenim pogledom majke, kojoj nije bilo jasno što stalno ponavljam: “Da je trebalo da stradam, ušla bih u petak u taj autobus. Nije moj red, ne brini.”

U autobusu je, tog dana, smrtno stradalo dvanaestoro ljudi, među njima i dvogodišnji Danilo Cokić sa mamom Snežanom i tatom Nebojšom, koje je paklena naprava ubila. Povređeno je četrdeset troje od kojih su neki, kasnije, preminuli od posledica.

Dva meseca kasnije, boraveći u Briselu, pitala sam Lorda Robertsona da li ga nije stid što takvo masovno ubistvo, te podmetanje 70 do 100 kg eksploziva u drenažni kanal a sa ciljem da raznese autobuse, naziva eufemistički incidentom a ne terorističkim napadom, masakrom. Nemušto je izbegao odgovor.  

Kada je zbog zločina u Livadicama, sedam godina nakon napada, zbog višestrukog ubistva i pokušaja ubistava, pred UNMIK sudom osuđen  Fljorim Ejupi na 40 godina zatvora, ujedno je osuđen i na 15 godina zbog terorizma, na 5 zbog izazivanja rasne i verske mržnje, na 8 zbog izazivanja opšte opasnosti i još na 10 zbog nedozvoljenog posedovanja oružja. Njegovih nekoliko  pomagača oslobođeno je zbog nedostatka dokaza. Činilo se tada da će barem u slučaju Livadice pravda biti  makar delimično zadovoljena. Delimično, jer je bilo prilično jasno da jedan čovek nije mogao da izvede bezumni akt.

Već 2009. presudu Eljupiju je poništio sud Euleksa “zbog nedostatka dokaza” i noćna mora porodica ubijenih Nenada Stojanovića, Dragana Vukotića, Lazara Milkića, Snežane, Nebojše i Danila Cokića, Sunčice Pejčić, Mirjane Dragović, Milinka Kragovića, Velje Stakića, Slobodana Stojanovića i Živane Tokić se nastavila i traje do današnjeg dana.

Livadice su, dakle, celih 17 godina zločin bez kazne i zato sam zahvalna, kada u bilo kome proradi malo savesti pa se priseti žrtava. Ja ih se sećam, evo već 17 godina, zahvalna što sam tog dana, nedostojna, dobila šansu da živim, dišem, pišem, volim i pamtim. I plačem, dan danji, kada kolima prođem pored Livadica. Ne moram ni da pogledam kroz prozor, da znam da se nalazim upravo tu, gde je bezumlje nadvladalo razum i gde je na brutalan način oduzeto 12 nevinih života, kojima je krivica jedina bila ta što su poželeli da upale sveću bližnjima na grobljima u selima iz kojih su nevoljno izbegli. Tišti me nepravda i pomisao da takav zastrašujući zločin može ostati nekažnjen na ovom svetu. Na onom drugom, ukoliko postoji, i dalje postoji nada u sud na koji se ne može uticati.

]]>
Fri, 16 Feb 2018 17:25:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7559/-livadice-%E2%80%93-mesto-gde-je-bezumlje-nadvladalo-ljudskost.html
15. februar, Sretenje – Dan državnosti Srbije http://radiocity.rs/vesti/srbija/5585/15.-februar-sretenje-%E2%80%93-dan-drzavnosti-srbije.html Na Dan državnosti Srbije - Sretenje, koji predstavlja jedan od najvažnijih datuma u istorijskom, političkom i kulturnom kalendaru Srbije, desila su se dva krupna događaja. Ove godine zbog obeležavanja Dana državnosti četvrtak i petak, 15. i 16. februar, su neradni dani.

Nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije obeležava se 15. i 16. februara u spomen na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu kod Aranđelovca, pod Karađorđevim vođstvom, doneta odluka o početku oružanog ustanka protiv otomanske vlasti (Prvi srpski ustanak), kao i na 15. februar 1835. godine kada je na skupštini u Kragujevcu  proglašen prvi ustav u našoj istoriji – Ustav Kneževine Srbije, poznat i kao Sretenjski ustav.

Državnim praznicima u jednoj zemlji obeležavaju se godišnjice najznačajnijih istorijskih događaja čime se naglašava njihov poseban značaj u okviru nacionalne ili opšte istorije. I dok u svakoj zemlji postoji više državnih praznika, onaj najznačajniji naziva se nacionalni praznik.

Zbog Dana državnosti 15. i 16. februar, su neradni dani, ali će pojedine službe kao i uvek u vreme praznika dežurati kao što su zdravstvene ustanove i dežurne apoteke. Parking se kao i uvek u vreme praznika neće naplaćivati a gradski saobraćaj će se odvijati po nedeljnom redu vožnje.

Iako je praznik, svio zainteresovani će moći da posete Logor 12 februar, Ćele kulu i Arheološku salu muzeja u Nišu od 10 do 16 sati. Galerija Sinagoga neće raditi a rad nastavlja već u subotu, 17.februara. 

Lekari opšte prakse i za decu i za odrasle u Domu zdravlja rade tokom praznika od 7 do 20 sati, a dežuraće i lekar specijalista u Zdravstvenoj stanici Čair. Isto važi i za sestre iz Službe kućnog lečenja, medicinske nege i palijativnog zbrinjavanja koje će biti na terenu od 7 do 20 dati a od pola 8 ujutru do pola 3 popodne radiće i punkt ove službe u Rajićevoj.

Republika Srbija obeležava ovaj nacionalni praznik od 2001. godine.

]]>
Thu, 15 Feb 2018 10:37:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5585/15.-februar-sretenje-%E2%80%93-dan-drzavnosti-srbije.html
Odlazak Nebojše Glogovca - odlazak najvećeg http://radiocity.rs/vesti/srbija/7537/odlazak-nebojse-glogovca---odlazak-najveceg.html Kada je 30.avgusta 2017, nakon osvajanja četvrte, u karijeri, Gran-pri nagrade festivala, gostovao u otvorenom studiju City radija na Letnjoj pozornici, ni na trenutak nismo pomislili da je to poslednji intervju kojim će nas obradovati, najveći među dobrim glumcima, skroman u svojoj veličini - Nebojša Glogovac. Jutros je stigla vest da se preselio među zvezde.

Imao je tek 48 godina. Rođendan je godinama proslavljao baš u Nišu jer je, kako je kroz osmeh govorio, splet okolnosti udesio da se završno veče Filmskih susreta padne uvek na taj dan. Veliki, a skroman. U zvezdanim trenucima, nakon aplauza, odmeren, pristojan i tih. Uvek iznad tabloidne kaljuge, uvek na pravoj umetničkoj strani.

"Kada se bavite nekim stvarima kao što je Šekspir i kao što su neki drugi nivoi duše, nekada osetite da vas i više boli a nekada osetite da ste daleko, daleko iznad toga i da ne mogu ni da dobace do vas." - rekao nam je , kad smo ga upitali kako se brani od besprizornog zadiranja tabloida u njegovu privatnost i privatnost njegovih kolega.

Festival glumačkih ostvarenja na niškoj Tvrđavi, nakon odlaska Nebojše Glogovca nikada više neće biti isti. Ne samo zbog nagrada kojima se ovenčao, a da podsetimo najvišu nagradu festivala je dobio četiri puta (2000., 2007., 2010. i 2017. godine) a cara Konstantina 1995. za ulogu simpatičnog Bogdana Bilogorca u "Ubistvu s predumišljajem". 

U čast sjajnog glumca, dobrog i pristojnog čoveka, Nebojše Glogovca, City radio emituje poslednji intervju koji nam je dao nakon dobijanja "Naise" za ulogu Vjeka Kralja u filmu "Ustav Republike Hrvatske". 

]]>
Fri, 9 Feb 2018 13:41:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7537/odlazak-nebojse-glogovca---odlazak-najveceg.html
Širom Srbije građani odaju počast ubijenom Oliveru Ivanoviću http://radiocity.rs/vesti/srbija/7447/sirom-srbije-gradjani-odaju-pocast-ubijenom-oliveru-ivanovicu.html Otkako je jutros osvanula vest da je Oliver Ivanović, jedan od najuglednijih predstavnika kosovskih Srba, lider inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" ubijen iz vatrenog oružja, u 8 i 15 ispred kancelarije inicijative, ne prestaju reakcije na društvenim mrežama.

Od Olivera se opraštaju prijatelji ali i brojni domaći i strani zvaničnici i svi osuđuju ovo ubistvo, posle koga, kako mnogi koji poznaju kosovske prilike, procenjuju ništa neće ostati isto. Sa druge strane, građani se širom Srbije samoorganizuju ispred hramova u brojnim gradovima kako bi paljenjem sveća odali počast Oliveru Ivanoviću ali i osudili bezumni akt ubica. Iz objava na društvenim mrežama sa haštagom #NasJeIpakVise  se vidi da će se okupljanja građana desiti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu, Požarevcu i drugim gradovima, dok se Nišlije i Nišlijke pozivaju da se okupe ispred hrama Sv.Konstantina i Jelene u Parku Svetog Save posle 18h.

Da podsetimo, na Olivera Ivanovića je jutros ispaljeno više metaka, od kojih ga je najmanje pet pogodilo u predelu grudnog koša. Iako je pokušana reanimacija u Kliničkom centru u Severnoj Mitrovici  nešto posle 9 je Dr Milan Ivanović objavio da je Oliver Ivanović podlegao povredama.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 16:30:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7447/sirom-srbije-gradjani-odaju-pocast-ubijenom-oliveru-ivanovicu.html
Narednih dana - red snega, red kiše http://radiocity.rs/vesti/srbija/7444/narednih-dana---red-snega-red-kise.html Sneg koji od juče pada u većem delu zemlje se prema prognozi RHMZ neće dugo zadržati. Od utorka nas očekuje porast temperature.

Sutra nas očekuje pretežno oblačno i toplije vreme, mestimično sa kišom. U sredu i dalje toplo, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom, a uveče i tokom noći uz pad temperature sneg je ponegde moguć i u nižim predelima. U četvrtak se očekuje prestanak padavina. U petak bi trebalo da bude suvo sa sunčanim periodima, a za vikend pretezno oblačno i relativno toplo, mestimično sa kišom.

Novo zahlađenje sa novim snežnim padavinama očekuje nas u sledeći ponedeljak.

Iz putarskih službi saopštavaju da je većina prioritetnih putnih pravaca prohodna ali da se može očekivati formiranje snežnog pokrivača do 5cm, pogotovo u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji kao i u planinskim krajevima pa  se na vozače apeluje da vožnju prilagode vremenskim prilikama i da na put kreću opremljeni obaveznom zimskom opremom. Posebno se upozorava na mogućnost poledice na svim vlažnim kolovozima.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 16:34:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7444/narednih-dana---red-snega-red-kise.html
Štrajk Vukašina Obradovića glodura Vranjskih http://radiocity.rs/vesti/srbija/7166/strajk-vukasina-obradovica-glodura-vranjskih-.html Posle jučerašnjeg saopštenja da posle više od dve decenije, prestaje da postoji nedeljnik "Vranjske" kao i istoimeni portal, od jutros je u štrajk glađu stupio direktor Vranjskih, Vukašin Obradović. Obradović se, kako javljaju mediji, zaključao u prostorije lista i odbija kontakt sa kolegama i novinarima.

Kako je u dugom, potresnom pismu javnosti pre stupanja u štrajk objasnio, Obradović se na ovaj čin odlučio kao na lični čin kojim želi da skrene pažnju pre svega koleginicama i kolegama iz medija ali i svim građanima "na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodimo u poslednjih tridesetak godina."

Vukašin dalje naglašava da štrajk glađu jeste potez "očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru a da u isto vreme zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bi se osećao kao čovek, kao ljudsko biće."

Dodavši u nastavku da ne može da odvoji novinarstvo i Vranjske od ostatka svog života, naglašava da "ne želi da se jednostavno okrene na drugu stranu i nastavi dalje", kako kaže, "mirno gazeći" po onom za šta se godinama borio, "makar za milimetar pomerene granice slobode i demokratije" - i nije uspeo.

"Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja jer to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece.Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem." - napisao je dalje novinar Obradović, poručivši i da ne očekuje ni pomoć ni podršku bilo koga, zaključivši da je on "samo očajan čovek, novinar, otac i suprug, nemoćan da se suočim sa realnošću sa kojom polako svikavamo da živimo."

Na samom kraju obraćanja Obradović je naglasio da je stupanje u štrajk glađu njegov odgovor na strah " da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo - ljudsko i profesionalno dostojanstvo".

"Vranjske" su ugašene zbog "političkih i finansijskih pritisaka" na tu medijsku kuću, a kako je u samom listu potvrđeno već nedeljama su razne inspekcije svakodnevno boravile u nedeljniku poznatom po kritičkim tekstovima prema vlasti. Pored toga Vranjske su nedavno dobile nalog da se isele iz prostorija u kojima 10 godina rade a PIO Fond, u čijem su vlasništvu prostorije, ih je tužio zbog neizmirenih kirija, iako su iz Vranjskih tvrdili da su sve obaveze izmirili pre pokretanja te tužbe.

Povodom gašenja "Vranjskih" a pogotovo povodom stupanja u štrajk glađu Vukašina Obradovića sinoć je u Beogradu ispred Vlade Srbije održan protest Stani uz Vranjske, sa koga su najpoznatiji novinari poslali poruke o neodrživo lošem položaju novinarske profesije. Vukašin Obradović je sinoć prebačen u KBC u Vranju pošto mu je pozlilo, uključen je na infuziju ali kako javljaju Južne vesti i danas je nastavio da odbija hranu. 

]]>
Tue, 19 Sep 2017 15:08:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7166/strajk-vukasina-obradovica-glodura-vranjskih-.html
Od danas pojačana kontrola vezivanja pojaseva http://radiocity.rs/vesti/srbija/7150/od-danas-pojacana-kontrola-vezivanja-pojaseva.html Zbog nevezivanja pojaseva od početka godine, poginulo je osamdesetoro ljudi. Policija je od danas najavila pojačanu kontrolu. Kako bi se smanjio broj poginulih i povređenih, Saobraćajna policija će, od danas do 17. septembra, pojačano kontrolisati i kažnjavati vozače koji ne vezuju pojaseve, i ne prevoze decu na pravilan način.

Srbija je iznad evropskog proseka sa 84 poginulih na milion stanovnika godišnje. U proseku, u Evropi nastrada 51 osoba na milion stanovnika.

]]>
Mon, 11 Sep 2017 14:09:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7150/od-danas-pojacana-kontrola-vezivanja-pojaseva.html
U celoj Srbiji na snazi crveni meteoalarm http://radiocity.rs/vesti/srbija/7036/u-celoj-srbiji-na-snazi-crveni-meteoalarm.html Na teritoriji cele Srbije proglašen je crveni meteoalarm i upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veoma visoke temperature koje će se u nekim mestima kretati i preko 40 stepeni, koliko se u subotu očekuje u Nišu. Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji proglašen je crveni meteoalarm, s obzirom na to da će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više, saopštavaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Do 9. avgusta se prema prognozi RHMZ-a, očekuju temperature do 39, a za vikend i 41 stepen, uz veoma visok indeks UV zračenja, od 8 do 10.

Crveni meteoalarm znači da mogu da se očekuju opasne vremenske pojave, koje mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu, budu veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Lekari apeluju na građane da ne izlaze od 10 do 18 sati.     

]]>
Thu, 3 Aug 2017 11:45:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/7036/u-celoj-srbiji-na-snazi-crveni-meteoalarm.html
Vaučeri od 5.000 dinara za odmor u Srbiji – značajni ili beznačajni? http://radiocity.rs/vesti/srbija/6906/vauceri-od-5.000-dinara-za-odmor-u-srbiji-%E2%80%93-znacajni-ili-beznacajni.html U nekoj od brojnih banja u Srbiji, na jezerima ili planinama, građani koji ispunjavaju uslove mogu da odmaraju uz novčanu pomoć države od 5.000 dinara. Za besplatne vaučere ove godine prijavilo se skoro duplo više ljudi nego protekle. A dok pojedini korisnici vaučera tvrde da se ovakav vid pomoći za odmor zaista isplati, ima i onih koji smatraju da je iznos beznačajan, jer su odmarališta u Srbiji veoma skupa.

U Glavnoj pošti u Nišu kažu da svakodnevno građani različite starosne dobi donose dokumentaciju i prijavljuju se za subvencionisani odmor u Srbiji. Broj prijava varira, pa se tako jednog dana prijavi tek nekoliko Nišlija, a nekada i više desetina.

Penzionerka iz Niša Snežana Pejčić Bogdanović kaže da su ona i njen suprug prošle godine iskoristili vaučere za petodnevni odmor u Soko banji, što se zaista isplatilo.

„Aranžman u hotelu je koštao 21.000 dinara, tako da smo sa dva vaučera doplatili 11.000, što je povoljno, naročito za nas penzionere koji imamo zaista mala primanja. Mada, meni je potrebna banja, a ovaj vaučer skoro pokriva samo jedan “bolnički dan“ u tom slučaju. Inače, nema problema prilikom prijave, i nije komplikovano, svako dobije ko se potrudi da uzme. I ove godine planiram da se prijavim, sada gledam koju banju da izaberem da je jeftinija, pa da mi se više isplati, biram između Gamzigradske i Lukovske“, kazala nam je Snežana.

Međutim, naišli smo i na sugrađane koji su čuli za ovu ponudu, ali se nisu prijavljivali za vaučere smatrajući da je iznos od 5.000 dinara premali da pokrije skupe turističke aranžmane za odmor u Srbiji.

„Mala je suma, a u principu treba puno, puno više, tako da mi apsolutno ništa ne znači tih 5.000 dinara. Jer jedan normalan, prosečan odmor ne možete da košta manje od 700 evra. Tik 50-ak evra vam ništa ne znači. Time je sve rečeno, po meni, ovo je više marketing nego bilo šta drugo“, priča Nišlija.

„Razmišljala sam da iskoristim vaučer, ali treba se valjda prvo prijaviti, pa se onda dobija, ne znam tačno kako ide to. Ali svakako da vam i kasnije obavezno treba doblata iz sopstvenog džepa, odmor sigurno košta oko 10.000, ne košta 5.00. To jeste kao neka pomoć, međutim, oni računaju da je dosta, nama nije“, kaže kroz osmeh gospođa.

Ovi vaučeri namenjeni su penzionerima, nezaposlenim licima, zaposlenima čija je plata manja od 60.000 dinara, ratnim i vojnim invalidima, korisnicima socijalne pomoći. Neophodno je da potencijalni korisnici na šalterima JP ,,Pošta Srbije” podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana, koji mora da bude u trajanju od najmanje 5 dana.

Kako su rekli u Ministarstvu trgovine i turizma, u početku su bila planirana sredstva za 60.000 vaučera ove godine. Međutim, da akcija ne bi stala, Vlada Srbije je iz budžetske rezerve izdvojila dodatnih 100 miliona dinara, pa će tako, do 15. oktobra biti iskorišćheno 80.000 vaučera.

Sve informacije o vaučerima zainteresovani mogu pronaći na http://www.vaucerisrbija.com/

]]>
Thu, 15 Jun 2017 15:26:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6906/vauceri-od-5.000-dinara-za-odmor-u-srbiji-%E2%80%93-znacajni-ili-beznacajni.html
Za koje zemlje su Vam potrebne zelene karte za automobile http://radiocity.rs/vesti/srbija/6873/za-koje-zemlje-su-vam-potrebne-zelene-karte-za-automobile.html Pred predstojeću letnju sezonu mnogi naši sugrađani se spremaju za put automobilom i odmor u neku od inostranih zemalja. Srbija je jedna od zemalja koja je pristupila Multilateralnom sporazumu, po kome Vam zeleni karton nije potreban za 33 zemlje. Godinama unazada najveće „odmaralište“ za naše sugrađane je Grčka. Za ovu zemlju Vam nije potreban zeleni karton, ali ukoliko idete preko Makedonije, moraćete da ga posedujete, jer naši susedi nisu potpisnici ovog sporazuma. Sa, druge strane, mnogi građani Srbije a posebno Niša, do Grčke putuju preko Bugarske, za koju nije potreban zeleni karton.

Osim  Grčke i Bugarske zeleni karton Vam nije potreban ni za put u Hrvatsku, Austriju, Belgiju, Češku, Kipar, Nemačku, Dansku, Španiju, Estoniju, Francusku, Veliku Britaniju, Mađarsku, Italiju, Irsku, Luksemburg, Litvaniju, Letoniju, Maltu, Holandiju, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju, Švedsku, Slovačku, Sloveniju, Švajcarsku, Andoru, Norvešku i Island. 

Što se Crne Gore tiče, kao i do sada, zeleni karton nije neophodan za putovanje u tu zemlju na osnovu Sporazuma o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja između Srbije i Crne Gore.

Za one koji žele u Bosnu, neophodna je zelena karta, kao i za Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Tursku, Izrael, Iran, Makedoniju, Albaniju, Tunis i Maroko.

Podsećamo, zeleni karton je dokaz da je vozilo kojim putujete osigurano, i da će sva materijalna i nematerijana šteta koja se desi u inostranstvu biti nadoknađena.

Zelena karta važi do isteka polise obaveznog osiguranja, bez obzira kada ste je kupili, međutim do problema može da dođe ukoliko registracija automobila kojim putujete ističe za 15 dana. U tom slučaju ne možete da kupite zelenu kartu.

Ukoliko krenete na put a zaboravite zelenu kartu u tom slučaju postoje dva rešenja ali će Vas više koštati.

Možete da kupite granično osiguranje čija se cena kreće oko 50 evra, osim toga, na graničnim prelazima postoje filijale  Auto – moto saveza Srbije, u kojima može da se kupi privremena polisa AMS osiguranja, na osnovu koje može da se kupi zelena karta, a cena za „prosečan automobil“ je oko 5.000 dinara.

Inače, zelena karta u gotovim svim osiguravajućim kućama košta oko 2.000 dinara.    

]]>
Wed, 7 Jun 2017 11:11:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6873/za-koje-zemlje-su-vam-potrebne-zelene-karte-za-automobile.html
Stižu pozivi za vojne vežbe u junu i julu http://radiocity.rs/vesti/srbija/6864/stizu-pozivi-za-vojne-vezbe-u-junu-i-julu.html Ministarstvo odbrane Srbije, saopšilo je da će vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojnik rok sa oružjem, tokom juna i jula biti pozivani na jednodnevne ili višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima. Zaprećene kazne za neodazivanje kreću se od 10 do 50 hiljada dinara ili tri meseca zatvora. Naši sugrađani imaju podeljana mišljenja na ovu temu.

Građani sa kojima smo razgovarali različito reaguju na pitanje da li bi se odazvali na poziv za vojnu vežbu.

„Ukinuta obaveza redovnog služenja vojnog roka a ja u godinama da se odazivam, ne pada mi na pamet“, kaže jedan naš sugrađanin.

„Šta da mislim, u zemlji Srbiji, to je besmisleno, bio sam ja 90 –tih na vojnim vežbama - ratovima,“, ističe jedan Nišlija.

„Prošao sam ratove 90 – tih, mi koji smo bili nećemo sigurno, dosta je, jedino ako moram da branim decu, onda ću se sigurno odazvati, ovako, ma ne dolazi u obzir, briga me i za kazne i zatvore, jedino život da mi uzmu, nema šanse“, kaže rezignirano jedan naš sugrađanin.

Ima i onih koji misle da je dobro otići na vojnu vežbu.

„Mislim da je to pozitivno, treba ljude pozivati na vežbe, izgubili smo svaki kontakt sa vojskom, nije loše videti ponovo oružje i podsetiti se kako se njime barata“, ističe jedan Nišlija i dodaje da bi država trebalo da vrati obavezno služenje vojnog roka.

„Dobro je, nije loše da ponovo vidimo koliko smo spremni da branimo zemlju, ako dobijem poziv svakako ću se odazvati“, kaže jedan Nišlija.

„Trebalo bi, zašto da ne, ja bih se odazvao.“, ističe jedan sugrađanin i smatra da bi trebalo promeniti zakon i vratiti obavezno služenje vojnog roka.

Inače, kako su ranije pisali pojedini mediji, plan Vojske Srbije da pripadnike rezervnog sastava, poziva na vojne vežbe jednom u pet godina, pošto vojna obaveza traje do 65. godine. Istaknuto je i da pozivi nemaju veze sa bezbednosnom situacijom ili migrantskom krizom, već da je to „redovna praksa“.

Za one koji se ne odazovu zaprećena je kazna od 10 do 50 hiljada dinara ili tri meseca zatvora.

„Ljudi koji su služili dobrovoljan ili prethodno redovan vojni rok sa oružjem automatski se prevode u rezervni sastav VS. Međutim bez obzira da li su služili vojni rok sa oružjen ili ne, ili civilno služili, oni se kada napune 30. godina, prevode u rezervni sastav Vojske Srbije“, rekao je krajem prošlog meseca, portparol Minsitarstva odbrane Jovan Krivokapić.  

   

]]>
Mon, 5 Jun 2017 10:53:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6864/stizu-pozivi-za-vojne-vezbe-u-junu-i-julu.html
Na današnji dan slavio se rođendan Josipa Broza Tita – Dan mladosti http://radiocity.rs/vesti/srbija/6815/na-danasnji-dan-slavio-se-rodjendan-josipa-broza-tita-%E2%80%93-dan-mladosti.html Od 1945. godine do 1988 godine u tadašnjoj SFRJ slavio se Dan mladosti, rođendan doživotnog predsednika, Josipa Broza Tita. Centralna svečasnost odvijala se na stadionu JNA, gde je bio organizovan slet, a Titu uručivana štafeta, koja je putovala širom zemlje. Naši stariji sugrađani uglavnom se sa setom prisećaju tih vremena, dok mlađi uglavnom ne znaju, a oni koji znaju šta je bilo 25. maja ističu da su priče o „Titovom vremenu“ čuli od roditelja.

Obeležavanje rođendana Josipa Broza – Tita, širom nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije trajalo je od 1945. do 1988. godine, zaključno sa 1987. godinom kada je rođendan doživotnog predsednika poslednji put obeležen.

Do 1957. godine ovaj dan obeležavao se samo kao Titov rođendan, ali je na njegovu inicijativu od te godine, taj dan postao Dan mladosti. Štafeta mladosti svake godine polazila je iz drugog mesta i republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova tadašnje Jugoslavije.

Centralna manifestacija organizovana je na stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci, i pripadnici svih rodova vojske organizovali slet. Ujedno tu je bila i krajnja odrednica štafete koja je iz ruke u ruku nošena širom tadašnje države. Predavanje štafete Titu proticalo je uz kratak govor, a on bi uvek naglašavao da je ona nošena rukama omladinaca prelazila hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije. To je bio ujedno i neradan dan i opštenacionalni praznik u celoj SFRJ.

Naši stariji sugrađani se uglavnom sa pozitivnim emocijama prisećaju 25. maja.

„Sećam se odlično 25. maja, Titov rođendan što se mene tiče Titovo vreme bar za mene je bilo lepo, kaže jedan naš sugrađanin.

„Kako da se ne sećam, dan radosti i veselja. Bilo je to dobro vreme i za mlade i stare, odlično za sve, lep period života. To je bilo i najbolje vreme.“

„Bilo je veliko slavlje, velika fešta, to se slavilo srcem, a ne veštački. Bilo je to stabilno vreme sa ekonomskog i političkog stanovišta, ali i bezbedno. Mogao si da spavaš na klupi ništa ti se ne bi desilo“, kaže jedan Nišlija.

Nisu baš svi naši sagovornici oduševljeni Titom, pa jedan od njih kaže da ga se „itekako seća“.

„Znam šta je bilo 25. maja, ali sam odlično osetio onog gnusnog Tita na svojoj koži“, priseća se  jedan sugrađanin uz psovku upućenu Titu.

Mladi s kojima smo razgovarali uglavnom ne znaju šta je bilo 25. maja, a oni koji su znali, ističu da su slušali o tome ali i o Titovoj vladavini od roditelja.

Inače, 25. maj obeležavao se i posle Titove smrti 1980. godine, a štafetu su primali tadašnji predsednici Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. 1987. godine poslednji put održan je slet, a već u januaru 1988. godine uredbom je ukinuta ova manifestacija.    

]]>
Thu, 25 May 2017 11:32:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6815/na-danasnji-dan-slavio-se-rodjendan-josipa-broza-tita-%E2%80%93-dan-mladosti.html
Porodice nestalih na KiM žele istinu o svojim bližnjima http://radiocity.rs/vesti/srbija/6765/porodice-nestalih-na-kim-zele-istinu-o-svojim-bliznjima.html Za 540 lica srpske i nealbanske nacionalnosti, nestalih na Kosovu i Metohiji još uvek se traga, a tokom poslednjih 18 godina pronađeni su posmrtni ostaci 369 osoba. Tim povodom, udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica i Udruženje kosmetskih stradalnika organizovalo je u Nišu tribinu „Imamo pravo na istinu i pravdu“.

Sa ciljem da informišu javnost o tragediji porodica koje skoro dve decenije tragaju za istinom o sudbinama kidnapovanih i nasilno odvedenih članova, u Nišu su se okupili članovi porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, kao i predstavnici nadležnih institucija koje se bave ovim problemom.

„Meni je sin od 28 godina Davor Ristić nestao, i do današnjeg dana ne znamo, nikakav trag nemamo gde je, šta je... Tako da smo već svi sa živcima došli do kraja, imamo utisak da su nas svi zaboravili, da država nije dovoljno angažovana, a mi i dalje nemamo podatak o posmrtnim ostacima naših kidnapovanih“, kazala je majka Gordana Ristić, koordinatorka kancelarije u Nišu.

Tokom gotovo 2 decenije članovi porodica žale se na veoma mali broj eshumacija, a samim tim i identifikacija njihovih sinova, očeva, braće, muževa. Ovaj proces je komplikovan, jer nedostaju podaci o nestalima.

„Najveća prepreka je nedostatak podataka o mestu počivanja i ukopa posmrtnih ostataka. Još uvek se traga da li su u pitanju masovne ili pojedinačne grobnice “, objašnjava Ljiljana Krstić, šef odseka Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

Inače, od 1664 lica koja se vode kao nestala na području Kosova, 540 lica je srpske i nealbanske nacionalnosti, a 30 je u postupku verifikacije, kako su dodali ispred Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije.

]]>
Fri, 12 May 2017 13:39:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6765/porodice-nestalih-na-kim-zele-istinu-o-svojim-bliznjima.html
Saobraćajci konrolišu da li ste vezani i da li pričate mobilnim dok vozite http://radiocity.rs/vesti/srbija/6514/saobracajci-konrolisu-da-li-ste-vezani-i-da-li-pricate-mobilnim-dok-vozite.html Pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima, prvog dana sedmice počeli su pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom trajanja akcije, saobraćajni policajci rade i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje. Takođe, biće angažovani policijski službenici koji će u civilu uočavati prekršaje vozača i putnika. Oni će informacije o vozilima u kojima su uočeni prekršaji, prenositi patrolama koje će zaustavljati vozila i preduzimati zakonom propisane mere.

„U akciji će učestvovati maksimalan broj putničkih vozila, odnosno motocikala bez spoljnih obeležja policije – presretača. Akcija će biti sprovedena u 31 evropskoj državi, koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). Napominjemo da korišćenje sigurnosnih pojaseva na svim sedištima značajno smanjuje rizik od stradanja u saobraćajnim nezgodama“, navodi se u saopštenju MUP.

Inače, prema statističkim podacima, u toku protekle godine, u putničkim vozilima je poginulo 183 vozača i 98 putnika, od kojih je 55 odsto putnika stradalo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu.

]]>
Mon, 13 Mar 2017 13:14:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6514/saobracajci-konrolisu-da-li-ste-vezani-i-da-li-pricate-mobilnim-dok-vozite.html