City :: Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/rss.html sr http://radiocity.rs/img/logo.png City :: Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/rss.html Saobraćajci konrolišu da li ste vezani i da li pričate mobilnim dok vozite http://radiocity.rs/vesti/srbija/6514/saobracajci-konrolisu-da-li-ste-vezani-i-da-li-pricate-mobilnim-dok-vozite.html Pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima, prvog dana sedmice počeli su pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tokom trajanja akcije, saobraćajni policajci rade i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje. Takođe, biće angažovani policijski službenici koji će u civilu uočavati prekršaje vozača i putnika. Oni će informacije o vozilima u kojima su uočeni prekršaji, prenositi patrolama koje će zaustavljati vozila i preduzimati zakonom propisane mere.

„U akciji će učestvovati maksimalan broj putničkih vozila, odnosno motocikala bez spoljnih obeležja policije – presretača. Akcija će biti sprovedena u 31 evropskoj državi, koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). Napominjemo da korišćenje sigurnosnih pojaseva na svim sedištima značajno smanjuje rizik od stradanja u saobraćajnim nezgodama“, navodi se u saopštenju MUP.

Inače, prema statističkim podacima, u toku protekle godine, u putničkim vozilima je poginulo 183 vozača i 98 putnika, od kojih je 55 odsto putnika stradalo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu.

]]>
Mon, 13 Mar 2017 13:14:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6514/saobracajci-konrolisu-da-li-ste-vezani-i-da-li-pricate-mobilnim-dok-vozite.html
Bez prazničnih gužvi na putevima http://radiocity.rs/vesti/srbija/6420/bez-praznicnih-guzvi-na-putevima.html Iako uglavnom u vreme praznika očekujemo veće gužve na putevima i zadržavanja na naplatnim rampama, u JP “Putevi Srbije“ kažu da očekuju saobraćaj umerenog intenziteta tokom oba neradna dana, povodom Dana državnosti.

Sredina radne nedelje vozačima donosi umeren intenzitet saobraćaja. Kako saznajemo u Putevima Srbije, praznični dani takođe ne donose veće gužve na putevima, naplatnim rampama i graničnim prelazima.

„Ne očekujemo pojačan intenzitet saobraćaja, kako danas tako i sutra, s obzirom na to da ne rade ni firme ni preduzeća. U svakom slučaju, mi smo preduzeli sve mere, pristupili smo vanrednom režimu rada, svi kanali za naplatu i distribuciju su u funkciji sve vreme, tako da i ukoliko dođe do formiranja kolona, mi smo u propravnosti“, rekla je za City radio Vesna Tonić, iz sektora naplate putarine Puteva Srbije.

Svakako, iz Auto moto saveza Srbije vozačima savetuju da imaju više tolerancije i strpljenja za volanom.

Svi prilazi ka izletištima i zimskim centrima ka Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Divčibarama i Staroj Planini su prohodni. Ali, zbog mogućih zastoja u saobraćaju, pored sporije i opreznije vožnje potrebno je više strpljenja i tolerancije za volanom, navode iz Auto Moto saveza Srbije.

Meteorolozi za vreme praznika najavljuju više sunčanih intervala, kao i dnevne temperature u plusu, što su svakako dobri uslovi za vožnju.

]]>
Wed, 15 Feb 2017 11:24:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6420/bez-praznicnih-guzvi-na-putevima.html
Debeli minus je iza nas, ali... http://radiocity.rs/vesti/srbija/6399/debeli-minus-je-iza-nas-ali....html U narednom periodu temperature će biti malo ispod proseka, ali sigurno je da neće biti onih januarskih, od čak minus 15 stepeni. U pojedinim mestima, kako javljaju u RHMZ-u, u utorak i sredu padaće kiša i sneg, nakon toga suvo.

Februar će u celoj Srbiji biti znatno topliji od januara, a temperature će se retko spuštati ispod nule, navodi se u mesečnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Ipak, sredinom nedelje očekuje nas sneg.

„Prema prognozi vremena za sedam dana, u Srbiji će biti hladno. Utorak oblačan i hladniji, mestimično sa kišom, u planinama sa snegom. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura od 2 do 6 stepeni, najviša od 4 na severozapadu do 9 stepeni na jugoistoku. Uveče i noću sneg će pasti i u nižim predelima. U sredu oblačno, ujutro i pre podne još ponegde slab sneg“, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Narednih dana temperatura malo ispod proseka

Od četvrtka umereno oblačno i uglavnom suvo, u košavskom području pojačanje jugoistočnog vetra. Temperatura malo ispod prosečnih  vrednosti, ujutro slab i umeren mraz, danju najviša od 0 do 5 stepeni.

Posle padavina sledi suvi period od oko 10 dana. Ni u periodu nakon toga ne očekuje se više padavina. Pošto je zima bila hladnija i leto bi trebalo da bude toplije, ali ovu prognozu treba uzeti sa rezervom, tvrde u RHMZ-u.

]]>
Tue, 7 Feb 2017 11:38:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6399/debeli-minus-je-iza-nas-ali....html
Hristos se rodi, srećan Božić http://radiocity.rs/vesti/srbija/6328/hristos-se-rodi-srecan-bozic.html Badnji dan i Badnje veče obeležavaju se u krugu porodice i svečano najavljuju Božić. U Srbiji se obeležavaju liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve, paljenjem badnjaka i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom.

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, 7. januara proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju Julijanski kalendar - Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Zajedno sa Uskrsom, Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Božić je porodični praznik i slavi se u kući.

Običaji su različiti od mesta do mesta, ali ipak neki su nam svima zajednički. Recimo, na Božić se valja ponoviti. Smatra se da bi svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede, a trebalo bi raditi stvari koje nam inače ne idu od ruke kako bismo ih u godini koja stiže lakše savladavali. Na Božić ne valja pozajmljivati nikom ništa da se cele godine stvari ne bi razvlačile iz kuće.

Na dan Božića gradski prevoz odvija se po nedeljnom redu vožnje, a parkiranje je besplatno.

]]>
Fri, 6 Jan 2017 14:47:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6328/hristos-se-rodi-srecan-bozic.html
Dan Republike, praznik kojeg više nema http://radiocity.rs/vesti/srbija/6248/dan-republike-praznik-kojeg-vise-nema.html Bivši praznik u bivšoj SFRJ slavio se 29. novembra. Mnogi ga pamte kao neradni dan, kada se peklo prase i pripremala torta. Dan Republike zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada SFRJ.

Da se još uvek slavi danas bi bio neradni dan, peklo bi se prase, a kuće bi mirisala na kolače, porodica bila na okupu. To su prve asocijacije nekih Nišlija koje smo upitali kakva im sećanja budi 29. novembar - Dan Republike, praznik kojeg više nema.

„Neradni dan, pečenje, prijatelji, torte, prase, znao se red“, kaže Nišlijka.

„To je bilo srećno vreme, posle je ukinuto i sada se ne slavi ništa, kao da je običan dan. Državni praznik je bio, pa se pripremalo za praznik“, objašnjava naš sugrađanin.

„Ma to je ludost. Zbog tih datuma smo i propali, zato što smo slepo verovali. Sad, to nam je što nam je“, rekao je stariji Nišlija.

29. novembra navršavaju se 73 godine od Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu (BiH), na kome su u Drugom svetskom ratu udareni temelji nove, socijalističke Jugoslavije.

29. novembar slavljen je gotovo šest decenija kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice - novembra 2002.

Inače, grb SFRJ, koji se od otvaranja Gradske bašte u niškoj Tvrđavi nalazi na tom mestu, privukao je veliku pažnju prolaznika i turista, ali tek kada su radnici JKP Medijane ovaj betonski gigant oživeli šarenim bojama. Letos je na hiljade ljudi uslikalo popularni „selfie“ sa grbom.

]]>
Tue, 29 Nov 2016 10:51:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6248/dan-republike-praznik-kojeg-vise-nema.html
Bliži se jesen, a meteorolozi najavljuju miholjsko leto http://radiocity.rs/vesti/srbija/6087/blizi-se-jesen-a-meteorolozi-najavljuju-miholjsko-leto.html Do kraja septembra temperature će u proseku biti oko 23 stepena, najavljuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Oktobar nam donosi miholjsko leto – biće uglavnom suvo i relativno toplo za ovo doba godine sa temperaturama u proseku oko 18 stepeni.

Iza nas su uglavnom kišno proleće i leto, ali je ova godina, kada je reč o temperaturama, oborila davno postavljene rekorde.

Kao najtopliji mesec,  još od kada je u 19. veku počelo merenje temperature, ove godine bio je jul. Prethodno je februar bio natprosečno topao, a takav je i septembar.

„Od 17. do 20. septembra očekuje se trodnevno zahlađenje sa kišom i naoblačenjem. Nakon toga, do kraja meseca uživaćemo u toplom vremenu, sa natprosečnim temperaturama“, rekao je za Blic meteorolog Nedeljko Todorović.

Prosečno topao i suv biće i oktobar. Očekuju nas relativno stabilne vremenske prilike  sa karakteristikama miholjskog leta.

Početkom oktobra u najavi je trodnevno zahlađenje sa kišom i pljuskovima, ali bi ceo mesec trebalo da bude relativno stabilan, sa tri naleta kiše. Početkom, sredinom i na kraju meseca, rekao je Todorović.

]]>
Wed, 14 Sep 2016 12:57:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/6087/blizi-se-jesen-a-meteorolozi-najavljuju-miholjsko-leto.html
Policija pojačano kontoliše ispravnost vozila http://radiocity.rs/vesti/srbija/5958/policija-pojacano-kontolise-ispravnost-vozila.html Kako bi se blagovremeno otklanjale nepravilnosti vozila, ukoliko postoje, do subote 9. jula saobraćajni policajci proveravaće tehničku ispravnost automobila, najviše na putevima i ulicama u naseljenim mestima. Preventivna bezbednosna akcija „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“ obavlja se od 4. do 9. jula.

Tokom sprovođenja akcije, koja za cilj ima pripremu vozila za bezbedno učešće u saobraćaju i povećanje stepena ispravnosti vozila na putevima, saobraćajna policija obavljaće pojačanu kontrolu. Najviše će se kontrolisati automobili na putevima i ulicama u naseljenim mestima, a vozačima će se ukazivati na značaj ispravnosti vozila u saobraćaju.

„Poseban akcenat biće na uređajima za upravljanje i zaustavljanje, uređajima za spajanje vučnog i priključnog vozila, pneumatika, svetlosno signalnih uređaja i uređaja za pogon na sabijeni ili tečni gas, kao i poštovanje pravila saobraćaja“, navodi se u saopštenju MUP-a.

U slučajevima postojanja sumnje u tehničku neispravnost uređaja za upravljanje i zaustavljanje vozila policija će vozače upućivati na kontrolni tehnički pregled, uz obavezno prisustvo policijskih službenika na liniji tehničkog pregleda.

„Ukoliko se utvrde tehničke neispravnosti uređaja za upravljanje i zaustavljanje vozila biće preduzete mere, na osnovu Zakona o prekršajima, uz primenu posebnih mera bezbednost, a to je isključenje vozila iz saobraćaja“, tvrde u MUP-u.

Ovu akciju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila.

]]>
Mon, 4 Jul 2016 14:16:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5958/policija-pojacano-kontolise-ispravnost-vozila.html
120 hiljada evra prikupljeno u akciji "Asovi za decu" http://radiocity.rs/vesti/srbija/5843/120-hiljada-evra-prikupljeno-u-akciji-%22asovi-za-decu%22.html Na meču “Asovi za decu” održanom 24. maja na stadionu Partizana u Beogradu prikupljeno je oko 120 hiljada evra za izgradnju niškog kliničkog odeljenja za decu obolelu od raka.

Da Srbija nije zaboravila da se ujedini kada je najpotrebnije pokazala je humanitarna utakmica Asovi za decu. Oko 7 hiljada ljubitelja fudbala bilo je na tribinama, a zajedno sa milionskim TV auditorijumom koji je pratio prenos poslato je čak 94.308 SMS poruka za vreme trajanja utakmice. Zanimljivo je da je prodato više ulaznica nego što je bila posećenost utakmice, jer su mnogi hteli i na taj način da pomognu.

Od strane prodatih ulaznica, donatora i sponzora sakupljeno je do sada oko 43 hiljade evra, dok je ukupan prihod od SMS poruka oko 77 hiljada.

Broj telefona 1150 još uvek je otvoren za prikupljanje sredstava za izgradnju dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, a cena poruke iznosi 100 dinara za sve mreže.

Fudbalski spektakl počeo je u utorak u 20 sati, kad su fudbaleri na teren izašli zajedno sa decom koja se leče od raka, da bi se nakon toga lopta zavrtela i tim Radomira Antića sa kapitenom Dejanom Stankovićem zaigrao protiv tima Bore Milutinovića sa Predragom Mijatovićem kao kapitenom.

Rezultat na terenu bio je 5:4 u korist tima Radomira Antića, a pravi rezultat "Utakmice života" je gotovo 15 miliona dinara za dečje hemato-onkološko odeljenje.

Deca na tribinama kao najbolja slika praznika fudbala

Posebnu sliku humanitarnom fudbalskom spektaklu dalo je preko 7000 dece sa roditeljima koji su ispunili istočnu tribinu stadiona. Na ovoj utakmici nije bilo huligana, nije bilo nasilja, nije bilo svega onoga što prati srpski fudbal godinama, ali je zato bilo iskrenih dečijih osmeha, pomalo suza i jedno veliko srce koje je kucalo u jednom ritmu za pomoć onima kojima je najpotrebnije.

Humanitarni meč realizovan je u organizaciji EXIT fondacije i NURDOR-a, uz podršku FK Partizan i brojnih drugih organizacija i pojedinaca. Najveća fudbalska imena, treneri Radomir Antić i Bora Milutinović, zajedno sa Stankovićem, Mijatovićem, Žigićem, Jovanovićem, Kežmanom, Kraljem, Delibašićem, Ilićem i mnogim drugim asovima, održali su lekciju pre svega iz humanosti, igrajući zajedno za isti cilj.

]]>
Wed, 25 May 2016 15:09:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5843/120-hiljada-evra-prikupljeno-u-akciji-%22asovi-za-decu%22.html
Danas je najtužniji dan u hrišćanstvu http://radiocity.rs/vesti/srbija/400/danas-je-najtuzniji-dan-u-hriscanstvu.html Sve hrišćanske crkve danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Na Veliki petak se posti, a najistrajniji jedu samo suvi hleb i piju vodu. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti. Vreme bogosluženja se najavljuje drvenim klepalom, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Veliki petаk je dаn kаdа je, po verovаnju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenikа Kаjаfe kod rimskog prokurаtorа Pontijа Pilаtа koji gа je osudio dа bude rаspet nа krstu. Istog dаnа, Isus je i osuđen i rаzаpet nа Golgoti, gde je i umro. Gledаjući štа nаrod i vojnici rаde s njim, rekаo je: "Oče, oprosti im, jer ne znаju štа rаde".

U vreme kаdа je Hristos “predаo duh Svoj Ocu“, u svim prаvoslаvnim hrаmovimа se iznosi Plаštаnicа. To je plаtno nа kojem je prikаzаno Hristovo polаgаnje u grob. Plаštаnicа se postаvljа ispred oltаrа, nа posebno ukrаšen odаr, koji predstаvljа grob Hristov. Vernici prilaze plaštanici i sa dubokim poštovanjem je ljube.

Sutra se obeležava Velika subota, a u nedelju je Uskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik. To je dan kada je Hristos vaskrsao iz mrtvih i svim ljudima na zemlji darovao večni život.

]]>
Fri, 29 Apr 2016 12:24:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/400/danas-je-najtuzniji-dan-u-hriscanstvu.html
Nišlije u subotu glasaju na 20 biračkih mesta a u sredu na 5 http://radiocity.rs/vesti/srbija/5790/nislije-u-subotu-glasaju-na-20-birackih-mesta-a-u-sredu-na-5.html Nišlije će izvesno je još dva puta na ponovljeno glasanje. Sutra, u SUBOTU, 30.aprila glasaće ponovo za odbornike grada na 20 biračkih mesta a u SREDU, 4.maja na 5 biračkih mesta za poslanike republičkog Parlamenta.

Izbori za nama podigli su tenzije među političkim strankama. Nalik čudnom rijalitiju pratimo iz dana u dan uživo zasedanja RIK na ekranu i što više čujemo - sve manje znamo. Opozicija je pozvala građane na proteste zbog prekrajanja izborne volje i izborne krađe na brojnim biračkim mestima. Vladajuća stranka tvrdi da nepravilnosti nije bilo.

Slična situacija je i u Gradskim izbornim komisijama. Predstavnici opozicionih lista već danima iznova pregledaju zapisnike i prebrojavaju iznova glasove, pošto je kako tvrde na brojnim biračkim mestima došlo do različitih nepravilnosti u korist vladajuće garniture.

Iako je Niš jedan od gradova gde su utvrđene brojne nepravilnosti i gde se još uvek upoređuju zapisnici i ono što se nalazi u vrećama sa biračkih mesta, niška Gradska izborna komisija je još pre nekoliko dana objavila da se izbori za odbornike ponavljaju na 20 mesta i novo glasanje su zakazali za sutra, subotu 30.april.

Glasanje se u SUBOTU ponavlja na sledećim biračkim mestima:

GO CRVENI KRST

Biračko mesto 4  -  ETŠ ''Nikola Tesla'' - Aleksandra Medvedeva 16

Biračko mesto 12  - MK ''Popovac'

Biračko mesto 19 - OŠ “Lela Popović” - Vele Polje

Biračko mesto 20  - MK "Miljkovac"

Biračko mesto 27  - Dom kulture Gornja Toponica.

GO PALILULA

Biračko mesto 16  - OŠ "Kole Rašić"

Biračko mesto 34  - OŠ "Desanka Maksimović" Mramor

Biračko mesto 45 - OŠ "Branko Radičević" Berbatovo

GO MEDIJANA

Biračko mesto 4  - OŠ "Dušan Radović"

Biračko mesto 11  - OŠ "Ćele Kula"

Biračko mesto 36  - Gimnazija "9. maj"

Biračko mesto 40 - OŠ "Ratko Vukićević"

Biračko mesto 43 - OŠ "Dositej Obradović"

Biračko mesto 45  - OŠ "Radoje Domanović

GO PANTELEJ

Biračko mesto 9- OŠ "Njegoš"

Biračko mesto 11  - OŠ "Njegoš"

Biračko mesto 12 - OŠ "Stefan Nemanja"

Biračko mesto 16  - OŠ "Stefan Nemanja"

Biračko mesto 23 - OŠ "Karađorđe", Gornji Matejevac

Biračko mesto 29- Vatrogasni dom Kamenica

U GO Pantelej će se na dva mesta u Gornjem Matejevcu ponoviti i glasanje za opštinske odbornike.

Biračko mesto  22, 23 OŠ "Karađorđe", Gornji Matejevac

 

U SREDU, 4.maja, Nišlije glasaju na sledećim biračkim mestima:

PALILULA

Biračko mesto 28 (OŠ"Branko Miljković")

MEDIJANA

Biračko mesto 4 (OŠ "Dušan Radović")

PANTELEJ

Biračko mesto 13 (OŠ "Stefan Nemanja")

Biračko mesto 16 (OŠ "Stefan Nemanja")

Biračko mesto 23 (OŠ "Karađorđe", Gornji Matejevac)

Ostaje nejasno zašto, ako nema neke skrivene namere, Gradska izborna komisija u Nišu nije sačekala da i RIK oglasi na kojim se mestima ponavljaju parlamentarni izbori pa da se onda objedinjeno sprovedu nakon praznika i jedno i drugo glasanje, pogotovo što se na nekim biračkim mestima glasa po dva osnova. To praktično znači da će na tim mestima građani morati da dva puta izlaze na birališta a i troškovi će biti višestruko uvećani. 

]]>
Fri, 29 Apr 2016 14:41:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5790/nislije-u-subotu-glasaju-na-20-birackih-mesta-a-u-sredu-na-5.html
Bliže se praznici i prolećni raspust http://radiocity.rs/vesti/srbija/5756/blize-se-praznici-i-prolecni-raspust.html Od kraja sledeće sedmice očekuju nas praznični dani. Neradni dani su od 29. aprila do 3. maja jer se ove godine Uskrs i Praznik rada, 1. maj, poklapaju. Prolećeni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji trajaće od 28. aprila do 3. maja.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, u Republici Srbiji praznuju se Uskršnji praznici, počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa. 

Praznik rada kao državni praznik praznuje se dva dana, 1. i 2. maja.  Kako se 1. i 2. maj ove godine padaju u nedelju i ponedeljak, ne radi se ni 3. maja u utorak. 

Prolećni raspust od 28. aprila do 3. maja

Praznovanje Uskrsa i Prvog maja poklopilo se ove godine i sa Prolećnim raspustom, tako da će školarci  odmarati dan duže, od 28. aprila do 3. maja. 

Prema kalendaru za školsku 2015/2016. godinu, za učenike osmog razreda osnovne škole drugo polugodište završava se u sredu, 1. juna, dok se za učenike od prvog do sedmog razreda završava u sredu, 15. juna.

Letnji raspust za osnovce počinje u četvrtak, 16. juna, a završava se u sredu, 31. avgusta.

Drugo polugodište za učenike četvrtog razreda gimnazije završava se u sredu, 25. maja, a za učenike trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u sredu, 1. juna. Letnji raspust za ostale srednjoškolce počinje u četvrtak 23. juna, a završava se u sredu, 31. avgusta.

]]>
Thu, 21 Apr 2016 16:07:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5756/blize-se-praznici-i-prolecni-raspust.html
Dan sećanja na početak NATO bombardovanja http://radiocity.rs/vesti/srbija/4259/dan-secanja-na-pocetak-nato-bombardovanja.html Tog 24. marta 1999, nešto pre 19 sati i 50 minuta, tadašnji Generalni sekretar NATO Havijer Solana, iskoristio je pravo predsedavajućeg Alijanse i uprkos kršenju Povelje Ujedinjenih nacija, izdao je naređenje da prvi borbeni avioni uzlete iz vojne baze Aviano u Italiji i krenu ka vazdušnom prostoru Savezne Republike Jugoslavije.

Od prvih bombi, palih na ciljeve u Prištini, Gračanici, Beogradu, Novom Sadu, narednih 11 nedelja avioni 19 zemalja, članica NATO pakta sipali su smrtonosni tovar po  vojnim ciljevima ali i po privrednim objektima, infrastrukturi, školama, zdravstvenim objektima, spomenicima kulture, poljima i ulicama a pre svega toga po ljudima.

Bombardovanje koje verovatno zbog izrazitog sarkazma u tom nazivu građani Srbije pamte uglavnom kao “Milosrdnog anđela” a zvanični mu je naziv “Saveznička sila”, trajalo je u kontinuitetu 78 dana. U toku tih 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 a ranjeno je preko 5.000 ljudi. Tačan broj žrtava, ni 17 godina kasnije nije poznat kao što nije poznata ni tačna razmera materijalne štete. Prema različitim izvorima materijalna šteta koju su projektili NATO Alijanse pričinili kreće se od 30 do preko 100 milijardi dolara.

Vazdušnoj kampanji ili  NATO agresiji na suverenu evropsku zemlju prethodilo je dramatično poglavlje sve učestalijih sukoba na Kosovu a kao direktan povod se može uzeti slučaj sela Račak u kom je nakon pogibije četvorice Srba u okršaju sa policijskim snagama poginulo 15 Albanaca.

Šef Verifikacione misije Vilijem Voker je taj slučaj nazvao masakrom iako će glavni patolog, finska forenzičarka Helena Rante kasnije demantovati većinu navoda koji su poslužili za stvaranje medijske kampanje u korist planiranih vazdušnih napada.

Posle neuspešnih pregovora u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. bilo je izvesno da će se pretnje bombardovanjem obistiniti.  

Iako su u NATO smatrali da bombardovanje neće potrajati duže od nekoliko dana, a neki bili čak i uvereni da će se sigurno otpor SR Jugoslavije slomiti najkasnije do 23.aprila, kada je planirana proslava jubileja 50.godišnjice Alijanse, to se nije dogodilo.

Tek početkom juna uz posrecovanje Ahtisarija i Černomirdina, Slobodan Milošević je prihvatio plan o razmeštanju međunarodnih vojnih trupa na Kosovu a nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 10.juna 1999. i povlačenja Vojske Jugoslavije sa Kosova-vazdušni napadi su prestali.

Na teritoriju Kosova je ušlo 37.000 stranih vojnika iz 36 zemalja.

Kosovo i Metohiju je napustilo blizu 230.000 nealbanaca od kojih se tek 18.000 vratilo za poslednjih 17 godina.

NIŠ – “KOLATERALNA ŠTETA” ILI KOLEKTIVNI ZLOČIN

Naš grad je u toku bombardovanja gađan 40 puta. Preživeo je 28 noćnih I 12 dnevnih napada u toku kojih je poginulo 56 a ranjeno više od 200 naših sugrađana.

Najteži dan za Nišlije dogodio se 7.maja kada su gađane Gradska pijaca, Šumatovačka ulica pored Banovine ali i Klinički centar sa okolnim ulicama i Čair.

NATO se na brifinzima pravdao da je cilj u stvari bio vojni aerodrom a da je holandski avion ispustio kontejner koji se usled kvara otvorio ranije i Ženevskom konvencijom zabranjene kasetne bombe rasuo po centru grada.

Zašto je ta akcija izvedena u po bela dana kada se moralo znati da civila ima na ulicama – nikada nije odgovoreno.  U tom napadu na dve lokacije poginulo je 15 a ranjeno 28 osoba. Među poginulima je bila i dvadesetšestogodišnja studentkinja medicine u sedmom mesecu trudnoće.

Još je Niš žalio za stradalim sugrađanima, desili su se novi napadi. U jednom je “tomahavkom” oštećen most blizu grčkog konzulata a u drugom koji se takođe desio u dnevnim časovima je zasuto naselje Duvanište kasetnim bombama. I danas se veruje da je ravno čudu da niko tog 12.maja nije poginuo premda je bilo ranjenih.

129 puta su se u Nišu  oglasile sirene za početak vazdušne opasnosti , a pod njom su građani bili  ukupno 52 dana.

Na Niš je ispaljena 161 avio bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa i 8 grafitnih projektila kojima su gađana elekto postrojenja.

Srušeno je oko 120 objekata a oštećeno blizu 3.500 stambenih, poslovnih i vojnih objekata.

]]>
Thu, 24 Mar 2016 03:31:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/4259/dan-secanja-na-pocetak-nato-bombardovanja.html
15. februar, Sretenje – Dan državnosti Srbije http://radiocity.rs/vesti/srbija/5585/15.-februar-sretenje-%E2%80%93-dan-drzavnosti-srbije.html Na Dan državnosti Srbije - Sretenje, koji predstavlja jedan od najvažnijih datuma u istorijskom, političkom i kulturnom kalendaru Srbije, desila su se dva krupna događaja. Ove godine zbog obeležavanja Dana državnosti ponedeljak i utorak, 15. i 16. februar, su neradni dani, ali dežuraju pojedine službe.

Nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije obeležava se 15. i 16. februara u spomen na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu kod Aranđelovca, pod Karađorđevim vođstvom, doneta odluka o početku oružanog ustanka protiv otomanske vlasti (Prvi srpski ustanak), kao i na 15. februar 1835. godine kada je na skupštini u Kragujevcu  proglašen prvi ustav u našoj istoriji – Ustav Kneževine Srbije, poznat i kao Sretenjski ustav.

Državnim praznicima u jednoj zemlji obeležavaju se godišnjice najznačajnijih istorijskih događaja čime se naglašava njihov poseban značaj u okviru nacionalne ili opšte istorije. I dok u svakoj zemlji postoji više državnih praznika, onaj najznačajniji naziva se nacionalni praznik.

Zbog Dana državnosti ponedeljak i utorak, 15. i 16. februar, su neradni dani, ali će pojedine službe kao i uvek u vreme praznika dežurati. Dežurne će biti službe Doma zdravlja, apoteka Ćele kula. Glavna pošta i pošta kod Železničke radiće skraćeno od 8 do 15 sati, gradski saobraćaj odvijaće se po nedeljnom redu vožnje, a parkiranje se neće naplaćivati.

Republika Srbija obeležava nacionalni praznik od 2001. godine.

]]>
Mon, 15 Feb 2016 10:37:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5585/15.-februar-sretenje-%E2%80%93-dan-drzavnosti-srbije.html
Bez zimske opreme i lanaca ne krećite na put http://radiocity.rs/vesti/srbija/5535/bez-zimske-opreme-i-lanaca-ne-krecite-na-put.html Ovih dana se neprekidno savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno i pažljivo. Putevi u Srbiji su prohodni, ali su vlažni pa se vozači upozoravaju na poledicu, naročito u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te se apeluje na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji.

Snežne padavine su prestale, a slab sneg koji je prethodnog dana padao u većini Srbije nije bitnije uticao na prohodnost puteva, navodi AMSS. Zimske službe neprestano intervenišu i na auto-putevima i putevima I prioriteta. U nižim predelima nema snega na kolovozu, ali su oni mokri ili vlažni pa zbog jutarnjeg mraza, posebno u istočnim krajevima Srbije, AMSS upozorava vozače na moguću poledicu i opreznost.

Podsećamo, do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom, a u pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične Policije Republike Srbije, na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila, prenose agencije.

]]>
Mon, 25 Jan 2016 08:33:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5535/bez-zimske-opreme-i-lanaca-ne-krecite-na-put.html
Večeras u 13 gradova Srbije nova protestna okupljanja novinara http://radiocity.rs/vesti/srbija/5486/veceras-u-13-gradova-srbije-nova-protestna-okupljanja-novinara.html Večeras će se u čak 13 gradova Srbije u 7 uveče okupiti profesionalci u medijima kako bi još jednom izrazili negodovanje zato što Bratislav Gašić, uprkos obećanju Premijera, još uvek nije razrešen ministarske dužnosti. "Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže na trećem protestnom okupljanju medijskih profesionalaca pod nazivom „Novinari ne kleče / Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?“, sa zahtevom za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog prostačke uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović." - poziv je koji upućuju novinari širom Srbije.

Aleksandar Vučić je 7. decembra obećao da će pokrenuti proceduru za smenu Gašića. On to još nije učinio, a Bratislav Gašić i dalje obavlja ministarske dužnosti.

Iako je direktan povod za okupljanje Gašićeva smena sa kojom se odugovlači, novinari okupljanjima žele da ukažu i na generalno ponižavajući položaj zaposlenih u medijima.

Osim u Nišu, proetesti će se održati i u drugim gradovima među kojima su: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Subotica, Čačak, Bor, Mladenovac, Lazarevac, Kikinda, Vranje, Pančevo, Novi Pazar.

]]>
Mon, 11 Jan 2016 15:43:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5486/veceras-u-13-gradova-srbije-nova-protestna-okupljanja-novinara.html
Tradicionalno se lomi česnica u "parkiću" http://radiocity.rs/vesti/srbija/5476/tradicionalno-se-lomi-cesnica-u-%22parkicu%22.html U Parku Svetog Save, tradicionalno se na Badnji dan, 6. januara, tačno u podne, lomi česnica. Ovaj događaj uvek privuče brojne građane i stanovnike Opštine Medijana, a među njima tri najsrećnija učesnika pronaći će po dukat.

Ove godine je planirano da česnica bude prečnika 2 m i težine 100 kg.  Svi koji na Badnji dan, u podne, dođu u parkić na Bulevaru, mogu učestvovati u lomljenju česnice. 

Organizatori poručuju da će se lomljenje česnice obaviti na platou ispred Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Ove godine česnicu su napravili pekari niške pekare "Esnaf".

Tradicionalno lomljenje česnice u "parkiću" organizuju Opština Medijana, Eparhija niška i Unija pekara Niša.

]]>
Tue, 5 Jan 2016 16:59:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5476/tradicionalno-se-lomi-cesnica-u-%22parkicu%22.html
Upozorenje RHMZ: Za vikend obilnije padavine http://radiocity.rs/vesti/srbija/5290/upozorenje-rhmz-za-vikend-obilnije-padavine.html Na području Srbije u subotu i nedelju očekuju se obilne padavine, od 20 do 30 litara po kvadratnom metru za 24 sata, lokalno i oko 50 litara, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

U subotu će biti oblačno sa kišom, na jugu i sa pljuskovima i grmljavinom, a samo na severu zemlje pre podne biće suvo vreme.

Posle podne i tokom noći očekuju se obilnije padavine. Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni, u košavskom području povremeno i jak, krajem dana na jugu Banata sa olujnim udarima. Najniža temperatura vazduha biće od 8 do 12, a najviša dnevna od 12 do 16 stepeni. 

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 17. oktobra, u nedelju biti oblačno sa kišom i pljuskovima, vetrovito i hladno vreme. Očekuju se obilnije padavine, od 20 do 30 litara po kvadratnom metru, lokalno i oko 50 litara po kvadratnom metru. 

U ponedeljak pre podne očekuje se slabljenje intenziteta padavina, a posle podne prestanak i delimično razvedravanje. U utorak će biti promenljivo oblačno i suvo vreme, a krajem dana se očekuje novo naoblačenje. 

Zatim će do kraja perioda biti pretežno oblačno vreme mestimično sa kišom, a maksimalna temperatura vazduha biće ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

]]>
Fri, 9 Oct 2015 13:31:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5290/upozorenje-rhmz-za-vikend-obilnije-padavine.html
Dan žalosti i sećanja - 20 godina od "Oluje" http://radiocity.rs/vesti/srbija/5195/dan-zalosti-i-secanja---20-godina-od-%22oluje%22.html U sredu, 5.avgusta 2015., Vlade Republike Srbije i Republike Srpske proglasile su Dan žalosti u znak sećanja na stradale i prognane Srbe sa teritorije nekadašnje Republike Srpske Krajine, nakon vojne akcije "Oluja".

Pre tačno 20 godina hrvatske vojne snage su izvele četvorodnevnu operaciju "Oluja". Ta vojna akcija je praktično označila pad tadašnje Republike Srpska Krajina a u zbegu se našlo preko 220 000 Srba. Iznureni od dugotrajnog putovanja na traktorima i kolima, napadani i sa zemlje i iz vazduha, nevoljnici preživeli "Oluju" su se suočili u Srbiji sa još jednim poniženjem. Naime, zabranjeno im je da udju u Beograd već je kolona skrenuta ka drugim gradovima, Kragujevcu, Nišu i još južnije ka Kosovu. 

Iako pouzdanih podataka još uvek nema smatra se da je u "Oluji" nestalo blizu 2000 ljudi. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da se za 667  srpska civila pouzdano zna da su ubijeni. Sa druge strane dokumetaciono informativni centar Veritas raspolaže spiskovima sa imenima 2.313 nestalih i poginulih Srba. Od toga 1.205 civila a medju njima 522 žene i dvanaestoro dece. Osim napada i ubistava civila, čitavu operaciju obeležilo je i potpuno devastiranje srpske imovine pa je tako preko 20 000 srpskih kuća spaljeno do temelja a ostale su opustošene i opljačkane.

Zbog svega toga Haški tribunal je najpre 2011 "Oluju" nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom hrvatskog tadašnjeg državnog i vojnog vrha koji je za cilj imao etničko čišćenje Srpske Krajine te je prvostepeno generale Gotovinu i Markača osudio na kazne od 24 i 18 godina zatvora. Drugostepenom presudom dve godine kasnije, generali su - oslobodjeni.

Povodom obeležavanja dve decenije od "Oluje", večeras će kod Sremske Rače premijeri Srbije i Republike Srpske položiti vence u vodu u znak pošte svim stradalim Srbima. Na mostu kod Rače će potom Patrijarh srpski Irinej služiti parastos za ubijene.

U sredu, 5.avgusta, tačno u podne će se oglasiti zvona sa svih pravoslavnih hramova u zemlji a Vlada je pozvala gradjane da u tom istom trenutku odaju minutom ćutanja počast svim žrtvama pogroma.

]]>
Tue, 4 Aug 2015 16:29:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5195/dan-zalosti-i-secanja---20-godina-od-%22oluje%22.html
Pakleno do vikenda, blago osveženje početkom sedmice http://radiocity.rs/vesti/srbija/5190/pakleno-do-vikenda-blago-osvezenje-pocetkom-sedmice.html Do 26. jula biće veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 34 do 38 stepeni. Kratkotrajno osveženje u Srbiji očekuje se početkom naredne sedmice, u ponedeljak i utorak, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Zbog visokih temperatura koje se očekuju i tokom ove sedmice apeluje se na vozače da ne putuju tokom najtoplijeg dela dana, već rano ujutru ili predveče, da se tokom putovanja odmaraju češće nego obično i da uzimaju više tečnosti.

Kako se prilikom visokih temperature sporije reaguje i slabije opaža,  upozoravaju se vozači da budu posebno oprezni u vožnji, da obrate pažnju na radove na putu, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine i postojeću saobraćajnu signalizaciju. U Srbiji sunčano i veoma toplo vreme, i do 38 stepeni u hladu. Na snazi je crveni meteoalarm, što znači da je temperatura iznad proseka za jul.

Posle najtoplijeg dana u godini i teške tropske noći, pred nama je još nedelju dana žege, upozoravaju meteorolozi. Temperature do 38 stepeni pratiće nas čitave nedelje.

Kratkotrajno osveženje očekuje nas u ponedeljak i utorak, naredne sedmice, a u tom periodu najviše temperature će se kretati od 30 do 34 stepena, objavljeno je na sajtu RHMZ.

Krajem prošle sedmice Gradski štab za vanredne situacije u Nišu zatražio je od građana da racionalno koriste vodu jer je zbog visokih temperatura moguć poremećaj u snabdevanju. 

Štab je gradskim opštinama naložio da sa vodovodnim preduzećem obave neophodne radove na javnim česmama kako bi se one dovele u funkcionalno stanje. I dobra vest je da je i česma na trgu kraja Milana proradila. 

Lekari Hitne pomoći kažu da je broj kolapsa na javnim mestima veći tokom radnih dana i da su pozivi stizali uglavnom na mestima gde se čekao red.

Lekari savetuju da građani budu oprezni prilikom izlaska iz klimatizovanih prostorija na vreli asfalt. Saveti lekara su i izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, uzimanje tečnosti i lagane hrane.

]]>
Mon, 20 Jul 2015 12:30:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5190/pakleno-do-vikenda-blago-osvezenje-pocetkom-sedmice.html
Od nedelje ponovo toplije http://radiocity.rs/vesti/srbija/5175/od-nedelje-ponovo-toplije.html U Srbiji će u petak biti još malo svežije, naročito na jugu, ujutru promenljivo oblačno ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskovima sa grmljavinom a tokom dana uglavnom sunčano. Za vikend se očekuje pretežno sunčano vreme sa temperaturom oko ili malo iznad proseka, a od nedelje postepeni porast temperature.

U većini mesta u petak biće pretežno sunčano i svežije, samo se tokom jutra očekuje promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom, a na jugu i tokom prepodneva. Duvaće umeren do pojačan severozapadni vetar, na istoku Srbije jak. Vetar uveče u slabljenju. Minimalna temperatura od 14 do 21°C, maksimalna dnevna od 23 do 27°C.

Za vikend sunčano i toplije, temperatura od 28 do 32°C. U ponedeljak se očekuje prolazno naoblačenje i osveženje sa pljuskovima i grmljavinom, najpre u severnim i zapadnim, a zatim i u ostalim predelima Srbije. U utorak pretežno sunčano. Krajem perioda biće pretežno sunčano i toplo. 

]]>
Thu, 9 Jul 2015 01:03:00 +0100 Srbija http://radiocity.rs/vesti/srbija/5175/od-nedelje-ponovo-toplije.html